Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 cze 2025, o 15:55

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 cze 2011, o 20:15 

Podziękował : 196
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Catz napisał(a):
Uwazam osobiscie, czyli subiektywnie, ze ozaglowanie bermudzkie jest jednak optymalne w trojkacie cena/ prostota obslugi/wydajnosc.

Bermudzkie to jedynie dość duża sprawność na wiatr,na kursach pełnych wszystkie inne są lepsze,chyba że postawisz spinaker,a to już nie jest ani tanie ,ani proste.I tak uważam ja czyli jest to opinia OBIEKTYWNA :D

Catz napisał(a):
Uwazam, ze nie, zwlaszcza na lodce powyzej 12m. Sama cena nie ma zreszta sensu w oderwaniu od prostoty (mozliwosci, latwosci?) obslugi - o trojkacie pisalem.

chińskie żagielki jak najbardziej się nadają na dużą łódkę. i myślę że w twoim trójkącie będą trudne do pobicia.
A tu trochę ciekawych informacji o Jester chyba najsłynniejszym jachcie z chińskimi żaglami.
http://www.newportharborguide.com/artic ... ostar.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2011, o 20:36 

Podziękował : 4114
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Catz napisał(a):
Uwazam osobiscie, czyli subiektywnie, ze ozaglowanie bermudzkie jest jednak optymalne w trojkacie cena/ prostota obslugi/wydajnosc.
Moitessier na swoim "Joshua" zastosowal maszty ze zdemobilizowanych wlasnie slupow telegraficznych i napisal dobitnie, ze czekajac na srodki na maszt metalowy pewnie nie wyruszylby nigdy w swoja piekna "Dluga Droge".
Sam Joshua Slocum mial drewniana kotwice....
Catz

Zastosowal tez takielunek staly z lin ocynkowanych do tego na zaciskach srobowych
bo , jak pisal zycie jest za krotkie na robienie szplajsow :) Znam pare osob ktore szplajs na stalowce robia w czasie zacisniecia 3 zaciskow a to wychodzi taniej niz cena tych 3 zaciskow na ucho :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2011, o 20:41 

Podziękował : 87
Otrzymał podziękowań: 136
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Co do oszczędności to środek wcale nie musi być w mahoniu, ale może tak wyglądać. Wystarczy zwykła sklejka, mahoniowe obłogi i najtańsza pompa próżniowa. Efekt za..rąbisty :lol:
Jeżeli kogoś interesują szczegóły to chętnie podam
marek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2011, o 20:45 

Podziękował : 192
Otrzymał podziękowań: 214
Uprawnienia żeglarskie: zeglarz
marek48100 napisał(a):
Jeżeli kogoś interesują szczegóły to chętnie podam

Mnie interesuje, więc proszę o szczegóły.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2011, o 21:08 

Krystian_N napisał(a):
Tak właśnie myślałem. Miałem nadzieje że zmieszcze się z całością w 300-350 tys.

Dysponujac taka kwota wolalbym poszukac dobrego uzywanego jachtu. Za 100 tys USD
mozna trafic znakomita jednostke dobrze wyposazona i gotowa do drogi i pozostanie jeszcze spora rezerwa na nieprzewidziane wydatki :) Jesli budowanie nie jest hobby to szkoda na to zycia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2011, o 21:13 

http://www.apolloduck.com/feature.phtml?id=191336

Tylko brac i plywac :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2011, o 21:16 

Podziękował : 4515
Otrzymał podziękowań: 4271
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
M@rek napisał(a):
Jesli budowanie nie jest hobby to szkoda na to zycia.
Można się zgodzić - zwłaszcza dotyczy to dużych jachtów, bo bardzo małe robi się w parę miesięcy, a już trochę większe w parę lat!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2011, o 21:26 

Podziękował : 1334
Otrzymał podziękowań: 2618
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
peter napisał(a):
Bermudzkie to jedynie dość duża sprawność na wiatr,na kursach pełnych wszystkie inne są lepsze,chyba że postawisz spinaker,a to już nie jest ani tanie ,ani proste.I tak uważam ja czyli jest to opinia OBIEKTYWNA :D.

Doprawdy? :D
Z racji upodoban, pasji i ciekawosci od lat sie tym wlasnie zajmuje: zbudowalem nawet specjalna lodke do porownan roznych typow zagli i napisalem kilka artykulow...Zdziwisz sie bardzo, ale twoje "rewelacje" sa dosc spoznione....
peter napisał(a):
chińskie żagielki jak najbardziej się nadają na dużą łódkę. i myślę że w twoim trójkącie będą trudne do pobicia.

Moze...i co z tego? Chyba zreszta nie o chinskich pisalem akurat...
Moim zdaniem miedzynarodowy sukces ozaglowania bermudzkiego nie wynika z powszechnej miedzynarodowej glupoty - raczej z trojkata...
Catz Pragmatyczny

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2011, o 21:28 

Podziękował : 87
Otrzymał podziękowań: 136
Podaję w skrócie - płaska równa i gładka powierzchnia (np.najtańsza płyta wiórowa z gładką okleiną), dookoła np. taśma dwustronna (lub specjalna "plastelina"), zwykła sklejka, żywica z wypełniaczem (osobiście używałem aerosilu), obłogi wyrównane ręczną frezarką do liniału, dziurkowana folia (wystarczy najtańsza malarska dziurkowana szydłem), tkanina odsączająca (mogą być ręczniki papierowe), zwykła folia przyklejona do taśmy i jakiś zaworek wmontowany w folię (np. dętkowy), rurka i pompa próżniowa (w zapasie miałem ruski odkurzacz z dodatkowym chłodzeniem ruskim wentylatorem :lol: ) i choć brzmi to na herezję metoda działa. W tej samej metodzie buduje się samoloty tylko bez odkurzacza :lol: .
Jeżeli ktoś nie zrozumial to chętnie podam szczegóły.
marek

zmi to na herchoć br

czywiście jest to odpowiedź dla Mariana Jasińskiego

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2011, o 21:35 

Podziękował : 4515
Otrzymał podziękowań: 4271
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Catz napisał(a):
Moim zdaniem miedzynarodowy sukces ozaglowania bermudzkiego nie wynika z powszechnej miedzynarodowej glupoty - raczej z trojkata...

Pewnie tak. Pozostaje jeszcze problem ogólnoświatowej tendencji do "unowocześniania" wszystkiego w celu tworzenia nowych potrzeb na rynku, projektowania, produkowania i sprzedawania kolejnych rozwiązań wraz zastosowaniem materiałów i technologii rodem z wojska i NASA, bez których żeglarstwo, dla wielu, nie ma sensu (dla innych narciarstwo, samochody, komputery i inne gadżetowe dziedziny) a można to zrobić prosto i tanio, często we własnym zakresie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2011, o 22:01 

Podziękował : 196
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Catz napisał(a):
Zdziwisz sie bardzo, ale twoje "rewelacje" sa dosc spoznione....

No cóż...pionierem w takich testach też nie jesteś... wiec i artykuły nic nowego nie wniosły. :D
Catz napisał(a):

A moim zdaniem wynika właśnie z głupoty.Albo raczej tak jak pisze Robert,z owczego pędu za tym co jest lepiej reklamowane i modne.I taka cecha charakteru naszego globalnego społeczeństwa nie dotyczy tylko żagli ,ale praktycznie wszystkich dziedzin życia...moim zdaniem.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2011, o 22:31 

robhosailor napisał(a):
Pewnie tak. Pozostaje jeszcze problem ogólnoświatowej tendencji do "unowocześniania" wszystkiego w celu tworzenia nowych potrzeb na rynku, projektowania, produkowania i sprzedawania kolejnych rozwiązań wraz zastosowaniem materiałów i technologii rodem z wojska i NASA, bez których żeglarstwo, dla wielu, nie ma sensu (dla innych narciarstwo, samochody, komputery i inne gadżetowe dziedziny) a można to zrobić prosto i tanio, często we własnym zakresie.

NASA contra "niemieccy emeryci", czyli styl i sposob zeglowania 75% europejskich zeglarzy wszelkich nacji?
O prostocie i ewentualnie "trojkacie" byla mowa - nie o technologiach.
Jak pewnie wiesz, na zadnej z moich aktualnych lodek ( pieciu... chociaz na jednej bywa, ale rzadko ) nie ma zagli bermudzkich - wynika to z przekory, ciekawosci i innych czynnikow.
Catz Tradycyjny
Edit: Czy "sukces" zagli bermudzkich nie wyprzedzil w czasie "ogólnoświatowej tendencji do "unowocześniania" wszystkiego w celu tworzenia nowych potrzeb na rynku" ?
O kilka dziesiecioleci?

Ostatnio edytowano 12 cze 2011, o 23:31 przez Catz, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2011, o 22:47 

peter napisał(a):
No cóż...pionierem w takich testach też nie jesteś... ...

Nie? Psiakrew.....
peter napisał(a):
wiec i artykuły nic nowego nie wniosły. :D ...

Owszem... Rewolucji sie raczej nie spodziewalem, ale przynajmniej wiem o czym pisze. :D
peter napisał(a):
A moim zdaniem wynika właśnie z głupoty.Albo raczej tak jak pisze Robert,z owczego pędu za tym co jest lepiej reklamowane i modne.I taka cecha charakteru naszego globalnego społeczeństwa nie dotyczy tylko żagli ,ale praktycznie wszystkich dziedzin życia...moim zdaniem.
Pozdrawiam

Ja zegluje sobie gaflowo-huari-kleszczokrabowo, bezelektrycznie i niemodnie i zadnych misjii globalnospolecznych nie mam.
A chinskie zagle tez praktykowalem ;)
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 cze 2011, o 07:55 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Krystianie.
1. Piszesz o jachcie "wyprawowym", a w każdym razie do dalekiego i długiego rejsu. MAm wrażenie, ze poczarterowe "bawarki" i tym podobne sie tu nie nadają - za bardzo zużyte i od początku niedostosowane. "HR" to przyklad z wyższej półki ale taki jacht jest solidny, bezpieczny i dużo zniesie, a jeśli kupisz go od armatora, to nie będzie tak zużyty jak poczarterowy, nawet jeśli o kilka lat starszy.
2. Mamy XXI wiek i zapominamy już o minionym ustroju. A więc i Twój jacht nie powinien byc "tramwajem" do przewozu harcerzy (nic nie mam przeciw harcerstwu - sam tak pływałem). Pomysł z zamienianiem koi na magazyny jest "średni". Naprawdę warto zapewnić sobie i swoim gosciom minimum komfortu.
3. Duże zapasy będziesz musial ładować ale też to już nie te czasy, że z Polski wychodziło się w żywnością na pół roku dla całej wieloosobowej załogi...
Jeśli masz szansę, to spóbuj wybrać się na Kanary albo Azory i zobaczyć jakie i jak przygotowane jachty włóczą sie dziś po świecie. I jakie są liczebności załóg.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2011, o 20:20 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Autor wątku się nie odzywa, może coś już znalazł?
A może nie znalazł i może zastanowi się nad kupnem sprawdzonej konstrukcji motorsailerka, w trakcie przebudowy - za śmiesznie niewielkie moim zdaniem pieniążki:
http://www.blocket.se/stockholm/Spray_4 ... ?ca=11&w=3
O Spray'u 40 więcej tu:
http://www.bruceroberts.com/public/HTML ... iption.htm

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2011, o 08:59 

Podziękował : 1957
Otrzymał podziękowań: 2053
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Na terenie jednej z posesji na mojej ulicy stoi przynajmniej od 10 lat kadłub stalowego, balastowego jachtu morskiego. Jacht ma na oko około 10 metrów i przypomina Vibo tyle, że ma centralny kokpit. Jakiś czas temu ktoś przy nim dłubał , kadłub był wypiaskowany i chyba pomalowany podkładem. Także dziury po bulajach pozaklejane folią. Tyle, że to było 5-6 lat temu. Od tego czasu kadłub stoi i nikt się nim nie interesuje....
Na posesji nie widać nikogo, więc nie ma kogo spytać jakie będą dalsze losy fajnej w sumie łódki....
Postaram się zrobić fotkę przez "dziurę w płocie" jak mnie nikt nie pogoni :lol:

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2011, o 09:41 

Podziękował : 1624
Otrzymał podziękowań: 2373
Piotr K napisał(a):
Jacht ma na oko około 10 metrów i przypomina Vibo tyle, że ma centralny kokpit.

Piotr czy podobny do tego z centralnym kokpitem ?

Załączniki:
bedzin5.jpg
bedzin5.jpg [ 68.25 KiB | Przeglądane 2183 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2011, o 20:12 

Podziękował : 1957
Otrzymał podziękowań: 2053
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Coś podobnego....

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 cze 2011, o 10:22 

Podziękował : 205
Otrzymał podziękowań: 44
Uprawnienia żeglarskie: ...
Próbowałem wejść na stronę YachtMetal.com i wygląda na to że ktoś ich zgłosił jako badware. Pewnie jakiś złośliwiec, bo nie wierze że strona o takim profilu robi ataki ...

Załączniki:
badware.PNG
badware.PNG [ 115.91 KiB | Przeglądane 2078 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2