Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 14:55

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 821 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 lis 2014, o 16:43 

Podziękował : 10548
Otrzymał podziękowań: 2485
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
skipbulba napisał(a):
Tak na marginesie, to zamiast do babci po marchewkę powinienm iśc do warzywniaka dlatego, że jest tam lepszy towar, wiekszy wybór, milsza obsługa i ładniejszy wystrój, a nie dlatego, że straż miejska dba o lokalny monopol Pana Warzywniaka. W warzywaniaku powinno też być taniej, bo babcia raczej nie utarguje wielkich upustów na te 4 pęczki marchewki, a Pan Warzywniak i owszem. Jeśli natomiast sytuacja jest taka, że marchewka u babci jest lepsza, babcia jest milsza, i w dodatku ma taniej to dlaczego działaniami służb miejskich chce mnie się zmusić do "niekorzystnego rozporządzenia moim majątkiem"? :D :D :D

Wężykiem wężykiem.

Alterus napisał(a):
Za to sąd powinien ukarać komendanta jako odpowiedzialnego za całość, a nie funkcjonariusza.

A kto oceni winę tych którzy doprowadzili do samobójstwa funkcjonariusza?

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lis 2014, o 17:31 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
Marian Strzelecki napisał(a):
A kto oceni winę tych którzy doprowadzili do samobójstwa funkcjonariusza?

Prawnie, czy moralnie?
A może psychiatra miałby coś do powiedzenia?
Nie znam jednak sprawy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lis 2014, o 20:35 

Podziękował : 1959
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Teraz mam trochę lepsze informacje....

Prokuratura Okręgowa w Gdańsku podważyła stanowisko prokuratury Rejonowej, która postawiła zarzuty strażnikom.
Nie dopatrzyła się popełnienia przestępstawa ani przekroczenia uprawnień/niedopełnienia obowiązków ani poświadczenia nieprawdy. To pierwsze z powodu, o którym pisałem wcześniej czyli braku wymaganego dla zajścia przestępstwa z art. 231 KK działania na szkodę interesu społecznego i prywatnego, to drugie 271 KK również według prokuratury nie miało miejsca. Prawdopodobnie dlatego, że strażnicy podpisywali protokoły przesłuchania osobiście oraz wpisywano faktyczne daty i czasy przesłuchań.

Więc formalnie oskarzeni strażnicy nie popełnili przestępstw, a jedynie mogą zostać ukarani dyscyplinarnie przez pracodawcę.

Powtarzam to co napisałem rano. Żenujące jest to, że prokuratorzy dla poklasku lub z innych nieznanych mi powodów pochopnie stawiają zarzuty, których później nie potrafią obronić.... Nie piszę tu tylko o strażnikach - bo dotyczy to także innych tzw. zawodów zaufania publicznego. Szkoda, że jest to przyczyną samobójstw ludzi, którzy przez wiele lat uczciwie wykonywali swoje zadania, czują się niewinni, a w wyniku ww. zszargano im opinię, pozbawiono pracy....
Są tacy, którzy potrafią się z tego otrząsnąć i żyć dalej, ale są tez tacy, których sytuacja ta przerasta :-(

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Za ten post autor Kurczak otrzymał podziękowania - 3: Były user, Marian Strzelecki, Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2014, o 07:19 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Stara Zientara napisał(a):
Znasz wszystkie przypadki, w których policjant z drogówki, może poprosić Cię, żebyś wsiadł do radiowozu. I zauważysz, gdy zmieni się jeden przypadek w ustawie?

A komendant nie zauważył i NIE ZMIENIŁ procedury...
Ty winisz za to funkcjonariusza, a ja komendanta... i tylko tym się różnimy.

Własnie dlatego, że ja nie znam wszystkich przepisów to ma obowiązek znac je funkcjonariusz. Bo ja ufam mu ( a przynajmniej powinienem ufać), że on zna przepisy i ich nie będzie nadużywał. Niestety w Polsce to nie działa jak widac na załaczonym obrazku. Ułatwianie sobie działania poprzez omijanie procedury, które tak zgrabnie próbował wyjasnić Kurczak, to zwykłe nadużycie władzy. I nie masz racji Wojtku różnimy się tym, że ty winisz TYLKO komendanta, a USPRAWIEDLIWIASZ funkcjonariusza, a ja WINIĘ OBU JEDNAKOWO. Bo funkcjonariusz ma znac przepisy, bo to jego praca za którą ja mu płacę.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Kurczak napisał(a):
Teraz mam trochę lepsze informacje....
Cóz Kurczaku, wiele jest dziwnych wyroków polskich sądów, więc nie podważając decyzji sądu pozwolę sobie się z nia nie zgodzić, a wiesz dlaczego? Bo, wbrew temu co piszesz o medialnej nagonce na straż i policję, ja widze to zupełnie inaczej. Zarówno media jak i sądy są zadziwiająco łagodne i skore do wyrozumiałości wobec funkcjonariuszy onych służb. A już tzw. mainstreamowe media szczególnie chętnie drapią za uchem policję (bo straż miejską jednak zdecydowanie mniej) za każdy kolejny absurdalny pomysł ograniczenia wolności obywateli.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2014, o 08:27 

Masz Maćku trochę specyficzne pojęcie "nadużycia władzy" - bo dla mnie jest to jednoznaczne z działaniem na szkodę obywatela. A w tym przypadku tak nie było...
Pisałem o tym wczoraj rano nie majac jeszcze wiedzy, którą mam teraz.

art.231 KK (nadużycie władzy przez funkcjonariusza)

§ 1. Funkcjonariusz publiczny, który, przekraczając swoje uprawnienia lub nie dopełniając obowiązków, działa na szkodę interesu publicznego lub prywatnego,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 w celu osiągnięcia korzyści majątkowej lub osobistej,
podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.
§ 3. Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 działa nieumyślnie i wyrządza istotną szkodę,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 4. Przepisu § 2 nie stosuje się, jeżeli czyn wyczerpuje znamiona czynu zabronionego określonego w art. 228 sprzedajność pełniącego funkcję publiczną.

Czyli funkcjonariusze nie byli winni.
Trudno było też ich karać dyscyplinarnie za nieprzestrzegania procedur, poleceń przełożonych, skoro to właśnie oni takie procedury, polecenia wydali....

Dla mnie to jest oczywiste :)

Nie sądy tylko prokuratury, bo w tym Gdańskim wątku sąd akt sprawy nie zobaczy......
Znam inne przypadki, kiedy prokuratura ochoczo brała się za wyciąganie strażników z domu w kajdanach i udzielanie wywiadów w TV nie mając w garści mocnych dowodów.
W drugą stronę bardzo niechętnie podejmują czynności z zawiadomienia dotyczące znieważenia, czy czynnej napaści....
Sam kierowałem takich zawiadomień przynajmniej kilka i tylko w jednym przypadku doszło do skierowania aktu oskarzenia. Pozostałe poszły do Koszalina z powodu "niskiej szkodliwości społecznej czynu" .
W swojej "karierze" miałem tylko jeden przypadek kiedy młoda Pani Prokurator podeszła do sprawy poważnie, bo dotyczyła usiłowania skorumpowania "moich" strażników przez jak się później okazało żonę prokuratora w stanie spooczynku. Sprawa ciągnie się już drugi rok i wyroku nie ma....

Ale masz prawo mieć swoje zdanie - wszak mamy demokrację.... :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2014, o 12:45 

Kurczaku, skutecznie zasłaniasz się paragrafami. Skutecznie, bo Ty je znasz, a ja nie. Tyle, że odpowiednio manipulując prawem można wszystko.
Jeśli chodzi o paragraf to pewnie masz rację.
Prokuratura stwierdziła, że nie doszło do działania na szkodę interesu publicznego. No i tu się rodzi moja wątpliwość. Jak to, bladź, nie doszło? Funkcjonariusz postepuje niezgodnie z prawem i to w dodatku z powodu niedopełnienia obowiązków przez przełożonego i nie doszło do szkody interesu publicznego? To kiedy dojdzie do takiej szkody? Tak, wiem kiedy, jak Skipcio-kryminalista postoi 5 minut dłużej niż zapłacił to jest szkoda interesu publicznego, jak babcia - zbrodniarka sprzedaje marchewkę oto jest naruszenie interesu publicznego, gdy dorosły, normalny, uczciwy chłop - bandyta napije się piwa na ulicy, zbrodnia niesłychana, a szkoda interesu wręcz dramatyczna.

Wybacz ale jako zwykły człowiek nie jestem w stanie ogarnąc jak można uznać zaniedbanie komendanta straży miejskiej w kwestii znajomości aktualnego prawa za .... brak zaniedbania. Jak można uznać, że postepowanie niezgodne z obowiązującym prawem przez funkcjonariusza można uznać za .... brak zaniedbania/przekroczenia uprawnień. No po prostu moja niemundurowa wątła inteligencja tego nie ogarnia.

Uważacie się za służbę powołaną do pilnowania przestrzegania prawa i na ogół podchodzicie do tego prawa bardzo literalnie, do egzekwowania bezwzględnie, a do karania bezlitośnie. Tylko jeśli wam sie przydarza nieprzestrzegać prawa, to wtedy nagle okazuje się, że trzeba wziąć pod uwagę zdrowy rozsądek, dyskusyjny brak szkodliwości, ludzką stronę danej sytuacji itd, itd.... dlaczego sami tak nie postępujecie wobec innych?

Możesz mi odpowiedzieć na to tak zwyczajnie? Nie zasłaniając się paragrafami*? Bo wiesz, niezależnie od artykułów dla mnie nadużycie władzy jest zawsze gdy funkcjonariusz postępuje niezgodnie z prawem zakładając, że jest bezkarny, a nie jedynie wtedy gdy jego bezprawne działanie nie spowodowało szkody interesu publicznego.

* wiem, udowodniłeś mi, że prokurator uznał, iż do złamania paragrafu 1 artykułu 231 KK i artykułu 271 nie doszło. Co prawda udowodniłeś jedynie,że tak uznała prokuratura, a nie że faktycznie nie doszło.

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowania - 3: Margrabi, michal55, Ryś
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2014, o 14:51 

Podziękował : 400
Otrzymał podziękowań: 985
Uprawnienia żeglarskie: galernik
skipbulba napisał(a):
zaniedbanie komendanta straży miejskiej w kwestii znajomości aktualnego prawa za .... brak zaniedbania.

Ojojoj. Taki duży chłopczyk i nie kuma????
Orwella poczytaj. Dowiesz się że są "równe i równiejsze".
Widać komendant był z tej grupy, równiejszej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2014, o 15:46 

Nie mogę. Bo takie jest prawo i bardzo dobrze.

Każdy jest niewinny dopóki nie dowiedzie mu się winy, a każdą wątpliwość należy rozpatrywać na korzyść podejrzanego.

Jeżeli nie można mu przypisać winy człowiek jest niewinny .....

Tak jest nie tylko w Polsce - w całym cywilizowanym swiecie od czasów Rzymian :)

I dzieki Bogu, że tak jest - bo to działa także w drugą stronę...... :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2014, o 17:30 

Kurczak napisał(a):
każdą wątpliwość należy rozpatrywać na korzyść podejrzanego.

Chłe, chłe, chłe.
Kurczaku jak cie lubię tak cię proszę. Nie rozśmieszaj mnie.
Cafnij się kilka stron. Przypomnij sobie jak to każdą wątpliwość.......
No chyba że podejrzanym jest mundurowy, wtedy tak. Rozumiem :rotfl: :rotfl: :rotfl:
W konfiguracji dupa-bat zawsze bat ma przyjemniejszą rolę.
A te wszystkie prawne moralizy to Ty tak sam z siebie czy Ci za to płaca?????

Kurczak napisał(a):

Hihihi.
Jak wyzej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2014, o 18:37 

No to mi przypomnij, dokładnie kiedy napisałem, że wątpliwości należy rozpatrywać w drugą stronę.
Najlepiej zacytuj ...... :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2014, o 19:32 

Kurczak napisał(a):
No to mi przypomnij, dokładnie kiedy napisałem, że wątpliwości należy rozpatrywać w drugą stronę.
Najlepiej zacytuj ...... :D

Nie będę cytował bo nic takiego nie napisałeś.
ICMPTZ :-P
Odesłałem tylko do kilku/nastu/dziesięciu wypowiedzi innych ( w tym i moją) świadczących o tym, że:
Kurczak napisał(a):
to se można o kant... potłuc.
Szczególnie w wykonaniu SM i innych służb.
Ale to juz było.
Tak mnie tylko rozśmieszyło porównanie
Kurczak napisał(a):
Tak jest nie tylko w Polsce

a to w odniesieniu do wczorajszego przypadku gdy zakałapućkałem się na rondzie i za cholerę nie mogłem znaleźć prawidłowego wyjazdu.
Po trzeciej rundce sciągneli mnie tacy w czarnych mundurkach. Usiłowali przykleić mi "sprowadzanie niebezpieczeństwa w ruchu przez blokowanie ruchu".
Głupio im było gdy sami nie potrafili wskazać prawidłowego zjazdu do wskazanej miejscowości.
Ot. Prawo prawem a życie swoje....
Ale to też już było
A poza tym: jest dobrze, ale nie najgorzej jest.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2014, o 19:53 

Bombel napisał(a):
Kurczak napisał(a):

Chłe, chłe, chłe.
Kurczaku jak cie lubię tak cię proszę. Nie rozśmieszaj mnie.
Cafnij się kilka stron. Przypomnij sobie jak to każdą wątpliwość.......
No chyba że podejrzanym jest mundurowy, wtedy tak. Rozumiem :rotfl: :rotfl: :rotfl:
W konfiguracji dupa-bat zawsze bat ma przyjemniejszą rolę.
A te wszystkie prawne moralizy to Ty tak sam z siebie czy Ci za to płaca?????

Kurczak napisał(a):

Hihihi.
Jak wyzej

Bombel nie odwracaj kota ogonem. Proszę o cytaty....
Napisałeś to co napisałeś i albo potrafisz to udowodnić, albo odszczekaj :D

Możesz mnie lubić lub nie, w sumie wisi mi to kalafiorem :lol: , ale nie lubię insynuacji.....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2014, o 19:55 

Bombel napisał(a):
Odesłałem tylko do kilku/nastu/dziesięciu wypowiedzi innych ( w tym i moją) świadczących o tym, że:
Kurczak napisał(a):
to se można o kant... potłuc.
Szczególnie w wykonaniu SM i innych służb.
Ale to juz było.

Ano prawda. :-D
Przez większą część tego wątku przewijają się przykłady strażników, którzy wątpliwości żadnych nie mają nawet w sprawach wątpliwych. Specjalizują się w wybitnie jednostronnych rozstrzygnięciach.
Taka droga jednokierunkowa.

PS - Byli tacy, których to nie raziło... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2014, o 20:11 

Oczywiście, że mi płacą. A co myśleliście, że robię za worek treningowy dla przyjemności ? Z masochizmu ? :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2014, o 21:16 

Kurczak napisał(a):
Oczywiście, że mi płacą. A co myśleliście, że robię za worek treningowy dla przyjemności ? Z masochizmu ? :rotfl:

Jasne, że nie dostajesz pensji za to, co piszesz na forum. :-) Nie robisz także za worek treningowy, bo ten potrafi tylko zbierać uderzenia, ale nie oddawać.
Widać jesteś porządnym gościem który mówi w co wierzy i robi co mówi. A w tym co mówi dużo jest prawdy. Ale nie wszystko, bo nie można stawiać znaku wyżej niż czlowieka. A na takie podejście skarży się zbyt wiele głosów. A kiedy tych głosów dużo, to łączą się w jeden Głos i rozsądnie go nie lekceważyć. Jak to w rzymskiej mowie było?
Vox populi, vox Dei..? ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2014, o 00:13 

Kurczak napisał(a):
Proszę o cytaty....

Kurczę blade. gdzie ja do cholery napisałem że ty napisałeś.
Jak mam dać cytata jak go nima.
Nie napisałeś, a ja ci nic takiego nie zarzucałem. (tego cytata którego się domagasz)
Czytaj ze zrozumieniem.

Powtarzam. Przywołałem szereg wypowiedzi innych dyskutantów o poszanowaniu prawa przez strażników prawa.
Czy teraz jest jasne?????????
W świetle tych wypowiedzi o konkretnych przypadkach naginania prawa do swoich potrzeb (mandatowych)przez służby mundurowe dość humorystycznie wyglądają Twoje (skąd inąd prawdziwe) zapewnienia:
Kurczak napisał(a):
Każdy jest niewinny dopóki nie dowiedzie mu się winy, a każdą wątpliwość należy rozpatrywać na korzyść podejrzanego.

Czegoś jeszcze nie łapiesz??????
Kiedyś był taki facio który mawiał: Dajcie mi człowieka a ja znajdę na niego paragraf
Przykładem tego jest sprawa strażniczki z Gdańska.
Wytłumacz pozostałej rodzinie, że sprawiedliwość zatriumfowała i nieboszczka jest oczyszczona z zarzutów

Jaśniej już nie potrafię.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2014, o 08:10 

Kurczak napisał(a):
Fajnie byłoby gdyby straże miejskie znały i stosowały tę zasadę, niestety nie znaja i nie stosują
Kurczak napisał(a):
Alez można przypisać, ja przypisuję. Ty na razie pokazałeś nam, że z jakiś niejasnych i trudnych do zrozumienia powodów prokuratura uznała że prawo nie zostało naruszone. Nie wykazałeś, że nie zostało naruszone, tylko, że prokurator tak uznał. A ja uważam to za zwykłe kumoterstwo nagminnie wystepujące pomiędzy prokuraturami, straż miejska i policją. Nadal uchylasz się od wyjaśnienia jak zaniedbanie można uznac za brak zaniedbania. No chyba że uważasz nieaktualizowanie znajomosci obowiązującego prawa za normalne.
Kurczak napisał(a):
I dzieki Bogu, że tak jest - bo to działa także w drugą stronę......
Owszem działa, na ogół w przypadku kontaktu straż miejska - obywatel.

Kurczak, spróbuje precyzyjnie.
Wiem, że prokurator uznał iż nie doszło do naruszenia wymienionych przez Ciebie paragrafów. Tyle, że ja prosiłem, żebyś wyjaśnił (o ile jesteś w stanie) jak mozna uznać zaniedbanie za brak zaniedbania. Wydaje mi się, że nieznajomość aktualnego prawa przez funkcjonariuszy jest zaniedbaniem, ale może się mylę, może funkcjonariusze nie muszą znac aktualnego prawa.

A w sumie, to dyskusja staje się bez sensu. Nie chodzi o tę biedną strażniczkę. Chodzi o całokształt. Podejrzewam, że jest wielu strażników, którzy prawidłowo i z oddaniem wykonuja swoją pracę. Tyle, że na ulicy trudno ich spotkać, bo najczęsciej trafia się niestety na innych. To naturalne, bo ci, nazwijmy ich normalni, nie czepiają się bzdur, więc kontakt mamy z tymi "nadaktywnymi". Podobnie jest z każdą inna grupa ludzi. Wiekszość lekarzy to normalni porządni ludzie, ale wystarczy że kilku weźmie w łapę albo się nachleje, żeby odium spłynęło na wszystkich, większość księży to porządni i oddani księża, ale wystarczy paru pedofilów, paru głupków, żeby w powszechnym odbiorze wszyscy byli zdewociałymi pedofilami. Większość ratowników medycznych zapiernicza za niecałe 2 tys. miesięcznie z jęzorami na brodzie piątek, świątek i niedziela, ale wystarczyło kilku zwyroli w Łodzi wiele lat temu i do dziś ludzie mnie pytają czy nosze przy sobie pavulon :D

W necie, na youtubie, na fejsie jest szereg przykładów nieprawidłowego wykonywania obowiązków przez funkcjonariuszy straży czy policji i wydaje się oczywistym, że obie te służby (i inne również) powinny dążyć do tego, żeby te błędy wyeliminować. Niestety nie dążą, a przynajmniej efektów nie widać. Policja nadal używa nielegalnych radarów, straż miejska nadal rozsyła dziwne, wątpliwie legalnie ankiety razem ze zdjeciami z nieprawidłowo ustawionych fotoradarów :D Nie dziw się Kurczaku, że wywołuje to diablą irytacje u zwykłych ludzi, szczególnie jesli nagminnie poparte to jest permanentną arogancją.

Wiesz miałem ostatnio przygodę ze strażą, dostałem mandat za przekroczenie prędkości z przenośnego fotoradaru. Podobno przekroczyłem prędkość o 30km/h. Nie wydaje mi się, ale kto by tam pamiętał ile jechał w jakiejś zapyziałej wiosce na Pomorzu. Zapłaciłem. Ale potem oglądam w necie i w TV szereg przykładów błędnego ustawiania, błędnej kalibracji, błędnej obsługi tychże "śmietników", no i naszły mnie wątpliwości. A może ja wcale nie jechałem za szybko, a może to źle ustawiony sprzęt. Skąd mogę wiedzieć skoro dowody na taśmie pokazują, że nie można zaufać w tej mierze straży miejskiej/gminnej/wiejskiej.
Próbowałem tez kiedyś dowiedzieć się od pana policjanta skąd mam wiedzieć, że prędkość, którą pokazuje mi na suszarce to prędkość mojego samochodu. Okazuje się, że w Polsce, żaden ręczny miernik nie jest w stanie spełnić tej prostej, a nakazanej prawem, funkcji. I znowu mam zaufać funkcjonariuszowi... ale z jakiego powodu skoro nie ufam :D Niestety tak wygląda przestrzeganie prawa przez służby powołane do egzekwowania przestrzegania prawa. A jeśli tak wygląda w przypadku stosunkowo prostych rzecz jak znajomość instrukcji obsługi sprzętu pomiarowego i stosowanie się do niej, to skąd mam miec zaufanie, że w dużo bardziej skomplikowanych i zawiłych kwestiach słuzby te wykazują się profesjonalizmem? No skąd? Dlatego też nie mam zaufania i w profesjonalizm straży miejskiej, policji, straży granicznej i miliona innych słuzb, które czyhają na mój portfel, zwyczajnie nie wierzę. Przykro mi Kurczaku, ale nie mam najmniejszych podstaw, żeby wierzyć, chociaż chciałbym, bo z natury wcale nie jestem demokratą :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2014, o 19:01 

Cytuj:
jest wielu strażników, którzy prawidłowo i z oddaniem wykonuja swoją pracę. Tyle, że na ulicy trudno ich spotkać, bo najczęsciej trafia się niestety na innych. To naturalne, bo ci, nazwijmy ich normalni, nie czepiają się bzdur, więc kontakt mamy z tymi "nadaktywnymi".

Z tym jest różnie. Często znacznie większą "winą" można obarczyć przełożonych tych nadaktywnych strażników, którzy właśnie po ilości wystawionych mandatów (mam nadzieję, że Kurczak do nich nie należy, ani tych "mandatów" czepiał się nie będzie, wiadomo o co chodzi) oceniają przydatność podwładnych. Co ma wówczas robić szeregowy strażnik? No musi się wykazać. Nie wiem jak z tym u strażników, ale w wielu komendach policji tak to działa... Choćby dlatego, że najłatwiejsze to kryterium do oceny, czy pracował, czy się obijał, o innych powodach nie wspominając. ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2014, o 21:10 

Alterus napisał(a):
Z tym jest różnie. Często znacznie większą "winą" można obarczyć przełożonych tych nadaktywnych strażników, którzy właśnie po ilości wystawionych mandatów (mam nadzieję, że Kurczak do nich nie należy, ani tych "mandatów" czepiał się nie będzie, wiadomo o co chodzi) oceniają przydatność podwładnych. Co ma wówczas robić szeregowy strażnik? No musi się wykazać. Nie wiem jak z tym u strażników, ale w wielu komendach policji tak to działa... Choćby dlatego, że najłatwiejsze to kryterium do oceny, czy pracował, czy się obijał, o innych powodach nie wspominając.
No tak, ale to wyjaśnia dlaczego, ale nijak nie tłumaczy. Nie ma przymusu pracy w straży miejskiej czy policji.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2014, o 21:49 

Kurczak napisał(a):
Żenujące jest to, że prokuratorzy dla poklasku lub z innych nieznanych mi powodów pochopnie stawiają zarzuty, których później nie potrafią obronić..

Właśnie odszedłem od telewizorni. Relacja była o Jacku W. który odsiedział już 10 lat (a zostało mu jeszcze bardzo dużo- dożywocie) ponieważ kiedyś służby mundurowe a i biegli
źle odczytali DNA ofiary zabójstwa, zaś panowie prokuratorzy.... a i sedziowie..... Teraz do zabójstwa przyznał sie ktoś inny i wskazał miejsce ukrycia zwłok , tych prawdziwych. Mam nadzieję, że po 10 latach niesłusznie skazany wyjdzie na wolność. Tylko KTO mu odda 10 lat spędzonych w pierdlu.
W programie tym padło jeszcze jedno bardzo ważne zdanie.
Ministerstwo Spraw Wewnętrznych przyznało, że w 2013 roku uchylono 8 ( osiem) niesłusznych skazań.
Kto tym ludziom odda lata przesiedziane za friko??
Czy któryś z oskarżających lub wydających wyroki odpowie za swoje winy???
A kto za to zapłaci.? Bo ewidentne jest to że niesłusznie skazani wystąpią o odszkodowanie , które wypłacimy MY, nie zaś tumaństwo w mundurkach czy togach. Oni umyją rączki bo wszak oskarżali i orzekali "zgodnie z prawem"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2014, o 22:36 

Podziękował : 1767
Otrzymał podziękowań: 4262
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
No proszę, tak zupełnie na marginesie, ale niedawno napisałem, że do wyroków polskich sądów można zupełnie nie mieć zaufania. I że tych przypadków jest na tyle dużo, że człek traci zaufanie w ogóle. Ktoś mnie wtedy wyśmiał, nie będę palcem pokazywał :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2014, o 22:56 

Podziękował : 10548
Otrzymał podziękowań: 2485
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Dla rozładowania napięć i stresów:
Abelard o odpowiedzialności polityków za słowa

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2014, o 22:57 

Pomyłki sądowe były, są i będą. Człowiek jest omylny, a oskarżony niewinnie może mieć pecha. Zapłacimy my, bo zawsze płacimy, a na sędziów podziała trochę jak żółta kartka, skłoni (?) do refleksji.
To jeszcze pół biedy, chlop miał szczęście w nieszczęściu, a gdyby dostał ks-a?..

waliant napisał(a):
że do wyroków polskich sądów można zupełnie nie mieć zaufania.

Niczym się pod tym względem od innych nie różnią. Wszędzie są pomyłki. Dlatego w system są wmontowane mechanizmy zabezpieczające. Że coś przez sitko przejdzie?
Cudów nie ma.

Za ten post autor Alterus otrzymał podziękowanie od: SKoper
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2014, o 23:02 

Podziękował : 1767
Otrzymał podziękowań: 4262
Alterus napisał(a):
Pomyłki sądowe były, są i będą.

Jasne, tylko ile?
Poza tym, w Polsce to często nie są pomyki sądowe, ale świadome udupianie pechowo niewinnych, albo podpadniętych.
A do tego dochodzą oczywiście pomyłki. Łącznie - sporo tego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lis 2014, o 23:18 

Marian Strzelecki napisał(a):
o odpowiedzialności polityków za słowa

A czego ty się czepiasz\ polityków. Toż oni zupełnie odpowiedzialnie:
Jak mówi że da to mówi,
jak mówi ze weźmie to weźmie.
Coś tu niejasnego

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lis 2014, o 00:08 

Podziękował : 118
Otrzymał podziękowań: 179
waliant napisał(a):
I że tych przypadków jest na tyle dużo, że człek traci zaufanie w ogóle.
waliant napisał(a):
Jasne, tylko ile?
waliant napisał(a):
Łącznie - sporo tego.

Czyli tak właściwie ile?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lis 2014, o 00:53 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
waliant napisał(a):
No proszę, tak zupełnie na marginesie, ale niedawno napisałem, że do wyroków polskich sądów można zupełnie nie mieć zaufania. I że tych przypadków jest na tyle dużo, że człek traci zaufanie w ogóle. Ktoś mnie wtedy wyśmiał, nie będę palcem pokazywał :-P

Coś też kiedyś o krze śmierci było? Pamiętasz? Za 10 lat można człowiekowi zapłacić lepsze czy gorsze odszkodowanie, gdyby to ode mnie zależało powinien sobie więcej niż godnie pożyć do końca życia… Ale takiemu co na nim wykonano KaeSa możesz tylko zamienić lastryko na granit...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lis 2014, o 03:15 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
waliant napisał(a):
świadome udupianie pechowo niewinnych
Oczywiście masz na poparcie coś na piśmie, a nie tylko plumkanie?
Bombel napisał(a):
Relacja była o Jacku W. który odsiedział już 10 lat
A dotarło, że to było kilka wyroków, a ten za zabójstwo był tylko jednym z wielu? Nawet po uniewinnieniu jeszcze parę lat posiedzi to "niewiniątko" za inne przestępstwa.

Moralność kaczora - przywrócić karę śmierci, a niewinnych reanimować, nawet po 20 latach. :rotfl: :rotfl: :rotfl:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowanie od: Kurczak
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lis 2014, o 09:59 

Stara Zientara napisał(a):
a ten za zabójstwo był tylko jednym z wielu

A jakie to ma znaczenie. Mogę " z czystym sumieniem" siedzieć za to co zrobiłem. Nie zgadzam sie jednak by siedziec "za niewinność.
Z Twojej wypowiedzi wynika, że jak ukradł 20 razy ( nie wazne co) to można przykleić mu 21 wyrok za zabójstwo którego nie dokonał. No bo co za różnica, 20 wyroków czy 21.
Ech,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lis 2014, o 10:35 

Panowie, o czym wy piszecie ? W Polsce w sprawach kryminalnych zapadają tysiące wyroków rocznie.
Kilka pomyłek sądowych w histori polskiego sądownictwa w ciągu dwudziestu paru lat - to jest margines....
Owszem dla pojedynczego człowieka to tragedia, ale dla systemu sądownictwa to nie jest nawet błąd statysytczny. To jest o,ooo ileśtam procenta.....
Takie błędy zdarzają się na całym świecie i będą się zdarzały....

To, że dzięki rozwojowi techniki kryminalistycznej, dokładności pomiarów można kogoś oczyścić z zarzutów - to chyba dobrze jest ?

Jestem dość czestym gościem sal sądowych głównie jako oskarżyciel publiczny ( odpowiednik prokuratora w postępowaniach wykroczeniowych) i jakoś nie zauważyłem aby sądy "lekką ręką" ferowały wyroki, wręcz przeciwnie czasami mam wrażenie (może subiektywne), że działają zbyt zachowawczo....

Skoro jest tak w sprawach o wykroczenia nie sądzę aby było inaczej w sprawach przestępstw kryminalnych :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 821 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 28  Następna strona