Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lip 2025, o 15:17

Autor Wiadomość
 Tytuł: OC skippera
PostNapisane: 15 sie 2014, o 07:30 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Cześć!

Próbowałem znaleźć na forum jakieś informacje w temacie jak w tytule, ale jest niewiele..., czy ktoś z szanownych skipperów korzystał z usług jakiejkolwiek firmy ubezpieczającej prowadzących wyczarterowaną łódź żaglową od OC?, czy może wykorzystał ze świadczenia?, jak firma jest godna polecenia?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: OC skippera
PostNapisane: 19 sie 2014, o 08:32 

Podziękował : 13
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: Pływam, bo lubię.
Z tym jest, niestety, kiepsko. Jeszcze dwa lata temu było ubezpieczenie PZU "sportowe, dla kierowników wycieczek", na dodatek w rozsądnej cenie, ale to już przeszłość. W praktyce pozostają dziś tylko zagraniczni ubezpieczyciele, u których musisz wykupić znacznie droższe ubezpieczenie (zazwyczaj roczne). Jedynym pozytywem jest dosyć wysoka kwota gwarancyjna. Nie będę tu robić reklamy konkretnego towarzystwa... wiec poradzę Ci, byś poguglał na stronie tawerny skipperów-był tam cykl artykułów "na temat" i w zasadzie nic się nie zmieniło od czasu jego napisania.

Pozdrowienia,
Adam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2014, o 09:32 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Pojęcie drogo-tanio jest pojęciem względnym.
SU 6 000 000 Euro, składka niecałe 300 zł za rok (jacht do 17 m) to drogo? Dyskutowałbym.
Fakt, szkoda, że nie można np. na miesiąc.
Popatrz tu:
http://pantaenius.pl/uploads/media/owup ... era_02.pdf

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2014, o 17:07 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 248
Uprawnienia żeglarskie: gorszego sortu
Zbieraj napisał(a):
Pojęcie drogo-tanio jest pojęciem względnym.
SU 6 000 000 Euro, składka niecałe 300 zł za rok (jacht do 17 m) to drogo? Dyskutowałbym...

Wysokość wkładu własnego między innymi warunkami ubezpieczenia może mieć znaczenie czy 300 zł / rok z SU 6 mln Euro to dużo czy mało...

Może warto rozważyć dwie polisy.
Jedna na wysoką SU z dużym wkładem własnym + druga na niską SU z minimalnym wkładem własnym...
Niezależnie od wysokości szkody mamy dość szeroki zakres ubezpieczenia...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2014, o 17:57 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
pough napisał(a):
Wysokość wkładu własnego

"Wkład własny" i ubezpieczenie od OC?
Wiesz o czym piszesz?

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2014, o 18:44 

pierdupierdu napisał(a):
pough napisał(a):
Wysokość wkładu własnego

Wiesz o czym piszesz?

Tak wiem...
Spotkałem się za granicą z nieobowiązkowymi ubezpieczeniami OC gdzie polisa gwarantowała pokrycie kosztów za:
"personal injury" - od 1USD do SU combined
ale za
"property damage" - od przykładowo 1000USD do SU combined

Jednym słowem trzeba czytać ogólne warunki ubezpieczenia i "szczególne" warunki ubezpieczenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2014, o 19:13 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
pough napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
pough napisał(a):
Wysokość wkładu własnego

Wiesz o czym piszesz?

Tak wiem...
Spotkałem się za granicą z nieobowiązkowymi ubezpieczeniami OC gdzie polisa gwarantowała pokrycie kosztów za:
"personal injury" - od 1USD do SU combined
ale za
"property damage" - od przykładowo 1000USD do SU combined

Jednym słowem trzeba czytać ogólne warunki ubezpieczenia i "szczególne" warunki ubezpieczenia.

Ale odpowiadałeś na przykład konkretnej propozycji, konkretnego ubezpieczyciela - gdzie franszyzy żadnej (no dobra... "wkładu własnego") nie przewiduje się...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2014, o 19:31 

pierdupierdu napisał(a):
Ale odpowiadałeś na przykład konkretnej propozycji, konkretnego ubezpieczyciela - gdzie franszyzy żadnej (no dobra... "wkładu własnego") nie przewiduje się...

Bo i tam są pewne obwarowania zawarte z PANTAENIUS SKIPPER THIRD PARTY LIABILITY
CLAUSES (PSTPC) 21093/0111

w §4

Roszczenia z powodu utraty lub uszkodzenia jachtu prowadzonego przez ubezpieczonego skippera...
...w przypadku stwierdzenia rażącego niedbalstwa wniosek zostanie zaakceptowany w części powyżej 2500EUR, którą pokrywa ubezpieczony.

Powtórzę, trzeba czytać w całości ogólne i szczególne warunki ubezpieczenia i wszystkie "exclusions".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sie 2014, o 07:48 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Poświęciłem troszkę czasu na rozpoznanie sprawy i zdecydowałem się na wykupienie OC skippera+NW+ubezpieczenie kaucji. OC skippera w sytuacji jakiegoś nieszczęścia i powstania roszczeń ze strony załogi, armatora w razie rażącego zaniedbania... i tu jest ciekawostka, bo to czy zaniedbanie było rażące rozstrzyga sąd i bierze pod uwagę czy był to pierwszy rejs skippera czy setny, oczywiście w tej firmie na którą ja się zdecydowałem, przedstawiciel doradził mi co statystycznie jest najlepsze i to też wybrałem. Armator u którego czarteruje łódź nie godzi się na ubezpieczenie kaucji tak więc zabezpieczenie się po przez opłatę w firmie ubezpieczeniowej jest sensowne i to na wiele rejsów w ciągu roku. Przedstawiciel zwrócił mi również uwagę na to że oprócz warunków ogólnych ubezpieczenia trzeba czytać warunki czarteru i OC skippera nie obejmuje zdarzeń na które my się godzimy podpisując umowę czarteru, np. jeżeli wyrażamy zgodę na obciążenie nas kosztami za niezrealizowane przeszłe czartery z powodu uszkodzenia przez nas łodzi to OC nie działa, ale oczywiście firma wychodzi na przeciwko potrzebom i można też się doubezpieczyć. NW dla całej załogi nie jest drogie i też na cały rok. Myślę że jeżeli ktoś planuje skipperować więcej niż jeden raz rocznie to to ubezpieczenie ma sens. Oby się nie przydało, ale jak ma już być to niech to ma jakiś sens.

Rafał nik: skipper66

Odpowiedz z cytatem