Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 18 lip 2025, o 23:32

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 lip 2016, o 09:16 

Podziękował : 286
Otrzymał podziękowań: 60
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
23 lipca rozpoczyna się jedna ze sztandarowych imprez żeglarskich na Pomorzu Zachodnim - Etapowe Regaty Turystyczne, organizowane przez Zachodniopomorski Okręgowy Związek Żeglarski i Yacht Klub Polski Szczecin. Jest to 52 edycja tych regat - jak widać po liczbie edycji z długa tradycją w regionie. Z założenia, była to impreza mająca na celu propagowanie żeglarstwa wśród jak najszerszej rzeszy żeglarzy, na którą wybierały się całe rodziny. Jej celem była też promocja gmin, na terenie których znajdowały się mariny w których miały zakończenie poszczególne etapy tygodniowej przygody pod żaglami. Nie do przecenienia było też to, że mało doświadczeni żeglarze - tacy jak ja - mogli czegoś się nauczyć od doświadczonych skiperów, szczególnie jeśli chodzi o regaty. To właśnie dzięki udziałowi w tych regatach - ich 50-tej edycji - po raz pierwszy wypłynąłem na Bałtyk, po raz pierwszy brałem udział w regatach i zachwyciłem się właśnie tą formą współzawodnictwa i teraz dla zwykłej frajdy pływam sobie w regatach - fakt że do tej pory bez zdobycia jakiegokolwiek " dzbanka" , ale wszystko jeszcze przede mną ;) . W tym roku też chciałem się zapisać do regat. Postanowiłem - jak w 50 regatach popłynąć na pierwszy etap do Trzebieży, tam zapłacić wpisowe i przez tydzień bawić się na wodzie i tu "zonk"!!! Okazało się, że koszt imprezy jest - jak dla mnie - zaporowy! Wpisowe do regat 400 złotych ( dwa lata temu 100 zł) dodatkowo, za każdego członka załogi - 20 zł ( poprzednio 10 zł). Ale najbardziej zdziwiło mnie to, że dodatkowo za każdy udział w etapie regat, trzeba dodatkowo zapłacić 50 zł ( poprzednio 0 zł). Sumując moje wydatki na tą tygodniową zabawę wydać bym musiał za samo wpisowe 820 zł ( dwa lata temu 110 zł). Przepraszam, ale nie rozumiem co tak okrutnie zdrożało, by taką kasę żądać od uczestnika? Przecież prawie inflacji nie ma ( wiedzą coś o tym emeryci, którym świadczenia rewaloryzuje się o wskaznik inflacji 0,2% ).Poprzednio za te 110 zł ubrano mnie w koszulkę z dumnym napisem " Kapitan", czapeczkę z logo regat, dostałem banderkę, numer a na koniec losowano fajne nagrody - wcale nie tanie bo i kamizelki pneumatyczne się trafiały. Może tym razem dla zwycięzcy czeka Mercedes - nie wiem? Myślę jednak, że nie! Chodzi tutaj bardziej o to by zarobić a się nie narobić. W 50-tej edycji regat startowało 100 jachtów - wiecie jaki to był piękny widok na starcie!!!??? Teraz poinformowano mnie, że zapisanych jest 46 jachtów. Przy obecnej cenie wpisowego, wychodzi na to samo a nawet więcej kasy a ile roboty mniej!!! Tylko gdzie jest idea regat? Gdzie masowość i popularyzacja wpisana w statut organizacji które te regaty robią??? Gdzie te wartości, które samym regatom, od początku ich organizowania, przyświecały? Cóż - kasa najważniejsza!!! Smutno pozdrawiam.Janusz. ps. Dla ścisłości chcę dodać, że mógłbym zaoszczędzić 200 zł wpisowego, gdybym zapisał się do regat do dnia 15-go lipca. Nie zrobiłem tego nie przypuszczając że tak pozmieniała się formuła regat przez te dwa lata :-( .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lip 2016, o 20:59 

Podziękował : 4119
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Widzisz warto dodac ze w tych regatach nie ma sledzenia satelitarnego "yellow brick" jak np w Polonezie czy Sailbook Cup a to czy postoj jest darmowy , czy platny zalezy od mariny. Na dodatek regaty sa wliczane do punktacji Pucharu Sezonu co dla rywalizujacych zalog ma istotne znaczenie. Na koniec dodam ze OZŻ i YKP jedynie firmuja regaty a organizuje firma prywatna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2016, o 06:25 

Podziękował : 3735
Otrzymał podziękowań: 2059
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
żal. Na szczęście regat ci u nas dostatek. Zajrzyj do wątku o regatach forumowych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2016, o 06:35 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
jgrz napisał(a):
Chodzi tutaj bardziej o to by zarobić a się nie narobić.

Nie gadaj glupot. Sprobuj zorganizowac regaty, lub chocby rzetelnie policzyc koszty, a zobaczysz, ze i tak sa na minusie. Te 10-15 tys w ub roku z wpisowego na stoo lodek - kropla w morzu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2016, o 07:33 

Podziękował : 286
Otrzymał podziękowań: 60
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
plitkin napisał(a):
jgrz napisał(a):

Nie gadaj glupot. Sprobuj zorganizowac regaty, lub chocby rzetelnie policzyc koszty, a zobaczysz, ze i tak sa na minusie. Te 10-15 tys w ub roku z wpisowego na stoo lodek - kropla w morzu.

W Twoim pojęciu - gadam głupoty, więc głupio się zapytam - wyjaśnij mi proszę, dlaczego można było 2 lata temu regaty zorganizować za 100 zł a w tym roku osiem razy drożej? O to mi głównie chodzi! Co tak podrożało że koszt organizacji regat tak drastycznie wzrósł! Pozdrawiam! Janusz

Ostatnio edytowano 23 lip 2016, o 07:40 przez jgrz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2016, o 07:37 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
mi się wydaje,że kluczowe w organizacji regat jest pozyskanie sponsorów. Od tego ile dołożą piniędzy do regat sponsorzy wynika cena końcowa dla uczestnika.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2016, o 07:50 

plitkin napisał(a):
jgrz napisał(a):

Oczywiscie to prawda, warto jednak pamietac ze koszty zaleza m.inn. od tego co sie zeglarzom oferuje a czego oni oczekuja. Sa tacy, ktorzy oczekuja jedynie poprawnego sedziowania w tym ustawiania tras i wynikow na czas. Dla innych najwazniejsze jest "piwo z grila" i "umpa-umpa".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2016, o 07:58 

WPISOWE DO REGAT
*
wynosi
200 PLNza każdy jacht oraz 20 PLNza każdego członka załogi.
Po terminie opłata za jacht wzrasta o 100 %.
Udział w jednym wyścigu 50 PLN za jacht oraz 20 PLNza każdego członka załogi.
Przygotowanie miejsc postoju w portach pozostaje w gestiiWładz Miast i Gmin

Mnie się wydaje jednak że 200 zł plu 20 zł za załoganta za 6 dni regat to nie jest dużo.
Pytanie ile tego piwa i kiełbasy dostaniemy i czy pokrywamy osbno koszty portu.

Cena za wyścig 50 zł dotyczy takich wypadków jak chcemy brać udział w pojedyńczych wyścigach a nie w całośći?
.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2016, o 08:19 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
jgrz napisał(a):
dlaczego można było 2 lata temu regaty zorganizować za 100 zł a w tym roku osiem razy drożej?

Podrożało - owszem, bardzo znacząco, ale nie tak horrendalnie jak tu powtarzasz.
Czyli nie jest osiem, tylko dwa razy drożej.

W przyszłości spróbuj przeczytać ze zrozumieniem Zawiadomienie o Regatach... Zanim coś znów palniesz.

Zawiadomienie o "52 Etapowych" nie jest tekstem idealnie zredagowany,, ale też nie jest to tekst trudny do zrozumienia. Tyle, że dla jego zrozumienia w pierwszym rzędzie trzeba... chcieć zrozumieć. A nie tylko chcieć krytykować...
Anyway - kluczowy dla kwestii opłat fragment brzmi:
"ZGŁOSZENIA oraz listy załogi na załączonym formularzu będą przyjmowane do środy 15 lipca 2015 r. w Biurze ZOZŻ Szczecin.
Dopuszcza się uczestnictwo jachtu w dowolnie wybranej części regat pod warunkiem Zgłoszenia się na 24 godziny przed wyścigiem.
------------------------------------------
WPISOWE DO REGAT wynosi 200 PLN za każdy jacht oraz 20 PLN za każdego członka załogi.
Po terminie opłata za jacht wzrasta o 100 %.
Udział w jednym wyścigu 50 PLN za jacht oraz 20 PLN za każdego członka załogi.
Przygotowanie miejsc postoju w portach pozostaje w gestii Władz Miast i Gmin."

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2016, o 08:25 

Podziękował : 1958
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
To jest podstawowa sprawa.

Tak naprawdę wpisowe wynosi 200 zł + 20 zł od łba.

I to nie są jakieś ogromne pieniądze.

Bardzo często wprowadza się zróżnicowane stawki wpisowego po to, aby zachęcić ewentualnych chętnych do szybszego podjęcia diecezji o udziale.
Dla organizatora to ważne, bo takie regaty to dla uczestników frajda a dla organizatorów orka na ugorze.
Dobrze więc z odpowiednim wyprzedzeniem wiedzieć ilu będzie uczestników.

Alternatywą jest zamkniecie na sztywno listy startowej na np. miesiąc przed imprezą, ale wówczas też byłbyś niezadowolony.

Najłatwiejszą metodą na uniknięcie problemów jest zapoznanie się z regulaminem regat a nie gdybanie, że skoro w zeszłym roku było tak - to w tym nie będzie inaczej :)

http://zozz.com.pl/images/stories/2016/ ... _23-06.pdf

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2016, o 08:30 

Jaromirze ja widze dwa problemy. Po pierwsze nie rozumiem dlaczego zgloszenie po pierwszym z terminow ma kosztowac 2 x wiecej. Jakie nowe koszty sa z tym zwiazane. Po drugie te regaty zostaly arbitralnie wlaczone do klasyfikacji Pucharow sezonow co "zmusza" zaineresowanych do udzialu w nich. "Normalne" regaty trwaja zazwyczaj 2 dni i to weekendowe. Dla mnie to dzialanie zmierzajace do zwiekszenia ilosci uczestnikow. Mnie sie to nie podoba i w nich nie startuje. Szkoda mi i pieniedzy i czasu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2016, o 08:42 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
M@rek napisał(a):
(...) pierwsze nie rozumiem dlaczego zgloszenie po pierwszym z terminow ma kosztowac 2 x wiecej. Jakie nowe koszty sa z tym zwiazane. (...).

Ja nie Jaromir ale Ci podpowiem - aby zmusić zgłaszających się do dotrzymania terminów, co pozwala poprawnie zorganizować imprezę.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowanie od: Skier
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2016, o 09:15 

Widzisz, nie kazdy planuje regaty z kilkumiesiecznym wyprzedzeniem. To nie OSTAR, AZAB czy tak tu krytykowane ze wzgledu na koszty Regaty "Poloneza".
Ja rozwazam statart w nadchodzacych Unity Line ale czy poplyne zalezy od tego czy zglosi sie odpowiednia ilosc chetnych do zalogi. Nie wiem jaki zwiazek z poprawnoscia organizacji ma znajomosc ilosci starujacych z duzym wyprzedzeniem. Jak napisalem, na watpliwej jakosci gadgetach jak koszulki czy czapeczki mi nie zalezy a poprawnie trase nalezy usawic i opublikowac wyniki zarowno dla 5 jak i 50 jachtow.

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowanie od: reed
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2016, o 09:47 

Tobie może nie zależy ale są tacy, którym i owszem...

Dobrze jest wiedzieć wcześniej czy zamówić ich u producenta 100 czy 200. Bo to są koszty.

Dla mnie zamykanie listy startowej na dwa tygodnie a nawet dłużej przed imprezą to zupełnie normalna sprawa.

Tutaj akurat organizator zostawił chętnym furtkę - jak się zgłosisz w ostatniej chwili pronciem bałdzo. Ale zapłacisz więcej.
Jak pisałem wcześniej to marchewka dla niezdecydowanych...

W regatach "Poloneza" z tego co pamiętam jest podobnie i jakoś nikt nie protestuje tylko płaci.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2016, o 12:09 
Moniia napisał(a):
M@rek napisał(a):
(...) pierwsze nie rozumiem dlaczego zgloszenie po pierwszym z terminow ma kosztowac 2 x wiecej. Jakie nowe koszty sa z tym zwiazane. (...).

Ja nie Jaromir ale Ci podpowiem - aby zmusić zgłaszających się do dotrzymania terminów, co pozwala poprawnie zorganizować imprezę.

Też nie rozumiem, czyli jak? Osoby, które wpłacą wyższą kwotę w drugim, dopuszczalnym terminie spowodują, że regaty będą źle zorganizowane? To po co organizator ryzykuje i daje taką możliwość?

Kurczak napisał(a):
Dobrze jest wiedzieć wcześniej czy zamówić ich u producenta 100 czy 200. Bo to są koszty.

Regat nie organizowałem ale koszulki zamawiałem. Rezerwujesz termin druku i odbioru koszulek, im więcej zamówisz tym za sztukę wyjdzie taniej. Przy dogadanym terminie możesz podać ilość nawet parę dni przed drukiem. Przynajmniej ja tak trafiałem.

Kurczak napisał(a):
Dla mnie zamykanie listy startowej na dwa tygodnie a nawet dłużej przed imprezą to zupełnie normalna sprawa.

Tu się nie dziwię.

Kurczak napisał(a):
Tutaj akurat organizator zostawił chętnym furtkę - jak się zgłosisz w ostatniej chwili pronciem bałdzo. Ale zapłacisz więcej.
Jak pisałem wcześniej to marchewka dla niezdecydowanych...

Ktoś organizuje , ktoś ustala warunki. Mi nic do tego. Dla mnie jednak to wygląda na frycowe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2016, o 12:18 

Kurczak napisał(a):
Tobie może nie zależy ale są tacy, którym i owszem...

To moze zapytam, ile razy startowales w regatach takich jak te ? ile razy w tym sezonie ? Jak to fajnie jak sie ma zdanie w emacie, ktory go nie dotyczy.
Zeby bylo jasne, startuje w w/w regatach gdzies od polowy lat 60-tych i widze w jaka strone ewoluuja. Mnie to nie odpowiada.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2016, o 12:49 

Podziękował : 441
Otrzymał podziękowań: 754
Uprawnienia żeglarskie: dostateczne plus
Tu jest Hyde Park.
Tu się lansują eksperci od wszystkiego.
v

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2016, o 13:05 
vaginal napisał(a):
Tu jest Hyde Park.
Tu się lansują eksperci od wszystkiego.
v

Witaj. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2016, o 13:16 

Wert23 napisał(a):

Kurczak napisał(a):

Tu się nie dziwię.

A ja sie dziwie bo to sa lokalne regaty z nazwy turystycznue a nie Vedee Globe, Mini Transat itp. Chetni sie nie pchaja tak ze trzeba limitowac ilosc uczestnikow jak chocby w Silverrudder.
Normalnie w regatach wystarczy zglosic sie w dniu poprzedzajacym start a bywa ze mozna przed odprawa w dniu startu i nic strasznego sie nie dzieje :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2016, o 13:33 

M@rek napisał(a):
bo to sa lokalne regaty z nazwy turystycznue

z naciskiem na turystyczne, może w tym problem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2016, o 13:39 
Nie wiem jak zadba organizator o uczestników ale tyle dni...jakoś trzeba to logistycznie ogarnąć. Dlatego dwa tygodnie mnie osobiście nie dziwią.
Punkt 3 regulaminu jest nieprecyzyjny.

Załączniki:
regaty.JPG
regaty.JPG [ 104.63 KiB | Przeglądane 4489 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2016, o 13:56 

To byla kiedys fajna, latwo dostepna impreza dla wszystkich. Wielu zeglarzy na mniejszych lodkach moglo bezpiecznie bo w towarzystwie i z asysta sprobowac slonej wody. Sprobowac regat, poznac ludzi. Jachtow bylo znacznie mniej ale startowalo wiecej niz obecnie, podobnie zreszta jak w UL. Niestety wnioskow jakos nikt nie wyciaga.

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowania - 2: boSmann, jgrz
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2016, o 14:02 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
M@rek napisał(a):
Jaromirze ja widze dwa problemy. Po pierwsze nie rozumiem dlaczego zgloszenie po pierwszym z terminow ma kosztowac 2 x wiecej. Jakie nowe koszty sa z tym zwiazane. Po drugie te regaty zostaly arbitralnie wlaczone do klasyfikacji Pucharow sezonow co "zmusza" zaineresowanych do udzialu w nich. "Normalne" regaty trwaja zazwyczaj 2 dni i to weekendowe. Dla mnie to dzialanie zmierzajace do zwiekszenia ilosci uczestnikow. Mnie sie to nie podoba i w nich nie startuje. Szkoda mi i pieniedzy i czasu.

Ależ M@rku - ja nie twierdzę, że organizacja i koszty wpisowego tych regat są są właściwe, nie stwarzają problemów, albo że nie powinny skłaniać do podobnych Twoim przemyśleń.

Ja tylko stwierdzam, że ktoś, kto pisze o ośmiokrotnym wzroście ceny w ciągu 2 czy 3 lat nie przeczytał ze zrozumieniem Zawiadomienia o Regatach. I dlatego mija się z prawdą.
Bowiem wzrost kosztów owszem - jest, ale dwukrotny a nie ośmiokrotny.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2016, o 16:54 

Wert23 dlaczego cytując niemal cały mój wpis pominąłeś zdanie dotyczące regat "Poloneza", w których jest podobna zasada wpłacania wpisowego?

Marku ty przecież w tych regatach startujesz i jakoś Ci to widać nie przeszkadza, że są trzy terminy i trzy kwoty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2016, o 17:05 
Przepraszam.
Chodziło mi o to, ze ja nie postrzegam tego jako marchewki a frycowe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2016, o 17:09 

Kurczak napisał(a):
Marku dlaczego cytując niemal cały mój wpis pominąłeś zdanie dotyczące regat "Poloneza", w których zdaje się startujesz, i w których jest podobna zasada wpłacania wpisowego?

W regaach "Poloneza" startowalem pare razy, w tym roku juz nie startuje mimo tego ze jako zwyciezcca mam 50 % bonifikate :). Organizacja "Poloneza" i ich otoczka w porownaniu z Eapowymi podoba mi sie znacznie bardziej. Najwazniejsza roznica jest tracking "yellow brick" ktory niestety jest kosztowny i ma istotny wplyw na cene. Koszulki dla uczestnikow to nie najtansza "chinszczyzna" z nadrukiem a markowe polo z oryginalnym haftem itd.itp. To zupelnie inna liga.
Startuje w roznych regatach od wielu lat i w Kraju i za granica porownuje i organizacje i koszty stad wlasnie takie a nie inne refleksje.
Masz jacht, zrob pomiar KWR , postartuj, zbierz doswiadczenie, pewnie sie spotkamy to pogadamy.

ps. Wpisowe za ostanie regay w Stepnicy wynioslo bodaj 20 zl. Kazdy jacht dostal koszulke, stepnicki kubek, plyty lokalnego zespolu itp. Byly tez imprezy towarzyszace ale ja z braku czasu i ochotu po mecie wysadzilem w porcie zaloganta zeby puchar odebral a sam z reszta zalogi poplynalem do domu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2016, o 17:18 
Zgłupiałem, do kogo Kurczak pisałeś w kontekście cięcia wypowiedzi?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2016, o 17:29 

Marku mnie nie chodzi o Twoje doświadczenia regatowe tylko o proste porównanie.

W regatach "Poloneza" była i jest zasada zróżnicowania wysokości "wpisowego" w zależności od daty zgłoszenia. I to jest w porządku i startowałeś w takich regatach.

W zeszłym roku chcieliśmy wystartować razem z Micusiem ale za późno się zgadaliśmy i wpisowe nas zabiło. Nie robiliśmy z tego afery ani nie mieliśmy do nikogo pretensji.
Trzeba było myśleć o tym wcześniej...

Jak podobna zasada została wprowadzona w innych regatach - to jest be i afera...

Trochę to takie obłudne jest :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2016, o 18:07 

Informacja o erminie i kosztach regat "Poloneza" do ub.r. byla podawana z duzym wyprzedzeniem. Na wysokosc kosztow najwiekszy wplyw ma koniecznosc wynajecia modulow "Yewllow Brick". Latwiej podjac decyzje o osobistym starcie niz planowac start z pelna zaloga o ktora jak widzisz z moich postow-propozycji startow, latwo nie jest.
Eapowe czy UL to organizacyjnie zupwlnie inna liga niz "Polonez "
Do regat w Sttepnicy zglosilem sie na odprawie godzine przed starem i nic sie nie stalo. Zazwyczaj zglaszamy sie dzien przed. Gdybys starowal to bys wiedzial. Wiecej na priva.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lip 2016, o 20:23 

Podziękował : 441
Otrzymał podziękowań: 754
Uprawnienia żeglarskie: dostateczne plus
Cytuj:
Nie robiliśmy z tego afery

Dziwne. Sprawa kwalifikuje sie do TK.
v

Za ten post autor vaginal otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona