Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 27 lip 2025, o 00:50

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 319 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 lut 2015, o 23:35 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
Stara Zientara napisał(a):

To tyle w temacie dochodowości.

Czyli ile?
Cytuj:
Taaaa... I wszyscy dopłacamy do nich dobrowolnie i dla własnej przyjemności.

Nic nie dopłacamy. To skrót myślowy. Co najwyżej przeciętny rolnik odprowadza mniej do budżetu, ale taka specyfika rolnictwa na całym świecie.
W ogóle widzę, że wszyscy tu strasznie żołądkują się różnicami w podatkach czy składkach. A może to nie rolnicy za mało, tylko nie-rolnicy za dużo płacą..?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lut 2015, o 23:42 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Alterus napisał(a):
za dużo płacą..?

wszyscy za dużo płacą :D

Za ten post autor piotr6 otrzymał podziękowanie od: Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 00:00 

piotr6 napisał(a):

wszyscy za dużo płacą :D

Problem w tym, że Józek nie myśli, że powinien mniej płacić, tylko krzyczy, że Franek powinien więcej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 00:12 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2699
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Alterus napisał(a):
Józek nie myśli
W tym największy problem. :rotfl: :rotfl: :rotfl:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 00:24 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 05:09 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Alterus napisał(a):
średnia emerytura wynosi 800zł

Alterus napisał(a):
Nic nie dopłacamy

Hmm....
http://www.rp.pl/artykul/1087729.html
Rzepa napisał(a):
Zwolennicy KRUS przekonują, że za opłacaną przez rolników składkę na emeryturę i rentę – wynosiła ona w 2013 r. dla zdecydowanej większości z nich 83 zł miesięcznie – finansują oni wypłacaną im później emeryturę. To twierdzenie nie wytrzymuje jednak wyliczeń. Przeciętna emerytura z KRUS w II kwartale 2013 r. wynosiła 990 zł, a jest ona wypłacana średnio przez 23 lata. Daje to kwotę 273 tys. zł. Jak jest z wpłatami? Zdecydowana większość rolników płaci na swoją emeryturę ok. 60 zł miesięcznie (część z 83 zł składki). Rocznie daje to kwotę 720 zł. Nawet jeśli wpłacają tę kwotę przez 40 lat, to daje to niespełna 29 tys. zł. Dopłata do osoby ubezpieczonej w KRUS wynosi zatem 244 tys. zł.

Rzepa napisał(a):
W 2013 r. ZUS, który wypłaca emerytury i renty 7,3 mln osobom, otrzymał z budżetu 49 mld zł. Dopłata na jedną osobę wynosi zatem 6,7 tys. zł. KRUS wypłaca świadczenia 1,25 mln osobom, a dostał z budżetu 15,9 mld zł. Na jedną osobę wychodzi zatem 12,5 tys. zł – dwukrotnie więcej.

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Za ten post autor damit otrzymał podziękowania - 2: Były user, SKoper
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 07:28 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Alterus napisał(a):
Najniższa składka w KRUS to 378zł
ja płacę tyle miesięcznie.
Alterus napisał(a):
czyli na rok jedna osoba płaci 1512zł
czyli za rok 4500.

Widzisz różnice? Oprócz tego firma za mnie płaci jeszczcze 550zł na ubezpiecznie społeczne czyli 6600zł/rok razem 11 tysięcy oprócz tego płacę składkę na ubezpi. zdrowotne 250zł/m-c czyli 3000zł/rocznie, razem daje nam to 14 tysięcy, płacę tez podatek dochodowy około 250zł/m-c to razem daje 17 tysięcy rocznie. Czyli przy pensji poniżej średniej krajowej płace mniej wiecej tyle co bogaty rolnik z ciągnikami po 300 tys.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Alterus napisał(a):
Nic nie dopłacamy. To skrót myślowy. Co najwyżej przeciętny rolnik odprowadza mniej do budżetu, ale taka specyfika rolnictwa na całym świecie.
Jak to nie, a dotacje? Przecież w połowie idą z moich pieniędzy.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 07:44 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
skipbulba napisał(a):
Czyli przy pensji poniżej średniej krajowej płace mniej wiecej tyle co bogaty rolnik z ciągnikami po 300 tys.

