Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 26 cze 2025, o 10:10

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 kwi 2010, o 10:38 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Tomek Janiszewski napisał(a):
F12 łapie się na motorowodne bezpatencie

Nawet nie wiedziałem, że są większe łapiące się w przepisach ( sensie że pomiędzy 9.9 a te około 13 KM) Chodziło raczej o przykład, ale dziękuję za merytoryczną uwagę :)

pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2010, o 11:03 

Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 19
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m.
ins napisał(a):
Ale stopnie i szkolenie nurkowe nijak się ma do szkolenia, egzaminowania i korzystania z jachtu również motorówki.

Wiesz co, nie do konca maja sie nijak poniewaz tak naprawde odpowiedni stopien nurkowy jest OBOWIAZKOWY i u nas i wszedzie indziej zeby wziac np sprzet z bazy i zanurkowac. Zadna baza (nawet stricte PADI czy CMAS) nie pozwoli, zeby na jej terenie i z jej ramienia poszedl np ktos do wody kiedy nie ma uprawnien ale honoruje papiery innych organizacji. To mozna by porownac do przepisow poszczegolnych krajow. W nurkowaniu MUSISZ posiadac "prawo jazdy" bo jezeli zrobisz samowolke na terenie bazy to baza ma na glowie prokurature.
Tak wiec NIE MA NURKOWANIA BEZ UPRAWNIEN ale ulatwieniem jest wieksza swoboda wyboru organizacji.
Poza tym, nurkowanie nie jest sportem (poza nurkowaniem technicznym) indywidualnym i tak naprawde dla bezpieczenstwa wspolnurkujacych tak samo jak na drodze nalezy przestrzegac pewnych zasad, umiec sie komunikowac itp wiec to jest generalnie takie podwodne prawo jazdy. Poza tym kolejnym podobienstwem jest to, ze czesto bierze sie czyjs /bazy/ sprzet - niejednokrotnie drogi. Oczywiscie inna skala ale to bez znaczenia moim zdaniem.

Izabela Zdanowicz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2010, o 11:04 

Ale patentu motorowodnego nie sprawdzają przy pożyczaniu sprzętu do nurkowania? O tym mówimy. Z tego co wiem to można nurkować nie tylko z motorówki.

pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2010, o 11:09 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 22
Uprawnienia żeglarskie: jsm
carlo napisał(a):
Ale patentu motorowodnego nie sprawdzają przy pożyczaniu sprzętu do nurkowania? O tym mówimy

I nie jest on potrzebny jak będziemy wieść nurków motoróweczką z silnikiem do 60 KW

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2010, o 11:16 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Issa napisał(a):
Tak wiec NIE MA NURKOWANIA BEZ UPRAWNIEN ale ulatwieniem jest wieksza swoboda wyboru organizacji.
Poza tym, nurkowanie nie jest sportem (poza nurkowaniem technicznym) indywidualnym i tak naprawde dla bezpieczenstwa wspolnurkujacych tak samo jak na drodze nalezy przestrzegac pewnych zasad, umiec sie komunikowac itp wiec to jest generalnie takie podwodne prawo jazdy. Poza tym kolejnym podobienstwem jest to, ze czesto bierze sie czyjs /bazy/ sprzet - niejednokrotnie drogi. Oczywiscie inna skala ale to bez znaczenia moim zdaniem.

Czy Padi wystawia uprawnienia Cmasu i vice versa ?
Czy jest tylko wzajemne uznawanie uprawnień ?

Bo do tego sie sprowadza ten wątek z jakiej racji organizacja nie mająca nic wspólnego z Polską ma wystawiać polskie patenty.
Skoro poziom szkolenia i egzaminowania ISSA jest taki dobry, a PZŻ taki zły to co za problem by z patentem ISSA czarterować jachty na świecie.

Cytuj:
I nie jest on potrzebny jak będziemy wieść nurków motoróweczką z silnikiem do 60 KW

Tylko że długo to trwać będzie.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2010, o 11:40 

Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 19
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m.
ins napisał(a):
co za problem by z patentem ISSA czarterować jachty na świecie.

Nie mam pojecia, moze ISSA jest za malo znana albo za malo szanowana w srodowisku.. Nigdy sie tym nie interesowalam. Z RYA raczej chyba nie ma takich problemow ;)

Te cztery organizacje nurkowe ktore wymienilam to sa giganci na swiecie ale sa dziesiatki innych szkolacych organizacji i pewnie wiele z nich tez moze poza swoim krajem miec problemy z uznawaniem..

http://wielki-blekit.blogspot.com/2009/ ... iecie.html

Mysle, ze problem nie polega na tym, czy jedna szkola jest lepsza a druga gorsza i wydaje mi sie nawet ze tez nie na tym do konca czy uprawnienia beda obowiazkowe czy nie.. Wydaje mi sie ze temat bardzo by sie zlagodzil gdyby byla poprostu wieksza swoboda wyboru organizacji.

Izabela Zdanowicz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2010, o 11:51 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
carlo napisał(a):
Niestety mój adwersarz ni używa żadnego argumentu merytorycznego, w związku z powyższym przestaję w ogóle z nim dyskutować.

Carlo, no wreszcie.
A reszta jak dzieci, jak dzieci.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2010, o 12:06 
*** Ban ***

Issa napisał(a):
. Wydaje mi sie ze temat bardzo by sie zlagodzil gdyby byla poprostu wieksza swoboda wyboru organizacji.

Tu nie ma co liczyć na złagodzenie stanowisk.
Rynek usług szkoleniowych to jest konkretny pieniądz.
I parę organizacji ma na ten grosz ochotę.
Nie potrafią zadbać o właściwą reklamę poziomu swych usług i uznawanie ich kartoników wobec tego usiłują uzyskać rękoma 'liberalizatorów' prawo do wystawiania tak bardzo pogardzanego kartonika z napisem Rzeczypospolita Polska.
pecunia non olet
I to nie rynek polskiego żeglarstwa tak nęci.
W UK, Holandii czarteruję jachty i nikt się mnie nie pyta o patent, ale gdy go pokazuje to nie chcą ode mnie kaucji wychodząc z słusznego założenia ze jeśli jestem posiadaczem stopnia za którym stoi powaga państwa to coś potrafię i nie rozwalę jachtu.
W basenie morza Śródziemnego, Atlantyku, Pacyfiku stopień PZŻ jest wszędzie uznawany.
I to biznes jest podstawą ruchów w ministerstwie na polu egzaminowania a nie chęć powiększenia swobód obywatelskich.

Piotr Siedlewski

p.s.
Panowie Carlo i Mariusz Główka wzorce merytorycznej i wyważonej platońskiej dysputy
Pęknąć ze śmiechu można.

Ostatnio edytowano 21 kwi 2010, o 12:41 przez Banan, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiłem cytowanie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2010, o 13:16 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Issa napisał(a):
...ISSA...
Nomen omen???
ins napisał(a):
I parę organizacji ma na ten grosz ochotę.

Kto po za Stowarzyszenem Hals? Przykłady proszę...
ins napisał(a):
Panowie Carlo i Mariusz Główka wzorce merytorycznej i wyważonej platońskiej dysputy
Pęknąć ze śmiechu można.

Jesteś niezwykle uprzejmy. Raz jeszcze pytam, czy chcesz dyskusji, czy walić cepem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2010, o 13:19 

Podziękował : 3094
Otrzymał podziękowań: 2696
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Colonel, daj spokój...

Lepiej daj podpowiedź do zagadki, bo już dłuuugo czeka :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2010, o 13:46 
*** Ban ***

Colonel napisał(a):
Kto po za Stowarzyszenem Hals? Przykłady proszę...
ins napisał(a):
Pęknąć ze śmiechu można.

Jesteś niezwykle uprzejmy. Raz jeszcze pytam, czy chcesz dyskusji, czy walić cepem?

Choćby wspomniany przez Ciebie Hals który uzurpuje sobie być środowiskiem wyrażającym opinie instruktorów.
Jeśli się otworzy rynek na wystawianie patentów i przeprowadzanie egzaminów z nadrukiem Rzeczypospolita Polska to nikt nie pogardzi dodatkowym groszem.

Ministerstwo Sportu składa się fantastów, którzy nie potrafią zapanować nad PZŻ a obiecują sobie że będą normalizować egzaminy w wielu, i tu piękna nazwa - podmiotach.

Ja po prostu nie wierzę w świstaka zawijającego czekoladę w sreberka.
i nie zamierzam w stosunku do tych którzy wierzą w coś co ja uważam za brednie
- zbawienny wpływ konkurencji w egzaminowaniu - zachowywać się z większą kulturą niż oni sami do mnie.

Na koniec mała dygresja.
Ja żyję z żeglarstwa, nie z egzaminowania na stopnie.
Jeśli w wyniku moich wpisów mniej ludzi zgarnę na organizowane przeze mnie imprezy to jest mój biznes i moja strata.
Ale jaki Carlo ma jakiś interes w tym by swoimi wpisami odstręczać ludzi od idei liberalizacji, tego nie wiem.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2010, o 13:54 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 58
Uprawnienia żeglarskie: st.j
Issa napisał(a):
ins napisał(a):

Wydaje mi sie ze temat bardzo by sie zlagodzil gdyby byla poprostu wieksza swoboda wyboru organizacji.

Przecież cały czas o to chodzi moja Droga Koleżanko! o to chodzi, o to chodzi!!
Trafiłaś w sedno - gdyby tak jeszcze do głów niektórych tu się wypowiadających.
pozdrawiam
Zbigniew Klimczak

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2010, o 14:01 

Psy szczekają a karawana jedzie dalej :)

Lawina ruszyła i już jej nic nie zatrzyma :)

ps. w całym cywilizowanym świecie jest normalnie, u nas też kiedyś będzie.

Powtarzam jeszcze raz że rynek nurkowania na świecie i w Polsce świetnie sobie radzi z pluralizmem szkolenia i egzaminowania.

Ostatnio edytowano 21 kwi 2010, o 14:07 przez Carlo, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2010, o 14:02 
*** Ban ***

Cytuj:
Issa napisał(a):
ins napisał(a):
Cytuj:

Cytuj:
Wydaje mi sie ze temat bardzo by sie zlagodzil gdyby byla poprostu wieksza swoboda wyboru organizacji.

Cytuj:
Przecież cały czas o to chodzi moja Droga Koleżanko! o to chodzi, o to chodzi!!
Trafiłaś w sedno - gdyby tak jeszcze do głów niektórych tu się wypowiadających.
pozdrawiam

Zbigniew Klimczak

Jakby jeszcze tylko Batiar wskazał kto ogranicza swobodę wyboru szkolącej i egzaminującej instytucji.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2010, o 17:04 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
ins napisał(a):
Nie potrafią zadbać o właściwą reklamę poziomu swych usług i uznawanie ich kartoników wobec tego usiłują uzyskać rękoma 'liberalizatorów' prawo do wystawiania tak bardzo pogardzanego kartonika z napisem Rzeczypospolita Polska.
pecunia non olet

Piotrze to już jest insynuacja. Jak mi Bóg miły nie znam osobiście nikogo ze szkół żeglarskich.
Jeśli mamy tak rozmawiać, to ja sobie podaruję.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2010, o 17:36 
*** Ban ***

Ależ ja nikogo z liberalizatorów nie podejrzewam o świadome działanie.
Co najwyżej o chęć przywalenia PZŻ ot tak dla przywalenia, a że przy okazji zwiększy się rynek dla impotentów żeglarskich którzy za pietruszkę będą nadawać polskie patenty to już mniejsza z tym.
Projekt poprawki dającej prawo do przeprowadzania egzaminów na obecnie istniejące stopnie wielu podmiotom, powinien być poprzedzony ujednoliceniem zasad egzaminacyjnych.
Chodzi o stworzenie ram organizacyjnych, sprzętowych, zakresu wiedzy i umiejętności, wymogów.
Zorganizowanie systemu audytu przebiegu dokumentów, finansów i kwalifikacji tych co egzaminują.

Potem można dopiero składać poprawki takie jak Pani Wypych
Oczywiście było by najlepiej gdyby to PZŻ sam z siebie coś takiego stworzył i dobrowolnie poddał się zewnętrznemu audytowi, czyli tak jak w RYA.
MSiT nie potrafi do tego zmusić PZŻ, mało tego, pozwala sobie na dyktowanie zapisów ustaw.
Teraz sytuacja gdy bytów a'la PZŻ, będzie więcej nazywana jest zwycięstwem.
Całe szczęście że jest to tylko projekt.

Żeby było jasne mnie nie obchodzi czy w Polsce szkoli ISSA, RYA, Hals, czy jakakolwiek inna organizacja. Ale jeśli istnieje system stopni, patentów, uprawnień czy jak ten plastik się nazywa to jak jest na nim napisane RP i białoczerwona flaga to rząd ma obowiązek się tym zajmować a nie stosować politykę ucieczki od problemu.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2010, o 18:11 

Podziękował : 2348
Otrzymał podziękowań: 3695
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
ins napisał(a):
zwiększy się rynek dla impotentów żeglarskich którzy za pietruszkę będą nadawać polskie patenty
Nie bardzo rozumiem! Obawiasz się, że szkoły działające pod innym niż PZŻ szyldem będą psuły rynek? Sądzisz, że na kei w Mikołajkach spadnie cena lewych patentów sprzedawanych przez działaczy związanych z PZŻ?
To chyba dobrze dla żeglarstwa, prawda?

ins napisał(a):
Zorganizowanie systemu audytu przebiegu dokumentów
Też bym chciał tak! Wiesz od ilu lat obowiązuje ustawa o ochronie danych osobowych? Od 1997 roku. A wiesz kiedy PZŻ zarejestrował w GIODO swoją bazę danych? Nigdy?! Przydałby się audyt, oj przydał.

ins napisał(a):
MSiT nie potrafi do tego zmusić PZŻ, mało tego, pozwala sobie na dyktowanie zapisów ustaw.
Ojoj! Tośtosiok! Jakieś byle ministerstwo będzie dyktować arcyzwiązuniowi co ma robić! Świat na głowie staje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2010, o 18:14 

ins napisał(a):
... że przy okazji zwiększy się rynek dla impotentów żeglarskich którzy za pietruszkę będą nadawać polskie patenty to już mniejsza z tym.

A więc twierdzisz, że obecnie patenty nadają impotenci. Cóż za samokrytyka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2010, o 18:18 
*** Ban ***

Colonel napisał(a):
ins napisał(a):
... że przy okazji zwiększy się rynek dla impotentów żeglarskich którzy za pietruszkę będą nadawać polskie patenty to już mniejsza z tym.

A więc twierdzisz, że obecnie patenty nadają impotenci. Cóż za samokrytyka.

Tylko poco zwiększać ich ilość durnymi aktami prawnymi jak można zmniejszyć.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2010, o 18:35 

Maar napisał(a):
ins napisał(a):
Ojoj! Tośtosiok! Jakieś byle ministerstwo będzie dyktować arcyzwiązuniowi co ma robić! Świat na głowie staje.

Marku!
Chocimska straciła sojusznika jak sprawy przeszły do MI. Jak Departament Prawno-kontrolny MSiT odpowiadał mnie tak ( czytaj niżej), to było jak z Kalim ale teraz to ministerstwo nie może sobie poradzić. Adwersarz jest elastyczny do granic możliwości. Przynajmniej mojej. Oto fragment odpowiedzi z MSiT na moje wystąpienie...

cytat:Stąd też Ministerstwo nie podziela zarzutu, że definicja sportu zawarta w art. 2 ust. l
projektu ustawy o sporcie ma za zadanie zniwelować stwierdzenia Rzecznika Praw
Obywatelskich o pozostawieniu poza nawiasem Polskiego Związku Żeglarskiego, żeglarstwa
rekreacyjnego i uzasadnić ponowne zabezpieczenie interesów PZŻ w tej ustawie.
Należy mieć jednocześnie na względzie fakt, że to właśnie Sejm RP na mocy art. 12
ust. 2 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o sporcie kwalifikowanym (Dz.U. Nr 155, póz. 1298 z
późn. zm.) przyznał polskiemu związkowi sportowemu wyłączne prawo do podejmowania
decyzji we wszystkich sprawach dotyczących danej dyscypliny sportu, niezastrzeżonych
w ustawie dla organów administracji rządowej lub innych podmiotów.
koniec cytatu

I to się podobało! Ale zadam przewrotne pytanie w stylu insa;
skoro parlament przyznał takie olbrzymie prerogatywy jego związkowi, dlaczego sami dotychczas nie zrobili porządku?
Pytanie retoryczne, RPO ( Panie świeć nad Jego duszą) miał rację - ten związek nalezy postawić poza nawiasem żeglarstwa.
Zbigniew Klimczak

Ostatnio edytowano 21 kwi 2010, o 18:40 przez Maar, łącznie edytowano 1 raz
Cytowanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2010, o 18:43 
*** Ban ***

Retoryczne pytanie - trele morele.
Związek ma taką samą twarz jaką miał przez cały czas, łącznie z okresem gdy tacy jak Ty w nim szkolili.
Wtedy Tobie to nie przeszkadzało, a teraz wywołuje wymioty. Moralizator się znalazł
Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2010, o 19:07 

ins napisał(a):
Retoryczne pytanie - trele morele.
Związek ma taką samą twarz jaką miał przez cały czas, łącznie z okresem gdy tacy jak Ty w nim szkolili.
Wtedy Tobie to nie przeszkadzało, a teraz wywołuje wymioty. Moralizator się znalazł
Piotr Siedlewski

odpowiem dla dobra innych, bo siejesz nieprawdę. Szkoliłem w latach 70 i 80. W 96 roku już krytykowałem system (Żagle na dowód). Absolutnym wrogiem Chocimskiej stałem się po opanowaniu rządów przez Wiesława Kaczmarka, jak napisał w Rejsie, ze jestem starym człowiekiem i nie rozumiem wymogów współczesnego żeglarstwa. I otoczył się takimi jak niektorzy tu wypowiadajacy się. Tyle gwoli wyjaśnienia młodym, z Tobą nie ma sensu dyskutować. Niereformowalny jak cala Chocimska. Dotyczczas nawet z największymi przeciwnikami udalo się ustalić jakiś poziom zrozumienia ale tu nie da się nic zrobić. clear
Batiar

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 kwi 2010, o 19:11 
*** Ban ***

Batiar napisał(a):
Tyle gwoli wyjaśnienia młodym, z Tobą nie ma sensu dyskutować. Niereformowalny jak cala Chocimska. Dotyczczas nawet z największymi przeciwnikami udalo się ustalić jakiś poziom zrozumienia ale tu nie da się nic zrobić. clear
Batiar

I Pozostań w tym przekonaniu.

Piotr Siedlewski

Za ten post autor ins otrzymał podziękowania - 2: Batiar, Juras
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2010, o 12:40 

Podziękował : 67
Otrzymał podziękowań: 728
Uprawnienia żeglarskie: zapoznany wynalazca
Colonel napisał(a):
Kilka kwestii:
Różnica między dwoma ustawami, o których pisze Myszek jest taka, że w sprawie ustawy o sporcie narazie nic nie robimy, a w sprawie "drugiej ustawy" tak, tyle, że ona jeszcze nie wyszła z ministerstwa wiec trudno mowic o nacisku na psłów,

Andrzej, czy naprawdę musisz pisać takie bzdury?
Już zapomniałeś, w sprawie której z dwóch ustaw był "apel do posłów"?
A w sprawie której - dla kontrastu - publicznie pisze się, że nie da się nic zasadniczego wywalczyć?

A teraz dalej: ta sama pani Wypych-Namiotko w kwestii ustawy o bezpieczeństwie morskim robi za przeciwnika, któy rozdaje karty i trzeba (?) grać tak jak dyktuje.
I oto przy okazji ustawy o sporcie okazuje się, że ta sama pani jest sojusznikiem, partnerem w rozgrywce o egzaminy.

Czy nie to właśnie Batiar miał na myśli, pisząc o racji stanu? Nie przeszkadzajmy pani minister w kontrolowaniu jachtów, to ona nam pomoże przy patentach?

Uprzejmie proszę o jasną odpowiedź: czy taka jest kalkulacja?
Przy okazji Jurka Makiełę bardzo bym poprosił o rozwinięcie myśli, że

Jurmak napisał(a):
Prawda jest brutalna, daliśmy się wepchnąć w bagno

oraz że
Jurmak napisał(a):
Czy tylko ja mam wrażenie, że ktoś nas wpuścił w kanał a my radośnie nim galopujemy...

