Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 18 lip 2025, o 22:26

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 sty 2011, o 23:27 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 24
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m.
Żeglując po morzu jońskim koniecznie należy odwiedzić największą z wysp tego archipelagu-Kefalonię. Na wyspie kilka portów : Argostoli , Fiskardo , Lixouri , Sami , Agia Efimia. Zatoki w którycz można spokojnie kotwiczyć znajdują się w NE stronie wyspy ( od strony Itaki ). Argostoli ( stolica wyspy ) znajduje się w szerokiej i głęboko w ląd wcinającej się zatoki Argostoliu ok 6 Mm od wejścia do niej. Po minięciu latarni na cyplu mijamy port handlowy następnie terminal promowy i za załomem pirsu cumujemy na kotwicy rufą do miejskiej kei. Przy kei jeden hydrant , brak prądu i zaplecza sanitarnego. Keja dość długa zmieści sięok. 30 jachtów. Jak pisałem jest za załomem więc fala z zatoki ani od manewrujących promów nie dochodzi - postój spokojny. Opłaty pobiera policja której posterunek znajduje się przy terminalu promowym ( jacht 44-stopowy ok 9 euro ).Pomimo braku zaplecza sanitarnego Argostoli jest miłym miejscem na postój. Po przeciwnej stronie zatoki dokładnie na wprost miasta budowana jest marina jachtowa która wygląda na skończoną ale w zeszłym roku jeszcze nie była otwarta . W mieście można wypożyczyć samochód i zwiedzić wyspę. Na wyspie warte zobaczenia:
- ruiny IV wiecznej twierdzy Ayios Georgios
- klasztor St.Gerasinos
- oglądnąć produkcję kefalońskiego wina Robola
- jaskinie Melissani i Drogarati
- plaża Myrthos
Załącznik:
Komentarz: LM na cyplu
00466a.JPG
00466a.JPG [ 202.59 KiB | Przeglądane 9453 razy ]

Załącznik:
Komentarz: Keja przy promenadzie w Argostoli.
00345.JPG
00345.JPG [ 126.22 KiB | Przeglądane 9453 razy ]

Załącznik:
Komentarz: W jaskini Melissani.
00400b.JPG
00400b.JPG [ 183.32 KiB | Przeglądane 9453 razy ]

Załącznik:
Komentarz: Plaża Myrthos z dołu.
00429.JPG
00429.JPG [ 132.44 KiB | Przeglądane 9453 razy ]

Załącznik:
Komentarz: I z góry.
00416.JPG
00416.JPG [ 229.14 KiB | Przeglądane 9453 razy ]

Pozdrawiam Jacek

Za ten post autor Jac48 otrzymał podziękowanie od: Rafał
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 sty 2011, o 23:58 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 24
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m.
No to jeszcze o Fiskardo - miasteczko na północy wyspy i zupełne przeciwieństwo Argostoli - spokojna i senna atmosfera. Wieczorem nieco głośniej gdy tawerny się zapełniają ,ale turystów mało- przeważają żeglarze. Cumowanie przy kei stałej oraz wychodzącej nieco w zatokę kei pływającej. Na kejach prąd i woda . Opłaty za postój pobiera policja której posterunek jest w jednym z zaułków na piętrze budynku do którego prowadzą drewniane trzeszczące schody na które strach wchodzić.W ubiegłym roku zapłaciłem za 44-stopowy jacht 3,20 euro ( konia z rzędem temu kto wie jak Grecy obliczają te opłaty ). W przypadku braku miejsca można stanąć przy północnym brzegu na kotwicy z cumą do skał. Miasteczko jest podobno jedynym które nie ucierpiało podczas trzęsienia ziemi w 1953 roku. Na cyplu stoi średniowieczna LM jeszcze z czasów weneckiego panowania na wyspie.
Załącznik:
Komentarz: Postój w Fiskardo.
00480.JPG
00480.JPG [ 204.72 KiB | Przeglądane 9439 razy ]

Załącznik:
Komentarz: Postój przy skałach .
00495.JPG
00495.JPG [ 165.03 KiB | Przeglądane 9439 razy ]

Załącznik:
Komentarz: Wenecka LM.
00504.JPG
00504.JPG [ 153.12 KiB | Przeglądane 9439 razy ]

Załącznik:
Komentarz: Ku pokrzepieniu serc.
00387.JPG
00387.JPG [ 163.04 KiB | Przeglądane 9439 razy ]

Pozdrawiam Jacek

Za ten post autor Jac48 otrzymał podziękowania - 4: Piotr Kasperaszek, Rafał, WhiteWhale, Zbych
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sty 2011, o 14:14 

Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Fajnie to opisałeś.
dobrze że rośnie grono "pisaczy locjowych", bo faktycznie będzie można niedługo sporo informacji z tego forum zebrać. Do Fiskardo mogę dodać tylko, że jest tam dobrze zaopatrzony sklep żeglarski ( w 2006 i w 2010 kupiłem tam sobie Greek Waters Pilot).
W 2006 staliśmy przy kei (na lewo po wejściu do portu, niedaleko miejsca gdzie dopływa prom ) rufą do stolika w tawernie a po zjedzonej tam kolacji kelner chyba z 3 razy przynosił nam na łódkę trunki ( ot, taki miał kaprys ) oczywiście gratis.
Dopiszę jeszcze później o porcie Sami

Piotr Marek

Za ten post autor Piotr Kasperaszek otrzymał podziękowanie od: WhiteWhale
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2011, o 18:18 

Podziękował : 277
Otrzymał podziękowań: 266
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Piszcie, piszcie. jesienią się tam wybieram. :) Może ktoś napisać o obyczajach kanałowych? Tzn "korynckich" :roll:

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

http://whale.kompas.net.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2011, o 20:55 

Już proszę bardzo
w 2010 płynąłem z Krety do Messolonghi przez kanał.
Łódka 37 stóp, 4 osoby - koszt ok. 180 Euro.
Jeśłi płyniesz od strony Aten, to wpływasz do przedsionka kanału i po lewej stronie masz dośc długi pirs. Stajesz tam alongside i idziesz do wysokiej wieży. Na parterze jest punkt opłat. Cena jak wyżej. Można tam zatankowac paliwo z cysterny. Po zapłaceniu kazali mi powrócić na awanport i czekać na wezwanie przez VHF ( kanału nie pamiętam ale powiedzą ). Czekaliśmy ok. 1,5 godziny, akurat z przeciwka płynęło dość dużo jednostek. Potem otrzymałem przez radio instrukcję po jakiej łódce wejść i już. Płyneliśmy w ok. 6 łódek, przede mną wszytskie motorowe. Jak wchodziłem do kanału z e stojącego obok holownika usłyszałem
..."captain full, OK?"....
no i ten holownik siedział mi na d...e ( sorry rufie ) przez cały kanał.
Płynący przede mną jacht motorowy ( płynął nakazane 5 knots) został przez radio przyśpieszony. Ja miałem max. 6.5 kn i tyle też płynąłem.
Pod koniec kanału przywiał przeciny wiatr i spowonił mnie do 6 kn.
No i to wszystko.
Zauważyłem, że łódki płynące z przeciwka podchodziły do kei opłat po przepłynięciu kanału.
Czekając na wejście na redzie uważaj na płycizny ( po prawej stronie wejścia)

Piotr Marek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2011, o 21:08 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
WhiteWhale napisał(a):
Piszcie, piszcie. jesienią się tam wybieram.

Greg Zorba napisał(a):
dobrze że rośnie grono "pisaczy locjowych", bo faktycznie będzie można niedługo sporo informacji z tego forum zebrać.

Grek Zorba, na Jońskim nie byłem, ale Cyklady tylko ruszyliśmy. Wkrótce opiszę Mikonos i Delos.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2011, o 21:16 

fotki kanałowe

i jeszcze dwie

Cape napisał(a):
WhiteWhale napisał(a):
Piszcie, piszcie. jesienią się tam wybieram.

