Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 20 cze 2025, o 07:38

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 cze 2010, o 21:03 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Sam fakt że te konkretne osoby ze zdjęć wpłynęły tam bo chciały, trudno się doszukać innego powodu. Tylko o tym dyskusja zasługuje na oddzielny wątek, a nie w temacie o opinii na temat firmy Wandrus. Nie sądzisz?? :>

pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2010, o 21:04 

Podziękował : 1334
Otrzymał podziękowań: 2618
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
carlo napisał(a):
hmm ( ... )Problem polega na tym że Piotrek pisał o sytuacji awaryjnej w innych okolicznościach (nie tych ze zdjęć powyżej) . Więc ten komentarz jest jakby nie adekwatny. Szkoda że nie zadaliście sobie trudu przeczytania uważnie wątku.
:D

Trzeba bylo od razu to powiedziec! :D
Mozna tez bylo napisac, ze to trzciny napadly na flotylle obcych jachtow, niedowodzonych przez Zbyszka, ktory w oczeretach znalazl sie prywatnie i przez przypadek.
Byloby adekwatnie.
Catz

Ostatnio edytowano 19 cze 2010, o 21:14 przez Catz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2010, o 21:12 

Podziękował : 4515
Otrzymał podziękowań: 4270
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
carlo napisał(a):
dyskusja zasługuje na oddzielny wątek, a nie w temacie o opinii na temat firmy Wandrus. Nie sądzisz?? :>

Spoko - modowie mają odpowiednie narzędzia :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2010, o 21:12 

carlo napisał(a):
Widzisz, sam prowokujesz! Zupełnie nie potrzebnie. A może po prostu lubisz się kłócić? Ja sobie podaruje.

Nie widze.
Dlatego pytam: masz sie za glos ludu?
Masz mandat, namaszczenie, tytul, prawo jakies, przywilej albo blogoslawienstwo?
Darowanie sobie to zwykle tanie prezenty...
Catz Co lubi sie klocic, choc dyskutowac woli*
* Nie z takimi co zaczynaja i uciekaja....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2010, o 21:17 

Nie mam ochoty na dyskusje z Tobą. Prezentujesz trochę niski poziom.

Pozdrowienia :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2010, o 21:34 

carlo napisał(a):
Nie mam ochoty na dyskusje z Tobą.

Wiem.
Powtarzasz to jak mantre :) Latwiejsze to niz argumentacja.
carlo napisał(a):
Prezentujesz trochę niski poziom.

Tylko "trochę"?
Nie potrafie zejsc az tak nisko, by znalezc sie na twoim poziomie dyskusji.
Szkoda, bo jestem ciekawy subtelnosci trzcinowych, sil natury w trzciny wpedzajace i tych-nietych zdjec adekwatnych (albo nie, oczywiscie )
No i, w braku inteligencji, postaraj sie byc konsekwetnym przynajmniej - to tez duzo latwiejsze.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2010, o 21:55 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Panowie, odpuście proszę, a nawet błagam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2010, o 22:00 

cape napisał(a):
Panowie, odpuście proszę, a nawet błagam

Nie lepiej zazadac?
Byle komu nie odpuszczam po dobroci, zwlaszcza jak jestem atakowany i to glupio :D
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2010, o 22:10 

Podziękował : 196
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Panowie spokojnie! Po co te awantury,piwka się napijcie.A tak swoją drogą to o co chodzi z tymi trzcinami? Stało się im coś? jest ich tyle że nawet jak kilka łódek w nie wpłynie to nie ubędzie ich.A dodatkowo jest w nich tyle robactwa że nikt rozsądny w nie nie wpływa.:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2010, o 22:18 

peter napisał(a):
A tak swoją drogą to o co chodzi z tymi trzcinami? Stało się im coś? jest ich tyle że nawet jak kilka łódek w nie wpłynie to nie ubędzie ich.A dodatkowo jest w nich tyle robactwa że nikt rozsądny w nie nie wpływa.:)

Pas trzcin, to rodzaj filtra - trzciny przerabiają wodę zawierającą dużą ilość materii organicznej na wodę czystą (dzięki tym właściwościom uprawy trzcin stosowane bywają w biologicznych oczyszczalniach ścieków). Pasy trzcin są chronione również z powodu zasiedlenia przez wiele rzadkich i chronionych gatunków ptaków (np. trzciniak), motyli (np. modraszek) i innych organizmów. Niszczenie trzcin jest wandalizmem takim samym, jak niszczenie drzew. I o to chodziło Tomkowi J., kiedy się w tę sprawę wmieszał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2010, o 22:29 

Podziękował : 196
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
robhosailor napisał(a):
Pasy trzcin są chronione również z powodu zasiedlenia przez wiele rzadkich i chronionych gatunków ptaków (np. trzciniak), motyli (np. modraszek) i innych organizmów. Niszczenie trzcin jest wandalizmem takim samym, jak niszczenie drzew. I o to chodziło Tomkowi J., kiedy się w tę sprawę wmieszał.

Ok,rozumie że trzciny są ważne,ale przecież nikt tych trzcin nie wyrywał,ani nie wycinał.A może załogi tych jachtów ze zdjąć właśnie chciały oglądnąć sobie te ptaszki-trzciniaki?
;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2010, o 22:33 

peter napisał(a):
Ok,rozumie że trzciny są ważne,ale przecież nikt tych trzcin nie wyrywał,ani nie wycinał.

Wyłamywał i wygniatał.
Trzciny odrodzą się, może nawet w tym samym sezonie, ale jednak nie bez szwanku.
Nie ma co obliczać strat, tylko unikać tego typu sytuacji - to dla nas wszystkich.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2010, o 22:38 

robhosailor napisał(a):
Pas trzcin, to rodzaj filtra - trzciny przerabiają wodę zawierającą dużą ilość materii organicznej na wodę czystą (dzięki tym właściwościom uprawy trzcin stosowane bywają w biologicznych oczyszczalniach ścieków).

Trzciny stosuje sie tez powszechnie i masowo w ramach uzdrowienia uregulowanych ( wybetonowanych.. ) rzek. Pewnie nie tylko o trzciny chodzi, ale rezultaty sa spektakularne! W ciagu niewielu lat przejrzystosc Marny zwiekszyla sie z trzydziestu do trzystu centymetrow. Inna sprawa, ze i roslinnosc wodna sie rozpanoszyla...
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 cze 2010, o 08:20 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 58
Uprawnienia żeglarskie: st.j
robhosailor napisał(a):
peter napisał(a):
Ok,rozumie że trzciny są ważne,ale przecież nikt tych trzcin nie wyrywał,ani nie wycinał.

Wyłamywał i wygniatał.
Trzciny odrodzą się, może nawet w tym samym sezonie, ale jednak nie bez szwanku.
Nie ma co obliczać strat, tylko unikać tego typu sytuacji - to dla nas wszystkich.

To nadmiar optymizmu! :) Są miejsca na WJM gdzie pewnego dnie ktoś wygniótł trzciny, po nim następny sobie tam wszedł a w następnym sezonie już byla 50. metrowa "przecinka" do lądu i tak już zostało. Poza tym ewakuuje się ptactwo z takiego zagrożonego rejonu. Takie postępowanie prowadzi w prostej linii do zakazu cumowania "na dziko", jeszcze kilka lat i mamy to z głowy. Powiemy wtedy, ze ustawodawca napędza marinom gości a nie, że to wina żeglarzy ( pewnych żeglarzy)
Założę się, że nie przyszłoby Ci do głowy ładować się w trzciny i szukać dojścia do lądu lub aby sobie "fajnie" powędkować. Nie strzela się do bobrów i nie niszczy przybrzeżnej roślinności....jak i wielu innych rzeczy. Przyłączam się do Twojego apelu z wszystkich sił. A teraz już na wybory Koleżanki i Koledzy!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 cze 2010, o 09:21 

Catz to że jesteś mąciwodą to wiadomo od dawna, pokazałeś co potrafisz na preclach, a teraz tu robisz zadymę. Nie potrafisz rozmawiać bez wycieczek osobistych, kłótni i sprowadzania dyskusji do poziomu bruku. Nie zamierzam z tobą się więcej wdawać w dyskusję bo poziom prezentujesz za niski. Żegnam cie bez poważania.

Aha już ci mówiłem, że tak to jest jak komuś za dużo w dzieciństwie mówili że jest inteligentny, aż w to uwierzyłeś.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 cze 2010, o 10:27 

Podziękował : 2348
Otrzymał podziękowań: 3695
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Nikt nie pochwala niszczenia trzcin. Nikt nie twierdzi, że działania widocznej na zdjęciu ekipy nie były karygodne. W końcu - nikt oprócz Tomjaniego nie twierdzi, że osoby na fotografiach były związane z firmą Wandrus i... o to się jej właścicielowi rozchodziło gdy napisał swój post w tym wątku, którego tematem jest: "Wandrus - opinie".

Piotr Salecki napisał swój post, bo dba o dobre imię swojej firmy. O co chodzi z rojeniami Janiszewskiego nie wiem, ale wystarczy użyć Googli aby przekonać się, że temat Wandrusa w kontekście trzcin jest przez Tomka poruszany wszędzie i linkowany na wszystkie możliwe sposoby.
Dlatego też przychylam się do tezy Piotra Saleckiego, że Tomek Janiszewski prowadzi jakąś nagonkę na firmę Wandrus.

I to by było tyle w temacie wątku z mojej strony, a o niszczeniu trzcin proponuję dyskutować w bardziej odpowiednim dziale i wątku - swoimi tekstami możecie niechcący wyrządzić komuś niezasłużoną krzywdę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 cze 2010, o 10:38 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 46
Maar napisał(a):
przychylam się do tezy Piotra Saleckiego, że Tomek Janiszewski prowadzi jakąś nagonkę na firmę Wandrus.

Zmień divilopera.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 cze 2010, o 10:48 

Tomek Janiszewski napisał(a):
Maar napisał(a):
przychylam się do tezy Piotra Saleckiego, że Tomek Janiszewski prowadzi jakąś nagonkę na firmę Wandrus.

Zmień divilopera.

Tomku odnoszę wrażenie, że każdy kto w jakikolwiek sposób może kojarzyć się z kapitalizmem w tym kraju jest dla Ciebie jakimś mitycznym wrogiem: właściciele firm, developerzy, posiadacze ziemscy, liberałowie,.... hmmm czyżbyś był przeciwko kapitalizmowi?? :>
Nawet tak nie żartuj. Już padał tu link na temat jednego takiego Twojego idola, który okazuje się też być "diviloperem" ;)

pozdrowienia :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 cze 2010, o 14:43 

Podziękował : 67
Otrzymał podziękowań: 727
Uprawnienia żeglarskie: zapoznany wynalazca
Batiar napisał(a):
Są miejsca na WJM gdzie pewnego dnie ktoś wygniótł trzciny, po nim następny sobie tam wszedł a w następnym sezonie już byla 50. metrowa "przecinka" do lądu i tak już zostało. Poza tym ewakuuje się ptactwo z takiego zagrożonego rejonu. Takie postępowanie prowadzi w prostej linii do zakazu cumowania "na dziko", jeszcze kilka lat i mamy to z głowy.

Ba - a w tej chwili to gdzie się cumuje na dziko jak nie w trzcinach? A dokładniej: w wyciętych w trzcinach przecinkach?...
Te przecinki są, owszem, od lat takie same i w tych samych miejscach, ale ktoś je kiedyś zrobił po raz pierwszy, ktoś je inauguruje na początku sezonu, ktoś, cumując w nich, nie pozwala im zarastać.

Zatem obecny, tradycyjny sposób uprawiania turystyki żeglarskiej można również uznać za niszczenie trzcin. Jeżeli ktoś zechce, to tak to właśnie potraktuje i zabroni choćby jutro.

Zgadzam się z Tobą, Batiarze, że nadużywanie praktyk stania w trzcinach, dewastacja roślinności w coraz to nowych miejscach, zwiększa ryzyko wprowadzenia zakazu - ale ono niestety istnieje tak czy inaczej.

pozdrowienia

krzys

ps.
wiem że off-topic... może kawałek o trzcinach warto by przenieść do innego działu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 cze 2010, o 12:52 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Witam!
Jestem nowym użytkownikiem forum i mam konkretny powód, żeby wypowiedzieć się w sprawie owych jachtów w trzcinach, które widać na zdjęciach w okolicach Rybicalu. O sprawie dowiedziałem się telefonicznie od Piotrka Saleckiego.
Jestem właścicielem biura podróży Sport Vita i to ja, jako firma czarterowałem jachty widoczne na zdjęciach. Powiem krótko i treściwie.
Jestem zawstydzony i zaskoczony zachowaniem zatrudnionych przeze mnie sterników, absolutnie nie promuję tego typu zachowań. Prowadzę rejsy żeglarskie od 1996 roku, przez wiele lat robiłem to osobiście z ojcem, jednak w związku z rozwojem mojej działalności musiałem to z czasem zlecić innym. Dokładam starań, żeby młodzież na naszych rejsach uczyła się właściwych zachowań na jachcie, poznawała zasady etykiety jachtowej, a w przypadku rejsów szkoleniowych, żeby szkolenie było prowadzone właściwie. Nie dopuszczamy niektórych kursantów do egzaminów i nigdy nie wywieramy presji na komisję egzaminacyjną, żeby zdał ktoś, kto nie powinien.
Staram się również starannie dobierać kadrę na obozy, niestety, jak widać na zdjęciach nie uniknąłem błędów rekrutacyjnych. Sternicy, którzy dopuscili sie tego zachowania zrobili to bez wiedzy prowadzącego rejs. Chcę tylko z pokorą wyjaśnić, że wyciągnąłem już z tego wnioski.Sternicy, którzy swoim nagannym zachowaniem dali fatalny przykład młodzieży, zrobili mi antyreklamę, a jeszcze dodatkowo narazili na szwank interesy niewinnego Wandrusa nie będą już mieli okazji prowadzić jachtów na obozach mojej firmy.
Chcę dodać, że promowanie właściwych postaw żeglarskich jest jednym z celów mojej działalności, sam jestem bowiem żeglarzem od dziecka, które uprawiałem wyczynowo przez kilkanaście lat. Jachty na moich obozach pływają zawsze z dużymi firmowymi flagami na achtersztagach, co powoduje, że jesteśmy poddawani ocenie przez innych żeglarzy. Robię to z pełną świadomością, ponieważ kontrola społeczna pozwala mi również poprawiać jakość mojej działalności.
Będę wdzięczny za spostrzeżenia użytkowników tego forum w nadchodzącym sezonie żeglarskim.
Raz jeszcze chcę podkreślić moje stanowisko w tej sprawie. Jestem sam tym zbulwersowany, przede wszystkim jako właściciel, ale również jako żeglarz. Chcę na swoja obronę powiedzieć tylko jedno. Nie jest łatwo przeprowadzić bezbłędną rekrutację nie tylko w branży turystycznej, ale w jakiejkolwiek. Weźcie to pod uwagę, zanim posypiecie na mnie gromy słusznego oburzenia.
Z żeglarskim pozdrowieniem

Za ten post autor Bartek Wójciak otrzymał podziękowania - 2: Jaromir, Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 cze 2010, o 13:02 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 9
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
No i cała sytuacja 'trzcinowa' wyjaśniona, wnioski wyciągnięte i oby znalazły zastosowanie w praktyce :) Im większa firma tym trudniej jest kontrolować wszystkich, tym bardziej, że nie można zatrudniać tylko znajomych sterników, bo się aż tylu nie zna, nie odpowiadają terminy itd... Ja to jak najbardziej rozumiem i nie widzę powodu do żadnych gromów tutaj ;) Najważniejsze, że wszystko zostało wyjaśnione :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 cze 2010, o 14:00 

Podziękował : 94
Otrzymał podziękowań: 172
Uprawnienia żeglarskie: jsm, msm
popieram. może czas zamknąć ten wątek coby uniknąć niepotrzebnych kłótni??? jak chcecie gadać o trzcinach to może gdzieś indziej:P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 cze 2010, o 14:29 

Podziękował : 2348
Otrzymał podziękowań: 3695
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Katrine napisał(a):
jak chcecie gadać o trzcinach to może gdzieś indziej:P

Rzadko się z Kaśką zgadzam, ale tu akurat w całej rozciągłości.

ps. O trzcinach i o byciu anonimowym na wodzie chętnie bym pogadał :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 cze 2010, o 14:43 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 46
Jako że spóźniłem się z wypowiedzią zanim sprokurowany przez mnie wątek został zamknięty - czuję się w obowiązku tą drogą podziękować wlaścicielowi firmy Sport Vita za szczerą wypowiedź na Forum. Dokładnie tego oczekiwałem. Dziękuję też Panu Piotrowi Saleckiemu, że choć dlugo i boleśnie dla nas wszystkich - ale dzięki niemu sprawa doczekała się w końcu pomyślnego finału. I oczywiście zobowiązuję się na przyszłość baczniej identyfikować wszelkie znaki rozpoznawcze napotkanych jachtów, gdyby podobna sytuacja miała się gdziekolwiek powtórzyć.

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski

[Maar]Ta wypowiedź pierwotnie była w innym miejscu. Połączyłem dwa wątki.

Za ten post autor Tomek Janiszewski otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2