Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 13 lip 2025, o 05:01

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 sie 2015, o 12:22 

Podziękował : 461
Otrzymał podziękowań: 482
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Wstyd się przyznać , ale dzięki linkowi /http://www.mysteriousgreece.com/travel-guides/islands// otrzymanemu na FB od Gregsa oraz przeglądaniu Google Earth odkryłem dziś nową wyspę w Grecji!!!! o istnieniu ,której nie miałem bladego pojęcia :oops:
Zwie się ona :OINOUSSA / milę na E od Chios/. Postanowiłem ją za parę tygodni włączyć do kolekcji zaliczonych wysp Grecji. Czy ktoś z szanownych grekomaniaków był na tym skrawku lądu i może coś na jej temat napisać?

PS. Wyspa ma więcej nazw: :D
Oinousses (Greek: Οινούσσες), alternative forms: Aignoussa (Αιγνούσα) or Egnoussa (Εγνούσα)

Załączniki:
Greece_Chios_Oinousa_h.jpg
Greece_Chios_Oinousa_h.jpg [ 50.96 KiB | Przeglądane 1990 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sie 2015, o 14:48 

Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Ja tam byłem i wina tam piłem. Gdybyś dokładnie czytał moje artykuły w Jachtingu,
to byś wiedział o jej istnieniu
- opisałem ją. :cool:
Wyspa fajna i dziwna zarazem.
fragment artykułu:

Oinousses, Inousses ( Οινούσσες )
Oinousses to grupa kilku wysp, z których główna jest zamieszkała. Całkowita powierzchnia wysp wynosi niecałe 17 km2 a ludność liczy ok. 500 osób. Od pokoleń z tej małej wyspy wywodziła się znaczna część najznamienitszych rodzin armatorów statków i właścicieli stoczni. Rodziny Lemos, Pateras, Kollakis czy Lyras nadal liczą się w tej branży i pomimo, że najczęściej mieszkają poza wyspą w lecie przyjeżdżają tu na wakacje. Ich okazałe domy i pałace a także często widywane tu luksusowe maga jachty tworzą unikalny charakter tego miejsca. Miejscowi potentaci morscy ufundowali wyspie Muzeum Morskie oraz Akademię Morską. To oni i ich rodziny dominują tu w sezonie letnim, stąd mała liczba hoteli. Mieszkańcy są gościnni i przyjaźni, ale w porównaniu z innymi wyspami bardziej zamknięci w swojej wyspiarskiej wspólnocie. Od pewnego czasu, wyspa stała się celem jednodniowych wycieczek z Chios, więc w ciągu dnia, w porcie robi się tłoczno. Wyspa, z powodu jej newralgicznego położenia, była zamieszkana już od dawna. Stawała się na przemian bazą Greków, Wenecjan , czy Turków a nawet piratów. Niegdyś wyspa nazywała się Egnousa, od starożytnej nazwy rosnącej na wyspie odmiany wikliny. Oinousses słynęła w przeszłości z doskonałego, wytwarzanego na niej wina. Jedynym portem na wyspie jest Oinousses, zwany też Mandraki , od nazwy wyspy osłaniającej port. Znajdziecie tu dużo miejsc do cumowania, a jeśli ich zabraknie, w obrębie portu dozwolone jest kotwiczenie. W stolicy dobre tawerny, cafe oraz market. Warto odwiedzić wspomniane wcześniej Muzeum Morskie. W centrum wspaniały kościół patrona wyspy- Aghios Nikolaos ( święty Mikołaj). Jeśli planujecie dłuższy postój warto udać się do oddalonego ponad 3 km od portu - Monasteru Evangelismou, który jest najsłynniejszym zabytkiem na wyspie. Klasztor został ufundowany przez rodzinę Pateras i zbudowany w roku 1962. Wnętrze zdobią niesamowite freski, namalowane przez znanego artystę Fotisa Kontoglou. Obecnie żyje tam 18 sióstr zakonnych a mężczyźni nie są wpuszczani. Przed wejściem do portu stoi brązowy posąg syrenki, która otacza opieką wchodzące do portu jednostki pływające. Dobre miejsca do kotwiczenia znajdują się w zatoce Kambi oraz w S części wysepki Pasas. Na wyspie można znaleźć kilka niezłych plaż: Zepaga, Bilali, Kastro lub najodleglejszą - Farkero. Wyspa słynie z dobrych win oraz miejscowego specjału: „Boureklikia” (placek z nadzieniem z dziko rosnących zielonych roślin).

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

i parę fotek

Załączniki:
Oionussa.jpg
Oionussa.jpg [ 40.21 KiB | Przeglądane 1969 razy ]
Oinousses syrenka.jpg
Oinousses syrenka.jpg [ 83.81 KiB | Przeglądane 1969 razy ]
Oinousses.jpg
Oinousses.jpg [ 76.01 KiB | Przeglądane 1969 razy ]
oinoussa.jpg
oinoussa.jpg [ 59.85 KiB | Przeglądane 1969 razy ]

Za ten post autor Piotr Kasperaszek otrzymał podziękowanie od: markrzy
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sie 2015, o 20:13 

Podziękował : 461
Otrzymał podziękowań: 482
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Dzięki Zorba. Liczyłem na Ciebie :D. Wszystkie roczniki Jachtingu dałem forumowemu Wojciechowi z Rybnika. Zaczynam żałować :rotfl:

Odpowiedz z cytatem