Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 28 lip 2025, o 11:33

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 sie 2016, o 13:02 
Tu się całkowicie zgadzam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sie 2016, o 13:47 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
Wert23 napisał(a):
I zakaz noszenia burkini miał być tym antidotum (bezprawny wg orzeczenia sądu), które polepszy sytuację? No to super.

Ma polepszyć w dwojaki sposób. Po pierwsze, jako nacisk na społeczność muzułmańską, aby wymusić obowiązujace standardy prawne, po drugie, aby nie dopuszczać do konfliktów.
W sytuacji gdy państwo dozwala, aby prawo niby obowiązujące wszystkich w rzeczywistości było łamane (równouprawnienie kobiet), pojawiają się inicjatywy na szczeblach niższych - władze samorządowe, lokalne, próbują jakoś z pojawiającą się patologią walczyć. Choćby w imię spokoju, niedopuszczania do zbyt żywych rozdźwięków wśród mieszkańców.
Alternatywą jest sytuacja, w której to w końcu sami mieszkańcy wezmą sprawy w swoje ręce i zwyczajnie poleje się krew.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sie 2016, o 14:08 
No przecież właśnie sąd się wypowiedział , iż odgórny zakaz noszenia burkini na plaży jest złamaniem prawa...
Ale ok, załóżmy, że taki zakaz obowiązuje.
Wariant I
Osoba była zmuszana pod presją otoczenia/domowników do noszenia burkini. Po wejściu zakazu radośnie biega po plaży w bikini a otoczenie/domownicy grzecznie się na to godzą, respektując przepis.

Wariant II
Ta sama osoba podejmuje próbę innego ubioru niż burkini na plażę, zgodnie z przepisami, dostaje od otoczenia/domowników pałą w łeb i całkowity zakaz chodzenia na plażę. Od tej pory może sobie ją pooglądać na pocztówce.

Zakładamy się jaki wariant się sprawdzi ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sie 2016, o 14:44 

Wert23 napisał(a):
No przecież właśnie sąd się wypowiedział

Nie zauważając takiego drobiażdżku, że noszenie burkini często jest wynikiem przymusu, co przeczy zasadzie równouprawnienia. To jak w końcu - jednym obywatelom przysługują prawa i mogą liczyć na państwową ich ochronę, a wobec innych stosuje się system wyłączeń? Na terenie nowoczesnego, europejskiego państwa, które dodatkowo podpisało wszelkie możliwe konwencje przeciw przemocy itp. dopuszcza się istnienie obywateli drugiej kategorii, wielu praw pozbawionych, łącznie z tym najważniejszym, decydowania o sobie..?
Cytuj:
Zakładamy się jaki wariant się sprawdzi ?

Ależ ja nic nie pisałem na temat skuteczności zakazu, tylko o celach jakie przyświecały tym, co go wprowadzali. Nie wspomniałem o jeszcze jednym - wśród zamachowców, jeszcze chyba nie w Europie, nie brak kobiet ukrywających pod obfitymi szatkami materiały wybuchowe. O ile pamiętam, również ten argument podnoszono przy wprowadzaniu zakazu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sie 2016, o 15:00 
W jaki to europejskim kraju jest przymus noszenia burkini???
Jeśli ktoś Ciebie do tego zmusza wbrew Twojej woli to właśnie on łamie prawo. Problem w tym jak dotrzeć z tą wiadomością do adresata. Na tym się nie znam, socjologiem nie jestem. Na pewno zakaz burkini nic nie zmieni. No może tyle, że nie będzie ten widok wpieniał innych na plaży o ile kogoś to drażni.
Co do ubioru i kałachów to niestety nawet dzieci są zaplątane....Także kwestia sutanny czy habitu (a co terrorysta nie może się tak ubrać?) do mnie nie trafia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sie 2016, o 15:35 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Walka z burkini to przejaw niemocy Francji. Nie dajemy sobie rady z muzułmańskimi samowolami to przynajmniej uderzymy w galoty... Sukces po zbóju.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sie 2016, o 21:14 

Wert23 napisał(a):
W jaki to europejskim kraju jest przymus noszenia burkini???

W dość prosty. W takich krajach jak Belgia, Francja, Wielka Brytania, Norwegia, Szwecja, w mniejszym stopniu Niemcy, powstały enklawy muzułmańskie obejmujące często spore obszary, gdzie prawo europejskie nie działa, lub działa "od święta", bo tylko podczas zmasowanych akcji policyjnych. Za to działa prawo szariatu i obcy, czyli nie-muzułmanie mają wstęp ograniczony, albo wcale go nie mają. Są dzielnice, gdzie policja się nie zapuszcza, a karetki pogotowia czy straż pożarną obrzuca się kamieniami. Prawo państwowe sięga tu w ograniczonym stopniu, to miejsca poza kontrolą. Władze przymykają oczy i udają, że nie widzą, co tam się dzieje. Ale ta strusia polityka rozzuchwala i prowokuje do konfrontacji, czego eskalację właśnie obserwujemy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2016, o 07:35 
Tylko to nie jest przymus wynikający z prawa danego państwa a zjawiska powiedzmy patologicznego ( w kontekście,że jesteśmy do czegoś przymuszani, bo pewnie znajdą się kobiety , które ubierają się tak z własnej woli). Walcząc z tym, ustanawiane przepisów bijących w sumie w pokrzywdzonych jest totalną pomyłką.
To, że administracja nie radzi sobie z gettami, które w swoim czasie sama pomogła stworzyć to inna rzecz.
Natomiast wizyta na plaży kobiety ubranej w burkini dla mnie nie jest eskalacją ani dążeniem do konfrontacji.
Analogicznie, przykład ze swojego podwórka. Załóżmy, że jestem ateistą lub agnostykiem i odmawia mi się prawa do udziału w katolickim pogrzebie aby oddać hołd zmarłym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2016, o 13:30 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Wert23 napisał(a):
Analogicznie, przykład ze swojego podwórka. Załóżmy, że jestem ateistą lub agnostykiem i odmawia mi się prawa do udziału w katolickim pogrzebie aby oddać hołd zmarłym.
Analogicznie, to jak ubierzesz się wyraźnie niewłaściwie lub zachowasz niezgodnie z obyczajem - nie tylko "odmówi się" lecz i usunie, a jeszcze może z paragrafu sieknie.
A to całkiem niezależnie od wyznanego wyznania - jako i burki zakazane ateistom i agnostykom som, nie tam że tylko, skądinąd niewartym odsłaniania, muzułmankom ;)
Nie ma tu jednak analogii, w rzeczy samej istocie: pogrzeb jest z gruntu prywatny, a i teren zwykle też.
I tu następuje interesujące pytanie czy aby mieszkańcom "wolno decydować" o swoim terenie, albo czy miastu wolno regulować sprawy na plaży miejskiej.
I generalniej 'czyje co je'. Bo Francuzi mają bardzo przekręcone znaczenie swego hasełka o "Liberte"... :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2016, o 14:53 
Nikt nie mówi o wchodzeniu do restauracji i pluciu ludziom do talerza. Zaczynam się bać...Co będzie jak przestanie mnie Konstytucja chronić. Bo widzę, że poglądy się zaostrzają.
Temat tyczy się burkini na plaży, nie o burkach.
Nie wszystkie pogrzeby są "prywatne" a już na pewno nie na prywatnym terenie. Chyba, że nielegalnie rozsypiesz prochy.
W sumie ciekawa propozycja aby prawo lokalne było nadrzędne. Kamienicznik sobie takie ustanowi-jego własność- i lokatorzy tańczą jak on chce. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2016, o 15:53 

Wert23 napisał(a):
Tylko to nie jest przymus wynikający z prawa danego państwa a zjawiska powiedzmy patologicznego
Wyjaśnij, co to w praktyce oznacza dla obywatela danego państwa.
Bo logicznie biorąc, nic. Państwo odpowiada za wszystko, co dzieje się na jego terytorium, także za dopuszczenie do bezprawia, bo tak należy nazwać pojawienie się dualizmu prawnego i wynikających z tego zachowań.
Cytuj:
Walcząc z tym, ustanawiane przepisów bijących w sumie w pokrzywdzonych jest totalną pomyłką.
Nie znasz się. ;-) Większość działań restrykcyjnych tym się charakteryzuje. Na przykład sankcje nałożone na brzydkiego Putina w rzeczywistości uderzają w normalnych ludzi, podobnie jak sankcje z którymi miała do czynienia Polska za Regana. Ich sens polega na zmuszeniu ludności do wystąpień przeciw władzy, wywarcia na nią nacisku w celu zmiany jej postępowania. Podobnie i tutaj - a niech te pokrzywdzone robią rewolucję i ciosają kołki na głowach swych mężów i ojców. Niech walczą o swoje wyręczając, jak słusznie zresztą piszesz, administrację co sobie nie radzi.
Cytuj:
Natomiast wizyta na plaży kobiety ubranej w burkini dla mnie nie jest eskalacją ani dążeniem do konfrontacji.
Jest częścią eskalacji i konfrontacją. Rozszerza bowiem nieakceptowalne przez prawo państwowe, ale także przez tubylców, zachowania. Oznacza przyzwolenie państwa na zastępowanie prawa regułami szariatu. A to jest proces, który musi mieć ciąg dalszy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2016, o 16:14 
Alterus napisał(a):
Wyjaśnij, co to w praktyce oznacza dla obywatela danego państwa.
Bo logicznie biorąc, nic. Państwo odpowiada za wszystko, co dzieje się na jego terytorium, także za dopuszczenie do bezprawia, bo tak należy nazwać pojawienie się dualizmu prawnego i wynikających z tego zachowań.

Czyli jak ktoś Ciebie pobije i okradnie to winne jest państwo?
Ważne aby właśnie zwalczało bezprawie, tych co je czynią a nie pośrednio pokrzywdzonych. Oczywiście ,że dualizm prawny jest bardzo groźny. Podkreślam prawny.
Alterus napisał(a):
Nie znasz się. Większość działań restrykcyjnych tym się charakteryzuje. Na przykład sankcje nałożone na brzydkiego Putina w rzeczywistości uderzają w normalnych ludzi, podobnie jak sankcje z którymi miała do czynienia Polska za Regana. Ich sens polega na zmuszeniu ludności do wystąpień przeciw władzy, wywarcia na nią nacisku w celu zmiany jej postępowania. Podobnie i tutaj - a niech te pokrzywdzone robią rewolucję i ciosają kołki na głowach swych mężów i ojców. Niech walczą o swoje wyręczając, jak słusznie zresztą piszesz, administrację co sobie nie radzi.

Zaraz, zaraz, trochę poplątałeś. Skąd pewność,że zwrócą się do swych mężów itd. Przecież jak piszesz intencją jest zmuszenie pokrzywdzonej ludności przeciwko władzy! Ja nie jestem pewien, kogo wkurzone muzułmanki wybiorą.
Gdyby UM wprowadził zakaz noszenia kolczyków przez mężczyzn to mimo tego, że osobiście nie lubię, to zaraz bym się znalazł w gabinecie kosmetycznym, przekuł sobie to i owo i wyposażony w kolczyki poszedł do UM z pisemnym protestem. O tak. Na złość. Taki Kaszuba jestem.

W ostatniej części Twojej wypowiedzi różnimy się światopoglądami do czego każdy ma prawo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2016, o 17:07 

Wert23 napisał(a):
Czyli jak ktoś Ciebie pobije i okradnie to winne jest państwo?
Zasadniczo tak, szczególnie jeśli zabrania środków do obrony innych, niż przez państwo gwarantowanych, czyli zmusza do polegania na jego prawie i służbach. To chyba oczywiste?
Ale tu pisałem o czymś szerszym, o organizacji bezpieczeństwa w aspekcie społecznym, na poziomie grup interesów.
Cytuj:
Oczywiście ,że dualizm prawny jest bardzo groźny. Podkreślam prawny.

Z takim przecież mamy do czynienia - ze zderzeniem prawa europejskiego z prawem szariatu.
Cytuj:
Skąd pewność,że zwrócą się do swych mężów itd.
Bo oni reprezentują prawo, które nakazuje paradować w burkini. Przecież nie państwo.
Przykład miał pokazać, jak wywiera się nacisk pośrednio - uderzając w osoby niewinne, ale związane z winnymi, wymusza się ustępstwa na tych ostatnich. Taki znany mechanizm, a nie prezentacja moich poglądów.
Sam taki zakaz uważam za zasadny, ale w połączeniu z rygorystycznym narzuceniem i egzekwowaniem obowiązującego prawa wobec wszystkich muzułmanów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2016, o 17:28 
Alterus napisał(a):
Zasadniczo tak, szczególnie jeśli zabrania środków do obrony innych, niż przez państwo gwarantowanych, czyli zmusza do polegania na jego prawie i służbach. To chyba oczywiste?

Anarchia górą.

Alterus napisał(a):
Z takim przecież mamy do czynienia - ze zderzeniem prawa europejskiego z prawem szariatu.

To mi przypomina słowa pewnego polskiego polityka:
Cytuj:
Najpierw zwiększa się liczba uchodźców, później oni narzucają swoją wrażliwość. Jeśli ktoś nie wierzy, to niech spojrzy na Szwecję, gdzie są 52 strefy szariatu, boją się wywieszać flagę, bo jest krzyż - mówił. - Czy chcecie, żeby tak było u nas? Żebyśmy przestawali być gospodarzami we własnym kraju? Ja tego nie chcę i nie chce tego Prawo i Sprawiedliwość

Szybko przyszła odpowiedź na Twitterze z ambasady Szwecji:
Obrazek

Co do trzeciego akapitu to uważam, że to jednak inaczej działa. Tego typu zakazy będą budziły sprzeciw w pierwszym rzędzie w stosunku do władzy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2016, o 19:39 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Prawo to jedno. A zwyczaj religijny to drugie.
Wleziesz do kościoła katolickiego w kapeluszu, synagogi z gołą głowa, a meczetu w butach?
Wiem, plaża to nie kościół ale noszenie burkini dotyczy wyznawców. Tak jak Sikhowie nosza turbany.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2016, o 20:53 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Wert23 napisał(a):
Temat tyczy się burkini na plaży, nie o burkach.
W sumie ciekawa propozycja aby prawo lokalne było nadrzędne. Kamienicznik sobie takie ustanowi-jego własność- i lokatorzy tańczą jak on chce. :D
Smiej siem, śmiej. A problem jest poważny. Także prawnie ;)
Burkini to jednakoż kąpielowa burka na plażę, ma umożliwić plażowanie w zgodzie z szariatem - a zatem sprzeczność logiczna. Szariat zabrania kobietom plażowania i kąpieli :-P
A i owszem, nawet właśnie muzułmańscy właściciele sobie takie ustanowią - i lokatorzy tańczą... :D
A zatem cytatem: http://english.alarabiya.net/en/variety ... msuit.html
Obrazek

Francuzi to przy tem pikuś...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2016, o 21:57 

Wert23 napisał(a):
Anarchia górą.
?? Chyba nie zrozumiałeś.

Cytuj:

To mi przypomina słowa pewnego polskiego polityka

Fuj! :-D
Ale prawda.
Cytuj:
Szybko przyszła odpowiedź na Twitterze z ambasady Szwecji

Fałsz.
http://www.tvp.info/22023115/ciemna-str ... imigrantow
Zwracam uwagę, że całość jest dość oględna, Sekielski tu nie przegina.
Cytuj:
Co do trzeciego akapitu to uważam, że to jednak inaczej działa. Tego typu zakazy będą budziły sprzeciw w pierwszym rzędzie w stosunku do władzy.

Pewnie tak, ale jest jeszcze rząd drugi. No i trzeci, trzeba pamiętać, że wśród muzułmanów są i postępowi, gotowi stępić ostrze islamu, przystosować do europejskich realiów. I oni są gorliwymi entuzjastami zakazu wszelkiego uzewnętrzniania religijnego, a uchylenie zakazu uznają za porażkę. ;-)
Jako
muzułmanka byłam bardzo rozczarowana, gdy dowiedziałam się, że francuski Sąd
Najwyższy unieważnił w ubiegły piątek zakaz noszenia burkini. Dla społeczeństwa
liberalnego decyzja ta oznacza ochronę wolności wyrażania się. Dla osób
przyglądających się sytuacji, takich jak ja, oznacza to jednak ustanowienie
drugiego precedensu: akceptację islamskiej kultury. W piątek mieliśmy więc dwóch
zwycięzców: pierwszym z nich było tolerancyjne społeczeństwo, drugim islamiści
wypowiadający nam łagodny dżihad cywilizacyjny.
Autorka koncepcji burkini, australijsko-libańska projektantka Aheda Zanetti,
powiedziała, że burkini wymyśliła po to, żeby dać kobietom więcej wolności.
Tymczasem poprzez opresyjny ubiór, taki jak burkini, wolności te są kobietom
odbierane. Tak samo wyglądała sytuacja w przypadku hidżabów.

Wiecej: https://euroislam.pl/akceptacja-burkini ... cja-burki/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 wrz 2016, o 06:03 
Colonel napisał(a):
Wiem, plaża to nie kościół ale noszenie burkini dotyczy wyznawców. Tak jak Sikhowie nosza turbany.

A zakonnice habity, księża sutanny. Szeregowi wyznawcy krzyżyki mniej rzucające się w oczy, znak ryby na samochodzie (nie mylić z alarmem ).
To o czym wspominasz wcześniej to bardziej mi się ociera o kulturę osobistą / tolerancję religijną.
Ryś napisał(a):
Burkini to jednakoż kąpielowa burka na plażę, ma umożliwić plażowanie w zgodzie z szariatem - a zatem sprzeczność logiczna. Szariat zabrania kobietom plażowania i kąpieli

Kościół katolicki zabrania kobietom używania środków antykoncepcyjnych, in vitro a potępia aborcję, popiera nowe życie - sprzeczność logiczna zatem występuje nie tylko w jednym środowisku.

Alterus napisał(a):
Fałsz.
http://www.tvp.info/22023115/ciemna-str ... imigrantow
Zwracam uwagę, że całość jest dość oględna, Sekielski tu nie przegina.

Rozumiem, że fałsz w sensie twierdzenia bo wypowiedź była.
Jakoś bliżej mi do rządu Królestwa Szwecji niż do Sekielskiego.
Czyli w Polsce też mamy dualizm prawny (abstrahując od sprawy TK). Prawo polskie zezwala na środki o których pisałem wyżej, prawo katolickie nie.
Każda wiara ma swoje zakazy, nakazy. Ode mnie zależy czy będę się do nich stosował. Jeśli jednak wyznawca danej wiary chce mnie zmuszać do pewnych zachowań to już jest to działanie kryminogenne.

Alterus napisał(a):
Autorka koncepcji burkini, australijsko-libańska projektantka Aheda Zanetti,powiedziała, że burkini wymyśliła po to, żeby dać kobietom więcej wolności.
Tymczasem poprzez opresyjny ubiór, taki jak burkini, wolności te są kobietom odbierane.

Tej wypowiedzi rzeczywiście nie rozumiem. Bo wynika z tego , że wcześniej miały gorzej czy lepiej? Mogły chodzić po plaży w bikini a teraz burkini? Więcej nie doczytałem ponieważ mój eset ma jakieś anse co linka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 wrz 2016, o 21:21 

Podziękował : 6274
Otrzymał podziękowań: 2488
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Taaa... Burkini... I co mnie podkusiło powiedzieć jemu "ten sęk" ?
Śpiesznie spieszę donieść, że impreza o której była mowa w szóstym poście tego wątku udała się znakomicie. Niestety moi "fotografowie" pracują bez pośpiechu ( pierwszy obrazek pod postem ) dlatego na ciekawsze fotki przyjdzie trochę poczekać ;)
( Na razie kilka skopiowanych z netu )

Teraz trochę o kołach:
Zauważyłem, że fakt iż jestem raczej kiepskim szoferem, wcale nie psuje mi frajdy
z "pokatuszek" na starych "radiańskich" automobilach ;)
A nawet, co ciekawe jest, dodaje uroku. Moja żona, która jest jeszcze gorszym kierowcą
od tygodnia wsłuchuje się w to:
https://www.youtube.com/watch?v=mPhEZFiNLh0
I koniecznie chce, żeby jej kupić to małe coś z silnikiem zaporożca... Tylko, żeby jeszcze pływało :lol: I obiecuje, że będzie tym do pracy jeździła :lol:
Tak, czy siak, zastanawiałem się nad pewnym dylematem.
Mianowicie takim:
Oto pierwszy swój system rekreacyjny oparłem wyłącznie o siłę wiatru i ludzkich mięśni.
( Stąd i paraplan został z niego wykluczony ) Teraz buduję większy system i tu dylemat.
"Dorobić" do tego ekologiczną ideologię i zrezygnować z napędu spalinowego ?
Czy po prostu "dać się ponieść" :lol: Bez nijakiej ideologii.
Wy co na to ?

Dalej sprawy bieżące - te super ważne:
Co do "burkini" na kołach, to okazało się, że mogę pojeździć tym tylko "po placu".
To i nie wsiadałem do tanka i nie wiem, czy to frajda, czy nie.
Co do kobiet w burkini, habit, tudzież inne "płatia" odzianych - moja opinia taka jest:
Zielony Tygrys napisał(a):
MarekSCO napisał(a):

Kobiety - wiadomo - dom i seks... To ich domena...
Dom, czyli gniazdo poniekąd. Bo gniazdko ( zelektryfikowane ) to już chłop...
Albo chłopiec - wczesna odmiana .
Prawda, że dobry wstęp, żeby zacząć dyskusję o kołach ?

Ja się na tym nie znam, bo niby skąd i dlatego proponuję ci na początek łamanie kołem.

Istniało ryzyko, że gdyby nie ten wstęp - zignorujesz wątek. A tego wolałem uniknąć.
A tak bardziej serio... Looknij tutaj:
No i inna "drobna" różnica: zakonnicą zostaje się w wieku dorosłym, na własne życzenie a za rezygnację grozi najwyżej ostracyzm i bieda,

Coś blisko ma Twoja wyobraźnia od ostracyzmu do biedy...
Dla mnie bieda to jest, jak nie ma co do garnka włożyć... A typowym przejawem ostracyzmu sytuacja w której nikt ( ale to dosłownie nikt ), nie przychodzi do mnie
w sobotę o nieprzyzwoitej godzinie 7.00... I nie zrywa mnie z wyra, bo jemu akurat coś
trzeba.
Z czego musiał bym zrezygnować, żeby ten ostracyzm osiągnąć ? ;)
( Szczerze deklaruje, że jak by trzeba to mogę portki zdjąć i z gołą dupą po wsi ganiać )
Inna sprawa, że widzę ( na co dzień ) jak kobiety traktuje się w naszej kulturze...
Moja żona pracuje w ośrodku kultury i ma sporo znajomych starszych i młodszych "samotnych" kobiet. Znaczy takich , które nie mają chłopa na utrzymaniu ;)
A ja czasem mam doła... I wtedy zapraszam te panie do stolarni i one mogą sobie
popracować nad renowacją czy tworzeniem własnych mebelków itp historii.
I One chętnie przychodzą, przynoszą ( a właściwie jeden mój kolega im przywozi ) różne swoje mebelki, drzwi okna i co tam jeszcze która ma... I sobie pracują pod czujnym okiem "fachowca" :lol: Sprawa dla nich ważna o tyle, że w ten sposób oszczędzają
środki, których zwykle za dużo nie mają.
I oto wyobraź sobie taką sytuację. Wyłączyłem obrabiarki i zabieramy się za klejenie...
A tu cisza Siedem kobiet w jednym pomieszczeniu i cisza ! Co jest - pytam.
" - Panie Marku. Jak zaczniemy paplaninę, to Pan z nami nie wytrzyma.
( Słyszę jak koleżanka mojej Śp matki mówi do mnie "Panie Marku" ! )
- Zapraszam do paplaniny Drogie Panie."
No i się rozgadały i było fajnie. Tak, jak powinno być - bez obaw, że jakaś namiastka ostracyzmu spowoduje, że okno znowu przez lata nie będzie naprawione, stolik będzie kulał itd...
Ale nie zawsze bieda z ostracyzmem chodzi w parze...
Wyobraź sobie chatkę pod lasem w której żyją starsza wdowa z córką poruszającą się na inwalidzkim wózku.
W chatce jest centralne ogrzewanie, ale z racji mizerii finansowej
Panie paliły kilka sezonów "podsuchami" z pobliskiego lasu i rozwaliły stary już piec CO
i rozszczelniły przewód kominowy przy okazji...
Miały zaoszczędzone kilka groszy więc pobiegły pod najbliższą budkę z piwem i poprosiły
kilku "fachowców" żeby pomogli, poradzili coś itd...
"Fachowcy" przyszli, zażądali ( w formie zaliczki ) litra wódki i zajęli się degustacją.
Debatując przy tym poważnie nad problemem.
Po czym wycięli piec ( szlifierką kątową ) ale nie dali rady go wynieść. Rozwalili komin na strychu i przy okazji złamali dwie zbutwiałe krokwie w dachu...
A na koniec - dali dyla :lol:
Nie było żadnego ostracyzmu a "szczera" chęć pomocy. Jak myślisz, kiedy one "wyjdą
z tej kumulacji" ? Stać je na zatrudnienie ekipy od CO, zduna, dekarza, etc...?
Oj bedzie bieda Panie... Oj zapiszczy...
A wiesz jaka to frajda dla faceta, ogarnąć ten cały kipisz... Wyremontować piec, wpalić na miejsce... Załatwić od kumpla super wkłady kominowe z nierdzewki ( przywiózł za darmo i jeszcze w ciuchach roboczych przyjechał ) Postawić komin i wymienić kawałek dachu...
A jak "przychodzi do płacenia" powiedzieć szczerze, że najważniejsze dla Ciebie jest
zaspokojenie męskiej próżności i tylko dla tego to robisz !
Więc siłą rzeczy nie weźmiesz ani grosika - za cholerę !
Zielony Tygrysie
Nie ja rozdawałem role społeczne dla płci ( czy jakoś tak )...
Kobiety to dom i seks... I mój punkt widzenia...
Z którego wynika, że domu i seksu bez kobiet to sobie raczej nie wyobrażam :)

Załączniki:
r1.jpg
r1.jpg [ 207.21 KiB | Przeglądane 5043 razy ]
r2.jpg
r2.jpg [ 162.26 KiB | Przeglądane 5043 razy ]
r4.jpg
r4.jpg [ 192.02 KiB | Przeglądane 5043 razy ]

Za ten post autor MarekSCO otrzymał podziękowania - 2: Janna, zbigandrew
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 wrz 2016, o 07:39 
MarekSCO napisał(a):
Taaa... Burkini... I co mnie podkusiło powiedzieć jemu "ten sęk" ?

Dokładnie! :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 wrz 2016, o 10:09 

Podziękował : 3740
Otrzymał podziękowań: 2061
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Marku ostracyzm dla mnie oznacza ze nikt, ale to doslownie nikt, nie pomoze ci w biedzie i klopocie. Te dwie panie doznaly szczerej pomocy i zyczliwosci co jest dokladnie przeciwienstwem ostracyzmu. A z twoim ostatnim zdaniem zgadzam sie calkowicie.

Za ten post autor Zielony Tygrys otrzymał podziękowanie od: MarekSCO
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 wrz 2016, o 19:48 

Podziękował : 6274
Otrzymał podziękowań: 2488
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Marku ostracyzm dla mnie oznacza ze nikt, ale to doslownie nikt, nie pomoze ci w biedzie i klopocie.

Zielony Tygrysie :)
To żaden ostracyzm tylko skurwysyństwo zwykłe! W dodatku znamienne dla ludzi
miałkich, bez nijakiej woli samostanowienia... To mendy po prostu, ale... Mendy stadne.
Spróbuję Cię przekonać, że ostracyzm funkcjonuje tylko jako wizja, której nie warto widzieć... Jeśli pozwolisz oczywiście :)

Te dwie panie doznaly szczerej pomocy i zyczliwosci co jest dokladnie przeciwienstwem ostracyzmu.

A co napisałem na początku tego akapitu:
MarekSCO napisał(a):
Ale nie zawsze bieda z ostracyzmem chodzi w parze...

Masz rację. Ostracyzmu tu nie było. Nikt nie twierdzi, że był... Ale i szczerej chęci pomocy też nie było!
Dziewczyny poszły do kilku meneli po pomoc... A kolesie znaleźli okazję, żeby napić się wódki. Próbowali coś zrobić. Próbowali zaimponować dziewczynom, ale nie wyszło.
A jak nie wyszło to spierdolili... Wot i zaczęła się prawdziwa bieda.
I wtedy pojawił się "Pan" Marek i ogarnął wszystko koncertowo ;)
I tu też żadnej szczerej chęci pomocy nie było. "Pan" Marek zaspokoił swoją męską próżność i był happy :)
Ale przy okazji pokazał dziewczynom, jak ogromny ( z ich punktu widzenia ) margines
błędu mają... Na jakie porażki mogą sobie pozwolić łzy nie roniąc...
Ciułały grosz do grosza, bo ten piec "wisiał" nad nimi niczym miecz Domoklesa...
Dostały porządnie w tyłek od tych zawezwanych "fachowców"...
I nagle pojawił się koleś, który ogarnął o wiele większe bagno jak to, które sobie wyobrażały... A uciułane pieniążki pozostały :)
Znaczy "Pan" Marek zapierniczał za darmo jak frajer jakiś...
To czemu pomyka po wsi na poziomym rowerku i puszy się jak paw ?
Czemu myśli "nie jest ze mną jeszcze tak źle" :lol:
Czemu czuje się jakby zrobił interes życia :lol:
No ale o ostracyzmie miało być...
Tyle, że ten ostracyzm wypadało by jakoś zorganizować... No to spróbujmy namówić
"Pana" Marka na ostracyzm. Ot jest we wsi jakaś infamitka przymierająca głodem...
"Pan" Marek już się pali, żeby zaspokoić swoją męską próżność jej kosztem...
A tu trzeba by go jakoś powstrzymać :lol: Masz jakiś pomysł ?
I, żeby wszystko było jasne do końca... "Pan" Marek wcale nie jest wyjątkowy.
Takich kolesi jest tysiące. Każdy chłop tak ma...
Masz jakiś pomysł, jak ich do ostracyzmu zaprząc ? ;)
Chętnie posłucham i rozważę :lol:
Albo wiesz co... Umówmy się, że wiara w ten cały ostracyzm to strata czasu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 wrz 2016, o 05:24 
MarekSCO napisał(a):
..ciach..
Tyle, że ten ostracyzm wypadało by jakoś zorganizować... No to spróbujmy namówić
"Pana" Marka na ostracyzm. Ot jest we wsi jakaś infamitka przymierająca głodem...
"Pan" Marek już się pali, żeby zaspokoić swoją męską próżność jej kosztem...
A tu trzeba by go jakoś powstrzymać :lol: Masz jakiś pomysł ?
I, żeby wszystko było jasne do końca... "Pan" Marek wcale nie jest wyjątkowy.
Takich kolesi jest tysiące. Każdy chłop tak ma...Masz jakiś pomysł, jak ich do ostracyzmu zaprząc ? ;)
Chętnie posłucham i rozważę :lol:

Marku ja całkiem inaczej pojmuję słowo ostracyzm. Dla mnie jest to świadome wykluczenie z powodu swojej wrogości, niechęci do danej osoby, grupy społecznej przez inne środowiska. Niekoniecznie z powodu biedy. Ostracyzm się stosuje z premedytacją a bieda ludzi spotyka. Także proszę nie daj się zaprząc do ostracyzmu, ani nikogo do niego nie namawiaj (nie mówimy o przypadkach kwalifikujących się do izolacji takiej czy innej, wtedy powinni działać specjaliści).
Spojrzałem do słownika synonimów:
alienacja, banicja, izolacja, kwarantanna, odizolowanie, odosobnienie, odseparowanie, osamotnienie, samotność, wykluczenie, wyobcowanie, bojkot, śmierć cywilna, zerwanie stosunków, sabotaż, bojkot towarzyski, sąd skorupkowy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2016, o 21:28 

Wert23 napisał(a):
Tej wypowiedzi rzeczywiście nie rozumiem. Bo wynika z tego , że wcześniej miały gorzej czy lepiej? Mogły chodzić po plaży w bikini a teraz burkini?

Według tej postępowej muzułmanki chodzenie w burkini nie ma nic wspólnego ani z wolnością religijną, ani wolnością w ogóle, gdyż wynika z przymuszania kobiet do ich noszenia przez islam. Dlatego wyrok sądu, pozornie wydany w imię wolności religijnej, w rzeczywistości skazuje muzułmanki na noszenie tych stroików niezależnie od ich woli i stanowi ustępstwo wobec gardzącej europejskością, tej bardziej radykalnej części społeczności muzułmańskiej. Inaczej, prawo przyzwala, aby muzułmanie żyjący we Francji zmuszali swoje kobiety do przestrzegania reguł szariatu. Przypominam, że kobieta w islamie to człowiek drugiej kategorii, podległy władzy mężczyzn. I właśnie Francja powiedziała, że w porządku, róbta z tymi babami co chceta. ;-)
Czy względy bezpieczeństwa, czyli możliwość ukrywania pod obfitymi ubraniami materiałów wybuchowych i broni ma znaczenie? No, jeśli nawet sami najbardziej muzułmańscy z muzułmanów to przyznają, to chyba jest coś na rzeczy:
"Państwo Islamskie zakazało noszenia burek w należących do nich budynkach po tym, jak
odziana w ten strój kobieta zabiła dwóch członków tej organizacji."
http://bham.pl/wiadomosci/polska-swiat/ ... ak-kobiety

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2016, o 13:10 

Podziękował : 10551
Otrzymał podziękowań: 2485
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Ognisty Szkwał napisał(a):
No przeca napisał wprost, że chodzi mu o koło, czyli że ma problem z sexem i kobitkami...
Inni też mają podobne (znaczy większe) problemy:
http://wyborcza.pl/1,87648,20617560,poz ... agina.html

:rotfl:

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2016, o 13:52 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
E, tam, zaraz burzyć czy przerabiać! Mogli namówić łódzką waginę, żeby poszła w ślady swojej rzeszowskiej koleżanki, Wielkiej Cipy:

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowanie od: MarekSCO
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2