Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 cze 2025, o 12:26

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 lis 2015, o 11:57 

Podziękował : 141
Otrzymał podziękowań: 105
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Czy ktoś z Was wie coś na temat:
s/y Perseusz - Perseusz V-PZ-19, późn. PZ-119, zbudowany w 1961 r. dla Ligi Przyjaciół Żołnierza w Gdańsku.
Co stało się z tym jachtem?

A co do:
s/y Cefeusz
Cefeusz V-PZ-20, zbudowany w 1961 r. dla Ligi Przyjaciół Żołnierza w Gdańsku. Zatonął 25.09.1966 po wejściu na falochron zachodni w Górkach. Zginęło 5 osób
Co stało się z wrakiem, czy został wydobyty?

Google mz udziela szczątkowych informacji i nie są one dla mnie satysfakcjonujące.
Dlatego, może ktoś wie więcej, lepiej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2015, o 13:40 

Podziękował : 52
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: jkzw, IYT Master of Yachts Ocean 200 ton
Conrad II to był także "Jarl" z ŻKT PTTK "Rejsy", a po wybudowaniu przez klub "Syrenki" sprzedany prywatnym armatorom (Marcin i Ania) za niewielkie pieniądze (20-30 tys. zł? w ocenie klubu miał już bardzo cienkie poszycie i ewentualny remont przez PTTK stawał się nieopłacalny), następnie wystawiony do sprzedaży z nadzieją na nabywcę z Zachodu i kilkakrotny zysk, a ostatecznie sprzedany z jakimś tam sobie zyskiem kolejnym prywatnym krajowym armatorom, następnie to zdaje się ubezpieczony spłonął w Gdańsku (na przystani w Twierdzy Wisłujście?) - miejscowi będą wiedzieć lepiej.
Bardzo podobny i nautycznie mniej więcej jak Vega, główna różnica to w Conradach II maszt stojący na pokładzie (w Vegach maszt przechodzący przez opętnik i osadzony w stępce).
Poszycie bodajże świerkowe (na Vegach mahoniowe?).
Zmorą były psujące się silniki (na Jarlu Volvo Penta MD2). Właściwie to do dzisiaj nie rozumiem, dlaczego zmorą całego polskiego jachtingu były psujące się silniki, w dodatku na moje oko Volvo psuły się znacznie częściej niż Ursusy, Perkinsy czy Leylandy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2015, o 16:54 

Podziękował : 4114
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Roznica w takielunku polegala na tym ze na Conradach II byl ulamkowy a na Vegach topowy :)
Zmora sulnikow VP MD2 i MD2 B byly niekompetentne zalogi. Tam gdzie zalogi byly kompetentne silniki dzialaly bez usterek po kilkadziesiat lat :)
Wiekszosc Veg miala poszycie z roznych gatunkow afrykanskiego mahoniu . Czy poszycie Conradow bylo ze swierku ? Raczej watpie bo swierk byl stosowany do klejenia masztow , na kadluby raczej sosna i modrzew.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2015, o 17:15 

Podziękował : 14
Otrzymał podziękowań: 69
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
j.666 napisał(a):
następnie to zdaje się ubezpieczony spłonął w Gdańsku (na przystani w Twierdzy Wisłujście?)

Nie spłonął. Jest remontowany. Powoli, ale konsekwentnie. http://forum.woodenboat.com/showthread. ... highlight=

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2015, o 17:22 

M@rek napisał(a):
Roznica w takielunku polegala na tym ze na Conradach II byl ulamkowy a na Vegach topowy
Wiekszosc Veg miala poszycie z roznych gatunkow afrykanskiego mahoniu . Czy poszycie Conradow II bylo ze swierku ? Raczej watpie bo swierk byl stosowany do klejenia masztow, na kadluby raczej sosna i modrzew.
Na Jarlu takielunek był topowy (bliźniacze forsztagi). Nie pamiętam, czy był wewnętrzny sztag wypinany, ale raczej nie, gdyż nie było padunów i baksztagów chyba też nie. W 1980 Jarl (przy okazji wymiany popękanego drewnianego masztu Polonii) otrzymał nowy maszt, spawany w kraju z aluminium (Kołobrzeg? Ustka?), może był inny schemat takielunku przy oryginalnym drewnianym maszcie, choć wątpię, gdyż wówczas trzeba byłoby zmieniać nie tylko sztagi i wanty, ale także część żagli.
Co do poszycia może i sosna lub modrzew, coś kanadyjskiego (przynajmniej z nazwy).

-----
PioBia napisał(a):
Nie spłonął. Jest remontowany. Powoli, ale konsekwentnie.
http://forum.woodenboat.com/showthread. ... highlight=
Czyli Marcin kupił Jarla po raz drugi, po pożarze?? No to ma chłopak zdrowie :-P :-P Jak go spotkasz, to pozdrów proszę ode mnie :kiss:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2015, o 17:52 

Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 8
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
redgrist napisał(a):
s/y Perseusz - Perseusz V-PZ-19, późn. PZ-119, zbudowany w 1961 r. dla Ligi Przyjaciół Żołnierza w Gdańsku.

Czy przypadkiem ktoś go nie kupił hurtem, razem z innymi wrakami z AZS-u w Gdańsku? Jak znam życie to zgnił, albo jeszcze gdzieś gnije, tak, jak bliźniacza Sawa, na której byłem we wrześniu tego roku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2015, o 18:37 

rysmiskot napisał(a):
Czy przypadkiem ktoś go nie kupił hurtem, razem z innymi wrakami z AZS-u w Gdańsku? Jak znam życie to zgnił, albo jeszcze gdzieś gnije, tak, jak bliźniacza Sawa, na której byłem we wrześniu tego roku.

No właśnie to mnie bardzo interesuje, ponieważ zmarły przed laty dziadek mojej żony był nie raz na nich kapitanem. W rejs z którego nie powrócił Cefeusz miał też płynąć, ale pokłócił się z żoną(czyli babcią) i popłyną inny kapitan.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2015, o 19:18 

Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 8
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Coś było tu:
http://www.sailforum.pl/viewtopic.php?p=254573#top

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2015, o 19:55 

j.666 napisał(a):
Jarlu[/i] takielunek był topowy (bliźniacze forsztagi). Nie pamiętam, czy był wewnętrzny sztag wypinany, ale raczej nie, gdyż nie było padunów i baksztagów chyba też nie.

O jakich latach piszesz ? "Jarla" nie pamietam ale doskonale pamientam Trzebieskie i Swinoujskie Conrady II oraz "Hermesa II" Wszystkie ze stoczni wychodzily z takielunkiem ulamkowym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2015, o 19:57 

Podziękował : 1957
Otrzymał podziękowań: 2053
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Pamiętam :)

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2015, o 20:45 

M@rek napisał(a):
O jakich latach piszesz?
Tak jak napisałem od 1980 roku (to tylko 35 lat temu :oops: ).
W 1979 płynąłem na Polonii (typ Tom) z jej wówczas drewnianymi masztami (z popękanym grotmasztem, był spięty kilkoma metalowymi klamrami, kapitan w sztormie 8°B - tym samym, co noc wcześniej potopił Anglików w regatach Fastnet - całą noc stał na pokładzie i patrzył w górę).
Jarla poznałem właśnie w 1980, coś tam nawet wierciłem w tym aluminium i mocowałem, obydwa klubowe jachty dostały wówczas nowe maszty, bomy i spinakerbomy :kiss:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2015, o 20:59 

No to jacht mial juz ok 20 lat i najprawdopodobniej caly takielunek zmieniony na wzor Vegi ( jeden saling i topowe ozaglowanie.) Zaczynalem zegowac jak te jachty schodzily ze stoczni jeszcze w Dabiu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2015, o 21:38 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
j.666 napisał(a):
Conrad II to był także "Jarl" z ŻKT PTTK "Rejsy", a po wybudowaniu przez klub "Syrenki" sprzedany prywatnym armatorom (Marcin i Ania) za niewielkie pieniądze (20-30 tys. zł? w ocenie klubu miał już bardzo cienkie poszycie i ewentualny remont przez PTTK stawał się nieopłacalny), następnie wystawiony do sprzedaży z nadzieją na nabywcę z Zachodu i kilkakrotny zysk, a ostatecznie sprzedany z jakimś tam sobie zyskiem kolejnym prywatnym krajowym armatorom, następnie to zdaje się ubezpieczony spłonął w Gdańsku (na przystani w Twierdzy Wisłujście?) - miejscowi będą wiedzieć lepiej.

Taaaak, możesz Jacusiu666 liczyć na miejscowych...

Twoje rewelacje dotyczące spłonięcia "Jarla" na przystani w Twierdzy Wisłoujście - są klasycznym przykładem trzeciej prawdy Tischnerowskiej.
Ja widziałem "Jarla" nie dalej, jak dwie godziny temu. Czyli - to co wypisujesz to nie "zdaje się", ale bardzo dokładnie dokładnie gówno prawda.

Tym, że do pieprzenia o spłonięciu jachtu usiłujesz przylepić pieprzenie dotyczące tego, że jacht "zdaje się" zanim spłonął został ubezpieczony - czynisz się... żałośnie nieudolnym oszczercą. Oczywiście - "zdaje się"...

W kwestii Twoich rewelacji o wielokrotnym sprzedawaniu Jarla (zauważmy - rzecz wysoce naganna - z zyskiem) - to aktualny remont zaczęli i prowadzą Marcin "Vonglas" Wągiel oraz Ania - dokładnie ci sami, którzy kilkanaście lat temu odkupili od Twojego Klubu wrak "Jarla"...
--------------------------------

Na temat aktualnego remontu "Jarla" można poczytać (a także obejrzeć sporo ciekawych zdjęć), niestety tylko po angielsku, tu:
http://forum.woodenboat.com/showthread. ... estoration
Obrazek

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: Colonel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2015, o 22:16 

redgrist napisał(a):
Google mz udziela szczątkowych informacji i nie są one dla mnie satysfakcjonujące.
Dlatego, może ktoś wie więcej, lepiej.

Najpierw fotka obu jachtów, podebrana z jakiejś aukcji:
Załącznik:
cefeusz i perseusz.jpg
cefeusz i perseusz.jpg [ 59.4 KiB | Przeglądane 7461 razy ]

Co do Cefeusza - nie znam dalszych jego losów po wejściu na palisadę koło wejścia na Wisłę Śmiałą w Górkach Zachodnich (25.09.1966 - zginęło o ile pamiętam 7 osób...). Na to za młody jestem. Anyway - wiadomości o losie Cefeusza znajdziesz pewnie w opisie wypadku, np. w tej książce:
http://www.ksiegarniamorska.pl/index.ph ... d_prod=140

Co do Perseusza - mój ojciec brał udział w jego (prawdopodobnie) ostatnim jesiennym rejsie - jakoś tak w połowie lat 70-tych ub. wieku. No chyba, że zdołał popłynąć tamtego roku gdzieś jeszcze, w listopadzie... Witałem wówczas ojca w klubie i w swojej pamięci z czasów dzieciństwa przechowuję zapach wnętrza starego, drewnianego jachtu, który właśnie wrócił do portu po kilku dniach solidnego sztormu.
Potem "Persej" niszczał w krzakach pod topolami nad wodą w GKM LOK im Zaruskiego - aż stał się jedynie..."kadłubem Perseja". Jakoś tak chyba na samym początku lat 90-tych ub. wieku kadłub ten został zakupiony (wraz z "Morką" i zdaje się "Gdańszczaninem") przez osobę prywatną. Potem stał tak i czerniał powoli wiele jeszcze lat lat, pod tymi topolami... Ostatni raz widziałem go tam jakoś tak z siedem czy osiem lat temu. Teraz nie ma już nad brzegiem topoli i resztki Perseusza już tam nie stoją, ale śladów z pewnością należy szukać właśnie wśród ludzi związanych z GKM LOK.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2015, o 22:30 

Dzięki za te informacje.

Jaromir napisał(a):
Co do Cefeusza - nie znam dalszych jego losów po wejściu na palisadę koło wejścia na Wisłę Śmiałą w Górkach Zachodnich (25.09.1966 - zginęło o ile pamiętam 7 osób...). Na to za młody jestem.

Zginęło 5 kapitan przeżył bo wygrzebałem jakiś stary Dziennik Bałtycki i wyczytałem, że ścieli drogę i weszli na palisadę, zginęło 5 osób a kapitan miał odebrane prawa itd.

Co do Cefeusza jeszcze jestem bardzo ciekaw czy podjęto się wydobycia, czy nadal tam spoczywa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2015, o 22:51 

rysmiskot napisał(a):
redgrist napisał(a):

Czy przypadkiem ktoś go nie kupił hurtem, razem z innymi wrakami z AZS-u w Gdańsku?

Hmmm, raczej trudno kupić jacht (czy też wrak jachtu) z AZSu, jeżeli jacht ten był całą swą historię związany był z klubem LOK...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2015, o 23:18 

M@rek napisał(a):
Zaczynalem zegowac jak te jachty schodzily ze stoczni jeszcze w Dabiu.

Jarl w 1967:
Obrazek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2015, o 08:24 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
1. "Na "Cefeuszu" zginęło 5 osób, nie jestem za młody, by to pamiętać.
2. Na "Jarlu" zmieniono układ takielunku przy wymianie masztu na aluminiowy.
3. Na fotce Jaromira nie to są ConradyII. Jest to dla mnie o tyle fajne, że mógłbym przysięgać, że "Cefeusz" nie był Conradem. Zawsze mi sie wydawało, że w Wiki jest błąd.
4. Nie słyszałem, by kiedykolwiek wydobyto i odbudowano "Cefeusza". Wypadek miał miejsce 25 września 1966, tamta jesień była sztormowa, sądzę, że został rozbity do reszty.
W wypadku zginęło 5 z 7 osób obecnych na pokładzie. Wbrew temu, co pisze Wiki, jacht rozbił się nie o "falochron zachodni", tylko o ostrogę na zachód od wejścia do Górek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2015, o 10:12 

ad 3. To rzeczywiscie nie sa Conrady II bo nadbudowka jest zupelnie inna.Mysle ze to jachty Gdynskiej Kotwicy ( Kapitan, Bosman) z czasow sprzed remontu.

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2015, o 10:45 

Colonel napisał(a):
3. Na fotce Jaromira nie to są ConradyII. Jest to dla mnie o tyle fajne, że mógłbym przysięgać, że "Cefeusz" nie był Conradem. Zawsze mi sie wydawało, że w Wiki jest błąd.

No tak, dałem ciała, a przecież od razu widać, że to całkiem inna sylwetka...

Anyway, to nie moja fotka, zassałem ją z archiwum serwisu aukcyjnego, którego nazwa zaczyna się na "A". Wg opisu to kartka pocztowa (widokówka) z lat 60-tych a jej tytuł to REGATY ŻEGLARSKIE JACHTY "PERSEUSZ" I "CEFEUSZ". Wydawcą pocztówki było biuro wydawnicze RUCH.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2015, o 11:15 

Colonel napisał(a):
W wypadku zginęło 5 z 7 osób obecnych na pokładzie. Wbrew temu, co pisze Wiki, jacht rozbił się nie o "falochron zachodni", tylko o ostrogę na zachód od wejścia do Górek.

Przepraszam za miaszanie z liczbą osób. Bardziej ode mnie doświadczeni pisali, że zginęło pięć osób a zaraz potem, w tym samym tekście, że siedem...
http://www.prim-it.pl/includes/links/za ... padkow.htm

Falochron zachodni w Górkach powstał ze 30 lat po tragedii Cefeusza...
A resztki palisady, do dziś lokalnie zwanej "palisadą Cefeusza" są dalej na zachód, tu:
http://wikimapia.org/#lang=pl&lat=54.37 ... j-palisady

Pozostałości palisady w Górkach mogą być nadal niebezpieczne.
Dla ułatwienia ich omijania wystawiono przy wejściu w Górkach pławę kardynalną północną. Między nią a brzegiem na prawdę nie warto się szwendać...
Obrazek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2015, o 11:26 

redgrist napisał(a):
Co do Cefeusza jeszcze jestem bardzo ciekaw czy podjęto się wydobycia, czy nadal tam spoczywa.

Miejsce było współcześnie kilkakroć dokładnie badane, służyło za poligon sondaży i pomiarów podwodnych. Ich rezultatem są takie wizualizacje:
Obrazek
(źródło: https://www.geocaching.com/seek/cache_d ... ec90839278 )

Nie sądzę, by w trakcie prowadzonych współczesnymi metodami badań można było przeoczyć pozostałości wraka jachtu w pobliżu tej palisady...
Z drugiej strony ruch rumowiska i odkładanie urobku z wielokrotnego podczyszczania dna w wejściu do Górek dawno już mogły sprawić, że ew. resztki wraka spoczywają pod grubą warstwą piachu...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2015, o 11:33 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Takich tam parę uwag:
j.666 napisał(a):
główna różnica to w Conradach II maszt stojący na pokładzie (w Vegach maszt przechodzący przez opętnik i osadzony w stępce).
Rzucająca się w oczy różnica, to - jak pisał M@rek - takielunek ułamkowy w Conradach i topowy w Vegach.
Co do samego osadzania masztów - mam pewne wątpliwości. Pływałem na Conradach trzebieskich (Ina, Dziwna, Piana). Za cholerę nie mogę sobie przypomnieć obsadzenia masztów, ale wątpię, czy one stały na pokładach. Przecież Conrady nie miały achtersztagów tylko baksztagi, zapinane na kandahary zwane popularnie wyrwirączkami. Nie wyobrażam sobie w tym układzie masztu stojącego ma pokładzie. Jeden błąd przy wypinaniu/zapinaniu baksztagu i masztu nie ma. :roll:

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowania - 2: Colonel, M@rek
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 24 lis 2015, o 11:39 

rysmiskot napisał(a):
Czy masz na myśli te kształty:
Obrazek
:rotfl:
http://panmietek.blogspot.com/2011/05/krzysztof-komeda-noz-w-wodzie-knife-in.html

-----
Zbieraj napisał(a):
Rzucająca się w oczy różnica, to - jak pisał M@rek - takielunek ułamkowy w Conradach i topowy w Vegach. Co do samego osadzania masztów - mam pewne wątpliwości. Pływałem na Conradach trzebieskich (Ina, Dziwna, Piana). Za cholerę nie mogę sobie przypomnieć obsadzenia masztów, ale wątpię, czy one stały na pokładach. Przecież Conrady nie miały achtersztagów tylko baksztagi, zapinane na kandahary zwane popularnie wyrwirączkami. Nie wyobrażam sobie w tym układzie masztu stojącego ma pokładzie. Jeden błąd przy wypinaniu/zapinaniu baksztagu i masztu nie ma. :roll:
Skoro był Conrad II czyli Jarl, to może były wcześniej jakieś Conrady I :roll: Mnie sie z kolei wydaje, że pływałem na trzebieskich Vegach (w latach 80-tych) - mieli tam aby i Conrady II, i Vegi?
Na tym zdjęciu Jarla zrobionym przez Marcina widzisz okucie masztu:
Obrazek
A tu detal:
Obrazek
Na tym zdjęciu wnętrza Jarla widzisz dwie solidne grodzie podpierające pokład nadbudówki pod masztem:
Obrazek
(no może nie za bardzo widać przednią gródź, pomiędzy grodziami była bodajże wąska szafa).

Ostatnio edytowano 24 lis 2015, o 12:01 przez 666, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2015, o 11:50 

Ja tez nie pamietam ale mysle ze Januszu masz racje :)

https://www.facebook.com/Trzebiez/photo ... =3&theater

Na zdjeciu jeden z trzebieskich Conradow II naq ktorym widac typowy opetnik osloniety plotnem zeglarskim ( jak to wtedy sie robilo )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2015, o 12:40 

Dziękuję wszystkim za naprowadzenie w temacie.

Jaromir napisał(a):
Pozostałości palisady w Górkach mogą być nadal niebezpieczne.
Dla ułatwienia ich omijania wystawiono przy wejściu w Górkach pławę kardynalną północną. Między nią a brzegiem na prawdę nie warto się szwendać...

Powinna jeszcze świecić a jest nieświecąca... w nocy ciężko ją namierzyć wzrokowo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2015, o 12:50 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
j.666 napisał(a):
Skoro był Conrad II czyli Jarl, to może były wcześniej jakieś Conrady I
Nie było. Conrad I (konstrukcji Niewmierzyckiego) pozostał na papierze, bo uznano, że będzie zbyt drogi w produkcji. Stąd przeróbki Langera i Michalskiego i powstał Conrad II.
j.666 napisał(a):
Mnie sie z kolei wydaje, że pływałem na trzebieskich Vegach (w latach 80-tych) - mieli tam aby i Conrady II, i Vegi?
Mieli i Conrady II (Ina, Dziwna, Piana) i Vegi (o nazwach z MKS-u: Alfa, Juliett, Oscar, Romeo). To były Vegi przejęte w różny sposób od różnych klubów i zmieniono im nazwy. Alfa - to dawna Karawela, Oscar - to Karaka, Juliett - to Berenika, Romeo - to Ozyrys.

W latach osiemdziesiątych Conrady się rozleciały (nie po świecie, tylko na klepki :roll: ). więc je "złomowano" i na to miejsce zakupiono jotki (J-80), nadając im te same nazwy: Ina, Dziwna i Piana.

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowanie od: Colonel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2015, o 13:20 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 34
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Hej,

Żeby zakończyć wszelkie spekulacje dotyczące Conrada II:
1. Konstrukcja powstała jako rozwinięcie szczecińskiego, przedwojennego jachtu Konrad, należącego ztcp do LPŻ, która zamówiła projekt. Stąd nazwa.
2. Mam niemal pełną dokumentację techniczną Conrada II. Jachty miały mieć poszycie modrzewiowe, choć bywały odstępstwa i na przykład Pomorzanin (dziś Elem) ma planki dębowe. Maszty stały na dennikach, przechodząc przez dach nadbudówki. Późniejsza Vega także miała maszt na stępce, oraz wiele modyfikacji konstrukcyjnych, w tym takielunek topowy.
3. Jarl nie tylko ma zmieniony takielunek, ale też nadbudówkę i wnętrze (teraz całkowicie zdemontowane). Nie jest prawdą, że miał zbyt cienkie poszycie, miał za to wiele innych problemów, był na przykład regularnie przedychtowywany, w dodatku byle czym, czego nie wytrzymały wręgi i wszystkie popękały.

Zdrówko,
Marcin

Za ten post autor vonglass otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2015, o 14:30 

j.666 napisał(a):
może były wcześniej jakieś Conrady I :roll: Mnie sie z kolei wydaje, że pływałem na trzebieskich Vegach (w latach 80-tych) - mieli tam aby i Conrady II, i Vegi?
Na tym zdjęciu Jarla zrobionym przez Marcina widzisz okucie masztu:

Nie bylo, byl za to "Conrad" ze szczecinskiego LOK. Szybka przedwojenna lodka podovbna do "Szkwała II" ktory obecnie plywa jako "Szkwał".
W Trzebiezy mieli jedna z pierwszych Veg czyli "Zenita" ( obecnie"Gandalf") a po wycofaniu Conradow II dostali ze szczecinskich klubow "Ozyrysa" Berenike" z Pogoni i "Karake" moze tez "karawele" ze szczecinskiej Stali Stocznia.
Jak na "Jarlu" zmieniono takielunek to i mozna bylo zmienic miejsce stopy masztu. Ty pisszesz o latach 80-tych a Conrady powsztawaly 20 lat wczesniej :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2015, o 14:46 

vonglass napisał(a):
Hej,

Żeby zakończyć wszelkie spekulacje dotyczące Conrada II:
1. Konstrukcja powstała jako rozwinięcie szczecińskiego, przedwojennego jachtu Konrad, należącego ztcp do LPŻ, która zamówiła projekt. Stąd nazwa.
Marcin

Marcinie, Conrad II ze szczecinskim "Conradem" na ktorym plywali m.inn. Kraszewski a potem Jurek Siudy niewiele mial wspolnego . To byla lodka o zupelnie innym ksztalcie kadluba. Jedynym podobienstwem byla typowa nadbudowka z Conrada II ktora zostala znamontowana w czasie remontu kapitalnego w miejsce starej klasycznej plaskiej.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona