Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 10 lip 2025, o 22:51

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 maja 2010, o 18:18 

Podziękował : 281
Otrzymał podziękowań: 86
Uprawnienia żeglarskie: JSM, SRC, STCW, MIŻ
Już dobrze Maar za galopowałem się trochę :)
Mea culpa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2010, o 18:31 

Podziękował : 4522
Otrzymał podziękowań: 4275
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Ze strony Lomianki info (a wcześniej na wizji na jednej z lokalnych stron rzecznik prasowy UM w Łomiankach)
Cytuj:
TVN Warszawa informuje, że wał jest w Łomiankach jest przerwany. JEST TO INFORMACJA NIEPRAWDZIWA.

i dalej:
Cytuj:
Na całym łomiankowskim odcinku wałów sytuacja stabilna. Brak przecieków...

Stan Wisły przy śluzie - 4.18 m.

Obecnie w okolicach śluzy na wale oprócz stojących kilku policjantów, żołnierzy poprawiających worki, rzecznika Asińskiego mówiącego do kamery... nic się specjalnego nie dzieje - jest SPOKOJNIE

Wał jest cały czas patrolowany przez strażaków z OSP.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2010, o 20:13 

Podziękował : 1335
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Kolos napisał(a):
Już dobrze Maar za galopowałem się trochę :)
Mea culpa.

Co to? Wersal?
Myslisz, ze on Ci tej spacji nie wytknie, jak tylko zassie i zrozumie?
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 maja 2010, o 23:13 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 46
Maar napisał(a):
Ze dwa lata temu Kruszewicz chciał zrobić obwałowany parking dla gości ZOO - pieprzone "zielone tfu mazowsze" oczywiście oprotestowało,

Oprotestowało ten parking z powodu tego że miał być obwałowany, czy też dlatego że miał służyć jako parking (a tramwajem do misiów przy Trasie W-Z dojechać i przespacerować się przez park te 300m to już nie łaska?). Tak, wiem, o wybudowanie samego tylko obwałowania trza by się z miastem o kasę użerać, podczas gdy parking kasę inwestorowi by przynosił :evil: Także i w okolicach Portu Praskiego podtopiło parę budynków dlatego że nie opłacało się zadbać o stan obwałowań portu - co innego gdyby "Zieloni" nie oprotestowali projektowanego tam osiedla apartamentowców - wtedy i kasa na naprawę wałów by się pewnie znalazła... tylko czy zdążonoby zainwestować ją przed powodzią?

Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 maja 2010, o 07:32 

Podziękował : 2349
Otrzymał podziękowań: 3695
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Tomek Janiszewski napisał(a):
(a tramwajem do misiów przy Trasie W-Z dojechać i przespacerować się przez park te 300m to już nie łaska?).

Każda matka marzy o tym, żeby z rocznym dzieciakiem w wózku i dwójką nieco starszych uczepionych rąk, z torbą z pieluchami, soczkami, z drugim śniadaniem i całym tym majdanem, który jest konieczny dla dzieci przejechać się zatłoczonym tramwajem.
Matki się rano budzą i sobie marzą o podróży komunikacją miejską z dzieciakami.

Tomek, wiem, że Ty tego nie zrozumiesz, bo frakcja papcia Rydzyka jest tak zajęta ochroną życia napoczętego, że o tym grzesznym ale normalnym życiu zaczynającym się w chwili narodzin w ogóle nic nie wie.

Cytuj:
Tak, wiem, o wybudowanie samego tylko obwałowania trza by się z miastem o kasę użerać, podczas gdy parking kasę inwestorowi by przynosił.
Aha, ZOO jest prywatną firmą Kruszewicza?
Gdzieś pisałeś, że człowiek może na samych psich chrupkach z soi funkcjoonować. Człowiek może i może, ale mózg człowieka jak widać nie.

Cytuj:
co innego gdyby "Zieloni" nie oprotestowali projektowanego tam osiedla apartamentowców
Rozumiem, że Ty mieszkasz we własnoręcznie wykopanej jamce?

Zastanawiała mnie Twoja niechęć do tych co budują mieszkania. Wyszukiwarka naszego forum na pytanie o słowo: "develop*" i autora "Tomek Janiszewski" zwraca 12 wyników.

Do Googla sięgnąłem i się wyjaśniło - każdy nowo zbudowany dom stanowi konkurencję dla inwestycji budowlanych Radia Co Ma Ryja, obniża dochody Rydzyka i jako takie jest niepatriotyczne i niepolskie.
http://nieruchomosci.pb.pl/2051330,6610 ... e?ref=col3

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 maja 2010, o 08:20 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Maar napisał(a):
Do Googla sięgnąłem i się wyjaśniło - każdy nowo zbudowany dom stanowi konkurencję dla inwestycji budowlanych Radia Co Ma Ryja, obniża dochody Rydzyka i jako takie jest niepatriotyczne i niepolskie.

Marek, wstydził byś się, wrzucać taką fałszywkę... Przecież Ojciec Dyrektor nie może być developerem!!!
I co teraz biedny Tomek zrobi?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 maja 2010, o 09:15 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Harakiri :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2010, o 23:46 

Obroniliśmy się przed poprzednią falą powodziową, a tutaj zasuwa następna! Wały są namoknięte - diabli wiedzą, jak to teraz będzie...

Tutaj fotki z obrony przed atakiem poprzedniej fali na terenie mojej gminy:

http://picasaweb.google.pl/robhosailor/AgainstTheFlood#

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 cze 2010, o 12:28 

Gdyby ktoś miał jakieś wątpliwości...

Cytuj:
Szanowni Państwo,

W związku z kolejną falą powodziową, która w szybkim tempie zbliża się z południa Polski oraz zapowiadanym przez wojewodę mazowieckiego wprowadzeniem stanu alarmowego dla powiatu warszawskiego – zachodniego (gmina Łomianki), z dniem 6.06.2010 roku od godziny 8.00, wznawiam działanie sztabu antykryzysowego w Urzędzie Miejskim przy ul. Warszawskiej 115. Pod numerami telefonów 22 768 63 11, 666 834 554, 666 834 543 uzyskacie Państwo bieżącą informację na temat aktualnego stanu zagrożenia powodziowego.

Kulminacyjna fala powodziowa spodziewana jest w Łomiankach w nocy z poniedziałku 7.06 na wtorek 8.06, a jej prognozowana wysokość wyniesie 770 cm i będzie zaledwie o kilka centymetrów niższa od poprzedniej. Przepływ fali przewidywany jest przez dwa dni.

Fala ta stanowi ponowne realne zagrożenie dla Łomianek, tym bardziej, że zabezpieczane dwa tygodnie temu przez nas wszystkich wały powodziowe są mokre a ich konstrukcja osłabiona. Według prognoz, fala powodziowa w przypadku przerwania wałów może dotrzeć do wysokości ulicy Warszawskiej. Wszystkie posesje pomiędzy wałem, a ulicą Warszawską znajdują się w bezpośredniej strefie zalewowej.

Na okres przepływu fali powodziowej, zalecam opuszczenie gospodarstw domowych przez osoby starsze, niepełnosprawne i dzieci, poza teren gminy Łomianki. Proszę również o zabezpieczenie zwierząt i pojazdów mechanicznych. Ponownie zostanie uruchomiony parking awaryjny dla samochodów z terenu naszej gminy na terenie Gminy Izabelin obok sklepu MARCPOL- Treny, za Dąbrową Leśną.

Zwracam się z prośbą do osób, które nie posiadają własnych środków transportu do ewentualnej ewakuacji, aby powiadomiły o tym sztab antykryzysowy w UM (22 768 63 11) lub Straż Miejską w Łomiankach (22 751 35 03).

Apeluję, aby w obecnej sytuacji kryzysowej nie utrudniać prac służbom miejskim. Zabrania się chodzenia oraz jazdy wszelkimi pojazdami w okolicach i po koronie wału przeciwpowodziowe.

W razie sytuacji bezpośredniego zagrożenia, usłyszą Państwo ciągły, trwający 3 minuty dźwięk syreny alarmowej, powtarzany co 5 minut. Będą również nadawane komunikaty z samochodów policyjnych.

Wszelkie bieżące informacje znajdą Państwo na stronie internetowej www.lomianki.pl

/-/ Wiesław Pszczółkowski
Burmistrz Łomianek

2010-06-05

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 cze 2010, o 13:31 

Cytuj:
2010-06-06 OSTRZEŻENIE HYDROLOGICZNE Nr 161 (IMiGW)
Zagrożenie: przekroczenie stanu alarmowego.Stopień zagrożenia: 3 (w skali 3-stopniowej)Ważność: od godz. 12:30 dnia 06.06.2010 do godz. 12:30 dnia 07.06.2010.Obszar: Województwo mazowieckie.Przebieg: Wisłą przemieszcza się fala wezbraniowa. W ciągu najbliższej doby na mazowieckim odcinku rzeki wystąpią znaczne wzrosty stanu wody z przekroczeniami stanów alarmowych. Na dopływach Wisły przekroczenia stanów alarmowych utrzymywać się będą w górnym biegu Liwca i na dolnej Wkrze. Na Bugu w Wyszkowie w ciągu najbliższej doby niewielki wzrost poziomu wody przy przekroczonym stanie ostrzegawczym. Skutki: Niebezpieczeństwo przebywania nad brzegami rzek, zagrożenie dla obszarów zalewowych, możliwość wystąpienia wody z koryt rzecznych i zalania przybrzeżnych terenów, uniemożliwienie prowadzenia prac hydrotechnicznych, utrudnienie funkcjonowania komunikacji lądowej i żeglugi wodnej, lokalne podtopienia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 cze 2010, o 13:48 

Cholera:-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 cze 2010, o 14:14 

Cytuj:
2010-06-06 Wojewoda wprowadza alarm przeciwpowodziowy (komunikat 6 czerwca g. 14.20)
Zgodnie z wczorajszą zapowiedzią wojewoda mazowiecki wprowadził dzisiaj o godzinie 13.00, alarm przeciwpowodziowy dla powiatów legionowskiego, warszawskiego zachodniego i m.st.Warszawy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 cze 2010, o 20:04 

Cytuj:
2010-06-07 Komunikat 7 czerwca godz. 20:30
Poziom wody wg.wodowskazu w Łomiankach przy śluzie obok J. Dziekanowskiego o godz.20.00 wynosił ok. 375 cm. Przypominamy, że worki złożone na parkingu przy drodze dojazdowej do śluzy, są przygotowane do ponownej akcji. Z założenia tuż po zakończeniu poprzedniej obrony wału, miały pozostać na tym miejscu przez kolejne dwa miesiące. Nie wolno ich zabierać i korzystać z nich do indywidualnego zabezpieczania posesji.Identycznie jak dwa tygodnie temu, worki, które ze względu na ogólną sytuację w kraju gmina coraz trudniej może otrzymać lub kupić, będą przeznaczone tylko i wyłącznie do obrony wału. W Warszawie o godz. 19.00 stan wody w Wiśle wzrósł do 661 cm i przekroczył tym samym stan alarmowy. Dziś o północy Wału Miedzeszyńskiego (do środy włącznie). Możliwe jest także czasowe wyłączenie z ruchu Wybrzeże Helskie w pobliżu ZOO, wzdłuż którego wał jest najniższy. Strażacy umacniają tam podwyższenie wału zbudowane z worków z piaskiem. Wg. prognoz punkt kulminacyjny fali wodowskazy warszawskie pokażą w nocy ze środy na czwartek, poziom Wisły będzie wówczas wynosił 780 cm. Na łomiankowskich wałach spokój.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 cze 2010, o 10:55 

Cytuj:
2010-06-08 Komunikat 8 czerwca godz. 3:58
Na wale, przy ulicy Gajowej ponad lustrem wody wykryto dziurę, która prawdopodobnie była zrobiona przez nornice. Została ona załatana workami z piaskiem. W pozostałych rejonach wału nie ma żadnych przecieków. Poziom wody wg.wodowskazu przy śluzie obok J. Dziekanowskiego o godz. 03:58 wynosił 400 cm.

Cytuj:
2010-06-08 Komunikat 8 czerwca, godz. 7:06
W Warszawie poziom Wisły o godz. 5.00 wynosił 701 cm. W Łomiankach wg.wodowskazu przy śluzie obok J. Dziekanowskiego o godz. 07:00 woda osiągnęła wysokość 410 cm. 50 osób z OSP , PSP i Straży Miejskiej patroluje wały na całym odcinku. Przecieków nie stwierdzono. Od godz. 9.00 przy napełnianiu worków piaskiem pracować będzie 30 więźniów z Zakładu Karnego w Grodzisku Mazowieckim. W odwodzie w koszarach na sygnał czekają żołnierze 1 Dywizji Zmech. w Legionowie i transporter z 2 Mazowieckiej Brygady Saperów w Kazuniu. Fala kulminacyjna w Warszawie przewidywana jest w środę nad ranem. Przypominamy, że dzisiaj i jutro 9 czerwca- SP nr 1 w Łomiankach oraz Szkoła Podstawowa w Dziekanowie Polskim, są nieczynne.

Cytuj:
2010-06-08 Komunikat 8 czerwca godz. 10:57
Poziom wody wg.wodowskazu przy śluzie obok J. Dziekanowskiego o godz. 10:00 wynosił 420 cm.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 cze 2010, o 22:37 

Chyba się coś poprawia...

Cytuj:
2010-06-08 Komunikat 8 czerwca godz. 20:22
W Warszawie poziom Wisły o godz. 20.00 wynosił 735 cm. Przez 3 godziny woda opadła o 2 cm.

...a my jesteśmy przygotowani:

Cytuj:
2010-06-08 Komunikat 8 czerwca godz. 22:45
Poziom wody wg.wodowskazu przy śluzie obok J. Dziekanowskiego o godz. 22:30 wynosił 460 cm. O 21.00 odbyło się posiedzenie Gminnego Zespołu Reagowania Kryzysowego. Ustalenia: na noc w gotowości pozostają na wale ochotnicy Straży Pożarnej: 7 zastępów (w tym OSP Łomianki), Państwowa Straż Pożarna, funkcjonariusze Straży Miejskiej oraz 45 policjantów m.in z patroli ponadnormatywnych. Przy boisku ORLIK, zgromadzono ok. 3000 worków piasku przygotowanych do transportu, ładowarko-koparkę oraz ciężarówki. Na policyjnym parkingu znajduje się 30 000 worków, ok. 700 metrów kw folii i łopaty.W odwodzie czuwa 50 żołnierzy z 15 Pułku Przeciwlotniczego z Gołdapi –stacjonującego w Legionowie, 50 żołnierzy z I Brygady Pancernej w Wesołej oraz załoga transportera PTS z II Brygady Saperów w Kazuniu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 cze 2010, o 08:09 

robhosailor napisał(a):
Chyba się coś poprawia...

Cytuj:
2010-06-08 Komunikat 8 czerwca godz. 20:22
W Warszawie poziom Wisły o godz. 20.00 wynosił 735 cm. Przez 3 godziny woda opadła o 2 cm.

Ciekawe czy w tej sytuacji bosmani WKW zdołają wyprowadzić zapomnianą przez jej właściciela łódkę, ktora podczas poprzedniej powodzi wpłynęła górą do ogrodzonej... psiarni! :lol:

3m się!
Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 cze 2010, o 08:11 

Tomku a co z Lesnym Dziadkiem?? :>

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 cze 2010, o 08:31 

Nie wiem szczegółowo, jak z "Leśnym Dziadkiem" (wiem, że Tomek zadbał o niego), ale my się 3mamy!!!

Cytuj:
2010-06-09 Komunikat 9 czerwca, godz. 5.30
Poziom wody wg.wodowskazu przy śluzie obok J. Dziekanowskiego o godz. 04:00 wynosił 470 cm. Noc minęła spokojnie. Nigdzie nie zaobserwowano przesiąków. W Warszawie - ok. godz. 2 spodziewana była fala kulminacyjna. Po godz. 1.00 woda zatrzymała się jednak na poziomie 749 cm, a tuż przed trzecią spadła do 748. Teraz poziom Wisły wynosi 748 cm.

Cytuj:
2010-06-09 Komunikat 9 czerwca, godz. 8:16
Poziom wody wg.wodowskazu przy śluzie obok J. Dziekanowskiego o godz. 08:00 wynosił 465 cm. W Warszawie stan wody na Wiśle wynosi 748 cm. Ok. 9.00 do Łomianek przyjadą więźniowie. Dziś jednak będą pełnili dyżur na parkingu przy śluzie.

Jest więc lepiej (niższa woda i krócej trwająca kulminacja) niż poprzednio (2 tygodnie temu), ale licho nie śpi, wały są namoknięte i tym samym bardzo osłabione (pod Annopolem na Lubelszczyźnie przerwało...).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 cze 2010, o 08:34 

Wspolczuje Ci Robert, tyle dni w stresie czy Ci dom zaleje... nie fajnie :/

Nie myslisz o przepröwadzce :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 cze 2010, o 08:39 

carlo napisał(a):
Wspolczuje Ci Robert, tyle dni w stresie czy Ci dom zaleje... nie fajnie :/

Nie myslisz o przepröwadzce :?

Dzięki.
Teoretycznie jestem poza najbardziej zagrożoną strefą (powyżej mini skarpy), 4 metry ponad pierwszym tarasem zalewowym, ale odległość od wału (i to w miejscu jego największych przecieków, czyli przy tzw. śluzie przy Jeziorze Dziekanowskim), to w linii prostej tylko 1,5 km. Przy przerwaniu wału, niekontrolowany wypływ może być niebezpieczny...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 cze 2010, o 08:43 

No tak, stresu ze cos pojdzie nie tak nie unikniesz.

Ja mam dom w budowie w miejscu gdzie musialby przyjsc "biblijny potop" zeby go zalalo, ale i tak go ubezpieczylem :/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 cze 2010, o 08:50 

carlo napisał(a):
No tak, stresu ze cos pojdzie nie tak nie unikniesz.

Ja mam dom w budowie w miejscu gdzie musialby przyjsc "biblijny potop" zeby go zalalo, ale i tak go ubezpieczylem :/

Ubezpieczenie musi być, ale i tak nie będzie w stanie powetować wszelkich strat, bo gdyby w polisie określić pełną wartość odtworzeniową, to by człowiek nie wydolił na składkę...

___
PS: Podczas budowy też mieliśmy stres, ale inny - pewien debil podpalił suche zarośla i trawy, ogień objął kilka działek w tym również naszą, na szczęście nie doszedł do zbiornika LPG ani do domu, bo mieliśmy wykoszone i na drodze do zbiornika była górka granulatu ceramicznego (substrat glebowy na dach) - okazało się później, że mieliśmy podwójne szczęście bo ubezpieczenie wygasło 2 dni wcześniej...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 cze 2010, o 08:55 

No to prawda. Ja mam tyle dobrze, ze zona pracuje dla PZU wiec, dobra cene mi zrobili :)

oooo kurde, no to niezle, faktycznie szczescie.

A tak nawiesem, te wypalanie traw to jakas polska zmora. Niby chca uzyznic glebe, a podobno wypalanie trawy ja jalowi :/ i dodatkowo duze niebezpieczestwo pozaru powoduje :/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 cze 2010, o 09:09 

carlo napisał(a):
A tak nawiesem, te wypalanie traw to jakas polska zmora. Niby chca uzyznic glebe, a podobno wypalanie trawy ja jalowi :/ i dodatkowo duze niebezpieczestwo pozaru powoduje :/

A co to k...wa, wolny kraj, moja trawa więc ją będę wypalał skoro mi przyjdzie na to ochota i żaden ekoterrorysta mi tego zabraniał nie będzie! A los spalonych w trawie robaczków mam w d...e, mój ogródek jest ważniejszy!*

*wszelkie podobieństwa są niezamierzone i całkowicie przypadkowe :twisted:
Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 cze 2010, o 09:13 

Tomku spokojnie :)

Przede wszystkim bezpieczenstwo ludzi - wypalanie traw czesto powoduje takie niebezpieczenstwo i dla ludzi i dla ich dobytku, a nie przynosi przy tym zadnych wymiernych efektow, po za tym ze gospodarz nie musi kosic i zbierac siana.
Jakie zagrozenia z tego tytulu plynal dla robaczkow nie wiem.

Melisa z rana i czlowiek od razu zdrowszy ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 cze 2010, o 09:15 

carlo napisał(a):
Tomku spokojnie :)

Przede wszystkim bezpieczenstwo ludzi - wypalanie traw czesto powoduje takie niebezpieczenstwo i dla ludzi i dla ich dobytku, a nie przynosi przy tym zadnych wymiernych efektow, po za tym ze gospodarz nie musi kosic i zbierac siana.
Jakie zagrozenia z tego tytulu plynal dla robaczkow nie wiem.

Melisa z rana i czlowiek od razu zdrowszy ;)

Ech, nie widzisz że mleko to może nie ale jaja z rana se robię? :lol:

Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 cze 2010, o 09:17 

to moze na boczku?? :> wlasnie zaraz takie zamierzam sobie zrobic :lol:

bo ja tez lubie jaja :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 cze 2010, o 09:21 

Po co na boczku, lepiej na widoku, aby inni też się posilili :P

Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 cze 2010, o 09:23 

a bo ja wstydliwy jestem :lol:

a Ty nie lubisz robic sobie jaj na boczku?? :> :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 cze 2010, o 09:49 

Odetchnąłem... Dopiero podniesienie się poziomu morza powyżej 3 m spowoduje, że będę pływał... http://flood.firetree.net/?ll=54.3614,18.7090&z=4&m=1
Aczkolwiek ta mapka jest dość schematyczna

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona