Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 30 cze 2025, o 19:17

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 paź 2014, o 07:55 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
[Janna]Wydzieliłam z wątku: viewtopic.php?f=18&t=20175

Moniia napisał(a):
posiadanie przeze mnie polskiego obywatelstwa nie zmieni wyniku...

A musisz sie tym faktem chwalić ?
Moja "była" + moje dziecko będąc w PL posługują się dokumentami szwedzkimi znaczy występują jako szwedki.
I to naprawdę znakomicie ułatwia życie czego byłem świadkiem.
Czy gdzieś jest napisane, że musisz - mając podwójne obywatelstwo - okazywać w PL dokumenty PL ?
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2014, o 08:03 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Tak, jest. Na przykład na granicy, będąc obywatelką polską mam posługiwać się polskim paszportem. Co wielokrotnie było przyczyną problemów dla osób, które polskiego paszportu od dawna nie mają - bo nagle okazywało się, że nie mają jak kraju opuścić... W tym paru znanych mi.
pod tym linkiem masz opis "pułapki" prawnej:
http://users.rcn.com/salski/No28Folder/Paszportowa_pulapka.htm

nie wiem, jak teraz, ostatnie znane mi przypadki są sprzed 2-3 lat więc nie mogę gwarantować, że się zmieniło lub nie, wiem, jak było (chwilowo nie chce mi się szukać...)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2014, o 08:05 

Podziękował : 1625
Otrzymał podziękowań: 2375
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
bury_kocur napisał(a):
Czy gdzieś jest napisane, że musisz - mając podwójne obywatelstwo - okazywać w PL dokumenty PL ?

Ustawa z dnia 2 kwietnia 2009 r. o obywatelstwie polskim
Art. 3.
1. Obywatel polski posiadający równocześnie obywatelstwo innego państwa ma wobec Rzeczypospolitej Polskiej takie same prawa i obowiązki jak osoba posiadająca wyłącznie obywatelstwo polskie.
2. Obywatel polski nie może wobec władz Rzeczypospolitej Polskiej powoływać się ze skutkiem prawnym na posiadane równocześnie obywatelstwo innego państwa i na wynikające z niego prawa i obowiązki.

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0120000161

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2014, o 08:16 

Wojciech1968 napisał(a):

No to mamy temat rozwiązany - negatywnie :-(
Dzięki Wojtku
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2014, o 08:23 

ps. tutaj nowsze - 2009

http://emigracyjny.wordpress.com/2009/04/11/polonia-2/

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

o problemach paszportowych wiem od pewnego czasu ze względu na perypetie znajomych i rodziny. Ale w świetle powyższego cytatu z ustawy widzę, że nie byłabym nawet w stanie złożyć takiego pozwu wciąż mając polskie obywatelstwo...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2014, o 09:36 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Oj tam oj tam. Obaliliśmy ustrój niewolniczy wszak (tak mówią) i nowę, wolnę Konstytucyę mamy, z odpowiedniemi poprawkami:
"Obywatel polski nie może utracić obywatelstwa polskiego, chyba, że sam się go zrzeknie"
Oczywista jest do tego ustawa, coby nie było tak znowuż...
" na swój wniosek po uzyskaniu zgody Prezydenta RP na zrzeczenie się obywatelstwa polskiego" :-P

I dopiero po uzyskaniu zgody Prezydenta RP nie będziesz obowiązana posiadać uprawnień potwierdzonych stosownym dokumentem zgodnie z rozporządzeniem ministra :rotfl:

Ostatnio edytowano 5 paź 2014, o 09:57 przez Ryś, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2014, o 09:50 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
bury_kocur napisał(a):
Moja "była" + moje dziecko będąc w PL posługują się dokumentami szwedzkimi znaczy występują jako szwedki.
I to naprawdę znakomicie ułatwia życie czego byłem świadkiem.
Że ułatwia życie - zgoda. Ale opuszczając Polskę - naruszają prawo i są przestępczyniami granicznymi, bo przekraczają granicę nielegalnie!!!! Wiem, że to śmieszne, ale, niestety, prawdziwe. :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2014, o 14:56 

Zbieraj napisał(a):
Ale opuszczając Polskę - naruszają prawo i są przestępczyniami granicznymi, bo przekraczają granicę nielegalnie!!!! Wiem, że to śmieszne, ale, niestety, prawdziwe.

Dlaczego nielegalne?
Wjeżdżają do PL jako obywatelki SE i jako obywatelki SE Polskę opuszczają.
Na czym polega przestępstwo graniczne ?
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2014, o 15:48 

Podziękował : 1957
Otrzymał podziękowań: 2053
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Przecież już o tym było.....

Mając dwa obywatelstwa PL i SE (lub inne jakieś), powinny przekraczajac granicę PL i na jej terytorium występować jako obywatelki PL.
Nie można sobie wybierać tego obywatelstywa, które akurat w danej sytuacji podwójnej obywatelce bardziej pasi :D

Podejrzewam, że w innych państwach europejskich funkcjonuje podobny przepis....

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2014, o 16:18 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Kurczak napisał(a):
Podejrzewam, że w innych państwach europejskich funkcjonuje podobny przepis....
A sądzisz że jakiś cywilizowany, europejski kraj mógłby w ten sposób potraktować swoich obywateli?! :-|
Prawom podstawowym wbrew, ba, człowieka i obywatela też?! :shock:

No bez jaj, zaczęliby głosować nogami... :mrgreen:

(znaczy, tego, kurde no... ) :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2014, o 16:53 

Owszem, np. Francja :D

Pozwala nawet sfrancuzić swoje nazwisko, ale we Francji analogicznie jak w Polsce musisz występować legitymując się ichnim paszportem....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2014, o 17:41 

Kurczak napisał(a):
Mając dwa obywatelstwa PL i SE (lub inne jakieś), powinny przekraczajac granicę PL i na jej terytorium występować jako obywatelki PL.

Wiesz - czegoś nie qmam.
Agnieszka z Weroniką wyjeżdżając z SE posługują się dowodem osobistym SE bo dlaczego mają tego nie robić jeżeli w SE robią to na codzień.
Jeżeli Cię dobrze rozumiem to w samolocie powinny zmienić paszporty i po wylądowaniu w PL powinny występować jako obywatelki PL ?
Wobec tego mam pytanie - gdzie - na odcinku Goeteborg / Warszawa zginęły w samolocie dwie obywatelki SE a skąd znienacka pojawiły się dwie obywatelki PL ?
:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Czy jakiś znawca prawa umie ten fenomen teleportacji wyjaśnić ? :lol:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2014, o 19:05 

Tu nie ma nic do qmania tylko raczej do przestrzegania (prawa) :D

To, że w Szwecji posługują się paszportami SE jest akurat normalne....

Jako ciekawostka nie zawsze tak było.....

Według strony MSZ Szwecji przed 2001 rokiem musiałeś się najpierw zrzec naszego obywatelstwa.
Wtedy nie byłoby problemu - bo byłbyś 100 procentowym Swedem :rotfl:

Są państwa (np. Norwegia) gdzie co do zasady nie ma podwójnego obywatelstwa.

Są dwupaństwowcami, mają przecież dwa paszporty - więc nic nie ginie, ani się nie pojawia znikąd :)

W Szwecji posługują się szwedzkim, a w polsce polskim....

Co w tym niezrozumiałego? Skoro wstyd im polskiego paszportu lub im nie odpowiada z innego powodu, to istnieje odpowiednia procedura .....

Ciekawi mnie co innego. Co sie dzieje w przypadku pobytu w państwie trzecim. Domyślam sie, że przekraczając granicę trzeba się zdecydować na to, którego paszpotu się będzie używało....
Bo dzisiaj Szwed, jutro Polak, a we wtorek znowu Szwed - to chyba nie obleci :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2014, o 19:14 

bury_kocur napisał(a):
Kurczak napisał(a):

Wiesz - czegoś nie qmam.
Agnieszka z Weroniką wyjeżdżając z SE posługują się dowodem osobistym SE bo dlaczego mają tego nie robić jeżeli w SE robią to na codzień.
Jeżeli Cię dobrze rozumiem to w samolocie powinny zmienić paszporty i po wylądowaniu w PL powinny występować jako obywatelki PL ?
Wobec tego mam pytanie - gdzie - na odcinku Goeteborg / Warszawa zginęły w samolocie dwie obywatelki SE a skąd znienacka pojawiły się dwie obywatelki PL ?
:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Czy jakiś znawca prawa umie ten fenomen teleportacji wyjaśnić ? :lol:
Pzdr
Kocur

Kocurze, nikt nie potrafi. Co nie zmienia faktu, że prawnie tak jest. Agnieszka z Weroniką popełniają wykroczenie w świetle polskiego prawa...

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2014, o 19:38 

Kurczak napisał(a):
Co w tym niezrozumiałego? Skoro wstyd im polskiego paszportu lub im nie odpowiada z innego powodu, to istnieje odpowiednia procedura .....

Wiesz, jak wygląda procedura pozbycia się obywatelstwa brytyjskiego*?
To porównaj z procedurą pozbycia się polskiego. I nie zapomnij o tym, że w Polsce jest to UZNANIOWA decyzja Prezydenta RP, od której nie przysługuje odwołanie...

Niezrozumiałe jest zaś to, że Polska dopuszcza podwójne obywatelstwo. I nie jest to kwestia wstydu - a normalności. Czemu mam być zmuszana do pozbycia się obywatelstwa kraju, w którym się urodziłam? CZemu mam być zmuszana do nieposługiwania się (normalnie przez Polskę uznawanym) dokumentem podróży wydanym przez panstwo, w którym od lat mieszkam i którego jestem obywatelką? A dokładnie to robi przytoczona ustawa.

Pomijam już fakt, że w niektórych sytuacjach posiadanie dwóch paszportów jest niemożliwe. Wystarczy pracować w zawodzie, w którym wymagany jest dostęp do informacji niejawnych. Posiadanie drugiego paszportu (lub wystąpienie o niego) automatycznie wyklucza pracę w takim zawodzie.

*kartka formatu A4 z oświadczeniem, że już się nie chce być poddanym Królowej. I 30 dni na przemyślenie sprawy i przedyskutowanie z władzami imigracyjnymi swojego dalszego statusu w UK...

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2014, o 19:47 

bury_kocur napisał(a):
PAC! Na co dzień!
I bardzo dobrze robią.
bury_kocur napisał(a):
W zasadzie tak, ale nie muszą. Mogą wlecieć na dokumentach szwedzkich. Muszą jednak mieć przy sobie paszporty (dowody) polskie, bo na szwedzkie legalnie nie wylecą, jeśli Służba Graniczna się dowie, że są obywatelkami polskimi.
bury_kocur napisał(a):
Nigdzie nie zginęły. Dalej Szwecja ma swoje dwie obywatelki, a Polska swoje (te same). Zwróć uwagę (to tak na marginesie), że Szwecja i Polska, liczone razem mają w statystyce o dwie obywatelki więcej, niż w rzeczywistości. bo Szwecja liczy Twoje kobity jako swoje, a Polska - jako swoje.

Wiedza "potoczna" nie zawsze pokrywa się z wiedzą rzeczywistą. Wiesz, oczywiście, że Polak może jechać do np. Szwecji na dowód osobisty. Ale nie zawsze!!!!

Możesz legalnie wsiąść na prom w Gdańsku z dowodem osobistym i dopłyniesz do Nynashamn, ale jest jeden warunek: że nie jesteś członkiem załogi. Jeśli zatrudnisz się na tymże promie jako np. mechanik, marynarz, czy stewardessa, Straż Graniczna Cię nie wypuści! Musisz mieć paszport albo Seamansbook.
bury_kocur napisał(a):
Dlaczego nielegalne?
Wjeżdżają do PL jako obywatelki SE i jako obywatelki SE Polskę opuszczają.
Na czym polega przestępstwo graniczne ?
Dlatego:
Art. 3.
2. Obywatel polski nie może wobec władz Rzeczypospolitej Polskiej powoływać
się ze skutkiem prawnym na posiadane równocześnie obywatelstwo innego państwa
i na wynikające z niego prawa i obowiązki.

Obywatel polski nie może wyjechać z Polski okazując paszport zagraniczny. Nigdy nie słyszałeś o tzw. pułapce paszportowej?

W przypadku Polako-Szwedów tej pułapki nie ma, bo nie ma wiz, więc jeśli ma przy sobie polski paszport lub dowód - okazuje go przy wyjeździe i zostanie wypuszczony(a), ale w przypadku Polako-Amerykanów lub Kanadyjczyków delikwent, który na Okęciu pokazuje paszport amerykański, a wyda się (czasem zapytany sam potwierdza, że jest również Polakiem) ma przerąbane!

Nie wyleci na paszport polski, bo nie ma wizy. Wizy nie dostanie, bo dla konsulatu USA jest obywatelem USA, a swoim obywatelom wizy się nie wydaje. Wylecieć na paszport USA nie może, bo jako obywatel polski nie może się na terytorium Polski posługiwać paszportem zagranicznym.

A nie daj Boże, żeby przy przylocie pokazał paszport polski! Nie wyleci na ten paszport, bo nie ma wizy amerykańskiej, a jeśli pokaże paszport amerykański - to się okaże, że jest przestępcą granicznym, który - nie wiadomo jak i gdzie - przekroczył granice Najjaśniejszej, bo gdyby przekroczył legalnie, to miałby stempel wjazdowy SG w paszporcie, a nie ma.

Sztuczka, żeby pojechać samochodem np. do Frankfurtu i tam wsiąść w samolot pokazując paszport amerykański też się nie uda, bo jeśli SG na Okęciu stwierdziła przy przylocie, że delikwent jest obywatelem polskim, nie może (wręcz nie ma prawa)mu postawić stempla w paszporcie amerykańskim. A Niemcy (Ordnung muss sein) nie mogą go wypuścić, bo nie ma stempla, więc nie przyleciał do Schengen. Skoro zaś fizycznie jest, to znaczy, ze przyjechał nielegalnie.

Chcesz wiedzieć, na czy polega problem? Namów swoją - jak piszesz - byłą, żeby przyleciała do Polski zostawiając polskie dokumenty w domu, a przy wylocie powiedziała Straży Granicznej, że ma polskie obywatelstwo. Wiesz co będzie? Nie wyleci z Polski, dopóki nie sprowadzi polskiego paszportu lub dowodu osobistego.

PS. Nie chcesz wiedzieć, jakie przygody biurokratyczne miała moja znajoma, która dawno temu wyjechała do USA, wyszła za mąż, po jakimś czasie się rozwiodła, wyszła za mąż drugi raz, urodziła dziecko i chciała (do czego ma prawo) żeby dziecko miało polskie obywatelstwo. Według polskiego prawa była bigamistką.

Musiała namówić pierwszego męża, żeby zalegalizowali swój stary ślub w Polsce, potem musieli się rozwieść przed polskim sądem, potem musiała wyjść za mąż za drugiego męża w Polskim USC. Trwało to kilka lat. Tak krótko tylko dlatego, że w Polsce koło tej sprawy chodził bardzo dobry i uparty prawnik.

A tak zupełnie przy okazji: To drugie małżeństwo zostało zawarte na Hawajach, co było uwidocznione w dokumencie. Urzędniczka USC (nie, nie w Pipidówce Górnej, tylko w bardzo dużym mieście wojewódzkim) upierała się, że nic się nie da zrobić, bo Polska nie ma podpisanych żadnych umów z krajem Hawaje. Ona ma wykaz takich krajów i nijakich Hawajów w tym wykazie nie ma. Pomogła dopiero interwencja w MSWiA. :lol:

Panie Bareja, pan z tym swoim: nie ma Londynu, jest tylko Lądek Zdrój, jesteś pan cienki Bolek. :rotfl:

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowania - 4: cine, Maar, Stara Zientara, zbigandrew
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2014, o 19:58 

Monia nikt Ciebie do niczego nie zmusza....

Wiem, że w Polsce nie jest to prosta sprawa dlatego czasami np. Norwegowie zgadzają się na zachowanie polskiego paszportu....

Chodzi jednak nie o to, a o zupełnie co innego. Przynajmniej w moim rozumieniu :)

Skoro zachowałem obywatelstwo swojego kraju narodzin - bo jest mi on bliski, to jestem konsekwenty w tym co robię i co wyznaję.
Jadąc więc do Polski np. w samolocie chowam paszport obcy i wyciągam polski. Bo w Polsce jestem przecież Polakiem....

Może mam spaczone poglądy spowodowane kontaktami służbowymi z dwupaństwowcami polsko - niemieckimi, którzy pytani po Niemiecku czy rozumieję w naszym języku często odpowiadali "Nein".

Z pretensją w głosie, jak śmiem ich o to podejrzewać :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2014, o 20:03 

Kurczak napisał(a):
Jadąc więc do Polski np. w samolocie chowam paszport obcy i wyciągam polski. Bo w Polsce jestem przecież Polakiem....
Ale spróbuj to zrobić z paszportem amerykańskim (vide co napisałem wyżej).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2014, o 20:20 

No, fakt. Przerąbane :roll:
Uzyskując paszport amerykancki z przyczyn praktycznych lepiej przeprowadzić procedurę zrzeknięcia się obywatelstwa polskiego.....
Chyba, że nie zakłada się już nigdy wizyty w Polsce :)

Aleeee. Mam kolegę, który miał lub ma (nie mam z nim kontaktu od 10 lat) dwa paszporty. PL i USA . Mieszkał w Stanach, potem kilka lat w bieszczadzkim Przysłupiu. W 2003 wrócił do USA, a raczej do tego państwa, co go polska urzędniczka nie mogła odlaleźć. Mieszkał w Honolulu - Waikiki :D

Jakoś mu się udawało .... :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2014, o 20:30 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 248
Uprawnienia żeglarskie: gorszego sortu
Zbieraj napisał(a):
Kurczak napisał(a):
Ale spróbuj to zrobić z paszportem amerykańskim (vide co napisałem wyżej).

Nigdy nie było problemu. Do Polski polski obywatel wjeżdża i wyjeżdża na paszport polski, a w Stanach na Amerykański. W Polskim paszporcie wizy Amerykańskiej nie ma i nigdy nie było. To co było w paszporcie to tylko promesa wizy, którą otrzymujesz przy wjeździe do Stanów na podstawie dokumentów wypełnianych w samolocie. W Stanach mając stały pobyt lub obywatelstwo przechodzisz przez bramki dla obywateli Amerykańskich.

Polskę możesz opuścić na paszport polski nie mając pozwolenia na wjazd do Stanów. Przecież równie dobrze lotnisko w Stanach może być portem tranzytowym. Najwyżej zawrócą Ciebie na lotnisku, ale tego nie zrobią, bo tam masz prawo pobytu, które gwarantuje Ci paszport Amerykański.

Za ten post autor pough otrzymał podziękowanie od: plitkin
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2014, o 20:33 

A czemu, Kurczaku drogi, mam być zmuszona do wyrabiania sobie specjalnie na okazję wyjazdu do Polski polskiego paszportu, skoro normalnie używam innego? To droga przyjemność, ponad 80 funtów i konieczność dwukrotnego stawienia się w polskim konsulacie w Londynie. Ekstra 70-100 funtów za każdym razem plus stracony dzień wolny, bo mieszkam 200 mil od Londynu (do konsulatu w Manchesterze mam niby bliżej, ale podróż trwa dwie godziny dłużej i nie byłabym w stanie się wyrobić w jeden dzień...).

I to wszystko tylko dlatego, że polscy prawodawcy uparli się, abym legitymowała się polskim paszportem na polskiej granicy, pomimo, że mam paszport innego kraju, normalnie przez Polskę uznawany jako ważny dokument podróżny, z wyjątkiem osób mają także obywatelstwo polskie. I to pomimo faktu, że Polska akceptuje fakt możliwości posiadania podwójnego obywatelstwa.

To ja przepraszam, łatwiej będzie pozbyć się obywatelstwa. Wtedy nie tylko pozbędę się kłopotu paszportowego, ale i zyskam ochronę konsularną Wielkiej Brytanii na terenie Polski.
A, tylko muszę pamiętać, żeby to zrobić w ciągu najbliższych 10 lat. Bo muszę mieć ważny paszport, inaczej konsulat polski nie potwierdzi, że mam obywatelstwo, którego chcę się pozbyć (ale niestety też nie potwierdzi, że go nie mam...). Ktoś ma Orwella pod ręką? potrzebuję przewodnika... :rotfl:

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2014, o 20:38 

W necie ( ale nie na oficjalnej stronie MSW) znalazłem informację, że także w Anglii, (podobnie jak w Polsce i Francji) mając dwa paszporty trzeba się obowiazkowo posługiwać angielskim. To prawda Moniu ? :)

Bo to znaczy, że Polska to nie jest dzika kraja jak twierdzi Kocur.
A przynajmniej, że jest takich dzikich krajów w Europie wiecej :lol:

To budujące jest :D

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Z tego powodu, że polskie paszporty są wydawane na czas określony.

Angielskie prawdopodobnie także, więc w drugą stronę też to działa.

Mój paszport kończy się za rok, a dowód osobisty za trzy lata. Też będę je musiał wymienić. A to wycieczka 200 km w jedną stronę :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2014, o 20:51 

Nie jest to prawdą.

Prawdą natomiast jest, że krajem który wymaga od podwójnych obywateli używania ich paszportu jest USA. Ostatnio jak sprawdzałam, nie był to europejski kraj...

tutaj o perypetiach Brytyjczyków z dwoma paszportami - i powód, dla którego proponowana przez Roberta operacja jest niemożliwa (API):

http://www.telegraph.co.uk/travel/travelnews/5170688/New-border-controls-could-penalise-Britons-with-dual-nationality.html

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2014, o 20:56 

Ale Francja to jest europejski kraj ? Bo jak ostatnio sprawdzałem to jeszcze był :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2014, o 21:05 

Tak, Francja jest. Jakiś dziki, nawet geografii się nie potrafią nauczyć (sprawdź, jak nazywają English Channel ;) )...

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2014, o 21:14 

Kurczak napisał(a):
Mam kolegę, który miał lub ma (nie mam z nim kontaktu od 10 lat) dwa paszporty. PL i USA . Mieszkał w Stanach, potem kilka lat w bieszczadzkim Przysłupiu.
Tak, bo mu się udawało. W większości przypadków to się udaje, bo funkcjonariusz SG nie odpytuje każdego Amerykanina (w sensie paszportowym), czy przypadkiem nie ma również obywatelstwa polskiego.
pough napisał(a):
Do Polski polski obywatel wjeżdża i wyjeżdża na paszport polski, a w Stanach na Amerykański.
O rany! Robercie, Ty też wierzysz, co jedna pani drugiej pani w Onecie napisała? Do Polski wjedzie nawet bez paszportu, bo tak mówi ustawa, ale nie wyjedzie, bo nie ma wizy (mówiąc potocznie, bo to rzeczywiście jest tylko promesa).
pough napisał(a):
Polskę możesz opuścić na paszport polski nie mając pozwolenia na wjazd do Stanów
...i pojechać (polecieć) np. do Francji. Do Stanów - nie!!!! Nie wpuszczą Cię do samolotu!!!!
pough napisał(a):
Przecież równie dobrze lotnisko w Stanach może być portem tranzytowym.
Nie!!!! Na przelot tranzytem też musisz mieć wizę!!!! Nawet jak lecisz na Karaiby tranzytem przez Portoryko też musisz mieć wizę amerykańską!
pough napisał(a):
Najwyżej zawrócą Ciebie na lotnisku, ale tego nie zrobią,
Zawrócą! Jedyny wyjątek - to polski paszport i Zielona Karta (green card)
pough napisał(a):
tam masz prawo pobytu, które gwarantuje Ci paszport Amerykański.
Tam - tak, ale tu - nie, a Ty jesteś tu.

W ciągu ostatnich trzech lat leciałem dwa razy do Phoenix. Raz przez Heathrow, raz przez Schiphol i Detroit. I w Londynie i w Amsterdamie przed wejściem do bramek jest wydzielone stanowisko, gdzie oficer immigration wyłapuje wszystkich posiadaczy paszportów krajów, dla których istnieje obowiązek wizowy i przeprowadza dokładną inwigilację, co, po co, na jak długo i dlaczego. Mysz bez wizy się nie prześliźnie.

Trzy lata temu pewien forumowicz chciał przylecieć do mnie na Bermudy, żeby zaliczyć Atlantyk. Leciał przez Toronto. Nie załatwiał wizy kanadyjskiej, bo się dowiedział, że Kanada zniosła wizy dla Polaków. Nie doczytał jednak, że tylko dla posiadaczy paszportów biometrycznych. Przy paszportach "zwykłych" wizy dalej obowiązują. Nie doleciał. We Frankfurcie nie wpuścili go do samolotu.

Przy okazji: W Stanach obowiązuje przepis, że musisz odprawić bagaż w pierwszym porcie USA. Jeśli lecisz tak, że na terenie USA jeszcze masz dwie przesiadki, w Europie nie nadasz bagażu docelowo. Musisz go odebrać na pierwszym amerykańskim lotnisku i odprawić. Dalej już możesz docelowo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2014, o 21:28 

Moniia napisał(a):
Tak, Francja jest. Jakiś dziki, nawet geografii się nie potrafią nauczyć (sprawdź, jak nazywają English Channel ;) )...

No! Dzikie som. Jak nic. I rzrom oślizgłe i wstrentne rzeczy ! Fuj ! :-P :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2014, o 21:31 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 248
Uprawnienia żeglarskie: gorszego sortu
Zbieraj napisał(a):
...
pough napisał(a):
Polskę możesz opuścić na paszport polski nie mając pozwolenia na wjazd do Stanów
...i pojechać (polecieć) np. do Francji. Do Stanów - nie!!!! Nie wpuszczą Cię do samolotu!!!!
pough napisał(a):
Przecież równie dobrze lotnisko w Stanach może być portem tranzytowym.
Nie!!!! Na przelot tranzytem też musisz mieć wizę!!!! Nawet jak lecisz na Karaiby tranzytem przez Portoryko też musisz mieć wizę amerykańską!
pough napisał(a):
Najwyżej zawrócą Ciebie na lotnisku, ale tego nie zrobią,
Zawrócą! Jedyny wyjątek - to polski paszport i Zielona Karta (green card)
pough napisał(a):
tam masz prawo pobytu, które gwarantuje Ci paszport Amerykański.
Tam - tak, ale tu - nie, a Ty jesteś tu.

No jakoś do tej pory nie było z tym problemu. Syn urodzony w Stanach ma podwójne obywatelstwo. Do samolotu wpuszczają na podstawie udowodnionej paszportem amerykańskim zgody na wjazd do Stanów.
Zresztą są setki ludzi z podwójnym obywatelstwem amerykańskim i polskim i podróżują po kilka razy w miesiącu bez problemów, które opisujecie.
Znam osobę z potrójnym obywatelstwem z racji miejsca urodzenia i rodziców o różnym obywatelstwie posiadających kartę stałego pobytu i również ta osoba nie miała problemów w podróży, a podróżuje dość często. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2014, o 21:40 

Podziękował : 75
Otrzymał podziękowań: 82
Uprawnienia żeglarskie: wystarczajace ;)
Niebezpiecznie miec dwa paszporty z czego jeden polski ;)
Skoro zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa to taki problem to powiedzcie jak oszczedzic tej przyjemnosci nowemu czlowiekowi z polskich rodzicow, ktory bedzie miec rowniez niepolski paszport? ZTCMW Polakiem zostaje chcac niechcac z automatu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2014, o 21:50 

nie wyrabiaj mu polskiego paszportu :)
Niby z automatu, ale póki nie figuruje w polskich bazach danych ma łatwijesze zycie :)

My recent thought:

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowanie od: cine
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona