Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 19:43

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 458 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 sty 2016, o 16:13 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Alterus napisał(a):
To wątek o odpowiedzialności kapitana i organizatora. I nie o co innego, jak o pozostawienie części załogi samym sobie na końcu świata
Wiesz doskonale o co chodzi. Żeby nie robić magla. Ale widać jedynie ja nie mam pewności co tam sie wydarzyło. Wy już wszystko doskonale wiecie. Spoko, ciągnijcie to dalej. To bardzo konstruktywny wątek.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 16:26 
Trzeba stworzyć Rade Rejsu. Wtedy wszystko się wyjaśni!.

p.s.
Do nikogo nie piję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 16:50 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
skipbulba napisał(a):
Alterus napisał(a):
To wątek o odpowiedzialności kapitana i organizatora. I nie o co innego, jak o pozostawienie części załogi samym sobie na końcu świata
Wiesz doskonale o co chodzi. Żeby nie robić magla.

Co chyba zaznaczyłem pisząc o zbędnym rozdrabnianiu.
Ale nie robić magla to jedno, a drugie, to nie robić ludziom wody z mózgu i nie stawiać sprawy na głowie. I nie przekonywać, że aby ocenić stan morza trzeba tysiąca pięciuset informacji.
Cytuj:
To bardzo konstruktywny wątek.

Kto wie?
Jeśli dzięki niemu ktoś inny w podobnej sytuacji pomyśli sobie jakie mogą być konsekwencje? Że na głaskanie po główce trzeba zasłużyć?
Czy nie tak to działa?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 16:52 

Wert23 napisał(a):
Po co? przecież Wy już wiecie.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 16:56 
skipbulba napisał(a):
Wert23 napisał(a):

Wow!
Niedawno awansowałem na złodzieja i komucha a teraz ...
Gdzie ja napisałem,ze coś wiem w tym temacie?Gdzie się odniosłem do kogokolwiek z ekipy Polonusa?
To chyba nie ja mam kłopot ze zrozumieniem czytanego tekstu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 16:59 

Alterus napisał(a):
I nie przekonywać, że aby ocenić stan morza trzeba tysiąca pięciuset informacji.
Między tysiąc pięćset, a kilkoma niezbyt obiektywnymi wpisami z obu stron jest wielka róznica.
Alterus napisał(a):
Jeśli dzięki niemu ktoś inny w podobnej sytuacji pomyśli sobie jakie mogą być konsekwencje? Że na głaskanie po główce trzeba zasłużyć?
Konsekwencje w postaci oceniania postepowania na podstawie kilku wpisów? No chyba, że macie jakieś inne informacje. jeśli tak to je upublicznijcie.
Alterus napisał(a):
Czy nie tak to działa?
Nie, tak działa lincz. Szczególnie gdy jedna strona nie może się bronić, bo gdzies tam na Drake'u walczy z żywiołem i zdechłym silnikiem.

Alterus, ja w tej sprawie nie staję po żadnej stronie. Generalnie nie znam ludzi (po za Marcinem, ale on zdaje się nie jest stroną konfliktu). Usiłuję Was uczulić, że posuwacie się do daleko idących ocen, opinii i stwierdzeń na podstawie nikłych, niejasnych i nieobiektywnych przesłanek. To oczywiście moje zdanie, ale mam takie samo prawo je wypowiadać jak każdy z Was.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Wert23 napisał(a):
Wow!
Niedawno awansowałem na złodzieja i komucha a teraz ...
Gdzie ja napisałem,ze coś wiem w tym temacie?Gdzie się odniosłem do kogokolwiek z ekipy Polonusa?
To chyba nie ja mam kłopot ze zrozumieniem czytanego tekstu.
Kolego Wert23, ja nie wnikam z czym masz kłopot. Ocene pozostawię sobie. Podpowiem Ci jedynie, że Twoje wpisy wnoszą znacznie mniej niż wpisy tych, którym zarzuciłeś nie wnoszenie niczego. Wyraziłeś swoją opinie i ok. Ja też. Ty znasz moją, ja znam Twoją. Chcesz jeszcze o czymś dyskutować ze mną?

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowanie od: zbigandrew
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 17:09 
Nie.Tu nie ma dyskusji.
Zarzuciłeś mi ocenę zdarzeń. Bezpodstawnie. To jest pomówienie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 17:14 

Wert23 napisał(a):
Nie.Tu nie ma dyskusji.
Nie, nigdzie Ci nie zarzuciłem oceny zdarzeń. No chyba, że używasz wobec się Pluralis maiestatis. Ale jak masz z tym problem to podaj mnie do sądu.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 17:17 

Podziękował : 1959
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Maciek luz :)

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Za ten post autor Kurczak otrzymał podziękowanie od: Alterus
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 17:22 

Kurczaku luz :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 17:23 
skipbulba napisał(a):
Wert23 napisał(a):
Nie.Tu nie ma dyskusji.
Nie, nigdzie Ci nie zarzuciłem oceny zdarzeń. No chyba, że
skipbulba napisał(a):
Wert23 napisał(a):

Można bawić się w grę słów. Ale skoro ja już wg Ciebie wszystko wiem w tym temacie to chyba mam osąd? Mi już niczego nie trzeba wyjaśniać i mam swoją ocenę zdarzeń?
Otóż nie. Niczego nie wiem do końca. Usłyszałem wiele słów i tyle. Nigdzie nikogo w tym temacie nie oceniałem, nie mam prawa.
Ty masz. Oceniłeś mnie. Ja już wszystko wiem. W Twojej imaginacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 17:35 

Wert23 napisał(a):
Można bawić się w grę słów. Ale skoro ja już wg Ciebie wszystko wiem w tym temacie to chyba mam osąd? Mi już niczego nie trzeba wyjaśniać i mam swoją ocenę zdarzeń?
Otóż nie. Niczego nie wiem do końca. Usłyszałem wiele słów i tyle. Nigdzie nikogo w tym temacie nie oceniałem, nie mam prawa.
Ty masz. Oceniłeś mnie. Ja już wszystko wiem. W Twojej imaginacji.
Wert... Waldku, heh... ja Ci nie wróg. Po pierwsze wiedza nie oznacza osądu. Po drugie, skoro tak wielu w tym wątku wydaje sądy to domyślam się, że już mają pełnię wiedzy. A Ty zakwestionowałeś słowa tych, którzy proszą by powstrzymać się od osądów, wyciągania pochopnych wniosków i ferowania wyroków na podstawie bardzo niepełnej wiedzy składającej się z kilku wpisów na forum i na fejsie. Napisałeś, że takie wpisy nic nie wnoszą, tyle, że one nie mają niczego wnosić, a ostudzić czekistowski zapał co poniektórych. I nie sądzę by wiele wiecej wnosiły wpisy polegające na tworzeniu mniej lub bardziej wyssanych z palca scenariuszy. Apelowałem o wstrzymanie się z wyrokami, a Wiktor o nie wylewania błota. Ty to zakwestionowałeś. Wolno Ci. Podobnie jak mi wolno kwestionować Twoje kwestionowanie.

Nie bardzo rozumiem rozważania na temat "POLONUS odpowiedzialność kapitana i organizatora" w sytuacji gdy praktycznie nie mamy wiedzy o tym co tam się wydarzyło i dzieje. Uważam to za żenujące.

Jesli poczułeś się urazony, to przepraszam, nie było moim celem Cię urazić, a jedynie wyrazić dezaprobatę dla tego co się dzieje w wątkach "okołopolonusowych".

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 17:39 

Podziękował : 563
Otrzymał podziękowań: 545
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
Żenada ogólna. :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 17:46 
Wpisy o nie wylewanie błota działają z reguły odwrotnie wg mnie...
Ale również przepraszam,bez potrzeby zapędziłem się.

Waldek Narloch

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 18:02 

Wert23 napisał(a):
Wpisy o nie wylewanie błota działają z reguły odwrotnie wg mnie...
Być może masz rację.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 18:11 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 449
Uprawnienia żeglarskie: różne
A rmf24 na to: http://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-razem-ratowali-polski-jacht-wroca-z-antarktydy-oddzielnie,nId,2021412
rmf24 napisał(a):
Razem ratowali polski jacht - wrócą z Antarktydy oddzielnie

55 minut temu
Pojechali razem na koniec świata ratować jacht - wrócą oddzielnie. Dwoje członków załogi, która przez 3 miesiące pracowała na Antarktydzie przy naprawie jachtu "Polonus" nie weszło na pokład, gdy udało się ponownie zwodować jednostkę – dowiedział się reporter RMF FM Mariusz Piekarski.

Pojechali razem na koniec świata ratować jacht - wrócą oddzielnie. Dwoje członków załogi, która przez 3 miesiące pracowała na Antarktydzie przy naprawie jachtu "Polonus" nie weszło na pokład, gdy udało się ponownie zwodować jednostkę – dowiedział się reporter RMF FM Mariusz Piekarski. Jacht "Polonus"/https://www.facebook.com/jachtpolonus /Facebook
Dwie osoby, które zostały na brzegu, znalazły schronienie w bazie antarktycznej Arctowski, gdzie cała piątka mieszkała podczas naprawy jachtu. Nie wiadomo, kiedy i jak wrócą do kraju.

Zagadką jest dlaczego - po roku zbierania funduszy na wyprawę, po 3 miesiącach wspólnej pracy nad uratowaniem jachtu w ekstremalnych warunkach, gdy udało się jednostkę naprawić i zwodować z pomocą chilijskiej marynarki wojennej - ekipa rozdzieliła się i dwie osoby nie weszły na pokład. Musiało dojść do kłótni.

Warunki ekstremalne mieli pracy, 80 dni ciężko pracowali. Widać doszli do wniosku, że nie chcą z sobą płynąć. To nie jest nic nowego w świecie żeglarskim, takich ciężkich wypraw - powiedział RMF FM armator jachtu Piotr Mikołajewski. Tych pięciu ludzi zrobiło rzecz zupełnie niezwykłą. Na końcu czegoś zabrakło, może chęci wspólnego przebywania jeszcze dwa tygodnie na pięciu metrach kwadratowych - dodaje. Bardziej niż o pozostałych na wyspie Króla Jerzego martwi się o trzyosobową załogę, która musi poradzić sobie na trudnych wodach Antarktyki.

Na pokładzie jest 3 sterników morskich, ale na wyspie został jedyny w załodze morski kapitan jachtowy. "Polonus" płynie w kierunku Argentyny lub Falklandów. Jacht płynie na zachód do Cieśniny Bismarcka, żeby przejść Cieśninę Bismarcka i wyjść na Cieśninę Drake’a, i następnie stamtąd płynąć - mówi Mikołajewski.

RATOWANIE JACHTU

Jacht "Polonus" rozbił się o brzeg Wyspy Króla Jerzego na Antarktydzie 23 grudnia 2014 roku. Załoga podeszła wtedy zbyt blisko brzegu, jednostka straciła napęd i została zepchnięta na skalisty brzeg.

Przez rok prowadzona była akcja zbierania funduszy na ekspedycję, by sprowadzić jacht do kraju. Udało się zebrać ponad 100 tys. złotych.

(MN)

Mariusz Piekarski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 18:20 

Pisałem kilka godzin temu, że to nieuniknione jest...

Skoro akcję ratunkową nagłośnili w mediach sami organizatorzy tak teraz media takiej okazji nie przepuszczą.

Następny będzie "Fakt" z całą masa pikantnych szczegółów...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 18:37 

Kurczak napisał(a):
Następny będzie "Fakt" z całą masa pikantnych szczegółów...

Z nieodłącznym zdjęciem bliskich trzymających się za głowy :evil:
Boję się że te krótkie notatki z cytatami wyrwanymi z kontekstu narobią więcej złego niż dobrego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 18:46 

Podziękował : 189
Otrzymał podziękowań: 33
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Własnie przed chwilą leciało w RMF, że: Hurr Durr "Jacht bez Kapitana wypłynął na najtrudniejszy akwen na świecie..." i ktoś to jeszcze skomentował, że czasem niestety tak się zdarza - w długich rejsach to normalne ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 18:48 
*** Ban ***

Podziękował : 464
Otrzymał podziękowań: 271
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
No i w końcu muszę. Nie chciałem ale muszę.
I chociaż to ja sprowokowałem ten temat starałem się stać na uboczu tak długo jak długo się dało.
Ale po szarży Skipbulby już się nie da. Otóż drogi Maćku muszę cię zmartwić.
To nie jest tak, że nikt niczego nie wie poza 5 osobami z ekipy i wszyscy opierają swoje zdanie na kilku postach. Pewnie większość tak, ale nie wszyscy.
Są osoby - niekoniecznie zabierające głos w dyskusji- które mają wiedzę również z innych źródeł. Nie tylko 5 osób ekipy było na wyspie i w Stacji.
Ale tych "innych" źródeł przytoczyć się nie da gdyż osoba/osoby te nie życzą sobie zostać wciągnięte w polskie piekiełko. I mają do tego prawo.
Kwestia tytułowej odpowiedzialności.
Ktoś tu bardzo delikatnie napisał że armator /organizator dopuścił do rozłamu w ekipie.
Otóż to nie jest prawda. To armator spowodował rozłam i był -nomen omen- spiritus movens tego co tam się działo złego. A działo się tak źle, że musieli interweniować gospodarze Stacji o czym też już było na forum a wam jak widzę to umknęło.
To nie wobec Janusza, Basi czy Marcina zastosowano na Stacji drastyczne środki tylko wobec Seby i Sajmona.
To są fakty. Tak samo jak faktem jest że Janusza potraktowano jak jakiegoś przybłędę.
"Zapier...j wachtę albo nie chcę cię widzieć na moim jachcie."
Tak mówi kapitan do kogoś, kto rzucił wszystko i pojechał na drugi koniec świata w mrozie ratować temu kapitanowi jacht.
I tenże sam kapitan odpływa zostawiając Janusza i Basię na Antarktydzie bez środków na wydostanie się stamtąd.
I uważa że jest OK, przecież sami zeszli z jachtu.
Zeszli, tak samo jak zszedłby chyba każdy z Was.
To jakimi ludźmi są Seba i Sajmon świetnie oddaje jeden z postów Sajmona gdzie pisze: "jakiś "Arctowiaczek" podnósł mi ciśnienie".
"Arctowiaczek" o członku ekipy naukowej, której byli gośćmi i która im pomagała jak mogła.
Poza tym nie rozumiem dlaczego zarzucasz osobom biorącym udział w dyskusji przestępstwo wyrażania sądów i opinii?
Niby dlaczego nie mamy mieć zdania na temat wydarzeń w Zatoce Admiralicji?
Dlaczego nie mielibyśmy mieć prawa do wyrażania swojej o tym opinii?
Bo Tobie, Zbierajowi czy komuś jeszcze się to nie podoba? No to sorry, panowie macie pecha.
Z całym szacunkiem ale to jest jeszcze wolny kraj i to jest jeszcze wolne forum a każdy ma prawo zarówno do własnej opinii jak i do jej wyrażania.
Kurczak się martwi czy uda się ten cały bajzel utrzymać w tajemnicy przed mediami.
A ja mam nadzieję, że nie.
Bo mleko już zostało rozlane i zamiatanie go pod dywan spowoduje tylko większy smród. Tyle że później.

Wojciech

Ostatnio edytowano 19 sty 2016, o 19:44 przez Maar, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiłem imię Janusza :-)

Za ten post autor cine otrzymał podziękowania - 19: adam81, boSmann, Cape, Colonel, Emill`76, Fido__, gwidon, henkej, homer, jgrz, Maca, Macieq, Marian.Kowalski, Rycho21, sirapacz, Szaman3, Vela III, Węzełek, Zgrzyb
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 19:00 

Podziękował : 52
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: jkzw, IYT Master of Yachts Ocean 200 ton
_jp_ napisał(a):
Armator jachtu Piotr Mikołajewski [...] bardziej niż o pozostałych na wyspie Króla Jerzego martwi się o trzyosobową załogę, która musi poradzić sobie na trudnych wodach Antarktyki. Na pokładzie jest 3 sterników morskich, ale na wyspie został jedyny w załodze morski kapitan jachtowy
:cool:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 19:07 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
cine napisał(a):
No i w końcu muszę. Nie chciałem ale muszę ....

Zgadza się.
Dla niektórych źródłem informacji jest nie tylko to co znajdą tu na forum. Bo informację są, dociera ich coraz więcej, również ze Stacji. Niestety potwierdzają to co pisze Szkutnik. I również niestety można spodziewać się, że kierownictwo Stacji nieprędko życzliwym okiem spojrzy na jacht który tam zechce zawinąć.
Możemy za to podziękować obu panom "S" lansującym się tu na herosów i pracusiów. W rzeczywistości wywalonych na zbity pysk z Arctowskiego.
Myślę, że ja też nie chciałbym popłynąć pod komendą Seby.

Ostatnio edytowano 19 sty 2016, o 19:09 przez Szaman3, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor Szaman3 otrzymał podziękowania - 6: boSmann, Marcyz, Marian.Kowalski, Mika, Rycho21, Vela III
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 19:08 

cine napisał(a):
Kurczak się martwi czy uda się ten cały bajzel utrzymać w tajemnicy przed mediami.

I Kurczak ma racje i Ty. Ty - bo obiektywna prawda powinna być pokazana. Z chwilą rozpoczęcia ściepy prywatna inicjatywa stała się publiczną, więc nie ma powodu by trzymać to w tajemnicy.
Kurczak - bo każde medium opublikuje swoją wybiórczą prawdę

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 19:10 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
_jp_ napisał(a):
powiedział RMF FM armator jachtu Piotr Mikołajewski

Quis penis aqua turbum?

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 19:16 

Podziękował : 57
Otrzymał podziękowań: 68
Uprawnienia żeglarskie: plastikowe
Szaman3 napisał(a):
I również niestety można spodziewać się, że kierownictwo Stacji nieprędko życzliwym okiem spojrzy na jacht który tam zechce zawinąć.

A niedługo zamierza tam przypłynąć Wassyl
http://wassyl360.com/wyprawa/trasa-wyprawy.html

Fajna załoga i ma na pokładzie dwie wolne koje

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 20:18 

Podziękował : 439
Otrzymał podziękowań: 727
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
cine napisał(a):
To jakimi ludźmi są Seba i Sajmon świetnie oddaje jeden z postów Sajmona gdzie pisze: "jakiś "Arctowiaczek" podnósł mi ciśnienie".
"Arctowiaczek" o członku ekipy naukowej, której byli gośćmi i która im pomagała jak mogła.
Znalazłem:
http://forum.zegluj.net/viewtopic.php?f=39&t=22991&p=403016&hilit=arctowiaczek#p403016

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 20:35 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: Nadpoziom Absurdu
_jp_ napisał(a):
rmf24 napisał(a):

Bardzo "ładne komentarze pod newsem"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 20:51 

Waldi_L_N napisał(a):
cine napisał(a):

I Kurczak ma racje i Ty. Ty - bo obiektywna prawda powinna być pokazana. Z chwilą rozpoczęcia ściepy prywatna inicjatywa stała się publiczną, więc nie ma powodu by trzymać to w tajemnicy.
Kurczak - bo każde medium opublikuje swoją wybiórczą prawdę

Obiektywna prawda byłaby gdyby wypowiedział się w tej sprawie ktoś z kierownictwa stacji.
O tym, że Seba z Sajmonem zostali eksmitowani wiem od kilku dni, jednak celowo o tym nie pisałem, ponieważ nie mam pewności, czy wszyscy nie mamy informacji z tego samego źródła. A jest to prawdopodobne.
Ponadto jedna ze stron nie ma możliwości obrony a taka gra do jednej bramki mi się nie podoba. Dżentelmeni tak nie postępują.

Za ten post autor Kurczak otrzymał podziękowanie od: boSmann
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 20:58 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Kurczak napisał(a):

Obiektywna prawda byłaby gdyby wypowiedział się w tej sprawie ktoś z kierownictwa stacji.

Mam nadzieje, ze nigdy do tego nie dojdzie.

Po dawke emocji warto otworzyc pudelka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 21:00 

plitkin napisał(a):
Kurczak napisał(a):

Mam nadzieje, ze nigdy do tego nie dojdzie.

A możesz łaskawie uzasadnić dlaczego ?

Za ten post autor Kurczak otrzymał podziękowanie od: Marcyz
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 458 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Następna strona