Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 05:39

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 lip 2016, o 10:05 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 18
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
jgrz napisał(a):
drastycznej podwyżki opłaty za regaty - czterokrotnej przez dwa lata - ( dwukrotnej dla tych co śledzą wydarzenia ogłaszane w internecie na bieżąco ).

dobre, jak z tą szklanką, czy pusta czy pełna do połowy:-)
Ja bym powiedział, że wzrosły dwukrotnie (czterokrotnie dla zgłaszających się po terminie, co miało uchronić organizatorów przed sytuacją którą mieli na poprzednich regatach kiedy to w dzień regat pojawiło się połowę mniej osób niż zamówili posiłków na wieczór i sporo jedzenia się zmarnowało).

czy 240zł za 9 dni żeglowania z obsługą statku podczas sędziowania, miejscem w marinach , poczęstunkami, pucharami, koszulkami to rażące zdzierstwo ? Osobiście tak nie uważam. Co do podwyżki najwyraźniej nie udało się uzyskać większego wsparcia sponsorów. Tak czy inaczej ktoś dokłada do kosztów każdego jachtu więc nie ma się co oburzać.

Za ten post autor marcel111 otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 lip 2016, o 15:35 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
marcel111 napisał(a):
(...)
to tyle w teorii spisku, że ktoś zarabia, że jakaś spółka kręci szmalec naszym kosztem i jeszcze nieczytelnie pisze regulamin po złości....
(...)

Widzę, że zarabianie pieniędzy na dostarczaniu konkretnej usługi jest wciąż be w Polsce.... I jest to spisek a nie normalność...
Dobrze wiedzieć.

Polecam lekturę kosztów (dla pojedynczego człowieka) takiego Clipper Race czy paru regat z mojej strony sadzawki... Tak, one służą do zarabiania pieniędzy*

*i wtedy można wymagać od organizatora...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 lip 2016, o 16:56 
Moniia napisał(a):
Widzę, że zarabianie pieniędzy na dostarczaniu konkretnej usługi jest wciąż be w Polsce.... I jest to spisek a nie normalność...
Dobrze wiedzieć.

Dokładnie tak. Taka jeszcze mentalność. A to zwykła oferta przecież. Nikt nikogo nie goni z siekierą. Albo z niej skorzystam albo nie...
Frycowe jeśli chodzi o późną wpłatę płaci się często gęsto, w przewozie jest to normą. Regaty jednak to nie wyprzedaż aby czekać na obniżki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 lip 2016, o 17:59 

Podziękował : 1959
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
jgrz napisał(a):
Z założenia, była to impreza mająca na celu propagowanie żeglarstwa wśród jak najszerszej rzeszy żeglarzy, na którą wybierały się całe rodziny. Jej celem była też promocja gmin, na terenie których znajdowały się mariny w których miały zakończenie poszczególne etapy tygodniowej przygody pod żaglami. Nie do przecenienia było też to, że mało doświadczeni żeglarze - tacy jak ja - mogli czegoś się nauczyć od doświadczonych skiperów, szczególnie jeśli chodzi o regaty. To właśnie dzięki udziałowi w tych regatach - ich 50-tej edycji - po raz pierwszy wypłynąłem na Bałtyk, po raz pierwszy brałem udział w regatach i zachwyciłem się właśnie tą formą współzawodnictwa i teraz dla zwykłej frajdy pływam sobie w regatach - fakt że do tej pory bez zdobycia jakiegokolwiek " dzbanka" , ale wszystko jeszcze przede mną ;) . W tym roku też chciałem się zapisać do regat. Postanowiłem - jak w 50 regatach popłynąć na pierwszy etap do Trzebieży, tam zapłacić wpisowe i przez tydzień bawić się na wodzie i tu "zonk"!!! Okazało się, że koszt imprezy jest - jak dla mnie - zaporowy! Wpisowe do regat 400 złotych ( dwa lata temu 100 zł) dodatkowo, za każdego członka załogi - 20 zł ( poprzednio 10 zł). Ale najbardziej zdziwiło mnie to, że dodatkowo za każdy udział w etapie regat, trzeba dodatkowo zapłacić 50 zł ( poprzednio 0 zł). Sumując moje wydatki na tą tygodniową zabawę wydać bym musiał za samo wpisowe 820 zł ( dwa lata temu 110 zł). Przepraszam, ale nie rozumiem co tak okrutnie zdrożało, by taką kasę żądać od uczestnika? Przecież prawie inflacji nie ma ( wiedzą coś o tym emeryci, którym świadczenia rewaloryzuje się o wskaznik inflacji 0,2% ).Poprzednio za te 110 zł ubrano mnie w koszulkę z dumnym napisem " Kapitan", czapeczkę z logo regat, dostałem banderkę, numer a na koniec losowano fajne nagrody - wcale nie tanie bo i kamizelki pneumatyczne się trafiały. Może tym razem dla zwycięzcy czeka Mercedes - nie wiem? Myślę jednak, że nie! Chodzi tutaj bardziej o to by zarobić a się nie narobić. W 50-tej edycji regat startowało 100 jachtów - wiecie jaki to był piękny widok na starcie!!!??? Teraz poinformowano mnie, że zapisanych jest 46 jachtów. Przy obecnej cenie wpisowego, wychodzi na to samo a nawet więcej kasy a ile roboty mniej!!! Tylko gdzie jest idea regat? Gdzie masowość i popularyzacja wpisana w statut organizacji które te regaty robią??? Gdzie te wartości, które samym regatom, od początku ich organizowania, przyświecały? Cóż - kasa najważniejsza!!! Smutno pozdrawiam.Janusz. ps. Dla ścisłości chcę dodać, że mógłbym zaoszczędzić 200 zł wpisowego, gdybym zapisał się do regat do dnia 15-go lipca. Nie zrobiłem tego nie przypuszczając że tak pozmieniała się formuła regat przez te dwa lata :-( .

Najgorsze jest to, że Janusz brnie dalej w zaparte - jakby zapomniał co napisał w poście rozpoczynającym wątek... :-(

Pomimo tego, że źle zinterpretował przepisy regulaminu i może nie wprost ale bezpodstawnie oskarżył organizatorów regat o czerpanie z nich zysku... Już tytuł wątku to sugeruje...

Pozwoliłem więc sobie dla przypomnienia zacytować pierwszy post tego wątku podkreślając co ciekawsze fragmenty. Pozwoliłem sobie także trochę go poskracać.

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 lip 2016, o 18:28 
Co do zysków to naprawdę mi to lata. Na bank jednak bym zadzwonił do organizatora aby dopytać jeśli chciałbym skorzystać z oferty.
Powtórnie cytuję ( Piotr podał tego linka do regulaminu-chyba):
=========
3. ZGŁOSZENIA oraz listy załogi na załączonym formularzu będą przyjmowane do piątku 15 lipca 2016
r. w Biurze YKP SZCZECIN lub w plikach PDF na maila:biuro@ykp.szczecin.pl. Dopuszcza się uczestnictwo jachtu w dowolnie wybranej części regat pod warunkiem zgłoszenia się na 24 godziny przed wyścigiem. Jachty zgłoszone do regat w klasach ORC i KWR powinny załączyć aktualne świadectwo
pomiarowe.
4. WPISOWE DO REGAT wynosi 200 PLN za każdy jacht oraz 20 PLN za każdego członka załogi.
Po terminie opłata za jacht wzrasta o 100 %. Udział w jednym wyścigu 50 PLN za jacht oraz 20 PLN za
każdego członka załogi. Przygotowanie miejsc postoju w portach pozostaje w gestii Władz Miast.
==========

Na jakiej zasadzie mam być pewien ,że jak zgłoszę się na 24h przed wyścigiem jestem zwolniony z opłaty wpisowej, lub ta opłata wniesiona wcześniej zwalnia mnie z kosztów za wyścigi, zabij, nie wiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 lip 2016, o 18:55 

Wynika z tego co zacytowałeś. Wystarczy przeczytać z uwagą obywa punkty, poskrobać się po głowie, przemyśleć lub przespać się z problemem :D

A najlepiej jeśli są wątpliwości zatelefonować do organizatorów i zapytać. To lepsze niż snucie teorii spiskowych... :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 lip 2016, o 18:58 
Wybacz ale wg mnie można to różnie zinterpretować.
Dlatego bym dzwonił. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 lip 2016, o 19:17 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
jgrz, przestań kłamać. A jak cie nie stać na rower to kup hulajnogę.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 lip 2016, o 19:38 
Oj Panie Colonelu....
Pozwolę sobie znowu zacytować:
- Nie potrzeba mi tu jatek!...Waszmościowie szlachtą będąc, powinniście rozumieć kawalerski obyczaj, aby rannego nie dobijać. Nieprzyjacielowi nawet tego się nie czyni, a cóż dopiero przeciwnikowi w pojedynku zwyciężonemu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 lip 2016, o 23:00 

Podziękował : 286
Otrzymał podziękowań: 60
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Kol. Colonel! Dyskutował z Tobą nie będę, bo sprowadzisz mnie do swego poziomu i pokonasz doświadczeniem. Kol. Kurczak - co do Twoich zarzutów. Brnę niniejszym w zaparte dalej. Przyznaję, że w oparciu o wypowiedz jednego z dyskutantów w wątku, uczestnika tej edycji regat wiem, że żle zinterpretowałem regulamin i że po wpłaceniu wpisowego nie płaci się za wyścig - OK! Myślę, że nie tylko ja tak regulamin interpretowałem, ale niech będzie, że w porównaniu z Tobą jestem półgłówkiem. Ale pomyliłem się jedynie co do skali podwyżki. Nie ośmiokrotnej a ponad czterokrotnej. Niezaprzeczalnym jest fakt, że zmiany regulaminu w porównaniu z poprzednim obowiązującym od 50 lat, dotyczącym terminu zgłaszania się do regat spowodowały, iż zgłaszający się do nich na ich starcie muszą zapłacić 400 zł plus 20 zł od osoby. Dobra! Nie płacę więc wpisowego ale kurza twarz! Jestem zainteresowany, tak jak kol. M@rek pucharem sezonu! Skoro tak, to muszę wystartować w tych siedmiu wyścigach, by mieć szansę go zdobyć! I tu znów niespodzianka! Od teraz regulamin stanowi, że za wyścig się płaci! Wcześniej takiej opłaty nie było! Opłata wynosi 50 zł za jacht plus 20 zł od osoby. Pomnożone przez siedem daje to kwotę 350 zł plus 140 zł czyli 490 zł , wolę więc zapłacić te 400 wpisowego plus 20 zł czyli 420 zł. Jakby nie policzyć, od 50 edycji regat - czyli przez dwa lata koszt ich wzrósł czterokrotnie! Znacząco pytam się? W/g mnie tak! Czy to spowodowało tak drastyczny spadek frekwencji ze 100 do 49 jachtów ( dane z listy startowej etapu 3-go regat)- nie wiem, ale ja obraziłem się na te koszty a może raczej na sposób ich wprowadzenia - bez uprzedzenia - przez organizatora imprezy z ponad 50-cio letnią tradycją w krzewieniu żeglarstwa, więc o jeden jacht jest mniej niezaprzeczalnie. Szkoda tych regat! Ale spokojnie! Krzywdy firmie która teraz regaty te organizuje na pewno założeniem tego wątku nie zrobiłem! Doczekał się on ponad 1800 odsłon i 98 wpisów dyskutantów. W porównaniu z wątkiem sprzed dwóch lat w którym piałem z zachwytu nad organizatorem 50-tej edycji tych regat, oraz ich klimatem i również niskimi kosztami ( nie spotkał się mój post z żadnym odzewem, poza jednym podziękowaniem ) i liczy tylko dwa wpisy, progres jest ogromny!!! A przecież nie ważne jak się o kimś pisze - byle się pisało i czytało! Reklama jest niezaprzeczalna! Pozdrawiam.Janusz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lip 2016, o 05:22 

Podziękował : 563
Otrzymał podziękowań: 545
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
Czytam to jako obserwator z loźy. I oczy robią mi się dziwnie okrągłe.
Jerzy, w ostatnim poście napisałeś, że chcesz zdobyć puchar i nie rozpisałeś sobie kalendarza przed sezonem? Budzisz się na dwa dni przed regatami i decydujesz."w tych wystartuję tylko jeszcze ich regulamin przeczytam"?
Czasem warto odpuścić żeby nie ośmieszać się własnym zacietrzewieniem. No cóź wystarczyło zgłosić się w wyznaczonym czasie do rejestracji i byłoby taniej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lip 2016, o 07:20 
Janusz półgłówkami jesteśmy obaj w sensie interpretacji regulaminu. Ja dalej idę w zaparte.
Rozumiem, że siedzisz w środowisku żeglarskim skoro startujesz w regatach. Wkurzony jesteś na drastyczne Twoim zdaniem podwyżki. Jednocześnie napisałeś, że to regaty, które dorobiły się pięćdziesiątej edycji. To kto kazał Wam, światkowi żeglarskiemu oddać organizację tej uznanej imprezy "pazernej" firmie?
Jak budujesz dom i pracuje brygada 6 osobowa przez pół roku zarabiając średnio po 4000 zł miesięcznie (zaniżyłem) brutto to musisz doliczyć za ten okres 144 000 zł do kosztów tego budynku.
Widzę na tym forum sporo starych stażem żeglarzy. Zbierz ich, zróbcie to sami. Tylko uważaj. Staniesz po drugiej stronie lustra. Będzie inny pryzmat. Niestety wtedy możesz odczuć to co opisał Plitkin.

Ostatnio edytowano 27 lip 2016, o 07:22 przez Wert23, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lip 2016, o 07:21 

Podziękował : 4119
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Ja Pucharem Sezonu nie jestem zainteresowany bo jak juz pisalem, nie mam tylu chetnych do plywania zeby wszystkie imprezy obleciec. Na krotrze, morskie-przybrzezne na moje ogloszenie zglosil sie jeden chetny, Kolega forumowicz zresza :)Regulamin jest tak skonstruowany ze np w ORC nalezaloby wystartowac w e wszystkich imprezach bo odrzutek nie ma :) Nie kazdy ma tyle wolnego czasu i pieniedzy bo niezaleznie od wysokosci wpisowego starty generuja koszty ktore dla jednych sa znikome a dla innych wysokie.
Impreza taka jak Etapowe jest dluga, zajmuje ponad tydzien a do tego ze wzgledu na okazjonalnych regatowcow jest wyzej punktowana.
Jak juz napisalem, uwazam ze nie powinna byc adresowana do tych, ktorzy regularnie sie scigaja a akcenty nalezaloby przesunac w kierunku popularyzacji akwenu wsrod zeglkarzy-turystow i rozreklamowac w Polsce.
My - lokalesi te akweny i porty dobrze znamy, dla Kolegow ze srodladzia moglaby byc to duza atrakcja.

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowania - 2: piotr6, Zielony Tygrys
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lip 2016, o 07:29 
M@rek napisał(a):
Nie kazdy ma tyle wolnego czasu i pieniedzy bo niezaleznie od wysokosci wpisowego starty generuja koszty ktore dla jednych sa znikome a dla innych wysokie.

Święta prawda.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lip 2016, o 07:30 

Łomatko, ale z Ciebie niereformowalny typ...

Nie pieprz głupot. Wpisowe kosztuje 200 zł.
Dwa razy więcej tylko dla "spóźnialskich". Gdybyś się zgłosił w terminie - płacenie za wszystkie 7 wyścigów sie po prostu nie opłaca. Aczkolwiek jest to technicznie możliwe.
Bo to furtka lub ukłon w stronę tych, którzy z różnych względów chcą wystartować np. w jednym wybranym wyścigu a nie całych regatach.

Regulaminy się zmieniają - bo i warunki się zmieniają i zakładanie, że skoro przez x lat nic się nie zmieniało nie znaczy, że w tym roku też tak będzie.

Dlaczego załóg jest mniej ? Zapewne nie z powodu wpisowego. Już Ci tu wielu napisało, że jak za wieloetapową imprezę to nie jest dużo. Ja też tak uważam.

Może formuła się przejadła ?

Może faktycznie łączenie regat amatorskich z wyczynowymi to obecnie zły pomysł ?

A może z tej samej przyczyny, dla której bałtyckie czarterownie narzekają na brak obłożenia ?
Nieprzewidywalnej pogody...

Wyjaśnię...

Od kilku lat coś się u góry popierniczyło i zwłaszcza w lecie pogoda miesza jak czarownice w swoich kotłach.
Regatowcy startują w regatach - bo zbierają punkty, więc trafienie na trudne warunki to "ryzyko sportowe". Dla kogoś, kto pływa rekreacyjnie jest inaczej. Widzę sam po sobie, że staram się dostowowywać pływanie do prognoz pogody. Nie zakładam "na sztywno" terminów - bo się już na tym przejechałem.
W przypadku zgłoszenia się do regat nie wiesz na jaką pogodę trafisz, a prawdopodobieństwo, że będzie nieciekawie jest duże.
Dużo większe niż jeszcze przed kilkoma laty...

To jest tylko moja prywatna opinia, nie twierdzę, że mam rację...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lip 2016, o 07:53 

Nie rozumiem dlaczego do ego mieszasz pogode ? Organizatorzy do bezpieczenstwa przywiazuja duza wage i wlasnie ze wzgledu na mniej doswiadczonych w uzasadnionych przypadkach odwoluja niektore etapy.
(szczegolnie morski).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lip 2016, o 08:01 
Z ciekawości do ilu w skali Beauforta decydują się na to aby regaty się odbyły?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lip 2016, o 08:03 

Wiem Marku.
Stałem w Świnkowie w zeszłym roku razem z uczestnikami regat i pamiętam, że start etapu do Dziwkowa był najpierw odwołany, później kilka razy przekładany ze względu na pogodę.

Tyle, ze to nie ma związku z tym co napisałem i co jest moim prywatnym odczuciem. Nie chodzi o troskę organizatorów o bezpieczeństwo - bo nikt tego nie kwestionuje a chęć pływania w przyzwoitych warunkach a nie okupowania marin. A na miesięc do przodu trudno obecnie przewidzieć jaka będzie pogoda a prawdopodobieństwo, że będzie niefajnie jest duże.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lip 2016, o 08:05 

To zalezy nie tylko od sily ale tez od kierunku wiatru i warunkow na wejsciu do Dziwnowa. Oczywiscie kazdy skiper decyduje samodzielnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lip 2016, o 08:12 

Kurczak napisał(a):
Wiem Marku.
Stałem w Świnkowie w zeszłym roku razem z uczestnikami regat i pamiętam, że start etapu do Dziwkowa był najpierw odwołany, później kilka razy przekładany ze względu na pogodę.

Tyle, ze to nie ma związku z tym co napisałem i co jest moim prywatnym odczuciem. Nie chodzi o troskę organizatorów o bezpieczeństwo - bo nikt tego nie kwestionuje a chęć pływania w przyzwoitych warunkach a nie okupowania marin. A na miesięc do przodu trudno obecnie przewidzieć jaka będzie pogoda a prawdopodobieństwo, że będzie niefajnie jest duże.

No widzisz , ja moge wyjsc z portu w ciagu pol godziny od wyjscia z domu :) W przypadku tych regat i UL jak chcesz nieco zaoszczedzic musisz decydowac najmniej 2 tygodnie wczesniej. Jak pogoda sie pogorszy i zrezygnujesz, wpisowego nikt nie zwroci :)
W nie ak dawnej dyskusji o regatach "Poloneza" dyskutanci gremialnie "jechali" po Krygierze glownie z powodu kosztow. Dla mnie tez jest drogo ale tracking kosztuje sporo i trzeba zamowic go z wyprzedzeniem oraz zaplacic za zamowione moduly niezaleznie od tego czy zostana wykorzystane , czy nie. Koszulki to ez nie najtansza drukowana bawelna a markowe , haftowane polo :) Na dodattek to regaty raczej nie dla nowicjuszy, oglaszane z roccznym wyprzedzeniem. Dla mnie to istotna roznica.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lip 2016, o 08:50 

Podziękował : 441
Otrzymał podziękowań: 754
Uprawnienia żeglarskie: dostateczne plus
Trudno się tezy jgrz przebijają, oj trudno.
Ale się przebiły.
2 tygodnie przed imprezą na podwójne zwiększenie kosztów - to podwójny strzał w kolano (organizatora i uczestnika). Matematycznie się zgadza - dwukrotnie mniejsza liczba uczestników.
v

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4