Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 14:41

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 315 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 sie 2014, o 09:22 

Podziękował : 1959
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Maciek na Prezydenta ! :D

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2014, o 09:35 

Podziękował : 168
Otrzymał podziękowań: 137
Uprawnienia żeglarskie: B.R.A.K
Kurczak napisał(a):
Maciek na Prezydenta ! :D

To jestnie uczciwe. Ja bym chciał mieć w końcu premiera, albo prezydenta z południa kraju. A nie cały czas gdańsk albo jakieś inne trójmiasto :P. Tylko co to ma do Viatola??. Nowe info te bramik darmowe to są tylko w stronę Gdańska :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2014, o 09:52 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
Tak zwane "bezpłatne" autostrady bezpłatnymi nie są, ale jeśli weźmie się pod uwagę wszystkie koszty, to w przeliczeniu na głowę obywatela zapłacimy najmniej właśnie w tym wariancie. Ewentualne winiety dla tranzytu towarowego. Dlatego jestem za takim rozwiązaniem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2014, o 12:13 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Doktor napisał(a):
Był podatek obrotowy, ale na zdecydowana większość asortymentu kilku procentowy, ba ja nigdy się nie zetknąłem z produktem gdzie byłby dwucyfrowy

Dla większości produktów-był dwucyfrowy.
A tu budżet 1991, wpływy 217.700 mld, wpływy z tytułu podatku obrotowego 62.100 mld
http://biurose.sejm.gov.pl/teksty_pdf_92/i-72.pdf

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2014, o 13:10 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Doktor napisał(a):
Ten mój zbitek myślowy "nauczyciele i urzędnicy", czytaj budżetówka, która zawsze będzie głosować za podnoszeniem obciążenia pracujących obywateli, bo to o swoja kieszeń walczą.
QVA kiedyś było lepiej...
byli tylko Żydzi i cykliści... :rotfl:

Największe "parcie" na rozwój administracji wszelkiej maści mają politycy. Są nowe stanowiska do obsadzenia, dla jednych kierownicze dla innych robocze. Wdzięczność za poparcie kosztuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2014, o 13:10 

Podziękował : 204
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: starczają na to, czym pływam
Krzysiu jaja sobie robisz, dobrze ze wrzuciłeś ten tekst, ja nie pamiętałem dokładnie jak wtedy było, pamiętałem jeden procent, wiec pisałem o kilku, aby na idiotę (skoro ty rzuciłeś nawet 34)nie wyjść, teraz już zatrybiłem, stawki o których tam piszą i na które ty się powołujesz, to stawki dla producentów i importerów, a w obrocie dalszym już 1%, to sobie teraz pokombinuj, jak hurtownik dowalił 50 czy 100 procent marzy, to towar drożał o ta marżę i 1 % obrotowego, a teraz marżę i 23% VAT, producent czy importer dla danego towaru jest tylko jeden, a pośredników od nich do detalu nawet kilku i oni kiedyś płacili 1%, w 92 urozmaicili kwoty obrotowego a rok później wprowadzili VAT, nadal producenci i importerzy oprócz VAT płacą różne inne podatki w zależności od asortymentu.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Jacek Woźniak napisał(a):
Największe "parcie" na rozwój administracji wszelkiej maści mają politycy. Są nowe stanowiska do obsadzenia, dla jednych kierownicze dla innych robocze. Wdzięczność za poparcie kosztuje.

W 100% zgoda, pasuje to też do moich przekonań, wszak ja twierdze, że "budżetówka" to najliczniejsza rzesza, posłów, radnych itp, a to przecież politycy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2014, o 13:29 

Doktor napisał(a):
pamiętałem jeden procent,

Tak, w handlu, przed 1991 handel miał 5%
.
Doktor napisał(a):
stawki o których tam piszą i na które ty się powołujesz, to stawki dla producentów i importerów, a w obrocie dalszym już 1%, to sobie teraz pokombinuj, jak hurtownik dowalił 50 czy 100 procent marzy, to towar drożał o ta marżę i 1 % obrotowego, a teraz marżę i 23% VAT,

Przy obrotowym konsument płacił sumę podatków obrotowych. Czyli te np. 30 % np. od 50 zł, a potem np. 1 % od 70, 1% od 100 itp.
Czyli przy obrotowym, płaciło się podatek, od podatku.
Przy VAT tylko od wartości dodanej. Jak jej nie ma (a zdarza się) to podatku nie ma.
W wyniku możliwości odliczenia VAT (VAT naliczony), a takiej możliwości przy obrotowym nie było, wychodzi na to samo.
To właśnie dla usprawnienia obrotu towarowego konieczne było wprowadzenie VAT, zamiast pod. obrotowego.
Tzn udział podatku bezpośredniego w cenie jest generalnie taki sam.
Jak nie wierzysz, to sprawdź procentowy udział wpływów budżetowych przy podatku obrotowym i po wprowadzeniu VAT.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2014, o 14:06 

Podziękował : 461
Otrzymał podziękowań: 482
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Podpisujcie petycję do Donalda o zrównanie kierowców A4 z A1

http://natemat.pl/112615,petycja-do-don ... w-weekendy
https://www.facebook.com/darmowaA4/likes

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2014, o 14:14 

Podziękował : 168
Otrzymał podziękowań: 137
Uprawnienia żeglarskie: B.R.A.K
markrzy napisał(a):
Podpisujcie petycję do Donalda o zrównanie kierowców A4 z A1

http://natemat.pl/112615,petycja-do-don ... w-weekendy
https://www.facebook.com/darmowaA4/likes

A o A2 to zapomnieli??.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2014, o 14:18 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Według GUS w sektorze publicznym pracuje ponad ok. 3 mln osób (ok. 21% ogółu zatrudnionych). Ponad 620 tys. osób w pracuje w administracji publicznej (m.in. wojsko, policja, sądownictwo, a także administracja rządowa i samorządowa). Prawie milion pracuje w edukacji (w tym nauczyciele akademiccy czy opłacani z budżetu na mocy konkordatu katecheci), a ponad pół miliona w ochronie zdrowia i opiece społecznej.
Wbrew powszechnym opiniom Polska nie ma aż tak rozbudowanego zatrudnienia w sferze budżetowej. Są w Europie kraje, gdzie odsetek pracujących w budżetówce jest sporo wyższy (np. Dania ma prawie 35%). Są też takie, gdzie zatrudnienie w budżetówce jest niższe (Niemcy ok. 15%, Hiszpania ok. 17%).

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2014, o 15:22 

Daniel, jak te ilości zsumujesz to do 30% dojdziesz albo je nawet przekroczysz, mi nie chce się szukać ile dokładnie pracuje, a ile jest w budżetówce, bo nie o pojedyncze procenty tutaj się rozchodzi i z Krzyśkiem nie wytykajcie mi tychże.
To tacy jak ja co maja polskie firmy, pływają pod polską bandera i płaca polskim urzędnikom za obowiązkowe, a nie zawsze potrzebne KB, przeglądy audyty sryty, napędzaja ten cały bałagan, ile mogę sobie i swoim dzieciom wmawiać, że buduje ich lepszą przyszłość. Kolejna już władza przejada nasze pieniądze i powiększa budżetówkę i widzę jak te pieniądze padają w błoto, może od razu ja powinienem zamiast podatków je w tolalecie spuścić, efekt byłby ten sam, jak czytam, jak wam podobni twierdzom, że Viatol jest dobry, a vinety do bani, jak czytam, że VAT czy inne podatki to dobre dla nas, a nie dla fiskusa, jak czytam, że tak być musi, to zastanawiam się czy kolejny jacht rejestrować w kraju, a może wzorem wielu, znaleźć sobie inna banderę i mieć to z czapki.
Jak mam się nie burzyć, jak na co dzień widzę te urzędnicze marnotrawstwo, proszę bardzo dwa konkretne przykłady:
Legnica listopad 2012 w okolicy ronda na obwodnicy przy wyjeździe na Chojnów umacniają skarpę i kładą trawę z rolki, grudzień to samo wiadukt w Prochowicach, to przykład na robienie czegoś co za kilka miesięcy będzie trzeba poprawić, bo trawa na pewno się nie przyjmie.
Niezliczone km osłon na autostradach i obwodnicach, nie chodzi mi o siatki na większą zwierzynę, tylko blachy przeciw żabom, to przykład na bzdurne normy i miliony w konsekwencji tej normy wywalone w błoto.
Te dwa przykłady jako początek wystarczą, może inni podadzą swoje, ja jak dotrę do Grecji będę miał więcej czasu to dodam kolejne, bo za chwilę pakuje się do wyjazdu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2014, o 15:40 

Doktor napisał(a):
i z Krzyśkiem nie wytykajcie mi tychże.

Chodzi o precyzję wypowiedzi, bo czytają to młodzi, którzy nie pamiętają.
Napisałeś "wprowadzono VAT" i było to w zdecydowanym kontekście, ze przed VAT-em niczego podobnego nie było.
A prawda jest taka, wprowadzono VAT zastępując tym podatkiem bezpośrednim inny podatek bezpośredni podatek obrotowy.
Różnica "wprowadzono", a "zastąpiono" jest w ocenie fiskalizmu kolosalna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2014, o 15:46 

Krzysiek, nieźle kombinujesz niech ci będzie ze 1% i 5% zastąpiono 22%.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2014, o 16:04 

Doktor napisał(a):
Krzysiek, nieźle kombinujesz niech ci będzie ze 1% i 5% zastąpiono 22%.

Zajmij się eksportem. Będziesz miał zero, a cały naliczony podatek VAT zostanie zwrócony.
I przestanie boleć Cię VAT. :lol:
Mnie ten podatek też najbardziej boli :twisted:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2014, o 19:05 

Podziękował : 263
Otrzymał podziękowań: 367
Uprawnienia żeglarskie: sterownik azjatycki
I "po bramkach"...

Wicedyrektor GDDKiA przyznał, że zapadła już decyzja ws. likwidacji obecnego systemu poboru opłat na autostradach. Obecnie trwa analiza nowych rozwiązań, które mogłyby zostać wprowadzone zamiast tradycyjnych bramek.

- Istotą jest to, by po prostu zlikwidować bramki, stąd już podjęto decyzję, aby ich dalej nie rozbudowywać. W tym momencie nie zastanawiamy się już, czy to robić, tylko kiedy jest to realne do wdrożenia. Zakładamy, że w 2017 roku system poruszania się po drogach bez konieczności zatrzymywania się będzie gotowy także dla samochodów osobowych – tłumaczył w rozmowie z „Dziennikiem Gazetą Prawną” wicedyrektor GDDKiA Andrzej Maciejewski

Na razie nie zdecydowano jeszcze, co zastąpi bramki. Pod uwagę brane są obecnie różne rozwiązania m.in.: winiety przyklejane na szybie samochodu, specjalne e-winiety lub rozbudowa systemu viaAUTO.

- W którą stronę możemy iść? To jest właśnie kwestia, którą dziś trzeba dokładnie przeanalizować. Od marca zajmuje się tym projektowy zespół powołany w GDDKiA i w resorcie premier Bieńkowskiej. Ten zespół ma wypracować docelowe rozwiązanie dla naszego kraju. Analizujemy różne sposoby poboru: może to być elektroniczna winieta, klasyczna winieta, może to być także sczytywanie tablic rejestracyjnych lub system OBU (On-board Units), czyli pobór za pomocą specjalnie zainstalowanych jednostek. Bierzemy pod uwagę także hybrydy - mieszanki pomiędzy tymi systemami – wyjaśnia na łamach „Dziennika Gazety Prawnej” wiceszef GDDKiA."

http://www.gazetaprawna.pl/artykuly/816 ... adach.html

http://niezalezna.pl/58554-bramki-znikna-z-autostrad

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 315 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11