Witam Nie wiem czy był kiedys taki wątek - jeśli był to przepraszam za niedopatrzenie jeśli nie to może będzie to ciekawe. Otóż, może byśmy wspólnie opisali łódki na jakich pływamy, pływaliśmy, ich wady, zalety itp. Myślę, że pomogłoby to w wyborze łódki do charteru lub zakupu
Piotr Marek
I może zacznę opis. Bavaria 37, rocznik 2001, wersja armatorska. Długość: 11.55m, szerokość: 3.68m, pow. żagli: 62 m.kw., silnik: 29 KM/HP. Wersja armatorska posiada 2 kabiny, mesę i większą niż 3-kabinowa charterowa wersja łazienkę. Łódka łatwa w prowadzeniu, mała -więc manewrowanie w marinach łatwe. Przydaje się ster strumieniowy. Obsługa grota pełnolistwowego ( z lazy jackiem ) nie najlepsza (szczególnie w samotnej żegludze) - chętnie zamieniłbym na rolowany do masztu ( pomimo gorszych osiągów). Silnik zapewnia 6 knotów przy 2300 obrotów ( oczywiście nie pod wiatr ). Na żaglach, przy 5-6 B w baksztagu poszła kiedyś nawet 8 knotów ( przy tej dł. lini wodnej). Silnik zadawala się 2.5 litra na godzinkę. Z czym miałem problemy: 1. po 8 latach ster zaczął ciężko chodzić i skrzypieć. Musiałem wyjąć trzon sterowy, oczyścić i po włożeniu ponownym jest OK. 2. Teak w kokpicie, a w zasadzie wypełnienie pomiędzy klepkami strasznie brudziło, wyobraźcie sobie "damy" w jasnych portkach z czarnymi plamami na d..e!. Po przeszlifowaniu drobnym papierem i wymianie zewnętrznej warstwy, tej łączącej z laminatem - też OK. 3. ramki wewnętrzne okien ( g....o z tworzywa pochromowane ) od soli robią się paskudne, ale można je zdemontować i wyczyścić 4. Wlewy wody i wlew paliwa kiepskie tworzywo sztuczne, po 8 latach do wymiany. 5. Kiepskie linki stalowe ( rdza) ale to w końcu Bavaria, więc nie ma co narzekać. Ogólnie za te pieniądze jest moim zdaniem bardzo OK. Pomimo dośc niskiej wolnej burty ( w porównaniu np. z nowszą Bavarią Cruiser) jest bardzo dzielna. Poprzedni właściciel pływał nią po wodach Szkocji. To tyle, gdybyście mieli pytania to chętnie odpowiem
Piotr Marek
Załączniki: |

dsc08030.jpg [ 75.44 KiB | Przeglądane 1283 razy ]
|

dsc07781.jpg [ 69.9 KiB | Przeglądane 1283 razy ]
|
_________________ pozdrawiam Piotr Kasperaszek dawniej "Grek Zorba" http://www.kasperaszek.pl
|