Greg Zorba napisał(a):
dobrze że rośnie grono "pisaczy locjowych", bo faktycznie będzie można niedługo sporo informacji z tego forum zebrać.

Grek Zorba, na Jońskim nie byłem, ale Cyklady tylko ruszyliśmy. Wkrótce opiszę Mikonos i Delos.

OK, bośmy się opuścili w robocie
ja opiszę Amorgos

Załączniki:
Komentarz: i koniec kanału
to koniec kanalu.JPG
to koniec kanalu.JPG [ 33.23 KiB | Przeglądane 9172 razy ]
Komentarz: w kanale
w kanale.JPG
w kanale.JPG [ 61.28 KiB | Przeglądane 9172 razy ]
Komentarz: w kolejce na wejściu
no to wchodzimy.JPG
no to wchodzimy.JPG [ 61.84 KiB | Przeglądane 9172 razy ]
Komentarz: szlaban kanałowy
szlaban kanałowy.JPG
szlaban kanałowy.JPG [ 63.49 KiB | Przeglądane 9172 razy ]
Komentarz: statek wychodzący z kanału
takie tez tam plywaja.JPG
takie tez tam plywaja.JPG [ 39.78 KiB | Przeglądane 9172 razy ]
Komentarz: wieża gdzie płacimy
wieza oplat.JPG
wieza oplat.JPG [ 46.66 KiB | Przeglądane 9172 razy ]
Komentarz: widok na wejście do kanału
widok na wejscie.JPG
widok na wejscie.JPG [ 26.27 KiB | Przeglądane 9172 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2011, o 21:42 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Greg Zorba napisał(a):
OK, bośmy się opuścili w robocie
ja opiszę Amorgos

Super, bo nie byłem na Amorggos, a tam był kręcony film. kultowy...zgadniecie jaki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2011, o 22:09 

wiadomo
Big Blue
Le Grande Blue
Wielki Błękit

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2011, o 11:40 

Miałem opisać Sami. Miasteczko w zatoce o tej samej nazwie. Byłem tam raz, w zeszłym roku na przełomie października i listopada. Pusto i sennie, ale miasteczko dość duże, więc tawerny wieczorami czynne. Dużo sklepów i cafe. Miasteczko ma połączenie promowe z Patrą, Igumenitsaą, Astakos i Ithaką, więc ruch promowy w miarę. Dopływając do Sami korzystałem z większego, nowszego portu po lewej, było dużo miejsca , więc mogłem stanąć alongside do głównego pirsu. Głębiej, jeśli dobrze pamiętam płytko ( będę tam pływał od 18 marca, to wtedy skoryguję wiadomości). Wzdłuż portu tawerny. Pomiędzy nowym a starym portem (w prawo ) przystań promowa.
W starym porcie cumują głównie łodzie rybackie i kilka mniejszych, chyba miejscowych jachtów. Ceny w tawernach posezonowe, tzw. gyros plate ( gyros z sałatką grecką, frytkami, tzatzykami i do tego pita - wszystko na jednym talerzu kopiastym ) 7 Euro.
Ok. 1,5 mil na północ miasteczko Efimia, ale tam nie byłem, więc opiszę po powrocie w marcu. Z Sami do Fiskardo ok. 12 mil, płyniemy kanałem oddzielającym Kefalonię od Ithaki. Po drodze kilka zatok kąpielowych i miejsc do kotwiczenia.

Piotr Marek

Załączniki:
Komentarz: Sami
sami.jpg
sami.jpg [ 14.81 KiB | Przeglądane 8991 razy ]
Komentarz: widok na Sami z góry
sami port.jpg
sami port.jpg [ 75.55 KiB | Przeglądane 8991 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 kwi 2011, o 15:22 

Wróciłem z rejsu hydrograficznego po jońskim, i piszę co widziałem.
Argostoli. Nie wiem czy było to wtedy jak był Jac48, ale teraz przed portem handlowym, zaraz za rybackim zobaczyłem jakiś dziwny falochron/keję/nie wiem co. Jest to na pewno związane ze szkołą morską, bo po pierwsze naprzeciwko szkoły jest, poza tym są tam jakieś trybuny. Ani w GWP ani w Ionian (też Rod’a Heinkell’a ) nie ma tego naniesionego. Załączam zdjęcie portu z narysowanym (nieudolnie) przeze mnie tym czymś (w nocy oznaczone jest pławą świetlną). Zgodnie z opisem w GWP można stanąć także w porcie rybackim, najbliżej wchodząc do zatoki – stałem tam przy zewnętrznym falochronie. Wiało dość mocno i w tym przypadku było to zdecydowanie lepsze miejsce niż opisywany przez Jac48 postój przy kei. Przy opisywanej przez Jac 48 kei stała jedna łódka trochę ją kiwało a my mieliśmy spokój. Oczywiście był to marzec, zdaję sobie sprawę, że w sezonie pewnie nie ma szans na postój w porcie rybackim. Minus postoju w porcie rybackim to odległość od centrum, jakieś 2 km. Uwaga, przy porcie duża tawerna – nie polecam!. Niestety w marcu była to jedyna czynna. Wspomniana marina byłe też nieczynna. Rano można było kupić bezpośrednio z kutrów, od rybaków ( nie w porcie, ale przy opisywanej przez Jac48 kei) świeże ryby i owoce morza. Moim i mojej załogi skromnym zdaniem Argostoli to nieciekawa miejscowość. Wpływając do zatoki przed Argostoli mijamy po lewej stronie port Lixouri, ale tam nie byłem. To tyle tytułem uzupełnienia wiadomości przed sezonem

Załączniki:
Komentarz: pława
pława przed falochronem.JPG
pława przed falochronem.JPG [ 83.08 KiB | Przeglądane 8762 razy ]
Komentarz: keja szkoły morskiej
falochron przy szkole morskiej.JPG
falochron przy szkole morskiej.JPG [ 46.72 KiB | Przeglądane 8762 razy ]
Komentarz: port rybacki
port rybacki.JPG
port rybacki.JPG [ 48.52 KiB | Przeglądane 8762 razy ]
Komentarz: port Argostoli
port Argostoli.jpg
port Argostoli.jpg [ 72.79 KiB | Przeglądane 8762 razy ]
Komentarz: mapa kefaloni
kefalonia-map.jpg
kefalonia-map.jpg [ 51.26 KiB | Przeglądane 8762 razy ]

Za ten post autor Piotr Kasperaszek otrzymał podziękowania - 2: Jaromir, peppino
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2011, o 17:56 

no to następna relacja z rejsu hydrograficznego:
Następny port Kefaloni to Poros. Wpływałem do portu bazując na GWP, wyd. ostatnie i Ionian, też Rod’a Heikell’a, wyd. 6. W jednym i drugim przypadku nie ma naniesionych zmian na temat nowego miejsca dla promów. Załączam mapkę ( mam nadzieję, że Imray nie poda mnie do sądu) z naniesionymi przeze mnie zmianami. Woda w marcu dostępna była bez ograniczeń z jednego kurka (zaznaczyłem na mapie). Paliwo na telefon. W marcu było bardzo dużo miejsca, żadnej łódki, poza rybackimi. W porcie cafe i kiosk. Tawerna powyżej małego portu rybackiego ( w marcu nieczynna). Do innych tawern i marketów, a także do piekarni musimy pójść ok. 1 km ( zgodnie ze strzałką na mojej mapce) do miasteczka Poros. Jest tam duża, ładna plaża i kilka tawern. W marcu czynna była jedna tawerna i pizzeria. Wybraliśmy pizze ( mają nawet piec na węgiel) i to był błąd. Pizza była nawet OK., ale posypana jakimś „badziewiastym „ serem, który zepsuł całkowicie smak – nie polecam tej pizzeri. O tej porze Poros to senna i spokojna miejscowość ale w sezonie może być tam głośno. Ogólnie sprawia miłe wrażenie.

no to jeszcze żeby zakończyć Kefalonię - Fiskardo.
Żadnych zmian w stosunku do tego co opisał Jac48.
Może ważne, od listopada do marca nie zrobicie tu żadnych zakupów i nie zjecie nic - po prostu żadna tawerna i market nie jest czynny. Najbliższa czynna tawerna 5 km. Jedyny czynny punkt gastronmiczny to Cafe, przy pływającym pomoście.

Załączniki:
Komentarz: tu nie jemy w Poros
tu nie jemy.JPG
tu nie jemy.JPG [ 73.19 KiB | Przeglądane 8658 razy ]
Komentarz: też port Poros
też port.JPG
też port.JPG [ 64.29 KiB | Przeglądane 8658 razy ]
Komentarz: port Poros
port.JPG
port.JPG [ 90.88 KiB | Przeglądane 8658 razy ]
Komentarz: widok z lotu ptaka na Poros
widok z lotu ptaka.JPG
widok z lotu ptaka.JPG [ 369.79 KiB | Przeglądane 8658 razy ]
Komentarz: mapa portu Poros
mapa portu.JPG
mapa portu.JPG [ 55.67 KiB | Przeglądane 8658 razy ]

Za ten post autor Piotr Kasperaszek otrzymał podziękowanie od: tuptipl
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 cze 2011, o 20:24 

Podziękował : 205
Otrzymał podziękowań: 83
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Wlasnie skonczylem planowanie trasy tegorocznego rejsu na Jonskim (16-30 lipca), chcialbym po drodze odwiedzic miedzy innymi Assos na Kefalonii, czy macie jakies doswiadczenia z tym miejscem? Drugim celem o ktorym nie bylo tu mowy to wyspy Kastos i Kalamos, czytalem troche o nich na stronce austriakow, ktorzy tam plywali www.sailings.at , ale moze ktos z Was tam tez juz zawital? Jeszcze jedno, czy wybieral sie juz ktos z Katakolon do Olimpii (ok. 34 km)? Jakies polaczenie autobusowe?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 cze 2011, o 17:16 

Pływam od 23 do 30 czerwca i mam zamiar tam płynąć, więc jak wrócę to coś Ci napiszę

tzn. Kastos i Kalamos
bo z Olimpią byłby kłopot

Za ten post autor Piotr Kasperaszek otrzymał podziękowanie od: tuptipl
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2011, o 15:57 

To czekam juz z niecierpliwoscia na relacje z tego rejsu, ponizej przetlumaczone wskazowki z relacji austriakow wedlug Wolfganga Warum'a:

"Bezludna wyspa Pera Pigadi na południowo-wschodniej części Itaki jest piękna jak marzenie. Przy starym molo typu „L“ jest miejsce na dwa do trzech jachtów, poza tym jest sporo miejsca do kotwiczenia. Turkisowo-niebieska woda, nienaruszona i dzika przyroda, stanowią godziwą nagrodę dla tych którzy pomimo opisów buszujących szczurów u Rod-a Heikel’a odważą się odwiedzić to miejsce. My w każdym razie ani jednego szczura nie zauważylismy, jedynie gniazdo os na plaży, które nie były nami zainteresowane."
i dalej streszczajac:
Kalomos według opisu austriaków warte jest odwiedzenia choćby już ze względu na uczynność miejscowego „burmistrza“ George‘a, który wskaże miejsce postoju, pomimo dosyć płytkiego portu można mu w pełni zaufać. Opłat portowych nie ma, ale wypada zajść do tawerny portowej, gdzie jedzenie zostało ocenione przez austriaków jako bardzo przyzwoite i tanie. Możliwość tankowania wody dzięki Gergoe’owi, wskaże miejsce i postara się o odpowiednio długi wąż.
Na Kastos warto odwiedzić podobno knajpkę „Chef Johns Restaurant“ Jedzenie że palce lizać, do tego można uzupełnić jachtowy kambuz.

Moze przydaza Ci sie te opisy, albo zacheca do polozenia sie na "wlasciwy" kurs :D

Za ten post autor tuptipl otrzymał podziękowanie od: Piotr Kasperaszek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2011, o 21:40 

jak znajdę chwilę wrzuce skan z "Ionian" Rod'a Heikell'a.
a tym co napisałeś zachęciłeś mnie do odwiedzenia tych wysepek.
Jak wrócę, po 30 czerwca opiszę Ci jak to wygląda

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2011, o 07:56 

Adam
mam skany Assos, Kalomos i Kastos z "Ionian" Rod'a Heikell szósta edycja.
Na czarterowej łódce będziesz miał na pewno tylko "Greek Pilot'a" a w Ionian jest dużo więcej informacji i zdjęć. Zrobiłem czarno biały skan, żebu nie miał za dużo Mb.
Tylko nie wiem czy to tak OK jest zamieszczać je na publicznym forum?
Może administratorzy się wypowiedzą
Mogę wysłać Ci to na PW jeśli chcesz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2011, o 19:59 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
tylko na PW

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2011, o 20:03 

Stara Zientara napisał(a):
tylko na PW

Dzieki, tak tez zrobilismy, scany dostalem od Greka Zorby na PW

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lip 2011, o 11:03 

No to dorzucę jeszcze jeden port Kefaloni, Eufimia lub inaczej Aghia Efimia. Uroczy port w zatoce Sami, na południu Kefaloni. Przy wejściu do portu duża tablica z prośbą, żeby zgłosić sie przez UKF, kanał 74. Obsługa wskaże miejsce cumowania. Na kei stoi mały kiosk, gdzie urzęduje obsługa portu. Postój 1 Euro + 0,50 Euro dla Maritime Police za 1 metr łódki ( czerwiec 2011), można stanąć też na kotwicy. Dobre tawerny, w sklepie z pamiątkami pracuje Polka. Wpływaliśmy do portu ok. 20.00 i nie było już dla nas miejsca, więc staliśmy na kotwicy, rano podeszliśmy do kei, cumy odebrał od nas pracownik portu, ale słysząc, że chcemy tylko zrobić zakupy i zjeść śniadanie oczywiście nie chciał ani grosza. Eufimia to baza Sunsail'a, więc często spotkać tam można ich flotylle. Kilka fotek poniżej. Jest dostęp do prądu i wody. paliwo na telefon

Załączniki:
Plaża.JPG
Plaża.JPG [ 43.29 KiB | Przeglądane 8032 razy ]
Budka - kiosk.JPG
Budka - kiosk.JPG [ 81.84 KiB | Przeglądane 8032 razy ]
Port.JPG
Port.JPG [ 81.38 KiB | Przeglądane 8032 razy ]
Port 1.JPG
Port 1.JPG [ 65.35 KiB | Przeglądane 8032 razy ]
wejście do portu.JPG
wejście do portu.JPG [ 87.89 KiB | Przeglądane 8032 razy ]

Za ten post autor Piotr Kasperaszek otrzymał podziękowania - 2: Jaromir, tuptipl
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lis 2016, o 12:26 

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lis 2016, o 14:50 

Podziękował : 277
Otrzymał podziękowań: 266
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Tu październikowe wspomnienie z Fiskardo

Już po zmroku wchodzimy w cieśninę pomiędzy Itaką a Kefalonią. Sądząc po rozmiarach, król Odys nie mógł być szczególnie zamożny. Docieramy wreszcie do portu Fiskardo. Wiatr w nim hula żwawo a południowe nadbrzeże, jako tako od wiatru osłonięte jest szczelnie zapełnione jachtami, Po kilku przymiarkach stajemy na kotwicy i rufą do pływającego pomostu przy zachodniej stronie portu. Tu przynajmniej wiatr nie jest boczny choć chodzenie po rozkołysanym pomoście wymaga ostrożności. Prądu i wody oczywiście brak.

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

http://whale.kompas.net.pl

Odpowiedz z cytatem