Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 13 lip 2025, o 00:38

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 lip 2015, o 13:09 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: JSM
Witam wszystkich serdecznie,

Chciałbym Was, doświadczonych żeglarzy zapytać o kilka istotnych dla mnie kwestii. Być może grono odpowiedzi już istnieje na podobnych tematach gdzieś na forum, jednak chciałem w jednym miejscu (wątku) zawrzeć to, na czym mi najbardziej zależy.

Może na początku się przedstawię. Na imię mam Łukasz, patent żeglarza mam od 6 lat i w zasadzie jeśli chodzi o śródlądzie to opływałem większość akwenów (z wyjątkiem zalewu szczecińskiego) i radzę sobie póki co dość dobrze, nawet w trudnych warunkach. Jestem osobą, która raczej pływa spokojnie i rozważnie mając na uwadze warunki pogodowe, czy doświadczenie załogi, z którą żegluję. Zawsze też pływam z kolegą żeglarzem, który ma podobne do moich umiejętności. Każdy manewr portowy też staram się zawsze przemyśleć zanim przystąpię do działania. Oczywistym jest, że wiele jeszcze nauki przede mną, którą tylko i wyłącznie poszerzę zdobywając nowe doświadczenia i poprzez spędzanie kolejnych dni na wodach.

W ubiegłym roku postanowiłem rozszerzyć swoje uprawnienia na jachtowego sternika, by móc zrealizować w przyszłości swoje marzenie jakim jest żeglowanie na morzu śródziemnym czy też adriatyckim. Zanim uczynię to samodzielnie, chciałbym najpierw wybrać się na zorganizowany rejs ze sternikiem, tak aby mieć jakiekolwiek pojęcie jak taka żegluga wygląda. Na pewno też minie jeszcze niejeden sezon, nie mniej chciałbym Wam zadać kilka podstawowych pytań. Być może niektóre z nich wydawać Wam się będą trywialne bądź głupie tak więc proszę Was o wyrozumiałość :)

1. Czy któryś z akwenów bardziej lub mniej polecacie? Nie raz pewnie padło już pytanie Grecja czy Chorwacja? Mam tu na względzie dwie rzeczy: ceny czarterów oraz opłaty portowe.
2. Czy moglibyście polecić akwen, rejon i trasę, który byłaby odpowiednia dla takiego nowicjusza? Tu chciałbym zaznaczyć, że generalnie interesuje mnie pływanie rekreacyjne. Nie będę pływać nocami na wachtach, nie mam też zamiaru poświęcić bardzo dużo czasu na pływanie po morzach na zorganizowanych rejsach, bo po prostu nie mam na to czasu. Dlatego też, interesuje mnie bardziej 'jachting' niż intensywne żeglowanie, jeśli wiecie co mam na myśli.
3. Czy istnieją mniej komercyjne serwisy czarterowe, które oferują mniej luksusowe jachty po cenach niższych niż 1200 euro / tydzień? Generalnie celowałbym chciał w jacht około 10m.
4. Czy jest regułą, iż na jachcie jest locja w języku angielskim oraz mapy czy też zawsze należy przed rejsem w te elementy się zaopatrzyć na własną rękę?
5. Kiedy żeglujecie, posługujecie się tylko plotterem czy też używacie nawigacji klasycznej? Czy zawsze prowadzicie dziennik pokładowy nanosząc co godzinę pozycję?
6. Czy macie jakiś swój ulubiony jacht? Zdaję sobie sprawę, że odpowiedź zależy od zasobności portfela ale może mimo wszystko pytanie warto zadać...
7. Jak wyglądała po krótce Wasza pierwsza samodzielna przygoda pod kątem doświadczenia jakie wówczas mieliście? Z jednej strony wiem, że żeglarstwa bać się nie należy. Zdaje sobie też sprawę ile jeszcze nauki przede mną. Z drugiej strony, w ciężkich lub nawet cięższych warunkach pływać nie zamierzam, na morzu generalnie sobie radzę a najtrudniejsze są zapewne manewry portowe.

Jak napisałem wyżej, być może niejeden jeszcze sezon minie zanim będę gotowy i się odważę na samodzielny rejs. Byłbym wdzięczny Wam za pomoc, i opinie w powyższych kwestiach i z góry przepraszam za długi post.

Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2015, o 14:59 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Luk_1981 napisał(a):
Czy któryś z akwenów bardziej lub mniej polecacie? Nie raz pewnie padło już pytanie Grecja czy Chorwacja? Mam tu na względzie dwie rzeczy: ceny czarterów oraz opłaty portowe.

Grecja, ceny czarterów generalnie takie same, ale opłaty portowe zerowe lub bardzo niskie. W Chorwacji to konkretny wydatek.
Luk_1981 napisał(a):
Czy moglibyście polecić akwen, rejon i trasę

Tydzień, czy dwa ? I skąd ? Najwięcej jachtów i łatwy dolot to Ateny.
Kup to
Autorem jest aktywny na tym forum Greek Zorba (Piotr)
http://www.almapress.com.pl/product.php?id=919
Luk_1981 napisał(a):
Czy istnieją mniej komercyjne serwisy czarterowe, które oferują mniej luksusowe jachty po cenach niższych niż 1200 euro / tydzień? Generalnie celowałbym chciał w jacht około 10m

Nie należy to za bardzo oszczędzać. Nie należy omijać polskich pośredników. Np. B 32 poza głównym sezonem, wyczarterujesz za...
Tu dobra firma. Od cen odejmij tak z 25 %
http://www.kiriacoulis.com/fleet.html
Luk_1981 napisał(a):
Czy jest regułą, iż na jachcie jest locja w języku angielskim oraz mapy czy też zawsze należy przed rejsem w te elementy się zaopatrzyć na własną rękę?

Generalnie na jachcie jest wszystko potrzebne do nawigacji.
Luk_1981 napisał(a):
Kiedy żeglujecie, posługujecie się tylko plotterem czy też używacie nawigacji klasycznej

A ploter, to nie nawigacja klasyczna ?
Jak jest potter, to dla mnie jest podstawą
Dziennika praktycznie nie prowadzę.
Luk_1981 napisał(a):
Czy macie jakiś swój ulubiony jacht?

Im większy i im nowszy, tym lepszy. Staram się nie pływać poniżej 40 stóp, ale na 30 też pływałem.
Luk_1981 napisał(a):
Jak wyglądała po krótce Wasza pierwsza samodzielna przygoda pod kątem doświadczenia jakie wówczas mieliście?

Mając solidne przygotowanie mazurskie od razu ruszyłem na morze w charakterze skipera
Problemów nie było
Dopiero po pięciu rejsach skiperowskich stałem się załogantem
viewtopic.php?f=39&t=18492&hilit=Pierwszy+raz

Za ten post autor Cape otrzymał podziękowania - 2: Luk_1981, Piotr Kasperaszek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2015, o 17:45 

Podziękował : 15
Otrzymał podziękowań: 6
Zarówno Grecja jak i Chorwacja na początek przygody z żeglarstwem morskim to dobry wybór. Warto wybrać akwen na którym jest spokojnie. Ja polecam morze jońskie. Tak jak pisał poprzednik w Grecji za porty sie praktycznie nie płaci. Za to infrastruktura portowa jest uboższa. Jedzenie znakomite. Czarterując jacht dla mnie ważne by miał chartplotter w kokpicie. Mapy papierowe tez musza byc - nawet jeśli nie prowadzisz na nich nawigacji to przydadzą sie przy planowaniu trasy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2015, o 17:58 

W uzupełnieniu, cennik Kiriacoulisa, to sprawdzona firma w Grecji
http://www.kiriacoulis.com/pricelist/greeceP.pdf
Od tych cen można uzyskać do 25 % rabatu.
Jak widać cena zależna jest od okresu i wielkości jachtu. Nowy/stary ma mniejsze znaczenie.
Czyli np. B 32 (10 m) rocznik 2002 w najtańszym okresie to koszt ca 750 euro za tydzień.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2015, o 23:05 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: ż.j.
Cześć

Ad 1. W tym roku pierwszy raz pływałem w Grecji. Poprzednie dwa rejsy prowadziłem w Chorwacji i cenowo Grecja wypadła znacznie lepiej. Ceny czarterów są porównywalne a opłaty za postój w porcie żadne. To co odróżnia Grecję od Chorwacji to sposób cumowania w portach/marinach. Grecja to w przeważającej większości przypadków kotwica z dziobu i rufa do nabrzeża/pomostu. W Chorwacji stajesz na muringach, które z reguły są trochę łatwiejsze w opanowaniu i trochę pewniejsze dla nowicjusza w staniu.

Ad 2. Myślę, że na pierwszy raz standard czyli zatoka Sarońska. Akwen jest względnie spokojny, krótkie przeloty, piękne miejsca, pływasz cały czas z lądem w zasięgu wzroku, masz zawsze kilka portów do wyboru w zasięgu kilku godzin płynięcia.

Ad 3. W tym roku brałem B38 Cruiser z Navigare Yachting (szwedzka sprawdzona firma czarterowa) na cztery tygodnie od połowy Kwietnia do połowy Maja. Średnia cena za tydzień wyszła poniżej 1000E z wszystkim czyli internet, sprzątanie, silnik do pontonu. W sezonie będzie oczywiście więcej ;-) Jacht bierz od sprawdzonej firmy inaczej narażasz się na niepotrzebne kłopoty. Jak jesteś starym wygą pewnie sobie poradzisz z awarią silnika lub innymi rzeczami ale na pierwszy raz lepiej jednak nie ryzykować ;-)

Ad 4. Nie zdarzyło mi się jeszcze ani w Chorwacji ani w Grecji żebym nie miał aktualnych map i locji. Zawsze miałem też GPS. To jest aktualnie standard. Poza tym masz to zapisane jeśli dobrze pamiętam w umowie czarteru, że pomoce nawigacyjne takie a takie będą na pokładzie. Ty jedynie musisz przed odbiorem jachtu się upewnić, że są.

Ad 5. Ani razu nie miałem na jachcie czarterowanym w Grecji i Chorwacji czegoś takiego jak dziennik pokładowy. Jeśli chciałbym go prowadzić to musiałbym się w niego sam zaopatrzyć. Używam chartplottera, map, locji wszystkiego co mi pomaga upewnić się, że płynę tam gdzie chcę płynąć ;-) Nierzadko sprawdzam też chartplotter z mapą papierową i na odwrót gdy jestem w danym miejscu pierwszy raz. W Chorwacji i Grecji w dużej mierze pływasz cały czas z lądem w zasięgu wzroku. Przeloty są krótkie.

Ad 6. Na pierwszy raz szczerze mogę polecić B38 Cruiser. Przygotowywałem się na tej łódce do egzaminu na sternika oraz prowadziłem ostatni rejs w Grecji i pływało mi się nią bardzo przyjemnie. Do tego ma bardzo dobry stosunek ceny do ilości osób, które możesz na nią zabrać.

Ad 7. Zanim ruszyłem na samodzielny rejs morski to raz pływałem po jeziorze, dwa rejsy morskie w charakterze załogi (potrzebny staż do egzaminu na sternika), dwie manewrówki po tygodni każda, egzamin na sternika a później już pierwszy samodzielny rejs w Chorwacji. Ogólnie nie ma się czego bać, wszystko jest do opanowania. Z początku wydaje się, że tak duża łódka jest trudna do ogarnięcia w porcie jednak po kilku razach zobaczysz, ze to czysta przyjemność ;-)

Ad 7.

Za ten post autor niebieski otrzymał podziękowanie od: Luk_1981
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lip 2015, o 10:45 

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, linki i dobre rady.
Dwie osoby napisały, że w przypadku rezerwacji jachtu ze strony http://www.kiriacoulis.com/fleet.html mamy 25% rabatu z klucza. Skąd takie założenie? Cennik jest jasny i czytelny a mino wszystko, można a nawet należy doliczyć dość duży rabat.

@cape
Cytuj:
Tydzień, czy dwa ? I skąd ? Najwięcej jachtów i łatwy dolot to Ateny.

Generalnie na mniej niż tydzień nie ma sensu raczej jechać czy lecieć taki kawał drogi, jednak na pierwszy raz byłby to tydzień.

@niebieski
Cytuj:
Na pierwszy raz szczerze mogę polecić B38 Cruiser. Przygotowywałem się na tej łódce do egzaminu na sternika oraz prowadziłem ostatni rejs w Grecji i pływało mi się nią bardzo przyjemnie. Do tego ma bardzo dobry stosunek ceny do ilości osób, które możesz na nią zabrać.

W przypadku tego jachtu mamy 3 kabiny dwuosobowe. Czy to oznacza, że pływałeś ze znajomymi/rodzinami, tak że każda ma swoją kabinę? Czy też na kojach pojedynczych również załoga była zaokrętowana?
Pytam, ponieważ w przypadku B32 są tylko dwie kabiny i zastanawiam się czy jest wystarczająco miejsca by komfortowo spędzić rejs w dajmy na to 6 osób. Jak na jacht, który ma 10m w przypadku B32, byłoby nienaturalne gdyby tak się stać nie mogło, jednak wolę się upewnić :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lip 2015, o 14:28 

Luk_1981 napisał(a):
Dwie osoby napisały, że w przypadku rezerwacji jachtu ze strony http://www.kiriacoulis.com/fleet.html mamy 25% rabatu z klucza

Jesienią pojawi się cennik na rok 2016. Będzie tam link "oferty specjalne". W tej ofercie będzie ok 25 % taniej, niż w cenniku.
Nie należy też omijać polskiego pośrednika. Ja korzystam z tej agencji http://www.otagoyacht.pl/
Nie będzie drożej, czasami kilka procent taniej, a najważniejsze "w razie czego" polska agencja pomoże.
Luk_1981 napisał(a):
jednak na pierwszy raz byłby to tydzień.

Pomyśl o dwóch, dodatkowy rabat za czarter
Luk_1981 napisał(a):
B32 są tylko dwie kabiny i zastanawiam się czy jest wystarczająco miejsca by komfortowo spędzić rejs w dajmy na to 6 osób

Trochę ciasno.
Ja na ogół pływam jachtami 3-kabinowymi w 7 osób (jedna w mesie)
Ale najważniejsze jest zachowanie się jachtu na fali. Pomiędzy 10 m (32 stopy), a 12 m ca 40 stóp różnica jest kolosalna
B 38 C to dobry wybór

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Luk_1981 napisał(a):
B32, byłoby nienaturalne gdyby tak się stać nie mogło, jednak wolę się upewnić

Bez problemu stoi nawet wysoki, tam jest ca 1,90

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lip 2015, o 15:28 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
A jak już uznasz, że na pierwszy raz lepsza jest Chorwacja (bezpieczne bojki, sprawdzone osłonięte kotwicowiska, wypasione mariny), to podrzucę Ci propozycje kilku tras, gdzie koszty portowania, są zoptymalizowane i zredukowane, do niezbędnego minimum ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lip 2015, o 20:38 

Sajmon napisał(a):
A jak już uznasz, że na pierwszy raz lepsza jest Chorwacja (bezpieczne bojki, sprawdzone osłonięte kotwicowiska, wypasione mariny), to podrzucę Ci propozycje kilku tras, gdzie koszty portowania, są zoptymalizowane i zredukowane, do niezbędnego minimum ;)

Jeśli to nie problem dla Ciebie i masz już coś takiego przygotowane, to byłbym bardzo wdzięczny za tego typu informacje :) Grecja stwierdzam jednak, jest dość daleko jak na podróż samochodem. Lotów jeszcze nie sprawdzałem, jednak zanim podejmę ostateczną decyzję, minie zapewnie trochę czasu. Dzięki z góry!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lip 2015, o 22:27 

Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Jeśli odpowiednio wczesnie zrobisz rezerwacje biletów, to przelot
Warszawa - Ateny - Warszawa wyjdzie Ci nawet 250 złw obie strony.
a na temat Grecji nie mam co pisać
Krzysiek "Cape" napisał wszystko, co można było napisać.

Za ten post autor Piotr Kasperaszek otrzymał podziękowanie od: Luk_1981
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2015, o 07:01 

Luk_1981 napisał(a):
Grecja stwierdzam jednak, jest dość daleko jak na podróż samochodem

Z całą pewnością Grecja to samolot.
W sumie gdy policzymy wszystkie koszty, w tym tawerny, w Grecji pływa się taniej i dużo sympatyczniej.
viewtopic.php?f=28&t=2789&hilit=morze+egejskie
Co do Chorwacji, z całą pewnością warto tam pływać. Jest zupełnie inna, w tym żeglarsko, niż Grecja.
Czy jest łatwiejsza ? Można dyskutować.
Z całą pewnością jest dużo bardziej skomercjalizowana i ilość turystów i jachtów często przekracza granice wytrzymałości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 lip 2015, o 12:52 

Jeszcze raz wszystkim Wam dziękuje za podpowiedzi. Mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości się one przydadzą :)

Jeśli chodzi o moje pytanie dotyczące nanoszenia pozycji. Wiadomym jest, że raczej nikt nie nawiguje posługując się mapami i przyrządami w dobie GPS. Chodziło mi bardziej o to czy prowadzicie dziennik, tak aby w przypadku awarii plottera czy akumulatorów, potrafić dotrzeć do portu. W takim przypadku dobrze by było znać swoją mniej więcej ostatnią pozycję.
W sytuacji gdy pływacie od wyspy do wyspy i zawsze widać ląd, raczej takie postępowanie nie ma sensu. Ale pewnie niektórzy z Was wypływają dalej...
To bardziej pytanie z ciekawości z cyklu, jak to wygląda w praktyce.

Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 lip 2015, o 13:46 

Luk_1981 napisał(a):
Wiadomym jest, że raczej nikt nie nawiguje posługując się mapami i przyrządami w dobie GPS.

Zawsze oprócz map elektronicznych mam mapę papierową i na tą mapę (a nie w dzienniku) nanoszę pozycję co godzinę.
Z widocznością lądu również.
Luk_1981 napisał(a):
W sytuacji gdy pływacie od wyspy do wyspy i zawsze widać ląd

Nie zawsze. Np. w Grecji, szczególnie latem, pływając "od wyspy do wyspy" traci się widoczność lądu po kilku milach. Wynika to z przymgleń.
Ale nawet jak ląd widać, to niekoniecznie określimy pozycję dokładnie, bo nie zawsze jest się na co namierzyć.
W nocy jest to łatwiejsze, bo na ogół jakąś Lm widać

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 paź 2015, o 15:05 

Podziękował : 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Zdecydowanie Chorwacja! Na początku października miałam okazję wykorzystać w końcu swój urlop, więc wypłynęłam w tygodniowy rejs jachtem :) Wspaniała zabawa, cudowne krajobrazy, duży komfort podczas podróży. Coś co pamięta się na lata. Mam jeszcze w planie rejs do Norwegii:)

Ostatnio edytowano 28 paź 2015, o 17:52 przez Janna, łącznie edytowano 2 razy
wycięłam spamlink

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 paź 2015, o 09:51 
*** Ban ***

Podziękował : 464
Otrzymał podziękowań: 271
Pozwolę sobie podłączyć się do tego wątku.
Jako że nie przepadam ani za gorącem (nawet w Grecji) ani za jesienią w Polsce dochodzę do wniosku, że mam ochotę powłóczyć się po wyspach greckich późną jesienią a może nawet zimą.
I tu pytanie do bywalców.
Do kiedy jesienią warunki pogodowe w rejonie Wysp Jońskich i okolicy są znośne ma tyle żeby nie była to żegluga w stresie i zimnie.
Oczywiście jest to sprawa indywidualna ale dla mnie miło i przyjemnie jest do około 15-16 stopni C w dzień przy sile wiatru niezbyt często przekraczającej 6B bo wtedy to już raczej tawerna.
Pozdrawiam wszystkich.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 paź 2015, o 16:08 

Podziękował : 30
Otrzymał podziękowań: 16
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Nie daj się naciągnąć na Chorwację, bo zbankrutujesz.
Grecja, Grecja i jeszcze raz Grecja

Za ten post autor pierzasty otrzymał podziękowanie od: markrzy
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 paź 2015, o 19:38 

Podziękował : 461
Otrzymał podziękowań: 482
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
cine napisał(a):
Do kiedy jesienią warunki pogodowe w rejonie Wysp Jońskich i okolicy są znośne ma tyle żeby nie była to żegluga w stresie i zimnie.
Oczywiście jest to sprawa indywidualna ale dla mnie miło i przyjemnie jest do około 15-16 stopni C w dzień przy sile wiatru niezbyt często przekraczającej 6B bo wtedy to już raczej tawerna.
Pozdrawiam wszystkich.

Bylem teraz w Grecji/północne Egejskie / od 26.09 do 17.10. W morzu kąpalismy się tylko 2x/słownie :dwa / :D. Wiało bogato. Praktycznie cały czas na pokładzie w lekkiej kurtce,a trzy dni w kamizelkach ratunkowych :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 paź 2015, o 21:09 
*** Ban ***

Podziękował : 464
Otrzymał podziękowań: 271
To że w lekkiej kurtce albo nawet z jakimś polarkiem to pikuś.
W końcu praw fizyka pan nie zmienisz, jesień to jesień nawet tam.
Ale te kamizelki we październiku trochę mnie zasmuciły.
Może to akurat jakieś zawirowanie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2015, o 21:22 

Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 26
Chorwacja jest łatwiejsza i wszędzie blisko tylko jeśli będziesz wybierał się w sezonie, pamiętaj o tym, że wieczorem w mniejszych portach miejskich może już nie być dla
Ciebie miejsca...
Na Hr - "888 portów i zatok, przewodnik żeglarski po Adriatyku"
dobre to jest :-) aa i po Polsku

Teoretycznie na jachcie powinno być wszystko ale ja praktykuję poruszanie się ze swoim
komputerem z nawigacją.
Co więcej z racji, że zapłacisz troszkę kasy w depozyt za jacht, sprawdź sobie wszystko
bo armator będzie Ci chciał dać jacht w 5 minut a odbierać będzie godzinę :-)

Pozdr

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

pierzasty napisał(a):
Nie daj się naciągnąć na Chorwację, bo zbankrutujesz.
Grecja, Grecja i jeszcze raz Grecja

Aj już nie bądź takim sceptykiem...
Jak będziesz w Chorwacji stawać w zatokach na kotwicy to też nie zapłacisz
Poza tym kawałek betonu na longside albo na kotwiczkę i cumy też na pewno
się znajdzie..
Według moich kalkulacji, mimo że postoje w portach są tanie to
i tak schodzi podobna gotówka z portfela jachtowego :-)

Pozdrawiam
Gabriel Kania

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2015, o 23:52 

Podziękował : 31
Otrzymał podziękowań: 94
Uprawnienia żeglarskie: zwykły kapitan
gabryss napisał(a):

się znajdzie..

W Grecji za kotwicę nie zapłacisz w Chorwacji wołali 200 kuna (teoretycznie jest lista gdzie mogą pobierać opłaty ale nie wiem czy ktoś tego przestrzega) więc nie we wszystkich zatokach nie zapłacisz.
Kawałek betonu można znaleźć ale na pewno nie w sezonie.
Jak może schodzić podobna gotówka z kasy jachtowej kiedy za 13m łodkę poza sezonem w Chorwacji min 70€ a w Grecji 6€, podobny stosunek cen w knajpach (o jakości nie wspominając), prawdą może to być tylko jeśli w Grecji stołujesz się codziennie w tawernach a w Chorwacji jesz chinskie zupki.
Jeśli porównywać dojazd to do Chorwacji autobusem 474 PLN i jedziesz 20 godzin a do Grecji za ok.400 PLN lecisz 2.5 godziny.
Nawet jesli w Grecji zapłacisz za łódkę 10% drożej to przynajmniej będzie 10 lat młodsza.
Ciężko to porównywać.

Marek

--------------------------
"To smutne, że głupcy są tak pewni siebie a mądrzy ludzie tak pełni wątpliwości" - Bertrand Russell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 paź 2015, o 09:11 

turysta napisał(a):
gabryss napisał(a):

się znajdzie..

W Grecji za kotwicę nie zapłacisz w Chorwacji wołali 200 kuna (teoretycznie jest lista gdzie mogą pobierać opłaty ale nie wiem czy ktoś tego przestrzega) więc nie we wszystkich zatokach nie zapłacisz.
Kawałek betonu można znaleźć ale na pewno nie w sezonie.
Jak może schodzić podobna gotówka z kasy jachtowej kiedy za 13m łodkę poza sezonem w Chorwacji min 70€ a w Grecji 6€, podobny stosunek cen w knajpach (o jakości nie wspominając), prawdą może to być tylko jeśli w Grecji stołujesz się codziennie w tawernach a w Chorwacji jesz chinskie zupki.
Jeśli porównywać dojazd to do Chorwacji autobusem 474 PLN i jedziesz 20 godzin a do Grecji za ok.400 PLN lecisz 2.5 godziny.
Nawet jesli w Grecji zapłacisz za łódkę 10% drożej to przynajmniej będzie 10 lat młodsza.
Ciężko to porównywać.

Marek

Moją opinię opieram na kilku sezonach po kilka miesięcy żeglowania w Chorwacji
i Grecji :-)
Nie potrzebuję udowadniania, że mam zwidy czy się mylę - wiem swoje.
Nikt mnie za kotwice w Hr nie kasował a miejsce jak będziesz szukał to znajdziesz
pytanie, o której sobie o tej potrzebie przypomnisz to o tyle będziesz miał
zadanie utrudnione :D

Nie wiem gdzie ty poza sezonem płacisz 70 euro w Chorwacji za jacht..
no chyba, że ma 16 metrów to przepraszam, mój błąd.
Keja miejska to 30kn od metra co daje dla np. jachtu 12 metrów cenę: 360kn
czyli ok. 45 euro.
W marinach ceny podobne, kilka euro wyższe w "sezonie"
Naturalnie pomińmy takie miejsca jak Palmizana, Split, Dubrovnik,
czy Pula. To drogie porty...

Jak będziesz w Grecji chciał zacumować w uwaga-uwaga "marinie" również za to
zapłacisz kilkadziesiąt euro

już się nie denerwuj :kiss:

Pozdrawiam
Gabriel Kania

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 paź 2015, o 09:49 

Se pozwolę po swojemu:

Chorwacja
sobota - niedziela ( port miejski ) - 360kn
niedziela - poniedziałek ( port miejski ) - 360kn
poniedziałek - wtorek ( kotwicowisko np. skradin ) - 0kn
wtorek - środa ( kotwicowisko np. Sesula ) - 0kn
środa - czwartek ( knajpa z keją ) - 0kn bo nie płacisz za postuj tylko za jedzenie
czwartek - piątek ( boja np. Kaprije ) - 220kn
piątek - sobota ( port miejski ) - 360 kn

Razem: 1660kn = 220 euro

Grecja
sobota - niedziela ( marina Alimos ) - 40 euro + prąd i woda = 47 euro
niedziela - poniedziałek ( port miejski ) - 7,50 euro + prąd i woda = 16 euro
poniedziałek - wtorek ( kotwicowisko ) - 0 euro
wtorek - środa ( port mijeski np. Milos ) - 20 euro + 7,50 prąd i woda = 27,50 euro
środa - czwartek ( port miejski np Loutra ) - 10 euro + prąd i woda = 17 euro
czwartek - piątek ( kotwicowisko ) - 0 euro
piątek - sobota ( marina Alimos ) - 40 euro + prąd i woda = 47 euro

Razem: 155 euro

Podsumowując różnica między krajami przy takim programie rejsu to:
65 euro.
Zakładając składkę do kasy jachtowej różnica w kwestii opłat za porty
przy grupie 8 osób to ok. 10 euro więcej w Chorwacji.

Nawet zakładając postój raz w marinie ACI zamiast na kotwicy cena wzrasta o załóżmy ok. 70 euro
to dodaje od osoby kolejne 10 euro
w sumie: 20 euro od osoby czyli ok. 80zł od osoby więcej do kasy jachtowej.

Taka kwota się wyrównuje przy zakupach, które w Chorwackich sklepach są tańsze.
To tylko przykład.
Pamiętaj jeszcze, że w Chorwacji w marinach a nawet w portach miejskich praktycznie
zawsze masz toaletę i prysznic a przede wszystkim bezpieczny muring i nie ograniczony
dostęp do prądu i wody.

Różnica w cenach jest znacząca w momencie gdy wybierasz się z rodziną czy grupą osób
za które płacisz albo mniej niż 8/7 osób.
Wtedy faktycznie te dodatkowe 20 euro musisz pomnożyć i wychodzi drożej.
Zapytałeś mnie a ja obliczenia robię na podstawie kasy jachtowej gdzie zazwyczaj mamy składkę
z 8 portfeli albo więcej.

Pozdrawiam

Pozdrawiam
Gabriel Kania

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2015, o 01:15 

Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 96
To i ja dodam coś od siebie :D
Generalnie to jak się wybierasz na morze i chcesz doskonalić swoje umiejętności to pewnie raźniej będzie żeby załoga jaka skompletujesz była tobie znajoma i przede wszystkim sprawdzona przez Ciebie we wspólnym żeglowaniu. Będzie Ci po prostu raźniej :D
Luk_1981 napisał(a):
1. Czy któryś z akwenów bardziej lub mniej polecacie? Nie raz pewnie padło już pytanie Grecja czy Chorwacja? Mam tu na względzie dwie rzeczy: ceny czarterów oraz opłaty portowe.

Myślę że na pierwszy raz nie sugeruj się tylko ceną czarterów bo one zarówno w Grecji jak i w Chorwacji są podobne oraz opłat portowych które przemawiają za Grecją. Zastanów się nad tym jaką będziesz miał załogę oraz na ile sam jesteś gotowy i dopiero wybieraj.
Moim skromnym zdaniem Grecja vs Chorwacja to :
ceny czarterów - takie same
ceny marin - wygrywa Grecja
ceny dotarcia na miejsce - wygrywa Chorwacja
łatwość żeglugi - wygrywa Chorwacja (to oczywiście moje zdanie)
Luk_1981 napisał(a):
2. Czy moglibyście polecić akwen, rejon i trasę, który byłaby odpowiednia dla takiego nowicjusza? Tu chciałbym zaznaczyć, że generalnie interesuje mnie pływanie rekreacyjne. Nie będę pływać nocami na wachtach, nie mam też zamiaru poświęcić bardzo dużo czasu na pływanie po morzach na zorganizowanych rejsach, bo po prostu nie mam na to czasu. Dlatego też, interesuje mnie bardziej 'jachting' niż intensywne żeglowanie, jeśli wiecie co mam na myśli.

Na początek polecał bym jednak Chorwację, a na Grecję przyjdzie czas i to pewnie niedługo ;)
Miejsce startu to przykładowo Trogir, Sukosan lub Pula. Spokojnie można tutaj założyć zorganizowanie tygodniowego bardzo fajnego rejsu.
Luk_1981 napisał(a):
3. Czy istnieją mniej komercyjne serwisy czarterowe, które oferują mniej luksusowe jachty po cenach niższych niż 1200 euro / tydzień? Generalnie celowałbym chciał w jacht około 10m.

Znajdziesz spokojnie, nawet tu na forum. Trzydzieści parę stóp to akurat na początek. Możesz się skontaktować na przykład z Tomkiem z Cherter Navigator. Znalazł mi wiele bardzo fajnych łajb na różnych akwenach świata. Polecam bo korzystam z ich usług od wielu lat natomiast żeby nie było niedomówień żadnych powiązań z wymienioną firmą nie mam poza tym ze jestem ich częstym klientem to nie mam.
Luk_1981 napisał(a):
4. Czy jest regułą, iż na jachcie jest locja w języku angielskim oraz mapy czy też zawsze należy przed rejsem w te elementy się zaopatrzyć na własną rękę?

Nie ma z tym najmniejszego problemu wszelkie materiały nawigacyjne na jachtach czarterowych są, po sprawdzeniu co jest najwyżej trzeba się upomnieć o braki ;) Mapy i locja to standard. Plus oczywiście nawigacja elektroniczna, ja używam zazwyczaj obu.
Tak na marginesie to jeśli po polsku to zarówno Chorwacja jak i Grecja jest dostępna we własnym zakresie, co polecam bo niektóre nasze publikacja są warte po prostu mania we własnej bibliotece :)
Chorwacja to 888 (lub xxx i większa liczba tym nowszy) portów i zatok
Grecja to do Greka Zorby się musisz zgłosić na forum bo to najlepszy przewodnik :D
Luk_1981 napisał(a):
5. Kiedy żeglujecie, posługujecie się tylko plotterem czy też używacie nawigacji klasycznej? Czy zawsze prowadzicie dziennik pokładowy nanosząc co godzinę pozycję?

Ja zawsze używam zarówno map i locji oraz nawigacji elektronicznej. Dzienniki jak najbardziej prowadzę bo to potem doskonała pamiątka z danymi które często trudno spamiętać.
Luk_1981 napisał(a):
6. Czy macie jakiś swój ulubiony jacht? Zdaję sobie sprawę, że odpowiedź zależy od zasobności portfela ale może mimo wszystko pytanie warto zadać...

Ulubione jachty czarterowe to Dufour, Jeanneau i Beneteau modele różne.
Luk_1981 napisał(a):
7. Jak wyglądała po krótce Wasza pierwsza samodzielna przygoda pod kątem doświadczenia jakie wówczas mieliście? Z jednej strony wiem, że żeglarstwa bać się nie należy. Zdaje sobie też sprawę ile jeszcze nauki przede mną. Z drugiej strony, w ciężkich lub nawet cięższych warunkach pływać nie zamierzam, na morzu generalnie sobie radzę a najtrudniejsze są zapewne manewry portowe.

Ja szlify zdobywałem na Bałtyku na małym stalowym jachcie. Natomiast co do manewrów portowych to po prostu trzeba potrenować i jak jest okazja to na jakąś manewrówkę wyskoczyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2015, o 19:56 

Podziękował : 357
Otrzymał podziękowań: 299
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht.
niebieski napisał(a):
Ad 2. Myślę, że na pierwszy raz standard czyli zatoka Sarońska.
zdecydowanie kieruj się bardziej na Jońskie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lis 2015, o 22:27 

junak73 napisał(a):
niebieski napisał(a):
Ad 2. Myślę, że na pierwszy raz standard czyli zatoka Sarońska.
zdecydowanie kieruj się bardziej na Jońskie

Z Aten w tydzień to nie wykonalne..

Zatoka Sarońska tak:
Aegina, Poros, Hydra, Ermioni, Epidavros, Methena, Vathy - polecam :-)

Pozdrawiam
Gabriel Kania

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2015, o 11:09 

Podziękował : 357
Otrzymał podziękowań: 299
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht.
Nigdzie nie napisano że musi startować z Aten, w Lefkas jest duża baza czarterowa a akwen zdecydowanie łatwiejszy.... (jak na pierwszy raz)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2015, o 20:40 

Podziękował : 52
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: jkzw, IYT Master of Yachts Ocean 200 ton
Luk_1981 napisał(a):
Z drugiej strony, w ciężkich lub nawet cięższych warunkach pływać nie zamierzam, na morzu generalnie sobie radzę a najtrudniejsze są zapewne manewry portowe.
W Grecji to jednak trzeba się liczyć z koniecznością wyjścia w morze (przelotu do Aten dla odstawienia łódki na czas) w 8°B w porywach do 9°B, lub z trzydniówką meltemi 8°B. Inna sprawa, że jednostajny kierunek tego wiatru i fala odpowiadają stopniowi nieprzyjemności ok. 6°B na Bałtyku.
A w Chorwacji jak ma dmuchąć 5°B, to Chorwaci latają po nabrzeżu i wrzeszczą "jugo, jugo, grozi śmiercią lub kalectwem" :twisted: Bora to inna sprawa, lecz występuje tylko w bardzo określonych miejscach (gdzie wiatr może zejść ze szczytów gór do morza) i jest tak krótkotrwała (fala się nie zdąży wybudować), że niegroźna dla jachtu balastowego w morzu (na kotwicy to co innego). Natomiast trzeba uważać, że wiatr w nocy może odkręcić nawet o 180° i cicha chorwacka zatoczka stanie się w środku nocy pułapką z wlokącą kotwicą i rufą celującą w skały :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2015, o 21:19 

j.666 napisał(a):
W Grecji to jednak trzeba się liczyć z koniecznością wyjścia w morze (przelotu do Aten dla odstawienia łódki na czas) w 8°B w porywach do 9°B, lub z trzydniówką meltemi 8°B.

W jakiej porze roku ? I na jakim akwenie ? Bo meltemi tak naprawdę dotyczy Cyklad.
Coś tu kiedyś napisałem.
viewtopic.php?f=28&t=2731&p=18491&hilit=Meltemi#p18491

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2015, o 22:00 

Podziękował : 52
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: jkzw, IYT Master of Yachts Ocean 200 ton
Cape napisał(a):
W jakiej porze roku ? I na jakim akwenie ? Bo meltemi tak naprawdę dotyczy Cyklad. Coś tu kiedyś napisałem.
Nie jestem pewien, czy meltemi 8°-9°B z połówki jest tym, co sternicy jachtowi lubią najbardziej w swoim pierwszym rejsie, składa się na to wiele czynników, jak jacht, takielunek, sposób refowania grota, sposób refowania foka, bimini, załoga, układ koi (wolałbym mieć 6 osób śpiących na prawej nawietrznej niż na lewej zawietrznej burcie), sterowanie, silnik i jeszcze parę.
Reasumując Chorwacja to jakby odpowiednik żeglowania zatokowego, a Grecja przybrzeżnego czyli o oczko wyżej :roll:
Tak czy inaczej i tu i tam pieknie :kiss:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2015, o 22:04 

Podziękował : 77
Otrzymał podziękowań: 64
Uprawnienia żeglarskie: Nauclerus Odobenus
turysta napisał(a):

Jakim cudem można dolecieć do Grecji za 400 pln? - czy to są ceny w sezonie (lipiec - sierpień) czy raczej wrzesień?
Pytam, bo robię przymiarki do kosztów - i wyszukiwarka zwraca mi raczej koszty 1000 od osoby...

Wysłane z mojego JY-S3 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona