Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 28 lip 2025, o 08:24

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 kwi 2016, o 09:36 
No i chwała, że świat jeszcze jest dla śmiertelników, wyrobników.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2016, o 12:16 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Wert23 napisał(a):
I dla nich pewnie te miejsca, o których wspomniał Cape

Jakoś ta Chorwacja, gdzie marina droższa 3 lub 4 razy od Sopotu pełna Polaków.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

baoo napisał(a):
Byłem tylko w jednym miejscu gdzie zapłaciłem więcej niż było by to w Sopocie

Ja mam na odwrót, trudno jest znaleźć marinę w Europie tańszą od Sopotu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2016, o 12:41 
Cape napisał(a):
Jakoś ta Chorwacja, gdzie marina droższa 3 lub 4 razy od Sopotu pełna Polaków.

To są pewnie komercyjne, wspólne wyjazdy w większości. Mnie bardziej chodzi o sposób na życie, emerycki, rentierski...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2016, o 13:11 
*** Ban ***

Podziękował : 455
Otrzymał podziękowań: 766
Uprawnienia żeglarskie: mam
bury_kocur napisał(a):
Seba napisał(a):
tamtym roku za 44 ft płaciliśmy 90 zł. Jak policzyć gdy było nas 8 osób i każdy się wykąpał raz ,lub dwa + wejściówka na molo to wychodziło taniej niż np .Hel .

No to policzmy:
Sopot:
44 stopy to ok. 13 metrów i - wg cennika jw - 8 zł / metr = 104 zł.
2 zł od łba za opłatę prysznicową - 8 osób = 16 zł
razem 120 zł

Kocur

a jeszcze zapytam - czemu to 2 złote przemnożyłeś przez liczbę osób ???
to jest 2 zł za jacht - więc łącznie wyjdzie 106 zł - paniał ? :mrgreen:

"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota; co do Wszechświata nie jestem całkiem pewien. Albert Einstein

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2016, o 13:32 
Oooooo, tego bym się nie spodziewał. Dwa złote za całą załogę? Taniej już być nie może. Szkoda tylko, że podobno tych kibelków mało...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2016, o 17:28 

Podziękował : 434
Otrzymał podziękowań: 412
Uprawnienia żeglarskie:
Nicram napisał(a):
Kiedyś poznałem osobę która trzymała łapę nad projektem mariny w Sopocie. Zapytałem się dlaczego taki ''kibel'' z tymi sanitariatami jest? Odpowiedź była taka, że jak chcieli zaprojektować większą ilość sanitariatów to burzyło im całą koncepcje ''pod'' wizerunek i styl Sopotu :rotfl: Ma być ''PIĘKNIE''!

Przykład argumentacji (podobno używanej przez projektantów) jaki przytoczyłeś brzmi tak nieprawdopodobnie, że ociera się o próby używania rozumu w niewłaściwy sposób, w dodatku - w żałosny.
Zamiast pisać o pięknie, kilka słów o tym, co stanowią obowiązujące przepisy Prawa Budowlanego.

Po pierwsze - Prawo Budowlane stanowi, że praktycznie wszystkie budynki budynki maja odpowiadać wymaganiom, zawartym w Rozporządzeniu o warunkach, jakim mają odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Żeby nie było wątpliwości - "Rozporządzenie..." jest integralną częścią wymagań Prawa.

Obiekty użyteczności publicznej oraz obiekty z miejscami pracy (oba przypadki dotyczą mariny) muszą ponadto odpowiadać, między innymi, trzem podstawowym grupom warunków, zawartym w przepisach:

- sanitarno-higienicznych, czyli mówiąc potocznie warunkom - SanEpidu;

- o ochronie przeciwpożarowej - w gestii Wojewódzkiej Komendy Straży Pożarnych;

- o bezpieczeństwie i higienie pracy, skrótowo BHP, w zakresie działania Państwowej Inspekcji Pracy.

Te przepisy mówią dokładnie jakie są wymagania prawnotechniczne dla różnych składników programu budynku i jego części (np. jaka jest wymagana wysokość stopnia w schodach, ile ma być powierzchni okien w stosunku do powierzchni podłogi, jak maja być prowadzone przewody gazowe a jak wentylacyjne, ile ma być oczek pisuarów w toalecie męskiej, a ile oczek w toalecie damskiej, itd. itp.) .

Żeby się za bardzo nie rozpisywać, przytoczę tylko w skrócie fragment wspomnianego na wstępnie "Rozporządzenia o warunkach...", dotyczący pomieszczeń sanitarnych:
"W budynku użyteczności publicznej należy urządzić ustępy ogólnodostępne...
... co najmniej jedna umywalka powinna przypadać na 20 osób...
co najmniej jedna miska ustępowa i jeden pisuar na 30 mężczyzn oraz jedan miska ustępowa na 20 kobiet...

Podkreśliłem wymóg "co najmniej", aby wskazać, że podane w przepisie ilości aparatów sanitarnych są minimalne, a zgodnie ze zdrowym rozsądkiem (no i z doświadczeniem zawodowym) należy instalować ich więcej, ale nigdy mniej.

No to policzmy z grubsza: 7 jachtów = ok. 30 osób, zatem zgodnie z przepisami, w sanitariatach powinny się znajdować:
- co najmniej dwie miski w toalecie damskiej;
- dwie umywalki w tejże toalecie damskiej;
- co najmniej jedna miska (ale przecież na zdrowy rozum daje się tyle samo oczek, co w damskiej) a więc także
- dwie miski w toalecie męskiej; oraz
- dwie umywalki w toalecie męskiej.

Osoby dorosłe, inwestorzy i architekci, projektujący przystanie jachtowe wiedzą, że sanitariaty są newralgicznym punktem budynku i na wielkości ani na wyposażeniu nie oszczędzają.

Oprócz wymienionych - w zespole sanitariatów powinna być jeszcze kabina dla osób niepełnosprawnych i przydałaby się też kabina do przewijania najmniejszych żeglarzy, którzy są jeszcze w pieluchach.

Na zakończenie pytanie - ile razy po siedem jachtów mieści się w tej marinie ?

Wynik, po przemnożeniu przez podane wyżej ilości przyborów sanitarnych, będzie stanowił punkt wyjścia do projektu części zaplecza sanitarnego mariny, bo przecież są sprawy pominięte - pralnia, suszarnia, prasowanie...

Pozdrawiam
tomasz

Za ten post autor tomasz piasecki otrzymał podziękowanie od: Były_User 934585
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2016, o 17:31 
Na stronie Mariny jest napisane, że są 103 miejsca postojowe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2016, o 19:21 

Podziękował : 168
Otrzymał podziękowań: 137
Uprawnienia żeglarskie: B.R.A.K
A dziś w Helu brak kibelka. Jajo zamknięte. Na dodatek wiatr południowy i lula do snu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2016, o 20:15 
*** Ban ***

mdados napisał(a):
A dziś w Helu brak kibelka. Jajo zamknięte. Na dodatek wiatr południowy i lula do snu.

a te w kontenerach?

"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota; co do Wszechświata nie jestem całkiem pewien. Albert Einstein

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2016, o 20:17 

Podziękował : 168
Otrzymał podziękowań: 137
Uprawnienia żeglarskie: B.R.A.K
Jakie kontenery. Zapomnij je to na początku czerwca dopiero stawiają

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2016, o 21:07 

Podziękował : 150
Otrzymał podziękowań: 280
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie potrzebne
tomasz piasecki napisał(a):

Przykład argumentacji (podobno używanej przez projektantów) jaki przytoczyłeś brzmi tak nieprawdopodobnie, że ociera się o próby używania rozumu w niewłaściwy sposób, w dodatku - w żałosny.

Jesteś oderwany od rzeczywistości jak przepisowe domy spokojnej starości. Teoria jedno a rzeczywistość drugie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2016, o 22:15 
*** Ban ***

Marcinku - nie ma co drążyć - Sopot przy większej liczbie załogantów i tak jest tańszy niż Hel :-) co udowodniono na cyferkach - a co do projektu - to wiesz tak samo jak ja - jeśli projektant to opisał tak, że mają być dwie toalety , to tak zaakceptowali - dotyczy to osób przebywających na stałe - a nie gości . Zobacz w marketach - czy liczba toalet jest liczona wg liczby potencjalnych klientów ? :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2016, o 22:33 

Seba napisał(a):
Zobacz w marketach - czy liczba toalet jest liczona wg liczby potencjalnych klientów ?

Oczywiście, że nie.

Tak samo jak knajpa na molo która ma toaletę i Sanepid uznaje to ze polowa żeglarzy przypływa do tej knajpy. Tomasz brałeś to pod uwagę?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2016, o 22:39 
*** Ban ***

Nicram napisał(a):
Seba napisał(a):
Zobacz w marketach - czy liczba toalet jest liczona wg liczby potencjalnych klientów ?

Oczywiście, że nie.

Tak samo jak knajpa na molo która ma toaletę i Sanepid uznaje to ze polowa żeglarzy przypływa do tej knajpy. Tomasz brałeś to pod uwagę?

Tomek moim zdaniem wyraził się poprawnie, przytaczając przepisy - a argumentacji projektantów nie znamy - mogli np przytoczyć, że wszystkie przypływające jachty maja kibelki i tam żeglarze załatwiają swoje potrzeby :mrgreen:

Za ten post autor Seba otrzymał podziękowanie od: tomasz piasecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2016, o 22:53 

Przepisy w Polsce- mój boże...
Ustawy w Polsce- mój boże...

teoria a ja mowię o rzyczywistości.

Jeszcze nie dawno w Gdańsku można było sobie nowy jacht postawić jako oldtimer.

Ktoś coś przepisami walnie teraz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2016, o 22:55 
*** Ban ***

Nicram napisał(a):
Przepisy w Polsce- mój boże...
Ustawy w Polsce- mój boże...

Marcinku - nikt tam Cię na siłę nie trzyma :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2016, o 23:03 

Seba napisał(a):
Marcinku - nikt tam Cię na siłę nie trzyma

Nie pleć bzdur, Natalia mnie trzyma. Zakorzeniona po uszy w Gdyniewie. A piękną wizje od dawna miałem na Berlin :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2016, o 23:09 
*** Ban ***

Nicram napisał(a):
Seba napisał(a):
Marcinku - nikt tam Cię na siłę nie trzyma

Nie pleć bzdur, Natalia mnie trzyma. Zakorzeniona po uszy w Gdyniewie. A piękną wizje od dawna miałem na Berlin :)

dobra nie offtopujmy :D - siła przekonywania się kłania ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2016, o 23:35 

Jestem przeciętnym człowiekiem. Czasami zaproszą na fajną łódkę https://www.youtube.com/watch?v=lEY6cJBFsy8#t=102 . Osoby z takimi jachtami nie potrzebuja w Sopocie zaplecza sanitarialnego. Pamietajmy że MArina w Sopocie jest sezonowa. Czyli wpływamy na steka za 100zł albo wodę za 30 zł/litr.

Taki jest Sopot.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2016, o 23:48 
*** Ban ***

jeśli chodzi o klimat - to też wolę Hel - w Sopocie wszyscy Ci zaglądają do środka ...brak prywatności - ale nie o tym jest ten wątek :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 kwi 2016, o 09:49 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Żeby się za bardzo nie rozpisywać, przytoczę tylko w skrócie fragment wspomnianego na wstępnie "Rozporządzenia o warunkach...", dotyczący pomieszczeń sanitarnych:
"W budynku użyteczności publicznej należy urządzić ustępy ogólnodostępne...
A jak jest w przypadku hotel? Marina to nie biblioteka czy kino ale raczej rodzaj sypialni więc stosowanie przepisów tyczących się ogólnie budynków publicznych jest tak trochę nietrafione. Chyba, że zgodnie z poprzednikami, dojdziemy do stwierdzenia, że marina w Sopocie jest po to aby w niej być a nie po to aby z niej korzystać. :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 kwi 2016, o 20:25 

Podziękował : 434
Otrzymał podziękowań: 412
Uprawnienia żeglarskie:
Nicram napisał(a):

Jesteś oderwany od rzeczywistości jak przepisowe domy spokojnej starości. Teoria jedno a rzeczywistość drugie.

Gdybyś opanował sztukę czytania ze zrozumieniem może uniknąłbyś prezentacji powyższch, jakże wytwornych stwierdzeń.

Twoja wypowiedź jest jednak bardzo harmonijna - równie sensowna jak elegancka, a w dodatku - potrafisz się obejść bez żadnych argumentów.

Rzeczywistość, w której tkwisz polega na tym, że nie masz nic do powiedzenia na temat - więc atakujesz personalnie rozmówcę.

Bez pozdrowień
tomasz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 kwi 2016, o 21:02 

Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 22
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Panowie...Na nazwę Marina, to trzeba sobie zasłużyć. To nie jest żadna marina, tylko zwykła przystań jachtowa, przylepiona do pomostu. Wielkie mi halo, kwadrat z desek i nic ponadto. Te opłaty, bramki na molo, idiotyczne karnety, zwielokrotnione opłaty dla żeglarzy, powiem krótko, głupawka Ale cóż, w tym snobistycznym kurorcie nie może być przystani tylko marina, a że nie ma się gdzie wytego... kogo, to, marina i już. Żeglarz, znaczy bogacz, co nie ??? Może nawet sobie pójść na siku do Grandu, pokonując kolejne płatne bramki. Jeszcze trzy lata temu było chyba 6,50 z metra jachtu. Darcie łacha, jakby ta ekipa z pomostu była odpowiedzialna za wyplatę 500+ w mieście. ..................Ale musze Panowie powiedzieć, że nie jest to jakiś odosobniony przypadek. Gdzie nie spojrzysz, w 2016 wszędzie podwyżki. Jak się pochodzi po cennikach na 2016, lub popyta, najcześciej zwyżki - porty, przystanie, opłaty takie siakie, rezydenckie, ponadto opłaty w pokrewnej bazie, typu kempingi, kampery, przyczepy, pola namiotowe, itd., w większości ceny w górę. A jakie jest tego uzasadnienie ?, żadne, inflacja zero, ceny paliw stabilne niskie. Po prostu jest moda idąca od góry na podwyższanie opłat gdzie się da. Taki panie "trynd", drzeć w zamian za te łaskawe 500, Danina dla suwerena, (hehe ładnie wymyślona nowomowa). A jak danina, to danina, przyzwolenie społeczne jest, jest, to różny biznes nie w ciemię bity, się pod to podczepia. A suweren, coraz bardziej ogłupiały ta rewolucją, trochę zły, troche bojący, generalnie coraz bardziej sflaczały, bez szemrania to kupuje. Cos tam, ktoś kiedyś gadał o podatku od jachtu. Nie zdziwił bym się przy spinaniu budżetu na 2017.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 kwi 2016, o 21:10 

Adam7 napisał(a):
A suweren, coraz bardziej ogłupiały ta rewolucją, trochę zły, troche bojący, generalnie coraz bardziej sflaczały, bez szemrania to kupuje. Cos tam, ktoś kiedyś gadał o podatku od jachtu. Nie zdziwił bym się przy spinaniu budżetu na 2017.
A może ten suweren wcale nie głupi tylko wystraszony wojną w Syrii i ogólnie ruchawką na Śródziemnym i postanowił pozostać w domu więc krwiopijcy dorwali się do kieszeni nieszczęśników? A może działają prawa podaży i popytu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 kwi 2016, o 21:25 

Jacek, mam wrażenie, że nie prawo ....., tylko przypieranie do muru. Wielu nie ma wyjścia, albo płacisz, albo łajba zostanie na trawie. Szkoda i grzecznie płacisz. Zresztą, rezydenci, do tych ostatnich nie należą, więc można sobie pójść na fali. A jak zobaczą, że przesolili, to lekko odpuszczają. Popatrzyłem trochę po cenach, tu i tam i wychodzi, że 2016 jest na tendencji wzrostowej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 kwi 2016, o 08:14 

Wiesz, to o czym napisałeś to właśnie przykład działania prawa podaży i popytu. Może troszkę i dzięki nam liczba łódek wzrosła lecz mimo działań administracji liczba miejsc postojowych nie tak bardzo jakbyśmy chcieli. Jeśli liczba miejsc będzie większa od liczby jachtów ceny spadną. Przynajmniej powinny. ;) Chyba, że ktoś zadecyduje, że staje się exkluziw* i zechce osiągnąć ten sam zysk przy mniejszej liczbie klientów. Na szczęście przymusu nie ma.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 kwi 2016, o 08:24 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Adam7 napisał(a):
ktoś kiedyś gadał o podatku od jachtu. Nie zdziwił bym się przy spinaniu budżetu na 2017

Bo pływać Panie i Panowie to należy pod spokojnymi banderami :D
Załącznik:
Pod spokojną banderą.JPG
Pod spokojną banderą.JPG [ 65.46 KiB | Przeglądane 3787 razy ]

Tam nie wymyślają podatków od jachtów...
Pzdr
Kocur
ps. tak na marginesie - dzisiaj w Szwecji Największe święto w roku - urodziny Króla Karola XVI Gustawa - dziś na Bury Kocurze pijemy za zdrowie Króla.

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 kwi 2016, o 08:30 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
(...).
Mówiąc prościej - porównaj sobie ile towarów czy usług możesz kupić za przeciętną pensję w krajach, jakie wymieniłeś.
Możesz też porównać wprost ceny niektórych dóbr i usług, choćby bułki czy kostki masła.
(...)

Kiedyś, dawno temu, zrobiłam takie porównanie przy użyciu płacy minimalnej, ignorując różnice walut (bo liczby były takie same). Pouczające doświadczenie....

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 kwi 2016, o 10:36 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
bury_kocur napisał(a):
Adam7 napisał(a):
ktoś kiedyś gadał o podatku od jachtu. Nie zdziwił bym się przy spinaniu budżetu na 2017

Bo pływać Panie i Panowie to należy pod spokojnymi banderami :D

Podpowiadaj, podpowiadaj - a podatek taki będzie niezależny od bandery. :twisted:
bury_kocur napisał(a):
za zdrowie Króla

Zdrowie!

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 kwi 2016, o 12:51 

Zdrowie !!! Powoli zaczynam 'zazdraszczać" ;) ;) normalności, przy tym, jak błoto autorytarnego dyskursu coraz bardziej oblepia... :roll: :roll:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona