Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 cze 2025, o 10:38

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 lis 2018, o 23:40 

Podziękował : 1957
Otrzymał podziękowań: 2053
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
plitkin napisał(a):
waliant napisał(a):
Hm, liczę cały czas, od decyzji, przez zejście z balastu, wycieczkę na dziób, czasami wpięcie brasu, powrót.
Ale, oczywiście, jak widać, mamy duże rezerwy. Więc i to poćwiczymy ;)

To nadal długo, choć ten czas i tak nie powinien być czasem straconym. Dlatego my to robimy tak: jeszcze na halsówce spinakerbom jest przygotowany na odpowiedniej burcie (prawej przy typowej lewoskrętnej trasie). Spin przygotowany do stawiania z lewej burty - wiadomo. Bras jest wpięty w spinakerbom już przed wyścigiem. Na topenancie spinakerbomu i obciągaczu spinakerbomu są znaczniki. Dochodząc na górny znak (lub tuż po jego minięciu - kiedy jest rozprowadzający znak), kiedy jesteśmy na prawym halsie dziobowy wpina spibom w ucho i to cała jego praca, a pitman w tym samym czasie wybiera topenantę spibomu. Obciągacz jest dobrany już wcześniej do znacznika. Jeżeli nie jest - pitman po wybraniu topenanty kontruje obciągacz. Te regulacje muszą być sprowadzone tak by pit sięgał je z balastu (czyli albo na prawą burtę, albo podczas ostatniego zwrotu pit bierze te linki do ręki i przeciąga do siebie).
Samo wpięcie pały jest jednak chwilą - kilka sekund. No może góra 10, ale nawet jeżeli nic nie jest przygotowane - to i tak nie może to być czas stracony, jak pisałem, czyli robimy to zbliżając się do znaku na którym będziemy palić spina, a nie przy nim lub już po znaku.
Dalej przy dziobowy wraca do kokpitu lub na balast i kiedy jest czas - stawiamy spina. Przy czym na szocie też są znaczniki, więc samo odpalenie spina w idealnym układzie - to maks długość łódki od znaku. Przyzwoity wynik i silniejszy wiatr - 2 długości. Nie akceptowalne - 4 długości.

Przy przebrasce zgaszenie spina = błąd załogi lub sternika. Ma pracować cały czas.

I ja mam to zrobić sam ? :-o

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lis 2018, o 23:52 

Podziękował : 891
Otrzymał podziękowań: 436
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Kurczak napisał(a):
plitkin napisał(a):
waliant napisał(a):
Hm, liczę cały czas, od decyzji, przez zejście z balastu, wycieczkę na dziób, czasami wpięcie brasu, powrót.
Ale, oczywiście, jak widać, mamy duże rezerwy. Więc i to poćwiczymy ;)

To nadal długo, choć ten czas i tak nie powinien być czasem straconym. Dlatego my to robimy tak: jeszcze na halsówce spinakerbom jest przygotowany na odpowiedniej burcie (prawej przy typowej lewoskrętnej trasie). Spin przygotowany do stawiania z lewej burty - wiadomo. Bras jest wpięty w spinakerbom już przed wyścigiem. Na topenancie spinakerbomu i obciągaczu spinakerbomu są znaczniki. Dochodząc na górny znak (lub tuż po jego minięciu - kiedy jest rozprowadzający znak), kiedy jesteśmy na prawym halsie dziobowy wpina spibom w ucho i to cała jego praca, a pitman w tym samym czasie wybiera topenantę spibomu. Obciągacz jest dobrany już wcześniej do znacznika. Jeżeli nie jest - pitman po wybraniu topenanty kontruje obciągacz. Te regulacje muszą być sprowadzone tak by pit sięgał je z balastu (czyli albo na prawą burtę, albo podczas ostatniego zwrotu pit bierze te linki do ręki i przeciąga do siebie).
Samo wpięcie pały jest jednak chwilą - kilka sekund. No może góra 10, ale nawet jeżeli nic nie jest przygotowane - to i tak nie może to być czas stracony, jak pisałem, czyli robimy to zbliżając się do znaku na którym będziemy palić spina, a nie przy nim lub już po znaku.
Dalej przy dziobowy wraca do kokpitu lub na balast i kiedy jest czas - stawiamy spina. Przy czym na szocie też są znaczniki, więc samo odpalenie spina w idealnym układzie - to maks długość łódki od znaku. Przyzwoity wynik i silniejszy wiatr - 2 długości. Nie akceptowalne - 4 długości.

Przy przebrasce zgaszenie spina = błąd załogi lub sternika. Ma pracować cały czas.

i to max na 2 długosciach jachtu, bo jak się nie zmiescisz to ... przyjdzie Wiktor i zobaczysz :twisted: ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lis 2018, o 23:56 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
plitkin napisał(a):
Dlatego my to robimy tak: jeszcze na halsówce spinakerbom jest przygotowany na odpowiedniej burcie (prawej przy typowej lewoskrętnej trasie). Spin przygotowany do stawiania z lewej burty - wiadomo. Bras jest wpięty w spinakerbom już przed wyścigiem. Na topenancie spinakerbomu i obciągaczu spinakerbomu są znaczniki. Dochodząc na górny znak (lub tuż po jego minięciu - kiedy jest rozprowadzający znak), kiedy jesteśmy na prawym halsie dziobowy wpina spibom w ucho i to cała jego praca, a pitman w tym samym czasie wybiera topenantę spibomu. Obciągacz jest dobrany już wcześniej do znacznika. Jeżeli nie jest - pitman po wybraniu topenanty kontruje obciągacz. Te regulacje muszą być sprowadzone tak by pit sięgał je z balastu (czyli albo na prawą burtę, albo podczas ostatniego zwrotu pit bierze te linki do ręki i przeciąga do siebie).

Tomek...

Jeżeli nie byłem dotąd jeszcze dostatecznie nieprzekonany do nie posiadania spinakera to teraz - po przeczytaniu tej instrukcji zwrotu jestem już w 1001 % przekonany, że to żagiel nie dla mnie.

Przekonałeś mnie o tym tak definitywnie, jak nigdy nikt dotychczas :rotfl:

Dlatego - jak Cie lubię - bardzo Ci za to dziękuję :lol:

Pomogło mi to jednoznacznie podjąć decyzję.

Pozostanę przy wersji tego co mi zaproponował Wiktor ...

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2018, o 00:08 

Zamorduję ! Zresuscytuję i jeszcze raz zamorduję ! :D

Teraz to mi całkiem załadowaliście wirusa.

Spinaker, genaker czy drifter oto jest pytanie...

Tomek przekonał mnie do spinakera, Wiktor podając procedurę jego stawiania rozpisaną na cztery ręce skutecznie od tego odwiódł.

Tomek pisze, że genaker w przypadku Dulci nie będzie efektywny więc domyślam się, że drifter także.

Ja ewentualnego spinakera często będę musiał stawiać/zrzucać samemu, możliwe, że używając autopilota.

Bądź tu mądry i pisz wiersze... :-o

Chyba wzorem Micusia rzucę żaglarstwo, kupię prodiż i będę ciasta wypiekał. :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2018, o 00:28 

Kurczak napisał(a):
Bądź tu mądry i pisz wiersze...

Nikt nie mówił, że będzie łatwo ...

Ja miałem wersję decyzyjną prostszą.

Masz jeszcze jedną możliwość - zmienić łódkę :rotfl:

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2018, o 02:51 

Podziękował : 563
Otrzymał podziękowań: 544
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
Piotr. Powiem tak:
- Skoro miałeś wymieniać bom, bo ta decyzja jest powodowana czym innym, wymień go. Może być dłuższy o metr czy pół od starego i to nie stanowi. Najwyżej się go skróci. To możesz zrobić tej zimy bez konsekwencji. Uszycie nowego grota Dulci też nie zaszkodzi. Może przy pozostałych mankamentach niewiele pomoże na ostrość pływania, ale nie zaszkodzi.
Może przyszłoroczną turystykę poświęcić przynajmniej częściowo na spotkania z tymi, którzy będą chcieli rzucić łaskawie okiem na stan faktyczny i pomóc w poprawie takielunku. Przecież nie musisz robić z Dulci bolidu regatowego przez najbliższą zimę. Pływała tak 40 lat, sezon jeszcze wytrzyma.
Może uda się pożyczyć tak mały spinaker, podobny wymiarowo fok, popływać popróbować jak to jest ze spinem - bo na razie jest to tak samo zrozumiałe jak słowna instrukcja produkcji stringów metodą koronczarską z Koniakowa. Nazbierać wiedzy i porad praktycznych i przejść do 2 etapu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2018, o 03:07 

Podziękował : 1766
Otrzymał podziękowań: 4248
O rany. Wiktor opisał procedurę stawiania spinakera na czas i przy załodze.
Opis jest długi, ale czynności szybkie.
A tak w ogóle, gdyby opisał dokładnie procedurę stawiania genakera na rolerze, to byłoby super, bo to tak samo czasochłonne, a z wciąganiem do góry rolera z żaglem jest cała zabawa...
i to jest dopiero masakra, że zacytuję klasyka! :-P

To wszystko u nas robi się i samemu, i we dwójkę, i na regatach, i spokojnie poza regatami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2018, o 07:05 

Podziękował : 71
Otrzymał podziękowań: 52
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Spinaker nie taki straszny, dużo sam pływam i jak jest możliwość to na spinie.
Początkowo też byłem przerażony, ale kolejne błędy, wnioski i jest coraz lepiej.
Grunt to go poprawnie w worku ułożyć przed postawieniem :)
Kolejnym problemem jest pytanie, czy to już czas na zrzucenie spina czy jeszcze nie.
Jazda pod nim piękna

Za ten post autor urbik otrzymał podziękowanie od: plitkin
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2018, o 08:16 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Kurczak napisał(a):
I ja mam to zrobić sam ?

Jak potrzebujesz to zrobić w 10 sekund - możesz kogoś zaangażować. Jak nie - to jest to mniejsza ilość czynności niż złożenie i postawienie masztu na Mazurach, z czym wielu radzi sobie samotnie.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Kurczak napisał(a):
Tomek przekonał mnie do spinakera, Wiktor podając procedurę jego stawiania rozpisaną na cztery ręce skutecznie od tego odwiódł.

Wymówki :) Co Ciebie konkretów przeraża? Bo rozpiszę jak w regatach rozrefuwujemy grota - to się i do grota zniechęcisz ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2018, o 08:30 

bury_kocur napisał(a):
Tomek...

Jeżeli nie byłem dotąd jeszcze dostatecznie nieprzekonany do nie posiadania spinakera to teraz - po przeczytaniu tej instrukcji zwrotu...

Dobrze, że faktycznie nie napisałem nic o zwrocie, bo dopiero byś się przeraził: tam trzeba jeszcze sterem kręcić :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2018, o 08:59 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Kurczak napisał(a):
:-P
:mrgreen:
Ryś napisał(a):
tradycyjny "cruising chute".
A że dziśiej co rok nowa nowomowa, ściślej mówiący to jest "general purpose asymmetrical spinnaker", ewentualnie "reaching spinnaker". W każdym razie to jest spinaker, a nie jakaś kolejna modnie nazwana brzuchata gienia "kup pan nowość".
Tak na kursy 70-140 krojone tri. Można nosić bez niczego, zwroty robi jak gienią albo i szotem odwrotnie, jak łatwiej. Można normalnie, można motylem na wytyk. Można z bukszprytu.
A na fordziel można go wystawiać na spinakerbomie jako wyż. opisano, znaczy tak jak i symetryk, ale - i tu clou - ale obowiązku nie ma! :D

Obrazek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2018, o 09:07 

Nic mnie nie przeraża. :)

Z tego co napisałeś Wiktorze spinakera stawiają dwie, zgrane ze sobą osoby, ja często pływam z zupełnie zielonymi, przypadkowymi załogami czyli niemal tak jakbym pływał sam. :-(

Buras jest w podobnej sytuacji jak ja i kategorycznie odżegnał się od spinakera.

Nie mam takiego komfortu jak wielu z Was, że pływacie z rodzinami lub tworząc stałą załogę. Wówczas to super sprawa, każdy wie co ma robić a jacht pod ładnym spinakerem pływa i wygląda pięknie. :D

Martwi mnie to, że nie będę w stanie samemu ogarnąć tego żagla i skutek będzie taki, że spinaker będzie leżał w worku, a ja się będę bujał pyr, pyr, pyr jak dotychczas. :-(

I to jest jedyne co mnie w tej chwili hamuje...

Dlatego zastanawiam się, czy genaker nawet stawiany ze skarpety nie będzie dla mnie lepszym rozwiązaniem. Zwłaszcza, że mam do czego przypiąć róg halsowy a za wytyk może robić kaczy dzióbek.

Takie moje przemyślenia...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2018, o 09:09 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Kurczak ktoś mi opowiadał że jak pływa na spinaketze to żadnego bomu nie zakłada. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2018, o 09:17 

Kurczak napisał(a):
Z tego co napisałeś Wiktorze spinakera stawiają dwie, zgrane ze sobą osoby, ja często pływam z zupełnie zielonymi, przypadkowymi załogami czyli niemal tak jakbym pływał sam.

Nie kombinuj by przekonać samego siebie. Napisałem jak to robimy W REGATACH przy załodze. Napisałem też, że robię to bez problemu sam w turystyce i nawet regatach.

Co do nieudanej zalogi: u mnie spina stawiali, obsługiwali i zrzucali szkółkowocze, którzy nie tylko że spinakerem nie mieli często styczności, ale i w ogóle czasem stawiali swoje pierwsze kroki w żeglarstwie. Radzili sobie bez problemu, a ja nawet nie dotknąłem żagla. Teraz wielu z nich robi to samo samodzielnie na różnych łódkach z nowymi zalogami, które spinakera na oczy nie widziały.

Kurczak napisał(a):
Buras jest w podobnej sytuacji jak ja i kategorycznie odżegnał się od spinakera.

Boi się nieznanego i nie planował od samego początku takiego nabytku. Przy czym On akurat ma zupełnie inne cele niż Ty. Choć logikę postępowania identyczną.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2018, o 09:49 

Podziękował : 503
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: Wszystkie jakie mam, kupiłem sam...
Piotrek - Ty weź przeczytaj co Waldi napisał kilka postów wyżej, skoreluj to z tym co pokazał Ryś (ze zrozumieniem) i póki co nie baw się w dodatkowe zakupy dodatkowych żagli, tylko skup się na tym co do tej pory postanowiłeś (dłuższy bom) bo to i tak postanowione, bo za chwilę doprowadzą Cię do decyzji o zmianie łódki.
Pozdrawiam - życzliwy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2018, o 10:24 

I tak Pawle zrobię. :) Tak wygląda gryplan na najbliższe dwa sezony.

Kurczak napisał(a):

Dobrze Tomku, tylko dwie górne listwy pełne. Tak jak u Piotra Numerowanego. :) Kwestia czy większy o te 2,5 m2, na wymiar starego czy jak u "Muchy" ? Ja bym jednak był za większym.

Może jeszcze w przyszłym sezonie udałoby mi się uciułać na używanego genakera. Byłby zaczepiany rogiem halsowym do ucha na końcu kaczego dzióbka widocznego na zdjęciu, około 60 cm przed rollerem genui. Do spinakera po tym co widziałem na Kierskim mam chyba jakiś uraz...

Na sezon 2019 nowa, może większa genua.

Na wiosnę próba regulacji takielunku jeśli ktoś mi przy tym pomoże + testy z różnych rozmiarów sztakslami.

Nawet Tomek to zaakceptował.

Na następny sezon na bank nowy, większy grot. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2018, o 10:50 

plitkin napisał(a):
Przy czym On akurat ma zupełnie inne cele niż Ty.

Dokładnie tak.

Mnie jacht chodzi dość ostro a to co zamierzam osiągnąć używając takiego żagla to jedynie zwiększenie prędkości pływania na słabych wiatrach.

Kurczak ma sytuacje zdecydowanie gorszą bo Jemu udka z jakiegoś nieznanego jeszcze powodu pływać ostro nie chce.

Mnie się wydaje Piotr, że dobrze byłoby, gdybyś przed podjęciem jakiejś poważnej decyzji zaprosił jednak na pokład osobę taką jak Tomek lub Wiktor, aby na spokojnie znaleźli przede wszystkim ŹRÓDŁO Twoich problemów.

Bo - z całym szacunkiem - mam wrażenie, że wykonujesz manewry chaotyczne bez rozkminienia tematu źródłowego.

plitkin napisał(a):
Przy czym On akurat ma zupełnie inne cele niż Ty.

Dokładnie tak.

Tyle, że mnie jacht chodzi dość ostro a to co zamierzam osiągnąć używając takiego żagla to jedynie zwiększenie prędkości pływania na słabych wiatrach.

Kurczak ma sytuacje zdecydowanie gorszą bo Jemu udka z jakiegoś nieznanego jeszcze powodu pływać ostro nie chce.

Mnie się wydaje Piotr, że dobrze byłoby, gdybyś przed podjęciem jakiejś poważnej decyzji zaprosił jednak na pokład osobę taką jak Tomek lub Wiktor, aby na spokojnie znaleźli przede wszystkim ŹRÓDŁO Twoich problemów.

Bo - z całym szacunkiem - mam wrażenie, że wykonujesz manewry chaotyczne bez rozkminienia tematu źródłowego.

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2018, o 11:20 

Nie do końca. To dwa osobne problemy, z których jeden po części dotyczy także Ciebie.

Pierwszy, dla którego powstał ten wątek - to ostrość a raczej tępość pływania Dulci. Chciałbym ten problem rozwiązać ale jak słusznie napisał Waldek Dulcia 40 lat tak pływa i ten jeden sezon nas nie zbawi.

Drugi równie ważny, że przy słabych wiatrach na grocie i genui jacht nie pływa.

Nowy grot niejako spina te problemy - bo powinien dać trochę napędu i w jakimś stopniu poprawić ostrość pływania. Czyli jest jakby półśrodkiem na obydwie Dulcine przypadłości. :)

Wiosną będziemy rozkminiać temat dogłębnie eksperymentując z takielunkiem i sztakslami.

W zależności od ich wyniku zapadnie decyzja co dalej.

W międzyczasie może uda się radykalnie wpłynąć na "walory trakcyjne" jachtu przy wiatrach poniżej 10 kn. Używany spinaker/genua nie jest drastycznie drogi. O tym jaki to konkretnie będzie żagiel mamy jeszcze czas podyskutować czy wręcz wypróbować na jachcie ze spinakerem.

Decyzja dotycząca szycia nowego żagla jeśli ten ma być na sezon gotowy musi zapaść możliwie szybko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2018, o 12:16 

Kurczak napisał(a):
dwa osobne problemy, z których jeden po części dotyczy także Ciebie.

Kurczak napisał(a):
Drugi równie ważny, że przy słabych wiatrach na grocie i genui jacht nie pływa.

Piotr - to nie tak.

Mój krążownik pomocniczy przy wiatrach słabszych nie tyle nie pływa ile pływa wolniej niż wynosi mój próg tolerancji hamujący mnie przez włączeniem Diesla :lol:

Bo jak wieje 8 kn - 10 kn to chciałbym, aby "Kocur" jechał te min. 4 - 5kn a jedzie wolniej o ten węzeł do półtora.

Ale jedzie nadal do wiatru dość ostro, bo jadąc uważnie bez kłopotów jadę wówczas te 50-60 stopni do wiatru nawet na autopilocie.

Także powody naszych rozważań o zmianach są częściowo podobne a częściowo nie.

Ja chcę w wiatrach słabych jechać szybciej a Ty chcesz jechać zdecydowanie ostrzej i to nie tylko w słabych watrach.

I to jest powód mojej chęci dołożenia żagla dodatkowego typu Code "ileśtam"

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2018, o 13:08 

Cholera Bury Kocur przyspiesza jacht,Kurczak inwestuje w spinakera.Koniec świata, lobby regatowe przejmuje inicjatywę :D

Za ten post autor piotr6 otrzymał podziękowanie od: plitkin
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2018, o 18:53 

Kurczak napisał(a):
Z tego co napisałeś Wiktorze spinakera stawiają dwie, zgrane ze sobą osoby,

Kurczak, nie czytasz ze zrozumieniem. Wiktor opisał, jak spinakera szykuje się i stawia w kilka osób w maksymalnie krótkim czasie.
A ja pisałem, i dałem przykłady, jak się spinakera stawia i zrzuca samemu. SAMEMU! Przy czym na regatach samotników człek się spręża i robi to tak szybko jak umie. A w turystyce można spokojniej i wolniej. Da się samemu bez problemu, nawet bez autopilota.

Tylko znów wrócę do podstaw - osprzęt musi być dobrze zrobiony. Wszystko ma działać sprawnie a liny muszą być odpowiednio długie. Tylko tyle, i aż tyle. Do tego trochę wiedzy i jesteś w pełni samodzielny.
Jeszcze raz, na grubo: spinakera da się obsługiwać samemu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2018, o 19:00 

waliant napisał(a):
Jeszcze raz, na grubo: spinakera da się obsługiwać samemu.

OKI - a ja wrócę do początków wątku.

Kurczak zwany dla niepoznaki Piotrem ma kłopot z ostrym pływaniem.

Jacht Jego ukochany ma kąt martwy 140 stopni.

Po co proponuje się Kurczakowi żagiel typu spinaker ?

Czy na spinakerze pływa się aż tak ostro, żeby poszedł na nim pod wiatr ?

Bo już się pogubiłem Tomku ...

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowania - 2: Ognisty Szkwał, Waldi_L_N
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2018, o 19:09 

bury_kocur napisał(a):

dlatego że na poprawienie ostrości tanio nie ma co liczyć więc się wzielim za predkość na słabszych wiatrach.

bury_kocur napisał(a):
Czy na spinakerze pływa się aż tak ostro, żeby poszedł na nim pod wiatr

Myślę że po paru godzinach treningu nasz Kurczak pokaże nie takie cuda :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2018, o 19:16 

Podziękował : 503
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: Wszystkie jakie mam, kupiłem sam...
I druga sprawa Piotrek. Jak będziesz miał Dulcię na brzegu. Zaproś kogoś do obejrzenia i próby wyprofilowania kila jak na 7 stronie radził Ci Ryś.
Będziesz pan zadowolony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2018, o 19:24 

piotr6 napisał(a):
Myślę że po paru godzinach treningu nasz Kurczak pokaże nie takie cuda :D

Jaasne. Wytnie strusia albo zrobi striptiz do rosołu. :rotfl:

Dulcia jest na brzegu. Technicznie Pawle jest to do zrobienia. Potrzebne tylko wiadro szpachtlówki z włóknem szklanym albo dwa i ktoś kto potrafi takie cóś wymodelować.
To dość pracochłonny proces - bo trzeba robić to stopniowo, no i musi być ciepło. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2018, o 19:48 

bury_kocur napisał(a):

Bo zrobił się offtop. Nie czytacie wątku uważnie, jak widzę. W pewnym momencie Kurczak rzucił, że większy grot trochę poprawi prędkość z wiatrem. Na co ja napisałem, że na pełnym wietrze używa się spinakera, co jest znacznie bardziej wydajne i skuteczne.
Więc zarzuty w poście niesłuszne, tak jak i podziękowania za ten post.
:-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2018, o 20:23 

Podziękował : 563
Otrzymał podziękowań: 544
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
Kurczak ja tego nie będę laminował. Moim zdaniem jeżeli chcesz robić takie przeróbki to kup inną łódkę

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2018, o 21:21 

waliant napisał(a):
Więc zarzuty w poście niesłuszne,

Tomek - plissss....

To żadne zarzuty - po prostu pogubiłem się i zadałem pytanie.

Bez żadnych Tomku podtekstów ...

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lis 2018, o 15:09 

Znalazłem tracking z halsówki na mojej poprzedniej łódce (Maxus 28 s/y Babooshka) z regat Mamert Cup 2014.
Wiatr - górna granica szóstki, w szkwałach 7B (25-27 knt podstawa plus szkwały do ok. 30 knt).

Załączniki:
Track Mamry.jpg
Track Mamry.jpg [ 24.59 KiB | Przeglądane 4098 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lis 2018, o 16:32 

Podziękował : 4114
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Waldi_L_N napisał(a):
Kurczak ja tego nie będę laminował. Moim zdaniem jeżeli chcesz robić takie przeróbki to kup inną łódkę

Dixie 27 "One" jest do kupienia za rozsadna cene :) Fajnie plywa i ma spinakera :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona