Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 17 sie 2025, o 00:55

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 582 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 20  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 sie 2016, o 22:05 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
czedu napisał(a):
Marcinie Kołacz prosilem zeby czytac uwaznie ze zrozumieniem

A napisałeś gdzieś ile osób podpisało się pod twoimi narzekaniami? Bo o to cały czas pytam. I w jakich stosunkach rodzinno towarzyskich z tobą pozostawały, że dopytam od razu? I czemu, twoim zdaniem, reszta załogi waszego /twojego?/ stanowiska nie podziela? Chętnie przeczytam odpowiedzi na powyższe pytania. Uważnie i ze zrozumieniem. Czesławie Dudo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2016, o 22:31 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
Kurczak napisał(a):
Wielu z Forumowiczów, między innymi ja wyrosło w środowisku harcerskim i wyniosło z tego okresu wiele dobrego.

fakt ale to dawne harcerstwo było
cors napisał(a):
uważam, że ZHP należy zlikwidować.

zdecydowanie popieram

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2016, o 22:36 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
czedu napisał(a):
komentował ich poczynania nie tylko podczas rejsu, ale również online!

o co chodzi z tym online?
czy są jakieś linki do tych komentarzy?

Za ten post autor piotr6 otrzymał podziękowanie od: michalz
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2016, o 22:46 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 193
Uprawnienia żeglarskie: Morski Trzymacz Rumpla
W sumie dobrze, że podpisałeś reklamację imieniem i nazwiskiem. Proponuję też nie używać określenia "kapitan Wojtek Z." a kapitan Wojtek Zientara. Sorki, ale czytając Twoją reklamację miałem wrażenie, że jak bym był na miejscu Wojtka odprawił bym Ciebie podobnymi słowami, na szczęście nigdy tak zrobić nie musiałem mimo, że jednego "łepka" wysadziłem kiedyś z jachtu. :evil:

Poważnie kazał wstawać na nocne wachty, Panie toż to było wstrętne żeglarstwo, a nie jachting w najwspanialszej postaci! Nie było demokracji, i powiedz jeszcze, że kapitan też nie został wybrany w drodze głosowania? Mam nadzieję, że chociaż parytety były zachowane?

Tak na poważnie osoba, która ma ponoć kwity kapitana, nie potrafi dobrać sobie odpowiedniego rejsu, przykre to trochę. Ja np. wiem, że jak wybrał bym rejs na:
1) s/y Jagielonia to jacht mógłby ciec, większość wyposażenia mogła by być zepsuta lub zepsuta, ale działająca :) i w rejsie było by żeglarstwo starej daty, co nie zmienia faktu, że nadal fajne :)
2) s/y Zjawa IV jacht powinien być sprawny, ale jakieś mankamenty mogły by się pojawiać typu zepsuta lodówka, czy konieczność łatania żagli, wachty rozumiem normalne przecież jestem załogą nie pasażerem
3) dowolna Bawaria w Grecji, czy Chorwacji, wszytko powinno działać jak chcę to steruję, jak nie to czytam książkę pod pokładem
4) s/y Józefina pijąc drynki z palemką proszę Tego złego Wojtka W, by mi walnął fotkę jak stoję za sterem, a bosmana proszę by zrobił kolejnego drynka z palemkom:)

Za ten post autor Ejdzej otrzymał podziękowania - 5: Były user, junak73, Moroszka, Stara Zientara, Zielony Tygrys
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2016, o 22:48 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
Colonel napisał(a):
A co do reakcji "kapitana Wojciecha Z.":

Nie znam Wojtka ale podejrzewałem, że to awanturnik :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2016, o 23:36 

Podziękował : 3102
Otrzymał podziękowań: 2702
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Jeżeli KAPITAN mówi przy obiedzie, że mu żagiel nie pracuje, to mówię "wybierz, bo jem".

Zgadza się, powiedziałem "wypierdalaj".
Wystarczy spojrzeć na mapę podejścia do portu i tablicę pływów, żeby zrozumieć

Załączniki:
SAM_7525.JPG
SAM_7525.JPG [ 322.57 KiB | Przeglądane 4878 razy ]

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sie 2016, o 03:05 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Pytanie jest zasadnicze w tego rodzaju rejsach. Jak wygląda akcja promocyjna poprzedzająca
realizację rejsu. Wiadomo że organizator nie opowiada o reżimie wachtowym tylko o przyjemnościach z spędzania nocek w romantycznej atmosferze w towarzystwie gwiaździstego nieba. Potem realizacja spada na skippera.
Jak to fajnie, że są Kapitanowie spełniający tę niewdzięczną rolę, obsługi nie swoich klientów.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sie 2016, o 05:44 

Podziękował : 150
Otrzymał podziękowań: 280
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie potrzebne
Czedu, uzgodniles wczesniej z kapitanem jachtu lub kims odpowiedzialnym za zaprowiantowanie fakt przywozki prowiantu z Polski? I czy bylo ustalone przy tym ze obnizy to koszt skladki?

Za ten post autor Nicram otrzymał podziękowanie od: peppino
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sie 2016, o 05:54 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 11
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Stara Zientara napisał(a):
Jeżeli KAPITAN mówi przy obiedzie, że mu żagiel nie pracuje, to mówię "wybierz, bo jem".

Wystarczy spojrzeć na mapę podejścia do portu i tablicę pływów, żeby zrozumieć

"Mimo to Kapitan wymagał od wszystkich sterowania jachtem, wstawania w nocy na wachtę, po czym ostrymi słowami komentował ich poczynania nie tylko podczas rejsu, ale również online! A gdzie profesjonalizm Pana Kapitana? Albo dajemy komuś się wykazać i nauczyć udzielając cennych rad, albo nie wyznaczamy go do odpowiedzialnych funkcji. Ale na pewno nie poniżamy w obecności innych uczestników czy tez na Facebooku!! "

A czy taka sytuacja miała miejsce ? Oczywiście że poniekąd częścią rejsu są wachty ale to nie ma być tylko obowiązek ale i przyjemność a z dość chaotycznego tekstu wyczytałem że kapitan miał w D.... dbanie o "czyste powietrze" na jachcie.

Co do autora tekstu to wydaje mi się że ktoś chciał aby na jachcie był więcej niż jeden kapitan .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sie 2016, o 06:06 

Podziękował : 1960
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Na początku zadałem pytanie czy ten wątek to aby nie pomyłka.

IMHO nie jest to miejsce na rozpatrywanie reklamacji na konkretny podmiot.
Nad Centrum Wychowania Morskiego ZHP jest kolejny szczebel zarządzania/kierowania - Główna Kwatera ZHP i jej szefostwo. To jest adresat skargi na brak odpowiedzi na "reklamację"...

Popieram zdanie Wiktora. Nie wiemy jak wyglądała akcja promocyjna, nie wiemy na co się Czesław umówił z organizatorami rejsu. Także moim zdaniem to zbyt mało informacji aby bezstronnie orzec o winie stron. I jest także wielce wątpliwe, czy Forum jest dobrym gremium do tegoż.

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Za ten post autor Kurczak otrzymał podziękowania - 2: Ognisty Szkwał, plitkin
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sie 2016, o 06:25 

Kurczak napisał(a):
Na początku zadałem pytanie czy ten wątek to aby nie pomyłka.

IMHO nie jest to miejsce na rozpatrywanie reklamacji na konkretny podmiot.
Nad Centrum Wychowania Morskiego ZHP jest kolejny szczebel zarządzania/kierowania - Główna Kwatera ZHP i jej szefostwo. To jest adresat skargi na brak odpowiedzi na "reklamację"...

Ale od tego są internety sądowe ;)
Wyrok i tak nie będzie prawomocny :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sie 2016, o 07:14 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
plitkin napisał(a):
.... Nie wiem co kupil ten klient i co mu sprzedano. Moge wiedziec czego ja bym oczekiwal albo Ty. Nie mam jednak pojecia czego mogl oczekiwac ktos inny i na jakiej podstawie.
Jezeli wsiadam do autobusu i kierowca zada bym ten autobus pchal, bo paliwa zabraklo, to mimo, iz w autobusie siedzialoby piedziesieciu zmotoryzowanych, to oczekiwalbym chociazby wytlumaczenia ze strony kierowcy i dialogu. A jak nie ze strony kierowcy, to przewoznika.

W omawianej sytuacji: tak jak pisalem - wiele zarzutow autora watku jest kontrowersyjnych. Ale i postawa Wojtka wg mnie nie jest wzorowa i tyle. Nie po to najal sie na sternika lodki by sobie wybrzydzac z kim bedzie rozmawial a z kim nie. To praca, przypomne, a na pokladzie jest klient. Pracownik obslugujacy klienta nie jest od wybrzydzania z kim on bedzie gadal, a z kim nie. .....

plitkin napisał(a):
Gdybys mnie przeczytal ze zrozumieniem, Andrzeju, bys zobaczyl, ze ani nie polemizuje z Wojtkiem, ani nie opieram sie na relacji, ani nawet nie popieram tej reklamacji. Patrzysz na sprawe zbyt wasko, probujac szukac kto ma racje. Ja w ogole tego tematu nie poruszalem, wrecz napisalem, ze trudno wyrobic swoje zdanie o tym jak bylo na podstawie informacji zawartych w tym watku. Dlatego oceniam jedynie to co widze i to, czego swiadkiem jestem. Mysle, ze czytajac mnie uwaznie mozna poznac moja opinie zamiast opinii, ktorej nie wypowiedzialem.

Co do czlonka zalogi / pasazera: rowniez wystarczy przeczytac to co napisalem. Nie mamy pojecia (ja nie mam) co zostalo sprzedane klientowi:miejsce jako pasazer, funkcja czlonka zalogi czy moze zlecona praca. ..... Nie mam jednak pojecia czego mogl oczekiwac ktos inny i na jakiej podstawie.

Hmmm...
I na tym zakończmy, bo to OT.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sie 2016, o 07:28 

Colonel napisał(a):
Krótko mówiąc post otwierający śmierdzi na odległość paszkwilem

a mógłbyś wyjaśnić rozumiem,że masz coś na poparcie tej tezy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sie 2016, o 09:30 

Podziękował : 461
Otrzymał podziękowań: 482
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
czedu napisał(a):
Jak ktos z Was nie byl na Kubie to moze nie wie , ze tam jedzenia sie nie kupi!!!!

Czesław
moja siostra była w zeszłym roku miesiąc na Kubie z koleżanką. Zwiedziły całą wyspę i zapewniam Cię, że nie brały kilograma jedzenia z Polski. Po powrocie bynajmniej nie wyglądały na skrajnie wynędzniałe istoty ludzkie. :mrgreen:
Dziewczyny wracały do kraju dosłownie bez grama bagażu. Wszystko co miały ze sobą pozostało u tubylców.

Za ten post autor markrzy otrzymał podziękowania - 2: Były user, Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sie 2016, o 09:42 

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 90
Uprawnienia żeglarskie: sj
Można to zrozumieć tak: była taka bieda że musiały oddać wszystkie bagaże żeby mieć co jeść :rotfl:

Za ten post autor jarek556 otrzymał podziękowania - 2: bratanek65, Zielony Tygrys
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sie 2016, o 09:43 

markrzy napisał(a):
czedu napisał(a):
Jak ktos z Was nie byl na Kubie to moze nie wie , ze tam jedzenia sie nie kupi!!!!

Czesław
moja siostra była w zeszłym roku miesiąc na Kubie z koleżanką. Zwiedziły całą wyspę i zapewniam Cię, że nie brały kilograma jedzenia z Polski. Po powrocie bynajmniej nie wyglądały na skrajnie wynędzniałe istoty ludzkie. :mrgreen:
Dziewczyny wracały do kraju dosłownie bez grama bagażu. Wszystko co miały ze sobą pozostało u tubylców.

No tak, następnym razem zabiorą ze sobą koraliki i inne świecidełka ;)

Za ten post autor joemonster otrzymał podziękowanie od: reed
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sie 2016, o 09:55 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
ins napisał(a):
Pytanie jest zasadnicze w tego rodzaju rejsach. Jak wygląda akcja promocyjna poprzedzająca realizację rejsu. Wiadomo że organizator nie opowiada o reżimie wachtowym tylko o przyjemnościach z spędzania nocek w romantycznej atmosferze w towarzystwie gwiaździstego nieba. Potem realizacja spada na skippera.

No zgoda - ale AFAIR w tym konkretnym rejsie żadnej znaczącej "akcji promocyjnej" nie było.
Była informacja, np. organizator wyprodukował to:
http://www.cwm.edu.pl/etap-xvi-kubanskim-szlakiem

Poza tym - promocja promocją, a kupujemy to, co zapisane w umowach, prawda?
I coś mi podpowiada, że w umowach jakie zawierał z członkami załogi organizator rejsu "Zjawą IV" w etapie XVI nie znajdziemy zapisów - ani o romantycznej atmosferze, ani o gwiaździstych nocach, ani o drynkach z palemkom.

Anyway - czytamy tu czarno na białym spisane dąsy pana Czesława Dudy, który mimo swego żeglarskiego doświadczenia (...w końcu kojotem się pisze), skarży się, że w trakcie rejsu kapitan jachtu wymagał aby członkowie załogi jachtu... sterowali jachtem! A nawet, by członkowie załogi... wstawali na nocne wachty!
Zupełnie niezależnie od wszelkich innych okoliczności - mnie osobnik epatujący publicznie tego typu żalami najzwyczajniej pod słońcem... śmieszy (nie, nie tumani i nie przestrasza ;) ).

I to już wszystko co mam do powiedzenia w tej "sprawie". :-P

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 9 sie 2016, o 10:06 przez Jaromir, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowania - 8: Były user, Carlo, Colonel, nauaag, peppino, PilotR, zbigandrew, Zielony Tygrys
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sie 2016, o 10:04 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 55
Uprawnienia żeglarskie: jakis tam chyba mam
Kurczak napisał(a):
Cors a w RYA chcesz ? :D

Nie Ty "zakładałeś" harcerstwo i nie ty będziesz je likwidował...

Wielu z Forumowiczów, między innymi ja wyrosło w środowisku harcerskim i wyniosło z tego okresu wiele dobrego.

To, że jestem jaki jestem - to po części zasługa ZHP :)

Kurczak patrzac na CIebie nalezy zlikwiidowac ZHP :D ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sie 2016, o 10:42 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Jaromir napisał(a):
mnie osobnik epatujący publicznie tego typu żalami najzwyczajniej pod słońcem... śmieszy

A jeżeli ów osobnik wykupił miejsce na rejsie, na którym miał wyłącznie odpoczywać i być dostarczonym z punktu a do punktu b, mieć codziennie przygotowane żarcie, podane na tacy przekąski i uprane gacie wysuszone i wyprasowane codziennie, a na miejscu się okazało, że ma sam sobie prać, gotować i przy okazji prowadzić łódkę?

Nie masz pojęcia co było sprzedane, nie masz merytorycznych podstaw do śmiechu. Co, oczywiście, nie pozbawia Ciebie prawa do śmiechu i wyrażania swoich poglądów.

Rozumiem, że nie miałbyś nic przeciwko temu, gdyby kapitan wycieczkowca, którym podróżujesz sobie po śródziemnym, po tym jak się dowiedział, że ma do czynienia z doświadczonym w morzu na statkach osobnikiem, obudził Ciebie na psią wachtę w nocy? A Twój kumpel, podróżujący obok, zawodowy kucharz, zostałby zmuszony do szykowania żarcia dla całej załogi (i przy okazji pasażerów)?

Powtórzę się jeszcze raz: nie mamy pojęcia (tutaj, w tym wątku nie padły żadne informacje od żadnej z zainteresowanych stron) na temat co konkretnie zostało sprzedane. Jako żeglarze domniemywać możemy, że miejsce na standardowym rejsie i jako żeglarze mamy pewne skojarzenia jak taki rejs powinien wyglądać. Jednak czy stanowi to podstawę dla inteligentnych ludzi do sformułowania swojej jednoznacznej opinii na temat konkretnego rejsu/reklamacji/sytuacji? Wątpię. W każdym razie ja się tej oceny nie podejmuję. Oceniam jedynie to co widzę tutaj. A widzę reakcję kapitana i wpisy uczestnika, który zrezygnował z rejsu. Jedno i drugie pozostawia w mojej ocenie wiele do życzenia, wiele niedopowiedzeń. Ale zaprezentowana tutaj i potwierdzona tutaj reakcja kapitana w mojej subiektywnej ocenie jest żenująca i tyle.
Oczywiście wiele kwestii poruszonych przez autora wątku również w mojej ocenie są mocno kontrowersyjne, ale, tak jak już podkreślałem (i nie tylko ja): nie jesteśmy ani sądem ani stroną by to wyjaśniać. Dlatego ja oceniam jedynie fakty które widzę na własne oczy tutaj, a nie wydarzenia, jakie miały miejsce tam.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowania - 2: qbalon, tsa
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sie 2016, o 11:25 

Podziękował : 563
Otrzymał podziękowań: 545
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
Taki cytat ze strony armatora, który rzuca jakby trochę światła na charakter obecności na jachcie podczas tego rejsu:
Cytuj:
Wyprawa ma charakter etapowy. Każdy może w dowolnym momencie dołączyć do załogi wykupując 7 lub 14 dniowe rejsy podczas wypraw.

http://www.cwm.edu.pl/rejsy-s-y-zjawa-iv

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sie 2016, o 11:31 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
plitkin napisał(a):
A jeżeli ów osobnik wykupił miejsce na rejsie, na którym miał wyłącznie odpoczywać i być dostarczonym z punktu a do punktu b, mieć codziennie przygotowane żarcie, podane na tacy przekąski i uprane gacie wysuszone i wyprasowane codziennie,

Dwa pytania Wiktorze:

Czy gdyby było tak jak piszesz /a co jeśli po drabince z włosów księżniczki w oparach oddechu smoczycy weszli do studni/ miał być to rejs all inclusive to Czesław zabierałby jak sam pisze sterty konserw i innego żarcia z Polski?

Czy kiedykolwiek płynąłeś na jakiejś jednostce należącej do CWM i podpisywałeś z nimi umowę?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sie 2016, o 11:33 

to oferta jest dość ogólna, warto by sprawdzić jak było w umowie. nie mniej się założę, że w umowie nie będzie przyzwolenia na

rzecz nie leży przecież w jachcie a raczej w osobie kapitana. Choć swoją drogą brak lodówki jest jakimś mankamentem :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sie 2016, o 11:45 

piotr6 napisał(a):
się założę, że w umowie nie będzie przyzwolenia na

Za to pewnie znajdziesz w umowie przyzwolenie na złośliwe parogodzinne opóźnianie opuszczenia jachtu, aby uniemożliwić wyjście z portu, co możliwe było tylko w okresie od jednej godziny przed HW do jednej godziny po HW. Na dodatek następna HW wypadała w środku nocy (co raczej uniemożliwiało wyjście), a odprawa w USCG została już dokonana.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sie 2016, o 11:52 

Jaromir napisał(a):
ins napisał(a):

Anyway - czytamy tu czarno na białym spisane dąsy pana Czesława Dudy, który mimo swego żeglarskiego doświadczenia (...w końcu kojotem się pisze), skarży się, że w trakcie rejsu kapitan jachtu wymagał aby członkowie załogi jachtu... sterowali jachtem! A nawet, by członkowie załogi... wstawali na nocne wachty!

Przyczepiliscie się początku zupełnie ignorując resztę zdania

"Albo dajemy komuś się wykazać i nauczyć udzielając cennych rad, albo nie wyznaczamy go do odpowiedzialnych funkcji. Ale na pewno nie poniżamy w obecności innych uczestników czy tez na Facebooku!! "

Jeśli bym kiedyś myślał o podobnym rejsie z tym kapitanem do poważnie bym się zastanowił nad tym, jedyne co zostało potwierdzone to "pożegnanie na do widzenia".

Za ten post autor joemonster otrzymał podziękowanie od: plitkin
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sie 2016, o 12:03 

Podziękował : 441
Otrzymał podziękowań: 754
Uprawnienia żeglarskie: dostateczne plus
Trochę się wyjaśniło.

Wypierdalaj znaczy:
Spróbuj proszę kolego, nieco szybciej opuścić jednostkę pływającą, gdyż obiektywny wpływ księżyca może pokrzyżować realizację napiętego planu rejsu.

v

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sie 2016, o 12:08 

Podziękował : 461
Otrzymał podziękowań: 482
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
joemonster napisał(a):
Jeśli bym kiedyś myślał o podobnym rejsie z tym kapitanem do poważnie bym się zastanowił nad tym

viewtopic.php?f=73&t=21525

"Czas na podsumowanie i zrewanżowanie się kapitanowi za opinię z rejsu :mrgreen:
Wojtek na poważnie wziął sobie do serca groźbę wysadzenia go na bezludnej wyspie / gdyby podpadł w czasie rejsu / i wycisnął z Zawiasa i mojej 34 osobowej załogi wszystko co najlepsze i najgorsze. Przewietrzył naszymi rękoma wszystkie szmaty Zawiasa, szpicę Klubu Wysokogórskiego z Gliwic na czele z Prezesem" poprosił "/ padło hasło : "albo zawiśniecie na rei, albo to będzie zrobione"/ o wykonanie poważnych prac wysokościowych na fokmaszcie podczas postoju na Visby. Przechodził sam siebie podczas manewrów portowych na cumach.Niejeden pająk nie potrafi pleść takiej pajęczyny z cum jak to czynił nasz Kapitan.Wykazał się dużą odpornością na stres , chorobę morską i dodatkowo ludzkim podejściem do części załogi- nie kazał wyrzucać zwłok do morza i pozwolił je z poszanowaniem godności człowieka dowieźć do Gotlandii.Przepłynięto 505 Mm w dobrej pogodzie aury i ducha. Większość na żaglach. Dodatkowo przed szczytem NATO sprawdził czujność Rosjan. Jak się okazało- nie spali :mrgreen: Brał czynny udział wraz z załogą zawodową w pirackim zajęciu miasta Hel ,a grabieży przechodniów, gwałceniu białogłów i porywaniu dzieci z wózków matek nie było końca. I tu znów okazał się człowiekiem wielkiego serca: na jego skamlenie nie puściliśmy z dymem tawerny Kutter na Helu,a w drodze wyjątku nawet zapłaciliśmy za siebie. Wchodząc do Gdyni udało mu się nawet zmieścić się miedzy główkami falochronu , a załoga Daru Młodzieży widząc zbliżający się pełną prędkością nasz szkuner w pośpiechu odbiła od nadbrzeża ,a my w pełnym majestacie powiewającego Jolly Rogera , za pierwszą próbą !!!!!,zajęliśmy ich miejsce.
Generalnie z czystym sumieniem / o ile go mam/ mogę polecić tegoż osobnika przyszłym załogom."

PS
Pierwszy raz płynąłem pod rozkazami tego delikwenta, tak samo jak reszta mojej 33 osobowej załogi. Około 70% majtków było pierwszy raz w życiu na jachcie i jak zapowiedzieli ---- chcą następne rejsy!

Ostatnio edytowano 9 sie 2016, o 12:12 przez markrzy, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor markrzy otrzymał podziękowania - 3: Były user, reed, Zielony Tygrys
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sie 2016, o 12:11 

Za to pewnie znajdziesz w umowie przyzwolenie na złośliwe

i myślisz,że to Ciebie rozgrzesza? Nie wyobrażam sobie, żeby kapitan któremu było nie było płacę za rejs tak się do mnie odzywał, fakt, że zapewne bym to inaczej załatwił. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sie 2016, o 12:21 

joemonster napisał(a):
Jeśli bym kiedyś myślał o podobnym rejsie z tym kapitanem do poważnie bym się zastanowił
Może byś się zastanowił nad tym, że na ponad cztery miesiące pływania (14.11-20.03) jest jeden niezadowolony, bo musiał wachty pełnić i sterować.

piotr6 napisał(a):
zapewne bym to inaczej załatwił.
Z pewnością po czterech godzinach durnych dyskusji miałbyś jeszcze cierpliwość. Gratuluję.

PS. Zamiast mówić "wypierdalaj" mogłem przecież wezwać amerykańską policję - oni byliby na pewno delikatniejsi. :rotfl:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowanie od: Zielony Tygrys
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sie 2016, o 12:34 

markrzy napisał(a):
Pierwszy raz płynąłem pod rozkazami tego delikwenta, tak samo jak reszta mojej 33 osobowej załogi. Około 70% majtków było pierwszy raz w życiu na jachcie i jak zapowiedzieli ---- chcą następne rejsy!

No i super, tak powinno być jednakże tu coś nie "pykło"
Zejście przed końcem rejsu, niezrozumienie załogi co do swoich obowiązków, wzajemnego poszanowania kto tam wie co jeszcze. Tekst napisany dość zwięźle, więcej domysłów i teorii spiskowych niż faktów.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

joemonster napisał(a):
Jeśli bym kiedyś myślał o podobnym rejsie z tym kapitanem do poważnie bym się zastanowił
Może byś się zastanowił nad tym, że na ponad cztery miesiące pływania (14.11-20.03) jest jeden niezadowolony, bo musiał wachty pełnic i sterowac

Ależ masz absolutną rację (jeśli tak stanowiła umowa)
Jednak oprócz tego że musiał sterować to dopisał "Albo dajemy komuś się wykazać i nauczyć udzielając cennych rad, albo nie wyznaczamy go do odpowiedzialnych funkcji. Ale na pewno nie poniżamy w obecności innych uczestników czy tez na Facebooku"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sie 2016, o 12:48 

joemonster napisał(a):
nie poniżamy w obecności innych uczestników czy tez na Facebooku
Uważasz, że wykazanie braków w wykształceniu posiadaczowi patentu KAPITANA jest poniżaniem? Masz rację, poniżył się strasznie sam.

Na Facebooku zostały zamieszczone trzy obrazki z trzech różnych rejsów pokazujące, jak dziwnie niektórzy sterują. Nigdzie nie zostało wskazane, kto osobiście tak sterował. Ale jeśli ktoś się do tego przyznaje, to już nie moja wina.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 582 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 20  Następna strona