Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 23:33

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 133 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 mar 2011, o 18:12 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: s.j
.... z pieniędzy budżetowych tj. NFZ!!!

Takie pytania można zadawać w dowolnej konfiguracji.

to raczej pytanie na forum ochrony zdrowia. ale z racji zainteresowan zawodowych odpowiem . tak nalezy leczyc ale skladke zdrowotna powiazac z ryzykiem. co zdaje sie probowal zrobic sp Religa w przypadku leczenia ofiar wypadkow drogowych.

Cytuj:
a z samobojcami to dobry przyklad. czy nalezy ratowac udzi usylujacych popelnic samobojstwo? czy moze nalezalo by uszanowac ich wolnosc do stanowienia o wlasnym zyciu i smierci???

A nie lepiej wprowadzić jakąś karę? Np. 25 lat pozbawienia wolności :lol:[/quote]

znowu nie zrozumiales tego co czytasz? spiesze wiec z wyjasnieneim :moje pytanie dotyczylo kwesti leczenia a nie karania :)z masz jakies zdanie na ten temat?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2011, o 18:17 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Ale wątek jest o karaniu! To Ty czytaj o czym mowa!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2011, o 18:17 

Podziękował : 4528
Otrzymał podziękowań: 4281
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
martinez napisał(a):
moje pytanie dotyczylo kwesti leczenia a nie karania :)z masz jakies zdanie na ten temat?
Leczenie debilnych pomysłów jest niemożliwe, więc mija się z celem - w stosunku do urzędasów je wysuwających, należy od razu stosować eutanazję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2011, o 18:21 

Carlo napisał(a):
Ale wątek jest o karaniu! To Ty czytaj o czym mowa!

coz az sie prosi zacytowac`powiedzenie o zdzble w oku sasiada :)

carlo twoj wywod o leczeniu tez byl zwiazany z karaniem???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2011, o 18:23 

Pewnie - jak ich nie leczymy/ratujemy (w przypadkach, które wymieniłem też np. karetka wyjeżdża) bo leczenie takich osób niesie za sobą koszty, to należy karać! Sam taki wywód przeprowadziłeś!

Cytuj:
A w jakim sensie? Bo jakoś nie zauważyłam, aby mi ktokolwiek robił jakieś wstręty w chodzeniu po klifach* (a mamy tutaj parę takich sporych... :-P ) nie mówiąc o straszeniu mnie mandatem...

Cytuj:
odpowiedz mi Moniu Droga jesli bys ,co nie daj Bog ,pierdolla z tego klifu na glowke to kto placil by za akcje ratunkowa ???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2011, o 18:37 

a gdzie tu z mojej strony mowa o karaniu???
mowa jest moj drogi o ponoszeniu odpowiedzialnosci za wlasne postepowanie. w skrocie , wolnosc jak najbardziej tak ale tylko jesli idzie w parze z odpwiedzialnoscia.
czyli jesli spacerujesz po klifie to badz gotowy na to ze zaplacisz za ewentualna akcje ratunkowa. jesli palisz papierosy to licz sie z tym ze zaplacisz wieksze skaldki zrdrowotne.
jesli plywasz to godzisz sie na pokrycie ewentualnych szkod, chocby ubezpieczajac jacht.
prosciej sie juz chyba nie da :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2011, o 18:48 

Kolego.. sam się odniosłeś do postu Monii o karaniu. Widzę że logika jest Ci obca.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2011, o 19:10 

Podziękował : 235
Otrzymał podziękowań: 118
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Carlo napisał(a):
A nie lepiej wprowadzić jakąś karę? Np. 25 lat pozbawienia wolności

No co Ty Carlo, jakie 25 lat pozbawienia wolności? Dla takiego, karę śmierci należy przywrócić, tu niema obawy pomyłki :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2011, o 19:13 

elektryczny napisał(a):
No co Ty Carlo, jakie 25 lat pozbawienia wolności? Dla takiego, karę śmierci należy przywrócić, tu niema obawy pomyłki

No właśnie kara śmierci nie była by karą. Popatrz: za usiłowanie grozi taka sama kara jak za dokonanie. Czyli jak by samobójca próbował nieskutecznie się zabić, to został by ukarany śmiercią - czyli żadna kara. A tak to 25 lat pudła! :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2011, o 20:24 

Carlo napisał(a):
Kolego.. sam się odniosłeś do postu Monii o karaniu. Widzę że logika jest Ci obca.

jesli miala by to byc twoja logika to absolutnie sie zgadzam ,jest mi ona zupelnie obca.
moze latwiej bylo by sie porozumiec gdybys czytal to co jest napisane a nie to co wydaje ci sie byc napisane. to ze nie pasuje ci to do zalozonej tezy to juz naprawde nie moja wina.
ja swoje poglady wylozelem jasno. nie zgadzasz sie , twoje prawo. wkoncu jest demokracja :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2011, o 20:34 

martinez napisał(a):
jesli miala by to byc twoja logika to absolutnie sie zgadzam

Logika jest jedna. Obojętne jak ją nazwiesz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2011, o 20:45 

jasne oczywiscie masz racje , jest tak jak mowisz i twoja prawda jest prawdziwsza :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2011, o 20:47 

Cieszę się, że to sobie wyjaśniliśmy :D

ps. prawda jest albo jej nie ma.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2011, o 21:04 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
martinez napisał(a):
odpowiedz mi Moniu Droga jesli bys ,co nie daj Bog ,pierdolla z tego klifu na glowke to kto placil by za akcje ratunkowa ???

Niech zgadnę... Królowa?

martinez napisał(a):
Czy lazenie po lodzie to dobry pomysl owszem ale tylko wtedy kiedy robi si eto na wlasna odpowiedzialnosc i ryzyko.

??? Przyznam się, że nie rozumiem:-( To niby na czyją odpowiedzialność i ryzyko oni chodzą? Twoją?

martinez napisał(a):
Milosnik wolnego i niczym nieskrepowanego lazenia po krze robi to na koszt calego spoleczenstwa. podoba wam sie placic za akcje ratunkowa idiotki ciagajacej dzieci po nieznanej grubosci lodzie?

Przeżyje to jakoś, tak jak muszę przeżyć akcję ratunkowe w górach i zwożenie śmigłowcem narciarzy połamańców z nartostrad...

martinez napisał(a):
ma szans na ich wprowadzenie w spoleczenstwie przyzwyczajonym do tego z panstwa opiekunczego.

Oświeć mnie, jak to wygląda w społeczeństwach nie przyzwyczajonych do państwa opiekuńczego. Konkretnie a nie na zasadzie kolega mi powiedział...

martinez napisał(a):
ktos byl laskaw napisac ze ratownicy wybrali swiadomie swoj zawod znajac wiazace sie z nim ryzyko . to oczywiscie prawda ale czy oznacza to ze mozna bezmyslnie i nieodpowiedzialnie szafowac ich zyciem ??

Demagogie masz dobrze opanowaną, ale pamiętaj, że ratownicy dobrze wiedzą, że dobry ratownik to żywy ratownik i mają obowiązek po pierwsze dbać o własne życie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2011, o 21:30 

-nie wiem czy Krolowa, dla tego pytam.
-ryzykuja sami ale ryzykuja tez zyciem ratownikow a koszty ponosi cale spoleczenstwo
-Ty moze przezyjesz ja nie mam zamiaru placic za czyjs brak wyobrazni. a poza tym nie widzisz ruznicy miedzy jazda na nartach po wyznaczonych trasach a lazeneim po niezabezpieczonym lodzie??
-chetnie cie oswiece jesli tylko powiesz w jakiej kwesti i jesli oczywiscie bede w posiadal stosowna wiedze. inaczej mowiac zadaj konkretne pytanie a uzyskasz konkretna odpowiedz.
-mam sadzic ze uwazasz iz ratownik i tak zadba o siebie wiec mozna swobodnei go angazowac wychodzac z zalozenia ze i tak nic mu sie nie stanie?? ja uwazam ze bezmyslne narazanie czyjegokolwie zycia jest niedopuszczalne. ale moze to zboczenei zawodowe??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2011, o 21:32 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
martinez napisał(a):
nie od dzis wiadomo ze Anglia to dziwny i dziki kraj , absolutnie nie europejski :)
odpowiedz mi Moniu Droga jesli bys ,co nie daj Bog ,pierdolla z tego klifu na glowke to kto placil by za akcje ratunkowa ???(...)
ktos byl laskaw napisac ze ratownicy wybrali swiadomie swoj zawod znajac wiazace sie z nim ryzyko . to oczywiscie prawda ale czy oznacza to ze mozna bezmyslnie i nieodpowiedzialnie szafowac ich zyciem ??(...)
wolnosc jest super!! ale wtedy gdy kazdy sam za nia placi.

Aha, tu Cię mam. Tak się składa, że płacę między innymi JA SAMA. Primo, bo płacę podatki (to jeśli ratuje mnie Coastguard), secundo, bo płacę co miesiąc niewielką sumę dla RNLI (to gdyby oni..) - jako wsparcie dla ludzi, którzy robią to ZA DARMO. Bo tak lubią. Ale ktoś musi zapłacić za ich sprzęt i szkolenie i robi to (całkiem spora) grupka wariatów, którzy uważają że coś im warto do koszyka wrzucić (to instytucja charytatywna...). Jeśli wskutek ich wysiłków nie uda mi się zejść, wbrew chęciom*, z tego świata, to do tego ratowania dołączy się jeszcze NHS, na który płacę całkiem sporą sumkę (podatki plus extra składka co miesiąc, stanowiąca mniej więcej połowę mojego miesięcznego podatku).

Co do szafowania życiem ratowników. Kiedyś byłam zdania, że wezwanie ratowników z powodu kłopotów z silnikiem (na jachcie żaglowym) podpada pod tą kategorię**. Od pewnego czasu mam mieszane uczucia. Oficjalne stanowisko RNLI bowiem (i ratowników prywatnie) jest takie, że skoro ktoś uważa, że brak silnika jest dla niego zagrożeniem, to jest. A oni naprawdę wolą wypłynąć i zgarnąć takowego, ale żywego, niż potem szukać zwłok...

Tak więc, jak widzisz, ja za swoją wolność płacę. W podatkach, w innej formie też. Na pewno nie zamierzam jeszcze w formie mandatu. Moja wolność obejmuje też wolność do popełnienia samobójstwa.

Zaczynam rozumieć opinię niektórych, że Hiszpania to kraj policyjny... ;)

*założenie przedmówcy a propos samobójstwa
** która, jak wynika ze statystyk, stanowi największy (ok. 20%) odsetek wezwań do jachtów żaglowych dla królewskich ochotników...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2011, o 22:02 

Podziękował : 90
Otrzymał podziękowań: 735
Uprawnienia żeglarskie: byle jaki jachtowy sternik morski
Nie to, żebym kogoś bronił ale już nie chwalcie tak tej Anglii. Jak oglądałem Top Gear to drugiego takiego durnego kraju z taka ilością fotoradarów próbujących bezskutecznie utemperować kierowców nie ma chyba na całym świecie. Zresztą chyba ostatnio obiło mi się coś o uszy, że mają ileś tych fotoradarów zdjąć bo i tak to nic nie daje.....
Zresztą odnośnie przepisów to o ich "potrzebie" najlepiej świadczy fakt, że ilość wypadków samochodowych drastycznie spadła tam gdzie całkowicie zlikwidowano znaki drogowe. Kierowcy po prostu zaczęli na skrzyżowaniach uważać.

http://www.waligorski.art/liryka.php?litera=b&nazwa=22
"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2011, o 22:13 

Co potwierdza jedynie tezę, że regulowanie wszystkiego nic nie daje, a przynajmniej nic dobrego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2011, o 22:13 

wybacz, ale ten tekst to nie do mnie. Ja nie oglądam Anglii w mocno wykrzywionym zwierciadle mocno stronniczego progamu motoryzacyjnego, ale co najwyżej we wstecznym lusterku własnego samochodu. I taka jak jest mi się podoba. I dlatego tutaj mieszkam. Jestem Angielką z własnego wyboru* i dobrze mi z tym. I ani słowo z tego, co napisałam, nie jest jakimś tam "chwaleniem" Zjednoczonego Królestwa tylko czystym stwierdzeniem faktów. Jeśli uważasz je za tak chwalebne, że aż podchodzą pod chwalenie - to Twoja i tylko Twoja sprawa.

A co do likwidowania fotoradarów - w Oxford (hrabstwie, nie tylko mieście) zlikwidowali. Ostatnio przebąkują o ponownym włączeniu. Mnie to ani ziębi ani grzeje - ja i tak jeżdżę zgodnie z przepisami, więc żaden mnie i tak nie złapie :lol:

*Angielką, nie Brytyjką, nie poprawiać. Nie mam zamiaru ruszać się poza Anglię, lubię ciepło a tu na południu najcieplej. Do Szkocji to może na wycieczkę jakiegoś upalnego lata pojadę ;) albo po drodze na prom do siostry (jest taki na skos przez Północne, z Aberdeen do Jutlandii, akurat rzut beretem od niej...)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2011, o 22:32 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Moniia napisał(a):
Do Szkocji to może na wycieczkę jakiegoś upalnego lata pojadę ;)

Kup odpowiednią mapę - specjalnie na powrót z wakacji sprzedają tam takie mapy, gdzie Szkocja jest na dole a Londyn u góry.

BCANSP, wybacz Moniiu :)

martinez albo pisz gramatycznie i ortograficznie, albo nie pisz wcale, bo mi oczy wypadają, jak widzę twoje enuncjacje.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2011, o 22:36 

Moniia napisał(a):
wybacz, ale ten tekst to nie do mnie.

Bo też i nie do Ciebie Moniia to było. Chodzi tylko o to, że wszędzie znajdzie się jakaś dziedzina gdzie urzędnicy starają się uzasadnić swoją niezbędność. A mnie najbardziej denerwuje taka sytuacja jak w Kielcach: najpierw ktoś wybudował drogę dwupasmową w obu kierunkach za grube miliony, potem jakiś kretyn postawił tam ograniczenie do 70 km/godz na całej długości a następnie stoją misie i suszą i mandatują bo pewnie muszą zebrać na wypłatę.
I pewnie tak samo jest z tymi włażącymi na lód.
Niech włażą. Jak pod jednym lód się załamie to przestaną....

"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2011, o 22:47 

? A co mam wybaczać?? W Australii mają takowe gdzie cała reszta jest u dołu, a i tak już nawet nie poprawiają jak się mówi o nich jako o kuzynach "down under"... :lol:

My recent thought:

Ostatnio edytowano 1 mar 2011, o 22:48 przez Moniia, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 mar 2011, o 22:48 

Podziękował : 1335
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
martinez napisał(a):
jesli palisz papierosy to licz sie z tym ze zaplacisz wieksze skaldki zrdrowotne.

Mimo Matki lekarza na lekarstwie znam sie umiarkowanie, ale jako palacz wiem, ze kupujac tyton, place mnostwo ( polowa ceny? ) podatkow na skarb panstwa i spora ich czesc idzie ( powinna isc? ) na leczenie i zdrowie.
Czyli finansuje mlodych, zdrowych abstynentow i ich katary.
Wiec odpieprz sie... Od samobojcow zreszta tez: raczej nikogo nie zrujnuja :wink:
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2011, o 13:08 

Aha, tu Cię mam. Tak się składa, że płacę między innymi JA SAMA.
no i wlasnie o to chodzi.

Co do szafowania życiem ratowników. Kiedyś byłam zdania, że wezwanie ratowników z powodu kłopotów z silnikiem (na jachcie żaglowym) podpada pod tą kategorię**.
jesli klopoty z silnikiem stanowia realne zagrozenie, to czemu nie? tyle ze zapewne zanim wyplyniesz starasz sie by silnik byl sparawny i nie prowokujesz jego awarii

Tak więc, jak widzisz, ja za swoją wolność płacę. W podatkach, w innej formie też. Na pewno nie zamierzam jeszcze w formie mandatu. Moja wolność obejmuje też wolność do popełnienia samobójstwa.
jeszcze raz powtarzam , o to chodzi , by samemu placic za swoja wolnosc. co do samobojstwa to nie jestem pewien czy ktos uszanuje twoja wolnosc. jesli sie myle sprostuj. w kazdym razie czy to w Polsce czy Hiszpanii lekarz ma obowiazek ratowac samobojce niezaleznie od jego woli
Moniia napisał(a):
Zaczynam rozumieć opinię niektórych, że Hiszpania to kraj policyjny... ;)
bo jest :)

*założenie przedmówcy a propos samobójstwa
** która, jak wynika ze statystyk, stanowi największy (ok. 20%) odsetek wezwań do jachtów żaglowych dla królewskich ochotników...

Stara Zientara napisał(a):
martinez albo pisz gramatycznie i ortograficznie, albo nie pisz wcale, bo mi oczy wypadają, jak widzę twoje enuncjacje.

albo sie przyzwyczaj do tego jak pisze albo tego nie czytaj. o ile sie nie myle nie ma przymusu czytac wszystkiego :)

Catz napisał(a):
martinez napisał(a):
jesli palisz papierosy to licz sie z tym ze zaplacisz wieksze skaldki zrdrowotne.

Mimo Matki lekarza na lekarstwie znam sie umiarkowanie, ale jako palacz wiem, ze kupujac tyton, place mnostwo ( polowa ceny? ) podatkow na skarb panstwa i spora ich czesc idzie ( powinna isc? ) na leczenie i zdrowie.
Czyli finansuje mlodych, zdrowych abstynentow i ich katary.
Wiec odpieprz sie... Od samobojcow zreszta tez: raczej nikogo nie zrujnuja :wink:
Catz

zgadza sie nie znasz sie ani na leczeniu ani na zasadach jego finansowania.

Ostatnio edytowano 2 mar 2011, o 13:51 przez Magister, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiłem cytowanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2011, o 21:31 

co do samobójców - cóż, lekarze i ratownicy medyczni taki zawód sobie wybrali, że jeśli nie wiedzą na pewno, że ktoś nie chce być uporczywie ratowany* (no dobra, chodzi o reanimowanie delikwenta) to muszą ratować. Samobójcy robią tym średnią przysługę, ale jak ktoś chce skutecznie się zabić to medycyna jest tutaj bezradna (np. ten Beachy Head, wysokość zapewnia zejście śmiertelne, na dole są skały). Skoro da się odratować, to pewnie jeszcze nie był taki pewny swego...

*tutaj mogę coś takiego zastrzec. praktycznie działa w przypadku gdy obecny jest lekarz rodzinny, albo w domach opieki, gdzie jest to wpisane do papierów. W innym przypadku nikt nie będzie tracił czasu na ustalanie tego.

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2011, o 21:37 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Moniia napisał(a):
wysokość zapewnia zejście śmiertelne

Przypomniał mi się taki stary skecz:
... upadek grozi śmiercią lub kalectwem.
- O, przepraszam. Ta przepaść wyklucza kalectwo :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2011, o 22:13 

czlowiek bywa, przy calej swej delikatnosci , zaskakujaco zywotny ...
wydawac by sie moglo ze powinien umrzec a on, mimo wysilkow lekarzy ,nadal zyje.

ps jak oczy??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2011, o 22:37 

No i mamy finał, którego można się było spodziewać:
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... tka__.html
Na szczęście bez ofiar.....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 mar 2011, o 00:45 

martinez napisał(a):
czlowiek bywa, przy calej swej delikatnosci , zaskakujaco zywotny ...
wydawac by sie moglo ze powinien umrzec a on, mimo wysilkow lekarzy ,nadal zyje.
(...)

"wobec zdrowego człowieka współczesna medycyna jest bezradna" - to komentarz naszego wykładowcy a propos potencjalnych skutków ubocznych leków, cobyśmy się zbytnio nie obawiały... Człowiek to taka wytrzymała bestia jest :)

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 mar 2011, o 16:05 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Martinez przestań chrzanić.
Na leczenie mnie płacę składki do NFZ i to uwierz mi niemałe. I żadna łaska, że mnie za moje pieniądze będą leczyć.
Na ratowanie mnie płace podatki, z których służby ratunkowe są finansowane.
A narażanie życia przez ratowników jest wpisane w ich zawód. Jak trzeba ratować, to ich zasrany obowiązek, bo za to im płacą ci co płaca podatki. Również ja.
Natomiast nie ma przymusu bycia ratownikiem. Jak ktos boi się ryzykować życie to może zatrudnić się w butiku jako sprzedawca. Uwierz mi wiem co piszę, byłem przez 15 lat ratownikiem.

Więc jak se będe chciał chodzić po lodzie to wara ode mnie.

(inna rzecz, że chodzenie jest głupie:) )

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 133 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona