Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 4 sie 2025, o 08:36

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 277 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 lip 2014, o 13:36 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
waliant napisał(a):
Wiesz, takich rowerzystów z konieczności.

Zamieniających czasowo samochód na rower? Bo innych chyba wielu nie ma, to już nie te czasy, kiedy głównym powodem jazdy na rowerze był brak samochodu i pieniędzy. Dlatego piszę o hobbystach.
To, czy rower obecnie powinien z drogi typu ulica miejska czy szosa korzystać, w moim przekonaniu zależy od natężenia ruchu. Jeśli zbyt duży, jazda rowerem okazuje się zbyt niebezpieczna i dziwne jest zarzucanie przeciwnikom, gołym okiem widocznego, zwiększania sytuacji wysoce ryzykownych. Jasne, że w przypadkach mniejszego ruchu na drogach wiejskich, bocznych takich przeciwskazań nie ma.
Czy takie podejście jest nierozsądne?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 13:40 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Alterus napisał(a):
Zamieniających czasowo samochód na rower? Bo innych chyba wielu nie ma, to już nie te czasy, kiedy głównym powodem jazdy na rowerze był brak samochodu i pieniędzy. Dlatego piszę o hobbystach.

I nie masz racji. Niektórzy w mieście wybierają rower bo jest szybciej. Inni bo nie mają prawa jazdy - nie każdy je ma i nie każdy powinien mieć. Inni bo na nic innego ich nie stać - jeśli kogoś nie stać nawet na trupa za kilkaset złotych, jego tankowanie, ubezpieczenie i naprawy to używany rower jest czasem zwykłym wyborem ekonomicznym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 13:50 

Yigael napisał(a):
I nie masz racji. Niektórzy w mieście wybierają rower bo jest szybciej
No właśnie o tym mówimy - jeden rowerzysta ma szybciej kosztem dezorganizacji ruchu wielu samochodów oraz bezpieczeństwa.
Nie twierdzę też, że każdy ma samochód, tylko że takich co nie mają innej możliwości niż rower jest, w porównaniu do liczby samochodów, niewielu. Jednak tu nie Chiny, czy inne imperia rowerowe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 13:51 

Podziękował : 1768
Otrzymał podziękowań: 4267
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Yigael napisał(a):
I nie masz racji. Niektórzy w mieście wybierają rower bo jest szybciej. Inni bo nie mają prawa jazdy - nie każdy je ma i nie każdy powinien mieć.

Dokładnie, żeby daleko nie szukać, to u mnie w pracy jest człek, który nie umie prowadzić. Samochodem jeździ żona, a on rowerem.

Tylko że to margines, za to dużo ludzi poza Warszawą (naprawdę, są takie miejsca) nie stać na samochody. Albo nie stać na wiele samochodów. Do tego jeszcze dochodzą nieletni, z definicji bez prawa jazdy.

Jeżeli mówimy o całej Polsce, to jest w niej mnóstwo rowerzystów z konieczności.
Mam wrażenie, że tutaj, z powodu względnej zamożności (albo i dużej zamożności), sporo ludzi oderwało się od realiów.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Alterusie, jakby to delikatnie powiedzieć - nie tylko Warszawa istnieje w Polsce, są też inne miejsca. I jest ich dużo. Dużo więcej niż myślisz. Żyje się tam ciut inaczej, zazwyczaj biedniej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 14:04 

Podziękował : 150
Otrzymał podziękowań: 280
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie potrzebne
Potrzebny ksiądz Mateusz na rowerze :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 14:17 

waliant napisał(a):
Do tego jeszcze dochodzą nieletni, z definicji bez prawa jazdy.
Chcesz mnie przekonać, że powinni pchać się śmiało na zatłoczone pędzącymi samochodami ulice..? Kiedyś jeździłem dużo rowerem, dziś uważam to za zbyt ryzykowne. A i zdaję sobie sprawę, że z wymienionych już wyżej wielu powodów, przysparzałbym, delikatnie mówiąc, dyskomfortu innym. Oczywiście cały czas mam na myśli drogi o dużym natężeniu ruchu. Często przecież większym niż na niejednej autostradzie - może i tam dać rowerzystów?
Zgadzam się, że nie wszyscy są zamożni, ale istnieje coś takiego jak tramwaje, autobusy, pociągi, rower nie jest jedyną możliwością przemieszczania się...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 15:06 

Alterus napisał(a):
No właśnie o tym mówimy - jeden rowerzysta ma szybciej kosztem dezorganizacji ruchu wielu samochodów oraz bezpieczeństwa.

Drogi są dla wszystkich. Kropka. A co do dezorganizacji to bardziej narzekać powinni pasażerowie autobusów i tramwajów na wiozące powietrze samochody tworzące korki. Jeżdżę bardzo dużo samochodem i nie dostrzegam tego jak niby rowery mają mi zagrażać bądź dezorganizować ruch. Dezorganizują ruch i zagrażają mi debile - piesi, na rowerach, motocyklach i za kierownicami aut. Problemem nie są rowery a brak infrastruktury np. sensownej separacji i uspokojenia ruchu, o których piszą Skipcio i Jaromir - ale sensownych - w mieście nie koniecznie ścieżki wystarczą respektowane przez kierowców /da się, jedźcie do Holandii, Niemiec czy Szwecji - prędziutko was nauczą/ pasy rowerowe i śluzy rowerowe na jezdni plus uspokojenie ruchu na ulicach lokalnych - skuteczne, nie znakami - szykany, wyniesione przejścia dla pieszych i skrzyżowania, łagodne progi. Ważniejsza jest separacja poza miastem - niech ten pieszy czy rowerzysta ma równe, utwardzone pobocze odseparowane fizycznie od jezdni w sposób uniemożliwiający jazdę po nim bez drastycznej redukcji prędkości /wystające oznakowanie poziome np./ żeby nie tworzyć dróg śmierci zachęcających do zjeżdżania na pobocze i wyprzedzania środkiem na trzeciego a gwarantuję wam, że poza debilami nie będzie wybierał walki z ciężarówkami na jezdni.

Za ten post autor Były user otrzymał podziękowanie od: sailornine
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 15:38 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Maciek, przyznaj się, to Twoja robota :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Załączniki:
Obrazek 15.jpg
Obrazek 15.jpg [ 139.91 KiB | Przeglądane 3697 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 15:44 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
skipbulba napisał(a):
Pieszy i rowerzysta na jezdni jest ciałem obcym

Tak Maćku tylko dodaj jeszcze, iż ów pieszy przechodzi jezdnie z reguly (a przynajmniej tak powinien) w jej POPRZEK a rowerzysta turla się z prędkością żółwia wzdluż tejże jezdni skutecznie ją wielokroć tamując.

Katrine napisał(a):
Ja takie trasy - z załadunkiem- to mogę samolotem robić

Kasiu - prosze - nie rozśmieszaj mnie - jak Ty sobie wyobrażasz takie fruwanie samolotem co tydzień z Warszawy do Gdańska i spowrotem z calym tym bagażem, który ja co tydzień targam na jacht samochodem to nie wiem.
A kufer mam w Combiaku Pasacie spory i z reguly caly zajety.
Zajęty: jedzeniem, piciem ,ciuchami i czymś typu akumulator, paliwo, narzędzia itp.
I Ty to chcesz radośnie (a przynajmniej tak sugerujesz robić) targać samolotem ???
To naprawde szczęścia zdrowia Ci życzę nie wspominajac, iż nie latałbym hydroplanem z lądowiskiem na Rozlewisku Wisly Śmiałej tylko czymś pasażerskim z lotniskiem na Rembiechowie.
A to kilkadziesiąt km od portu.
A dalej ?

Katrine napisał(a):
jest coś takiego jak karta kredytowa;) i to jest jedyna niezbędna rzecz na takie wycieczki motocyklem;)

Rozumiem, że chcesz Kasiu jeżdzić z taką kartą na wszelkie Swoje wypady niemalże soute i wszystko - począwszy od majtek i stanika a na żarciu i gorzale kończywszy kupować za każdym razem na miejscu (płacąc kartą :rotfl: )
To czemu ja GOOPIA CIPA nie robiłem tych studiów stomatologicznych tylko inżynierskie ?
Znaczy - ja wysiadam - aż taki zamożny nie jestem... :lol:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 17:31 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
bury_kocur napisał(a):
co tydzień z Warszawy do Gdańska i spowrotem z calym tym bagażem, który ja co tydzień targam na jacht samochodem to nie wiem.
A kufer mam w Combiaku Pasacie spory i z reguly caly zajety.
Zajęty: jedzeniem, piciem ,ciuchami i czymś typu akumulator, paliwo, narzędzia itp.
Abstrahując od latania.
Włodziu, rozumiem akumulator, ale po kiego ciągasz ze sobą żarcie, picie, paliwo i co tydzień narzędzia?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 17:46 

Maar napisał(a):
po kiego ciągasz ze sobą żarcie, picie, paliwo i co tydzień narzędzia?

Zapewne chodzi o ekonomię.
Żeby nie robić pustych przelotów... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 18:08 

Maar napisał(a):
po kiego ciągasz ze sobą żarcie, picie, paliwo i co tydzień narzędzia?
Alterus napisał(a):
Żeby nie robić pustych przelotów...

Rozumiem, że Wam obu zaopatrzenie robi się na jachcie samo ?
Wy pstrykacie paluszkmi i lodówka zaopatrzona ?
To ja muszę jakoś podjechać do Was na nauki bo mnie tak nie wychodzi.
Jakoś lata plywań pokazały natomiast, iz w czasie weekendy przydaje się chlebek, masełko, wędlinka, jajeczka, serki, piwo, czasem flaszka i kilkanaście jeszcze innch frykasow.
I muszę to samemu niestety kupić w sklepie bo sklep do mnie nie chce przyjść z tym zaopatrzeniem.
A jak ktoś jeszcze lubi rzeczy określone to kupuje to co lubi tam gdzie można to kupić.
Na dodatek sklepy nie chcą być czynne w nocy tzn wtedy kiedy zwykle w piatek wieczorem docieram na jacht - sklepy na Stogach sa czyne do 22.00.
A w sobote rano fajnie jest cos zjeść, wypić i poplynąc sobie na Zatokę a nie dopiero jedzić po okolicznych sklepach i tracąc czas robić zakupy.
Czy jakoś zrozumiale to wytlumaczylem Wam Obu ?
Narzędzia byly przykladowe.
Akumulatory też.
W ten weekend z rzeczy nietypowo wożonych na jacht muszę przywieść sobie paliwo Dielsa ( tak ze 40 litrów) oraz ponton na rejs.
Obie rzeczy duże i trochę niewygodne do targania pod pachą a w samolocie juz na pewno.
Tak to jest jak się w tygodniu pracuje a w weekend plywa i samodzielnie zaopatruje się we wszystko.
No ale jak się plywa w DAAAAAAAAALEEEEEKIIIIIEEEEE rejsy zalogowe to można zalodze zlecić calą logistykę zaopatrzenia jachtu na rok albo dlużej.
Ja niestety nie mam komu tego zlecić, robię wszystko SAM i bardzo chętnie zapiszę do Was obu na korepetycje z zagadnienia logistyki zaopatrzenia jachtu na weekend, o ktorym widać nie mam zielonego pojęcia pomimo posiadania od 3o lat własnych jachtów.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 18:28 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
:D trochę post Kocura mnie rozbawił, podziękować

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 18:28 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Polecam markety internetowe. Wygodne i tańsze. Przyjeżdżają same. Korzystam od paru lat.

Paliwo w Gdańsku też sprzedają.

To wszystko nie znaczy, że się gratów nie wozi i czasem człowiek sam nie wie czym się ten bagażnik zapycha na rejs. A później nie wiadomo gdzie to się wszystko na łódce mieści ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 18:33 

Alterus napisał(a):
waliant napisał(a):
Do tego jeszcze dochodzą nieletni, z definicji bez prawa jazdy.
Chcesz mnie przekonać, że powinni pchać się śmiało na zatłoczone pędzącymi samochodami ulice..?

To się nazywa czytanie z brakiem zrozumienia czy świadome odwracanie kota ogonem?

Wymieniłem mnóstwo osób, które poruszją się rowerem z braku innego wyjścia!!!
To nie są hobbyści!
Ponieważ już od pewnego czasu rozmawiamy ogólnie, to ponownie przypominam, że w Polsce istnieje nie tylko Warszawa, a wręcz warto zauważyć, że zdecydowana większość ludności mieszka poza Warszawą. W miastach, miasteczkach, wsiach dużych i małych.
Tam wszędzie są drogi, czasami mocno zatłoczone.

Alterus napisał(a):
Zgadzam się, że nie wszyscy są zamożni, ale istnieje coś takiego jak tramwaje, autobusy, pociągi, rower nie jest jedyną możliwością przemieszczania się...

Zaprawdę, teoretycy są boscy!
Zamieszkaj może w Rumi (taka miejscowość sąsiadująca z Gdynią, około 40 tysięcy mieszkańców) i opisz swoje wrażenia z podróżowania po niej tramwajem, trolejbusem, autobusami i samochodem. Zaiste, to może być kształcące (mieszkałem tam 9 lat, wiem co mówię).

Mieszkam w Gdańsku, mieście niby dosyć dużym. Są u nas nawet tramwaje, autobusy, mamy kolejkę. Z miejsca gdzie jeszcze niedawno mieszkałem, do pracy najszybciej jechało się samochodem, potem rowerem, potem długo nic...
Ten kolega, który nie prowadzi samochodu, jeździ rowerem jak długo się da, a zimą, klnąc, komunikacją miejską.

Spędziłem w róznych dziwnych miejscach w Polsce trochę czasu (u rodziny, na wyprawach rowerowych, na nartach, na spływach, ogólnie na wsi) i wiem, ze mnóstwo ludzi jedździ rowerami, bo nie ma innego wyjścia. I że zamożność nie jest przypisana do wszystkich i taka sama jak w Warszawie.

plitkin napisał(a):

No sprzedają, na stacjach a potem je trzeba zatargać na jacht. To już lepiej jest je kupić przy okazji tankowania samochodu. W Górkach nie ma stacji beznynowej dla jachtów z tego co wiem. Jest w Gdańsku i w Gdyni. Inna sprawa, że Kocur paliwo chyba pije i dlatego tak dużo potrzebuje ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 18:51 

bury_kocur napisał(a):
ktorym widać nie mam zielonego pojęcia pomimo posiadania od 3o lat własnych jachtów.
Pzdr

Możesz dojeżdzac na jacht rowerem a zaoszczędzone pieniądze zatrudnić bosmana i hostesę, teraz tak wszyscy robią ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 18:55 

plitkin napisał(a):

Tak ???????
A gdzie sprzedają w Górkach ??????
Jak mi pokażesz to może nie będę go targał z Ul. Elbląskiej z byłego NESTE jadąc na jacht.
Bo ja nie targam do Gdańska paliwo tylko kanistry, ktore tankuje na Elbląskiej.
Ale kanistry też niestety zajmują miejsce.
A jechać do Neptuna - tam brać kanistry i z Neptuna z pustymi kanistrami jechać na Elbląską - jak mogę zatankować to po drodze - to trochę mi szkoda kilometrów i czasu.

plitkin napisał(a):
czasem człowiek sam nie wie czym się ten bagażnik zapycha na rejs.

Hmmm - może Ty nie wiesz ale ja zabieram graty wg pewnego planu i dokladnie wiem co zabieram i gdzie to upycham na jachcie.
Tworzy mi sie taki kilkustronicowy sztauplan i wisi on potem w mesie na haczyku cały rejs.
Robię od lat takie zaopatrznie na rejs niezwykle programowo i metodydcznie - dlatego bardzo chętnie pójde na korepetycję do MAARA i Kolegi Alterusa bo może jednak czegoś nie umiem ...

piotr6 napisał(a):
trochę post Kocura mnie rozbawił

Cieszę się, że mogem być żródlem humoru ale tak nieśmiało spytam się - a czym Cie tak rozbawiłem ?

waliant napisał(a):
Kocur paliwo chyba pije i dlatego tak dużo potrzebuje

Nie - tankuję jacht przed rejsem do SE.

Pzdr
Kocur

piotr6 napisał(a):
Możesz dojeżdzac na jacht rowerem a zaoszczędzone pieniądze zatrudnić bosmana i hostesę

325 km w jedną stronę ?
Pozwolisz, że nie skomentuję bo mam dzis dość podłe poczucie humoru.
Ale Ty oczywiście możesz śmiało taki dystans na jacht robić - nie bronię :rotfl:
I za zaoszczedzone pieniądze (jakieś 300 zl) możesz zatrudnić nawet dwóch bosmanów i cztery hostessy :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 19:04 

Tomek zleź z tej Warszawy - w niej też żyją ludzie, których stać na używanego składaka to raz, a dwa, że rower robi się w Warszawie niezwykle popularny z uwagi na szybkość i parkowanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 19:13 

bury_kocur napisał(a):
Cieszę się, że mogem być żródlem humoru ale tak nieśmiało spytam się - a czym Cie tak rozbawiłem ?

całośc, mam nadzieję,że nie uraziłem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 19:29 

piotr6 napisał(a):
całośc, mam nadzieję,że nie uraziłem

A broń boże ... :lol:
Po rostu bylem ciekaw i tyle ...
Ale milo, że kogoś ubawilem postem... :)
Pzdr
Kocur

Yigael napisał(a):
rower robi się w Warszawie niezwykle popularny z uwagi na szybkość i parkowanie.

Marcin - i tak i nie...
Jak ktoś mieszka w centrum i pracuje w centrum to OK.
Ale z Żoliborza na Wilanów to 40 km
Jakoś nie widzę aby ktoś jeżdzil takie odleglości (oczywiście to skrajność).
Na krótkie odleglości to tak ale dalej niz jedna dzielnica ?
Słabo to widze ...
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 19:43 

Yigael napisał(a):
Tomek zleź z tej Warszawy

Ależ proszę, ale nie wszyscy są w tej Wawie tak uświadomieni jak Ty i Maar... :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 19:48 

waliant napisał(a):
Maar...

MAAR nie jest juz warszawiakiem :lol:
Przyznal sie do przyznania statusu chyba "wieśniaka". :rotfl:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 20:55 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
bury_kocur napisał(a):
Na krótkie odległości to tak ale dalej niz jedna dzielnica ?

Boś się tego DC czepił...
Znam sympatyczną panią, która dojeżdża 5 razy w tygodniu do roboty z Witomina do N.Portu.
Trzy miasta, kilkanaście dzielnic - 18km. :roll:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 20:58 

Kolega jeżdzi 12km dziennie do roboty cały rok, zimą mi go naprawdę żal

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 21:01 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
bury_kocur napisał(a):
Przyznal sie do przyznania statusu chyba "wieśniaka".
Nie statusu tylko licencji, i nie wieśniaka tylko wsiocha!

A tak przy okazji, to zobacz Włodziu, jaki ten świat jest mało biało-czarny (w sensie, że odcieni szarości ma wiele). :-) Radziłeś niedawno koledze z tej niedobrej mariny w Gdyni, żeby się przeniósł do dobrej mariny w Górkach. Jakby tak zrobił, to musiałby zapylać z kanistrami. ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 21:20 

Podziękował : 150
Otrzymał podziękowań: 280
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie potrzebne
Mój wujek jeździ do pracy ca 10km cały rok, chyba że pokrywa śnieżna przekracza 5cm na jezdni to wtedy zabiera ciotce furaka.

Ale to jest nic, dzisiaj wracając z Gdańska obwodnicą około 18tej w mega natężeniu zauważyłem w lusterku jadący motocykl środkiem między autami. Auta poruszały się max 90km/h czyli on około 100-120km/h. Ścigacz około 1000cm3 a kierowca w czapeczce z daszkiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 21:23 

Maar napisał(a):
Jak by tak zrobił, to musiałby zapylać z kanistrami.

Marek - nie przypuszczam ale człek o zdrowych zmyslach dla tej niewielkiej wygody i możliwości zatankowania Diesla do zbiornika jachtu raz na sezon chcialby stać w tej Marinie.
Maciek plywa poza tym bardzo fajnym jachtem ŻAGLOWYM.
Ja zresztą też ale czasami czlek musi zatankować :rotfl: rope do zbiornika.
Ostatnio czyniłem to ... w ub. roku gdzieś w sierpniu :lol: wiec nie mogą narzekać na koniecznośc zbytnio upierdliwej częstotliwości tej czynności.
No ale .... co innego te wielkie motokrówki tankujace po tone lub dwie i wiecej ropy...
One MUSZĄ stać w takim porcie ze stałym CPN-nem ...
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 21:27 

W Swinoujściu Rib co woził turystów jeżdził z karnistrami do zwykłej stacji gdyż ta w marinie była droga i miała żłej jakości paliwo, było to tylko 20 karnistrów po 20 litrów, co najmniej raz dziennie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 21:27 

bury_kocur napisał(a):
Ale z Żoliborza na Wilanów to 40 km

Ja coraz częściej się łapię, że w konkursie Land Rover vs. Veturilo-Metro-Vetruilo wygrywa u mnie to drugie właśnie ze względu na czas.

Ostatnio edytowano 16 lip 2014, o 21:29 przez Były user, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 21:29 

waliant napisał(a):
To się nazywa czytanie z brakiem zrozumienia czy świadome odwracanie kota ogonem?
Nie. To wskazanie, że przynajmniej grupę nieletnich można i powinno się wykluczyć z jazdy między samochodami.
Cytuj:
Wymieniłem mnóstwo osób, które poruszają się rowerem z braku innego wyjścia!! To nie są hobbyści! (...) wiem, ze mnóstwo ludzi jedździ rowerami, bo nie ma innego wyjścia. I że zamożność nie jest przypisana do wszystkich
To prawda, Waliant. Nie jest przypisana z wielu powodów, a na niektóre człowiek wpływ ma znikomy lub żaden. Dlatego właśnie nie można całkowicie zrezygnować z potrzebnego temu "mnóstwu ludzi" państwa socjalnego, jak chciałby pewien polityk... Żeby ludzie mogli jeździć rowerami nie dlatego, że muszą. Zresztą sam wnioski ze swoich wypowiedzi wyciągaj.
Cytuj:
Zaprawdę, teoretycy są boscy!

Tacy już jesteśmy. Modłów nie wymagamy, choć drobną ofiarą nie pogardzimy... :-P :-D

bury_kocur napisał(a):
Czy jakoś zrozumiale to wytlumaczylem

Bardzo zrozumiale i wyczerpująco. I zgadzam się z tym całkowicie, tym bardziej, że poprzednio żartowałem. Rozumiem, że wszystko przez tych cyklistów... :-D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 277 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona