Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 27 lip 2025, o 03:37

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 sie 2011, o 19:19 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Pan Marek Taraszewski napisał

Cytuj:
Jeżeli Piotr Wyrwa myśli, że będzie miał tu łatwe życie, to śmiem twierdzić, że jest w błędzie.

Piotrze Wyrwa, to nie my przyszliśmy na Twoje forum, tylko Ty przeszedłeś na nasze.
Jeżeli czujesz się pomawiany, jest Ci tu źle, dokuczamy Ci, to być może za sprawą interesów, które prowadziłeś. Ponieważ działałeś w obszarze nam bliskim (żeglarstwo), to będziemy się interesować Twoimi poczynaniami nie mniej niż prokurator.
Nasza dyskusja będzie się toczyć również bez Twojego udziału zawsze, gdy pojawią się nowe fakty i okoliczności w sprawie, które uznamy za stosowne przedyskutować. Nic na to nie możesz poradzić.
Będziemy to robić nie tylko na forum.

Carlo napisał(a):
niech Pan nie próbuje tu wszystkim wciskać głupot.

To jest dobra rada, która z pewnością pozwoli uszanować nas, jako rozmówców.

Na tym forum nie należy obrażać niczyjej inteligencji. To jest moja dobra rada.

1. Powiem, krótko, pomawiał Pan mnie na forum, znieważał i publikował mój wizerunek bez mojej zgody w bardzo nieprzyjemnym dla mnie kontekście. Rzecz działa się i tu i na sailforum,

2. Dokonał Pan tych czynności,

3. Będę dochodził moich praw na drodze prawnej,

4. Zakładam, że jest Pan człowiekem świadomym swych czynów, więc okoliczności łagodzących nie widzę.

5. Zakładam, że będzie Pan stawał przed Sądem z tą samą butą, którą Pan tu prezentuje.

PostNapisane: 3 sie 2011, o 19:22 

Podziękował : 4531
Otrzymał podziękowań: 4285
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
PiotrWyrwa napisał(a):
Pan Marek Taraszewski napisał

Marek Tereszewski, jeśli już.

PostNapisane: 3 sie 2011, o 19:23 

Pan Piotr Kalinowski napisał

Cytuj:
No tak, a targi? Zapomniał Pan np. o tarach na których promował Pan firmę ANA Charter? Mam szukać Pana wypowiedzi? Szczerze mi się nie chce, ale takie w sieci można znaleźć.

Resztę pomińmy, rozumiem że będzie się Pan bronił przed zarzutami, na wszelkie sposoby. Jest to Pana święte prawo, ale mi się nie chce wyszukiwać Pana poprzednich wypowiedzi w internecie, gdzie opisywał Pan podejmowane przez siebie działania dla tej spółki.

Np.
PiotrWyrwa napisał(a):
4. Ne prowadziłem żadnego merytorycznego doradztwa dla spółki,

Cytuj:
• Łączna kwota przychodu (nie dochodu!) tytułem negocjacje handlowe i porady prawne dotyczące zakupu jachtu od firmy Kavas Yachting ltd, 20-22 Koritsas str.,174 55 Alimos, Athens – Greece to 13,120 PLN brutto (słownie: trzynaście tysięcy sto dwadzieścia złotych.) - zakup jachtu min. pod czarter Pana Ratajczaka.

Czy to nie jest doradztwo merytoryczne?

Nie zamierzam się tu wcielać w rolę prokuratora, nie chcę się narazić w przyszłości na jakieś zarzuty, ale też niech Pan nie próbuje tu wszystkim wciskać głupot.

1. Nigdy nie promowałem firmy A.N.A.-CHARTER. Nigdy nie promowałem jej na żadnych targach. Przygotowanie stoiska przez moją spółkę nie jest pormocją, lecz wykonaniem zleconej czynności.

2. Nie prowadziłem, żadnego doradztwa merytorycznego dla spółki. Pośredniczyłem jako prawnik i osoba znająca się na rzeczy w transakcji zakupu jachtu, na którym Pan Ratajczak miał popłynąć w swój rejs do Libii. Jest na to cała dokumentacja wraz z fakturami.

Cytuj:
Panie Piotrze , nie wchodząc w aspekt prawny ,Czy poczuwa się Pan do winy ? czy w tej sprawie jest Pan kompletnie czysty?

Panie Piotrze , nie wchodząc w aspekt prawny ,Czy poczuwa się Pan do winy ? czy w tej sprawie jest Pan kompletnie czysty?

1. Oczywiście, że uważam się za niewinnego.

2. Dzięki mnie Lech Armand P. nie poleciał do Hiszpanii bo wcześniej go poinformowałem o incydencie, dzięki mnie został zrealizowany czarter dla Krzysztofa Wójcika, dzięki mnie Pan Ratajczak mógł realizować swój rejs - gdyby łaskawie spółka przelała pieniądze na rzecz firmy KAVAS, dzięki mnie została zachowana cała dokumentacja księgowa - bez niej nawet nie wiedzielibyście na co zostały wydane pieniądze,

3. od 20 stycznia 2005r. prowadzę firmę, prowadzę też inne spółki. Żadna spółka nigdy nie upadła kiedy byłem jej właścicielem, z wyjątkiem tych spółek, które odkupiłem w czasie lub przed upadłością.

A tu proszę poczytać sobie trochę o korzyściach majątkowych zanim, ktoś coś niemądrego napisze....

1) Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 17 maja 1972 r. III KR 67/72 Przepis art. 36 § 3 k.k. ma na względzie działania, które zmierzają do osiągnięcia nienależnych, niegodziwych korzyści majątkowych, nie zaś takich korzyści majątkowych, które przysługują sprawcy jako słuszny ekwiwalent poniesionych przezeń kosztów lub nakładu pracy.
OSNKW 1972/10/157
2) Zob. VII KZP 16/76, OSNKW 1977, nr 4–5, poz. 34, z glosą W. Woltera, PiP 1978, nr 3, s. 183.

Sąd Najwyższy w uchwale siedmiu sędziów z dnia 15 lutego 1977 r. stwierdził, że korzyścią majątkową jest każda bezprawna korzyść majątkowa, jeżeli tylko jej osiągnięcie dla sprawcy lub kogoś innego było celem działania sprawcy przestępstwa. Korzyść majątkowa to taka korzyść – w interpretacji najwyższej instancji sądowniczej – której podstawę stanowił stosunek prawny powstały w wyniku zabiegów przestępnych, np. wygranie za wręczoną łapówkę przetargu na dostawę urządzeń lub zlecenia na wykonanie usługi albo otrzymanie wyższego wynagrodzenia. Korzyścią nie jest całe wynagrodzenie, ale tylko ta część, która została zwiększona w wyniku popełnionego przestępstwa. Chodzi o nienależne korzyści majątkowe, a nie takie, które przysługują sprawcy jako słuszny ekwiwalent poniesionych przezeń kosztów lub nakładu pracy . Nie ma takiego charakteru korzyść majątkowa uzyskana przez sprawcę, należna mu na podstawie stosunku prawnego powstałego przed popełnieniem przestępstwa, a która została wyegzekwowana działaniem przestępnym, np. odebranie przez wierzyciela należnej mu kwoty przy użyciu przemocy (art. 191 k.k.).

3) A. Marek, Komentarz..., s. 335–336.
Chodzi jedynie o korzyści majątkowe uzyskiwane bezprawnie, w wyniku popełnienia czynu zabronionego. Nie stanowi więc korzyści majątkowej w rozumieniu k.k. przysporzenie majątkowe oparte na podstawie prawnej (np. świadczenie z tytułu wykonywanej pracy, zwrot należnego długu itp.) .

I jak tak czytam Wasze Panowie wypowiedzi to jedna myśl, mi przychodzi do głowy:

"Józef Stalin też był kobietą!!!!"

- starsi żeglarze pamiętają ten film i pamiętają, gdzie znajdowało się forum kobiet... i co działo się w świecie zewnętrznym.

Miłego wieczoru.

P.S

Czy ktoś zna z Was może Pana Piotra R., który miał płynąć z A.N.A.-CHARTER do Norwegii. Jeśli tak to czy normalnym jest dodawanie sobie przez niego 10 letnich chłopców (mowa tu o moim siostrzeńcu obcej dla niego osoby) do swoich znajomych na facebooku..... fe, fe Panie Piotrze...

Ostatnio edytowano 3 sie 2011, o 20:02 przez PiotrWyrwa, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 3 sie 2011, o 19:48 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
PiotrWyrwa napisał(a):
1. Nigdy nie promowałem firmy A.N.A.-CHARTER. Nigdy nie promowałem jej na żadnych targach. Przygotowanie stoiska przez moją spółkę nie jest pormocją, lecz wykonaniem zleconej czynności.

Wykonywaniem zleconej czynności polegającej na promocji spółki... Za co jak Pan sam przyznał wziął Pan pieniądze.
Nie wiem czy dobrze pamiętam (mogę się mylić) ale zdaje się to chyba też Pan zamieszczał reklamy firmy na portalach internetowych?

PiotrWyrwa napisał(a):
2. Nie prowadziłem, żadnego doradztwa merytorycznego dla spółki.

Wie Pan doradztwo prawne czy księgowe to doradztwo merytoryczne.
Nie oceniam czy Pana porady były merytoryczne czy nie, to Pan ocenił.

PostNapisane: 3 sie 2011, o 19:59 

Pan Piotr Kalinowski napisał:

Cytuj:
Wykonywaniem zleconej czynności polegającej na promocji spółki... Za co jak Pan sam przyznał wziął Pan pieniądze.
Nie wiem czy dobrze pamiętam (mogę się mylić) ale zdaje się to chyba też Pan zamieszczał reklamy firmy na portalach internetowych?

PiotrWyrwa napisał(a):
2. Nie prowadziłem, żadnego doradztwa merytorycznego dla spółki.

Wie Pan doradztwo prawne czy księgowe to doradztwo merytoryczne.
Nie oceniam czy Pana porady były merytoryczne czy nie, to Pan ocenił.

1. Żadne reklamy nie był przez moją osobę zamieszczane w internecie - nigdy!!!

2. Prowadzenie księgowości i ewentualne związane z tym porady to rzecz normalna.

3. Przed doradztwo merytoryczne można rozumieć doradztwo związane z prowadzeniem biznesu - od tego jest Zarząd. W tym wypadku spółka miała zarówno dobrze wykształconego Prezesa, który ukończył AE w Krakowie, który miał prawie 10 letnie doświadczenie w instytucjach bankowych i para-bankowych.

4. Spółka miała też właściciela, który z z tego co wiem, od wielu lat prowadzi różne biznesy.

5. Proszę się zastanowić jeszcze nad takim przykładem. Ma Pan mieszkanie i sprzedaje go Pan Panu X, on zakłada tam Agencję Towarzyską w której np. sprzedaje się też narkotyki. Wg. Pana toku rozumowania, byłby Pan winny, wszak dostarczył Pan lokal i jeszcze odniósł Pan korzyść majątkową - pieniądze za sprzedany lokal.

PostNapisane: 3 sie 2011, o 20:04 

PiotrWyrwa napisał(a):
czy normalnym jest dodawanie sobie przez niego 10 letnich chłopców (mowa tu o moim siostrzeńcu obcej dla niego osoby) do swoich znajomych na facebooku..... fe, fe Panie Piotrze...

Podonie nienormalnym jest jak i to, gdy " młody chłopak ogłasza się ze swoimi usługami paniom. podaje wiek wzrost wagę i długosc penisa".... wiele rzeczy jest nienormalnych na tym świecie, ale chyba nie o tym tu rozmawiamy.

PiotrWyrwa napisał(a):
Proszę się zastanowić jeszcze nad takim przykładem. Ma Pan mieszkanie i sprzedaje go Pan Panu X, on zakłada tam Agencję Towarzyską w której np. sprzedaje się też narkotyki. Wg. Pana toku rozumowania, byłby Pan winny, wszak dostarczył Pan lokal i jeszcze odniósł Pan korzyść majątkową - pieniądze za sprzedany lokal.

Jednak slabo Pan zna prawo karne.

Gdybym był księgowyn tej firmy i miał świadomość, że jest agencją towarzyską, to oczywiście czerpał bym korzyści z nierządu, co jest przestępstwem.

Tak na marginesie jest w prawie karnym jescze taka forma zjawiskowa przestępstwa, która się nazywa pomocnictwo i która jest zagrożona taką samą karą jak sprawstwo.

Ostatnio edytowano 3 sie 2011, o 20:08 przez Carlo, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 3 sie 2011, o 20:07 

Cytuj:
Podonie nie normalnym jest jak i to, gdy " młody chłopak ogłasza się ze swoimi usługami paniom. podaje wiek wzrost wagę i długosc penisa".... wiele rzeczy jest nienormalnych na tym świecie, ale chyba nie o tym tu rozmawiamy.

1. Cóż Panowie jak mawiał Jack Sparrow! Meżczyzna, kobieta, cokolwiek......

2. Każdy ma takie preferencje jak chce:)

3. Tylko jeszcze musicie mieć dowody... Panowie.... na taką realną działalność,:)

Piotr Kalinowski napisał:

Cytuj:
ednak slabo Pan zna prawo karne.

Gdybym był księgowyn tej firmy i miał świadomość, że jest agencją towarzyską, to oczywiście czerpał bym korzyści z nierządu, co jest przestępstwem.

Tak na marginesie jest w prawie karnym jescze taka forma zjawiskowa przestępstwa, która się nazywa pomocnictwo i która jest zagrożona taką samą karą jak sprawstwo.

1. Proszę więc powiedzieć nam jakie - podać konkretny art. Kodeksu Karnego :)

PostNapisane: 3 sie 2011, o 20:09 

PiotrWyrwa napisał(a):
dobrze wykształconego Prezesa, który ukończył AE w Krakowie, który miał prawie 10 letnie doświadczenie w instytucjach bankowych i para-bankowych.

I brak pojęcia o żeglarstwie...czyż nie?

PostNapisane: 3 sie 2011, o 20:11 

Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Carlo napisał(a):
Podonie nienormalnym jest jak i to, gdy " młody chłopak ogłasza się ze swoimi usługami paniom. podaje wiek wzrost wagę i długosc penisa"

Czy ja wiem czy he he tylko paniom? Coś w tym ogłoszeniu musiało znaczyć stwierdzenie: "jestem pasywny". :lol:

Musiał być wtedy zdesperowany, jak nie wyszło w seksbiznesie to zajął się... innym "biznesem"...

PostNapisane: 3 sie 2011, o 20:13 

Cytuj:
I brak pojęcia o żeglarstwie...czyż nie?

1. O żeglarstwie wypadałoby gdyby skipperzy mieli pojęcie,

2. Sprzedawanie czarterów i rejsów nie wymaga żadnej wiedzy. Niestety Panowie, większość firm czarterowych zagranicznych zatrudnia normalnych konsultantów.
Nauczanie się tabelki z cenami i specyfikacji jachtu nie jest trudne.....

3. Temat jest tak prosty, że może to robić każdy.

4. To że może robić to każdy dowiodła chociazby działalność A.N.A.-CHARTER Sp. z o.o.

PostNapisane: 3 sie 2011, o 20:14 

PiotrWyrwa napisał(a):
1. Cóż Panowie jak mawiał Jack Sparrow! Meżczyzna, kobieta, cokolwiek......

2. Każdy ma takie preferencje jak chce:)

3. Tylko jeszcze musicie mieć dowody... Panowie.... na taką realną działalność,:)

A co mam Panu udowadniać. Czy coś Panu zarzuciłem? Odpowiedziałem Panu w ten sam deseń co Pan zaczepił osobę, która w tej chwili nie bierze udziału w dyskusji. Sprowadza Pan rozmowę do rynsztoku to się i z rynsztoku lać będzie.

Cytuj:
1. Proszę więc powiedzieć nam jakie - podać konkretny art. Kodeksu Karnego :)

Pomocnictwo - art 18 paragraf 3, oraz art. 19 kk
Czerpanie korzyści art 204 paragraf 2

Jak prawnik powinien Pan to wiedzieć lub umieć znaleźć.

Ostatnio edytowano 3 sie 2011, o 20:21 przez Carlo, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 3 sie 2011, o 20:16 

Napisał Barbital,

Cytuj:
Czy ja wiem czy he he tylko paniom? Coś w tym ogłoszeniu musiało znaczyć stwierdzenie: "jestem pasywny". :lol:

Musiał być wtedy zdesperowany, jak nie wyszło w seksbiznesie to zajął się... innym "biznesem"...

1. Proszę Pana a co jest złego w uprawianiu sexu na lewo i prawo z kim się ma ochotę....żeglarze to wesoły naród.

2. Jeszcze raz powtórze słowa pirata Jacka Sparrowa, mężczyzna, kobieta , cokolwiek...

PostNapisane: 3 sie 2011, o 20:19 

PiotrWyrwa napisał(a):
O żeglarstwie wypadałoby gdyby skipperzy mieli pojęcie,

Zdaje się że jako skipper miał Pan z nimi umowę??

PiotrWyrwa napisał(a):
większość firm czarterowych zagranicznych zatrudnia normalnych konsultantów.

PostNapisane: 3 sie 2011, o 20:20 

PiotrWyrwa napisał(a):
1. Proszę Pana a co jest złego w uprawianiu sexu na lewo i prawo z kim się ma ochotę....żeglarze to wesoły naród.

2. Jeszcze raz powtórze słowa pirata Jacka Sparrowa, mężczyzna, kobieta , cokolwiek...

Ależ ja nie twierdzę że coś jest w tym złego. Przecież to takie kolorowe, tęczowe życie... :D

PostNapisane: 3 sie 2011, o 20:20 

Cytuj:
Pomocnictwo - art 18 paragraf 3, oraz art. 19 kk
Czerpanie korzyści art 204 paragraf 2

Jak prawnik powinien Pan to wiedzieć lub umieć znaleźć.

1. Sutenerstwo polega na czerpaniu korzyści majątkowych z prostytucji. W czystej postaci sutenerstwu nie towarzyszy ani kuplerstwo, ani stręczycielstwo, zaś korzyści osiągane przez sutenera są mu udzielane dobrowolnie przez osobę uprawiającą prostytucję. Natomiast sutenerstwo, charakterystyczne na przykład dla przestępczości zorganizowanej, stanowi z zasady "dopełnienie" stręczycielstwa i kuplerstwa oraz łączy się z reguły z rzeczywistym wyzyskiem osoby (osób) czerpiących dochody z prostytucji (zabieranie znacznej części dochodów, szantaż, przemoc fizyczna).

2. Proszę spojrzeć na wcześniejszą wypowiedz naszego kolegi, który wskazywał Panu kiedy księgowy może ponieść odpowiedzialność...

PostNapisane: 3 sie 2011, o 20:22 

Proszę Pana. Sugeruję zajrzeć w orzecznictwo Sądów, a nie filozofować.

PostNapisane: 3 sie 2011, o 20:23 

Aczkolwiek nie wynika to wprost z opisu ustawowego, nie należy uważać za sutenerstwo sytuacji, gdy osoba czerpiąca korzyści majątkowe z uprawiania prostytucji przez inną osobę ma po temu prawnie uzasadnione roszczenie. Na przykład nie może być uznana za sutenera pomoc domowa zatrudniona przez prostytutkę, jej kosmetyczka, kierowca itp. - nawet jeżeli osoby te wiedzą doskonale, jaka jest "profesja" ich chlebodawczyni. Podobnie nie można uznać za sutenera osoby czerpiącej korzyści majątkowe z uprawiania prostytucji przez inną osobę, gdy na prostytutce ciąży wobec beneficjenta obowiązek alimentacyjny. W sytuacjach takich doktryna przyjmuje zachodzenie tzw. pozaustawowej okoliczności wyłączającej bezprawność (zob. J. Makarewicz, Kodeks..., s. 493; M. Filar, Przestępstwa seksualne..., s. 130; J. Skupiński (w:) System..., s. 245-246).

Jeszcze pare cytatów z LEXA panie Piotrze Kalinowski

PostNapisane: 3 sie 2011, o 20:26 

Podziękował : 779
Otrzymał podziękowań: 1679
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
PiotrWyrwa napisał(a):
Będę dochodził moich praw na drodze prawnej,

Piotrze Wyrwa, czekam w takim razie na pozew.

PiotrWyrwa napisał(a):
Zakładam, że jest Pan człowiekem świadomym swych czynów, więc okoliczności łagodzących nie widzę.

Założenie jest jak najbardziej słuszne.
A co do okoliczności łagodzących to nie Ty będziesz się wypowiadał tylko sąd, i z pewnością nie w sprawie cywilnej. No chyba że zamierzasz wytoczyć mi proces karny?
Powiadom prokuraturę - kto wie. Może jakiś prywatny akt oskarżenia?

PiotrWyrwa napisał(a):
Zakładam, że będzie Pan stawał przed Sądem z tą samą butą, którą Pan tu prezentuje.

Nie ma czegoś takiego jak buta w moim stosunku do Ciebie. Jest zupełnie coś innego.

PostNapisane: 3 sie 2011, o 20:28 

Pan Marek Tereszewski napisał

Cytuj:
Piotrze Wyrwa, czekam w takim razie na pozew.

PiotrWyrwa napisał(a):
Zakładam, że jest Pan człowiekem świadomym swych czynów, więc okoliczności łagodzących nie widzę.

Założenie jest jak najbardziej słuszne.
A co do okoliczności łagodzących to nie Ty będziesz się wypowiadał tylko sąd, i z pewnością nie w sprawie cywilnej. No chyba że zamierzasz wytoczyć mi proces karny?
Powiadom prokuraturę - kto wie. Może jakiś prywatny akt oskarżenia?

PiotrWyrwa napisał(a):
Zakładam, że będzie Pan stawał przed Sądem z tą samą butą, którą Pan tu prezentuje.

Nie ma czegoś takiego jak buta w moim stosunku do Ciebie. Jest zupełnie coś innego.

1. Proszę Pana będą dwie sprawy do wyboru i koloru - jedna cywilna druga karna.

PostNapisane: 3 sie 2011, o 20:31 

Czemu Pan W. wprost emanuje wiedzą na temat prostytucji i sutenerstwa? Czyżby hmm... I te ogłoszenia "matrymonialne"... Kolejny wątek w bogatym życiu i działalności Pana W... :D

PostNapisane: 3 sie 2011, o 20:35 

Przez korzyść majątkową trzeba rozumieć absolutnie każde przysporzenie w majątku, uniknięcie lub zmniejszenie strat oraz obniżenie zadłużenia. W przypadku art. 204 § 2 KK chodzi oczywiście nie o każdą otrzymaną od prostytutki lub dzięki niej korzyść, ale o taką tylko, którą pozostaje w związku z uprawianiem przez nią prostytucji. Sprawca musi mieć nie tylko świadomość tego związku, musi mieć zamiar wykorzystania go. [Komentarz Wąsek]

prowdzenie Księgowości domu publicznego jest ułatwianiem prostytucji

10. Na gruncie art. 208 KK z 1932 r., SN wywiódł, że zamierzona korzyść materialna wcale nie musi pozostawać w bezpośrednim związku z ułatwieniem nierządu, ponieważ ten związek przyczynowy może mieć charakter pośredni (wyr. SN z 29.9.1936 r., III K 1018, Zb. Orz. SN 1937, Nr 2, poz. 71). - [Wąsek Komentarz]

Prawo karne to nie tępe czytanie przepisów, tutaj potrzeba znacznie szerszego spojrzenia. Ja znam sprawy zakończone, Pan teoretyzuje.

A przecież nie o tym tu rozmawiamy, tylko o firmie ANA Charter czyż nie?:>
Więc wróćmy do tematu....

Ostatnio edytowano 3 sie 2011, o 20:42 przez Carlo, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 3 sie 2011, o 20:38 

Barbital napisał

Cytuj:
Czemu Pan W. wprost emanuje wiedzą na temat prostytucji i sutenerstwa? Czyżby hmm... I te ogłoszenia "matrymonialne"... Kolejny wątek w bogatym życiu i działalności Pana W... :D

1. Proszę Pana posiadam taki program, który nazywa się LEX jest tam całe orzecznictwo, komentarze i wszystkie polskie ustawy...... wystarczy sobie kliknąć i wyskakuje np. wątek sutenerstwo,

2. Jasne?

3. Jego wartość to około 3000 butelek piwa zakładając że butelka jest po 4 PLN (nie wiem bo nie pije)

Piotr Kalinowski napisał:

Cytuj:
Przez korzyść majątkową trzeba rozumieć absolutnie każde przysporzenie w majątku, uniknięcie lub zmniejszenie strat oraz obniżenie zadłużenia. W przypadku art. 204 § 2 KK chodzi oczywiście nie o każdą otrzymaną od prostytutki lub dzięki niej korzyść, ale o taką tylko, którą pozostaje w związku z uprawianiem przez nią prostytucji. Sprawca musi mieć nie tylko świadomość tego związku, musi mieć zamiar wykorzystania go. [Komentarz Wąsek]

prowdzenie Księgowości domu publicznego jest ułatwianiem prostytucji

10. Na gruncie art. 208 KK z 1932 r., SN wywiódł, że zamierzona korzyść materialna wcale nie musi pozostawać w bezpośrednim związku z ułatwieniem nierządu, ponieważ ten związek przyczynowy może mieć charakter pośredni (wyr. SN z 29.9.1936 r., III K 1018, Zb. Orz. SN 1937, Nr 2, poz. 71). - [Wąsek Komentarz]

Prawo karne to nie tępe czytanie przepisów, tutaj potrzeba znacznie szerszego spojrzenia. Ja znam sprawy zakończone, Pan teoretyzuje.

A przecież nie o tym tu rozmawiamy, tylko o firmie ANA Charter czyż nie?:>
Więc wróćmy do tematu....

i proszę to zestawić z tym postem Pana Aleksandra Twardowskiego

Cytuj:
Podziękował : 27
Otrzymał podziękowań: 3
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Pozwolę sobie wtrącić swoje (być może nieproszone) 3 grosze w skrócie.
Otóż biuro rachunkowe, doradca podatkowy prowadzący księgi przedsiębiorcy (podatnika) odpowiada za ich prawidłowość tzn prowadzenie zgodnie z obowiązującymi przepisami (Rozdział 8a Usługowe prowadzenie ksiąg rachunkowych ustawy z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości, art. 36 i 42 ustawy z dnia 5 lipca 1996 r. o doradztwie podatkowym), nie może odpowiadać natomiast za ich rzetelność, gdyż dokonuje zapisów na podstawie dowodów źródłowych dostarczonych i zatwierdzonych przez przedsiębiorcę. Pociągnięcie do odpowiedzialności karnej osoby prowadzącej księgi może być dokonane na podstawie art. 9 par. 3 ustawy z dnia 10 września 1999 r. Kodeks karny skarbowy, ale sprawstwo lub uczestnictwo trzeba udowodnić. Zatem księgowy z certyfikatem lub doradca podatkowy może być pociągnięty do odpowiedzialności na równi ze sprawcą, pod warunkiem, że zostanie mu udowodnione, iż był świadomy popełnienia czynu zabronionego, lub wręcz nim kierował. Księgowy (doradca podatkowy) nie ma żadnego wpływu na poczynania przedsiębiorcy (podatnika), jedynie może zwracać uwagę (wskazywać) na nieprawidłowości, ale nie może niczego nakazać ani zalecić.
Wniosek, wieszanie "zdechłych psów" na biurze rachunkowym jeśli zachowało wszelkie zasady prawne, jest mylne i nieuzasadnione, a jeśli jest prowadzone w tej sprawie dochodzenie, co najmniej przedwczesne. Kierowanie zarzutów do osoby niewinnej może spowodować z jej strony odwet w postaci pozwu cywilnoprawnego o "pomówienie", co może być przykre dla osoby wyrażającej bezpodstawnie negatywne opinie.

Aleksander Twardowski
doradca podatkowy 00953
członek zarządu d/s podatkowo-prawnych
Łódzkiego Konsorcjum Doradców Podatkowych i Prawnych sp. z o. o. w Łodzi

PostNapisane: 3 sie 2011, o 20:45 

Już Panu odpowiedziałem. Ma Pan to w tym poście - świadomość księgowego, że obsługuje agencję towarzyską jest wystarczająca.
Znam sprawy z autopsji, a nie tylko z komentarzy którymi nota bede również dysponuję, lepszej jakości niż Lex zupełnie na marginesie.

Niech Pan nie ucieka od tematu.

PostNapisane: 3 sie 2011, o 20:48 

Podziękował : 779
Otrzymał podziękowań: 1679
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
PiotrWyrwa napisał(a):
Proszę Pana będą dwie sprawy do wyboru i koloru - jedna cywilna druga karna.

Nie wiem której mam się bardziej bać. Ale chyba karnej, bo to oznacza, że grozi mi wyrok więzienia, może wybłagam jakoś zawieszenie wykonania kary. Ale i tak będę figurował w rejestrze skazanych.
Jest może na forum jakiś adwokat, który zgodzi się wyciągnąć mnie z tej kabały w jaką się wplątałem.

PostNapisane: 3 sie 2011, o 20:48 

Cytuj:
Już Panu odpowiedziałem. Ma Pan to w tym poście - świadomość księgowego, że obsługuje agencję towarzyską jest wystarczająca.
Znam sprawy z autopsji, a nie tylko z komentarzy którymi nota bede również dysponuję, lepszej jakości niż Lex zupełnie na marginesie.

Niech Pan nie ucieka od tematu.

1. No cóż, skoro zamiar ewentualny jest dla Pana jednoznaczny z zamiarem kierunkowym......to jak w tej piosence "kto nie z nami ten przeciw nam"....

2. Uprzejmie prosiłbym, aby pomogł mi Pan i wytłumaczył forumowiczom na czym polega zamiar ewentualny i zamiar kierunkowy....

PostNapisane: 3 sie 2011, o 20:49 

Ciekawe czy w pamiętnym roku 2002 kiedy to Pan W. miał te 19cm też prowadził księgowość własnej "firmy" świadczącej usługi seksualne (nawiązuję do poszukiwań sponsora)? :)

PostNapisane: 3 sie 2011, o 20:51 

Barbital napisał

Cytuj:
Ciekawe czy w pamiętnym roku 2002 kiedy to Pan W. miał te 19cm też prowadził księgowość własnej "firmy" świadczącej usługi seksualne (nawiązuję do poszukiwań sponsora)? :)

1. Nierząd w Polsce jest nieopodatkowany.....niestety to nie Holandia:)

PostNapisane: 3 sie 2011, o 20:51 

PiotrWyrwa napisał(a):
2. Uprzejmie prosiłbym, aby pomogł mi Pan i wytłumaczył forumowiczom na czym polega zamiar ewentualny i zamiar kierunkowy....

Nie ma znaczenia dla karalności.

Ale czy ma to coś wspólnego z Pańską sprawą? :>

PostNapisane: 3 sie 2011, o 20:53 

Cytuj:
Nie ma znaczenia dla karalności, cytowałem wyżej wyrok SN

Ale czy ma to coś wspólnego z Pańską sprawą? :>

Czyli wg. Pana kierowca prostytutki czerpie korzyści z jej nierządu i jest przestępcą?

Pytam i proszę o dobrze uargumentowaną odpowiedź - jeśli można.

PostNapisane: 3 sie 2011, o 20:56 

To posiedźcie sobie jeszcze w rynsztoku, wrócę do dyskusji jak będzie na temat. Na razie Pan Piotr teoretyzuje o burdelach nie mając pojęcia o praktyce Sądów i formułowaniu zarzutów przez prokuraturę w tym zakresie. No i oczywiście próbuje mnie wpuścić w dyskusję o podstawach prawa, dalej nie mając pojęcia czy mają znaczenie dla karalności.

Wszystko byle odwrócić uwagę od meritum.

Wrócę jak już się wystrzelacie z swojej przeszłości i innych zamiłowań.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona