Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 23:51

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 kwi 2015, o 21:45 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
robhosailor napisał(a):
Napisałem: według mnie. Nie ma obowiązku się zgadzać.

Wiem, że nie ma obowiązku. :-D
Nie wiem jedynie z czym miałbym się godzić albo nie i o rozwinięcie prosiłem.
PS - Oczywiście nie ma obowiązku tego rozwijania. :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2015, o 22:09 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 449
Uprawnienia żeglarskie: różne
Wywiad z libijskimi organizatorami przerzutu emigrantów http://www.theguardian.com/world/2015/apr/24/libyas-people-smugglers-how-will-they-catch-us-theyll-soon-move-on wierzyć, nie wierzyć, poczytać warto.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2015, o 01:35 
*** Ban ***

Podziękował : 464
Otrzymał podziękowań: 271
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Kurczak napisał(a):
W przeciwieństwie do tego co napisał cine czyli "muslimów" , "którzy dla wejścia w posiadanie Twojego jachtu z wielką przyjemnością poderżną Tobie i całej załodze gardła".
Z czego wynika, że co do zasady każdy północoafrykanin to skrajny islamista i zdeklarowany morderca dybiący na życie nas niewiernych i oczekujący za to nagrody w postaci dziewic.
Tymczasem to bzdura pasująca bardziej do forum dla rasistów i ksenofobów tudzież "White Power" a nie żeglarzy.....
Znam osobiscie takiego jednego "muslima", który jest praktykującym muzułmaninem i zamiast mordować niewiernych ratuje im życie - jest lekarzem jeżdżącym zespołem wypadkowym pogotowia ratunkowego.....

Widzisz, Kurczak ja też w latach 90-tych XXw. też znałem jednego "muslima" mieszkającego w Polsce.
Dawno temu uciekł z jakiejś Syrii czy innego g... na studia do Polski.
Studia skończył, został w Polsce inżynierem w znanym przedsiębiorstwie.
Założył rodzinę, miał 2 córki, świetnie zarabiał, ogólnie lambada.
Oczywiście miał polskie obywatelstwo.
Znaliśmy się z knajpy gdzie spotykali się "finansiści", młodzi przedsiębiorcy i czasem ktoś z łapanki. Jakieś modelki, aktorzy i inna wesoła riebiata.
Gość był ekstra sympatyczny, spożywał umiarkowanie napoje wyskokowe, często był duszą towarzystwa a pytany o swój kraj bronił się rękami i nogami przed jakimkolwiek pomysłem o wyjeździe do ojczyzny.
Jakoś tak ze 2, może 3 lata po zamachu 7/11 dotarły do mnie plotki, że widziano "Muchę" w innej knajpie co już było dziwne jeśli się w jednej knajpie spędza 3-4 wieczory w tygodniu.
W dodatku widziano go z obcymi Arabami a "Mucha" nie wyglądał na bardzo szczęśliwego.
Nie trwało długo jak ów "spolszczony" od 20 lat Arab zawinął córki i wyparował pośród północnoafrykańskich plemion.
Długo była cisza i już prawie zapomnieliśmy o byłym koledze aż tu pewnego dnia dobrze podpity funkcjonariusz opowiedział na imprezie na zaprzyjaźnionej strzelnicy historię jak to im jakiś czas temu w ostatniej chwili prysnął z Polski łącznik jakichś ugrupowań arabsko-niemiecko-cośtam przy okazji zabierając 2 małoletnie córki. A już go mieli zamknąć. Taki niepozorny inżynier z firmy X.
Długo się zastanawialiśmy czy nasz kolega cały czas grał czy zaczął później.
Moim zdaniem ci kolesie przyjechali nawrócić go na jedynie słuszna drogę Allaha i zrobili to szybko i skutecznie. Może się mylę ale jakoś mu dobrze z oczu patrzyło.
Taka sobie historyjka sprzed nastu lat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2015, o 02:24 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
cine napisał(a):
7/11

Acha.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2015, o 14:11 

Podziękował : 35
Otrzymał podziękowań: 95
Uprawnienia żeglarskie: mam
Grek Zorba napisał(a):
Całkowicie hipotetyczna sytuacja, aczkolwiek czytając o wypadku niedaleko Rodos - całkiem możliwa.

Moja sytuacja była całkowicie niehipotetyczna tylko realna.

We wrześniu 2014 płynęliśmy z Mityleny na Lesbos na Oinoussa (obok Chios).
Już pod wieczór znaleźliśmy się w przesmyku między Oinoussa, a północnym końcem Pasas.
Ta ostatnia to prawie bezludna, pozbawiona dróg wysepka od strony brzegu tureckiego (w linii prostej 4,5 mili). Przesmyk jest wąski, płytki, wiał jak to w tamtych stronach dość rześki północny wiaterek. W pewnej chwili doszło nas głośne wołanie.
Na brzegu Pasas znajdowała się ponad 20 osobowa grupa ludzi.
W pierwszej chwili chciałem to zignorować i płynąć dalej, zwłaszcza, że wieczór się zbliżał, a do portu w Mandraki mieliśmy jeszcze kawałek. Jednak po sprawdzeniu na mapie nie było wątpliwości, że ludzie ci są w pułapce i inaczej niż wodą się stamtąd nie wydostaną. Szansa, że jakiś inny jacht tamtędy będzie przepływać też była znikoma. Zawróciłem za przesmykiem i ostrożnie podeszliśmy jak najbliżej brzegu by móc ich lepiej słyszeć.
Zgodnie z naszymi przypuszczeniami była to grupa uchodźców przerzucona w nocy z Turcji. Jeden z nich doskonałą angielszczyzną poprosił o pomoc i przetransportowanie do najbliższego miasta. Nawet gdybyśmy chcieli to zrobić to nie było możliwości by jachtem z 2 m zanurzeniem dopłynąć do samego brzegu. Ostre skały uniemożliwiały desant pontonem.
Zadzwoniłem do Coast Guard-u w Chios, gdzie miła pani bez żadnego zdziwienia przyjęła zgłoszenie. Na moje pytanie czy nie powinienem podać dokładniejszych szczegółów lokalizacji odparła, że doskonale wiedzą gdzie to jest i przyślą po tych ludzi swoją jednostkę. Wyjaśniłem to uchodźcom i upewniwszy się, że bezpośredniej pomocy nie potrzebują, a nic więcej nie da się zrobić odpłynęliśmy do pobliskiej zatoki.
Rano na wszelki wypadek podpłynąłem ponownie w to miejsce.
Po uchodźcach pozostały na brzegu jedynie puste butelki po wodzie, jakieś torby, śmiecie i stare kapoki.
Trudno powiedzieć czy wysadzono ich po tej stronie przesmyku przez pomyłkę czy specjalnie.
Następnego dnia już na Chios dowiedzieliśmy się, że co dzień trafiają tam grupy uchodźców, z których wielu to ludzie zamożni, często z wyższym wykształceniem, nie mający innych szans by wydostać się z ogarniętego wojną kraju czy też uzyskać wizę europejską.
Pisze o tym, bo wbrew wyrażonym wcześniej opiniom, większość uchodźców to nie muzułmańscy ekstremiści (ci wolą zostać i walczyć u siebie), tylko normalni skrzywdzeni przez los ludzie.

Załączniki:
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg [ 138.38 KiB | Przeglądane 4936 razy ]

Uwaga: post może zawierać śladowe ilości błędów i nieścisłości ;-)

Za ten post autor Gregs otrzymał podziękowania - 5: Były user, Catz, Kurczak, maciek.k, robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2015, o 20:48 

Podziękował : 700
Otrzymał podziękowań: 231
Uprawnienia żeglarskie: jsm
A ja zapytam: Jak to jest z odpowiedzialnością prawną? Wiem, że (na to zwracali mi uwagę kiedyś koledzy) ratując mogę być posądzony o współudział w przemycie ludzi. Tu, sytuacja jest inna, jest bezpośrednie zagrożenie życia.Nie chcę być posądzony o brak wiedzy ale te wszystkie opisane dylematy z Waszej strony wzbudziły we mnie refleksję. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2015, o 21:17 

Podziękował : 1335
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Najpierw instynkt samozachowawczy, pozniej rozum. Prawo na samym koncu.
Catz

Za ten post autor Catz otrzymał podziękowania - 2: Były_User 934585, Jaro W
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2015, o 22:19 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Leszek napisał(a):
Jak to jest z odpowiedzialnością prawną? Wiem, że (na to zwracali mi uwagę kiedyś koledzy) ratując mogę być posądzony o współudział w przemycie ludzi. Tu, sytuacja jest inna, jest bezpośrednie zagrożenie życia.Nie chcę być posądzony o brak wiedzy ale te wszystkie opisane dylematy z Waszej strony wzbudziły we mnie refleksję.

Cóż, można mieć gigantycznego pecha. Wręcz śmiertelnego... Jak Kazik Kwasiborski:
http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/articl ... /209170029
http://sport.wp.pl/kat,1870,title,Kwasi ... aid=114c26
http://www.bhp.org.pl/Article225.html
http://www.zagle.com.pl/wydarzenia/list ... _6498.html

Bo to jak stosowane jest prawo zależy od urzędników.
A niektórzy urzędnicy potrafią okazać się prawdziwymi skurwysynami.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowania - 3: Były user, Helix, Leszek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2015, o 04:57 

Podziękował : 604
Otrzymał podziękowań: 559
Uprawnienia żeglarskie: takie tam
To jakiś koszmar!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2015, o 08:18 

Podziękował : 3174
Otrzymał podziękowań: 2993
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
Odnogę dyskusji o muzułmanach przeniosłam do działu "Polityczne"
viewtopic.php?f=88&t=21890

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4