Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 27 cze 2025, o 17:15

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 lip 2016, o 18:35 

Podziękował : 55
Otrzymał podziękowań: 19
Uprawnienia żeglarskie: sternik PU
Miałem rysy na spodniej części pływaków Katamaranu. Zeszlifowałem minimalnie na głębokość rys (ale niezbyt równo, bo zwykłą kątówką) i położyłem na to żelkot. Na jednym pływaku jest już kilka dni, na drugim dopiero minie za chwilę 24h.

Ciągle jest lepki, i nie mogę go zeszlifować.

Nie dodałem korektora parafinowego, bo nie wiedziałem.

Co mam teraz zrobić aby to stwardło i abym to mógł zeszlifować do równego?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2016, o 18:56 

Podziękował : 779
Otrzymał podziękowań: 1679
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
marcingebus napisał(a):
Co mam teraz zrobić aby to stwardło i abym to mógł zeszlifować do równego?

Nałóż na wierzch warstwę żelkotu z korektorem parafinowym, wówczas wszystko razem stwardnieje i będziesz mógł przystąpić do szlifowania.
Zelkot dopóki będzie miał kontakt z powietrzem będzie lepki (ale tylko powierzchniowo).
Nałożenie warstwy z korektorem odetnie kontakt z powietrzem, warstwie którą juz położyłeś, a warstwa z korektorem stwardnieje ponieważ parafina odizoluje żelkot od powietrza.

Ostatnio edytowano 30 lip 2016, o 18:57 przez -O-, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2016, o 18:57 

Podziękował : 177
Otrzymał podziękowań: 504
Uprawnienia żeglarskie: sternik motorowodny
a dałes utwradzacz ?
jesli nie to benzyna ekstrakcyjna i mozesz to zmyć
no chyba że

pozdrawiam Bartosz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2016, o 19:02 

Podziękował : 4114
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Lepki zelkot, czyli jego nieutwardzona warstwe po pewnym czasie mozesz zmyc acetonem. Dopiero wedy bierz sie za szlifowanie i polerowanie.
Mysle ze mozesz juz zrobic probe na wczesniej pokrytym kadlubie.

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowanie od: marcingebus
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2016, o 21:24 

Podziękował : 55
Otrzymał podziękowań: 19
Uprawnienia żeglarskie: sternik PU
Udało mi się w sobotę wieczorem zdobyć korektor parafinowy. Sprzedał mi właściciel sklepu:
http://zywica.eu/

No właśnie, jak zeszlifowałem wierzchnią warstwę, to to co było pod spodem było jak by już nie-taki-lepkie. Dedukuję więc, że to co jest na głębokości większej niż wierzchnia warstwa miała odcięte powietrze i się utwardziło.

Co do pomalowania już tego co jest warstwą TOPKOTu, to chyba nie najlepszy pomysł, bo proces utwardzenia (żelowania) przechodzi w pierwszych 20 minutach, a później, to już chyba trwale niedożelowane? Czy nie jest tak?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2016, o 22:15 

Podziękował : 1822
Otrzymał podziękowań: 2213
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Żywica poliestrowa utwardzi się nawet z miniaturową ilością utwardzacza, ale czas utwardzania będzie dłuuuuugi. Żywica bez dodatku parafiny też się utwardzi powierzchniowo sucho, jednak jej grubość musi być > niż dopuszczalna. Zdaje się, że musi być minimum 0,7 mm grubości. Tyle wychodzi z jednej warstwy maty 300 g i taki gruby powinien być żelkot.
Inaczej mówiąc: nie warto wylewać cieńszej warstwy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 lip 2016, o 08:15 

Podziękował : 4114
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
marcingebus napisał(a):
Udało mi się w sobotę wieczorem zdobyć korektor parafinowy. Sprzedał mi właściciel sklepu:
http://zywica.eu/

No właśnie, jak zeszlifowałem wierzchnią warstwę, to to co było pod spodem było jak by już nie-taki-lepkie. Dedukuję więc, że to co jest na głębokości większej niż wierzchnia warstwa miała odcięte powietrze i się utwardziło.

Co do pomalowania już tego co jest warstwą TOPKOTu, to chyba nie najlepszy pomysł, bo proces utwardzenia (żelowania) przechodzi w pierwszych 20 minutach, a później, to już chyba trwale niedożelowane? Czy nie jest tak?

Nie wiem jak jest jesli sa takie dlugie przerwy miedzy polozeniem kolejnych warstw. Jesli warstwa zelkotu ma byc grubsza niz polozona za jednym razem to po paru godzinach ( najdalej nastepnego dnia) klade kolejna juz z korektorem. Wtedy warstwy tworza monolit. Jesli polozysz warstwe z korekorem i okazuje sie ze trzeba polozyc kolejna, pierwsza koniecznie trzeba zmyc dokladnie acetonem i przeszlifowac.

Odpowiedz z cytatem