Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 12 lip 2025, o 19:12

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 maja 2010, o 16:44 

Podziękował : 4522
Otrzymał podziękowań: 4277
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
A o powodzi co będzie??? ;)

Czekam na telefon ze sztabu - powinni mnie wezwać do pomocy, bo w nocy ludzi brakuje...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 maja 2010, o 16:50 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Największym kretynizmem jest ingerencja w przyrodę w wykonaniu ekologów. Rezultat jest opłakany co widać na przykładzie bobrów. Zasiedlono bobry, otoczono je szczelnym parasolem ochronnym a bobry jak to bobry korzystając z tak komfortowych warunków, nie mając do tego naturalnych wrogów, rozmnożyły się jak króliki. W rezultacie budują tamy które podtapiaj gospodarstwa i pola oraz niszczą obwałowania drążąc w nich nory. Jak potrafią zryć wał to ja widziałem, osoba o mniejszych gabarytach do takiej jamy cała by wpadła. No ale bobrom nic zrobić nie można bo ekolodzy by sraczki dostali...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 maja 2010, o 17:00 

Cytuj:
Michał Naftynski z łomiankowskiego OSP
Na całej długości wałów sytuacja stabilna - monitorowana jest podstawa wału i sam wał. Wszystkie wycieki są na bieżąco uszczelniane.
Ochotnicy proszeni są o zgłaszanie chęci pomocy przy uszczelnianiu wałów jak i do patrolowania wałów nocą w sztabie UM Łomianki (tel./.../)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 maja 2010, o 18:15 

Podziękował : 604
Otrzymał podziękowań: 475
Uprawnienia żeglarskie: bezpatencie
Jurmak napisał(a):
Największym kretynizmem jest ingerencja w przyrodę w wykonaniu ekologów. Rezultat jest opłakany co widać na przykładzie bobrów. Zasiedlono bobry, otoczono je szczelnym parasolem ochronnym a bobry jak to bobry korzystając z tak komfortowych warunków, nie mając do tego naturalnych wrogów, rozmnożyły się jak króliki. W rezultacie budują tamy które podtapiaj gospodarstwa i pola oraz niszczą obwałowania drążąc w nich nory. Jak potrafią zryć wał to ja widziałem, osoba o mniejszych gabarytach do takiej jamy cała by wpadła. No ale bobrom nic zrobić nie można bo ekolodzy by sraczki dostali...

niedaleko mnie jest wieś w której zalożono rezerwat i właśnie tam bobry są (mimo ze to tak naprawde kupa chaszczy).
Znajoma osoba widziala jak osp naprawiala wal ktory zaczal puszczac - w wale byla jakas nora zrobiona przez bobry i po wrzuceniu ok 20 workow z piaskiem (takich pakowanych do połowy) nie widać było różnicy...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 maja 2010, o 18:47 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Nooo to ludzie niech się przeniosą, a nie biedne zwierzątka stresują!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 maja 2010, o 19:06 

Podziękował : 68
Otrzymał podziękowań: 38
Uprawnienia żeglarskie: sternik motorowodny
To może wystrzelajmy bobry i będzie spokój. Przecież to takie proste.
Można by jeszcze w Bieszczadach wilki też przy okazji zlikwidować bo owce jedzą a i człowieka mogą.......! Wprawdzie do tej pory dowodów na bezpośredni atak na człowieka jest niewiele a udokumentowany został w Kanadzie czy w Górach Skalistych jeden .....no! ale to o jeden za dużo.
Wystrzelać.
Po Rzeszowie czy po Przemyślu ostatnio misio spacerował .........a przecież mógł kogoś zranić?!...
mógł! Misie do odstrzału. A co?!
Starczy?! - bo ja tak mogę jeszcze.
Można by jeszcze wyciąć drzewa w Polsce co by się kierowcy o nie nie zabijali. A na cholerę drzewa?!
Ze o osuszeniu jezior nie wspomnę! - o ile mniej komarów ..........!
Jurku! - o to Cię nie posądzałem.
Ja mam szacunek dla przyrody. W końcu to ona była tu przed nami. Niech nam się we łbach nie przewraca.
Z wyrazami........
Andrzej P.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 maja 2010, o 20:55 

Podziękował : 604
Otrzymał podziękowań: 475
Uprawnienia żeglarskie: bezpatencie
przyroda przyroda ale instalacje hydrotechniczne czy jak to się zwie mają wyższy prioryter niż bobry. wole zeby zdechlo 10 bobrow niz 1 czlowiek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 maja 2010, o 20:57 

A jak kret wywali chłopu kretówkę na polu, to chłopu zakazać uprawiania pola, żeby kreta nie stresować! A co!

Ja tylko tak w kwestii formalnej. Człowiek jest częścią przyrody, przyrody w której istnieje selekcja naturalna. Silniejszy (silniejszy fizycznie, sprytniejszy, sprawniejszy intelektualnie) zjada słabszego (analogicznie)! Jestem absolutnie zwolennikiem dbania o przyrodę, żeby się nie okazała, że za 20 lat już nie będzie o co dbać. Tylko na Boga pamiętajmy że gdybyśmy nie byli na szczycie drabiny pokarmowej, to inne zwierzęta (człowiek to po prostu ssak, tak jak wiele innych) wyżej usytuowane na tej drabinie nami by się nie przejmowały. Dbajmy, ale jak mam do wyboru bóbr czy człowiek to wybieram człowieka.

Skrajne postawy eko-terrorystów prowadzą m.in. do takich postaw jaką gdzieś mi się udało wyczytać - "ludzi powinno być maksymalnie 1 mld, a idealnie by było 500 mln, wtedy nie szkodzili by środowisku". Może należy się posunąć dalej? Może w ogóle ludzi nie powinno być, nikt by wtedy tych biednych ptaszków, bobrów i innych kretów nie stresował.

Apeluję o zdrowy rozsądek.

ps. Stary Praktyku, cieszę się że pamiętasz iż jednak udokumentowano (ostatnio przekonywałeś mnie że nie) ataki wilków na ludzi i nie był to jeden jak mówisz przypadek. Zaglądnij jeszcze raz do źródła, które Ci podałem! To tylko tak gwoli ścisłości.

pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2010, o 06:18 

starypraktyk napisał(a):

http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/ ... _waly.html

starypraktyk napisał(a):
Jurku! - o to Cię nie posądzałem.
Ja mam szacunek dla przyrody. W końcu to ona była tu przed nami. Niech nam się we łbach nie przewraca.

Nie ustawiaj mnie w narożnik, dobrze? Przyroda jest to bardzo skomplikowany twór i gdy ktoś zaczyna przy nim majstrować to potem niestety trzeba strzelać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2010, o 09:36 

Najnowsza informacja z działań przeciwpowodziowych w Łomiankach:

Cytuj:
/.../Sytuacja na wałach jest ustabilizowana. Obsada osobowa do ochrony wałów jest zabezpieczona.
W pogotowiu czekają podchorążowie WAT, a sztab dysponuje listą ponad 500 mieszkańców Łomianek,
którzy zgłosikli się do pomocy. Wisła w Łomiankach opadła w ciągu ostatniej doby o 25 cm. Lustro wody
znajduje się ponad 1,5 metra powyżej podstawy wału.

Wojciech Asiński
rzecznik prasowy UM

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2010, o 11:10 

Podziękował : 2352
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
starypraktyk napisał(a):
Wcale nie takie proste - wiesz jak trudno trafić w bobra? :-)
I kormoranom też by się przydało :-)

Cytuj:
Nie wiem co znaczy "mieć szacunek do przyrody" i co to zmienia, ale ze zwrotem "ona była tu przed nami" to zgodzić się nie mogę w ogóle.
Ta co była przed nami (w sensie, że przed ludźmi) już dawno nie istnieje i nie została zniszczona przez nas tylko przez samą siebie (w sensie, że przez przyrodę) a ta która istnieje teraz i nas otacza jest częścią nas samych więc trudno mówić o różnych datach jej stworzenia.

A wracając do szkodliwego wpływu ekologów na przyrodę link do artykułu w "Życiu Warszawy" o tym dlaczego ZOO jest narażone na zalanie a ukochane zwierzątka na odstrzał.

Znamienny kawałek artykułu: Wały w Warszawie nie są budowane przede wszystkim z powodu protestów ekologów – twierdzi inżynier Zbigniew Bartosik ze Specjalistycznej Pracowni Projektowej Waga-bart, która m.in. przygotowała projekt Wału Rajszewskiego na Białołęce. – Dokumentacja wału broniącego zoo przy Wybrzeżu Helskim była gotowa już w 2002 r. Niestety, zaskarżyło ją Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków. Wojewódzki Sąd Administracyjny przychylił się do tej decyzji i gotowy od ośmiu lat projekt leży na półkach – mówi rozgoryczony.

http://www.zw.com.pl/artykul/479089_Eko ... _waly.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2010, o 12:17 

Maar napisał(a):
Nie wiem co znaczy "mieć szacunek do przyrody" i co to zmienia, ale ze zwrotem "ona była tu przed nami" to zgodzić się nie mogę w ogóle.
Ta co była przed nami (w sensie, że przed ludźmi) już dawno nie istnieje i nie została zniszczona przez nas tylko przez samą siebie (w sensie, że przez przyrodę) a ta która istnieje teraz i nas otacza jest częścią nas samych więc trudno mówić o różnych datach jej stworzenia.

O jakich datach stworzenia mówisz - zapisanych w Biblii, czy w innym, równie naukowym, źródle? ;)

Przyroda/natura/czy jak jej tam - nie jest wcale niczym stałym i niezmiennym, wciąż się zmienia, również "pod wpływem siebie samej" - naturalna sukcesja, zmiany klimatu spowodowane siłami kosmicznymi, działalność wulkaniczna itd.

Problemem jest ewentualnie nasz stosunek do niej - traktowanie jako czegoś przeciwstawnego nam ludziom, traktowanie, jako bezdennego śmietnika, lub jako bezmiernego banku zasobów naturalnych. Ignorowanie jej praw (budowa na terenach zalewowych, czynnych wulkanicznie itd. itp.)

Cytuj:
Znamienny kawałek artykułu: Wały w Warszawie nie są budowane przede wszystkim z powodu protestów ekologów – twierdzi inżynier Zbigniew Bartosik ze Specjalistycznej Pracowni Projektowej Waga-bart, która m.in. przygotowała projekt Wału Rajszewskiego na Białołęce. – Dokumentacja wału broniącego zoo przy Wybrzeżu Helskim była gotowa już w 2002 r. Niestety, zaskarżyło ją Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków. Wojewódzki Sąd Administracyjny przychylił się do tej decyzji i gotowy od ośmiu lat projekt leży na półkach – mówi rozgoryczony.

To nie wina ekologów, tylko niezawisłego sądu (albo niedorobionego projektu - raczej)!!! To nie ekolodzy wydali decyzję, tylko sąd wydał wyrok po wnikliwym rozpatrzeniu sprawy. Czy masz podstawy aby sądzić, że sąd jest w zmowie z ekologami, a może że jest głupi i niekompetentny? Dlaczego mądrzy, inteligentni i kompetentni inżynierowie nie potrafili obalić argumentów ekologów - przecież gdyby, w danym przypadku, mieli rację, to sąd by im musiał tę rację przyznać?! Dlaczego nie ujęto w projekcie założeń i argumentów ekologów i nie spróbowano przez osiem lat stworzyć nowego rozwiązania, które pogodziłoby wszystkie potrzeby i spełniło wszystkie konieczne kryteria??? A może inżynierowie są, po prostu, zbyt zadufani w wierze we własną nieomylność i uważają, że ich wydumka sprzed 8 lat jest jedynym słusznym rozwiązaniem i niczego innego się zaprojektować nie da???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2010, o 12:20 

http://www.zegluga.apisvideo.pl/news.php?readmore=724

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2010, o 12:22 

robhosailor napisał(a):
niczego innego się zaprojektować nie da???

A jeżeli rzeczywiście się nie da?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2010, o 12:39 

robhosailor napisał(a):
sąd wydał wyrok po wnikliwym rozpatrzeniu sprawy.

Sąd kieruje się przepisami prawa, a przepisy prawa nie zawsze są mądre! Wziąłeś to pod uwagę w swoich rozważaniach? Wziąłeś pod uwagę, że przy tworzeniu prawa eko-terroryści lobbują na swoją rzecz podobnie jak PZŻ na swoją? Uważasz, że kierując się tylko zdrowym rozsądkiem Sąd by zabronił budowy wałów?

Ja wiem że lepiej żeby żyło w rzece 10 bobrów niż żeby ocalić dobytek setek ludzi. Pamiętaj że my jako część przyrody też musimy być chronieni! 15 osób utonęło, to tak nie rozpaczasz jak za kilkoma bobrami!

Więcej empatii do własnego gatunku nie tylko do innych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2010, o 12:43 

Jurmak napisał(a):
A jeżeli rzeczywiście się nie da?
To trzeba udowodnić, że inwestycja jest niezbędna i że przy dzisiejszym stanie techniki, wiedzy (i czego tam jeszcze) przedstawione rozwiązanie jest jedyne, a szkody w środowisku zostaną zrekompensowane w taki to a taki sposób. Daje się wszystko budować na obszarach sieci Natura 2000 (prawie cała Wisła) za wyjątkiem rezerwatów ścisłych, ale trzeba spełnić pewne kryteria, a nie narzekać na ekologów, otopy i inne grinpisy.

carlo napisał(a):
15 osób utonęło, to tak nie rozpaczasz jak za kilkoma bobrami!

Więcej empatii do własnego gatunku nie tylko do innych.

:shock: :shock: :shock:
@carlo - jeśli nie przeginasz, to wskaż mi mój konkretny cytat, bo chyba czegoś za dużo się nałykałeś... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2010, o 12:47 

Chodzi o pewną retorykę, którą stosujesz. Można z niej wywnioskować, że ludzie mają pogodzić się ze stratami kosztem spokoju zwierząt. Nie zależnie od proporcji.

Użyłem oczywiście przejaskrawienia, co Tobie się często zdarza w dyskusji ze mną, więc co się dziwisz?? :>

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2010, o 13:04 

Drogi Jurku;
Nie posądzaj mnie o bezeceństwa stawiania kogokolwiek pod jakąkolwiek ścianą bo nie to było moim zamysłem. Ja nie jestem absolutnie za bezwzględnym przestrzeganiem żądań ekologów.
Ja jestem za postępowaniem o jakim napisał robuś w odpowiedzi na artykuł Marka.
No bo jeśli jest problem, to co?! - nie można usiąść wspólnie do stołu i krakowskim targiem
typu Wy nam trochę tu odpuścicie a my Wam w innym miejscu, - dojść do porozumienia?!
Jest rzeczą zrozumiałą, że jeśli bobry rozmnożyły się w nadmiarze i niszczą wały - należy coś z tym zrobić. Podpowiem; - można je Niemcom za spore pieniądze sprzedać lub po odłowieniu
przenieść w inne miejsce. Ale tego powinny odpowiednie służby dopilnować PRZED powodzią.
A nie w trakcie, gdy ludzie, którym na ich oczach odjeżdża cały życiowy dobytek - są dalecy od rozważań o ochronie przyrody.
A artykuł o panu Nowickim jest mi doskonale znany zarówno jak i poczynania tego pana.
Prawdopodobnie w jego sprawie toczy się lub już jest zakończone, - śledztwo.
Tylko że to nie dowód przeciwko ekologom. Wiadomym bowiem jest, że gdzie drwa się rąbie tam wióry się sypią. W naszym rządzie tez parę afer wykryto i co?! - rząd zlikwidować?
Nie jestem przeciwko nowoczesności. Jestem za rozwojem ale rozsądnym. Z poszanowaniem
poglądów wszystkich ludzi. I z poszanowaniem walorów naszej, jeszcze w miarę pięknej przyrody również.
A to choćby dla tego, że w tym biednym kraju nie ma dróg, kolej jest w stanie opłakanym jak i służba zdrowia. Wojsko mamy takie, że nie daj boże Kunta Kinte na nas napadł - po nas.
Jednym słowem mamy niewiele. Ale, IMHO mamy przepiękną przyrodę której paru w Unii nam zazdrości. Szanujmy to. I nie niszczmy bezsensownie.
Pozdrowionka.
Andrzej P.
ekolog choć nie terrorysta,
taki umiarkowany.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2010, o 13:10 

carlo napisał(a):
Użyłem oczywiście przejaskrawienia, co Tobie się często zdarza w dyskusji ze mną, więc co się dziwisz?? :>

:lol: :lol: :lol:
Niezłe!

Wracając do tej konkretnej powodzi i strat:

Między innymi podstawowymi przyczynami było ignorowanie konkretnych praw natury podczas budowy nowych osiedli, a kiedyś całych wsi. Na moim terenie 1/3 gminy jest na pierwszym tarasie zalewowym. Ten teren od zawsze powinien być całkowicie wyłączony ze zwykłej zabudowy mieszkaniowej. Tam mogli się osiedlać holenderscy mennonici, którzy przybyli tu w I poł. XVII wieku, którzy potrafili sobie z tym radzić budując swoje domy na terpach (sztucznych wzniesieniach - powyżej wysokiej wody), budując drogi na groblach itd. itp. i żyli tam przez ponad 200 lat bez wału przeciwpowodziowego (!!!) - rzeka rozlewała się szeroko, ale nie głęboko. Od lat rzeki obwałowywane są wąsko, wezbrania są więc dużo wyższe (bo ta sama ilość wody musi spłynąć węższym korytem), a niebezpieczeństwo zalania osiedli zbudowanych na terenie zalewowym bez uwzględnienia wysokiej wody - bardzo duże, a ewentualne straty wprost ogromne.

Komunikat specjalny: Potrzebna jest pomoc (bielizna, ubrania, koce... i psycholog) dla powodzian z gminy Wilków koło Kazimierza n/Wisłą. Właśnie przed chwilą Sztab Antykryzysowy w Łomiankach zaapelował do naszych mieszkańców (nam się chyba już - tym razem - udało!) o przynoszenie darów dla powodzian do Urzędu Miasta, ale myślę, że to może dotyczyć i innych - organizujcie te pomoc wśród swoich znajomych i sąsiadów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2010, o 13:17 

robhosailor napisał(a):
Między innymi podstawowymi przyczynami było ignorowanie konkretnych praw natury podczas budowy nowych osiedli, a kiedyś całych wsi.

Całkowicie się z tym zgadzam, ale jak chcesz to pogodzić z ograniczoną przestrzenią i koniecznością osiedlania się w pobliżu lęgowisk ptaków, naturalnych terytoriów zwierząt, wycinaniem lasów, etc. Ludzi jak by trochę dużo, a miejsca trochę mniej. Może się mylę, ale skoro ciężko w Polsce zbudować most czy drogę, to co dopiero usytuowanie tak dużych skupisk ludzi? :P

Żebym nie został, źle zrozumiany. Uważam że jak ktoś się wybudował na terenie zalewowym to powinien mieć pretensje tylko do siebie. Tylko powiedz to mieszkańcom Sandomierza.

ps. Jak by ten wał u Ciebie bobry podkopywały to też byś uważał, że nie wolno ich ruszać?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2010, o 13:29 

robhosailor napisał(a):
To trzeba udowodnić, że inwestycja jest niezbędna i że przy dzisiejszym stanie techniki, wiedzy (i czego tam jeszcze) przedstawione rozwiązanie jest jedyne,

Robert, wiesz o co z wałem przy ZOO chodzi?

Eko-oszołomy żądają, aby wał powstał w miejscu "podwala" czy jak to się nazywa - tego istniejącego wzniesienia, po którym biegnie ulica Wybrzeże Helskie i które jest tuż przy chodniku.
Ulicą tą wraca do domu połowa mieszkańców Bródna, Tarchomina, że o Starej Pradze nie wspomnę - tam jest gigantyczny korek każdego dnia, tysiące samochodów.

Przedstawione przez projektanta rozwiązanie (czyli budowa wału pomiędzy Wisłą a ulicą) nie jest jedynym rozwiązaniem - można przecież (tak jak chcą ekolodzy) zbudować wał w miejscu ulicy, zlikwidować tam ruch i doprowadzić mieszkańców do pasji.

Na tym właśnie polega szkodliwe działanie ekoterrorystów! Wiedzą, że nikt władny nie podejmie decyzji o likwidacji bardzo ważnego połączenia a dla sądu istnienie innych ulic w mieście (objazd jest możliwy chociażby przez Radzymin, wszak:) jest wystarczającym argumentem przeciw niezbędności budowy wału według projektu Waga-Bart :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2010, o 13:46 

carlo napisał(a):
robhosailor napisał(a):
Między innymi podstawowymi przyczynami było ignorowanie konkretnych praw natury podczas budowy nowych osiedli, a kiedyś całych wsi.

ps. Jak by ten wał u Ciebie bobry podkopywały to też byś uważał, że nie wolno ich ruszać?

1. Bobry ryją w wałach przeciwpowodziowych, bo te są budowane zbyt wąsko przy samej rzece.

2. U nas podczas ochrony wału wycięto (w nocy z niedzieli na poniedziałek) sporo dużych drzew, które rosły w rejonie ławy (podstawy) wału - nie było innego sposobu na uszczelnienie przecieku pod podstawą wału - rozumiem to i nie mam nic przeciwko tym działaniom, wręcz przeciwnie - popieram je. Takie rzeczy powinny być wykonywane odpowiednio wcześnie, dopóki drzewa są młode i mało wartościowe, a w ogóle - wał i jego najbliższa okolica powinna być stale konserwowana, monitorowana - np. regularne wykaszanie wałów i ich technicznego pasa jest jednym ze sposobów ich utrzymania, bo wtedy nie rosną na nich i w ich pobliżu drzewa, którymi interesują się bobry.

Podczas obrony wału w gminie Łomianki zbudowano odcinek tłuczniowej drogi technicznej w celu umożliwienia dojazdu sprzętu (wywrotki z piaskiem itp.) - takie sprawy są w gestii wojewódzkiego urzędu marszałkowskiego i powinny być wykonywane na bieżąco, a nie w ramach akcji ratunkowej!!! Gmina wielokrotnie zabiegała o stałe utrzymywanie wałów przez samorząd wojewódzki, a jednak musieliśmy w końcu "nielegalnie" (ale w stanie wyższej konieczności) zrobić to sami, na swój wyłączny koszt...

Dochodzą inne sprawy formalne, które dotąd nie zostały załatwione - wał przeciwpowodziowy styka się z granicami wielu setek działek rolnych, a zgodnie z rozsądkiem pas techniczny wału powinien być terenem gminy, lub państwowym. Wykonanie jakichkolwiek prac na tym terenie uniemożliwia struktura własności terenu przy samym wale. Musi zostać uchwalona i wdrożona spec ustawa o przejęciu pasa technicznego (nie wiem ile, może szerokości 20 m???), bo w przeciwnym wypadku nikt nie ma prawa wstępu na te tereny z jakimikolwiek pracami - to są działki prywatne!!! Ludzie zapuszczają sami ten teren, porasta on drzewami, potem wprowadzają się bobry i... nieszczęście gotowe!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2010, o 14:00 

Nie kwestionuje ani jednego słowa. Tylko się zastanawiam nad czymś innym.

Jeżeli potrzeba zbudować/wyremontować wały i nie można bo są w tym miejscu bobry, to nie powinno się zabraniać budowy/remontu tylko eksmitować bobry w inne miejsce.

Taki przykład niestety ogólnikowy bo nie pamiętam szczegółów.

Oglądałem kiedyś program na National Geographic o budowie zapory. Było to w jakimś kraju po za EU nawet zdaje się nie na naszym kontynencie.
Zapora była potężna, a teren zalewowy po wybudowaniu zapory proporcjonalnie do zapory - też potężny. Na terenie zalewowym znajdowały się skupiska wielu gatunków zwierząt, w tym wiele chronionych.
Wiesz co zrobili ekolodzy?
Nie protestowali! Wzięli się za eksmisję (wyłapywanie i przesiedlenie) tych zwierząt. Takie działania uważam że służą przyrodzie. Działania, których jedynym celem jest wyciągnięcie pieniędzy od inwestora, bądź zablokowanie inwestycji tylko po to żeby mieć satysfakcję są .... nie powiem jakie bo będę wulgarny.
Często ekolodzy nie chcą usiąść przy stole i poszukać konsensusu. Wolą się przykuć do drzewa. Wcale w ten sposób nie pomagają przyrodzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2010, o 14:24 

carlo napisał(a):
Jeżeli potrzeba zbudować/wyremontować wały i nie można bo są w tym miejscu bobry, to nie powinno się zabraniać budowy/remontu tylko eksmitować bobry w inne miejsce./.../
Nie protestowali! Wzięli się za eksmisję (wyłapywanie i przesiedlenie) tych zwierząt. Takie działania uważam że służą przyrodzie. Działania, których jedynym celem jest wyciągnięcie pieniędzy od inwestora, bądź zablokowanie inwestycji tylko po to żeby mieć satysfakcję są .... nie powiem jakie bo będę wulgarny.
Często ekolodzy nie chcą usiąść przy stole i poszukać konsensusu. Wolą się przykuć do drzewa. Wcale w ten sposób nie pomagają przyrodzie.

Tak jest - zrekompensowanie na innym miejscu. Wyobraź sobie jeszcze, że nie każde środowisko można zrekompensować przez wyłapanie przedstawicieli poszczególnych gatunków i przenoszenie ich w inne miejsce. Tak można zrobić z dosyć dużymi ssakami, jakimi są bobry, ale nie da się tak łatwo przenieść i odtworzyć całego ekosystemu - stąd był taki problem z Doliną Rospudy, to dlatego jest taki wrzask o Puszczę Białowieską itd. itd.

Nie jestem fachowcem, ale wiem, że pewnych ekosystemów (przy dzisiejszym stanie wiedzy i techniki) odtworzyć w innym miejscu się po prostu nie da, bo ich powstanie to długi i skomplikowany proces, ilość zasiedlających organizmów i współzależnych gatunków - ogromna. Natomiast zniszczyć można na prawdę bardzo szybko!

Spektakularna akcja wyłapywania bobrów ma tyle samo sensu, co i żelazny protest z przykuwaniem do drzew - czasami jest zasadna, a czasami nie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2010, o 14:28 

Tylko wiesz, gdyby ekolodzy nie protestowali w miejscach, gdzie można inaczej, to pewnie i społeczeństwo (w tym i ja) inaczej reagowało by na protesty tam gdzie to jest na prawdę uzasadnione.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2010, o 14:32 

robhosailor napisał(a):
Komunikat specjalny: Potrzebna jest pomoc (bielizna, ubrania, koce... i psycholog) dla powodzian z gminy Wilków koło Kazimierza n/Wisłą. Właśnie przed chwilą Sztab Antykryzysowy w Łomiankach zaapelował do naszych mieszkańców (nam się chyba już - tym razem - udało!) o przynoszenie darów dla powodzian do Urzędu Miasta, ale myślę, że to może dotyczyć i innych - organizujcie te pomoc wśród swoich znajomych i sąsiadów.

Ponawiam ten komunikat, bo w hałasie walki o ekologię może nam umknąć - ci ludzie, mieszkańcy gminy Wilków, stracili wszystko, maja tylko to ubranie, co na sobie i nic więcej!!!

Pełna treść komunikatu Sztabu Antykryzysowego w Łomiankach:
Cytuj:
Prośbę kierujemy pod adresem wszystkich Państwa, którzy są w stanie przekazać na powyższy cel artykuły (ubranie może być używane, ale nie zniszczone) takie jak:

- Bielizna męska, damska

- Podkoszulki, skarpety

- Odzież dziecięca

- Ręczniki

- Świece, zapałki

- Żywność pakowana, konserwy, woda pitna, herbata, cukier

- Kalosze, gumowce

- Mopy, wiaderka

- Środki czystości, środki dezynfekcyjne, piorące, szampony

Zbiórka artykułów odbędzie się do czwartku 27.05.2010r. do godz. 16:00 w budynku gminy przy ul. Warszawskiej 115.

Rzeczy przewiezione zostaną do mieszkańców gminy Wilków, przebywających w szkole podstawowej w Dobrem koło Kazimierza Dolnego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2010, o 16:06 

Podziękował : 93
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy :)
Niestety tak jak matka kumpla mieszka teraz w Warszawie bo z jej chałupy tylko dach widać .Wał który "puścił"koło Świniar ( pod Płockiem ) miał 30 lat więc wszyscy umacniali te 100letnie , to był błąd , zalało wszystko jak okiem sięgnąć . Z jej relacji wynika że służby ratownicze na prawde się sprawdziły i robiły co mogły aby wszystkim przepraszam za słowo ale ..dogodzić Ostrzeżenie było od kilku dni , prosili ( ratownicy ) o ewakuacje chociażby zwierząt puki jest czas bo póżniej tylko ludzie się liczą Ale jak to ogłaszali to wielu trawkę kosiło i np paradoksalnie sąsiad....staw pogłębiał Rozsądni zabezpieczyli wszystko co się da i maszerowali z całą trzodą i dobytkiem na wyższe rejony przy eskorcie policji i wojska , w górze helikoptery czekały na każdy sygnał z dołu o potrzebie pomocy Dostali agregat co by trochę poświecić czy wiadomości obejrzeć ( czekali w domu wyżej położonym ) w końcu i oni wezwali taksówkę znaczy ponton

Tak myśle że wielu z nas lekceważy zagrożenia i skutki wlasnego postępowania czy to my jako obywatel -człowiek czy my jako władza czy my jako druga władza znaczy ekolodzy
Oj igramy sobie z naturą igramy..

PS Pojadę pewnie na miejsce jak woda zejdzie bo to dopiero będzie koszmar , rąk do pracy będzie potrzeba Wiem że organizowane są zgłoszenia do pomocy mieszkańcom przy sprzątaniu bo oni najbardziej to potrzebują już tam wrócić i żyć normalnie .....do następnego

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2010, o 16:35 

No to ustaliliśmy wszystko w kwestii ekologii ( ?) - i chwatit.
Dzięki Ci robuś za wsparcie ponieważ oni by mnie zagryżli samego.
Tak sobie kiedyś marzyłem: - jak łyknę jakąś poważniejszą kumulację, zbuduję marinę.
Ale w zgodzie z ekologią. Wtedy zaproszę Jurmaka, Maara i kto tylko będzie miał ochotę to obejrzeć co by pokazać, że można pogodzić nowoczesność z poszanowaniem przyrody.
Do lepszych czasów, /to w kwestii powodzi / :-)
Andrzej P.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2010, o 18:11 

Offtopy w HydePark?!
Klawe jest życie moderatora, ale bez przesady proszę :-))))
Do "Rupieciarni" się mamy przenieść?! :-)

Sam jesteś offtop! I spamer! Bo każdy offtop to spamer, panie kierowniku on mi narzędzie pracy z ręki wyrwał! A ścierka od tego jest, żeby była brudna!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2010, o 18:16 

Właśnie było kolejne dementi w sprawie przerwania wału na odcinku łomiankowskim - podobno była taka kaczka w TVN Warszawa (nie mam telewizora, więc nie wiem - sprawę znam tylko z tych, kilku już w ostatnich paru dniach, dementi...).

Czy niektórym dziennikarzom na prawdę zależy na tym, aby wśród ludzi siać panikę i dezinformację, zwłaszcza w tak trudnych chwilach??? :evil:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona