Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 7 lip 2025, o 15:51

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 08:06 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Stara Zientara napisał(a):
Fala o wysokości PÓŁ metra widziana z kajaka zasłania wszystkie wieżowce na brzegu :)

Dlatego warto mowic o zaslanianiu horyzontu i podawac wysokosc obserwatora, co w swoim poscie zrobilem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 08:09 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
plitkin napisał(a):
Dziwi mnie więc chęć Cape udowodnienia, że fala 3,5 m nie mogła zaistnieć

Skoro Cię dziwi, to przeczytaj jeszcze raz. Napisano fala najczęściej 3-4 metry.
A to są subiektywne odczucia, a nie prawdziwa wysokość fal.
Fala podwójna się zdarza, ale nie "najczęściej".

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

plitkin napisał(a):
No i argumentacja wydała mi się być dość... słaba.

Czyli dane greckiego instytutu meteo, to argumentacja....słaba.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 08:51 

Cape napisał(a):
plitkin napisał(a):
No i argumentacja wydała mi się być dość... słaba.

Czyli dane greckiego instytutu meteo, to argumentacja....słaba.

Nie. Argumentacja o 20 latach.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Cape napisał(a):
Napisano fala najczęściej 3-4 metry.

Kazdy widzi co chce. Ja widze, ze jest napisane nastepujace przeslanie: sa opisane rozne warunki wiatrowe, przy czym autor zaznaczyl, ze z opisanych warunkow wlasnie przy 8-9B byla najgorsza fala, ktorej wysokosc autor ocenil na 3-4m.
Podwazyles to "wlasnym 20-to letnim doswiadczeniem (juz samo w sobie zabawne)", i PROGNOZĄ pogody 7B na DZIS, uzywajac tego jako rzekomych danych instytutu. Wg mnie oba argument sa od czapy, wrecz zabawne.
Dlatego pisalem, ze Twoja "argumentacja" mnie dziwi. Mysle, ze teraz jasno napisalem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 09:51 

plitkin napisał(a):
Wg mnie oba argument sa od czapy, wrecz zabawne

Bez komentarza

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 10:17 

Podziękował : 357
Otrzymał podziękowań: 299
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht.
Wiktor proponuję lekturę... Adlard Coles' Heavy Weather Sailing

http://allegro.pl/zeglowanie-w-warunkac ... 02592.html

Oczywiście jak nie czytałeś. Jak czytałeś to dziwię się twoim wywodom i przytykom w stronę Cape.

Autor żeglując małymi jachtami opisuje swoje doznania podczas żeglowania w sztormach.
Jak mu się wydawało.... tak, wydawało że fale są jak domy a wiatr ma siłę huraganu.
Na koniec każdego rozdziału są przytoczone realnie panujące warunki z odczytów ze statków i brzegowych stacji meteo i ZAWSZE fale są o połowę mniejsze a wiatr o dziwo słabszy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 10:42 

junak73 napisał(a):
a wiatr o dziwo słabszy

Jeśli chodzi o wiatr, to dzisiaj powszechne są wiatromierze. Czyli problem oceny siły wiatru odpada. Mamy to zmierzone.
Gorzej z falą, im mniejszy jacht, tym wrażenie, że fale wyższe. Na standardowym jachcie siedzimy w kokpicie ok 2 metry nad wodą (na Carterze niżej) Fala 3-4 metry jest wyżej od naszego wzroku o metr, dwa metry. Jest odbierana przez nas, jak gigantyczna góra wody sięgająca salingów. Otóż na omawianym akwenie przy silnym meltemi (7 do 8) niezwykle rzadko napotykałem fale przysłaniające horyzont, czyli o wysokości powyżej 2 metrów. A gdy napotykałem, to były to fale pojedyncze, wtedy, gdy dwie fale na siebie się nałożyły. Taka fala zresztą bardzo szybko się załamuje i traci swoją nienaturalną wysokość.
Na zdjęciu fala na Cykladach, siła wiatru 25 do 30 w.
Jacht Oceanic 40

Załączniki:
PA050346.jpg
PA050346.jpg [ 87.87 KiB | Przeglądane 3140 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 12:58 

Swoja droga: jak podajecie wysokosc fali? Amplituda czy polowa amplitudy? Moze stad sa nieporozumienia? Jak to podaja wspomniane stacje meteo?
Jak technicznie mierza to statki?

W mojej ocenie fala 3m (amplituda) moze sie zdarzac dosc czesto. Oceniam to tak, ze kiedy stoje w kokpicie na standardowej 4x stopowej mainstramowej czarterowie kiedy jacht jest w dolinie fali, to wierzcholek nastepnej jest ISTOTNIE powyzej mojej glowy. Ciekaw jestem co wowczas pokazuja stacje oficjalne dane.

W takich warunkach plywalem na Srodziemnym chyba tylko raz. Na Cykladach przy 5-6B takiej fali nie widzialem, ale nie wykluczam, ze mogla powstac przy 9B.

Cape, co do 20 lat: nie zamierzalem Cie urazic czy zaczepiac. Chodzi o abstrakcyjnosc argumentu: to moze byc jedynie 20 rejsow tygodniowych lub dwutygodniowych, ale brzmi zbyt dumnie w porownaniu do osobnika, ktory plywa "raptem" od 5lat, ale spedza w morzu 30 tygodni rocznie. Przykladowo - Szymon przez ostatni rok zrobil wiecej niz nasze z Toba "20 lat plywania"razem wziete. Moj ojciec ma prawo jazdy od 30lat, ale nie wsiadlbym z nim do auta, choc ja mam prawko znacznie krocej. Przyklady mozna mnozyc w nieskonczonosc.
Tak wiec argument "X" lat jest zwyczajnie nie miarodajny i bez sensu. Nie ma co sie obrazac na zwrocenie uwagi na to. Nothing personal, to jedynie odniesienie sie do niefortunnego argumentu.

Nawet na Twoim zdjeciu, zakladajac, ze fotograf siedzi, amplotuda fali jest ok. 2,5 m, co przy wietrze o 2B mniej niz warunki na jakie powoluje sie armator wspomnianej lodki daje podstawy sadzic, ze fala jednak moze sie tam rozbudowac do wspomnianych wartosci.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 13:18 

plitkin napisał(a):
jak podajecie wysokosc fali?

Od doliny do grzbietu. Czyli wartość międzyszczytowa.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Amplituda

A co do występowania fal i ich wysokości
Stefan Trzeciak, Meteorologia morska z oceanografią.
Roz 5 Falowanie strona 207

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 13:31 

Czyli na fotce z Oceanisa nalezy przyjac wysokosc fali minimum 2,5 m, o ile fotograf siedzi w kokpicie i robi zdjecie na poziomie oczu. Jezeli stoi, to >3m. Jezeli tak, to 3,5 m przy 9B bylo mozliwe. To w koncu porzadny sztorm.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 13:35 

plitkin napisał(a):
Czyli na fotce z Oceanisa nalezy przyjac wysokosc fali minimum 2,5 m,

Te najwyższe nie przekraczały 1,5 metra, bo żadna nie zasłoniła horyzontu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 13:37 

Podziękował : 503
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: Wszystkie jakie mam, kupiłem sam...
A wystarczyło, jak napisałem wcześniej, dać odpowiednie ogłoszenie, a tak, już czwarta strona, temat zmigrował...
PS
Cieszę sie Ama, że chociaż na część trasy znalazłeś chętnych i powodzenia w rozwiązaniu problemu do reszty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 13:42 

Cape napisał(a):
plitkin napisał(a):
Czyli na fotce z Oceanisa nalezy przyjac wysokosc fali minimum 2,5 m,

Mam wrazenie, ze podstawa gory (lad staly) jest jednak zaslonieta.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 19:14 

Podziękował : 1766
Otrzymał podziękowań: 4250
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Fala o wysokości PÓŁ metra widziana z kajaka zasłania wszystkie wieżowce na brzegu

To jednak nie był kajak, a do robienia zdjęć nie kładłem się na dnie kokpitu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 19:23 

Wysoka fala. 5 ? 6 metrów ?
Ale to nie Grecja. To środek oceanu. Wiatr 25 do 30 w. Wysokość robienia zdjęcia 2 metry nad wodą.

Załączniki:
PB290187.jpg
PB290187.jpg [ 114.86 KiB | Przeglądane 3062 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 19:37 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
junak73 napisał(a):
Jak mu się wydawało.... tak, wydawało że fale są jak domy a wiatr ma siłę huraganu.
Na koniec każdego rozdziału są przytoczone realnie panujące warunki z odczytów ze statków i brzegowych stacji meteo i ZAWSZE fale są o połowę mniejsze a wiatr o dziwo słabszy.

wg oficjalnych prognoz płynąłem na fali 5m, wg załogi było 3,5 i bądz tu mądry :D

jest jakiś pewny sposób mierzenia fali na jachcie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 19:48 

piotr6 napisał(a):
jest jakiś pewny sposób mierzenia fali na jachcie

Nie ma. Jedyną metodą, to określenie wysokości obserwacji nad wodą. Jeżeli to jest np. 2 metry, to w dolinie fala powyżej 2 metrów zasłoni nam na chwilę horyzont. I teraz możemy patrzeć o ile jest wyższa. Tu ocena jest trudna. Ale jak nam fala (pomijam te nieliczne, podwójne) tego horyzontu nie zasłania, to znaczy, ze nie przekracza naszej wysokości obserwacji.
Generalnie subiektywnie zasada jest taka
1/ Im mniejszy jacht, tym fala wyższa.
2/ W nocy wyższa niż w dzień.
3/ Jak jest zimno, to fala wyższa, jak upał, to niższa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 19:57 

Cape napisał(a):
Wysoka fala. 5 ? 6 metrów ?

Trudno ocenić po zdjęciu, bo trudno złapać poziom. Ale ze zdjęcia wynika, że istotnie powyżej tych 2 m.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 20:11 

Podziękował : 357
Otrzymał podziękowań: 299
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht.
waliant napisał(a):
Fala o wysokości PÓŁ metra widziana z kajaka zasłania wszystkie wieżowce na brzegu

To jednak nie był kajak, a do robienia zdjęć nie kładłem się na dnie kokpitu.

No tak ale miejsce robienia zdjęć dosyć specyficzne. Bliskość brzegu i falochronów powodują odbicie fali lub przybój. Przy wietrze z północy, a znając akwen mniemam że tak było fala trafia na spłycenie i się mocno wypiętrza .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 20:21 

Podziękował : 1766
Otrzymał podziękowań: 4250
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
junak73 napisał(a):
się mocno wypiętrza .

Wszystko się zgadza. Chciałem pokazać, że bywa różnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 kwi 2016, o 08:52 

Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Tak jak i Krzysiek pływam już kilkadzisiąt lat po wodach Grecji.
Największe fale zdarzają się najczęściej w przesmyku pomiędzy Kretą a Antikithirą i Kithirą oraz pomiędzy Kretą, Kassos, Karpathos a Rodos.
Większe fale bywają też w części północnej, na wschód od Sporad Północnych
Kilka zrzutów z Poseidon Weather poniżej.

Załączniki:
fale 3 grudnia N egejskie.png
fale 3 grudnia N egejskie.png [ 56.24 KiB | Przeglądane 2978 razy ]
fale dodekanez 11 grudnia.png
fale dodekanez 11 grudnia.png [ 56.84 KiB | Przeglądane 2978 razy ]
fale ponad 5 metrów 3 grudnia.png
fale ponad 5 metrów 3 grudnia.png [ 53.53 KiB | Przeglądane 2978 razy ]

Za ten post autor Piotr Kasperaszek otrzymał podziękowania - 2: Cape, Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 23:52 

Podziękował : 137
Otrzymał podziękowań: 303
Uprawnienia żeglarskie: ActiveCaptain & more
plitkin napisał(a):
Swoja droga: jak podajecie wysokosc fali? Amplituda czy polowa amplitudy? Moze stad sa nieporozumienia? Jak to podaja wspomniane stacje meteo?
Jak technicznie mierza to statki?

Poruszyłeś ciekawy problem, z jaką dokładnością potrafimy określić argumenty pogody? Jeszcze nie tak dawno „zawodowcy” byli w różny sposób zobligowani do wysyłania tzw. depesz obserwacji meteorologicznych. Nie wdając się w szczegóły można stwierdzić, że każdy statek był swego rodzaju stacją obserwacji meteorologicznych. W określonych przedziałach czasu należało wysyłać do krajowych instytutów meteorologicznych standardowo redagowane depesze na podstawie których określano sytuacje baryczną i przygotowywano prognozy. Podczas redagowania tych komunikatów problematyczne było nie tylko określanie wysokości fali ale także długości, okresu i pełnego systemu falowania, np. odróżnienie fali wiatrowej od „swellu” i podanie kierunków falowania. Ale byli „twardziele” którzy jakoby potrafili określić wysokość fali z dokładnością do 0,5m, kodowanie umożliwiało bodajże podanie dziesiątych części.
Jednak gdy wiedza, tradycja i generalnie sztuka marynarska „padła na pysk” (czytaj zwyciężył postęp a także rozsadek) wpierw opracowano i dostarczono nawigatorowi/obserwatorowi programiki pod Windows gdzie można było skorzystać z wielu podpowiedzi także obrazkowo-fotograficznych aby później całkowicie zrezygnować z tych tak subiektywnie określanych wartości. Natomiast do zbierania wiarygodnych danych zaczęto powszechnie używać boje pomiarowe, satelity i takie tam automatycznie działające rożne sensory.
Cape napisał(a):
Jeśli chodzi o wiatr, to dzisiaj powszechne są wiatromierze. Czyli problem oceny siły wiatru odpada. Mamy to zmierzone

Z tym obiektywnym mierzeniem siły wiatru wiatromierzem to także nie taka oczywista i prosta sprawa, dla przykładu interesuje nas pomiar średni czy w porywach, czy miarodajny będzie pomiar na wysokości 1m, 10m czy może 50m a może jeszcze więcej?
Filozoficznie rzecz ujmując, czym głębiej w las tym więcej drzew dlatego rzadko reaguje na „morskie opowieści” tym bardziej, że nie tylko wysokość fali jest zazwyczaj najważniejsza. Z drugiej natomiast strony coś tam w tych dziennikach, pamiętnikach wpisywać musimy a jeżeli nie musimy to przynajmniej możemy jakoś ubarwić nasze historyjki.
Cape napisał(a):

A jaki horyzont kolega ma na myśli? Czy wysokość obserwatora(względna?) jest przez cały czas wartością stalą?
Tak jak wcześniej napisałem, „czym głębiej w las tym więcej drzew”

Może przerzucić to do meteorologii?

Pozdrawiam,
Krzysztof

Za ten post autor SIRK otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2016, o 18:00 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Hej tu ponownie autor wątku z pewnym podsumowaniem, co do przeprowadzenia jachtu mam trzech chętnych na sierpień i wrzesień łącznie 6-8 tygodni. Rzeczywiście teraz będę kombinował ewentualne miejsca zmian załóg. Pomysł mam taki, że załoga a jedzie do północnych Włoch i płynie z trzy tygodnie do początku buta np. Barii, tam podjeżdża druga załoga bierze jacht i na śródzienne (pierwsza autem wraca i wymienia swój samochód) trzecia podobnie podpływa pod kanały lub w nie wpływa a sutacja z autem się powtarza , ja chyba już sam w pażdzierniku zdecyduje się na dwa tygodnie kanałów , co z tego wyjdzie zobaczymy . Wszystkim dzięki za udział w wątku, jakby ktoś chciał się dołączyć do eskapady to już na adres adkraus@poczta.onet.pl
- co do wydawałby się doskonałego pomysłu transportu powrotnego lądem ze stoczni, rozmawiałem z Delfią Jacht - chyba oszaleli 5000 euro w transporcie powrotnym tam gdzie odstawiają Delfię.
- ciesze się że fale wzbudziły tak żywa dyskusję, obstaje przy swoim, polecam szczególnie te na adriatyku przy silnym parodniowym jugo - przy powrotach z Dubrownika jazda na falach gigantach 4-5 metrów w bakstagu super sprawa!
- W tym roku mam nadzieję na kolejne 10 tygodni na adriatyku, gdy spotkacie jacht o wdzięcznej nazwie PELAGEJA port macierzysty Gdańsk to zapraszam na lampkę wina
ahoj
Ama

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 kwi 2016, o 08:23 

Podziękował : 271
Otrzymał podziękowań: 225
Uprawnienia żeglarskie: morski
AMA , to dlatego proponowałem Ci Niemców ( Hanse ) a nie Delphie . Pozdrawiam , Krzychu Wożniak.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4