Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 16 lip 2025, o 21:06

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 sty 2011, o 16:15 

Podziękował : 1335
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
elektryczny napisał(a):
Sala ta nie może być salą dla palących, bo przepisy, które o tym mówią i których na obecną chwilę nie znam :oops: i nie jestem w ich posiadaniu mówią jakie warunki muszą być spełnione aby

:D
Niezle, niezle...
Zamkneli wlasciciela? Knajpe? Mandat przynajmniej wlepili ?
Catz Zaciekawiony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 16:20 

Podziękował : 1631
Otrzymał podziękowań: 2382
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Jeszcze jest postępowanie przygotowawcze i Maar-ek chyba ma kłopot bo zapalił sobie papieroska, bandyta jeden. :lol:
Szkoda tylko,że ważniejsze sprawy leżą w biurkach i czekają na przedawnienie. :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 17:33 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Przeczytałem cały wątek i kilka spostrzeżeń mam:

1. Jeżeli organizuje się spotkanie to sala dla palących IMO przestaje taką być, ...no.. chyba że ma to być spotkanie palaczy, ale spotkania Samosterowe nie mają chyba takiego charakteru?
2. Sala dla palących musi spełnić szereg wymogów, Sławek już o tym pisał,.... jak przypuszczam ta w Korsarzu takich nie spełnia
3. Nie jest naruszeniem praw i wolności konstytucyjnych zakaz palenia w miejscach publicznych, ponieważ korzystaniem ze swoich praw nie można naruszać praw innych ludzi - palący korzystający ze swoich praw i wolności w miejscu publicznym może naruszać prawa i wolności innych ludzi, niepalący korzystając ze swoich praw i wolności ( nie paląc) nie narusza praw i wolności innych ludzi - więc Wojciech łaskawie nie piernicz!
4. Spożywanie alkoholu w knajpie nie narusza praw i wolności innych ludzi - natomiast w innych miejscach publicznych niż lokale gastronomiczne, knajpy, bary, dyskoteki, etc. również istnieje zakaz spożywania alkoholu! Więc Wojciech łaskawie nie piernicz Pan!

5. Jeżeli już ktoś wchodzi na spotkanie do sali wydzielonej jako sala dla osób palących, powinien mieć odrobinę zrozumienia dla palaczy i albo usiąść trochę dalej od tych palaczy, albo poprosić o nie palenie!
6. Wzywanie policji wydaje się nierozsądnym w sytuacji, gdy znajdujemy się w sali oznaczonej jako sala dla osób palących. Ów dżentelmen nie miał obowiązku tam przebywać.
7. Osoby niepalące mogą zawsze się zwrócić do organizatora, aby spotkania takie organizował w sali dla nie palących, lub aby na czas spotkania zarządził zakaz palenia w tej sali (pod warunkiem że całą salę zajmują osoby ze spotkania - jeżeli znajdą się w takiej sali osoby nie uczestniczące spotkaniu to jest naruszeniem ich praw żądanie nie palenia - skoro sala jest dla palących. Tu rola organizatora żeby zadbał, że sala jest wyłącznie dla osób uczestniczących w spotkaniu)
8. Nie ma sensu być nadgorliwym. Z reguły nikt na tym dobrze nie wychodzi.

Ostatnio edytowano 25 sty 2011, o 19:05 przez Carlo, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 17:41 

Podziękował : 187
Otrzymał podziękowań: 261
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz polodowcowy
Na naszej stronie Samosteru jest napisane:
" Grożący poniedziałkowym spotkaniom powszechny kryzys natury towarzysko - frekwencyjnej został jednak na ostatnim spotkaniu zażegnany, a to drogą wygłoszenia przez kapitana Zbierajewskiego następującego manifestu:

Ogłaszam koniec demokracji. Wprowadzam dyktaturę (miejcie nadzieję, że oświeconą):

Regulamin poniedziałkowych czwartków w Korsarzu:

1. W czasie prelekcji nie palimy na sali wykładowej.
2. W trosce o palących - zezwala się na wyjście na fajkę w czasie prelekcji.
3. W trosce o niepalących i gardło prelegenta - po 50 minutach prelekcji zarządza się 10-minutową Zigarettenpause.
4. Za nieprzestrzeganie niniejszego Regulaminu - w RYA!
5. Koniec Regulaminu!

Komentarz JE Dyktatora: Powyższy Regulamin nie został z nikim uzgodniony i wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

[ 29-01-2008, dodał: AIKI ] "
Taki zwyczaj był w TzH, dlaczego nie można zastosować się do naszego własnego Regulaminu.

PS. Wprawdzie nie palę ale nie przeszkadza mi dymek.
Nie fair było wezwanie policji.

Ostatnio edytowano 25 sty 2011, o 17:59 przez Zgrzyb, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 17:52 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
A ja o mało co nie zgłosiłem postu plitkina do moderacji, bo chcialem Mu kliknąc POMÓGŁ.To samo dla Carla.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 18:05 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Żeby było demokratycznie, o zakazach (nakazach) decyduje większość. Większość chce utrudnić życie palaczom, wprowadza zakazy... cóż, nie sposób się z tym nie zgodzić, choć można by nakazać niepalącym chodzić w maskach przeciwgazowych... :wink: Nie bijcie - żartowałem. Proponuję też wprowadzić zakaz jazdy samochodom z silnikami spalinowymi, bo strasznie mnie to śmierdzi... :lol: To też żart o3wiście.

A tak w ogóle, wrzućMy na luz.

Jakby co, to jestem palaczem. Palę fajkę, a raczej tytoń w fajce. Uwielbiam też, okropnie pono śmierdzące cygara! Smród to pojęcie względne. ;) Ponieważ nie lubię napastliwości, sam staram się nie być napastliwy i palę tam, gdzie zakazy nie sięgają. Na którymś spotkaniu w TzH, ktoś mi zwrócił uwagę, że nabijam fajkę w pomieszczeniu dla palących. Nie zamierzałem palić, bo zauważyłem że tu nie palimy, przygotowywałem się tylko na przerwę na dymka... Po wyjaśnieniu nieporozumienia i miłym uśmiechu, myślałem że gościu mnie pożre wzrokiem. Bez komentarza. Współczuję niektórym niepalącym takich postaw i obiecuję dołożyć wszelkich starań, by każdy kto nie pali nie spotkał mnie palącego... czy choćby nabijającego fajkę. Przyjaźń najważniejsza! Ma być miło.

Howgh!

PS
Mam nadzieję, że "demokracja" nie spowoduje kiedyś niemożności żeglowania z powodu niektórych zakazów. Choć wszystko idzie w tym kierunku. Ja w każdym razie, jeden dzień bez tytoniu wytrzymam bez większych problemów. Dłuższego rejsu już raczej nie. :evil:

Ostatnio edytowano 25 sty 2011, o 18:14 przez Wąski, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 18:10 

Carlo napisał(a):
3. Nie jest naruszeniem praw i wolności konstytucyjnych zakaz palenia w miejscach publicznych, ponieważ korzystaniem ze swoich praw nie można naruszać praw innych ludzi - palący korzystający ze swoich praw i wolności w miejscu publicznym może naruszać prawa i wolności innych ludzi, niepalący korzystając ze swoich praw i wolności ( nie paląc) nie narusza praw i wolności innych ludzi - więc Wojciech łaskawie nie pi*****!

Piotr wskaż mi właściwy paragraf bym był przekonany o tym co prawisz.
Cytuj:
4. Spożywanie alkoholu w knajpie nie narusza praw i wolności innych ludzi - natomiast w innych miejscach publicznych niż lokale gastronomiczne, knajpy, bary, dyskoteki, etc. również istnieje zakaz spożywania alkoholu! Więc Wojciech łaskawie nie pi*****!

Wspominałem o ewentualnym zakazie spożywania alkoholu w lokalach gastronomicznych
oraz o wydzieleniu części lokalu dla pijących...
Gdyby coś takiego miało nastąpić, spowodowało by to wiele sprzeciwów.
W tym obrazie przedstawiłem problem, bez oparcia o przepis prawny Macieju.

Piotr, a tak po za tym to jakiego Ty języka używasz, kłe ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 18:11 

SlaWasII napisał(a):
To też żart o3wiście.

Jakoś mało śmieszne te Twoje żarty.

Wojciech1968 napisał(a):
Piotr wskaż mi właściwy paragraf bym był przekonany o tym co prawisz.

art. 31 Konstytucji RP z dnia 2 kwietnia 1997 roku

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 18:16 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
trochę się zgubiłem ,czy Maar nie postawił problemu:wzywać czy nie wzywać policji? nie tym się zbulwersował? jeśli tak to mnie też to bulwersuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 18:16 

Wojciech1968 napisał(a):
Wspominałem o ewentualnym zakazie spożywania alkoholu w lokalach gastronomicznych

Jeżeli nie widzisz różnicy pomiędzy piciem alkoholu a paleniem tytoniu z punktu widzenia szkodzenia zdrowiu osobom trzecim to wybacz ale jakiś niezbyt błyskotliwy jesteś! :D

Wojciech1968 napisał(a):
Piotr, a tak po za tym to jakiego Ty języka używasz, kłe ?

Na pewno nie Twojego :lol:

SlaWasII napisał(a):
Masz rację, jakbyś przyszedł na spotkanie w masce p-gaz to wcale by nie było śmieszne

Jeszcze mniej śmieszny jesteś.

Paliłem z przerwami przez około 10 lat i rozumiem że się chce komuś palić, ale chyba nie zdażyło mi się narażać kogokolwiek na moje wyziewy, a już na pewno jak poprosił żebym przy nim nie palił. Wiesz jest coś takiego jak poszanowanie zdrowia innych osób. Jak chcesz to nawet pij rozpuszczalnik ale do kufla z piwem mi go nie dolewaj. Więc szanuj że ktoś nie ma ochoty być przez Ciebie zatruwanym! Jeżeli nie rozumiesz czym są prawa i wolności człowieka to trudno. Wystarczy jak będziesz musiał zrozumieć karę grzywny.

Ostatnio edytowano 25 sty 2011, o 20:58 przez Carlo, łącznie edytowano 4 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 18:25 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Jeszcze jedną rzecz chciałem poruszyć:
pretensja i gnębienie człowieka co wezwał policję w głównej mierze odnosi się do tego, że nie zwrócił się do gupy palaczy z prośbą o niepalenie.
Czy nie byłoby miłym i kulturalnym gestem ze strony palących osób, wiedzących, że spotkanie jest ogólnodostępne zwyczajnie spytać przed zapaleniem czy to komuś nie przeszkodzi?
Siedząc w towarzystwie w knajpie gdy dostaje pierwszy jedzenie zwyczajnie czekam aż każdy dostanie - nie wcinam - to norma. Ktoś palący siedząc ze mną w knajpie poczeka aż zjem i później spyta czy mi nie przeszkadza jak zapali - też norma. To podstawy wychowania.
Brak tych właśnie podstaw wychowania Zbieraj musiał nadrobić swoim regulaminem. Szacun.

Moim zdaniem nie należy podpierać się argumentem, że gospodarz wydzielił tą a nie inną salę na spotkanie. Wydzielił tą - bo mu tak pasowało. Spotkanie było otwarte dla wszystkich i w ramach podstawowych zasad współżycia społecznego można było nie palić albo przynajmniej spytać o to czy to przeszkadza. Znając życie, jeżeli patrolowi się będzie chciało przekazać sprawę dalej - właściciel Korsarza może mieć kłopoty w przyszłości (nie duże - drobne kłopoty typu grzywna 2000 zł). Jak nie przy tym, to przy kolejnym zgłoszeniu już to nie ujdzie mu na sucho, bo recydywa.

Samo publiczne gnębienie człowieka tutaj na forum z opisem jego wyglądu i niemiłymi epitetami w jego kierunku uważam za co najmniej tak samo niski gest jak wezwanie policji. Zresztą - ten wątek ewidentnie nie został utworzony w celu DYSKUSJI, niestety. Bo dyskusja była, jednak mało kto z zainteresowanych ją wziął do serca, mało tego do niczego dobrego ona nie doprowadziła.

Ostatnio edytowano 25 sty 2011, o 18:27 przez plitkin, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 18:26 

Carlo napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):

Jeżeli nie widzisz różnicy pomiędzy piciem alkoholu a paleniem tytoniu z punktu widzenia szkodzenia zdrowiu osobom trzecim to wybacz ale tępy jesteś!

A jak się ma prawo do publicznego znieważenia Panie prawnik ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 18:26 

Użyłem trybu warunkowego w dyskusji.

Ostatnio edytowano 26 sty 2011, o 15:04 przez Carlo, łącznie edytowano 5 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 18:27 

Podziękował : 55
Otrzymał podziękowań: 72
Uprawnienia żeglarskie: jakiś sternik
Całkiem na marginesie.
Polak potrafi, więc właściciel knajpy wstawił stolik i 2 krzesła do przejścia między salą restauracyjną i toaletami. Nazwał to salą dla niepalących. Natomiast cała restauracja jest dla palących. I nic mu nie można zrobić. Zgodne z ustawą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 18:34 

Carlo napisał(a):
Szukaj paragrafu :lol:

Zresztą czy mówienie prawdy może być znieważeniem?? Ot dylemat prawny... :D

Tu rozsądzi kto inny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 18:36 

Czekam :)

Strzeżcie się co piszecie do Wojciecha bo straszy Sądem :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 19:25 

Podziękował : 281
Otrzymał podziękowań: 86
Uprawnienia żeglarskie: JSM, SRC, STCW, MIŻ
Bym się cieszył gdyby straszył sądem, nie musiał bym wtedy nic robić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 19:27 

Przepraszam Cię Kolosku za przysparzanie pracy ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 19:31 

Podziękował : 281
Otrzymał podziękowań: 86
Uprawnienia żeglarskie: JSM, SRC, STCW, MIŻ
Dobre :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 19:32 

Podziękował : 235
Otrzymał podziękowań: 118
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Z rzeczy na których się jeszcze nie znam to pewnie będzie jakaś Polska Norma, która określa jakie warunki spełniać powinna palarnia ale pokaże jak powinna wyglądać :wink:
Palić można np: w takich warunkach aaaoo :wink:
A tutaj na tę chwilę to na czym się kompletnie nie znam.
Załącznik:
Ustawa Dz_U_2010_529_Zm.pdf [98.44 KiB]
Pobrane 70 razy

I dodam krótki do niej opisik:
Nowa definicja palarni:

"palarnia" - wyodrębnione konstrukcyjnie od innych pomieszczeń i ciągów komunikacyjnych pomieszczenie, odpowiednio oznaczone, służące wyłącznie do palenia wyrobów tytoniowych zaopatrzone w wywiewną wentylację mechaniczną lub system filtracyjny w taki sposób, aby dym tytoniowy nie przenikał do innych pomieszczeń."

Co nowa ustawa oznacza dla restauratorów?

Wszyscy restauratorzy są także zobowiązani do ochrony zdrowia gości i pracowników przed szkodliwym działaniem dymu tytoniowego.

Właściciele mniejszych, jednoizbowych lokali mogą wydzielić w nich palarnie, jednak odpowiadające wymogom powyższej definicji. Niedopuszczalne jest już palenie przy wyznaczonych stolikach czy w wyznaczonych miejscach. Palarnia musi być skuteczna. Dym z niej nie może przenikać do innych pomieszczeń. Rolę takiej palarni może pełnić właśnie specjalna kabina.

Właściciele większych lokali gastronomicznych, posiadających co najmniej dwie sale przeznaczone do konsumpcji, mogą wyłączyć spod zakazu palenia jedną z tych sal, pod warunkiem, że jest ona zamykana i wyposażona w odpowiednią wentylację, gwarantującą, że dym nie będzie przedostawał się do innych pomieszczeń. Z technologicznego i ekonomicznego punktu widzenia jest to jednak warunek bardzo trudny do spełnienia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 19:35 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Witam wszystkich ... Nazywam się Jarek w Warszawy i niektórzy znają mnie osobiście a większość z widzenia.

Byłem osobiście na spiczu Maćka i osobiście słyszałem tą sytuacje.
Dlatego pozwolę się z Tobą nie zgodzić Wiktorze bo moim zdaniem uważam że gość powinien być napiętnowany przez Marka.
Po raz kolejny Wojtek Zientara napisał że działo się się to w sali DLA PALĄCYCH
Tak naprawdę problemu nie ma po za nielicznymi ortodoksami.
Po to jest ta "zigarreten pause" . Możemy się spierać czy spicze powinny być dla palących bądz nie ,czy dym szkodzi bądz nie i kto ma śmierdzące ubrania a kto skarpety.

Pomijając kulture osobistą w takim wypadku obowiązuje ŚWIĘTE PRAWO WŁASNOŚCI .
Skoro właściciel wydzielił tą sale dla palących możesz tylko prosić ale nie wolno CI żądać.

Nie dalej jak tydzień temu usłyszałem jedno zdanie od osobiście Wiktorze ci znanego wspólnego kolegi. Dotyczyło palenia w pomieszczeń pracowniczych w jego firmie.
Powiedział tak: " Jak który z pracowników pojedzie po ustawie to osobiście pojadę go tak że będzie nieszczęśliwy. :wink: To mój lokal, ja go kupiłem, ja płace podatki i ja będe decydował czy wolno palić czy nie a nie ustawa" :lol:

Znam Twoje zdanie Wiktorze na temat palenia w lokalach i wielokrotnie się z Tobą spierałem na zaprzyjażnionym forum. I wybacz ale dalej mam zdanie trochę inne niż Ty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 19:47 

Podziękował : 235
Otrzymał podziękowań: 118
jarus220 napisał(a):
Znam Twoje zdanie Wiktorze na temat palenia w lokalach i wielokrotnie się z Tobą spierałem na zaprzyjażnionym forum. I wybacz ale dalej mam zdanie trochę inne niż Ty.

Co prawda piszesz to nie do mnie, ale ja napiszę tak: zdanie to Ty sobie możesz mieć jakie chcesz, co nie zmienia faktu, że właściciela takiego przybytku mogą ukarać. Stosując Twoją filozofię mógłbyś wyciąć każdy las bo przecież siekiera Twoja i możesz z nią robić co ci się podoba :wink:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 19:54 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 46
jarus220 napisał(a):
Po raz kolejny Wojtek Zientara napisał że działo się się to w sali DLA PALĄCYCH

I to był błąd, tym bardziej że poza salą przeznaczoną wcześniej dla palących funkcjonowała jeszcze osobna palarnia. Należało albo zorganizować spotkanie w sali dla niepalących, a jeżeli było do z jakiegokolwiek powodu niemożliwe lub niewskazane - zakazać palenia w sali w której odbywało się spotkanie, ograniczając możliwośc palenia jedynie do palarni. Nie ma już (na szczęście) wagonów dla palących w polskich pociągach, ale w czasach gdy były - zdecydowanie źle postąpiłaby opiekunka grupki dzieci gdyby specjalnie ulokowała je w wagonie dla palących, w dodatku po to aby sama mogła sobie w ich obecności zapalić.

Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 19:55 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
jarus220 napisał(a):
Nie dalej jak tydzień temu usłyszałem jedno zdanie od osobiście Wiktorze ci znanego wspólnego kolegi. Dotyczyło palenia w pomieszczeń pracowniczych w jego firmie.
Powiedział tak: " Jak który z pracowników pojedzie po ustawie to osobiście pojadę go tak że będzie nieszczęśliwy. :wink: To mój lokal, ja go kupiłem, ja płace podatki i ja będe decydował czy wolno palić czy nie a nie ustawa" :lol:

Nie wiem z czego się śmiejesz. Z tego, że ktoś nadużywa swojej władzy kosztem zdrowia ludzi których zatrudnia? To wykorzystywanie pozycji i brak szacunku dla innego człowieka. Żałosne.
Ja też zatrudniam ludzi. Przez gardło nie przeszłoby mi coś takiego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 19:59 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
jarus220 napisał(a):
Powiedział tak: " Jak który z pracowników pojedzie po ustawie to osobiście pojadę go tak że będzie nieszczęśliwy. To mój lokal, ja go kupiłem, ja płace podatki i ja będe decydował czy wolno palić czy nie a nie ustawa

A to dobre jest. Powiedz temu Panu, że jak zatrudni kierowcę, to niech mu karze jeździć lewą stroną. W końcu to jego samochód, jego paliwo i to on płaci podatki.
A takie podejście do palenia w firmie, może tego Pana sporo kosztować, jak jeszcze ktoś wytoczy sprawę o mobing, hmm coraz więcej jest ciekawych wyroków.
P.S. Jestem nałogowyn palaczem :evil:

Ostatnio edytowano 25 sty 2011, o 20:04 przez Cape, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 20:02 

Mariusz Główka napisał(a):
jarus220 napisał(a):
Nie wiem z czego się śmiejesz. Z tego, że ktoś nadużywa swojej władzy kosztem zdrowia ludzi których zatrudnia? To wykorzystywanie pozycji i brak szacunku dla innego człowieka

Uuuu, to już podpada nie tylko pod łamanie ustawy antynikotynowej, ale i pod mobbing :evil: Jeśli Panstwowa Inspekcja Pracy i inne stosowne slużby dzialają jak należy - mogłyby gościa puścić w tym momencie w skarpetkach!

Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 20:06 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
elektryczny napisał(a):
.....Właściciele większych lokali gastronomicznych, posiadających co najmniej dwie sale przeznaczone do konsumpcji, mogą wyłączyć spod zakazu palenia jedną z tych sal, pod warunkiem, że jest ona zamykana i wyposażona w odpowiednią wentylację, gwarantującą, że dym nie będzie przedostawał się do innych pomieszczeń.

Dziękuje,do widzenia. :D W "Korsarzu" miejsce do palenia spełnia ustawowe wymogi.
Nie próbujcie być bardziej święci od Papieża .
Albo spowodujcie zmiany od ustawy. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 20:06 

Tomek Janiszewski napisał(a):
pod mobbing Jeśli Panstwowa Inspekcja Pracy

Tomku, litości. Sprawy o mobing mogą być wyłącznie na wniosek poszkodowanego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 20:13 

Cape napisał(a):
Tomek Janiszewski napisał(a):
pod mobbing Jeśli Panstwowa Inspekcja Pracy

Tomku, litości. Sprawy o mobing mogą być wyłącznie na wniosek poszkodowanego.

No a nie na jedno to wychodzi, a przynajmniej wyjść może? PIP wskaże na nieprawidlowości w postaci nieprzestrzegania ustawy, a poszkodowany mając taką podkładkę i ewentualnie świadków gróźb jakie pod jego adresem padały wytoczy proces przed sądem o mobbing? Apodyktyczny pracodawca jest w tym momencie ugotowany!

Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 20:19 

Tomek, już Ci pisali, żebyś pisał o czym się znasz. Np o PKP. :D PIP nie ma tu nic do rzeczy i wogóle się tym nie zajmie. Właściwy jest Sąd Pracy. Pozew musi złożyć pracownik. Wiesz...dzisiaj cały dzień spędziłem w Sądzie Pracy.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona