Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 cze 2025, o 13:40

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 paź 2006, o 23:39 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 1
co się dzieje z liberalizacją przepisów w żeglarstwie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 17 paź 2006, o 07:36 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
Ponieważ umieściłeś ten post w dziale <Ogłoszenia>, mam pytanie :DD
Chcesz kupić czy zamienić liberalizację przepisów? :razz:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2006, o 10:58 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
kogajac napisał(a):
co się dzieje z liberalizacją przepisów w żeglarstwie?

PZZ przy pomocy wielu kolegów sródladowców torpeduje wszelkie próby liberalizacji.
Działamy dalej ale to wszystko trwa. Miedzy innymi ze wzgledu na brak zaintersowania tematem sródladowców. Sródladowcom (przynajmniej wielu z nich) widocznie odpowiada system bolszewickich patentów i restrykcyjnych rekestró z przegladami.
Trudno.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2006, o 13:06 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 46
skipbulba napisał(a):
Sródladowcom (przynajmniej wielu z nich) widocznie odpowiada system bolszewickich patentów i restrykcyjnych rejestrów z przegladami.

Raczej nie tyle odpowiada, co (przynajmniej na razie) nie przeszkadza. Obaliło się tyle flaszek z "kolegą inspektorem" często z tego samego klubu, więc się mu raczej ręce ucałuje, że znów "załatwił" za drobne 100PLN papiery na kolejny sezon, tak jak robił to od lat, niż kopnie się go w zadek jako zdziercę i "fachowca" od siedmiu boleści. A jak WOZŻ rzutem na taśmę zaoferował tuż przed wejściem w życie nowego rozporządzenia - przedłużenie rejestracji na starych zasadach do 2008 roku - to się skwapliwie skorzystało z tej możliwości, skoro "dają". A potem - się zobaczy, może bedą nowe wybory, wróci komuna, no a przecież "za komuny było lepiej".
To wszystko co napisałem - napisałem na podstawie obserwacji poczynionych we własnym klubie, i wśród znajomych, niestety :sad:

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 17 paź 2006, o 15:28 

Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
boSmann napisał(a):
Ponieważ umieściłeś ten post w dziale <Ogłoszenia>, mam pytanie :DD
Chcesz kupić czy zamienić liberalizację przepisów? :razz:

A ja przenosze... ;)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 18 paź 2006, o 09:19 

Witajcie. PRS już położył łapę na jachty morskie, kosztuje to teraz 600pln. A słyszałem że ma ochotę na jachty śródlądowe, jest co kroić. Kiladziesiąt tysięcy jachtów. Flota się rozsypała, zostaliśmy my. Pozdrowienia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 18 paź 2006, o 10:13 

sverytus napisał(a):
A słyszałem że ma ochotę na jachty śródlądowe, jest co kroić.

Może napisz od kogo to słyszałeś? Jeszcze na pocz. 2004r PRS formulował krańcowo przeciwne tezy:
http://www.sail-ho.pl/article.php?sid=1520
Natomiast w gorącym okresie poprzedzający ostatni (oby!) sejmik PZŻ towarzysz Roman Winkler, prezio Śląskiego OZŻ rozpowszechniał to samo kłamstwo, jakie Ty (być może nieświadomie) powieliłeś. Jest to osobnik pozbawiony honoru któremu powinno się napluć na buty, bo to co ma pomiędzy uszami jest zbyt odrażające. Nie tylko wymachiwał PRS-owskim straszakiem, ale do tego jeszcze uzasadniał koniecznośc przeglądów jak niżej, znieważając tym samym setki tysięcy armatorów: "Nie możemy pozwolić na to aby na środek jeziora zaczęły wypływać gruchoty" (z wywiadu dla "Dziennika Zachodniego).
Może więc niepotrzebnie siejesz panikę?

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 18 paź 2006, o 16:23 

Witajcie! Słyszałem o tym na poczatku sezonu w środowisku zeglarskim. Na ile to może byc prawdą nie wiem. W każdym bądż razie jachty które muszą mieć kartę bezpieczeństwa wydaną przez UM sa skazane na PRS. Sam tego nie chcę i nie życzę nikomu. Pozdrowienia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 18 paź 2006, o 17:16 

" Wodniacy pod lupą

Przeładowanie jachtów i brak odpowiedniej ilości środków ratowniczych, to najczęstsze przyczyny utonięć na naszych wodach.

Jachty, żaglówki i łodzie powyżej 5 metrów długości, które nie spełniają podstawowych wymogów bezpieczeństwa, znikną z zachodniopomorskich akwenów.
Na oddźwięk po licznych tego lata wypadkach na obiektach pływających nie trzeba było długo czekać. Mieszkańców naszego regionu, właścicieli ponad 10 tysięcy jachtów żaglowych i motorowych, czeka obowiązek ich rejestracji i przegląd techniczny. Rejestracją zajmą się Polski Związek Żeglarski oraz Polski Związek Motorowodny.

- Zrobimy wszystko, by nowe przepisy wprowadzić bezkolizyjnie i nie utrudniać wodniakom życia - zapewnia Zbigniew Stosio, szef komisji technicznej PZŻ. - Zastrzegam jednak, że statek, który uzyska pozytywny wynik przeglądu, będzie mógł wypłynąć jedynie pod dowództwem osoby mającej patent żeglarski.

Zgodnie z przepisami, każdy żeglarz czy turysta wodny będzie musiał również wyposażyć swoją łajbę w odpowiedniej ilości środki ratownicze, przeciwpożarowe oraz urządzenia zapobiegające zanieczyszczaniu środowiska.

W dowodzie rejestracyjnym określona zostanie liczba osób, która będzie mogła pływać jachtem czy żaglówką. Przekroczenie normy choćby o jedną osobę, pociągnie za sobą surowe kary. Właściciel zapłaci wysoką grzywnę, a w przypadku rażącego przekroczenia zasad bezpieczeństwa, zostanie wydany zakaz poruszania się jednostki po wodzie.

Po przeglądzie jacht zostanie dopuszczony do ruchu po określonych rejonach żeglugi, w zależności od wysokości fali jaka może występować na danym akwenie. Może się okazać, że niektóre jachty pływające dotąd swobodnie po wszystkich akwenach, nie będą mogły poruszać się po wielkich jeziorach regionu: Dąbie, Miedwie, Drawsko, Jamno, Lubie, Pile "

Taki tekst ukazał się w Głosie Szczecińskim, autor Sławomir Włodarczyk

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 18 paź 2006, o 17:27 

Uprawnienia żeglarskie: nie podano
PZŻ, dzięki, Europa przyjmie mnie z otwartymi rękoma :DD
Nie mam słów :???:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2006, o 08:32 

boSmann napisał(a):
" /.../Jachty, żaglówki i łodzie powyżej 5 metrów długości, które nie spełniają podstawowych wymogów bezpieczeństwa, znikną z zachodniopomorskich akwenów. /.../- Zrobimy wszystko, by nowe przepisy wprowadzić bezkolizyjnie i nie utrudniać wodniakom życia - zapewnia Zbigniew Stosio, szef komisji technicznej PZŻ. /.../ Może się okazać, że niektóre jachty pływające dotąd swobodnie po wszystkich akwenach, nie będą mogły poruszać się po wielkich jeziorach regionu: Dąbie, Miedwie, Drawsko, Jamno, Lubie, Pile "

Taki tekst ukazał się w Głosie Szczecińskim, autor Sławomir Włodarczyk

Jesteś pewien co do tego autora? :razz:
Mnie to dziwnie zalatuje jednym z "lesnych dziadków" z PZŻ, towarzyszem "Funiem" Porównajmy to co powyżej z fragmentami artykułu z "Rzycipospolitej" sprzed przeszło roku, uwiecznionymi na:

http://www.sail-ho.pl/article.php?sid=2209

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski

[ Dodano: Czw 19 Paź, 2006 09:35 ]
Vieri napisał(a):
PZŻ, dzięki, Europa przyjmie mnie z otwartymi rękoma :DD

Obawiam się że leśne dziadki z PZŻ nie oddadzą tak łatwo pola. A nuż wpadną na pomysł aby podbechtać "Narodowców" z LPR aby coś z tym zrobili, bo jak to tak można tolerować wyrzekanie się ojczystej bandery przez armatorów?
Pozdrawiam
Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2006, o 12:19 

Witam! Dzięki p.Tomku za link do strony Polskiej Federacji Zeglarskiej,sporo ciekawych informacji i zagadnień. Tylko pozostaje pytanie jak najskuteczniej walczyć z biurokracją. Pozdrowienia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 24 paź 2006, o 19:45 

sverytus napisał(a):
Witajcie! Słyszałem o tym na poczatku sezonu w środowisku zeglarskim. Na ile to może byc prawdą nie wiem. W każdym bądż razie jachty które muszą mieć kartę bezpieczeństwa wydaną przez UM sa skazane na PRS. Sam tego nie chcę i nie życzę nikomu. Pozdrowienia.

1. KB sa na jachtach morskich od zawsze
2. Pan Stosio sekretarz PZZ jest zarazem członkiem rady nadzorczej czy zarzadu PRS wiec wszytsko mozliwe.
3. Sródladowcom musza odpowiadac takie wymogi skoro nie właczyli sie do walki o liberalizacje. A mnie sie juz np. nie chce. Mam jacht pod szwedzka banderą i w dupie polskie przepisy.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 24 paź 2006, o 21:06 

skipbulba napisał(a):
Sródladowcom musza odpowiadac takie wymogi skoro nie właczyli sie do walki o liberalizacje.

Wielu po prostu nie orientuje się w tym wszystkim.
Przekonałem się o tym rozmawiając, w ostatniego łykenda, z instruktorami szkolącymi dzieciaki. Trochę mnie to zastanowiło.
skipbulba napisał(a):
Mam jacht pod szwedzka banderą i w dupie polskie przepisy.

i to jest chyba najrozsądniejsze. Po co kopać się z koniem?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2006, o 19:30 

Panowie dziękuje że można na was polegać . Ten temat jest dla mnie bardzo ważny . Rozmawiałem z Prezydentem miasta kołobrzeg na ten temat i nas popiera . Ta sprawa zatacza coraz szersze kręgi . Potrzeba coraz więcej ludzi niezadowolonych . to jest duża suma w budżecie miast morskich [ niezarobiona ] To rozporzadzenie nadaje sie dla Zyty Gilowskiej więc po woli to już przeszkadza nie tylko nam ,ale i im bo nie mają kasy . Nasza robota niech polega na tym że powinniśmy powiadamiać każdego . Twórzmy nowe grupy i jednoczmy siły w żeglarstwie .To forum jest idealne do tego . Zapytajmy sie kto za a kto przeciw . Ja mogę się wpisać na listę jako pierwszy. Narka . Róbmy swoje . jaca

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 8 sty 2007, o 20:45 

Otrzymał podziękowań: 7
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz lodowy
Ja jestem gorącym zwolennikiem systemu brytyjskiego.Czyli brak systemu dla pleasure crafts.Nie kwity,a wiedza.Nie KB a zdrowy rozsądek.Nie jesteśmy przecież społeczeństwem debili.Jeżeli szeroko pojęta "wadza" tak nas widzi, to lepiej zastanowić się wcześniej, na kogo głosować w kolejnych wyborach.
A to napisał mój nastoletni syn,po zdobyciu patentu żeglarza.
http://zagle.mazury.info/komentarz.php?id=5&lang=pl

http://zagle.mazury.info

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 11 sty 2007, o 23:28 

co z moim postem wysłałem post a go nie ma suleg temat liberalizacja

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 14 sty 2007, o 21:37 

Podziękował : 41
Otrzymał podziękowań: 34
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
pa20jb napisał(a):
Ja jestem gorącym zwolennikiem systemu brytyjskiego.Czyli brak systemu dla pleasure crafts.Nie kwity,a wiedza.Nie KB a zdrowy rozsądek.Nie jesteśmy przecież społeczeństwem debili.Jeżeli szeroko pojęta "wadza" tak nas widzi, to lepiej zastanowić się wcześniej, na kogo głosować w kolejnych wyborach.

Myślę tak samo.
Patenty niech sobie będą w żeglarstwie przyjemnościowym, ale NIEOBOWIĄZKOWE.
Bo jak ktoś udowodni właścicielowi wypożyczalni łódek, że umie żeglować?

KB, przeglądy - powinny dotyczyć jedynie jachtów z wypożyczalni, żeby żeglarz,
który płaci za ich wypożyczenie był pewien, że są w dobrym stanie technicznym.

A od mojej prywatnej, zatokowej łodzi niech się wszelkie władze odczepią!

Pozdrawiam
Janusz Rolfok

jest wiatr, co usta kobiety rozchyla, jest taki wiatr...
jest blask, co uda kobiety odsłania, jest taki blask...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 16 sty 2007, o 23:29 

czas już przestać gadać ,a trzeba się brać do roboty .myślę że jestem za tym by otworzyć listę tych którzy by oficjalnie wystąpili tak jak PFŻi zaczeli nagłaśniać wszystko co na ten temat myślą w tvn czy tv czy w jakich kolwiek mediach ,bo jeśli tego nie zrobimy my to kto? inne pokolenia za ile 15lat ? Myślę że nie można czekać dłużej bo nas wykończą takimi rozpożądzeniami odpiszcie co wy na to jaca Po co się kopać z koniem [ agdzie do djaska ma ten pan jaja czy żeczywiście sprowadzą nas do parteru czy to w koń cu my im dokopiemy? oto moje pytanie ] :piwko: to dla was .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 18 sty 2007, o 00:18 

kogajac napisał(a):
czas już przestać gadać ,a trzeba się brać do roboty .myślę że jestem za tym by otworzyć listę tych którzy by oficjalnie wystąpili tak jak PFŻi zaczeli nagłaśniać wszystko co na ten temat myślą w tvn czy tv czy w jakich kolwiek mediach

Jestem całkowicie za. Dlatego wstąpiłem do Stowarzyszenia Armatorów Jachtowych SAJ. Liberalizacja w żeglarstwie jest naszym głównym celem. Jednostka mówi za cichym głosem. Organizacja mówi w imieniu setek albo tysięcy, i jest to głos słyszalny.

Pozdrawiam
Janusz Rolfok

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 21 sty 2007, o 00:14 

Zabi.łes mi niezłego ćwieka ,ale myslę że czas nie tylko się stowarzyszać ,ale nakłaniam już do tego aby się zacząć spotykać na dużą skalę i pod sejm tak jak nauczyciele lub lekarze tam będzie tv ,tvn ,czy radio nagłasniac gdzie sie da .Rozdzielić Żeglarstwo sportowe od Zeglarstwa turystycznego i rekreacyjnego Dzięki temu powstaną miejsca pracy wtym kraju nowe miejsca pracy i znajdą się ludzie by odbudować nasze keje i porty jachtowe 15m jacht i 25km to mogłoby wystarczyć bez uprawnień ,ale z oc irejestracją w starostwie jaca

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 21 sty 2007, o 01:00 

kogajac napisał(a):
nakłaniam już do tego aby się zacząć spotykać na dużą skalę i pod sejm tak jak nauczyciele lub lekarze tam będzie tv ,tvn ,czy radio nagłasniac gdzie sie da

Protesty, marsze, strajki, pod Sejmem, i gdzie się da, owszem, ale wszystkie takie działania są organizowane przez albo związki zawodowe, albo partie polityczne,
albo stowarzyszenia. Nic wielkiego nie dzieje się samo. Myślę, że innej drogi nie ma.

Pozdrawiam
Janusz Rolfok

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 21 sty 2007, o 08:36 

Podziękował : 4
to kiedy spotkanie pod sejmem ??

ps. najwięcej osiągają górnicy hmm może dlatego ze są uzbrojeni po zęby w jakieś śruby płonące opony itp :grin: ale ja tego nie popieram

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 21 sty 2007, o 11:31 

raf_79 napisał(a):
to kiedy spotkanie pod sejmem ??

ps. najwięcej osiągają górnicy hmm może dlatego ze są uzbrojeni po zęby w jakieś śruby płonące opony itp :grin: ale ja tego nie popieram

Hmm... jako jeden z załozycieli PFZtu powiem wam, ze narazie przyjelismy formę cywilizowa
nej walki z systemem. Pewne osiagi mamy. Juz moga zeglarze pływac po morzu do 8,5m długosci do 2 mil, stejoty moga juz do 12m itd. Ale wiele jeszcze przed nami. Wymogi patentowe dla przyjemniaczków trzeba nadal upraszczac i zmniejszac. No i cała kwestia rejstrów, przegladów itp. To trzeba zlikwidowac a przynajmniej maksymalnie uproscić. Jesli państwo uwaza ze rejstr jest konieczny to ok. Ale powinno sie to odpbywac na zasadzie zgłoszenia do odpowiedniego urzedu chęci zarejstrowania i czesc.

Zapraszam do orgaznizowania sie i wstepowanie do PFZtu. Niezłym pomysłem jest SAJ którego jestem nie taki ostatnim członkiem:)

http://www.kulinski.gdanskmarinecenter.com/
http://www.samoster.org.pl/

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 21 sty 2007, o 15:49 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
skipbulba napisał(a):
Zapraszam do orgaznizowania sie i wstepowanie do PFZtu. Niezłym pomysłem jest SAJ którego jestem nie taki ostatnim członkiem:)

http://www.kulinski.gdanskmarinecenter.com/

O SAJ-u to tutaj jest więcej http://www.kulinski.gdanskmarinecenter. ... 15&fload=1 a tu jest Statut http://www.makiela.pl/statut.doc

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 23 sty 2007, o 23:32 

Formy cywilizowane jak najbardziej jestem za . TYlko żeby zauważono problem trzeba głodówek, pikiet i zlotów zorganizowanych . tak postępują górnicy lekarze i inne grupy zawodowe . Bardzo mi o się podoba że coraz więcej się mówi oPFŻ i o SAJ na naszym forum . Powiniśmy się nakręcać jedni od drugich i odwiedzać posłow starać to rozdmuchać na cały kraj że już czas zarabiać w tym kraju na żeglarstwie i turystyce [ motorówki ijachty do 15m] . Tak jak wTurcji czy Horwacji czy NIemcy ,a może Finlandia to nie bałtyk,a ile tam mają jachtów , i jakie uprawnienia czySzwecja . Jestem umówiony ż posłem Łącznym z Samoobrony dam wam znać co się dzieje po rozmowie i zachęcam was abyście zaczeli odwiedzać swoich posłów w mieście gdzie mieszkacie ,bo jeśli będziemy ich bombardować że chcemy wolności to będą musieli nam ją dać demokracja Panowie demokracja Walczmy jacek [Moje motto pod sejm kamraci]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 24 sty 2007, o 16:47 

kogajac napisał(a):
Walczmy jacek [Moje motto pod sejm kamraci]

Walczmy, ale metodami demokratycznymi. Natomiast Twoje motto nie jest moim mottem.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 8 lut 2007, o 00:50 

Walczmy, ale metodami demokratycznymi. Natomiast Twoje motto nie jest moim mottem. Długo się na tym zastanawiałem co tu odpisać ,ale przyszło mi zmierzyć się z losem . Spotkałem się z Posłem Łącznym i ten Pan mi powiedział że trzeba przygotować ustawę iże ON się zajmie nowelizacją tej ustawy [przypominam chodzi tu o ustawę Min.Gosp .Mors.] i co dalej? Spotkanie jest w Lutym idalej będziemy otym rozmawiać . Saj jak najbardziej będzie nas więcej to się będą z nani liczyć czy PFŻ i SIZ .Rolfok może się zagalopowałem z tymi hasłami , ale się wziełem do roboty i już są tego efekty . :lol: moim skromnym zdaniem ci co nie wstąpili do Saj powinni wstąpić dla dobra ogółu ,będziemy mocniejsi . trzeba szukać jak nawięcej dojść do Posłow i z nimi rozmawiać jaca W :cool: olność nade wszystko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 8 lut 2007, o 02:41 

Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy motorowodny LRC STCW
[quote="kogajac"]Formy cywilizowane jak najbardziej jestem za . TYlko żeby zauważono problem trzeba głodówek, pikiet i zlotów zorganizowanych . tak postępują górnicy lekarze i inne grupy zawodowe .

?????????????????????????

NO ja tam sie z kilofami pod Sejm nie wybieram.

Jak ktos szuka awantur i zadym, to nie sie tak wyzywa.

Ja po prostu wypływałem staze i pozdawałem egzaminy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 8 lut 2007, o 17:17 

seaskipper napisał(a):
Ja po prostu wypływałem staze i pozdawałem egzaminy.

Mam za sobą tą samą drogę. A i przy okazji ile się nauczyłem...!

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona