Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 sie 2025, o 15:40

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 wrz 2010, o 19:10 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Ahoj Żeglarze! Na wstępie zaznaczę,że post który właśnie zaczynacie czytać,niewiele ma wspólnego z kołyszącymi falami,słońcem ślizgającym się po mokrym pokładzie, dobrymi wiatrami,które kołyszą waszymi łódkami w ciepłe,piękne wieczory...Jednak proszę Was najpiękniej jak tylko potrafię, byście poświęcili Wasz cenny czas,na przeczytanie historii pewnej Szanty- której być może nikt nigdy by nie usłyszał...mimo że wyła za swoim człowiekiem-przerazliwie- jak wicher podczas sztormu... :roll:

Szanta to ok.2-3letnia suczka,w typie rasy amstaf-rasy uznawanej powszechnie i bardzo niesłusznie za rasę agresywną i "ostemplowaną" niestety jako "psi mordecy"-przez pseudo-znawców tematu/których, jak napewno sami wiecie w żadnej dziedzinie nie brakuje/ sunia została oddana do schroniska pod Lublinem,przez swoją własną,ukochaną właścicielke,która oświadczyła jedynie tamtejszym pracownikom ,że wyjeżdża zagranice i jeśli nie przyjmą jej psa,to poprostu porzuci sukę poza schroniskiem...Tak szybko i bezwzględnie potraktowala Szantę jej najlepsza przyjaciółka...Z ciepłego domku,w jednej chwili,ta niewielka,trzęsąca się z zimna i przerażenia psinka,trafiła do piekła o którym nie śniła w swoich najgorszych, psich koszmarach...Wrzucono ją do jednego, z wielu schroniskowych box-ów, tj.niewielkich betonowych wybiegów,na których znajdują się dwie,nieco przemakające przy większych opadach budy, dł.ok.1,5m/1,5m -psie legowiska,chroniące przed zimnem...kiedy załaduje się do nich ok.8 psiaków,a nawet więcej/w zależności od psich rozmiarów/-jest im napewno cieplej gdy leżą jak szproty ściśnięte w puszce...Niestety dla Szanty był to dopiero początek pasma nieszczęść...nie została zaakceptowana przez inne psy-szczególnie dominującego w grupie samca,który nie pozwalał jej nawet na swobodne poruszanie sie po wybiegu,picie czy jedzenie..suńka z każdym dniem w schronisku ,popadała w coraz to głębszą depresje,nie jadła,przestała jakby dostrzegać zaglądające do niej wolontariuszki..Jej oczy ,które wcześniej-z ogromną nadzieją i ufnością dla człowieka-błagały by ktoś dostrzegł w niej najwierniejszego przyjaciela i cudownego,radosnego psiaka-zaczęły przygasać...Niestety psy w typie tej rasy ,nie posiadają tzw.podsierstka- jedynie bardzo krótkie,zaledwie kilku mm.,w niektórych miejscach całkiem zanikające futerko.Wiele z nich poprostu umiera w okresie jesienno-zimowym ,z wyziębienia organizmu w ciężkich schroniskowych warunkach... :cry: Szanta zaczęła też coraz ciężej chorować...pojawiła się wysoka gorączka,kaszel,katar...z Szantą było coraz gorzej.wkońcu postawiono suni okropną diagnozę-kaszel kennelowy..u tak słabego psa jak Szanta/na tamtą chwile/ było to jednoznaczne...Jednak pomimo całego zła i okrucieństwa,które spadły na tą samotną małą psinke-zebrała jeszcze ostatki siły i postanowiła o siebie zawalczyć-wrócić do żywych! Dzięki mobilizacji i uporowi, wielu osób,którym los Szanty mocno leży na sercach,sunia dostała szanse na nowe życie-takie zwyczajne,ze spacerami,zabawami,ciepłym kątem,miseczką, a może nawet własnym CZŁOWIEKIEM...który przenigdy już jej nie zdradzi!

Ja zjawiłam się tutaj w imieniu Szanty-ponieważ pomyślałam,że akurat Wam, nie pozostanie ta sprawa obojętną-wkońcu szanty są Wam bliskie?ale bankowo ,żadna ze znanych szant ,nie jest w stanie dać Wam tyle w zamian, co ta-o której właśnie opowiedziałam...♥ Narazie sunieczka zamieszka w zaprzyjaznionym hoteliku dla psów-w Szczecinku,jednak nie przerywamy ani na chwilę poszukiwań dobrego,odpowiedzialnego i kochającego domu na stałe dla kochanej Szanty-dla której ciągle brakuje pieniążków...to na opłacenie utrzymania w hoteliku u Pani Danusi.. to znów na odpowiednią karme i witaminy..nie wspominając o lekach i sczepieniach,których nie można w żadnym wypadku zaniedbać... :| a gdzie tam myśleć, o jakiś zabaweczkach czy gryzaczkach.. :roll: Pewnie od pierwszych zdań mojego postu,domyślacie się że przyszłam tu do Was zwyczajnie żebrać,razem z Szantą,o Waszą uwagę i pomoc -której naprawde bardzo tej suni potrzeba... :oops: nie złośćcie się na nas że pozwoliłam sobie ,na zamieszczenie tu tematu-nie związanego bezpośrednio z Waszym portalem. Pomóżcie Szancie i pozwólcie by stała się częścią tutejszej społeczności! :)a może nawet PUPILEM Waszego portalu..? :D Ona tak bardzo zasługuje na miłość i własne miejsce w tym świecie-który doswiadczył ją dotkliwie i zle-ale nie odebrał jej najcenniejszego skarbu-bezwarunkowej & wielkiej miłości do człowieka!

Nie ukrywam że liczę na Waszą życzliwość,chęć pomocy Szancie, no o ile wogóle będziecie dla nas tak dobrzy i nie zgłosicie jako ofa,spama czy inne zło..? :( być może znajdziemy wśród Was prawdziwych przyjaciół,którzy wspomogą ,a także dołączą się czynnie do naszych działań na rzecz Szanty..?
Jeśli znacie miejsca- w których było by warto opowiedzieć innym, o losie tej suni..w których znajdziemy-jak tutaj,ludzi mogących nas wspomóc-zarówno finansowo,jak i w działaniach nagłaśniających nasze poszukiwania-PROSIMY PIĘKNIE O POMOC!!! może znacie jakąś firmę,sklep związany z żeglarstwem,bliski jej imieniu-który był by w stanie sponsorować pobyt Szanty w hoteliku?/do czasu nalezienia domku/ czy opłacać jej karmę?Będę wdzięczna za Wasze sugestie i pomysły. - w tym miejscu pragnę zaznaczyć że zarówno ja,jak i inne dziewczyny zaangażowane w sprawę pomocy Szancie-jesteśmy osobami prywatnymi/działającymi w kwestii suni w naszym prywatnym czasie/cała dotychczasowa pomoc dla Szanty była wkładem osobistym i darem serca. Potrzebujemy wsparcia..Szanta potrzebuje deklaracji pomocy i normalnego domku... :| :roll:

Wszystkich zainteresowanych pomocą dla Szanty,prosimy o sprawdzenie Szanty, w linku który zamieszczę poniżej.
W razie jakichkolwiek pytań w spr.Szanty,możliwości pomocy,pomysłów na pomoc,kontaktów i namiarów-zapraszam do pisania w zapoczątkowanym przeze mnie temacie,na prive, oraz na osobistym wątku Szanty:

http://www.dogomania.pl/threads/193150- ... 85-o-pomoc

Pod adr. załączonego linku ,znajdziecie dokładne informacje na temat Szanty,miejsca jej pobytu,obecnego stanu zdrowia,kontakty do osób zaangazowanych w pomoc,a także zdjęcia Szanty/tutaj nie potrafię niestety załączyć/

Jeszcze raz proszę Was o wyrozumiałość,pomoc i wsparcie! ♥

Moderatorów- wręcz błagam z tego miejsca o litość dla nas i pozostawienie naszego tematu na Forum Żeglarskim!
Gdzie indziej Szanta może liczyć na pomoc? :roll:

Dziękuje za uwagę i pomoc! Niecierpliwie czekam ,czy ktoś wogóle nas tu zauważy i odpowie..? :oops:
Pozdrawiamy serdecznie wszystkich Żeglarzy-Aga & Szanta ♥

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 wrz 2010, o 19:22 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Z powodu rozdętej długości postu oraz chamskiego dublowania postów nie czytam go dokońca i nie zamierzam NIC pomóc

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 wrz 2010, o 19:36 

Podziękował : 1638
Otrzymał podziękowań: 2389
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Deklaruję wsparcie w wys. 20 zł. :(
W następnym tygodniu wpłacę.

Wojciech Port Rybnik

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 wrz 2010, o 19:41 

Podziękował : 2355
Otrzymał podziękowań: 3698
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Szanta-z-innej-bajki napisał(a):
Moderatorów- wręcz błagam z tego miejsca o litość dla nas i pozostawienie naszego tematu na Forum Żeglarskim!
Gdzie indziej Szanta może liczyć na pomoc?
Droga Ago - nie wiem jaki kontakt masz z Naszym forum, czy trafiłaś tu przez przypadek, czy może na bieżąco czytasz to co ludziska tu wypisują - jeśli to drugie, to pewnie wiesz, że wątków okołozwierzaczkowych było już trochę i nikt nie ma zamiaru usuwać Twojego apelu.

Jedynie co, to pozwolę sobie dopisać do tematu wątku [pies prosi o pomoc] i przeniosę wątek do działu nie związanego bezpośrednio z żeglarstwem.

ps. Admin tego forum od zawsze miał piesia i każdy z piesiaków nosił żeglarskie imię (obecnie na krótkim fale trzepie się Kliwer, a poprzedni Pagaj był właścicielem narodowej domeny :-))

Aga, nie dubluj postów!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 wrz 2010, o 19:53 

Maar napisał(a):
Szanta-z-innej-bajki napisał(a):
Gdzie indziej Szanta może liczyć na pomoc?
Droga Ago - nie wiem jaki kontakt masz z Naszym forum, czy trafiłaś tu przez przypadek, czy może na bieżąco czytasz to co ludziska tu wypisują - jeśli to drugie, to pewnie wiesz, że wątków okołozwierzaczkowych było już trochę i nikt nie ma zamiaru usuwać Twojego apelu.

Jedynie co, to pozwolę sobie dopisać do tematu wątku [pies prosi o pomoc] i przeniosę wątek do działu nie związanego bezpośrednio z żeglarstwem.

ps. Admin tego forum od zawsze miał piesia i każdy z piesiaków nosił żeglarskie imię (obecnie na krótkim fale trzepie się Kliwer, a poprzedni Pagaj był właścicielem narodowej domeny :-))

Aga, nie dubluj postów!!!

Dziękuje ślicznie za informacje,przeniesienie i wogóle:) nie zabardzo wiem jeszcze co i jak ,a technicznie to już wogóle,..całkiem nowa i wsumie z przypadku bardziej niż znajomości tematu,jeszcze raz dzięki za pomoc:)

Wojciech1968 napisał(a):
Deklaruję wsparcie w wys. 20 zł. :(
W następnym tygodniu wpłacę.

Wojciech Port Rybnik

Dziękuje pięknie Wojciechu!również w imieniu Szanty :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 wrz 2010, o 05:07 

Podziękował : 68
Otrzymał podziękowań: 38
Uprawnienia żeglarskie: sternik motorowodny
A ja, w odróżnieniu od "kapitana" Colonela posta przeczytałem do końca. Mało z tego, absolutnie nie uważam go za chamskie dublowanie czegokolwiek. Moim skromnym zdaniem, za chamską uważam odpowiedz "pana kapitana".
I w odróżnieniu, - zamierzam wspomóc.
Jędrek P.

ps.
Maar, - Ty jednak porządny człowiek jesteś........! Nie myliłem się.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 wrz 2010, o 07:53 

Podziękował : 2355
Otrzymał podziękowań: 3698
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
starypraktyk napisał(a):
nie uważam go za chamskie dublowanie czegokolwiek
Bo zdublowane posty usunąłem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 wrz 2010, o 09:28 

Podziękował : 68
Otrzymał podziękowań: 38
Uprawnienia żeglarskie: sternik motorowodny
No i o to mi się między innymi rozchodzi.
Albowiem, - opierając się na własnym doświarszczeniu, - zdaję sobie doskonale sprawę z tego, że nie każdy z piszących tu, jest komputerowym geniuszem i z mety kojarzy o co biega.
A z postu wynika czarno na białym, że kobitka, jak i ja, geniuszem z informatyki nie jest i pewnie nie będzie. A to, że kocha zwierzaki i w ich imieniu zwróciła się o pomoc do żeglarskiego portalu,
słusznie mniemając, że jako miłośnicy wody i otaczającej jej przyrody, czuli na niedolę zwierząt się okażemy. Co jak by nie w pełni prawdą się okazało.
I tu mnie serce zabolało, że ktoś w ten sposób sprawę potraktował.
Ale pono mamy się tu "pięknie różnić" więc jak by co to to tylko moja opinia co byłem uprzejmym zaznaczyć. :D
Z wyrazami.........
Jędrek P.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 wrz 2010, o 11:17 

Podziękował : 37
Otrzymał podziękowań: 50
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Jakiś tępy jestem i znaleźć nie mogę. Podaj Aga numer konta na które można byłoby przelać jakąś kaskę dla Szanty.

--- zajrzyj na moją stronkę :-) ---

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 wrz 2010, o 17:45 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Z przyjemnością bedę się pięknie różnił z "szeregowym: starympraktykiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 wrz 2010, o 23:14 

Podziękował : 1339
Otrzymał podziękowań: 2626
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Różnijmy sie wszyscy - kazdy jak moze i umie.
Catz Starszyszeregowy ( o ile pamietam...)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2010, o 11:07 

reling napisał(a):
Jakiś tępy jestem i znaleźć nie mogę. Podaj Aga numer konta na które można byłoby przelać jakąś kaskę dla Szanty.

dziękuje wszystkim za życzliwość i pomoc nam okazaną!:) proszę ślicznie o cierpliwosć,dołoże wszelkich starań aby nr konta został jaknajszybciiej zamieszczony! pozdrawiamy serdecznie

starypraktyk napisał(a):
A ja, w odróżnieniu od "kapitana" Colonela posta przeczytałem do końca. Mało z tego, absolutnie nie uważam go za chamskie dublowanie czegokolwiek. Moim skromnym zdaniem, za chamską uważam odpowiedz "pana kapitana".
I w odróżnieniu, - zamierzam wspomóc.
Jędrek P.

ps.
Maar, - Ty jednak porządny człowiek jesteś........! Nie myliłem się.

dziękujemy ślicznie za deklaracje,serdecznie pozdrawiamy!

Ahoj,Ahoj czy ktoś płynie z nami?:)

Ostatnio edytowano 4 paź 2010, o 11:34 przez Maar, łącznie edytowano 1 raz
Zmieniłem kolor tekstu. Przypominam, że kolor czerwony i zielony zarezerwowany jest dla administracji forum.

Odpowiedz z cytatem