Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 cze 2025, o 14:24

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jezioro Nidzkie
PostNapisane: 29 lip 2006, o 23:34 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Jezioro nidzkie calkiem sympatyczne, strefa ciszy zero motorowek i bialej floty :) same yachty ... niesamowite brzegi, rekordowa ilosc binug jaka widzialem. Z wiekszych portów polecam Karwice, wlasciciele naprwde wporzadku ludzie =] sanitariaty, barek i jeszcze taki mały gratis , podgrzewana keja(blaszane kontenery, mozna na nich smazyc jajecznice w upalne dni) calkiem sympatyczne kompielisko. Ogolnie jest na "+"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2008, o 16:16 

Podziękował : 187
Otrzymał podziękowań: 261
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz polodowcowy
Bardzo miły porcik w Krzyżach . W zaszłym roku jeden z długich weekendów spędziłem na Nidzkim . Bardzo udany !!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 5 lut 2008, o 19:07 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: Inland Skipper
Korzystając z tematu, chciałbym zapytać o doświadczenia nt. przystani w Niedźwiedzim Rogu. Mam zamiar postawić tam 3 łódki na dłużej. Port jako taki znam. Byłem tam w ubiegłym sezonie. Nie było jednak właściciela - P. Faryja. Kto ma doświadczenia w tej sprawie - proszę o radę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 2 kwi 2008, o 15:14 

czesc mam pytanie co do tego jeziora:D otuz mam zamiar tam wypozyczyc lodz i nie jestem pewny czy jest bezposrednie przejscie na beldany bo mam nie dokladna mape;/ prosil bym bardzo o odpowiedz:) pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 2 kwi 2008, o 17:46 

ano jest przejście przez śluzę guzianke :) to chyba można zaliczyć jako bezpośrednie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 2 kwi 2008, o 19:20 

Uprawnienia żeglarskie: Inland Skipper
Wyniknęło drobne nieporozumienie. Port P. Tadeusza Faryja w Niedźwiedzim rogu jest nad Śniardwami. Przejście przez Guziankę jest konieczne gdy się płynie na północ z portu w Rucianem-Nidzie - będącego własnością brata P. Tadeusza.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 2 kwi 2008, o 20:35 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
wlodwoz napisał(a):
Wyniknęło drobne nieporozumienie

chyba nie
temat to <Jezioro Nidzkie>
a
Kuba1990 napisał(a):
mam pytanie co do tego jeziora:

Natomiast z niwiadomych powodów, Ty pytasz o port na Śniardwach :wink: :DD

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 2 kwi 2008, o 21:27 

Podziękował : 2
Uprawnienia żeglarskie: JSM
Mi Nidzkie kojaży się z pierwszymi krokami w żeglarstwie, pare już ladnych lat temu i oczywiście ze spaniem na wyspach ;)
Mam takie pytanko, jesli ktoś by się orientował, jakie, czy można bez większych problemow dopłynąc w okolice Jaśkowa? Od wielu lat planuje przepłynąc całe Nidzkie do samego konca, a zawsze jakoś wychodzi że płynę z Rucianego na północ, może jednak w ten weekend majowy ;)

Aha i jeszcze dla wszystkich wybierających się na Nidzkie po raz pierwszy, obowiązkowo odwiedzić Pranie ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 kwi 2008, o 14:07 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 46
Mirko napisał(a):
czy można bez większych problemow dopłynąc w okolice Jaśkowa?

Powinno się udać, przynajmniej jakimś w miarę "normalnym" jachtem a nie dziesięciometrowym koromysłem :twisted: W 1980 roku odwiedziłem okolice Jaśkowa Omegami podczas obozu harcerskiego, potem gdzieś tak na przełomie wieków dopłynąłem do ujścia Wiartelnicy samodzielnie - Orionem. Chyba w ub. roku znajomy dotarł Foką do samego jazu przed Wiartlem. Tylko ten muł pół metra pod powierzchnią w który pagaj wchodzi jak w mętną wodę wygląda (i czasem pachnie) niesamowicie :o

Od wielu lat planuje przepłynąc całe Nidzkie do samego konca, a zawsze jakoś wychodzi że płynę z Rucianego na północ, może jednak w ten weekend majowy ;)

"Z Węgorzewa na Ruciane wykonamy skok"? I potem dochodzi się do wniosku że Mazury oglądane tylko z owej "jachtostrady" są brzydkie, ciasne, nudne i zadresione :sad: Trzeba pływać po bocznych szlakach, wtedy wrażenia będą zupełnie inne.

Aha i jeszcze dla wszystkich wybierających się na Nidzkie po raz pierwszy, obowiązkowo odwiedzić Pranie ;)

"Zanim w Leśniczówce Pranie gigantyczny motel stanie"?

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski

[ Dodano: Czw 03 Kwi, 2008 15:16 ]
Kuba1990 napisał(a):
czesc mam pytanie co do tego jeziora:D otuz mam zamiar tam wypozyczyc lodz i nie jestem pewny czy jest bezposrednie przejscie na beldany bo mam nie dokladna mape;/ prosil bym bardzo o odpowiedz:) pozdrawiam

Mowa! "Bezpośrednie" (no jeśli chodzi o ścisłość, to przez 3 śluzy) to jest nawet do samej Warszawy! A po drodze "nidzkie" klimaty można odnaleźć na Gnojnie k. Pułtuska...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 kwi 2008, o 20:23 

Podziękował : 2
Uprawnienia żeglarskie: JSM
Tomek Janiszewski napisał(a):
Powinno się udać, przynajmniej jakimś w miarę "normalnym" jachtem a nie dziesięciometrowym koromysłem

Też mnie to śmieszy, sam pływam ze znajomymi od ładnych paru lat ich Sasanką 620 ;)
"Z Węgorzewa na Ruciane wykonamy skok"?

taka trase zdażało się w półtora dnia zrobić ;) np w maju zeszłego roku, akurat wracalismy z Węgorzewa i wiała stała 4-5 od północy ;) Dało by sie dopłynąć do Guzianki, gdybyśmy wstali godzinke wcześniej, więc praktycznie w dobe przy dobrych wiatrach da się skoczyć ;)
Trzeba pływać po bocznych szlakach, wtedy wrażenia będą zupełnie inne.

Niekoniecznie, choć sam od 2-3 lat praktykuje pływanie po miejscach "mniej znanych" generalnie powiedzmy takich po których nie pływają, żeglarze weekendowi ;) A całe Mazury są bardzo piękne i mają klimat, zarówno w sezonie jak i we wrześniu kiedy klimat jest zupełnie inny, szczerze to klimat wrześniowy odpowiada mi bardziej ;)
"Zanim w Leśniczówce Pranie gigantyczny motel stanie"?

Niestety taka prawda, jeszcze 2 lata temu było można sobie "spokojnie czyt. za darmo" wejść na śluzy na Mamerkach, w ubiegłym roku jak dopłynąlem do Mamerek i przywitały mnie plakaty o jakimś parku linowym czy czymś w tym stylu to nawet mi się juz nie chciało iść na spacer na śluze. Taka niestety prawda.
Cytuj:
klimaty można odnaleźć na Gnojnie k. Pułtuska...

Hehe tu też pływałem jako sternik na jakiejś zielonej szkole czy czymś takim ;)
Pozdrawiam
Mirek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 sty 2011, o 14:25 

Uprawnienia żeglarskie: sternik
Drodzy bracia żeglarze, w trosce o Wasze pozytywne odczucia z mazur, nie korzystajcie z usług portu u Faryja w Rucianem-Nidzie. Port to betonowy bunkier z wodą brudną od smarów i śmieci. Sklepu żeglarskiego nie ma – pozostał tylko szyld, za pewne jako wabik na żeglarzy. Brak miejsc noclegowych i najgorsze – właściciel jest prostakiem z kołka ciosanym, wiecznie się awanturuje, ciągle coś mu nie pasuje, w ogóle bez żyłki żeglarskiej, dla niego liczy się tylko każdy grosik, który mógłby wydusić z człowieka. NIE POLECAM!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 sty 2011, o 18:51 

Podziękował : 2348
Otrzymał podziękowań: 3695
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
@tedi, dziś wróciłeś z Rucianego?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 sty 2011, o 19:33 

Podziękował : 36
Otrzymał podziękowań: 59
Uprawnienia żeglarskie: jak dla mnie wystarczające
Maar napisał(a):
@tedi, dziś wróciłeś z Rucianego?

Pewnie dopiero ochłonął :wink:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 sty 2011, o 22:38 

Podziękował : 261
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
tedi napisał(a):
Port to betonowy bunkier z wodą brudną od smarów i śmieci.

Faryja osobiście nie znam - wiele sie tam mówi.

Ale Ty tutaj po prostu kłamiesz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2011, o 12:28 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 46
koma5 napisał(a):
tedi napisał(a):
Port to betonowy bunkier z wodą brudną od smarów i śmieci.

Faryja osobiście nie znam - wiele sie tam mówi.

Ale Ty tutaj po prostu kłamiesz.

Czy są tam śmieci - nie patrzyłem bo z portu Gienia Przyjaciela Wszystkich Żeglarzy nie korzystałem. Odstręczyła mnie polityka cenowa: 10zł za max 3h postoju. I jeszcze jakieś 3zł za ładowanie komórki co zresztą mnie nie dotyczy ponieważ ładuję z instalacji jachtowej. Póki można - stawałem na miejscu byłej przystani "U Ewy" która w roku ZTCP 2006 została przez dążącego do monopolizacji rynku usług GPWŻ wygryziona. Jak i na tamtym terenie trzeba będzie bulić aż kapcie spadną - jestem zdecydowany dymać z buta do Rucianego a choćby i Spod Dęba, niż dawać zrobić GPWŻ.

A z pozytywów: dotarłem w 2009 roku "Leśnym Dziadkiem" nie tylko do Jaśkowa ale i do jazu we Wiartlu. Tu jest mini - fotoreportaż (uwaga, trzeba niestety oglądać od najniższej fotki bo przemeblowanko ostatnio było i się pozamieniały) :(

http://forum.:forum_o_mazurach:/viewtopic.php?p=21939#21939

Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 cze 2015, o 16:09 

Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Polecam ciekawy artykuł o jeziorze Nidzkim i jego atrakcjach:
http://czarter-jachtow-mazury.pl/przewo ... ch-jachty/

Odpowiedz z cytatem