Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 9 wrz 2025, o 11:18

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 00:30 

Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: sternik szuwarowo bagienny
Witam . jako, że problem tyczy także mojego żeglowania , a częściej sterniczenia w grupie, pozwole sobie trzy grosze dołożyć .

Polska - awantura na wodzie , po piajku, stęzenie mierzone w skali lądowej , sprawa w sądzie , wyrok - odebrane wszystkie uprawnienia do prowadzenia czegokolwiek.

Norwegia- słynna sprawa kilka lat temu opisana w każdej :-) norweskiej gazecie , czyli poślubna podróz syna obecnego króla, po Oslofjordzie, i wpadka na policje wodna , która po sprawdzeniu probierzem wysadziła a raczej przesadziła WSZYSTKICH ze sternikiem wynajętym na ta impreze włacznie , na swój okręt, .

Tłusty mandat, co zaliczył sternik nie wiem , zbyt słabo znałem wtedy język :), ale kara szła w tysiące NOK.

kanakk

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 07:20 

Podziękował : 1964
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Ostatnio też zrobiłem taki test z użyciem Alcoscana ( alkotest pierwszego kontaktu). Skutek podobny jak u Wielorybka :D
Parę minut po spożyciu - światełko czerwone czyli powyżej o,5 promila.
Kilkanaście minut później i przez kolejną godzinę - żołte czyli między 0,2 - 0,5 promila.
Po godzinie światełko zielone....

I to jest zupełnie normalne zakładając, że piwo sączyłem przez pewno z pół godziny. Gdybym wypił je duszkiem czas ten zapewne by sie wydłużył.
Tydzień temu na ognisku u przyjaciół wypiłem między godziną 16 - tą, a północą 6-7 piw i po około godzinie od wypicia ostatniego alkotest świecił na żółto. O 7 - mej rano na zielono :)

Jestem przeciwnikiem pijaństwa na wodzie, ale w tym konkretnym przypadku gdyby skiper został zbadany alkotestem i niebieski91 i armator mogliby się zdziwić.....
Wszystko zależy od organizmu i prędkości wlewania w siebie piwa. Mogło się okazać, że skiper popijał na tyle wolno i dystyngowanie, że jego organizm nadążał rozkładać wypity alkohol zanim zaatakował nastepne piwko.

Co nie zmienia mojego zdania, że takie zachowanie skipera jest skrajnie nieprofesjonalne.
Załoga ma prawo czuć się komfortowo mając świadomość, że skiper jest trzeźwy i w razie jakieś kryzysowej sytuacji, a ta może się zdarzyć nawet podczas flauty ( np. najechanie na jakąś pływającą przeszkodę, pożar, nagła choroba załoganta) zachowa się prawidłowo.
I trudno wymagać , żeby załoga biegała za nim z alkotestem robiąc co pół godziny badanie, żeby się przekonać, że pali się żółta lampka więc nie ma o co kruszyć bukszprytu...

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 16:23 

Jeszcze jednen kamyczek do ,,ogródka"'

każdy z nas kiedyś żeglowac zaczynał, w miare dorastania rosły umiejętności , patenta , i inne takie , zaczeliśmy pływac samodzielnie i naszych przyjaciół do pływania namawiać , - z nami , a z czasem zarażeni, szli gdzies dalej......

nie mając wiedzy , umiejętności , szli ją zdobywac ...

na pewno każdy z Was choć raz w życiu trafił na tak ekstremalną sytuacje , gdzie załoga patrzyła na WAS, oczekując podjęcia decyzji, wydania polecenia / komendy...
Czasem nawet zła komenda jest lepsza niż jej brak, ale komenda wydan po piajku, jest ,,zawsze '' zła.

a wszystkim ,,obrońcom'' jednego czy dwóch piwek po wachcie , moge rzucic tylko jedno hasełko--------s/y Bieszczady.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 17:13 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
kanakk napisał(a):
a wszystkim ,,obrońcom'' jednego czy dwóch piwek po wachcie , moge rzucic tylko jedno hasełko--------s/y Bieszczady.
Czy aby nie przesadziłeś? Takie sformułowane sugeruje, że na "Bieszczadach" ktoś był "po piwku" i to było przyczyną tragedii. Nie było i nie ma na to żadnych dowodów.

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowanie od: MarekSCO
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 17:23 

Zbieraj napisał(a):
kanakk napisał(a):
Czy aby nie przesadziłeś? Takie sformułowane sugeruje, że na "Bieszczadach" ktoś był "po piwku" i to było przyczyną tragedii. Nie było i nie ma na to żadnych dowodów.

zasadniczo szło mi o BRAK właściwych decyzji / komend / rozkazów dotyczących wacht , ich podziału , oraz przewidzianego regulaminem i dobrą praktyka żeglarską systemu zachowań..

a co było przyczyną tego ,, BRAKU"" - zostawiam do samodzielnej oceny.

wyrok czy też orzeczenie sądu to jedno - a prawda??? moze być całkiem inna..

PS: nie wyobrażam soebie zostawienia na nocnej wachcie TYLKO JEDNEJ osoby, niezaleznie od akwenu i warunków.. sorry , tak już mam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 17:24 

Podziękował : 700
Otrzymał podziękowań: 231
Uprawnienia żeglarskie: jsm
niebieski91 napisał(a):
Co prawda nie było sytuacji kryzysowych i oficerowie doskonale ogarniali żeglugę, kapitan nie wtrącał się do niczego i w zasadzie nie powinienem w ogóle zwracać uwagi na jego ciągłe picie, ale przecież kapitan jest po coś na jachcie.
Druga rzecz to picie przez innych. Pijący kapitan wręcz zachęcał, żeby po wachcie "walnąć" puszeczkę przed snem.

A może to było tak, że kapitan od samego początku przekazał dowodzenie jachtem pierwszemu? W takim przypadku pozwalał sobie. Osobiście nie podejrzewam tego kapitana o całkowity brak wyobraźni co do konsekwencji w tym utraty uprawnień. Coś mi tu nie gra. Osobiście jestem za niepiciem na wodzie co innego w porcie.

Za ten post autor Leszek otrzymał podziękowanie od: kanakk
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 17:43 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
kanakk napisał(a):

PS: nie wyobrażam soebie zostawienia na nocnej wachcie TYLKO JEDNEJ osoby, niezaleznie od akwenu i warunków.. sorry , tak już mam.

O wypadku Bieszczad to chyba mało wiesz.

http://www.rejsymorskie.net/wypadki/10wrzesnia2000.php

Poza tym odbywa się masa rejsów w wykonaniu dwuosobowym, jak Twoim zdaniem ma wówczas wyglądać wachta?

Piotr Siedlewski

Za ten post autor ins otrzymał podziękowania - 3: Były user, Jaromir, Kurczak
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 17:54 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
kanakk napisał(a):

A to pozostaje w jakimś związku z wypadkiem "Bieszczadów"? Zastanawiam się jaki proces myślowy spowodował, że czujesz się uprawniony do tak daleko idących insynuacji podważających postawę ludzi, którzy obronić się z przyczyn ostatecznych już nie mogą.

PS. Zaproponuj wznowienie postępowania - zawinił brak komend - wielu zapewne znajdziesz zwolenników tej tezy gdzieś pod trybuną stadionu...

Za ten post autor Były user otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 18:00 

kanakk napisał(a):
W tym przypadku to nie jest "prawda". To jest pomówienie. :-(
kanakk napisał(a):
A ja mam inaczej:

Kecz 124-tonowy, ok. 30 m LOA. Trasa: Sycylia, Malaga, Madera, Kanary, Karaiby, Bahama, Bermudy, Azory, Sardynia. W sumie 10 miesiecy. Do dyspozycji miałem mechanika i dwóch deck-handów. Jak myślisz, iloosobowe wachty były?

50-stopowy Grand Soleil. Z St. Lucii przez Bermudy i Azory do północnych Włoch. Załoga: Maciek i forumowa Gajewka. Jak myślisz, iloosobowe wachty były?

Nie myl pojęcia "dobra praktyka morska" z "dobrą praktyką morską według starych zasad PZŻ".
To nie jest tożsame.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

kanakk napisał(a):
oraz przewidzianego regulaminem
Co to jest regulamin? :roll:

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowania - 4: Były user, Kurczak, nauaag, Paco
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 18:09 

kannakk napisał(a):
nie wyobrażam soebie zostawienia na nocnej wachcie TYLKO JEDNEJ osoby, niezaleznie od akwenu i warunków.. sorry , tak już mam.

To z Twoją wyobraźnią coś jest nie tak ...... :)

Za ten post autor Kurczak otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 18:11 

Zbieraj napisał(a):
W tym przypadku to nie jest "prawda". To jest pomówienie.

Wyjątkowo ohydne, zważywszy, że pomawiany bronić się nie może.

Za ten post autor Były user otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 18:26 

Zbieraj napisał(a):

Nie myl pojęcia "dobra praktyka morska" z "dobrą praktyką morską według starych zasad PZŻ".
To nie jest tożsame
.

obciołem żeby nie zabierać miejsca
z powyższym , acz niechętnie , muszę sie zgodzić ...

czy gdybys miał 7 osób w załodze , też byś tak napisał???

nie mam zamiaru z nikim toczyć wojen , ale pozwólcie moim subiektywnym odczuciom , byc .. moimi'' , a ja będe starał sie uszanować wasze . OK ?? :)

Wiele z tutejszych opinii akceptuje jakieś ( kazdy w/g własnego zdania) ilości spożywane na pokładzie, w trakcie pływania, i wszystkim sie wydaje że to jest OK i cool , do czasu kiedy nie przyjdzie dykusji kończyć w kostnicy, a wtedy pada argument - oni sie nie obronią .....
Pracuje zwodowo w obcym kraju jako kierowca , czy przy podobnym podejściu z mojej strony, wsiedlibyście ze mną do auta????

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 18:28 

Podziękował : 780
Otrzymał podziękowań: 1679
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Zbieraj napisał(a):
Jak myślisz, iloosobowe wachty były?

A jak się solo pływa i idzie spać, to iluosobowe wachty są?

Za ten post autor -O- otrzymał podziękowania - 2: Moniia, nauaag
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 18:32 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
kanakk napisał(a):
Wiele z tutejszych opinii akceptuje jakieś ( kazdy w/g własnego zdania) ilości spożywane na pokładzie, w trakcie pływania, i wszystkim sie wydaje że to jest OK i cool , do czasu kiedy nie przyjdzie dykusji kończyć w kostnicy, a wtedy pada argument - oni sie nie obronią .....
Pracuje zwodowo w obcym kraju jako kierowca , czy przy podobnym podejściu z mojej strony, wsiedlibyście ze mną do auta????

Tylko co do tego ma wypadek Bieszczad i ilość osób na wachcie?

Piotr Siedlewski

Za ten post autor ins otrzymał podziękowania - 2: Były user, Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 18:35 

Jeanneau napisał(a):
Zbieraj napisał(a):
Jak myślisz, iloosobowe wachty były?

A jak się solo pływa i idzie spać, to iluosobowe wachty są?

Pływając solo nie ryzykujesz niczyim życiem poza własnym ....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 18:37 

kanakk napisał(a):
ale pozwólcie moim subiektywnym odczuciom , byc .. moimi'' , a ja będe starał sie uszanować wasze . OK ??

Nie. Nie OK. Nikt ci nie broni mieć dowolnego poglądu na dopuszczalne bądź nie spożycie alkoholu przez skipera. Parę osób stara ci się tylko zwrócić uwagę, że twoje niepoparte choćby cieniem dowodu bądź poszlaki insynuacje na temat przyczyn katastrofy "Bieszczadów" - wyssane z palca, ohydne insynuacje pomawiające osoby, które w tej katastrofie zginęły to objaw wybitnej głupoty albo nieprzeciętnego skurwysyństwa. Nie OK.

Po tym co napisałeś nie chciałbym nawet usiąść obok ciebie na ławce w parku.

Za ten post autor Były user otrzymał podziękowania - 5: Dlugi, Jaromir, MarekSCO, Moroszka, nauaag
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 19:03 

Podziękował : 780
Otrzymał podziękowań: 1679
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
kanakk napisał(a):
Pływając solo nie ryzykujesz niczyim życiem poza własnym ....

Własnego też nie ryzykuję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 19:14 

kanakk, ja głównie pływam we dwóch - bo to najwygodniejsze rozwiązanie w przypadku dłuższego rejsu tak małą 23 stopową łódką jak moja.
Mam więc czyim życiem i zdrowiem ryzykować. I nie widzę problemu w jednososbowej wachcie. Inaczej się po prostu nie da. I nie jest to stricte wachta, bo zmiana następuje na prośbę pełniącego. Kiedy jest zmęczony daje sygnał do zmiany i vice versa :D

Za ten post autor Kurczak otrzymał podziękowanie od: Paco
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 19:28 

kanakk napisał(a):
Zbieraj napisał(a):

To nie jest tożsame.

czy gdybys miał 7 osób w załodze , też byś tak napisał???
Otóż wyobraź sobie, ze tak!
Kiedy pływam na - powiedzmy - "Fryderyku Chopinie", mam 15 osób w wachcie. Zgodnie ze starym, dość durnym i - na szczęście od dawna nieobowiązującym RSMSS powinienem trzymać te 15 osób przez cztery godziny na pokładzie.

Tu stosowny cytacik:
Żeglarze wachty morskiej obowiązani są przez cały czas jej trwania przebywać na pokładzie, z wyjątkiem konieczności udania się pod pokład w celu wykonania polecenia oficera wachtowego.

Nie ze mną te numery, Brunner! Ten tłum ludzi na pokładzie jest nie do opanowania. Będą gadać, śpiewać, plotkować, podrywać co ładniejsze załogantki, nie bacząc, że one akurat pełnia służbę na oku. Powstanie burdel, ale zgodny z regulaminem!

Dzielę wachtę na trzy grupy po 5 osób. Grupa to sternik, lewe oko, prawe oko, jedna osoba w nawigacyjnej do nasłuchu UKF-ki ew. alarmów AIS-a czy radaru, jedna do dyspozycji oficera jako "przynieś-odnieś-pozamiataj-zróbkawę-zawołajkapitana".

Reszta jest tylko na stand-by. W czasie dobrej pogody - na rufie, żeby nie przeszkadzali, w czasie zimna, deszczu czy sztormu - pod pokładem, w każdej chwili gotowi do wyjścia, gdyby się coś działo.

Ten regulamin, czyli Zarządzenie Przewodniczącego GKKFiT z dnia 19 czerwca 1972 r. był świetny!
Nie, nie żartuję. Miał tylko zły tytuł. Powinien się nazywać RSJPKMW:
Regulamin Szkolenia Jachowego Przyszłych Kadr dla Marynarki Wojennej.

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowania - 5: Były user, Jaromir, Maar, Stara Zientara, Zielony Tygrys
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 19:28 

Podziękował : 119
Otrzymał podziękowań: 217
Uprawnienia żeglarskie: mam :P
kanakk, widze, ze pracujesz w N, znasz jezyk, sledzisz gazety.
Pytanie: Ile wg statystyk jest wypadkow spowodowanych przez osobynarodowosci norweskiej prowadzace pod wplywem?
Jak sie ma wypicie jednego piwa, (slownie jednego) gdy plynie sie nawet po fiordzie przez powiedzmy 7h? (zakladajac, ze nie wlewa sie go do gardla, lecz pije powiedzmy w ciagu 1h)

Do tego wszystkiego co ma do cholery wypadek S/Y Bieszczady do tego wszystkiego? Zwlaszcza, ze nie znasz zapewne nikogo kto tam plynal, ani tez nie byles zalogantem w czasie tego tragicznego zdarzenia. Bardzo nieladnie.

Wahta jednoosobowa to nic nowego, zwlaszcza na mniejszych morskich lodkach.

https://www.youtube.com/watch?v=SnkZGN_xIVs

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 19:47 

Paco napisał(a):
kanakk, widze, ze pracujesz w N, znasz jezyk, sledzisz gazety.
Pytanie: Ile wg statystyk jest wypadkow spowodowanych przez osobynarodowosci norweskiej prowadzace pod wplywem?
Jak sie ma wypicie jednego piwa, (slownie jednego) gdy plynie sie nawet po fiordzie przez powiedzmy 7h? (zakladajac, ze nie wlewa sie go do gardla, lecz pije powiedzmy w ciagu 1h)

Do tego wszystkiego co ma do cholery wypadek S/Y Bieszczady do tego wszystkiego? Zwlaszcza, ze nie znasz zapewne nikogo kto tam plynal, ani tez nie byles zalogantem w czasie tego tragicznego zdarzenia. Bardzo nieladnie.

Wahta jednoosobowa to nic nowego, zwlaszcza na mniejszych morskich lodkach.

statystyki jesli idzie o kierowców- sa druzgocące dla naszej ( polskiej i ogólnie wschodniej nacji )...
coraz trudniej znaleźć prace jako kierowca , pomijając jezyk, włąsnie z powodu statystyk

jeśli idzie o wode- to jeżeli Politi wejdzie ci na pokład ( z jakichkolwiek powodów) i stwierdzi alko więcej niż norma - bierze cie na hol , a mandat odpracowujesz rok :).

Przykład z drogi- użyczenie auta osobie pod wpływem - właścicel wyrok 28 dni w pace, + 36 000 NOK do zapłaty( co w damym momencie było około 2 pensje brutto), kilka lat temu.

co do reszty- rzeczywiście , nie znałem, nie byłem .
Przeczytałem dokładnie treść w podanym linku.....
jeśli wszystko było OK , to skąd całe zdarzenie............

,, Zawarte we krwi P. Romaniuka i T. Brusia 0,2 prom. i 0,3 prom. alkoholu etylowego było najprawdopodobniej pochodzenia endogennego (k.255 i 277).""

uzycie słowa ,, najprawdopodobniej'' w Orzeczeniu - uważam za .. dziwne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 19:57 

Kanakk, wlasnie rozmawiamy o wodzie, oraz o tym co na wodzie sie dzieje.
Jak zapewne wiesz w kraju trolla, na wodzie max, to 0.8
Calkiem sporo. Niestety statystyki mowia, ze wiekszosc wypadkow na wodzie spowodowana jest przez.....turystow niestety.
Ale to rozmowa na inny temat.

Za ten post autor Paco otrzymał podziękowanie od: kanakk
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 20:07 

Paco napisał(a):
Kanakk, wlasnie rozmawiamy o wodzie, oraz o tym co na wodzie sie dzieje.
Jak zapewne wiesz w kraju trolla, na wodzie max, to 0.8
Calkiem sporo. Niestety statystyki mowia, ze wiekszosc wypadkow na wodzie spowodowana jest przez.....turystow niestety.
Ale to rozmowa na inny temat.

postaram sie normy sprawdzić , w najbliższym czasie .
jak sie uda podam przepisy prawa w NO .

co do reszty----mniej lub bardziej stonowanych opinii, to moge powiedziec tylko tyle że w domu stoi coś około 15 piw, 8x żywiec , pozostałe zbieranina, a ja nie leżę jeszcze pod kompem , i nawet jeśli z błedami ort, to w miare składnie rozmawiam.
a dla czego ?? bo za 10 godzin wyjeżdżam na droge 20-oma tonami , na około 8-9 godzin.
Na dzis sie żegnam , dobrej nocy wszystkim .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 20:09 

kanakk napisał(a):
co do reszty- rzeczywiście , nie znałem, nie byłem .
Przeczytałem dokładnie treść w podanym linku.....
jeśli wszystko było OK , to skąd całe zdarzenie............

,, Zawarte we krwi P. Romaniuka i T. Brusia 0,2 prom. i 0,3 prom. alkoholu etylowego było najprawdopodobniej pochodzenia endogennego (k.255 i 277).""

A gdybyś miał jakiekolwiek pojęcie o tym co piszesz to by cię to nie dziwiło. Tak jak nie dziwiło biegłych.
http://www.wbc.poznan.pl/Content/180113/index.pdf
Ale co tam mogą wiedzieć lekarze.

Rzygać się chce.

Za ten post autor Były user otrzymał podziękowanie od: MarekSCO
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 20:34 

kanakk napisał(a):
co do reszty----mniej lub bardziej stonowanych opinii, to moge powiedziec tylko tyle że w domu stoi coś około 15 piw, 8x żywiec ...

Generalnie nie wiem co to ma wnosic? Ja mam caly barek roznych alk i tez nie leze pod kompem :D

Så jeg øsnker deg til å ha helt fantastisk dag på jobb i morgen...kjør forsiktig :)

A norweskie normy sa juz wrzucone na forum

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 20:36 

Podziękował : 700
Otrzymał podziękowań: 231
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Na angielski możesz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 21:05 

Łomatko, gdybym miał wypić to co stoi w moim barku - to zacząłbym zapewne od win. Miałbym przynajmniej szansę na to, że jakoś ten maraton przeżyję :-P
Mocniejsze trunki by mnie zapiły na śmierć :rotfl:

Ostatnio edytowano 28 wrz 2014, o 21:09 przez Kurczak, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor Kurczak otrzymał podziękowanie od: Paco
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2014, o 21:06 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
ins napisał(a):
kanakk napisał(a):

Tylko co do tego ma wypadek Bieszczad i ilość osób na wachcie?

kanakk-u - zadał ci pytanie ins .
Będziesz łaskaw na nie odpowiedzieć?

Dorzucę jeszcze swoje pytanie:
Z jakiego powodu wspomniałeś tragedię "Bieszczad" w temacie związanym z pijącym kapitanem? Zwłaszcza w takiej formie:
kanakk napisał(a):

Odpowiesz, czy dalej wolisz prowokować swoim "występem" odruchy wymiotne?

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowania - 2: Były user, MarekSCO
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 paź 2014, o 05:36 

Podziękował : 277
Otrzymał podziękowań: 266
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Przykład Norwegii nie wydaje mi się specjalnie trafny bo jest to kraj pół-prohibicji i wg moich prywatnych informacji biedni wikingowie, szczególnie na północy, ratują sie pędzeniem bimberku. W ciepłych krajach wino rozcieńczone woda służy jako standardowy napój do posiłku. Generalnie, uważam, że piwo do obiadu nie kwalifikuje się jako "pijaństwo" ale skoro w ostatnim rejsie mój przyjaciel oznajmił na początku załodze że "u Marka to na morzu ani kropli" musiałem się dostosować. ;)

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

http://whale.kompas.net.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 paź 2014, o 22:01 

Podziękował : 6280
Otrzymał podziękowań: 2494
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Kanakk, Ty przeczytałeś ale czy ze zrozumieniem ?
Obawiam się, że jako zawodowy kierowca, możesz nie wiedzieć... Tzn możesz mieć błędny obraz :"badań trzeźwości" Więc spróbuję "pojaśnić"...
kanak napisał(a):

Użycie słowa "najprawdopodobniej" w takim kontekście spotkasz w co drugim orzeczeniu patologa. A oznacza mniej więcej tyle:
Nie potrafimy inaczej wyjaśnić stwierdzonej zawartości alkoholu we krwi...
Przeprowadzono też badanie moczu - prawda ? Badanie moczu mające stwierdzić, czy
ofiary spożywały alkohol... Rozumiesz ?
Patolog nie bada zwłok alkomatem :evil:
Przeprowadzono przede wszystkim badanie moczu ( stężenie EtG ) I właśnie to badanie dowiodło, ze byli trzeźwi jak niemowlaki ! Konkretnie, że nikt z załogi ( żadna z ofiar ) nie spożywał alkoholu... Nie spożywał w dniu tragedii...
Konkretnie to zdaje się, że minimum wynosi 8 godzin... Tzn w trudnych przypadkach można stwierdzić, czy przez ostatnie 8 godzin osobnik spożywał alkohol...
Ale to minimum zależy przede wszystkim od stanu zdrowia badanego.
Tak się składa, że właśnie badanie stężenia EtG w moczu jest uważane za najdoskonalszą metodę pozwalającą zweryfikować spożywanie alkoholu przez człowieka...
Poczytaj sobie w wikipedii czy gdzieś...

Ale jest jeden sposób, żeby "oszukać" badanie stężenia EtG...
Żeby dało wynik negatywny mimo wypitego alkoholu...
I wtedy alkohol będzie tylko w badaniu krwi...
Wystarczy wypić dużo wody. Najlepiej słonej. Naprawdę bardzo dużo trzeba jej wypić...
Ale, żeby wypić dużo, to trzeba... Trochę pożyć :evil:
Dużo słonej wody - rozumiesz ?!? Nie chce Ci się rzygać ?!? :evil:

PS: Sprawdź sobie w wikipedii co to jest to EtG... Aż tak dobrej pamięci nie mam...
Nie jestem patologiem... Jestem po prostu wku* :evil:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona