Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 00:53

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 458 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 sty 2016, o 11:57 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Chociaz EOT zrobiłem, ale dla wyjaśnienia mojego stanowiska.
Nie chodzi o to, zeby Janusz, Basia, Seba, Sajmon, Marcin, ludzie ze stacji itp siedzieli cicho. Mi chodziło o to co my tutaj robimy. Prosiłem o wstrzemięźliwość w ocenach, komentarzach i wyrokach. Zostałem zjebany, sprowadzony do parteru, kopnięty w grubą dupę. Spoko, lubicie klimaty komentarzy Onetu, Wasza sprawa.

I na tym koniec. Bijcie się, palcie na stosach, uchwalajcie bohaterów, wznoscie modły do nowych i starych bóstw. Mnie nic do tego.

EOT, że tak powiem definitywny, o ile, rzecz jasna, nie zmienię zdania :D :-P

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowania - 3: peter, plitkin, wojwe
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2016, o 12:09 

Podziękował : 1364
Otrzymał podziękowań: 1257
Uprawnienia żeglarskie: sternik mieliźniany
skipbulba napisał(a):
Mi chodziło o to co my tutaj robimy. Prosiłem o wstrzemięźliwość w ocenach, komentarzach i wyrokach

Gdybyśmy byli wstrzemięźliwi to nie zebralibyśmy tyle kasy. Kazdy by sobie pomyślal a co tam dogadają się coś tam se pozałatwiają nie moja sprawa. Po co tam pojechali kazał im kto? Nie dostaniecie naszej (narazie ) pomocy bo musimy wysłuchać drugiej strony konfliktu.
Wpłat dokonało około 160 osób raczej nie wstrzemięźliwych.

"Bałtyk nocą skłania do przemyśleń.Ciemno i tylko woda dookoła.Czasem jakieś światełko w oddali, które szybko znika.Szum wiatru w olinowaniu i bulgot wody od dzioba jachtu." cytat z drugiego tomu " Przygód na Morzu"

Za ten post autor Micubiszi otrzymał podziękowania - 3: Logrus65, Marian Strzelecki, Szaman3
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2016, o 12:16 

Podziękował : 604
Otrzymał podziękowań: 559
Uprawnienia żeglarskie: takie tam
Przy okazji, w którym miejscu według Was przebiega granica pomiędzy tym, co należy przemilczeć, a tym, o czym można, a nawet trzeba powiedzieć?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2016, o 12:22 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Micubiszi napisał(a):
skipbulba napisał(a):
Mi chodziło o to co my tutaj robimy. Prosiłem o wstrzemięźliwość w ocenach, komentarzach i wyrokach. Zostałem zjebany, sprowadzony do parteru, kopnięty w grubą dupę. Spoko, lubicie klimaty komentarzy Onetu, Wasza sprawa.

Gdybyśmy byli wstrzemięźliwi to nie zebralibyśmy tyle kasy. Kazdy by sobie pomyślal a co tam dogadają się coś tam se pozałatwiają nie moja sprawa. Po co tam pojechali kazał im kto? Nie dostaniecie naszej (narazie ) pomocy bo musimy wysłuchać drugiej strony konfliktu.
Wpłat dokonało około 160 osób raczej nie wstrzemięźliwych.

Mylisz się.
Poziom "dyskusji" tu, to jedno - a wpłaty to drugie.
Zauważ, że wpłaca wiele osób spoza forum. A także z forum, ale unikających wstawiania tu komentarzy, ocen i ferowania wyroków.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: Nadia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2016, o 12:25 

Podziękował : 1364
Otrzymał podziękowań: 1257
Uprawnienia żeglarskie: sternik mieliźniany
Jaromir napisał(a):
Zauważ, że wpłaca wiele osób spoza forum. A także z forum, ale unikających wstawiania tu komentarzy, ocen i ferowania wyroków.

Co nie zmienia faktu że wszyscy czytają i stosownie do dramatyzmu sytuacji wpłacają lub nie. Nawet sobie chyba nie wyobrażasz jak opiniotwórcze jest forum.

"Bałtyk nocą skłania do przemyśleń.Ciemno i tylko woda dookoła.Czasem jakieś światełko w oddali, które szybko znika.Szum wiatru w olinowaniu i bulgot wody od dzioba jachtu." cytat z drugiego tomu " Przygód na Morzu"

Za ten post autor Micubiszi otrzymał podziękowanie od: Logrus65
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2016, o 12:37 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
taka_jedna napisał(a):
Przy okazji, w którym miejscu według Was przebiega granica pomiędzy tym, co należy przemilczeć, a tym, o czym można, a nawet trzeba powiedzieć?

Ta granica przebiega w czasie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2016, o 12:57 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
skipbulba napisał(a):
Nie chodzi o to, zeby Janusz, Basia, Seba, Sajmon, Marcin, ludzie ze stacji itp siedzieli cicho. Mi chodziło o to co my tutaj robimy. Prosiłem o wstrzemięźliwość w ocenach, komentarzach i wyrokach.
Powtórzę w skrócie:
1 To forum dyskusyjne.
2 Wyprawa na życzenie jej uczestników była jawna, upubliczniona.
3 Forumowicze wypowiadają się na temat wcześniejszych, publicznych wypowiedzi załogi.
Moje pytania:
1 Co oznacza według Ciebie "wstrzemięźliwość w ocenach, komentarzach i wyrokach"..?
2 Kto konkretnie i w czym przekroczył "wstrzemięźliwość w ocenach, komentarzach i wyrokach"?
Cytuj:
Zostałem
Nic nie zostałeś, po prostu część tu piszących nie zgadza się z Twoim enigmatycznym bo hasłowym podejściem, a ja czekam na odpowiedzi.
Cytuj:
I na tym koniec. Bijcie się, palcie na stosach, uchwalajcie bohaterów, wznoscie modły do nowych i starych bóstw.
A może nie róbmy ani jednego, ani drugiego..? ;-)

taka_jedna napisał(a):

Według mnie taką granicę wyznaczają wypowiadający się publicznie, na forum, uczestnicy wyprawy, tym samym przyzwalając na równie publiczne odniesienie się do zamieszczanych rewelacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2016, o 12:57 

Podziękował : 264
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: KJ
"To nie jest istotne czy ktoś dał czy nie - osobiście ani grosza - istotne jest to czy robimy coś w ciszy czy reklamujemy się. Jeśli reklamujemy szeroko, to wołanie o ciszę, jak coś nie pójdzie zgodnie z planem, jest pozbawione sensu".
Insie - Piotrze, rzadko nam "po drodze" ale łapka (choć nie lubisz tych znaczków różnych) za to , że wyraziłeś precyzyjnie to co myślę i chyba nie tylko ja.

Za ten post autor Hania otrzymał podziękowania - 2: Alterus, Kurczak
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2016, o 13:48 

Podziękował : 1959
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Dokładnie. Już wcześniej zwracałem na to uwagę przy okazji wklejania linków do tekstów w mediach o załodze.

Jeżeli ktoś nagłaśnia coś w mediach i to wypali lub nie - to, że będzie to dyskutowane, omawiane, rozbierane na czynniki pierwsze, oceniane, podsumowywane i inne ...ane jest nieuniknione. To oczywista konsekwencja organizowania akcji w świetle fleszy.

To tak jakbym miał pretensje, że pod moim (służbowym) wpisem na stronie facebookowej pojawiają się niepochlebne komentarze dot. straży miejskich.

Niestety albo rybka albo akwarium :)

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Ostatnio edytowano 22 sty 2016, o 13:55 przez Kurczak, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor Kurczak otrzymał podziękowanie od: Alterus
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2016, o 13:54 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 32
Uprawnienia żeglarskie: sj, vb, src
Dorośli ludzie a zachowujecie się jak gimnazjaliści na onecie.

Nie dostrzegacie różnicy między rozmową o faktach, a maglem lub paleniem czarownic?

Bo na razie fakty są takie, że 3 osoby płyną, 2 osoby zbierają kasę, żeby wrócić, a ktoś ze stacji wypowiedział się o prowadzeniu ekipy.

Normalny człowiek przejmuje się losem płynących niesprawnym jachtem lub/i zrzutką na osoby, które zostały na lądzie. A nie pierdoli o "oblaniu najważniejszego w życiu egzaminu"...

I na razie NIC nie uprawnia do stawiania zarzutów, wołania o sąd, IM, PZŹ i inne absurdy, rozważania odpowiedzialności armatora itd...

Od początku Shackletona jestem trochę związany z projektem, dorzuciłem się do wyprawy po Polonusa, znam osobiście dwie osoby z załogi - i wiecie co? To nadal nie daje mi prawa do oceniania czyjegokolwiek zachowania.

Miałem siedzieć cicho, ale mi ciśnienie skoczyło...

TEL: 695965334

Za ten post autor Disintegrator otrzymał podziękowania - 13: Colonel, damit, Dar_bob_63, Janna, Jaromir, Nadia, Nieszka, peter, plitkin, pough, Radziel, skipbulba, zbigandrew
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2016, o 14:05 

Podziękował : 776
Otrzymał podziękowań: 90
ufam,ze jestes pod kontrola lekarza
Disintegrator napisał(a):

Za ten post autor jedrek otrzymał podziękowanie od: Alterus
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2016, o 14:06 

Podziękował : 1959
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Wielu z tu obecnych także się dołożyło i do wyprawy ratunkowej i do powrotu Basi i Janusza do Polski.

A jesteśmy na forum dyskusyjnym, który służy także do wymiany poglądów. O ile mieści się to w ramach regulaminu.

To że się dołożyłeś nie stawia Ciebie na uprzywilejowanej pozycji. Nie chcesz czytać tego co tu napisano. Nie czytaj. Ciśnienie Tobie wówczas nie będzie skakało.

To, że powstał "magiel i spalarnia czarownic" to w pierwszym rzędzie zasługa samych zainteresowanych. Bo od ich wpisów zaczęła się ta dyskusja.

Jak poczytasz przekonasz się jestem zwolennikiem trzymania się sprawdzonych faktów, ale jestem także wrogiem kneblowania ludzi dlatego, że mają na ten temat inne zdanie i chcą sobie poblablać.

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Za ten post autor Kurczak otrzymał podziękowania - 4: Hania, Logrus65, Marian Strzelecki, udaizd
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2016, o 14:07 

Dorośli ludzie a zachowujecie się
Powiem Ci coś o dorosłych ludziach. ;-)

Każdy może radośnie upublicznić zdjęcie swojej wypasionej Sasanki, ale jeśli nie chce narażać się na pytanie typu: a dlaczego ta prezerwatywa leży przy zejściówce..?
A - zdjęcia nie zamieszcza
B- przed zamieszczeniem robi klar
Proste?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2016, o 14:30 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Zapomniałeś o trzeciej możliwości - ta prezerwatywa leży tu sobie i nic nikomu do tego...

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2016, o 15:18 

i wiecie co? To nadal nie daje mi prawa do oceniania czyjegokolwiek zachowania.
Prawo przyznawane sobie stosujesz bardzo wybiórczo. Bez skrępowania oceniasz przecież wypowiadających się tutaj, chociażby:
Cytuj:

Następnie jednoznacznie oceniasz poziom dyskusji oskarżając wypowiadających się o "magiel i palenie czarownic".
Cytuj:
Bo na razie fakty są takie, że 3 osoby płyną, 2 osoby zbierają kasę, żeby wrócić, a ktoś ze stacji wypowiedział się o prowadzeniu ekipy.
To fakty które Ty znasz. Na jakiej podstawie przyjmujesz, że dotyczy to wszystkich? Swojego widzimisię?
Cytuj:
Normalny człowiek przejmuje się
Z czego wynika, że każdy kto nie podziela Twojego zdania normalny nie jest..?
Cytuj:
A nie pierdoli
A to poziom który proponujesz zamiast dotychczasowego "magla"..?
Cytuj:
I na razie NIC nie uprawnia do stawiania zarzutów, (...).
"Moje przekonanie obowiązuje wszystkich!" - czyż nie..?
Cytuj:
Od początku Shackletona jestem trochę związany z projektem, dorzuciłem się do wyprawy po Polonusa, znam osobiście dwie osoby z załogi - i wiecie co?
No, wiem - jesteś osobiście zaangażowany. Zapewne nie ma to wpływu na bezstronność wypowiedzi...
Cytuj:
Tobie, oczywiście, miało prawo, nieprawdaż..?

Za ten post autor Alterus otrzymał podziękowanie od: Szaman3
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2016, o 15:31 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 32
Uprawnienia żeglarskie: sj, vb, src
Gratuluję czasu i energii poświęconej na rozebranie mojej wypowiedzi i skomentowania wyrwanych z kontekstu jej fragmentów.

Wiem więcej, niż było podane w wątku, ale nie są to rzeczy do roztrząsania publicznego.

Może i niepotrzebnie się uniosłem i za to pierdolenie przepraszam, ale nie ogarniam sytuacji, w której ludzie, którzy wiedzę czerpią z kilku wpisów i wyrwanych wypowiedzi z drugiego końca świata, siedząc sobie w ciepłych kapciach ferują wyroki i nawołują do linczu.

Sory, ale jestem biegunowo odległy od oceniania ludzi i zachowań po kilku umiarkowanie zweryfikowanych wpisach.

Chciałem poprosić o powściągliwość osądów i spojrzenie chłodnym okiem, ale zostałem zaatakowany osobiście, zobaczyłem wielce merytoryczny wpis o moim zdrowiu i nijak niepasującą historię o zużytej prezerwatywie.

Dalej beze mnie. Wolę robić swoje po cichu.

TEL: 695965334

Za ten post autor Disintegrator otrzymał podziękowania - 5: Colonel, Jaromir, Markens, Radziel, zbigandrew
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2016, o 15:40 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Alterus napisał(a):
i wiecie co? To nadal nie daje mi prawa do oceniania czyjegokolwiek zachowania.
Prawo przyznawane sobie stosujesz bardzo wybiórczo. Bez skrępowania oceniasz przecież wypowiadających się tutaj, chociażby:
Cytuj:

Następnie jednoznacznie oceniasz poziom dyskusji oskarżając wypowiadających się o "magiel i palenie czarownic".
Cytuj:
To fakty które Ty znasz. Na jakiej podstawie przyjmujesz, że dotyczy to wszystkich? Swojego widzimisię?
Cytuj:
Normalny człowiek przejmuje się
Z czego wynika, że każdy kto nie podziela Twojego zdania normalny nie jest..?
Cytuj:
A nie pierdoli
A to poziom który proponujesz zamiast dotychczasowego "magla"..?
Cytuj:
I na razie NIC nie uprawnia do stawiania zarzutów, (...).
"Moje przekonanie obowiązuje wszystkich!" - czyż nie..?
Cytuj:
Od początku Shackletona jestem trochę związany z projektem, dorzuciłem się do wyprawy po Polonusa, znam osobiście dwie osoby z załogi - i wiecie co?
No, wiem - jesteś osobiście zaangażowany. Zapewne nie ma to wpływu na bezstronność wypowiedzi...
Cytuj:
Tobie, oczywiście, miało prawo, nieprawdaż..?

Wszystko co do jednego: ad personum. :kiss:

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: Disintegrator
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2016, o 15:45 

Podziękował : 118
Otrzymał podziękowań: 57
Uprawnienia żeglarskie: j.s.m
Nieprawda, że są to wszystkie fakty. Nie przyłożyłeś się należycie do przeczytania wątku. Usprawiedliwia cię tylko to, że straszny tutaj bałagan.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

...
Normalny człowiek przejmuje się losem płynących niesprawnym jachtem lub/i zrzutką na osoby, które zostały na lądzie.

Wszyscy się tym przejmujemy i zrobiliśmy wszystko co możliwe, żeby im pomóc. Więc nie bardzo mogę zrozumieć te zarzuty.

Ostatnio edytowano 22 sty 2016, o 16:09 przez Logrus65, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor Logrus65 otrzymał podziękowanie od: Alterus
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2016, o 16:08 

plitkin napisał(a):

Wszystko co do jednego: ad personum. :kiss:

Jeśli, to "ad personam". Ale nie, to nie było argumentum ad personam, nie każde mówienie o osobie interlokutora to oznacza. Odnosiłem się do wypowiedzi o "prawie oceniania innych" podając przykłady z postu Disintegratora, kiedy to on ocenia, a to trochę co innego. Zauważ, że co pisałem nie było obraźliwe ani nie miało na celu zdyskredytowania jego osoby, a wytykało luki w emocjonalnej wypowiedzi.
Gdybym chciał użyć "ad personam" napisałbym na przykład, że pojawił się tu aby zareklamować swoją firmę pokaźną i rzucającą się w oczy stopką. ;-)
Podobnie nieuprawniony jest zarzut Disintegratora "wyrwania z kontekstu", którego sens polega na tym, aby zmienić znaczenie wypowiedzi, czego nie zrobiłem. :-D

Wiem więcej, niż było podane w wątku, ale nie są to rzeczy do roztrząsania publicznego.
Że nie są, to inna sprawa, ale... w takim razie kłamałeś.

Za ten post autor Alterus otrzymał podziękowania - 3: Bombel, MarekSCO, Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2016, o 17:49 

Podziękował : 357
Otrzymał podziękowań: 299
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht.
vaginal napisał(a):
Generalnie dobra rozrywka w godzinach pracy.

Żeby tylko zimy starczyło ... :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2016, o 18:27 

Podziękował : 6274
Otrzymał podziękowań: 2488
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
taka_jedna napisał(a):
Nie bardzo rozumiem. Czy według Ciebie Janusz powinien do końca siedzieć cicho? I bez słowa wyjaśnień zostać na Antarktydzie?

Anka :D
A co mu to dało, że mi ( między innymi oczywiście ) wyjaśnił ? :idea:
taka_jedna napisał(a):

Jeszcze raz zacytuję plitkina, bo to naprawdę kanon:
To co w załodze, powinno w niej zostać.
Jeśli zawsze, gdzieś z "tyłu głowy" pałętała będzie się taka reguła...
To naprawdę z pięć razy zastanowisz się co zyskasz upubliczniając...
Mam tylko nadzieję, że Janusz tym postem zdopingował Kolegów do pracy.
Bo jeśli i to nie... To naprawdę nie wiem "komu to po co" było ?

Ale to tylko moje zdanie odnośnie kanonów zachowań w załodze.
Ja nie oceniam ani Janusza i Basi. Ani pozostałej trójki.
Ale nie to jest najważniejsze. Sedno nie tutaj...
Jako stary krótkofalowiec powiem Ci, że inaczej się słucha DX-ów z Antarktydy...
A inaczej z sąsiedniego powiatu ;)
Otóż ja nie mam zamiaru wysłuchiwać jakichkolwiek tłumaczeń tej czy tamtej strony.
Mało... Mam nadzieję, że one nie padną.
Gdyby - co mam nadzieję - mało prawdopodobne... Przyszło im do głowy tłumaczyć
się po powrocie akurat przede mną.
To po prostu bym im na to nie pozwolił :lol:
( Jak mawiał generał Jebiemieto )
I naprawdę nie sądzę, żebym był tutaj wyjątkiem :idea:
Dlatego powinno... Zostać w załodze ;)
Ale nie zostało. I teraz tego o czym pisze Alterus - zanegować nie sposób.
Sami dali prawo do takich reakcji forum.

Za ten post autor MarekSCO otrzymał podziękowania - 3: Alterus, Bombel, Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2016, o 18:44 

Ano widzisz, a ja uważam że Janusz postąpił słusznie. Nie będę się rozpisywać, aby nie podgrzewać atmosfery.

Za ten post autor taka_jedna otrzymał podziękowanie od: Logrus65
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2016, o 18:59 

Podziękował : 10551
Otrzymał podziękowań: 2485
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
MarekSCO napisał(a):
taka_jedna napisał(a):
Ano widzisz, a ja uważam że Janusz postąpił słusznie. Nie będę się rozpisywać, aby nie podgrzewać atmosfery.

Obie odpowiedzi są prawidłowe! ;)
MJS

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Za ten post autor Marian Strzelecki otrzymał podziękowanie od: MarekSCO
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2016, o 19:00 

MarekSCO napisał(a):

Marku - zdopingował, sytuacja na tyle uległa poprawie, że Szkutnik wycofał się z postanowienia o pozostaniu, o którym w rozgoryczeniu wcześniej napomknął. Przecież pisał o tym wyraźnie.
Ten wątek jest o odpowiedzialności kapitana, organizatora i jednocześnie właściciela, a już Hania na samym początku zaproponowała aby potraktować to w pewnym oderwaniu od zaistniałej na Antarktydzie sytuacji.
I w takim ujęciu sprawa jest prosta - pomijając bowiem jakieś naprawdę skrajne przypadki, które skądinąd na Stacji nie miały miejsca, to niestety kapitana obarcza fakt pozostawienia części załogi. Już o tym pisałem, powtarzał nie będę.
Jakie tam były i czy były okoliczności łagodzące przy podejmowaniu takiej decyzji, dowiemy się albo nie (tu jestem takiego zdania jak Ty), ale są i tak drugorzędne - załoga powinna wracać razem lub kapitan powinien załatwić powrót.

Za ten post autor Alterus otrzymał podziękowania - 2: MarekSCO, Mika
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2016, o 19:02 

Podziękował : 118
Otrzymał podziękowań: 57
Uprawnienia żeglarskie: j.s.m
MarekSCO napisał(a):
... To naprawdę nie wiem "komu to po co" było ?

Choćby po to, żeby takie osoby omijać z daleka, nie mówiąc już o tym, żeby komuś nieświadomemu nie przyszło do głowy wybrać się z nimi w rejs. Czy to aż tak mało ???

Za ten post autor Logrus65 otrzymał podziękowania - 3: Alterus, MarekSCO, martin40
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2016, o 19:04 

Alterus napisał(a):
załoga powinna wracać razem lub kapitan powinien załatwić powrót.

Powiem więcej. Kapitan powinien wracać ostatni - po odprawieniu do domu całej załogi.

Za ten post autor taka_jedna otrzymał podziękowania - 3: Alterus, MarekSCO, Vela III
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2016, o 19:18 

Podziękował : 6274
Otrzymał podziękowań: 2488
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Alterus napisał(a):
I w takim ujęciu sprawa jest prosta - pomijając bowiem jakieś naprawdę skrajne przypadki, które skądinąd na Stacji nie miały miejsca, to niestety kapitana obarcza fakt pozostawienia części załogi. Już o tym pisałem, powtarzał nie będę.

To jest oczywiste i trudno mi tutaj mieć inne zdanie :D To jest jakby poza dyskusją...
Nie zauważyłem, że to akurat tworzy tej dyskusji temat... Po prostu nie przyszło mi to do głowy.
Dlatego odnosiłem się do pierwszego postu Janusza... Tego, który zaczął od słów:
"Załogi już nie ma"...
W kwestii, że kpt Seba dał dupy na całej linii oponował nie będę. Bo dał :(
Ale czy wybrał bym się z Nim po takim incydencie w rejs... Hmm...
Różnie ludzie reagują. Dla mnie to kwestia do rozważenia. Nie potrafię tego wykluczyć.
Ale to moje prywatne, intymne zdanie, podyktowane tym, że w dzieciństwie uwielbiałem opowieści o piratach ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2016, o 19:55 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 449
Uprawnienia żeglarskie: różne
A co mają wspólnego "opowieści o piratach" z sytuacją załogi Polonusa?

Czy jakieś analogie dostrzegasz?
Cytuj:
Louis Stevenson, autor „Wyspy Skarbów” dotarł kiedyś do legendy Teach’a, której fragment zacytował później w swojej powieści. Historia mówi, że pewnego razu kapitan postanowił porzucić piętnastu członków swojej załogi, pozostawiając ich na wyspie i odpływając. Powodem zachowania Czarnobrodego nie była prawdopodobnie złość. Próbował w ten sposób zapobiec ewentualnemu buntowi, więc wybrał osoby najmniej zadowolone z pracy na statku i wysadził je na Dead Men’s Chest Island.

Ostatnio edytowano 22 sty 2016, o 19:57 przez _jp_, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor _jp_ otrzymał podziękowanie od: MarekSCO
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2016, o 19:56 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 248
Uprawnienia żeglarskie: gorszego sortu
Alterus napisał(a):
a już Hania na samym początku zaproponowała aby potraktować to w pewnym oderwaniu od zaistniałej na Antarktydzie sytuacji.
Aby to osiągnąć, trzeba by zmienić tytuł wątku. Zawarta w tytule nazwa jachtu jednoznacznie wiąże wątek z zaistniałą sytuacją.
Alterus napisał(a):
...pomijając bowiem jakieś naprawdę skrajne przypadki, które skądinąd na Stacji nie miały miejsca, to niestety kapitana obarcza fakt pozostawienia części załogi. Już o tym pisałem, powtarzał nie będę.
Polemizował bym z tą tezą, do czasu gdy załoga wspólnie wyjaśni (jeżeli będzie chciała), z następujących powodów:
  1. nie znamy dokładnie sytuacji
  2. skoro istnieją takie dezinformacje jak http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-j ... Id,2075104 to dlaczego mam wierzyć innym zasłyszanym informacjom, albo domysłom rządnych sensacji
  3. zalinkowany wyżej artykuł przedstawia zupełnie inny powód pozostania dwóch członków załogi - komu ma teraz wierzyć uczestnik dyskusji?
MarekSCO napisał(a):
...I naprawdę nie sądzę, żebym był tutaj wyjątkiem :idea:
Dlatego powinno... Zostać w załodze ;)
Ale nie zostało. I teraz tego o czym pisze Alterus - zanegować nie sposób.
Sami dali prawo do takich reakcji forum

Odnoszę się do wytłuszczonej części cytatu
Tutaj nie do końca się zgodzę. Zdaję sobie sprawę z prawa do słabości każdego bez wyjątku członka załogi. Zwłaszcza w warunkach i pod presją jaką się znajdowali.
Uważam jednak, że czytelnicy powinni mieć swój rozum, wyczucie i empatię, która pozwoli im tam na odreagowanie, a my tutaj to zrozumiemy.

Tak się jednak nie stało, nad czym ubolewam. Polowanie na sensację, może się mylę ale tak to odbieram, było silniejsze od empatii i naszej pomocy im w realizacji celu. Pomocy polegającej na łagodzeniu sporu i ukierunkowanie ich myśli na sprawy nadrzędne. Jątrzenie w wątku tylko pogłębiło ich spór, a my wszyscy staliśmy się przyczynkiem do tego, że zapewne ich myśli w tej chwili są bardzo obciążone tym co było.

Szkoda, że niektórzy trzy razy napisali zanim trzy razy pomyśleli.

Za ten post autor pough otrzymał podziękowanie od: peter
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2016, o 20:02 

Podziękował : 474
Otrzymał podziękowań: 462
Uprawnienia żeglarskie: sternik z upr. morskimi
MarekSCO napisał(a):
W kwestii, że kpt Seba dał dupy na całej linii oponował nie będę. Bo dał

Tu bym z lekka oponował, bo:
1. koniec końców jacht doprowadzono do jakiegoś tam w miarę sensownego stanu
2. chyba nieuszkodzony został wypchnięty/ ściągnięty do wody
3. płynie po oceanie, może podaje pozycję jakimś SPOTem, czy innym urządzeniem, może nie,
4. mimo, że niemiło nie wiedzieć gdzie są, to na koniec co nam do tego...
5. może płyną na Malwiny?, może do Las Palmas??
6. żarcia o 2/5 więcej, może mają wędki i kartę wędkarską na Atlantyk?
.......................
MarekSCO napisał(a):
Dlatego odnosiłem się do pierwszego postu Janusza... Tego, który zaczął od słów:
"Załogi już nie ma"...

Dokładnie. Od pewnego momentu Janusz podjął decyzję (sam podjął tę decyzję - chyba jednak zawczasu), że nie płynie "z wariatami", "alkoholikami" , "ludźmi nieodpowiedzialnymi" ( to nie cytaty z Janusza - ale moje warianty oceny współzałogantów).
Decyzja dramatyczna. Bo nie po to się traci ileś tam miesięcy (łącznie w przygotowaniem całęj tej historii ze stelażem, wodowaniem itp.) by na koniec zostać na lodzie/ samemu się zostawić na lodzie.
Na pewno marzył o powtórzeniu Hornu, czy innych tego typu klimatach. A nie o powrocie jakimś samolocikiem, czy innym ustrojstwem do Ushuai.
................
Osobiście też sobie naiwnie wyobrażałem całą ekipę pijaną w sztok. Ale po dotarciu do - powiedzmy - Ushuaia. Pierwsze co bym zrobił, to po sklarowaniu jachtu, sam bym polazł do jakiegoś baru! Po takiej akcji !
Natomiast picie w cudzej chacie (stacja), zanim jeszcze cokolwiek naprawdę zrobiono, świadczy o braku panowania nad nerwami w ciężkiej i dramatycznie niepewnej sytuacji. Ze nie wspomnę, że opóźnia robotę. No i na koniec jest powodem braku zaufania załogi i jej dezercji /wyokrętowania/ wyrzucenia/ itp. itd. - niech sobie każdy wybierze określenie jakie chce. Zależnie od potrzeby chwili. I zmieniającej się naszej wiedzy o sprawie.
Ja bym nie popłynął z pijącym na umór skipperem.

Podsumowując:
- niekoniecznie Seba dał .... na całej linii
- ale rozumiem Janusza i Basię
...........................................
P.S.
Bardzo mi to przypomina:
1. tasiemcowy wątek z Janem Lisewskim i poszukiwania go. Też był horror, że ja dziękuję... Tasiemcowy wątek na 100 stron. Daleko oj daleko nam tu do takiego wyczynu - mówię o 100 stronach pisaniny i horroru :D
2. wątek, gdzie Jasiu zapytał, gdzie dał .... , ale niestety tam potem też już były same krętactwa na koniec (ten drugi punkt dopiero przed nami za 2-3 m-ce , tak na oko)

ad..1.: http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic ... ilit=Saudi

ad.2. : http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic ... t=Lisewski

Było też trochę tu, ale to już nie te klimaty co pierwszy wątek:
viewtopic.php?f=18&t=11003&p=144406&hilit=Lisewski#p144406

Pozdrawiam Krzysztof

Za ten post autor soko otrzymał podziękowanie od: MarekSCO
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 458 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna strona