Wyjaśnienie, co miałeś na myśli, będzie dużo pożyteczniejsze dla opinii publicznej niż bluzganie jadem.

pozdrawiam

krzys

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2010, o 13:05 

Jeśli uważasz, że bluzgam jadem, to trudno. Jesli pisze bzdury to też trudno. Widać taką mam pokrętną umysłowość.
Apel do posłów był lata świetlne temu. Dziś jest określony etap legislacyjny, ujawnily róznice zdań. Każdy zajmie wobec obecnego rojektu ustawy o sorcie stanowisko. Ja moje propozycje przedlożyłem w dyskusji wewnętrznej, Rada Armatorska dyskutuje, otem bedzie stanowisko.
Natomiast o kalkulacjach nie będę się wypowiadał publicznie, szczególnie o kalkulacjach innych osób.
EOT jak dla mnie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2010, o 17:52 

Podziękował : 67
Otrzymał podziękowań: 728
Uprawnienia żeglarskie: zapoznany wynalazca
Colonel napisał(a):
Jeśli uważasz, że bluzgam jadem, to trudno.

To było do Jurmaka, nie do Ciebie.

Colonel napisał(a):
Ja moje propozycje przedlożyłem w dyskusji wewnętrznej, Rada Armatorska dyskutuje, otem bedzie stanowisko.

A pamiętasz może czasy, kiedy stanowiska wobec tych czy innych projektów aktów prawnych wypracowywano w otwartej, publicznej dyskusji?

Ja pamiętam. Pamiętam też co prawda, że dyskusja bywała manipulowana - np. była taka debata o tym, z czego nijak nie możemy zrezygnować, podczas gdy jej animatorzy już wiedzieli, że przyjdzie im zrezygnować ze wszystkiego...

Niemniej, otwarta i publiczna dyskusja wydaje mi się uczciwsza niż uzgadnianie stanowiska metodą centralizmu demokratycznego, a następnie zapodawanie go jako jedynego możliwego. Po prostu dlatego, że sprawa dotyczy wszystkich, a nie tylko paru znajomych...

No ale skoro wolisz inną drogę - Twoja wola.

pozdrowienia

krzys

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2010, o 18:18 

Dobry człowieku - nikt Ci nie broni ustalać czegokolwiek tu na forum albo w dowolnej organizacji.
jaoje zdanie wypracowuje sobie w dyskusji wewnętrznej ale także korzystając z głosów padajacych publicznie i w korespondencji. Wystarczy.
A demokracja nie polega na tym, że organizacja dyskutuje o wszystkim z osobami postronnymi wobec niej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2010, o 18:49 

Podziękował : 1334
Otrzymał podziękowań: 2618
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Colonel napisał(a):
Dobry człowieku - nikt Ci nie broni ustalać czegokolwiek tu na forum albo w dowolnej organizacji.
jaoje zdanie wypracowuje sobie w dyskusji wewnętrznej ale także korzystając z głosów padajacych publicznie i w korespondencji. Wystarczy.
A demokracja nie polega na tym, że organizacja dyskutuje o wszystkim z osobami postronnymi wobec niej.

Az chyba odwieze sobie pamiec o demokracji, wszystkich i postronnych.
I na czym organizacje polegaja.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2010, o 20:08 

Może Ci odświeże:
1. Czlonkowie demokratycznej organizacji ustalaja sobie wewnątrz niej, co uznają za słuszne i jak chca działać.
2. Kazdy może sobie założyć własną organizację.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2010, o 20:37 

Podziękował : 1334
Otrzymał podziękowań: 2618
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Colonel napisał(a):
Może Ci odświeże:
1. Czlonkowie demokratycznej organizacji ustalaja sobie wewnątrz niej, co uznają za słuszne i jak chca działać.
2. Kazdy może sobie założyć własną organizację.

Bog zaplac! :D
Wprawdzie nie o "demokratyczne organizacje" mi chodzilo, ani nawet, czy "wewnatrz niej" slusznosci sluszne ustalane sa demokratycznie.
Jasne, ze kazdy moze zalozyc swoja....i kazda bedzie demokratycznie zorganizowana i wszystkie chca tego samego ( wolnosci!!! ), ale kazda troche inaczej, po swojemu i wedlug wlasnej demokracji organizacyjnej.
No i im ich wiecej tym lepiej! Prawda?
Stworzyliscie solidne struktury, macie niejaki autorytet i niejakie wplywy - w sumie wszystko by byc liderem i glosem zeglarzy.
Tym bardziej nie rozumiem punktu 2
Bo "postronni" sraja wam na aureole? ( Dixit Kaluzynski w "Dzienniku'54" Tyrmanda )
Znienawidzona i wykpiona pani minister, poki co, robi niezla robote. Z wami oczywiscie.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona