Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 20:42

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 sty 2015, o 01:54 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: takich to nie mam
Jakieś pół roku temu trafiłem przypadkiem na TVP Polonia trzeci odcinek filmu, który teraz jest dostępny w sieci:
http://filmypolskie888.blogspot.com/201 ... kacje.html

W sumie propagandowy i naiwny obrazek, dziwię się, że w 76 roku, więc kiedy miałem dwa latka, jeszcze takie kręcono. Ale nie to jest ważne. Fajne są plenery, wnętrza (wieś mazurska) i klimat. Może ktoś rozpozna jednostkę, nazwaną tu "Atalanta"? Ładny drewniany jacht, pewnie gdzieś na Mazurach wypożyczony.

Acha, Anette Olsen jest znana jako scenarzystka serialu "Dziewczyna i chłopak", zachwycałem się nim jako dzieciak, zresztą teraz też :)

Za ten post autor pająk otrzymał podziękowanie od: boSmann
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2015, o 11:38 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
Łódka była chyba z giżyckiego LOKu.
Dodam, że to jest ekranizacja powieści Putramenta. (książkę mam, lubię i nawet czasem do niej wracam)
pająk napisał(a):
dziwię się, że w 76 roku, więc kiedy miałem dwa latka,

:lol:
Dobry rok i dekada dobra. :-P
Ja wtedy miałem za sobą kilka sezonów mazurskich i parę zbudowanych łódek na koncie. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2015, o 12:59 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2699
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
W takim mniej więcej czasie koło Mikołajek poprosili mnie jacyś filmowcy, żebym się parę razy przepłynął w te i wewte. Miałem robić za tło do jakiejś sceny w filmie dla młodzieży. Ale nie dowiedziałem się jaki tytuł.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2015, o 19:17 

Przypuszczam, że to mogło być coś innego, bo tutaj z jachtów jest tylko ten głównych bohaterów i drugi "piratów", oprócz tego kajaki. W tle chyba nic nie zarejestrowałem, chociaż plan filmowy na Mikołajki by chyba pasował. Za to ciekawostka motoryzacyjna - w 9 minucie filmu występuje jako wóz propagandowy radziecki autobus na podwoziu Gaza 51, jak widać w roku 1976 w świetnej kondycji. Auto ekstremalnie rzadkie, w sieci nie znalazłem żadnego zachowanego egzemplarza w Rosji. W Polsce jedyną ocalałą sztukę (aczkolwiek chyba nieco inna wersja bo szczegółami się różni) reanimuje mój znajomy ze stanu totalnego wraku. Załączone foto prezentuje pojazd jeszcze w znośnym stanie, kolega kupił już bez ściany czołowej i jednych drzwi i bardziej wrośnięte w ziemię. Ale stwierdził, że ma tartak i drewniany szkielet odbuduje bez problemu.

@boSmann, ja z tego roku mało pamiętam, ale faktycznie chyba propaganda była mocna, bo dobrze zapamiętałem z lat niewiele późniejszych pochody pierwszomajowe no i raz w tygodniu pod moim blokiem maszerowało wojsko (chyba w sile około kompanii) na film do kina "Oka", co tam grali to nie wiem.

W "Wakacjach" jest parę fajnych motywów, które dzisiaj by cenzura wycięła. Czterech małolatów (10 klasa to chyba 16 lat?) wyjeżdża samodzielnie pociągiem na Mazury (ich rodzice w filmie nie istnieją, poznajemy tylko babcię? opiekunkę? jednego), w pociągu piją wino "z tunelu" (nie "z gwinta" bo gwint to ma butelka od wódki) z przypadkowo poznaną parą, później z wodniakami w restauracji każdy wychyla po kuflu piwa.

Za to mazurska wieś jest taka jak zapamiętałem z końca lat 70. Wnętrze domu Sroków prawie jak u moich dziadków, charakterystyczne poniemieckie gospodarstwa jeszcze i dzisiaj się uchowały. Jezior nie rozpoznaję, filmowy pałac w Gorzyjałkach to zamek w Karnitach, ale akcja (filmowa) jest zlokalizowana gdzieś w okolicy jez. Bełdany, bo kucharka mówi, że rolnik Podsiadło, zamiast pracować na miejscu "woli 10 km jeździć do Ukty". Jeśli tak to śluzą pokazaną na początku odcinka 2 powinna być Guzianka, ale chyba nie jest. Może ktoś rozpozna po kadrach z filmu? Ja znam tylko śluzy na Kanale Augustowskim :) a na moich ulubionych rzekach "kajakowych" takiej inżynierii nie ma.

Załączniki:
śluza2.jpg
śluza2.jpg [ 163.51 KiB | Przeglądane 2795 razy ]
śluza1.jpg
śluza1.jpg [ 129.22 KiB | Przeglądane 2795 razy ]
śluza.jpg
śluza.jpg [ 164.83 KiB | Przeglądane 2795 razy ]
lublin00306ul.jpg
lublin00306ul.jpg [ 82.06 KiB | Przeglądane 2795 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2015, o 19:28 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2699
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
pająk napisał(a):
to śluzą pokazaną
Wygląda jakby była w lesie - to może być Karwik... ale wieki całe tam nie byłem.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowanie od: pająk
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2015, o 19:41 

Podziękował : 194
Otrzymał podziękowań: 214
Uprawnienia żeglarskie: zeglarz
Moim zdaniem śluza to Karwik, jak wchodzą w kanał to po prawej bardzo długa główka, dziś otaczają ją trzciny ale właśnie w głębi tej zatoczki gmina zrobiła kąpielisko.

Za ten post autor mariaciuncia otrzymał podziękowanie od: pająk
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2015, o 21:09 

No no, widzę, że znacie teren jak własną kieszeń :) Porównałem z fotkami z sieci, faktycznie Karwik. To może jeszcze ktoś kojarzy przystań z kadrów? O lądowe plenery nie będę pytał, postaram się ustalić sam. Pozdrawiam!

Załączniki:
przystań2.jpg
przystań2.jpg [ 145.35 KiB | Przeglądane 2709 razy ]
przystań1.jpg
przystań1.jpg [ 143.12 KiB | Przeglądane 2709 razy ]
przystań.jpg
przystań.jpg [ 142.11 KiB | Przeglądane 2709 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2015, o 21:52 

Podobne do Rynu, od jeziora do góry odchodzi ul. Kościuszki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2015, o 22:06 

Fotka przystań 2 przedstawia żółty budynek pośrodku kadru z linku https://www.google.pl/maps/place/Ryn/@5 ... x46e2210b7

Załączniki:
Ryn.JPG
Ryn.JPG [ 31.4 KiB | Przeglądane 2667 razy ]

Za ten post autor mariaciuncia otrzymał podziękowanie od: pająk
Odpowiedz z cytatem