Jeden bogaty drugiemu zazdrosci :D Jeden ma ciqgnik, a drugi harleyami i wlasnymi jachtami sie rozbija! Jednym slowem: jednym i drugim sie w dupach poprzywracalo! :rotfl: Niezmiennie waznym jest, by sasiadowi krowa zdechla!

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: Bombel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 08:24 

plitkin napisał(a):
Jeden bogaty drugiemu zazdrosci Jeden ma ciqgnik, a drugi harleyami i wlasnymi jachtami sie rozbija! Jednym slowem: jednym i drugim sie w dupach poprzywracalo!
Nie stać mnie na Harleya (bo nie jestem rolnikiem) jachtu nie mam, bo sprzedałem, zeby kupić motocykl warty jakieś 15 tysięcy. Na jachcie wartym 300tys, to byłem raptem kilka razu u znajomych. Nawet nie pływałem takim. Także Wiktorze przestań bredzić.
plitkin napisał(a):
Niezmiennie waznym jest, by sasiadowi krowa zdechla!
Nie mój drogi socjalistczny przyjecielu, ważne jest, żeby wszyscy byli równi wobec prawa i żeby wszyscy działali na takich samych warunkach wyjściowych. Nie może być np. tak, że opiekę zdrowotną opłaca 3/4 społeczeństwa, a korzystają wszyscy. czyli 1/4 ma za darmo. Niby dlaczego? A co gorsza ta 1/4 jeszcze się buntuje i krzyczy "zabrać im jeszcze więcej i dać nam, bo dostajemy wciąż za mało". Ja na moje motocykle czy jachty zarobiłem sam, nigdy nie dostałem dotacji, nigdy nie dostałem od nikogo jednej złotówki za nic. W odróżnieniu od rolników, którzy całe mnóstwo giftów dostają za darmo. Za sam fakt bycia rolnikami.

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowania - 5: Były user, Colonel, Maar, Moniia, Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 08:44 

Podziękował : 1768
Otrzymał podziękowań: 4265
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
skipbulba napisał(a):
Za sam fakt bycia rolnikami.

W Polsce wszystko jest już tak porąbane i poplątane, że naprawdę nie wiadomo, kto do kogo dopłaca i ile. Państwo nas rąbie (wszystkich niemalże) na każdym kroku, potem łaskawie coś (ochłapy) czasami oddając. Przepisy i obowiązki są tak skomplikowane i mętne, że nie wiadomo już nic.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 08:48 

Komuno wróć :rotfl:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 08:50 

Komuno wróć

Przecież nie odeszła.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 08:55 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
waliant napisał(a):
Przecież nie odeszła.

Właśnie. A dokładnie widać to na przykładzie pewnych grup społecznych i zawodowych.
Zauważyliście, że swoje przywileje rolnicy, górnicy, nauczyciele, mundurówka, etc. konserwują od czasów komuny?

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Za ten post autor damit otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 08:56 

damit napisał(a):
A dokładnie widać to na przykładzie pewnych grup społecznych i zawodowych.
Zapomniałeś dodać działaczy pewnego związku "sportowego". :rotfl:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 09:57 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Alterus napisał(a):
Nic nie dopłacamy

Tak ???
Dopłaty z budżetu do KRUS to 20 mld rocznie.
A do tego dodaj dopłaty bezpośrednie, dopłaty do środków produkcji, renty strukturalne itp.
Alterus napisał(a):
To skrót myślowy

Tak, Twój "skrót"

Za ten post autor Cape otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 10:01 

skipbulba napisał(a):
plitkin napisał(a):
Jeden bogaty drugiemu zazdrosci Jeden ma ciqgnik, a drugi harleyami i wlasnymi jachtami sie rozbija! Jednym slowem: jednym i drugim sie w dupach poprzywracalo!
Nie stać mnie na Harleya (bo nie jestem rolnikiem) jachtu nie mam, bo sprzedałem, zeby kupić motocykl warty jakieś 15 tysięcy. Na jachcie wartym 300tys, to byłem raptem kilka razu u znajomych. Nawet nie pływałem takim. Także Wiktorze przestań bredzić.

Maciek. Nie zrozumiales prostej sugestii: mozesz byc tak samo odebrany przez osoby z zewnatrz jak Ty odbierasz rolnika, uogolniajac, ze przyjechali traktorami po 300 tys. Znam wielu rolnikow i maja traktory za 11-12 tys. Nie znam takich, co maja za 300. Wlasciwie, to znaj jednego przedsiebiorce, ale traktora nie ma, bo hoduje swinie. Czlowiek wyksztalcony, po MBA i pracy w Usa.
W zakresie bredzenia sproboj zweryfikowac swoje uogolnienia, najlepiej wdrazajac sie w temat chocby minimalnie.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: Alterus
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 10:11 

skipbulba napisał(a):
Nie mój drogi socjalistczny przyjecielu, ważne jest, żeby wszyscy byli równi wobec prawa i żeby wszyscy działali na takich samych warunkach wyjściowych. Nie może być np. tak, że opiekę zdrowotną opłaca 3/4 społeczeństwa, a korzystają wszyscy. czyli 1/4 ma za darmo. Niby dlaczego? A co gorsza ta 1/4 jeszcze się buntuje i krzyczy "zabrać im jeszcze więcej i dać nam, bo dostajemy wciąż za mało".

Z tym sie zgadzam calkowicie.
Co do opieki zdrowotnej: system jest chory i wymaga zmiany. Zmiana zabije czesc ludzi:-(oraz jest ogromnym bagazem politycznym. Wada wybranego systemu politycznego i posrednio obecnego rzadu jest krotkotrwalosc myslenia. Dlatego sa krzykacze.

Co do krzykaczy i 1/4. Oni to robia z jednego prostego powodu: bo rzad jest miekkodupny i pozwala na to w ramach zabawy w pseudodemokracje i zwyczajnie kupuje glosy na kolejnych wyborach. Kupuje za Twoje pieniadze. Czy winny jest krzykacz? Czesciowo tak. Czy tylko? Moim zdaniem nie. Jestesmy hodowani tak by krzykiem cos zalatwic, bo gora nam odpuszcza, za nasze wlasne pieniadze. Nie ma co sie dziwic wiec coraz wiekszej ilosci krzykaczy. Sami z tych mozliwosci rowniez korzystamy, jednak kiedy przestaje byc to dla nas wygodne - chetnie ograniczamy krzyki innych.

Ostatnio edytowano 21 lut 2015, o 02:36 przez Wąski, łącznie edytowano 1 raz
usunąłem zdublowany post

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 10:21 

Podziękował : 264
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: KJ
Alterus napisał(a):
Najniższa składka w KRUS to 378zł kwartalnie, czyli na rok jedna osoba płaci 1512zł, zatem cztery zapłacą 6048zł. Nie dwa tysiące. I dotyczy to najmniejszych gospodarstw, od jednego hektara. I to jest stawka "startowa", następna wynosi 681 złociszy na kwartał, a największa prawie 1600.

No sorry, przyjmując 1600 zł kwartalnie = 533 miesięcznie. Tyle rozumiem płaci ten posiadający dużo hektarów.
Ten co ora w swojej firmie sam: minimalna składka miesięczna to 1095,37 zł.
Argument, że skoro tak dużo to niech nie ora - nie na miejscu. Bo jak rolnikowi się nie opłaca to niech nim nie będzie.

Inny z argumentów protestujących: zakaz sprzedaży ziemi obcokrajowcom. No tak już nas tabunami najeżdżają :mrgreen: Psy ogrodnika, qu....a mać. Sam nie zagospodaruje ale drugiemu co ma pomysła nie da. Bo co, bo by wyszło, że nierób ?
Już były wrzaski, że jak będzie Schengen to nas zaleją Niemcy. Podać przykłady na odwrotność ? Bo w przygranicznych wsiach i miasteczkach Niemiec to nawet do 30% mieszkańców to Polacy. Uczy się , pracuje w Szczecinie a mieszka tam. I korzysta z tamtego socjalu. I reasumując dla tego czysto politycznego argumentu należy traktorami najeżdżać stolicę, dewastować trawniki . Ciekawe czy posprzątają i zrekultywują po sobie. Czy to my - mieszczuchy mamy płacić.
Przedwiośnie jest - nie ma co w polu i obejściu robić jeden z drugim ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 10:34 

plitkin napisał(a):
Maciek. Nie zrozumiales prostej sugestii: mozesz byc tak samo odebrany przez osoby z zewnatrz jak Ty odbierasz rolnika, uogolniajac, ze przyjechali traktorami po 300 tys. Znam wielu rolnikow i maja traktory za 11-12 tys.
Nie Wiktorze, wydaje mi się, że to Ty nie rozumiesz :) Nie chodzi o to ile kto ma, tylko o to skąd to ma. I nie mówie tu o jakiś teoriach spiskowych, czy złodziejstwie, a o zasadach. Otóż zasady są nierówne na korzyść rolników. Nie wdając sie w szczegóły rolnicy mają wiele ulg czy też przywilejów względem pozostałych przedsiębiorców. Takimi przywilejami są niskie składki emerytalne, niskie obciążenia podatkowe, brak części obciążeń, które są obowiązkowe dla innych, tymi przywilejami są dotacje zarówno do hektara jak i do KRUS. I wiele innych. Żądania gwarantowanych cen itp to nic innego jak domaganie się od innych obywateli żeby płacili jeszcze większy haracz na tę część przedsiębiorców, którzy są i tak uprzywilejowani. Do firmy w której pracuję nikt nie dokłada dotacji, nikt nie obniża jej podatków, nikt nie gwarantuje ani cen zbytu, ani samego zbytu. Jedynym argumentem jest to, że rzekomo rolnik to nie jest przedsiębiorca, a gospodarstwo rolne to nie jest przedsiębiorstwo. A ja sie pytam niby dlaczego? Gospodarstwo rolne jest takim samym przedsiebiorstwem jak wiele innych przedsiębiorstw czy działalności gospodarczych. Innym o tyle, że i tak ma bardzo wiele przywilejów całkowicie nieuzasadnionych. A zasady funkcjonowania przedsiębiorstw powinny być jednakie dla wszystkich podmiotów. Albo jest dochodowe i przynosi zyski, albo plajtuje. I cześć. Wszyscy mają się przejąć tracącymi utrzymanie rolnikami czy górnikami, a dlaczego nie resztą? W czym jest lepszy czy ważniejszy czy przydatniejszy dla społeczeństwa rolnik czy górnik niż ślusarz, mechanik, budowlaniec itp. Tylko jakoś nikt nie przejmuje się i nie dotuje frim budowlanych, warsztatów rzemieślniczych itp. Rolnicy mając i tak wiele przywilejów i ulg,a jednocześnie domagając się kolejnych okazują zwykłą bezczelność wobec reszty społeczeństwa.

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowania - 2: Moniia, Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 10:47 

Podziękował : 400
Otrzymał podziękowań: 985
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Miałem szczery zamiar juz się nie wychylać ale zbuldoczył mnie Twój atak na Plitkina ( Viktor, kliknąłem bo celne)
skipbulba napisał(a):
W odróżnieniu od rolników, którzy całe mnóstwo giftów dostają za darmo. Za sam fakt bycia rolnikami.

Dlaczego Skipciu złość za nieudolność kolejnych rządów wylewasz na rolników. Uważasz że żyją Twoim kosztem. A to chyba nie tak.
" Kowal zawinił, cygana powiesili".
Masz tu najnowsze (wrzesień 2014) kalkulacje produkcji rolniczej. Przez państwową instytucję uczynione.
http://w-modr.pl/index.php?id=45
Pszeniczka: na bułeczki a jakże
Dla średniego plonu 5 ton z ha:
-dochód rolniczy bez dopłat = 260,81 zł/ha
- dochód rolniczy z dopłatami = 1171,68 zł/ha
Zytko; na chlebek
- dochód bez dopłat = - (minus) 873,23 zł/ha
- z dopłatami = 37,64 zł/ha
Tucznik, na schabowy - 41,65 zł na sztuce 110 kg
No to se weźmy gospodarstwo 50 ha ( malućko takich)
Na pszeniczce ( z dopłatami w skali roku zarobi ( brutto) 58,584 zł
bez dopłat zarobi 13.040,50 zł.

Jeżeli przyjmiemy ( a to 1 prawda ks.Tischnera) że 50 ha nijak nie da się obrobić w 1 człeka to dochód trzeba podzielić na 2, co oznacza że na statystycznego wsiowego roczny dochód brutto wynosi niecałe 30 tysi czyli 2.441 zł miesięcznie na wsiowego. A bez dopłat (dopłaty w 87 % pochodzą z UE.) to całe 543 zeta/mc.
Luksusy?, sądzę że wątpię.
Jest to jego zarpłata, amortyzacja za maszyny, koszty remontów, zakup nowych ( na kredyt, a jakże) itp. A jak rok (sorry, taki mamy klimat) nie dopisze to i połowa z tego zostanie. A jak jeszcze któryś z mądrych sprowadzi wysoko subwencjonowaną przez państwa pszeniczkę ze Słowacji, USA, Kanady
Tenże wsiowy chętnie by zapłacił ZUS i należne podatki w takiej samej wysokości jak Ty, ale... nikt z rządów nie jest tym zainteresowany. Dlaczego.?
Ano IMHO, nie byłoby kogo na kogo podszczuwać, trzaby się pochylić nad kolejną ( tak jak Ty) grupą społeczną na skraju nędzy, wprowadzić wreszcie prawidłową gospodarkę rynkową. Tak, prawidłową. Bo to co mamy to jest kulawe skur..ństwo. Jak kupić od chłopa, to wolny rynek, jak dla chłopa (paliwo, nawozy, środki ochrony roślin) to ceny sztywne. Płacz i płać. A i VAT rozliczyć / znaczy zwrócić chłopu jak i każdemu przedsiębiorcy/
A ponoć w mętnej wodzie dobrze się tłuste rybki łapie.
Dlaczego nie plujesz np. na spółkę rozliczającą (już 2 lata a zapowiada się jeszcze parę) budowę Basenu Narodowego za 2,5 dużej bańki miesięcznie. Nie wkurzają Cię kilometry bzdurnych ekranów dźwiękochłonnych stawianych w szczerym polu wzdłuż dróg czy torów. Za darmo one stawiane? Komu i na co one potrzebne to sam sobie odpowiedz. Nie protestujesz na wiatraki energetyczne ( najdroższa energia). Nie buldoczą Cię najdroższe drogi w Europie.
Echchch...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 11:02 

Cape napisał(a):
Alterus napisał(a):
Nic nie dopłacamy

Tak ???
Dopłaty z budżetu do KRUS to 20 mld rocznie.

Wiesz co, Cape, powtórzę tylko, że piszesz bzdury. Masz jakiś uraz..?
Cytuj:
Na wydatki z budżetu państwa ujęte w planie Funduszu Emerytalno-Rentowego KRUS składają
się w 2014 r.:
14 344 856 tys. zł dotacji uzupełniającej do świadczeń emerytalno-rentowych, przyznanych i
wypłacanych przez KRUS oraz dotacji na sfinansowanie składek emerytalno-rentowych za osoby
sprawujące osobistą opiekę nad dzieckiem na podstawie ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o
ubezpieczeniu społecznym rolników, co stanowi 85,9 proc. dotacji na ogół zadań KRUS, z czego
przewidziano m.in.:
11 651 216 tys. zł na emerytury rolnicze
2 923 069 tys. zł na renty rolnicze
240 000 tys. zł na zasiłki pogrzebowe
641 127 tys. zł na pozostałe świadczenia
456 600 tys. zł na odpis na fundusz administracyjny;

Umiesz liczyć?
Dodatkowo ochłoń i policz sobie ile ci rolnicy w różnych podatkach odprowadzają pieniędzy do budżetu i nie pleć głupot, że ktoś dopłaca. Po prostu część ściągniętych z nich pieniędzy wraca w postaci dotacji do KRUS.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 11:31 

Alterus napisał(a):
Dodatkowo ochłoń i policz sobie ile ci rolnicy w różnych podatkach odprowadzają pieniędzy do budżetu i nie pleć głupot, że ktoś dopłaca

Na tym polega Twój skrót myślowy, muszę przyznać, że jest on znaczący.
Dopłacamy do rolników, górników, wczesnych emerytów, emerytów, których emerytury nijak mają się do wpłaconej składki i do wielu innych uprzywilejowanych grup społecznych.
I robimy to na kredyt kosztem infrastruktury, szkolnictwa, ochrony zdrowia, armii itp.

A ja w przeciwieństwie do rolnika płacę ZUS, VAT, PIT
I to są naprawdę konkretne kwoty, wielokrotnie przekraczające mój zysk netto.

Za ten post autor Cape otrzymał podziękowania - 2: Były user, Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 11:51 

skipbulba napisał(a):
Otóż zasady są nierówne na korzyść rolników. Nie wdając sie w szczegóły rolnicy mają wiele ulg czy też przywilejów względem pozostałych przedsiębiorców. Takimi przywilejami są niskie składki emerytalne, niskie obciążenia podatkowe, brak części obciążeń, które są obowiązkowe dla innych, tymi przywilejami są dotacje zarówno do hektara jak i do KRUS.

Rozumiem, że dokonałeś podstawowej analizy kosztów, jakie poniesiesz jako obywatel w przypadku natychmiastowej deregulacji rolnictwa? Wyższych kosztów zakupu spożywki, kosztu utrzymania bezrobotnych, kosztu taniej siły roboczej napływającej do innych branż i td.

Zauważ, że ogromne gospodarki europejskie i nie tylko z problemem wolnorynkowego rolnictwa sobie nie poradziły. Ty masz na to prostą metodę. Pytam: czy nie na tyle prostą, by graniczyła ona o absurd, bazujący na niewiedzy? Oceń sam.

AFAIR jesteś związany z branżą medyczną. Ta branża jest jak najbardziej chora i dotowana z podatków. Ta branża utrzymuje też armię kleszczy. Dla kogoś z boku - Ty, jeżdżący na swoim "harleju" (nikt nie wchodzi w szczegóły tak jak Ty tego nie robisz) jesteś częścią systemu. I pasożytem. Oczywiście można na to spojrzeć inaczej: wystarczy się trochę otworzyć i zrozumieć, że Twój "harley" nie jest harleyem, a ciągnik za 300 tys takowym też nie jest.

Aha: utrzymujemy też bandę urzędasów, w tym takich, którzy istnieją tylko po to by nas strzyc za nasze pieniądze. Płacimy ze swoich podatków za fanaberie politykanów. Płacimy za skutki chorego systemu, w którym trwamy mając wciskane do głów, że system jest doskonały i czysty. Płacimy za Guantanamo. Czy aby na pewno rolnicy są najgorsi? Czy aby na pewno zrównanie branży rolniczej będzie dla mnie ulgą finansową, czy jednak ciężarem? Nie wiem, to zbyt skomplikowane. Ale na pewno nie chcę jednoznacznie wykrzykiwać, że powinno się im zabrać wszystko. Ponieważ jutro się okaże, że płacę za chleb 5 zł, chleba w sklepach nie ma, a ja płacę też 20 zł dziennie za miliony bezrobotnych.

Krzyku rolników nie popieram. Ale i Twojego zerojedynkowego krzyku również.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: Bombel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 11:55 

Komuno wróć :rotfl:

Oczywiście, że wróć. W okresie PRL żaden KRUS nie istniał. Rolnicy nie mieli rent, emerytur, ubezpieczenia zdrowotnego. Za wszystko płacili.
Tak było do Gierka i Gierek zaczął to zmieniać.
Wysokość świadczeń była ściśle uzależniona od wartości sprzedaży rolnika do państwowego skupu.
A dzisiaj ?
Za groszowy KRUS tzw rolnik ma ubezpieczenia społeczne. Tzw, bo 90 % gospodarstw niczego na rynek nie produkuje.
Czyli dostają prezenty od budżetu tylko za to, że mają ziemię

Tak, w tej sprawie komuno wróć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 11:56 

Cape napisał(a):
Dopłacamy do rolników, górników, wczesnych emerytów, emerytów, których emerytury nijak mają się do wpłaconej składki i do wielu innych uprzywilejowanych grup społecznych.

Pytam: co znaczy "dopłacamy"? Od różnych grup społecznych i zawodowych pieniądze spływają do budżetu, część z nich wraca w postaci ulg, dopłat, emerytur itd. Otóż twierdzę, a łatwo to obliczyć, że np. do rolników nikt z nie-rolników nie dopłaca, strumień pieniędzy płynących rozmaitymi drogami od nich do budżetu państwa jest i tak większy, niż płynący do nich. Przynoszą dochód. Nie z Twoich pieniędzy dostają swoje bajecznie wysokie emerytury i renty. ;-)
Przeczytaj, co przytoczył Bombel. No taka jest dochodowość w rolnictwie.
Inna sprawa, że większe (nie wiem, powyżej 150ha..?) gospodarstwa być może należałoby traktować jak przedsiębiorstwa, dając im jednocześnie dostęp do grupy vat. Jednak przecież to nie rolnicy rządzą i prawa ustalają.
Sektor rolny, rolnictwo, ma dla państwa wartość strategiczną. Tu robi się papu, tu dba i zarządza olbrzymimi terenami tworzącymi państwo, stąd bierze się nadwyżki ludzi do pracy w innych sektorach - większość z nas stąd pochodzi.

Cytuj:
A ja w przeciwieństwie do rolnika płacę ZUS, VAT, PIT
I to są naprawdę konkretne kwoty, wielokrotnie przekraczające mój zysk netto.

I na rękę zostaje Ci o wiele, wiele więcej niż przeciętnemu rolnikowi.
Poza tym, było już - śmieszne jest patrzeć na owce skaczące sobie do gardeł i oskarżające się nawzajem, że którąś pasterz ostrzygł krócej niż inne.
Jakby to ona strzygła. :-P

Za ten post autor Alterus otrzymał podziękowanie od: Bombel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 12:06 

Podziękował : 400
Otrzymał podziękowań: 985
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Alterus napisał(a):
śmieszne jest patrzeć na owce skaczące sobie do gardeł i oskarżające się nawzajem, że którąś pasterz ostrzygł krócej niż inne.

Alterusie. Masz u mnie BARDZO duże piwo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 12:09 

Bobel, nikogo nie intersuje ile mi za kilometr torów zapłaci inwestor. Jak mi sie nie opłaca to mój problem. Jak sie rolnikom nie opłaca to niech się zajma czyms innym. I już. Nie bardzo wiem dlazcego miałbym dopłacać do rolników. Nikogo nie obchodzi, że mnie podgryza konkurencja z zagranicy, nikt nie dotuje wytwórców długopisów z powodu chińskiej konkurencji.
Bombel napisał(a):
Jak kupić od chłopa, to wolny rynek, jak dla chłopa (paliwo, nawozy, środki ochrony roślin) to ceny sztywne. Płacz i płać. A i VAT rozliczyć / znaczy zwrócić chłopu jak i każdemu przedsiębiorcy/
A dla jakich firm jest inaczej, ze tak Cie bardzo "pardą" ? Myślisz, ze ja paliwo kupuję inaczej niż rolnicy? Co do nawozów iśrodków ochorny roślin to nie słyszałem, żeby były sztywne państwowe ceny. Ja też bym chciał, zeby państwo wprowadziło gwarantowaną cenę za kilometr toru, za wbudowanie rozjazdu itp. Ale nie, ja mam funkcjonować w gospdoarce rynkowej, a to co zarobię mam oddawać w fomie haraczu rolnikom. Bo im się nie chce głowa ruszyć.

Zauważ też, że rolnicy nie domagają się wprowadzenia rynkowych zasad (jestem za!) tylko domagają sie kolejnej kasy. Jakoś gwarantowane ceny skupu i gwarantowany zbyt nijak nie kojarza mi się z postulatami wolnorynkowymi. No nijak. Kto rolnikom broni opodatkowac się na normalnych zasadach? Nikt, mogą, ale nie chcą bo nie muszą. łatwiej jest wymusić kolejne ulgi i przywileje niż wziąć się za robotę.

plitkin napisał(a):
Rozumiem, że dokonałeś podstawowej analizy kosztów, jakie poniesiesz jako obywatel w przypadku natychmiastowej deregulacji rolnictwa? Wyższych kosztów zakupu spożywki, kosztu utrzymania bezrobotnych, kosztu taniej siły roboczej napływającej do innych branż i td.
A Ty dokonałeś? Bo ja jestem skłonny zaryzykować. Najwyzej kupię tańsze kartofle z Maroka.
plitkin napisał(a):
Zauważ, że ogromne gospodarki europejskie i nie tylko z problemem wolnorynkowego rolnictwa sobie nie poradziły. Ty masz na to prostą metodę. Pytam: czy nie na tyle prostą, by graniczyła ona o absurd, bazujący na niewiedzy? Oceń sam.
Kur.... bo są tak samo socjalistyczne. JAk miały sobie poradzić, skoro działają na tak głupiej zasadzie jak i nasze.
plitkin napisał(a):
Aha: utrzymujemy też bandę urzędasów, w tym takich, którzy istnieją tylko po to by nas strzyc za nasze pieniądze. Płacimy ze swoich podatków za fanaberie politykanów. Płacimy za skutki chorego systemu, w którym trwamy mając wciskane do głów, że system jest doskonały i czysty. Płacimy za Guantanamo. Czy aby na pewno rolnicy są najgorsi?
A czy ja gdzies powiedziałem, ze są najgorsi. Bądź łaskaw nie chrzanić. A to, że po za rolnictwem jest bardzo wiele innych kretynizmów nijhak nie usprawiedliwa rolników.
plitkin napisał(a):
Czy aby na pewno zrównanie branży rolniczej będzie dla mnie ulgą finansową, czy jednak ciężarem? Nie wiem, to zbyt skomplikowane. Ale na pewno nie chcę jednoznacznie wykrzykiwać, że powinno się im zabrać wszystko. Ponieważ jutro się okaże, że płacę za chleb 5 zł, chleba w sklepach nie ma, a ja płacę też 20 zł dziennie za miliony bezrobotnych.
Czysta śliczna demagogia :)
plitkin napisał(a):
Krzyku rolników nie popieram. Ale i Twojego zerojedynkowego krzyku również.
Wiem, mało tego jesteś w przeważającej wiekszości co to krzyczy "trzeba pomagać wszystkim!" a zaraz potem "podatki są za wyskoie!" To schizofrenia :D
Alterus napisał(a):
Przeczytaj, co przytoczył Bombel. No taka jest dochodowość w rolnictwie.
Jak jest za niska to niech wezmą się za inna robotę. Jak moja firma przestanie byc dochodowa, to ktoś będzie dopłacał, zeby była? Nie! Pójde na zielona trawkę :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 12:15 

Bombel napisał(a):
Płacz i płać. A i VAT rozliczyć / znaczy zwrócić chłopu jak i każdemu przedsiębiorcy

Nie pisz bzdur. NIE ISTNIEJE zwrot Vat.
Istnieje jedynie w części kosztów przy sprzedaży poza granice RP
Ale wtedy Vat płaci odbiorca zagranicą wg stawek kraju importera

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 12:17 

skipbulba napisał(a):
łatwiej jest wymusić kolejne ulgi i przywileje niż wziąć się za robotę.

Ale to wina systemu, który u nas jest. Wszystkim bardziej się opłaca walczyć o ulgi/dopłaty niż pracować. Tylko nie wszyscy mogą coś wywalczyć.
Nawet w zwykłej firmie bardziej opłaca się skupić na sztuczkach podatkowo/księgowych niż na produkcji/usługach. Że o dotacji z UE nie wspomnę. :-P

A kto za system odpowiada? No kto? Te strzyżone owce z przykładu Alterusa? Czy może jednak pasterz?

Skaczmy sobie dalej do oczu, a władza tylko będzie zacierać swoje brudne łapy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2015, o 12:19 

skipbulba napisał(a):
Wiem, mało tego jesteś w przeważającej wiekszości co to krzyczy "trzeba pomagać wszystkim!" a zaraz potem "podatki są za wyskoie!" To schizofrenia

Uzasadnij. :roll:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 319 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona