Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 5 sie 2025, o 07:40

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 122  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 lip 2011, o 11:22 

Podziękował : 18
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Jaromir napisał(a):
Kudłate Stworzenie napisał(a):
Właśnie jeden gość z Polski pofrunął na kitesurfingu ze Świnoujścia i po 13 godzinach dotarł do Szwecji. Bez asekuracji i z pominięciem Bornholmu.... :)

Paczpan - Gość nie kolekcjonował rok-dwa wcześniej przynajmniej 929 postów w sprawie swej wyprawy - na żadnym forum?
Ot tak po prostu wziął i popłynął...?

Eeee - to nie liczy się. :roll:

No własnie, i do tego ponoć dechę gubił. Ciekawe , czy wracał po nią, czy miał na plecach zapasową. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2011, o 11:50 

Podziękował : 1635
Otrzymał podziękowań: 2386
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Jaromir napisał(a):
Właśnie jeden gość z Polski pofrunął na kitesurfingu ze Świnoujścia i po 13 godzinach dotarł do Szwecji. Bez asekuracji i z pominięciem Bornholmu.... :)

Paczpan - Gość nie kolekcjonował rok-dwa wcześniej przynajmniej 929 postów w sprawie swej wyprawy - na żadnym forum?

No własnie, i do tego ponoć dechę gubił. Ciekawe , czy wracał po nią, czy miał na plecach zapasową. :)

Cytuj:
Planuje w lipcu 2011, samotnie przepłynąć ze Świnoujscia do Szwecji na kite. Nikt wcześniej nie podjął się takiego wyzwania, które wymaga sporo przygotowań i żelaznej kondycji.

http://go2hel.pl/news/show/id=55

Czy zapodać więcej ? :roll:

Ostatnio edytowano 25 lip 2011, o 23:31 przez Cypis, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiono cytowanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2011, o 12:01 

Podziękował : 1338
Otrzymał podziękowań: 2623
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Wojciech1968 napisał(a):

Jak sobie chcesz, byle w odpowiednim dziale - jest taki.
Catz

Jaromir napisał(a):

Do tej kolekcji przyczynilo sie takze wielu forumowiczow, widocznie zainteresowanych zeglarstwem niekapitanskim.
Do sukcesu tego watku dolozyla sie tez walnie wazna i szczesliwa okolicznosc: tacy jak ty tu nie pisali.
Catz Kolekcjoner

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2011, o 12:23 

Catz napisał(a):

Bardzo nie chce...
Istotne było wskazanie innego obrazu na stopień trudności.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2011, o 12:31 

Wojciech1968 napisał(a):
Catz napisał(a):

Bardzo nie chce...
Istotne było wskazanie innego obrazu na stopień trudności.

O tym warto miec pojecie: i o istotnosci, i o stopniu, i o obrazie i o trudnosciach.
O kontekscie nie wspomne.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2011, o 13:10 

Podziękował : 4533
Otrzymał podziękowań: 4287
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Krytyków i krytykantów zapraszam, żeby wsiedli sobie na moją łódkę w najbliższy weekend - umówiwszy się przedtem ze mną, bo wiadomo, że może się do soboty coś wydarzyć i plany zmienić.
Niech sobie spróbują, jak tym się płynie po jeziorze. Zwłaszcza zapraszam tych grubszych i starszych!!!

Tytuł tego wątku został nadany przez Admina, a nie przeze mnie - po prostu wątek wydzielono z innego wątku. Zawiera różne moje dywagacje, opowieści marzenia i plany, czy się da, czy się nie da, czy można, czy nie można, jak się przygotować, czego nie robić, co zmienić w łódce itd. itp.

Jeśli komuś nie odpowiada, co tu i ile jest pisane - prosta sprawa, niech ignoruje ten wątek i raczy się od... :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2011, o 13:31 

robhosailor napisał(a):
Zawiera różne moje dywagacje, opowieści marzenia i plany, czy się da, czy się nie da, czy można, czy nie można, jak się przygotować, czego nie robić, co zmienić w łódce itd. itp.

Tak trzymać ... :respekt:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2011, o 13:32 

Podziękował : 127
Otrzymał podziękowań: 57
Uprawnienia żeglarskie: wolny człowiek
robhosailor napisał(a):
Krytyków i krytykantów zapraszam, żeby wsiedli sobie na moją łódkę w najbliższy weekend - umówiwszy się przedtem ze mną, bo wiadomo, że może się do soboty coś wydarzyć i plany zmienić.

Szczerze powiedziawszy, to zamiar płynięcia Twoją łódką na B. jest... hmm.... po mojemu mało rozsądny. Z pewnością pływaki dużo pomogą, ale i tak to dość ryzykowne wyzwanie. Po mojemu zabrałeś się do tematu od tyłu: wybrałeś i zbudowałeś łódkę, a potem zacząłeś się zastanawiać, gdzie pływać... ;-) Tym niemniej szczerze kibicuję Twojemu pomysłowi, chociaż... Cóż, zastanawiam się, czy chcą pożeglować wokół Bornholmu w przypadku Twojego okrętu nie byłoby lepiej dotrzeć tam wioząc go na dachu samochodu? :-O

Pozdrawiam
meping

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2011, o 13:42 

Podziękował : 491
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
Na B. samochodem, to jedynie z Panem Samochodzikiem ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2011, o 13:46 

lj78 napisał(a):
Na B. samochodem, to jedynie z Panem Samochodzikiem ;)

Czepiasz się waść skrótu myślowego - samochodem podróżującym na pokładzie promu - tak lepiej???? :-P

Pozdrófki
meping

Za ten post autor meping otrzymał podziękowanie od: LukasJ
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2011, o 13:46 

Warto więc wrócić do początku wątku.

1. Pomysł rzucił Krzysztof Bieńkowski:
robhosailor napisał(a):
K.B. napisał(a):
Zbudowałeś fajną nietypową łódkę, naprawdę podziwiam. Zapakuj w nią trochę gratów i popłyń na Bornholm z Mrzeżyna - tylko 54 mile - o świcie wypłyniesz, przed wieczorem wylądujesz na piaszczystej plaży. Moim zdaniem, bardzo serio, taki rejsik ma duże szanse powodzenia i przynosi niezwykłe doznania, niedostępne wśród puszcz i jezior...

Znam swoje możliwości, aż nadto, a możliwości tej łódki poznaję - z tego, co wiem i co widać gołym okiem, jest to płaskodenna żaglowa kanadyjka z wolną burtą niższą niż 30 cm. Musiałaby być zapowiedziana pogoda, jak drut - słoneczny dzień z wiatrem 2-3 B*. Oczywiście, że takie dni bywają, ale dobrze też wiem, że prognozy nie sprawdzają się w 100%. Można koczować na plaży w Mrzeżynie i czekać na takie okno pogodowe...

EDIT: Nie przeczytawszy od początku "ktoś" się mnie czepia (w tym również na priv) - osądźcie sami.

meping napisał(a):
Szczerze powiedziawszy, to zamiar płynięcia Twoją łódką na B. jest... hmm.... po mojemu mało rozsądny. Z pewnością pływaki dużo pomogą, ale i tak to dość ryzykowne wyzwanie. Po mojemu zabrałeś się do tematu od tyłu: wybrałeś i zbudowałeś łódkę, a potem zacząłeś się zastanawiać, gdzie pływać... ;-)

Jak widzisz (powyżej) łódka była budowana nie do tego celu. Pomysł pływania małą łódką po Bałtyku miałem już dawno, ale aby zrobić to na BETH przyszedł później od Krzysztofa Bieńkowskiego.

Jak było to powiedziane w tym wątku wielokrotnie - to da się zrobić, ale nie z marszu! Na razie, próbuję się zaznajomić z moją łódką na różne sposoby.

meping napisał(a):
Tym niemniej szczerze kibicuję Twojemu pomysłowi, chociaż... Cóż, zastanawiam się, czy chcą pożeglować wokół Bornholmu w przypadku Twojego okrętu nie byłoby lepiej dotrzeć tam wioząc go na dachu samochodu? :-O

Dzięki za kibicowanie :D

Statystyki mówią, że w tym samym czasie, w lipcu, wokół Bornholmu można spotkać silniejsze wiatry niż koło Mrzeżyna.

Jak napisałem wyżej - łódka nie jest do tego celu, ale... cóż szkodzi popróbować?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2011, o 13:56 

robhosailor napisał(a):
Warto więc wrócić do początku wątku.

1. Pomysł rzucił Krzysztof Bieńkowski:

Krzyś Bieńkowski, którego wiedzę bardzo szanuję jeśli chodzi o duże jacht ma dość swobodne i powiedziałbym czasem ryzykownie niebezpieczne podejście do małych jednostek, dlatego takie rady należy przepuścić przez odpowiedni filtr. Co nie oznacza, że jeśli uda mi się zrealizować mój projekt, nie będziesz miał w mojej osobie kompana do wyprawy i jednostki asekuracyjnej jednocześnie, bo z moich obliczeń wynika, że rysowany przeze mnie trimaran będzie mógł nieść pełne 9m2 żagla do ca 32w wiatru, dla żagli zarefowanych nie liczyłem :-) czyli do 5B co najmniej jestem bezpieczny (po uwzględnieniu rezerwy na szkwały), fala z połówki złamie się jak coś na pływaku metr od głównego kadłuba... :-)

Pozdrawiam
meping

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2011, o 14:16 

meping napisał(a):
z moich obliczeń wynika, że rysowany przeze mnie trimaran będzie mógł nieść pełne 9m2 żagla do ca 32w wiatru, dla żagli zarefowanych nie liczyłem :-) czyli do 5B co najmniej jestem bezpieczny (po uwzględnieniu rezerwy na szkwały), fala z połówki złamie się jak coś na pływaku metr od głównego kadłuba... :-)

Z doświadczeń projektanta mojej łódki - na gładkiej wodzie pływa on do pełnej czwórki pod pełnymi żaglami, ale mocząc się co chwila podczas bagrów. Tyle, że on jest doświadczony w pływaniu regatowym - ja nie.
Nikt na BETH nie pływał jeszcze po pełnym morzu. Przy pełnej czwórce w sobotę miałem bardzo mało żagla i z wiatrem szedłem z zadowalającą prędkością normalnego, kabinowego jachtu typu Mors. Myślę, że tyle mi wystarczy. do tego pływaki bezpieczeństwa i da się to zrobić w ciągu doby, o ile wiatr nie skręci gwałtownie i nie wzrośnie.

Osobiście nie bardzo wierzę w same obliczenia - w praktyce, rzeczywiste zjawiska dynamiczne mają ogromne znaczenie jak również wpływają na psychikę i zmęczenie - np. PJOA (długość 6,8 m) na fali odbitej od falochronów Portu Północnego zachowywał się już dosyć nerwowo unosząc amę ze mną na pomoście, przy wietrze, który ponoć przekroczył 5 B. Trasa ze Swarzewa do Górek Zachodnich, to połowa trasy na Bornholm, ale w większości po wodach osłoniętych. Samo przejście koło Portu Północnego, to spotkanie z krótką, wysoką i nieregularną falą - mam nadzieję, że tego typu zafalowania w rejsie na Bornholm się nie spotka, bo dla płaskodennej BETH mógłby to być poważny problem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2011, o 14:48 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Jak się ma Robert porównanie Twojej łódki do kajaka?
Pytam, bo w międzyczasie odbyły się dwie wyprawy kajakowe z Najjaśniejszej na Bornholm i... nikomu nic się nie stało :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2011, o 15:02 

Maar napisał(a):
Jak się ma Robert porównanie Twojej łódki do kajaka?
Pytam, bo w międzyczasie odbyły się dwie wyprawy kajakowe z Najjaśniejszej na Bornholm i... nikomu nic się nie stało :-)

Wymiary łódek są pewnie podobne (moja: długość 4,72 m szerokość 0,82 m) mam jednak inne i dużo większe ożaglowanie (7,54 m^2) cięższy i wyższy grotmaszt i praktycznie nie mam możliwości siedzenia na dnie i wiosłowania po kajakowemu. Mam całkiem płaskie dno, pewnie wyższe burty od typowego kajaka, ale BETH, to jest raczej bardzo wąska żaglówka niż kajak.

Jestem bardzo ciekaw wszystkich informacji o takich rejsach - jeśli coś więcej wiesz, masz link, to wrzuć tutaj!

EDIT: Mam jeszcze duży, otwarty, bezodpływowy kokpit i raczej brak możliwości założenia fartucha...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2011, o 15:41 

Podziękował : 91
Otrzymał podziękowań: 637
Uprawnienia żeglarskie: s.j.
Nawiązując do tematu to się okazuje, że dziś rano dwie małe łódki właśnie wypłynęły przez Bałtyk:

http://www.facebook.com/pages/Dinghy-Ba ... 19?sk=wall

pozdrawiam
Andrzej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2011, o 15:47 

Netart napisał(a):
Nawiązując do tematu to się okazuje, że dziś rano dwie małe łódki właśnie wypłynęły przez Bałtyk:

Znam ich, jestem ich fanem na fejsbuku, i kibicuję im! Trzymam za nich mocno kciuki.

I nie popłynęli bez gadania i przygotowania :D

EDIT: Łódki małe (15 stóp długości) ale stateczne (bo dosyć szerokie) i balast wewnętrzny mają!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2011, o 17:11 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
robhosailor napisał(a):
Jestem bardzo ciekaw wszystkich informacji o takich rejsach
U nas na forum pisał kolega o kajakarskim Bornholmie i tu jest parę słów o trawersie: http://www.sto.home.pl/kajakiem_przez_baltyk/prasa.htm

Za ten post autor Maar otrzymał podziękowanie od: robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2011, o 17:23 

robhosailor napisał(a):
Z doświadczeń projektanta mojej łódki - na gładkiej wodzie pływa on do pełnej czwórki pod pełnymi żaglami, ale mocząc się co chwila podczas bagrów. Tyle, że on jest doświadczony w pływaniu regatowym - ja nie.

Jest jednak subtelna różnica między wiszeniem na balaście przy 4B a leniwym leżeniem w kokpicie bądź na trampolinie z leniwym pilnowaniem kursu i szotem w knadze zaciskowej przy 5B na wielokadłubowcu :-) No 5B ze względu na zafalowanie to raczej bym unikał, ale 3-4 to powinna być dość szybka, a jednocześnie leniwa i bezpieczna żegluga ;-D

robhosailor napisał(a):
Netart napisał(a):

Znam ich, jestem ich fanem na fejsbuku, i kibicuję im! Trzymam za nich mocno kciuki.

Takich rejsów będzie coraz więcej. Kwestia odpowiedniego przygotowania siebie i sprzętu. Również trzymam kciuki :-)

Pozdrawiam
meping

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2011, o 17:38 

meping napisał(a):
Jest jednak subtelna różnica między wiszeniem na balaście przy 4B a leniwym leżeniem w kokpicie bądź na trampolinie z leniwym pilnowaniem kursu i szotem w knadze zaciskowej przy 5B na wielokadłubowcu :-) No 5B ze względu na zafalowanie to raczej bym unikał, ale 3-4 to powinna być dość szybka, a jednocześnie leniwa i bezpieczna żegluga ;-D

O to właśnie chodzi!
Właśnie dlatego zamierzam dodać pływaki, bo pozwoli to na mniej stresową żeglugę. Przy normalnej trójce do czwórki, będzie można jechać w półślizgu pod zarefowanym grotem, bez obawy bagrowania po każdej większej fali.

Jestem lekki (max 75 kg) i raczej w tzw. średnim wieku. Na mojej łódce, bez bocznych pływaków, potrzeba sternika wytrenowanego i cięższego o 10 kg - jak na każdej, jednoosobowej klasie regatowej. Pływaki podniosą komfort i bezpieczeństwo - np. pozwolą na dotarcie do dziobu i rufy w celu ewentualnych napraw i regulacji, bo diabli wiedzą, co się może tam stać podczas 24 godzin w morzu...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2011, o 23:42 

Podziękował : 140
Otrzymał podziękowań: 84
Jaromir napisał(a):

Rozumiem Twój żart, niemniej czepiasz się Roberta(?) niepotrzebnie. Wątek niniejszy nie jest nieczytanym monologiem, lecz normalną dyskusją. Skoro se gadają -- pewno uczestnikom coś tam daje -- choćby li tylko frajdę z gadania o małych łódkach płynącą. Od tego jest niniejsze Forum... Nieprawdaż?
:)

Wojciech1968 napisał(a):
Po raz bodaj setny -- nieopisane -- to samo?
Załącznik:
Untitled.gif
Untitled.gif [ 2.18 KiB | Przeglądane 1408 razy ]
:D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 lip 2011, o 02:34 

Catz napisał(a):
O tym warto miec pojecie: i o istotnosci, i o stopniu, i o obrazie i o trudnosciach.

A On, Jacek je miał ...
Wojciech1968 napisał(a):
Cytuj:
Planuje w lipcu 2011, samotnie przepłynąć ze Świnoujscia do Szwecji na kite. Nikt wcześniej nie podjął się takiego wyzwania, które wymaga sporo przygotowań i żelaznej kondycji. http://go2hel.pl/news/show/id=55

Oni mieli inne... zdanie.
Cytuj:
Jaromir napisał(a):

Li tylko dlatego zgodzić się nie chciałem z oceną ... zapodałem fragment tekstu Jacka z podkreśleniem moim.
Cypis napisał(a):
Po raz bodaj setny -- nieopisane -- to samo?

Naprowadziłem ?

Ostatnio edytowano 26 lip 2011, o 12:28 przez Maar, łącznie edytowano 1 raz
Jacek = Janek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 lip 2011, o 02:45 

Wojciech1968 napisał(a):
Catz napisał(a):

A On, Jacek je miał ...

A ty, Wojciech, go nie masz.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 lip 2011, o 02:52 

Catz napisał(a):

Za to popieram, czytam , podpatruje... ;)
Nie szkodzę , też .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 lip 2011, o 03:13 

Wojciech1968 napisał(a):
Catz napisał(a):

Za to popieram, czytam , podpatruje... ;)
Nie szkodzę , też .

Stara, dobra zasada lekarzy!
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 lip 2011, o 07:32 

Hej Nocne Marki! :D Aleśta narozrabiali... :lol:
Moim zdaniem, Cypis ma rację - do tego celu jest właśnie forum i co sobie tu pogadamy, to nasze. Żeglować na forum nie będziemy, a ten wątek nie jest przecież w dziale relacje z rejsów. :roll:

Tym razem :D Wojciech1968 wstawił link z komentarzem bardzo bardzo na temat - Janek Lisewski nie popłynął (poleciał???) do Szwecji z marszu, tylko rzetelnie się przygotował - technicznie i kondycyjnie. Nie wiemy, czy pisał gdzieś o tym, na jakimś forum kajciarzy, i ile było postów w tamtej dyskusji. Nie musiał pisać, ale przecież mógł. To wolny wybór każdego człowieka.

W odróżnieniu od Janka Lisewskiego większość z nas nie uprawia wyczynu - jesteśmy zwykłymi, szuwarowymi i plażowymi żeglarzami.
Ci z nas, którzy pływają po otwartym morzu, to pływają tam jachtami balastowymi, a nie kajakami, czy otwartopokładowymi dinghy.
Od początku ten wątek jest o tym, co należy zrobić i jak się przygotować, aby zminimalizować ryzyko i nie wkopać się w poważne kłopoty. Jest też o tym, co ja zrobię (co powinienem zrobić) aby prawidłowo przygotować się do takiego przejścia na tej łódce.

Już wiem, że boczne pływaki i wiatr max 3-4 B (również dla konstrukcji jednostki!!!) to podstawa sukcesu. Ta łódka, to nie jest wyczynowy kajt, ani morski kajak, a ja nie jestem Jankiem Lisewskim.

Za ten post autor robhosailor otrzymał podziękowanie od: Wojciech
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 lip 2011, o 08:03 

Podziękował : 82
Otrzymał podziękowań: 75
Uprawnienia żeglarskie: kandydat na toliwagę
jakkolwiek bardzo mi się podoba wyczyn J.L. (choć na kajcie nie pływam, windsurfing od czasu do czasu mi starcza), to pragnę zwrócić szanownych państwa uwagę, że J.L. sprzętu swego własnoręcznie nie wykonał, tylko se w markecie kupił gotowca...
proszę nie zapominać, że Robho sam se utke wystrugał, a teraz dopiero poznaje jej możliwości. bo takich utek to, w odróżnieniu od kajtów, w okolicy wiele nie ma, ja na przykład na żywo to jeszcze żadnej nie widziałem.
pzdr.
Grzegorz
ps. no dobra, żagli sobie sam z plandeki nie uszył, co jest nieco niekoszerne, ale ujdzie
pps. nic się Robho nie przejmuj komentarzami, napieraj powoli dalej

Za ten post autor qxqx otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 lip 2011, o 08:23 

qxqx napisał(a):
Robho sam se utke wystrugał, a teraz dopiero poznaje jej możliwości. bo takich utek to, w odróżnieniu od kajtów, w okolicy wiele nie ma, ja na przykład na żywo to jeszcze żadnej nie widziałem.

Hej Grzegorzu,
Tych, którzy ją widzieli na żywo, jest na tym forum niewielu. Plitkin ją przewoził na bagażniku dachowym, więc nawet jej musiał dotknąć, żeby tam zamocować i potem zdjąć z bagażnika. Jedynym, który oprócz mnie sobie pożeglował chwilę, jest Łukasz lj78 - doświadczał na własnej skórze i już wie czym to pachnie, więc się nie dziwi długości tego wątku. :D

qxqx napisał(a):
żagli sobie sam z plandeki nie uszył, co jest nieco niekoszerne, ale ujdzie

Fakt - tutaj się nie popisałem :D

qxqx napisał(a):
nic się Robho nie przejmuj komentarzami, napieraj powoli dalej

Tak też zrobię :lol:

PS: Pokaż swoją utkę (proa typu Wa'apa) i opisz - słyszałem od Janusza o przykrej awarii, wnioski mogą być przydatne również dla mnie, żebym inaczej zamocował pływaki...

Właśnie od znajomej kajakarki dostałem info:

http://www.e-kg.pl/news/7207-kajakami-z ... acje-.html

Qrde!
Skucha z tym wzywaniem SAR. Przecież to nie oni wezwali SAR, tylko tamten nadgorliwiec! Powinni się nie zgodzić na całą akcję i płynąć dalej. Nie wiem po kiego zadawali pytanie statkowi o pozycję - w końcu w polskie wybrzeże łatwo trafić to nie Bornholm i ma ponad 500 km długości. O ile mieli prawidłowy kurs kompasowy, to tylko cierpliwość i więcej wytrwałości było im jeszcze potrzebne. Wyraźnie chcieli wcześniej skończyć i... udało im się. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 lip 2011, o 13:38 

Dodatkowa informacja nt. wyż. wspomnianej wyprawy kajakowej od mojej znajomej kajakarki:

Cytuj:
znam chłopaków i na pewno gdyby była opcja, płynęliby do końca. z pobieżnych informacji wiem, że mogłyby zostać wyciągnięte wobec nich jakieś konsekwencje finansowe za tą całą akcję ratunkową, pewnie nie chcieli mieć problemów. obserwowałam ich trasę, bo mieli ze sobą gps i faktycznie bardzo ich znosiło na wschód

Więc w końcu oni wołali ten SAR, czy co? Jeśli to nie oni wysłali sygnały wzywania pomocy, to znaczy, że ten goopek i nadgorliwiec ich wkręcił, ale gdyby nie zwrócili się do niego, to nie mieliby tego problemu. Na przyszłość chyba trzeba mieć ze sobą zestaw flag MKS i pokazać takiemu statkowi międzynarodowy sygnał, że wszystko jest OK i niech spada.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 lip 2011, o 14:06 

Podziękował : 491
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
Te flagi, to może i dobry pomysł... przynajmniej kilka podstawowych.
...a podobno tak prosto wsiąść i popłynąć na B. i z powrotem. Kajakarzom się nie udało, w związku z najbardziej nieprzewidywalnym czynnikiem - innym człowiekiem.
Kiciarzowi pewnie też by się nie udało, gdyby go "złapali".

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 122  Następna strona