Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 07:33

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 lut 2011, o 13:06 

Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
No to czas na następną wyspę Cyklad – Sifnos.
Sifnos – wyspa należąca do archipelagu Cykladów. Na wyspie znajdują się dwa główne miasta Apollonia oraz Artemonas . Inne to wioska Kastro oraz położone na zachodnim wybrzeżu portowe miasto Kamares.
Sifnos leży pomiędzy Serifos i Milos. Od portu w Pireusie wyspa jest oddalona o około 130 km. Powierzchnia Sifnos wynosi 73km², długość 16 km a szerokość wyspy wynosi 7,5 km. Linia brzegowa dochodzi do 70 km. Obecnie na stałe wyspę zamieszkuje 2442 osób.
W czasach starożytności Sifnos była bogatą wyspą ze względu na znajdujące się na niej kopalnie srebra oraz z. Dowodem bogactw pochodzących z wyspy ma być skarbiec zbudowany w Delfach w VI wieku p.n.e. w celu magazynowania kosztowności pochodzących z Sifnos. Obecnie niestety nie wiadomo co się stało, że kopalnie nagle przestały pracować. Możliwe mogło być ich zatopienie w trakcie powodzi, jednakże nie ma żadnych śladów mogących potwierdzić tę hipotezę.
Wyspa jest słynna także jako stolica garncarstwa w basenie Morza Egejskiego. Słynne są takie wyroby jak naczynia, popielniczki oraz miski. Wyrabiane przez mieszkańców naczynia służyły im bardzo często jako główny produkt handlowy. Najstarsze wyroby lokalnych rzemieślników zostały odkryte w centralnej części wyspy w okolicach miasta Artemonas, gdzie ukrywano je przed zrabowaniem przez piratów.
Informacje praktyczne. Główny port to Kamares. Można stanąć alongside wzdłuż głównej kei, od wewnątrz ale bliżej brzegu lub rufą do nabrzeża. Przy mniejszym, betonowym pirsie, tam gdzie stoją łodzie rybackie płytko. W miasteczku dobre tawerny, cafe wzdłuż plaży i sklepy z ceramiką, która j.w. jest hitem wyspy. Koniecznie trzeba coś na pamiątkę kupić.
Inne miejsca gdzie można stanąć na wyspie to:
Kotwicowiska Heronissos w zatoce Heronissos Bay.
Vathi Bay i miejscowość Vathi – kotwicowisko. Wpłynąłem kiedyś do tej zatoki i widziałem stojące przy małej kei jachty ( ok. 12 – 14 m. dł.), ale ja nie podchodziłem do niej.
Zatoka Platis Yialos – mały, betonowy pirs, ale nie podchodziłem do niego, stały tam mniejsze łodzie motorowe.
Zatoka Faros – kotwicowisko i klasztor Chrysopigi, w Faros dużo tawern.
To tyle co pamiętam, czekam na uzupełnienie informacji

Piotr Marek

Załączniki:
Komentarz: widok na wejście do zatoki i portu
wido kna port.JPG
wido kna port.JPG [ 65.32 KiB | Przeglądane 3167 razy ]
Komentarz: uliczka w mieście
uliczka w Kamares.JPG
uliczka w Kamares.JPG [ 63.37 KiB | Przeglądane 3167 razy ]
Komentarz: port Kamares
jachty w porcie.JPG
jachty w porcie.JPG [ 79.25 KiB | Przeglądane 3167 razy ]
Komentarz: zatoka Vathi
zatoka vathi.JPG
zatoka vathi.JPG [ 53.46 KiB | Przeglądane 3184 razy ]
Komentarz: widok na port
kamares 1.JPG
kamares 1.JPG [ 76.98 KiB | Przeglądane 3184 razy ]
Komentarz: Kamares
kamares.JPG
kamares.JPG [ 65.85 KiB | Przeglądane 3184 razy ]
Komentarz: mapa portu
mapa portu Kamares.jpg
mapa portu Kamares.jpg [ 28.73 KiB | Przeglądane 3184 razy ]
Komentarz: mapa Sifnos
sifnos-map.jpg
sifnos-map.jpg [ 92.85 KiB | Przeglądane 3184 razy ]

Za ten post autor Piotr Kasperaszek otrzymał podziękowania - 2: Jaromir, Rafał
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2011, o 20:46 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Na tej wyspie byłem tylko raz. Port bardzo sympatyczny, natomiast Apollonia mimo pięknej nazwy to w/g moich odczuć nic ciekawego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 mar 2011, o 19:09 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 12
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
...Apollonia mimo pięknej nazwy to w/g moich odczuć nic ciekawego.

Faktycznie. Za to warto wybrać się do Kastro. Sympatyczne zakamarki, bardzo spokojnie i fajne knajpki :-)

Stać jeszcze można w zatoce przed portem Kamares. Trzeba jednak uważać na jachty stojące już na kotwicy, gdyż w tej zatoce wiatry urządzają sobie dziwaczne harce i powszechnym jest widok dwóch jachtów stojących blisko siebie na kotwicy z dziobami skierowanymi do siebie (i żaden z nich nie ma ankra z rufy :-))

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 cze 2011, o 15:20 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 6
Uprawnienia żeglarskie: j.s.m.
Z doświadczeń z maja tego roku podpowiem tylko że w Kamares kotwica trzyma kiepsko więc tradycyjnie jak najdłuższy łańcuch. Przy bojkach łodzi rybackich płytko i uwaga podobno są tam na dnie jakieś betonowe bloki.

Pozdrawiam
Piotr Gawron

Za ten post autor gabrys747 otrzymał podziękowania - 2: Piotr Kasperaszek, Rafał
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 cze 2011, o 15:37 

Podziękował : 187
Otrzymał podziękowań: 261
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz polodowcowy
Byłem w Kamares w trakcie tegorocznej greckiej majówki. Sympatyczne miejsce. Stałem long side przy dużym falochronie. Byliśmy jedynym jachtem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 cze 2011, o 18:44 

Podziękował : 36
Otrzymał podziękowań: 59
Uprawnienia żeglarskie: jak dla mnie wystarczające
Zajrzeliśmy do zatoki Vathi w tym roku. Malutka keja jest tylko na 4 jachty, reszta musi kotwiczyć w zatoce. W sumie kotwiczyło ze 6 jachtów. Mimo dość wysokich górek dookoła, wiało dość silnie (z N). Żaden z jachtów nie miał kłopotu z trzymaniem kotwicy w kamienno-mulistym dnie. Nie schodziliśmy na ląd, nie wyglądał specjalnie zachęcająco - kilka knajpek, parę domów i nic więcej. Ale jako port schronienia Vathi jest całkiem dobre.

Za ten post autor Macieq otrzymał podziękowanie od: Rafał
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 paź 2013, o 19:23 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 3
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski, VB
Kamares to sympatyczny, senny za dnia i tętniący życiem wieczorem port. Rzeczywiście przy comowaniu trzeba uzyć co najmniej 40 metrów łańcucha kotwicznego, o czym informuje krzykiem :-) master of harbor.
Bedąc na wyspie, polecam wyprawę np. samochodem (Matiz z działająca klimatyzacją 20Euro na dobę + tankowanie oczywiście) do Kastro. Można tam zobaczyć typową zabudowę (ciasne uliczki, białe domy z niebieskimi drzwiami, oknami itd), pięknie położony klasztor i kapliczkę na wysunietej w morze skale, do której prowadzi niezliczona ilośc schodów.
Jeśli chodzi o Faros, to mnie tam nic nie zachwyciło, po prostu fajna wioska rybacka.
Do Apollonii, wg miejscowych należy za dnia pojechać aby załatwić coś w banku lub jesli potrzebna jest ci apteka.

W Kamares bylismy na kolacji w tawernie "O ΣimoΣ". Ponieważ wyjątkowo tam obsługa nie mówiła po Polsku :-) spytałem czy mogę zobaczyć potrawy, bo chciałem spróbować czegoś nowego a nazwy potraw nic mi nie mówiły. Okazało się, że tu również nie ma problemu z wejsciem do kuchni, a kucharka bardzo chętnie prezentowała co ma w garnkach i piekarnikiach. Chyba sanepid tam nie sięga :-)

Odpowiedz z cytatem