Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 15 lip 2025, o 22:19

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1677 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 56  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 lis 2016, o 07:36 

Podziękował : 1767
Otrzymał podziękowań: 4260
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Jakoś niemal wszyscy dziwnie zapominają, że obecna sytuacja to skutek WIELOLETNICH zaniedbań, czyż nie? Poprzedni rząd zareagował dopiero, gdy sytuacja była już zupełnie zła, wcześniej miał to w głębokim...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lis 2016, o 07:43 
Oczywiście! Nie mam zamiaru kogokolwiek wybielać. Tylko wydawało się, że coś drgnęło w dobrą stronę w temacie zakupu śmigłowców. Późno, za późno ale drgnęło. A tu bęc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lis 2016, o 07:49 

Wert23 napisał(a):
Nikt nikogo nie ma zamiaru wybielać

No to żeś pojechał... :mrgreen:
MSPANC :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lis 2016, o 07:58 
W formie wyjaśnienia. Waliant dobrze zacytował. Musieliśmy robić to jednocześnie poprawiałem swojego posta. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lis 2016, o 08:02 

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 90
Uprawnienia żeglarskie: sj
Tak tu się jakoś przewijało stwierdzenie, że wojskowe śmigłowce nie mogą lądować na szpitalnych lotniskach. Postanowiłem ten temat zbadać i jedyne co znalazłem, to fakt że te lotniska są po prostu za małe i drugi że wojskowe śmigłowce są zbyt głośne - ale w przypadku ratowania życia chyba akurat nikt się o to nie przyczepi...
Czy jest coś jeszcze ? Jest jakiś przepis który zabrania wojsku lądować przy szpitalach?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lis 2016, o 08:04 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Wydaje się, że ktoś niedawno to zdementował tu na forum...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lis 2016, o 08:37 
Wojsko wykonuje zlecenia MRCK. To ten organ decyduje zabrać ze statku, odszukać i dostarczyć w miejsce X. Wojsko jest tylko i aż, ogniwem wykonawczym. Jeśli lądowisko jest certyfikowane dla danego statku powietrznego , nawet cywilne, mogą śmiało lądować. Nie ma żadnych przeszkód prawnych. Mają prawo lądować również w terenie przygodnym.
Swojego czasu latali z pacjentami bezpośrednio do Gdańska Oliwy, gdzie było przystosowane lądowisko dla śmigłowców SAR-u. Niestety zlikwidowano tam SOR.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lis 2016, o 09:59 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
waliant napisał(a):
Jakoś niemal wszyscy dziwnie zapominają, że obecna sytuacja to skutek WIELOLETNICH zaniedbań, czyż nie? Poprzedni rząd zareagował dopiero, gdy sytuacja była już zupełnie zła, wcześniej miał to w głębokim...

tak w kwestii formalnej, zerwanie negocjacji z Francuzami ogłosił min. Morawiecki, bo to przecież nie min obrony negocjował ofset. Kim jest Morawiecki to każdy wie, to nie tylko minister w aktualnym rządzie ale doradca poprzedniego, PO. :D
Nie napisałbym może tego postu ale całkiem poważnie mi tą wiadomość zresztą nie tajną obwieścił kolega związany jakoś tam z wojskiem. Ja tam proponuję nie mieszać w dyskusji polityki bo jak jest i było to każdy widzi i politykowanie w tym wątku do niczego nie prowadzi, no chyba że komuś sie lepiej na duszy robi to takie teraupetyczne wpisy jestem gotowy zrozumieć :D

Od zawsze mam zakodowane(pewnie mylnie) że SAR to służba przede wszystkim przeznaczona dla rybaków, statków handlowych i innych zawodowców, kajciarze , kajakarze czy inni żeglarze to raczej na końcu. W związku z tym brakuje mi w dyskusji o SAR głosu zawodowców, czy inne organizacje się odezwały?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lis 2016, o 10:55 

piotr6 napisał(a):
politykowanie w tym wątku do niczego nie prowadzi

To masz rację, ale nie ja zacząłem! Ja tylko daję odpór dziwnemu czepialstwu niektórych piszących...

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowanie od: Colonel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lis 2016, o 11:00 

waliant napisał(a):
o masz rację, ale nie ja zacząłem! Ja tylko daję odpór dziwnemu czepialstwu niektórych piszących...

zgadzam się, sam to odczuwam :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lis 2016, o 11:02 

Podziękował : 878
Otrzymał podziękowań: 1938
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
piotr6 napisał(a):
Od zawsze mam zakodowane(pewnie mylnie) że SAR to służba przede wszystkim przeznaczona dla rybaków, statków handlowych i innych zawodowców

SAR jest od ratowana ludzkiego życia na morzu. Niezależnie od zawodu, poglądów politycznych, płci, wieku... czy przyczyny dla której dana osoba znalazła się na morzu... :cool:

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Za ten post autor Wojtek Bartoszyński otrzymał podziękowania - 2: Colonel, Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lis 2016, o 11:19 

Wojtek Bartoszyński napisał(a):
SAR jest od ratowana ludzkiego życia na morzu.

i zdrowia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lis 2016, o 18:19 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
piotr6 napisał(a):
W związku z tym brakuje mi w dyskusji o SAR głosu zawodowców, czy inne organizacje się odezwały?

Inne? Tzn. jakie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lis 2016, o 19:03 

Nie wiem jakie właśnie o to pytam?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2016, o 07:38 

http://www.kurierlubelski.pl/strefa-biz ... ,11445755/

"W odpowiedzi na zaproszenie MON złożyliśmy ofertę trzech śmigłowców – AW 101, AW 149 i dobrze znanego naszym pilotom Głuszca - przyznał Krzysztof Krystowski"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2016, o 08:50 
Uffff. Dzięki za newsa. Bo już się wystraszyłem, że teraz będą tylko drony. ;)

Obrazek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2016, o 09:27 

Obawiam się, że chyba tylko drony:-( Teraz gdy brakuje kasy na 500+ a i bojówki SA... znaczy się OT trzeba zorganizować i uzbroić na śmigłowce dla SAR już zabraknie...

Za ten post autor Jurmak otrzymał podziękowanie od: Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2016, o 10:08 

Podziękował : 441
Otrzymał podziękowań: 754
Uprawnienia żeglarskie: dostateczne plus
Pobaw się żołnierzykami.
v

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2016, o 10:11 

Jurmaczku, już są: ANDRONY

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2016, o 10:44 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 449
Uprawnienia żeglarskie: różne
Jurmak napisał(a):
http://www.kurierlubelski.pl/strefa-biznesu/wiadomosci/z-regionu/a/mateusz-morawiecki-w-pzlswidnik-tym-razem-bez-konkretow,11445755/

"W odpowiedzi na zaproszenie MON złożyliśmy ofertę trzech śmigłowców – AW 101, AW 149 i dobrze znanego naszym pilotom Głuszca - przyznał Krzysztof Krystowski"
Filipińscy piloci też "dobrze" znają wyroby Świdnika: jeden im się popsuł w locie 2 lata temu,
Obrazek
a drugi - trzy dni temu Obrazek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2016, o 11:20 
Rzecznikiem Świdnika nie jestem.
Jednak z ciekawości możesz podać co się zepsuło. Bo rozumiem, że przyczyna wypadku leży po stronie urządzenia. Szybko, trzy dni po wypadku i już wiadomo. Rozumiem, że dokumentacja techniczna też została już przeanalizowana.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2016, o 14:08 

"z ciekawości", to mogłeś sobie internet przeszukać http://www.thestandard.com.ph/news/-main-stories/top-stories/220965/3-police-execs-hurt-in-air-crash.html
Cytuj:
MIMAROPA regional police director Chief Supt. Wilben Mayor and three other police officials were injured after a military helicopter they were riding crash-landed in Puerto Princesa City, Palawan on Monday afternoon.

Lieutenant Cherryl Tindog said that incident happened shortly before 3 p.m. in Sitio Sabang, Barangay Cabayugan involving a Sokol (926) chopper of the Philippine Air Force.

It experienced a mechanical problem and crash landed,” Tindog said in phone interview, adding the chopper’s two pilots were not injured.

The Swidnik-manufactured chopper from Poland was among the newest airlift assets of the PAF and were purchased during the time of former president and now Pampanga Representative Gloria Macapagal-Arroyo and delivered during the time of former President Benigno Aquino III.

“The passengers are reportedly safe with minor injuries. Wescom already sent an air ambulance and another aircraft to the incident area. We will give updates once the official report from our air unit is already transmitted to this headquarters,” Tindog said.

Tindog said the chopper took off at the Tactical Operations Group of Westcom at 2 p.m.

“They were on an inspection flight in preparation for the Asean chief justices’ conference on November 10 here in Palawan,” Tindog said.

This was not the first time that a Sokol chopper crashed as Armed Forces of the Philippines Chief of Staff General Ricardo Visaya and some military survived a similar incident in Mindanao.

The incident happened when Visaya was then the commander of the Army’s 4th Infantry Division.

Before these incidents, one of the Sokol units was also grounded for several days at the AFP General Headquarters landing pad after it lost its power-lift.

Z 8 zakupionych 2 spadły a reszta więcej stoi niż lata.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2016, o 14:49 
Tu nie ma słowa wyjaśnienia w temacie przyczyn, tylko opisane są skutki.
Stracić moc można również z powodu złej jakości paliwa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2016, o 18:37 

Tiaa.... w Hiszpanii też spadają, jeden w tym roku
Obrazek
inny w zeszłym.

Jak na tak małą w sumie liczbę wyeksportowanych maszyn, procentowo coś dużo ich spada.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2016, o 19:22 
Ja naprawdę jestem po prostu ciekawy przyczyn. Nikogo nie zamierzam bronić. Natomiast normą jest zawieszenie dopuszczenia do lotów wszystkich maszyn w wypadku stwierdzenia błędów konstrukcyjnych. Taką "dziecięcą" chorobę przeżyły np Dreamlinery 787.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2016, o 23:29 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Nie dostali części zamiennych, jako i nasi? :-?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lis 2016, o 00:04 

Albo np. dokładnej dokumentacji technicznej do danej wersji (bez czego WZL w Łodzi nie są w stanie przejąć serwisowania). A z tym uziemianiem powypadkowym, to chyba nie taka prosta sprawa. Sokoły były produkowane w kilku seriach po kilka-kilkanaście egzemplarzy i dość znacznie różnią się od siebie częściami/podzespołami itp. Tak pomiędzy poszczególnymi seriami produkcyjnymi, jak i różne egzemplarze w ramach jednej serii. To m.in. z tego powodu Świdnik dostał zadanie (którego wciąż nie ukończył) "ujednolicenia" Anakond do wersji z "ostatniej serii produkcyjnej". I chyba sam "producent" nie jest zbytnio zainteresowany wyjaśnianiem przyczyn wypadków.

Ale powszechnie wiadomo, że Sokoły mają zbyt słabe silniki, które jako-tako dają radę w "gołych" wersjach transportowych. A tam, gdzie dołożono im ciężaru w postaci specjalistycznego wyposażenia, to już się zaczynają schody przy trudniejszych warunkach pogodowych. Może powietrze w Hiszpanii czy Filipinach było zbyt gorące (= zbyt mała gęstość) do wytworzenia siły nośnej? Może chłodzenie silników było zbyt mało wydajne i nie mogli lecieć na "pełnej mocy"? Można sobie pogdybać, lecz ludzie pracujący z tymi maszynami mówią, że im szybciej je zastąpimy czymś nowoczesnym tym lepiej dla załóg, obsługi technicznej i... tych, którzy mają być nimi wożeni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lis 2016, o 00:31 

Podziękował : 273
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: Morskie-turystyczne
Spontanicznie nasuwa mi się myśl, aby w razie wypadku w strefie działania polskiego SAR zrezygnować z wzywania pomocy.
To nie jest śmieszne.

Andrzej

http://bobbyschenk.de/yacht2020_1.html#sp16

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lis 2016, o 01:17 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Spontaniczne nasuwające się myśli, do tego oparte o luźne skojarzenia i emocje zamiast wiedzy - najczęściej prowadzą do piramidalnie bzdurnych stwierdzeń.
I rzeczywiście, dzielnie się takimi spontanami nie jest śmieszne.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: krzychuAPIA
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lis 2016, o 10:28 

Dziś o 1600 tvn24 chyba

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1677 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 56  Następna strona