Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 28 cze 2025, o 15:17

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 lut 2016, o 18:36 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Jacek Woźniak napisał(a):
No czytam i nie wiem jak w wąską skrzynkę wsadzić płetwę "profilowaną" cokolwiek to ma oznaczać.
Wykorzystując to, że nie jest wąska, a wręcz przeciwnie - jest wystarczająco szeroka.

Jedynym w miarę sensownym sposobem wymiany skrzynki było by odwrócenie łódki i próba dostania się od zewnątrz. Tylko koszt budowy rusztowanie podwoił by wartość łódki.

Misiu - czytasz posty na które odpowiadasz? Pytam, bo nic nigdy nie pisałem o wymianie skrzynki, prawda?
Ale skoro zacząłeś - powiadasz, że tuzin starych opon i kilkuminutowa pomoc kilku osób - to koszt porównywalny z wartością łódki?
Przyjedź do Wdzydz, tam wiosenne odwrócenie i zwodowanie Beza2 przez czterech silnych i niekoniecznie mądrych spod pobliskiego sklepu da się zbić do dwu piw na łeb... :-P

Jaromir napisał(a):
Powiedz - gdzie Ty widzisz w wymianie miecza na Bez2 problem wymagający "praktycznie rozwalenia łódki"?
Jaromirze weź znajdź Beza i wejdź do niego a potem mów.

Wziąłem, znalazłem i zdemontowałem w nim miecz - w dwie osoby i pięć minut.
W następnej godzinie zrobiliśmy z niego kilerka.
Ale dzięki Tobie zaczynam żałować, że o tym tu opowiedziałem.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lut 2016, o 18:58 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Jaromir napisał(a):
Przyjedź do Wdzydz, tam wiosenne odwrócenie i zwodowanie Beza2 przez czterech silnych i niekoniecznie mądrych spod pobliskiego sklepu da się zbić do dwu piw na łeb...

No zaraz, ale 8 piw może podwoić wartość łódki :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lut 2016, o 09:41 

Podziękował : 90
Otrzymał podziękowań: 735
Uprawnienia żeglarskie: byle jaki jachtowy sternik morski
No to po przemyśleniach będzie tak. Zamawiam nową genuę/foka aby łącznie było koło 9m2, po próbach pływania zastanowię się nad nowym grotem, z jednym refem, być może o trochę zwiększonej powierzchni. Przed sezonem dorobię rozkręcanego pilersa, który stojąc na większej podstawie będzie blokował dodatkowy balast, który zmieści się w wanience przed skrzynką mieczową. Ewentualnie mam w dziobie zamykaną komorę na akumulator, to mogę i tam dołożyć trochę balastu. No i mam zamiar coś pokombinować z obciągaczem bomu.
A co mi wyjdzie w tym roku z tych planów to zobaczymy. :D

http://www.waligorski.art/liryka.php?litera=b&nazwa=22
"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."

Za ten post autor Bastard otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2016, o 21:34 

Podziękował : 90
Otrzymał podziękowań: 735
Uprawnienia żeglarskie: byle jaki jachtowy sternik morski
Wreszcie sezon rozpoczęty. Nowy fok/genua kupiony (dziękuję Krzysztofie) ale nie mogłem go spróbować bo przy kipach szotowych (które są dalej od dotychczas używanych) nie ma możliwości zablokowania szota. Będę potrzebował szotmena, ale Micuś na razie nie miał czasu. :D
A co do eksperymentów, to zamieszczam zdjęcie pierwszego 20 kg worka ze żwirkiem w wanience w kokpicie. Wygląda na to, że zmieści się tam jeszcze trzy worki co da łącznie 80 kg balastu przed mieczem.
Druga sprawa to obciągacz bomu. Na drugim zdjęciu jest pokazane ucho przy stopie masztu - otwór około 8 mm, blacha chyba ze 2-3 mm. Mam nadzieję, że to wystarczy. Wywiercenie otworu w bomie nie będzie żadnym problemem, tylko w jakiej odległości od masztu to zrobić. No i jaki prosty i tani układ obciągacza wykonać?
Ryś napisał(a):
Achem... a o aerodynamikach i z nich korzystaniu praktycznem jakosi dziwnie któryś już raz przy okazji Bza dyskutujem... a zważywszy że jeden taki nieprawnie rodzon brzmi jakby wiedzę fizycznę teoretycznę posiadowywał zabezpieczoną w stopniu znacznym, by nie rzec profesjonalnym, to aż wątpliwość powstawa czy istotnie o drogę pyta, czy... normalnie strach coś głupio pisnąć... :lol:

Wiesz Ryś, teoretycznie to można sobie rozumieć wszystko, ale praktyka jest inną inszością. I patrząc na dzisiejsze doświadczenia myślę, że powtarzając wielokrotnie pewne zasady, wreszcie mi je choć w części uświadomiliście. :D Wprawdzie dzieci na Optymistach objeżdżały mnie ze wszystkich stron ale tym na razie najmniej się przejmuję. :rotfl:

Załączniki:
Bom ze stopą massztu.jpg
Bom ze stopą massztu.jpg [ 420.43 KiB | Przeglądane 1396 razy ]
balast.jpg
balast.jpg [ 429.05 KiB | Przeglądane 1396 razy ]

http://www.waligorski.art/liryka.php?litera=b&nazwa=22
"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3