Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 02:32

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 337 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 lut 2011, o 19:34 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Czytam, czytam i jestem przerażony. Jak Wy tak możecie pływać ? Organizowane i prowadzone przeze mnie rejsy są zawsze idealnie zorganizowane. W końcu pływam prawie wyłącznie z żoną i znajomymi więc tym bardziej porządek musi być. Wachty ? oczywiście. Funkcje, oczywiście. Kapitan, pierwszy zastępca kapitana, drugi zastępca kapitana, potem oficerowie. Tak około siedmiu, no i bosman, kuk, intendent. A że załoga na ogół siedmioosobowa, to funkcje się łączy, każdy ma trzy, cztery.
W porcie pełne wachty, w tym trapowa. Jak oficer schodzi lub wchodzi to zawsze świst trapowy i na baczność. Hałasu nie ma, oprócz szklanek, te muszą być głośne i koniecznie całą dobę, żeby na wszystkich jachtach słyszeli, kto przypłynął. Szczegolnie w środku nocy.
A jak odpływamy, to są głośne i wyraźne komendy, koniecznie trzeba je powtarzać, też bardzo głośno.
Inne zalogi patrzą na nas z prawdziwym podziwem. :evil:

Za ten post autor Cape otrzymał podziękowania - 2: Catz, robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2011, o 19:45 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Kuracent napisał(a):
Trochę szkoda, że zupełnie nie przyjął się mój pomysł napisania RSMSS v.2.0. poprawiona AD 2011. Musimy pewnie odczekać 40 lat aż ludzie nie będą alergiczne reagować na 'regulamin', 'uregulowania', 'przepisy', 'zasady' itd.

Szczerze? Bo się zabrałeś od d... strony i spaliłeś temat...
Zobacz jak ludzie alergicznie reagowali na Dziennik Jachtowy, a gdy SAJ wydrukował Notatnik Skippera to ludzie się o niego dobijali...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2011, o 19:48 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
gf napisał(a):
Po prostu wychodzi na to, że masz potrzebę posiadania rozbudowanego regulaminu, której nie mają inni, stosujący regulamin Zbieraja :)

Wężykiem... wężykiem...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2011, o 19:54 

Podziękował : 4119
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Zbieraj napisał(a):
msab napisał(a):
Apropos oficerów. Podczas rejsu poślubnego, który odbywalismy jeszcze tylko we dwójkę (dzicko pojawiło sie później), zatrzymalismy się w Trzebieży, w porcie rybackim. Jednak wieczorem zapragnęliśmy zasięgnąć informacji w kwestii możliwości wzięcia prysznica wieczorem lub rano w COŻ. Tam, po wyłuszczeniu o co nam chodzi i krótkiej wymianie zdań, usłyszelismy od młodego człowieka z napisem "OFICER" na czapce: "Ja jednak chciałbym, żeby Państwo dzisiaj wzięli prysznic!"
Ubóstwiam takich facetów!!!! :lol: :D :roll: :wink: :lol:

Nie mam podstaw Michalowi nie wierzyc, ale od lat wole stawac w Rybackim niz w COŻ
bo podejscie do zeglarzy maja bardziej pozytywne. Poza tym ze lepiej sie stoi to i
sa sympatyczniejsi. Slkonny bylbym wypowiedz Oficera dyzurnego interpretowac w ten sposob ze zasugerowal prysznic wieczorem , bo rano moglby byc tlok czy brak cieplej wody.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2011, o 20:07 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Żeglarstwo polskie zaczynało się w latach 20 i 30 XX wieku od harcertstwa i od oficerów, pełniło określoną funkcję "wykuwania morskich kadr Rzeczpospolitej" oraz "ksztaltowania charakterów". Harcerstwo polskie pochodziłood skautingu GENERAŁA Baden Powella.

Ale to nie ma nic do rzeczy. Organizacje paramilitarne mogą i dzis działać paramilitarnie. A wolni obywatele mogą dziś żeglować przyjemnościowo. Jeśłi komuś pomaga pisany dłuuugi regulamin, to jego prawo go napisać i stosować. Jeśli komuś wystarcza Regulamin Zbieraja, to też jego prawo. CAŁY regulamin. Przypomnę: Ma być BEZPIECZIE. MA być MIŁO. To naprawdę nie musi się wykluczać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2011, o 20:10 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 8
Uprawnienia żeglarskie: sj
M@rek napisał(a):

Nie mam podstaw Michalowi nie wierzyc, ale od lat wole stawac w Rybackim niz w COŻ
bo podejscie do zeglarzy maja bardziej pozytywne. Poza tym ze lepiej sie stoi to i sa sympatyczniejsi.

Nie wiem czy mnie dokładnie zrozumiałeś. Stanęlismy w Rybackim właśnie z tego powodu. Do COŻ poszliśmy zapytać o prysznic.

M@rek napisał(a):
Slkonny bylbym wypowiedz Oficera dyzurnego interpretowac w ten sposob ze zasugerowal prysznic wieczorem , bo rano moglby byc tlok czy brak cieplej wody.

To nie był oficer dyżurny z Rybackiego, tylko człowiek z napisem "OFICER" na czapce z COŻ .

Colonel napisał(a):
Przypomnę: Ma być BEZPIECZIE. MA być MIŁO. To naprawdę nie musi się wykluczać.

Świete słowa :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2011, o 20:20 

Podziękował : 50
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Co jest złego w tym regulaminie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2011, o 20:47 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
w tym temacie to akurat ani kompetentna, ani na bieżąco nie jestem... Wiem tylko, że na angielskim jachcie ze zdziwieniem popatrzyliby na kogoś, kto się kapitanem każe nazywac, nie mówiąc o wyznaczaniu oficerów...* :) Zaraz by zaczęli sprawdzac, czy na flagsztoku przypadkiem nie wisi biały ensign (lub niebieski)...** :lol:

* wg nich kapitan to jest w Navy, oficerowie zresztą też...
** biały ensign - bandera Royal Navy, podnoszona na okrętach wojennych (zamiast czerwonego biały i krzyż św. ******* (oczywiście JERZEGO - pop. własna) a niebieski - bandera którą za zezwoleniem Admiralicji mogą podnosic na swoich jednostkach oficerowie RN i niektóre kluby

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Ostatnio edytowano 15 lut 2011, o 22:19 przez Moniia, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2011, o 20:51 

Leszczyna napisał(a):

Jest po prostu niepotrzebny, a dlaczego ? Colonel to świetnie ujął tu.
http://www.kulinski.navsim.pl/art.php?i ... =0&fload=1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2011, o 21:00 

Moniia napisał(a):
w tym temacie to akurat ani kompetentna, ani na bieżąco nie jestem... Wiem tylko, że na angielskim jachcie ze zdziwieniem popatrzyliby na kogoś, kto się kapitanem każe nazywac, nie mówiąc o wyznaczaniu oficerów...* :) Zaraz by zaczęli sprawdzac, czy na flagsztoku przypadkiem nie wisi biały ensign (lub niebieski)...** :lol:

* wg nich kapitan to jest w Navy, oficerowie zresztą też...
** biały ensign - bandera Royal Navy, podnoszona na okrętach wojennych (zamiast czerwonego biały i krzyż św. Patryka a niebieski - bandera którą za zezwoleniem Admiralicji mogą podnosic na swoich jednostkach oficerowie RN i niektóre kluby

Dziękuję Ci. Właśnie o to mi chodziło :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2011, o 21:03 

No jak Colonel pływa z dziećmi po Mazurach to może mu niepotrzebny. Ja zawsze pływałam wg zasad tego regulaminu(choć o jego istnieniu dowiedziałam się niedawno) i jakoś załoga nigdy nie była zdziwiona że jest podział na wachty,ktoś jest oficerem,albo ma jakieś obowiązki.
Nie rozumiem,po co robicie z tego takie wielkie "Halo"? Jak ktoś ma wszystko gdzieś,to żeglarstwo chyba nie jest dla niego.... .
msab napisał(a):

To się nie zrozumieliśmy,bo mi chodziło o coś innego :).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2011, o 21:04 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Colonel napisał(a):
Harcerstwo polskie pochodziło od skautingu GENERAŁA Baden Powella.

Tylko pierwotnie. Do końca drogą ojca założyciela Harcerstwo polskie nigdy nie poszło. Już na etapie ukucia podstaw pod polskie Harcerstwo swoją rękę przyłożył Ksiądz Lutosławski który wraz z Andrzejem Małkowskim wymyślili na dzień dobry regulamin dobrego harcerza zwanym Prawem Harcerskim. I tak już później poszło....
A tak na marginesie to Andrzej Małkowski tłumaczył "Scouting for Boys" za karę! :lol:

Zresztą Generał Robert Boden Powell też szedł z nurtem ówczesnych czasów. Napisał np. ciekawy rozdział w swojej książce "Scouting for Boys" tłumaczony na język polski brzmiał "O bydlęctwie wśród chłopców" - jaki to musiał być poważny problem, że cały rozdział mu poświęcił :lol:

Ostatnio edytowano 15 lut 2011, o 21:09 przez Carlo, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2011, o 21:06 

Carlo daruj sobie....albo kwizy na temat harcerstwa zakładaj w innym temacie ;).
Powiedz mi lepiej co jest złego w tym całym regulaminie :).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2011, o 21:08 

Podziękował : 4528
Otrzymał podziękowań: 4281
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Leszczyna napisał(a):
Nic! Poza tym, że w np. porcie rozumnemu i kulturalnemu człowiekowi jest on niepotrzebny, bo ma te zasady i jeszcze dużo więcej - w sobie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2011, o 21:09 

Leszczyna napisał(a):
Ja zawsze pływałam wg zasad tego regulaminu(choć o jego istnieniu dowiedziałam się niedawno) i jakoś załoga nigdy nie była zdziwiona że jest podział na wachty,ktoś jest oficerem,albo ma jakieś obowiązki.

Sama napisałaś, że zawsze, czyli nie znasz innych systemów. Skoro nie znasz, to skąd wiesz, że ten Tobie znany jest dobry ? A wszystko zależy od charakteru rejsu i załogi. Czasami nawet podział na wachty nie ma sensu.
Np nazewnictwo kapitan/oficer jest często groteskowe.

Ostatnio edytowano 15 lut 2011, o 21:21 przez Cape, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2011, o 21:11 

Podziękował : 1335
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
robhosailor napisał(a):
Leszczyna napisał(a):
Nic! Poza tym, że w np. porcie rozumnemu i kulturalnemu człowiekowi jest on niepotrzebny, bo ma te zasady i jeszcze dużo więcej - w sobie.

Sugerujesz bezczelnie, ze regulamin jest niezbednie potrzebny bezrozumnym, niekulturalnym i pustym w sobie??
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2011, o 21:12 

Leszczyna napisał(a):
Powiedz mi lepiej co jest złego w tym całym regulaminie

Jak to co? Zwalnia ludzi od samodzielnego myślenia, kultury osobistej, odpowiedzialności za siebie i swoich kolegów z jachtu.
A tak to wszystko jest super :D

Aha. Nic nie sugeruję. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2011, o 21:19 

Leszczyna napisał(a):
No jak Colonel pływa z dziećmi po Mazurach to może mu niepotrzebny.

Z tego co wiem (ale może się mylę :)) to Colonel pływa po morzu/morzach. To ja pływam z dziećmi, ale nigdy nie byłem z nimi na Mazurach, za to na Bałtyku owszem, na Egejskim również i nie był mi do tego potrzebny żaden regulamin.

Leszczyna napisał(a):
msab napisał(a):

To się nie zrozumieliśmy,bo mi chodziło o coś innego :).

to chyba Ty nie zrozumiałaś, pisałem to do Monii, która uważa że w GB nikt na prywatnym jachcie nie rozumie potrzeby wyznaczania oficerów.

Ostatnio edytowano 15 lut 2011, o 21:21 przez msab, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2011, o 21:21 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Leszczyna napisał(a):
(..) jest podział na wachty,ktoś jest oficerem,albo ma jakieś obowiązki.
Nie rozumiem,po co robicie z tego takie wielkie "Halo"? Jak ktoś ma wszystko gdzieś,to żeglarstwo chyba nie jest dla niego.... .(..)

Podział na wachty przy dłuższych (!) rejsach istnieje jak najbardziej. Z czysto praktycznego powodu, człowiek jest tak skonstruowany że spac musi dośc regularnie. Natomiast to co trzeba do rejsu to albo załatwia skipper, albo prosi kogoś co się akurat na tym kawałku lepiej zna, coby się tym zajął. Jeśc też coś trzeba, więc na ogół ktoś też się tym zajmuje. Do docierania się tego naprawdę nie potrzeba ŻADNYCH regulaminów. Wystarczy odrobina zdrowego rozsądku i umiejętności normalnego funkcjonowania w społeczeństwie. Duża częśc ludzi ma to zasadniczo nieźle przecwiczone - więc po co to regulowac? A jest ich naprawdę na tyle dużo, że po co pływac z tą nieliczną mniejszością która nie ma?

A co do drugiego zdania - hm.. Nie będę się wypowiadała, bo zaraz usłyszę że się nie znam, pływam sama i nie mam problemu z załogą. Pływam sama, bo mi to daje swobodę, której na morzu szukam. Nie jestem zależna od kaprysów załogi, ale też nie muszę się wysilac żeby im nie zrobic przykrości, bo chcą gdzieś płynąc a ja akurat jedyne co chcę to wejśc do najbliższego portu i np. pospac tak ze 20 godzin... :) i nie że jestem przemęczona tylko akurat tak mam. Nie szukam natomiast w żeglarstwie regulaminów, musztry i innych wojenno-morskich elementów - gdyby tak było, to poszłabym do Marynarki.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2011, o 21:22 

Catz napisał(a):
Sugerujesz bezczelnie, ze regulamin jest niezbednie potrzebny bezrozumnym, niekulturalnym i pustym w sobie??
Im jest niezbędny jeszcze klawisz, który go wyegzekwuje :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2011, o 21:27 

robhosailor napisał(a):
Catz napisał(a):
Im jest niezbędny jeszcze klawisz, który go wyegzekwuje :mrgreen:

?
Czyli jadro prestizu i porzadku z regulaminu samowyplywajace?
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2011, o 21:32 

Catz napisał(a):
Nie!
Regulamin jest normalnym ludziom niepotrzebny. Prestiż i porządek wynika z wychowania w domu i edukacji w szkole, oraz dzięki przykładowi i autorytetom.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2011, o 21:33 

Hmm dwie kwestie:

Jak pływam z przyjaciółmi to nie wyznaczam żadnych wacht, nie ma żadnych oficerów, a skipper zaznacza fakt bycia skipperem tylko w ostateczności. Zycie na jachcie toczy się swoim własnym trybem, gdzie każdy wykonuje te prace na które ma ochotę a wszystko co musi być zrobione i tak zrobione jest. Jeżeli jest przelot nocny to umawiamy się kto od której będzie na pokładzie pilnował jachtu żeby płynął w właściwym kierunku i żeby nas coś nie rozjechało.
Takie rejsy lubię najbardziej i najbardziej wypoczęty psychicznie z nich wracam.

Jak jadę np. z harcerzami - ludźmi których często nie znam, którzy zdarza się że nie byli nigdy wcześniej na jachcie, to wyznaczam wachty i wachtowych nawet wpisując w dziennik jachtowy że są I II i III of., ale na tym w zasadzie kończy się używanie słowa oficer. Zresztą jak ktoś do mnie powie na kapitan to też jest od razu upomniany że Piotrek mam na imię i żeby wstydu nie robił, szczególnie w porcie. Podział na wachty i rozdzielenie zadań pomaga w nauczeniu tych świeżych żeglarzy poszczególnych prac na jachcie, a ponieważ nie potrafią tych prac wykonywać to i spodziewać się nie można, że sami z siebie je wykonają bez pokazania im jak to zrobić przez starszego kolegę (wachtowego) który ma się tym zająć. Po za tym, że wachty uczestniczą w prowadzeniu jachtu, żadnych innych regulaminów nie przewiduję. W porcie to już w ogóle, no chyba że mam na stanie małolatów, za których zobowiązałem się wziąć odpowiedzialność - wtedy jakieś tam granice przyzwoitości im wyznaczam. Z takiego rejsu wracam już znacznie mniej wypoczęty psychicznie, co nie oznacza że w ogóle.

Pozdrowienia

Za ten post autor Carlo otrzymał podziękowanie od: Zuzanna
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2011, o 21:36 

Czyli w drugim przypadku stosujesz ten regulamin,:) więc nie mów ,że nie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2011, o 21:38 

robhosailor napisał(a):
Catz napisał(a):
Nie!

No...to chyba raczej tak :?
Catz Zmieszany

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2011, o 21:47 

Leszczyna napisał(a):
Czyli w drugim przypadku stosujesz ten regulamin,:) więc nie mów ,że nie.

Nie! Nie stosuję tego regulaminu o którym mówisz!

Dzielę ludzi na wachty, żeby mogli się czegoś nauczyć. Jeżeli sam podział na wachty ma być jakimś regulaminem, to ok stosuję regulamin, ale nie jest to RSMSS!

Zresztą trzeba rozróżnić pływanie rekreacyjne opisane przeze mnie w pkt. 1 i szkoleniowe/edukacyjne/stażowe/harcerskie opisane w pkt. 2

Ostatnio edytowano 15 lut 2011, o 21:49 przez Carlo, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2011, o 21:49 

Catz napisał(a):
robhosailor napisał(a):
Catz napisał(a):
Nie!

No...to chyba raczej tak :?
Catz Zmieszany
Tak! :mrgreen:
Zamiast arystotelicznego 'istnieje-nie istnieje' tetralemat Nagarjuny:
1. istnieje
2. nie istnieje
3. zarówno istnieje, jak i nie istnieje
4. ani istnieje, ani nie istnieje
:lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2011, o 21:53 

Carlo napisał(a):
Nie! Nie stosuję tego regulaminu o którym mówisz!

Czy nie prawdą jest że:

1.Dzielisz ludzi na wachty.
2.Ktoś z wiedzą większą niż "zielona"załoga tą wachtą zawiaduje?bo od kogoś muszą się uczyć?
3.Rozmawiasz z załogą o sprawach bezpieczeństwa na jachcie?

4. Czy te punkty to nie jest czasami ten regulamin?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2011, o 21:59 

robhosailor napisał(a):
Zamiast arystotelicznego 'istnieje-nie istnieje' tetralemat Nagarjuny:
1. istnieje
2. nie istnieje
3. zarówno istnieje, jak i nie istnieje
4. ani istnieje, ani nie istnieje
:lol:

Zaraz bedzie o Kocie Schrödinger'a.... Zrozum wreszcie i bardzo bym cie o to prosil, ze kot, w odroznieniu do psa, do regulaminu nie pasuje nic a nic!. :D
Catz Antycypata :wink:

Za ten post autor Catz otrzymał podziękowanie od: robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2011, o 22:34 

Podziękował : 235
Otrzymał podziękowań: 118
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Leszczyna napisał(a):
Czy nie prawdą jest że:
1.Dzielisz ludzi na wachty.
2.Ktoś z wiedzą większą niż "zielona"załoga tą wachtą zawiaduje?bo od kogoś muszą się uczyć?
3.Rozmawiasz z załogą o sprawach bezpieczeństwa na jachcie?
4. Czy te punkty to nie jest czasami ten regulamin?

Leszczyna, to o czym Piotrek pisze polega na zupełnie czym innym o czym Ty zapewne wiesz tylko nie wiedzieć czemu próbujesz to przedstawić w innym świetle. Za jacht zawsze ktoś ponosi odpowiedzialność, ponosi Bo:
1. jest jego właścicielem,
2. grupa złożyła się na czarter, ale umowa z czarterownikiem została zawarta z wybranym przez grupę reprezentantem (często organizatorem, inicjatorem rejsu itp.),
3. rejs organizuje harcerstwo lub kółko różańcowe i spośród starszych i bardziej doświadczonych żeglarzy i to ze stosownymi uprawnieniami, wyznacza skippera takiego rejsu obarczając go jednocześnie odpowiedzialnością za życie i zdrowie dzieciaków, załogantów, parafian itp.
I teraz z racji tej odpowiedzialności, wymienionych powyżej, taki Alfa na pokładzie musi w jakiś sposób poradzić sobie z ludźmi i może przy długim przelocie wytyczyć wachty. To jest oczywiste, ale przecież może to uczynić tak, że postawi ludzi na baczność na rufie odczyta rozkaz.
A może również postąpić tak - słuchajcie, tu zwracając się do załogi, przed nami 27h rejsu, jest nas dziesięciu, może podzielimy się na wachty bo ciężko będzie tyle godzin wytrzymać kupą a poza tym jutro chcieliśmy zwiedzić Hamburg i jak przypłyniemy tacy wypompowani to chyba a nawet na pewno nie będziemy do niczego zdolni. itd, itd.
W takiej sytuacji normalnie myślący sami między sobą dobiorą się wg. własnego widzimisię i problem z głowy.
Widzisz różnicę?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 337 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona