Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 12 wrz 2025, o 14:35

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 lis 2010, o 17:59 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Znamiona sukcesu na poszczególnych etapach życia:
4 lata - nie sikać w majtki
12 lat - mieć przyjaciół
18 lat - posiadać prawo jazdy
20 lat - uprawiać seks
35 lat - dużo zarabiać
60 lat - uprawiać seks
70 lat - posiadać prawo jazdy
75 lat - mieć przyjaciół
80 lat - nie sikać w majtki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2010, o 18:54 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 46
Carlo napisał(a):
Tomek Janiszewski napisał(a):
nie korkuje miasta

a motor korkuje?

No tak, przyznaję że podłożyłem się na maxa. :oops: Wszak motór zajmuje na ulicy jeszcze mniej miejsca niż rower, ponieważ jest zdolny praktycznie caly czas jechać na jednym kole :lol:

Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2010, o 18:58 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
No tak, przyznaję że podłożyłem się na maxa. :oops: Wszak motór zajmuje na ulicy jeszcze mniej miejsca niż rower, ponieważ jest zdolny praktycznie caly czas jechać na jednym kole :lol:

A rower nie?

Tylko tyle udało Ci się przeczytać z tego co napisałem?

Allah akbar :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2010, o 19:31 

Podziękował : 281
Otrzymał podziękowań: 86
Uprawnienia żeglarskie: JSM, SRC, STCW, MIŻ
Stara Zientara napisał(a):
QU... Jest tu jakiś moderator?

to przesada nawet w Hyde Parku

Jest. Jak się nie podoba to nie trzeba czytać, to jest Hyde Park więc podlega moderacji w minimalnym stopniu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2010, o 19:31 

Carlo napisał(a):
motór zajmuje na ulicy jeszcze mniej miejsca niż rower, ponieważ jest zdolny praktycznie caly czas jechać na jednym kole :lol:

A rower nie?

Ale rowerem na jednym kole - to chyba tylko po hopkach których zresztą na naszych rozjeżdżonych przez TIR-y drogach nie brakuje :evil:
Cytuj:
Tylko tyle udało Ci się przeczytać z tego co napisałem?

Napisz lepiej jak tam sukcesy na podkarpackich kolejach. Podobno znów leci Rzeszów - Jasło, zarówno z powodu remontu jak i braku taboru. Po świeżo wyremontowanej na błysk trasie Rzeszów - Kolbuszowa - Ocice i dalej do Tarnobrzega i Rozwadowa hula wiatr, a zamiast pociągów śmigają na tej trasie gumobusy mocno nadkładając asfaltowej drogi. Już potrafię sobie wyobrazić co się stanie gdy dotrą tak wyczekiwane nowe szynobusy z Mińska Maz. (odzywiście w bida - jednoczłonowej wersji, taka rozrzutność jak w Zachpomie gdzie szczycą się trójczłonowymi SA136 byłaby u Was nie do pomyslenia). Ani chybi zastapią kible na trasie Tarnów - Rzeszów - Przemyśl, a gdy i one zaczną się psować tak jak te obecne - na ich miejsce nie wrócą już zezłomowane w międzyczasie kible lecz gumobusy Kolejowej Komunikacji Autobusowej (to coś jak "żeglarstwo motorowe" w opracowanych na wniosek PZŻ przepisach patentowych). I bedziemy mieli pierwsze wojewodztwo całkowicie pozbawione komunikacji kolejowej.

Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2010, o 19:42 

Ale rowerem na jednym kole - to chyba tylko po hopkach

Nie oceniaj po swoich możliwościach :D

Napisz lepiej jak tam sukcesy na podkarpackich kolejach.

Szybka zmiana tematu?? :lol:

I bedziemy mieli pierwsze wojewodztwo całkowicie pozbawione komunikacji kolejowej.

Szczerze mówiąc raczej tymi blachosmrodami rzadko jeżdżę :lol: ale ostatnio jechałem do i wracałem z Warszawy liniami IR i muszę Ci powiedzieć, że jest chyba troszkę lepiej niż myślisz. W pierwszą stronę warunki jak w byłych pospiechach I-szej klasy a z powrotem w nowym klimatyzowanym składzie :lol: więc Twoje wróżby to raczej z fusów :lol:

taka rozrzutność jak w Zachpomie gdzie szczycą się trójczłonowymi SA136 byłaby u Was nie do pomyslenia).

1. wg. potrzeb - po co trzy jak pasażerów i na jeden za mało
2. Dopóki w tym województwie będą wygrywać Twoi liderzy to nie żałuję mieszkańców. a tak już na marginesie to w samorządzie i miasta Rzeszów i woj. Podkarpackiego do tej pory zasiadali Twoi liderzy, więc ich pytaj :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2010, o 19:56 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Wiesz co Tomku, próbowałem z Tobą rozmawiać jak się dało normalnie, ale skoro Ci zwisają moje opinie to dalsza jakakolwiek dyskusja jest bezcelowa. Pozostawię Cie w Twoim przeświadczeniu od posiadaniu jedynie słusznej racji.

Podpowiem Ci tylko, że chcąc sie wypowiadac o wypadkowości rowerzystów trzeba na ten temat wiedziec cos więcej niż własne doświadczenia z kaszlakiem, a wypowiadając się np. o jeżdżeniu motocyklem trzeba coś więcej wiedzieć na ten temat niż pisują na Onecie. Ale to tylko rada, oczywiście możesz wzorem swojego wodza* z ignorancji zrobić siłę. To wolny kraj i wszystko wolno dopóki PiS nie drowie sie do władzy.

EOT

*był już w najnowszej historii jeden wódz co lubił marsze z pochodniami.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2010, o 20:22 

Carlo napisał(a):
Nie oceniaj po swoich możliwościach :D

Jakoś nie widziałem dotąd aby ktoś jechał rowerem na jednym kole po ścieżce rowerowej, za to motór jadący na jednym kole po drodze publicznej widzialem nie raz.
Cytuj:
Szybka zmiana tematu?? :lol:

Przecież to Hyde-Park!
Cytuj:
ostatnio jechałem do i wracałem z Warszawy liniami IR i muszę Ci powiedzieć, że jest chyba troszkę lepiej niż myślisz. W pierwszą stronę warunki jak w byłych pospiechach I-szej klasy a z powrotem w nowym klimatyzowanym składzie :lol:

Wcale mnie tym nie zaskoczyłeś. W majowy weekend wracając z tradycyjnej popijawy w Krynicy nie wysiadłem z kibla w Tarnowie aby tu oczekiwać na nocny TLK celem przetransformowania się do Wolsztyna na paradę (bynajmniej nie pedałów) tylko podjechałem jeszcze kawałek dalej, do Brzeska - Okocim. Tym razem już nie na popijawę lecz specjalnie po to aby złapać jadący w przeciwną stronę IR z Warszawy i zaliczyć go przynajmniej na odcinku Brzesko - Tarnów. Istotnie: luxus na maxa.
Cytuj:
więc Twoje wróżby to raczej z fusów

Ale ten wypasiony skład - to raczej nie zasługa Waszego PZPR (i nie mam tu na myśli Nieboszczki Partii lecz Podkarpacki Zakład Przewozów Regionalnych :lol: ) lecz Centrali Przewozów Regionalnych w Warszawie mieszczącej się naprzeciwko stacji Warszawa Hipermarket dawna Wileńska
Cytuj:
1. wg. potrzeb - po co trzy jak pasażerów i na jeden za mało

Prawo popytu i podaży działa w dwie strony. Jak oferta jest tak marna, np. dwa pociągi na dobę w kolejarskiej porze (np. pociąg do Jasła o 4 nad ranem z koniecznością kiblowania na dworcu w rezszowie od godziny 23 jeśli ktoś jedzie z głebi kraju + drugi pociąg późnym popołudniem ale już bez możliwości kontynuowania jazdy np. do Zagórza jeszcze tego samego dnia - to i nie dziwota że nawet na te 2 pociągi nie ma chętnych. bo kto ma jechać w stronę Jasła czy Sanoka - pójdzie na busa. Tym bardziej że może się okazać że zamiast pociągu przyjedzie także gumobus. Natomiast w Zachpomie wlasnie dobrą i dostosowaną do potrzeb pasażerów (bezpośrednie szynobusy z samego Szczecina!) uratowano skazaną już na zaoranie linię Goleniów - Kołobrzeg, tak że dziś potrzeba tam długich składów.
Cytuj:
2. Dopóki w tym województwie będą wygrywać Twoi liderzy to nie żałuję mieszkańców. a tak już na marginesie to w samorządzie i miasta Rzeszów i woj. Podkarpackiego do tej pory zasiadali Twoi liderzy, więc ich pytaj :lol:

Bardzo w to wątpię aby była to sprawka owych liderów a jesli już - to conajwyżej w znikomym stopniu. Gdzieś trzeba było upchnąć postpekapiarniany beton choćby ten jaki pozostał po zlikwidowanym na długo przed wyprowadzeniem PR z grupy PKP Mazowieckim ZPR (to własnie na Mazowszu dominowała kiedyś KKA) - i najwyraźniej upchnięto go akurat na Podkarpaciu. Niezależnie od tego busiarstwo miało wielkie fory takiże i w sąsiedniej Małopolsce, ale też i na Dolnym Śląsku, gdzie "moi liderzy" silni nigdy nie byli.

Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2010, o 20:27 

Przewozy regionalne zdaje się póki co są własnością samorządów, więc nie konfabuluj!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2010, o 20:54 

Podziękował : 3106
Otrzymał podziękowań: 2711
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Przecież to jasne:
- jeśli rządzi PO i jest źle, to wina PO
- jeśli rządzi PiS i jest źle, to wina PO

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2010, o 21:03 

Carlo napisał(a):
Przewozy regionalne zdaje się póki co są własnością samorządów, więc nie konfabuluj!

A gdzie ja napisalem jakoby nie były? Owszem są, ale nie widzi mi się aby to na szczeblu PZPR zadecydowano o uruchomieniu prestiżowego IR do Warszawy, skoro komunikacja we własym regionie leży i kwiczy To tak jakby Kible Mazowieckie (także zresztą będące własnością samorządu, ale od centrali PR niezalezne) rozwijały ofertę nie tylko zrealizowanego "Słonecznego" do Gdyni i planowanego niegdyś "Halnego" do Zakopca, ale też i "Zuberowego" do Krynicy, "Panoramowego" do Wrocławia, "Koziołkowego" do Poznania, "Scyzorykowego" do Kielc, "Busiarskiego" do Lublina, wreszcie "Mazurskobiałoszkwałowego" na szynobusach do Giżycka, gdy tymczasem na linii do Grodziska Mazowieckiego ludzie co rusz byliby upychani w zastępczych autobusach - z braku kibli. Decyzja o uruchomieniu IR Reszów - Warszawa musiała zapaść na Wileńskiej, podkarpacki samorząd zaakceptował finansowanie go na swoim terenie, a tamtejszy PZPR beton zaprotestować nie śmiał, zresztą i tak najpewniej nic dio powiedzenia nie miał bo to nie jego pociąg.

Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2010, o 21:12 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Tomek, mozesz mi wyjaśnić, po jaką cholerę te pociągi istnieją ? Jak narazie nasze kochane PKP jest firmą zatrudniajacą najwięcej ludzi w Europie i stale generują straty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2010, o 21:41 

Tomek daj spokój.

O poszczególnych liniach w regionie decyduje właściciel. Właścicielem jest samorząd. Skończ za przeproszeniem pierniczyć trzy po trzy. Gdyby za PO tak się stało to wiedział byś czyja to win. Nie imputuj mi tu żadnego betonu, bo to Ty i Twoi liderzy prezentujecie największy beton, zakochany w sobie nie przyjmujący żadnych argumentów. Mówisz jak Twój wódz który np. raczy zapominać że naród 5 razy z rzędu mu podziękował, a on mimo wszystko z misją wypisaną na twarzy przekonuje że to przez pomyłkę.

Rządzili Twoi! G... zrobili, idź głosuj na nich dalej. Jak nie będzie w podkarpackim ani jednego pociągu to się będę jeszcze bardziej śmiał z podobnych Tobie, którzy tych gamoni wybrali.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2010, o 21:42 

Cape napisał(a):
Tomek, mozesz mi wyjaśnić, po jaką cholerę te pociągi istnieją ? Jak narazie nasze kochane PKP jest firmą zatrudniajacą najwięcej ludzi w Europie i stale generują straty.

Ależ już od jakiegoś czasui (zwłaszcza po wrogim przejęciu pociągów pośpiesznych przez PKP Przewozy InterCity - w skrócie PKP PIC) twierdzę że PKP należy zlikwidować. Po co komu nawet i wypasione pociągi EIC, skoro swiecą one pustkami a jeśli ktoś nimi jeździ - to dlatego że z rzadka stać go na bezpłatny batonik dodawany do bileciku za ponad 100zł, a sensownej alternatywy nie ma. Przewozy Regionalne wyjęte spod kurateli PKP robią co mogą aby przystepną ofertę rozwijać (z nielicznymi wyjątkami, takimi jak Podkarpacie) i jesli nie powodą się zakusy faworyzowanych przez obecny rząd PKP PIC aby ten segment utrupić a przynajmniej zmusić go do ograniczenia się do codziennego dowozu ludzi do roboty na krótkich dystansach za to w bydlęcych warunkach - nikt wątpliwości co do sensu istnienia PR mieć nie bedzie, z wyjątkiem tych dla których pociąg jest jedynie tym co zmusza ich do zatrzymywania swoich aut przed zamkniętym przejazdem.

Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2010, o 21:51 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
to dlatego że z rzadka stać go na bezpłatny batonik
Muszę sprostować batonik - obecnie jest to ciasteczko typu markiza, tylko mniejsze niż zwykłe. Ale moja mina, kiedy pan z wózkiem wyrecytował formułkę "spółka PKP IC przygotowała dla pana darmowy poczęstunek" wręczając mi ową mini-markizę - bezcenna. Źle wybrał moment, bo jeszcze pamiętałem ile za bilet zapłaciłem :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2010, o 22:08 

Podziękował : 3106
Otrzymał podziękowań: 2711
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
gf napisał(a):
jeszcze pamiętałem ile za bilet zapłaciłem :D

Mogłeś pójść piechotą - byłoby taniej :P

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2010, o 22:13 

Stara Zientara napisał(a):
Mogłeś pójść piechotą - byłoby taniej :P

Albo pojechać rowerem: taniej, bardziej ekologicznie, zdrowiej no i oczywiście mniejsze ryzyko wypadku :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2010, o 22:26 

Ależ ja wiedziałem ile bilet kosztuje i wcale nie mam do nikogo pretensji, że nie mniej. Natomiast rozmiękczyła mnie informacja, że owo specjalne ciasteczko jest dla mnie gratisowe. Darmowe to by było gdybym na gapę jechał :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2010, o 22:33 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
W samolocie też dostajesz "gratisowy" posiłek. I napić się też dają :) Oczywiście jak wczesniej zapłacisz 1000 USD :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2010, o 22:52 

Naprawdę miałem wrażenie, że koleś ma mnie za idiotę imputując mi, że dostaję ciastko za darmo. No mało ze szczęścia go nie wycałowałem. Na drugi raz po markizę pójdę do pociągu, bo za darmo, czyli taniej niż w sklepie :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2010, o 23:02 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
A jak chcesz się napić piwa za frajer to poleć na Karaiby. Albo na Cabo Verde. Albo do Bangkoku :D :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2010, o 08:23 

gf napisał(a):
to dlatego że z rzadka stać go na bezpłatny batonik
Muszę sprostować batonik - obecnie jest to ciasteczko typu markiza, tylko mniejsze niż zwykłe

Czy nie przypominasz sobie producenta? Doszłym mnie słuchy że obecnie jest nim firma Tago z podwarszawskiego Radzymina, której właścielem jest Tadeusz Gołębiewski - tak, dokładnie ten od megahotelu w Mikołajkach. Ale też ludzkie panisko z niego: w godzinach 8-19 oferuje gratisowy postój na swojej wyposażonej w Y-bomy przystani (przypominam: za postój przy gołej betonce w samych Mikołajkach kasują 4zł/2h lub 7zł za postój dłuższy), do tego jest bezpłatne WC i dopiero za automat prysznicowy płaci się 10zł. Kto jednak czułby się gópio korzystając pełną gębą z takiej przystani za frajer - może zrewanżować się zakupami w hotelowym sklepie, gdzie firmowe ciasteczka (ale już pełnowymiarowe!) można nabyć w dużym wyborze i bardzo tanio. W tym roku przywiozłem "Leśnym Dziadkiem" do Warszawy pełną reklamówkę...

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski

Carlo napisał(a):
Jak nie będzie w podkarpackim ani jednego pociągu to

...bez żalu będzie można rozgonić w diabły tych gamoni z PZPR którzy jak Jaruzelski socjalizmu bronili ostatniego na południowym Podkarpaciu pociągu kursującego między Zagórzem a... Chyrowem na Ukrainie, który to pociąg (bez połączenia kolejowego z Rzeszowem!) służył wyłącznie niemal miejscowym przemytnikom gorzały oraz fajek, a niebawem ma być ostatecznie zamknięty z uwagi na kompletną już dewastację taboru w wyniku daleko posuniętych kontroli celnych. Na pociągach do Rzeszowa nie zależało tym kulejoszom kompletnie. Może na ich miejsce wjadą wreszcie Bracia Słowacy ze swoimi motorakami (przez przejście graniczne Łupków - Medzilaborce, o ile tylko PKP nie zdążą go zaorać), i dopiero wtedy pojawi się nadzieja na normalną kolej. Bo kolej zaczyna się tam gdzie kończy się PKP. W PZPR natomiast PKP trwa do dziś.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2010, o 09:06 

A zapomniałeś zupełnie napisać o tych którzy są właścicielami i mają wpływ na to co się dzieje. Dlaczego? Przecież jak byś miał firmę i pracownicy źle by wykonywali swoją pracę, to byś ich wywalił, kazał wykonywać inaczej, oraz decydował o kierunkach rozwoju firmy! Czyżby przynależność partyjna była determinantem winy z zakresu odpowiedzialności za zarządzanie?

Tomek sorry ale talib zwykły jestyeś. Twoi żeby robili najgorzsej to nie ich wina tylko "mitycznego betonu", nie Twoi żeby robili najlepiej to i tak źle! To jest żałosne!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2010, o 09:41 

A spotkałeś się z pojęciem "państwa w państwie"? Takim tworem były od zawsze PKP. Do tego stopnia że na takim Mazowszu pomogło dopiero 100% odpekapiarnienie Kolei Mazowieckich: gdyby nie to - do dziś święciłyby triumfy gratobusy do Otwocka kursującej wzdłuż prostej jak drut linii kolejowej, po której z rzadka tylko przetoczyłby się wiozący muchi kibel fullplastic. Za to mielibyśmy fajną ścieżkę rowerową... z Nasielska do Sierpca i dalej do Płocka - poprowadzoną po nasypach zawieszonej jeszcze za PKP linii kolejowej, po której dziś kursują szynobusy KM.

Ostatnio edytowano 24 lis 2010, o 10:17 przez Tomek Janiszewski, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2010, o 10:09 

Podziękował : 1643
Otrzymał podziękowań: 2396
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
... i oczywiście te wszystkie informacje są czytane przez tych i tamtych, i od jutra będzie lepiej.
A materiał wykorzysta Szymon Majewski.

ps.jeszcze nie było o wyznawcach wiar różnych,ridziko cikore :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2010, o 11:46 

na takim Mazowszu pomogło dopiero 100% odpekapiarnienie Kolei Mazowieckich: gdyby nie to

A przeproaszam kto ma to zrobić? Chyba oczywistym jrest że właściciel. Tomek weż się ogarnij, bo na prawdę talib jesteś. Gdyby to PO rządziło w samorządzie podkarpackiego to byś tak nie pierniczył jak potłuczony tylko byś szybciutko wskazał winnych. Właśnie przez taką reotrykę jaką uprawiają Twoi lidrzy i Ty sam PiS nigdy nie wygra żadnych wyborów io całe szczęście.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2010, o 13:18 

Czy nie przypominasz sobie producenta? Doszłym mnie słuchy że obecnie jest nim firma Tago
A wiesz, że nawet oglądałem opakowanie i czytałem kto te ciasteczka produkuje, ale wyleciało mi po kilku miesiącach z głowy. Wydaje mi się jednak, że nie było to Tago - tam było nazwisko właściciela firmy i raczej nie był to Tadeusz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2010, o 13:32 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... tawke.html
:-)))))

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2010, o 13:39 

Ja to już dawno wiem, ale chciałem Tomkowi na deser zostawić :D

PiS już nie rządzi w żadnym sejmiku w Polsce.... no ale to przez przypadek/pomyłkę etc. .... :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2010, o 13:45 

Podziękował : 1643
Otrzymał podziękowań: 2396
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
...to był następny spisek przeciwko partii "prawa i sprawiedliwości" :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona