Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 12 sie 2025, o 08:54

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 gru 2011, o 10:17 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Cape napisał(a):
AndRand napisał(a):
zdejmuje się z trudno dostępnych szlaków łańcuchy i zostawia tylko haki, po których można przejść mając uprząż alpinistyczną

Plus stalowe liny. Tak są skonstruowane via ferraty. Taka konstrukcja zabezpieczeń ma zadanie podnieść bezpieczeństwo, a nie ograniczać dostęp. Ta informacja w celach edukacyjnych.

Tak w celach edukacyjnych to niech on góry odwiedzi, skoro twierdzi, że "się nie egzekwuje". Via ferraty są tak skonstruowane, i świetnie gdyby się u nas pojawiły tylko powiedz mi Krzysztofie gdzie, wbrew temu co twierdzi AndRand, tak w Polsce zrobiono?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2011, o 10:37 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Yigael napisał(a):
tylko powiedz mi Krzysztofie gdzie, wbrew temu co twierdzi AndRand, tak w Polsce zrobiono?

W Polsce w/g moich informacji, nigdzie. Ale Słowacy tak zaczęli zabezpieczać szlaki. Np w Tatrach Niżnych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2011, o 10:38 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Cape napisał(a):
Gwoli sprawiedliwości. W Czechach ratownictwo górskie jest gratis ! Odpłatność wprowadzili Słowacy z jednoczesną możliwoscią ubezpieczenia. Koszt 0,60 euro za dzień.

Zwracam honor Czechom, okazuje się, że barbarzyńcami są Słowacy :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2011, o 10:59 

Cape napisał(a):
Yigael napisał(a):
tylko powiedz mi Krzysztofie gdzie, wbrew temu co twierdzi AndRand, tak w Polsce zrobiono?

W Polsce w/g moich informacji, nigdzie. Ale Słowacy tak zaczęli zabezpieczać szlaki. Np w Tatrach Niżnych.

Otóż to. A są w Polsce /w Słowackich Wysokich Tatrach zresztą też/ miejsca gdzie usunięcie kilku klamer i paru metrów łańcucha drastycznie ograniczyłoby tłok i odsiało wszystkich klapkowiczów z eksponowanych szlaków w partiach szczytowo graniowych. Tylko nikt nie ma odwagi.

PS A karty taternika się sprawdza i ładuje mandaty. Wszystko dla bezpieczeństwa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2011, o 12:42 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 22
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Chyba się pomyliłem i wszedłem na jakieś forum taternicze.
Koledzy - czymcie się tematu tego wątku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2011, o 13:46 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
czymają się
Czy w temacie jest napisane, że żeglarskich? :)

BTW: ponieważ stosunek do wędrowania/wspinania się po górach ma dokładnie to samo podłoże jak do żeglowania, jeśli chodzi o zezwalanie/zabranianie - to myślę że akurat koledzy dyskutują jak najbardziej na temat. Zdecydowanie bardziej niż w wielu innych wątkach. A, że analogie im wyszły na dwie strony - cóż, tak bywa w dyskusjach

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2011, o 13:50 

Banan napisał(a):
Chyba się pomyliłem i wszedłem na jakieś forum taternicze.

Generał Mariusz Zaruski, twórca TOPR i polskiego żeglarstwa. Czyli jest to to samo :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2011, o 13:59 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Yigael napisał(a):
PS A karty taternika się sprawdza i ładuje mandaty. Wszystko dla bezpieczeństwa.

Nie ma już Karty Taternika - nie ma obowiązku posiadania formalnie nadanych uprawnień, nie ma obowiązku przynależności klubowej. Wpis do książki wyjść - i nawet tego nie ma dla udostępnionych rejonów Tatr Zachodnich. Za brak karty nikt mandatu nie właduje. Ubezpieczenie od działalności górskiej to jedyny kwit, który warto posiadać aby nie wpakować się w finansowe tarapaty, kiedy np. ze ściany wyjmie cię śmigło.

Pozdrawiam
Marek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2011, o 16:54 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Cape napisał(a):
Słowacy z jednoczesną możliwoscią ubezpieczenia. Koszt 0,60 euro za dzień.

To jeszcze gwoli ścisłości, w Polsce za wstęp do TPN pobierana opłata za każdy dzień pobytu na terenie parku. Część tej opłaty wędruje do TOPR.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2011, o 17:23 

Marxx napisał(a):
Yigael napisał(a):

Nie ma już Karty Taternika - nie ma obowiązku posiadania formalnie nadanych uprawnień, nie ma obowiązku przynależności klubowej. Wpis do książki wyjść - i nawet tego nie ma dla udostępnionych rejonów Tatr Zachodnich. Za brak karty nikt mandatu nie właduje. Ubezpieczenie od działalności górskiej to jedyny kwit, który warto posiadać aby nie wpakować się w finansowe tarapaty, kiedy np. ze ściany wyjmie cię śmigło.

Pozdrawiam
Marek

Na powierzchni tak a w jaskiniach? Patrz strona TPN'u. Problem polega na tym, że Jakoś ta pełzająca liberalizacja - obowiązkowa karta taternika / obowiązkowa przynależność klubowa / obowiązkowy wpis nie zwiększa ilości wypadków. A w górach całkiem liberalnych też nie ma rzezi. Tak jak na pływach u Monii się ludzie masowo nie topią. Co dowodzi tylko i wyłącznie bezsensowności zezwoleń i uprawnień na aktywność rekreacyjno-turystyczną czy sportową ze szczególnym uwzględnieniem oddawania egzaminów i szkolenia w ręce leśnych dziadków, dla których stanowi to wyłączne źródło utrzymania. Potem mamy takie kwiatki jak porady jak zdać "rozbójnika" na rejsymorskie.net - pozwól, że zacytuję w całości:

"Porady:
- rozbójnik to już raczej formalność, choć można i tego nie zdać. Zwykle pytania są proste i dotyczą zagadnień bezpieczeństwa i przepisów, raczej wyłącznie MPZZM, zwykle sformuowane są w następujący sposów:"Co by Pan/Pani zrobił/a, gdyby..." choć np. miałem pytanie : "proszę wymienić rodzaje kotwic i powiedzieć i ich wadach i zaletach" - nie jest to trudnie pytanie, należy jednak powtórzyć każdy przedmiot. - należy się ładnie ubrać( marynarka conajmniej...)
- gdy komisja się pyta o nasze upodobania pod względem jachtów: tych zagranicznych np. w Chorwacji a naszych, należy mimo odmiennych zdań powiedzieć, że wolimy nasze polskie jachty i żeglowanie po bałtyku, choć np. nie ukrywacie, ze jachty na zachodzie są lepiej wyposażnone itp. W sumie jeżeli mamy zamiar zdać patent j.st.m a tym bardziej kapitana, a wolimy pływać na Chorwackich czy Greckich Bavariach, SunSchinach czy innych tego typu "mydelniczkach", przeczymy samemu sobie. Przecież po to robimy j.st.m by móc prowadzić polskie jachty na Bałtyku, a nie opalać dupę wśród wysp...
- lepiej iść na początku, mniej zdążymy się zestresować."

Jak to się ma do bezpieczeństwa czegokolwiek?

PS A via ferrat w naszych Tatrach się nie mogę doczekać - to by realnie zwiększyło bezpieczeństwo bez żadnych papierów i zakazów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2011, o 17:27 

O zniesienie obowiązku posiadania karty taternika (powierzchniowego) ZTCP występował Polski Związek Alpinistyczny,..... taka drobna różnica między związkiem wspinaczy i związkiem (we własnym mniemaniu) żeglarzy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2011, o 17:48 

@ Carlo tak i nie. PZA optował za zniesieniem Karty Taternika i wprowadzeniem obligatoryjnej przynależności klubowej AFAIR. Czas nawet jakiś tak to działało. Ale fakt, że różnica w parciu na naszą kasę obu organizacji nieporównywalna na niekorzyść PZŻ. W górach raczej lobby leśno-parkowe robi za złego policjanta.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2011, o 20:32 

Podziękował : 20
Otrzymał podziękowań: 11
Uprawnienia żeglarskie: k.j
Witam szanownych Forumowiczów. Widzę, że dyskusja wspaniale odjeżdża od zadanego tematu.
Od razu dopytam: Czy nie powinno wprowadzić się w trybie pilnym z mocy ustawy jaśnie panującego sejmu RP obowiązkowych patentów narciarza zjazdowego? Mam gotowe rozwiązania:
Podział główny: narciarz nizinny, wyżynny, górski, alpejski. - to ze względu na wysokość npm.
Podgrupa:narciarz: niebieski, czerwony, czarny - od stopnia trudności tras. Razem daje to 12 tygodniowych kursów, 12 egzaminów i 12 obowiązkowych patentów do zaliczenia i opłacenia.
Kursy organizują tylko licencjonowane firmy działające na podstawie koncesji wydanej przez właściwego ministra. Egzaminy na patenty narciarskie prowadzą tylko Wojewódzkie Ośrodki Egzaminowania Narciarza. Warunkiem otrzymania patentu jest: ukończenie kursu, zdanie przed Państwową Komisją Egzaminacyjną egzaminu teoretycznego i praktycznego, przedstawienie zaświadczenia o stanie zdrowia wydanego tylko przez uprawnionego lekarza. W/w zaświadczenie wydaje się po zaliczeniu testu Coopera i analizie wyników badań moczu, krwi, RTG klatki i czaszki, Wassermana i testu na HIV. Świadectwo zdrowia ważne przez 2 lata. Uprawianie narciarstwa bez patentu jest przestępstwem przeciwko zdrowiu lub życiu i podlega ściganiu z urzędu i jest zagrożone karą pozbawienia wolności od roku do lat 3. Z obowiązku odbycia kary zwalnia kaucja w wysokości Gromosława C.
I to wszystko w trosce o obywatela. :roll: W ubiegłym sezonie odnotowano 4000 wypadków narciarskich
-----------------------------------
Z żeglarsko-narciarskim pozdrowieniem
Wojtek Szopa
P.S
Oczywiście liczę na poparcie i etat kierownika ośrodka :DD

www.pro-skippers.com/skipper/213

Ostatnio edytowano 1 gru 2011, o 20:42 przez szopen65, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2011, o 20:36 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Stara Zientara napisał(a):
AndRand napisał(a):
No właśnie tego się obawiam - z jednej strony "pływać każdy może", a z drugiej niedługo pewnie obowiązkowy zjazd do brzegu jak lampy ostrzegawcze na jeziorach zabłysną...

No właśnie - niewiele rozumiesz.
Te światła ostrzegawcze to jest następny etap ubezwłasnowolniania obywatela.

Bez obowiązkowych szkoleń i egzaminów się potopią!
Nie pomogło? Dalej się topią?
To teraz światła nakazujące powrót do brzegu na Mazurach, gdy w Warszawie jest burza.

I każdy urzędnik może powiedzieć, że o obywatela zadbał...

AndRand, dla mnie EOT - cytując klasyka: "... a ja wytrzymam". :)

Ale to przecież logiczne - skoro mogą pływac wszyscy, to znaczy że się potopią i trzeba założyć światła ostrzegawcze, bo przecież nie wiedzą, ze trzeba patrzeć w niebo... :/
Jedno jest konsekwencją drugiego.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2011, o 20:42 

@ Szopen65
I wprowadzono zakaz spożywania grzańca, kontrole alkomatem na stokach a o mało co byłby nakaz jazdy w kaskach. Ty tu sobie podśmiechujki a skończy się jak z jajami z 2004 o odsuwaniu po 2012 bojek na Mazurach na 15 metrów od pomostów. To się może sprawdzić - miejmy tylko nadzieję, że uprawnienia czerwonego narciarza carvingowego da się przepisać na uprawnienia snowboardowe bez kursu i egzaminu - wyłącznie po uiszczeniu opłaty i z 30 dniowym oczekiwaniem na dokument!

PS Czy uprawniony inspektor PZN nadał już klasę twoim wiązaniom?

Ostatnio edytowano 1 gru 2011, o 20:54 przez Były user, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2011, o 20:47 

AndRand napisał(a):
Ale to przecież logiczne - skoro mogą pływac wszyscy, to znaczy że się potopią i trzeba założyć światła ostrzegawcze, bo przecież nie wiedzą, ze trzeba patrzeć w niebo... :/

Tiaaa Ci na Mazurach w 2007 r. to sami bez patentów się potopili.... pitolisz Panie głupoty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2011, o 20:52 

Podziękował : 2355
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
AndRand napisał(a):
Jedno jest konsekwencją drugiego.
Logika to bardzo trudna gałąź nauki jest! Myślenie logiczne - jak widać z powyższego cytatu - też!

:-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2011, o 20:55 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2702
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Marek napisał(a):
Myślenie logiczne

To nie myślenie logiczne - to przypisywanie innym własnych cech charakteru.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2011, o 20:57 

Podziękował : 20
Otrzymał podziękowań: 11
Uprawnienia żeglarskie: k.j
-------------------------------------------------------------------
Oczywiście sprzęt podlega corocznej kontroli w Okręgowej Stacji Kontroli.
Użytkownik zobowiązany jest przedstawić odpowiednim organom aktualny hologram naklejony w widocznym miejscu oraz Kartę Kontroli Sprzętu z aktualnym wpisem dopuszczającym i dowodem opłaty. Brak w/w jest wykroczeniem podlegającym karze grzywny od 50 do 1000zł w zależności od ceny det. kontrolowanego sprzętu.

z narciarsko-żeglarskim pozdrowieniem
Wojtek Szopa

www.pro-skippers.com/skipper/213

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2011, o 21:01 

pierdupierdu napisał(a):
Tyle faktów. I do nich się ograniczę.
Nie wiem jak inni, ale ja nie mam zamiaru dyskutować z kłamcą i konfabulatorem.

No no, Pierdupierdu, nie rozpędzaj się bo wyjdziesz na mitomana. W zasadzie dla mnie to już nim jesteś.

Na tej samej stronie WOPR iwdać, że baza w Mikołajkach, o zakresie działania:
jezioro Seksty,
jezioro Śniardwy
jezioro Bełdany
jezioro Nidzkie
jezioro Mikołajskie
jezioro Ryńskie
jezioro Tałty
jazioro Tałtowisko
jezioro Kotek Wielki
jezioro Szymon
jezioro Szymoneckie
kanał Tałcki
kanał Mioduński
kanał Szymoński
obsługuje ten akwen 5 motorówkami stacjonującymi w Mikołajkach. W ciągu ok. 10 lat pływania tam w lecie widziałem poza Mikołajskim ich może raz.
Jeśli chodzi o policję - każda z pięciu komend (w Węgorzewie, Piszu, Iławie, Giżycko i Mikołajkach) ma po jednej sztuce nowoczesnej łodzi patrolowej:
http://www.wfosigw.olsztyn.pl/index.php ... ll_ident=1

PROPONUJĘ WIĘC PIERDUPIERDU, ŻEBYŚ ODSZCZEKAŁ TO CO NAPISAŁEŚ BO TAKIE SĄ FAKTY
--------------------------------------------------------------------

A co do ubezpieczenia... nie rozumiem dlaczego poszerzone ubezpieczenie na wspinaczkę, freeriding, downhill rowerowy, paralotnie czy bungeejumping jest ok, a jakiekolwiek ubezpieczenie od ratowania wodnego to barbarzyństwo?

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

szopen65 napisał(a):
-------------------------------------------------------------------
Oczywiście sprzęt podlega corocznej kontroli w Okręgowej Stacji Kontroli.
Użytkownik zobowiązany jest przedstawić odpowiednim organom aktualny hologram naklejony w widocznym miejscu oraz Kartę Kontroli Sprzętu z aktualnym wpisem dopuszczającym i dowodem opłaty. Brak w/w jest wykroczeniem podlegającym karze grzywny od 50 do 1000zł w zależności od ceny det. kontrolowanego sprzętu.

z narciarsko-żeglarskim pozdrowieniem
Wojtek Szopa

O ile mnie pamięć nie myli, jadąc na narty wykupiłem ubezpieczenie, ok.20 zł za tydzień.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2011, o 21:08 

AndRand napisał(a):
Poza tym jak przywieje to na Mazurach jest zdaje się jedna motorówka ratunkowa -

Mógbyś się zdecydować, ile tych motorówek jest ? :lol:

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

AndRand napisał(a):
obsługuje ten akwen 5 motorówkami stacjonującymi w Mikołajkach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2011, o 21:10 

AndRand napisał(a):
A co do ubezpieczenia... nie rozumiem dlaczego poszerzone ubezpieczenie na wspinaczkę, freeriding, downhill rowerowy, paralotnie czy bungeejumping jest ok,

A jak się nie ubezpieczysz to Cię w Polsce ratować nie będą?

AndRand napisał(a):
nie rozumiem

Da się zauważyć.

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Cape napisał(a):

I odszczekać!

Kiedyś obowiązek był pod stołem, psim głosem o treści "To co żem rzekł, zełgał żem jak pies" trzykrotnie.

:D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2011, o 21:16 

Cape napisał(a):
AndRand napisał(a):
Poza tym jak przywieje to na Mazurach jest zdaje się jedna motorówka ratunkowa -

jak byłbym pewien to bym napisał, że jestem pewien.

Więc proponuję odszczekać.

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2011, o 21:17 

AndRand napisał(a):
ak byłbym pewien to bym napisał, że jestem pewien

Więc lepiej się upewnić zanim się coś "zełga" :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2011, o 21:18 

Carlo napisał(a):
AndRand napisał(a):
A co do ubezpieczenia... nie rozumiem dlaczego poszerzone ubezpieczenie na wspinaczkę, freeriding, downhill rowerowy, paralotnie czy bungeejumping jest ok,

W Polsce będą, gdzie indziej wystawią później rachunek. W Polsce potrzebuję dla OC i NW.

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Carlo napisał(a):
AndRand napisał(a):
ak byłbym pewien to bym napisał, że jestem pewien

Więc lepiej się upewnić zanim się coś "zełga" :lol:

jak się nie umie czytać to lepiej nie obrażać. Bo potem trzeba odszczekiwać.

Adam Snerg Wiśniewski

Ostatnio edytowano 1 gru 2011, o 21:21 przez AndRand, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2011, o 21:19 

Podziękował : 2355
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Zaraziłem się od Banana.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2011, o 21:20 

Carlo napisał(a):

Będą nie tylko w Polsce, ale również w Alpach i to bezpłatnie na podstawie ubezpieczenia zdrowotnego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2011, o 21:20 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
AndRand napisał(a):
...gdzie indziej wystawią rachunek.

Nie brnij ponownie w tą alejkę... uprzejmie ostrzegam, zanim nazwę to dosadniej. :evil:

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2011, o 21:22 

AndRand napisał(a):
W Polsce będą, gdzie indziej wystawią rachunek.

Gdzie indziej znaczy wszędzie czy tylko w niektórych krajach?? :> Jak wszędzie to skąd czerpiesz taką wiedzę, jakieś źródło, jak tylko w niektórych krajach, to dlaczego uważasz że powinniśmy akurat my iść ich śladem a nie na odwrót? Uzasadnij proszę!

W Szwecji seks ze zwierzętami nie jest karalny. Czy Twoim zdaniem powinniśmy pójść śladem Szwecji?? :>

W Hiszpanii (jak i w niektórych innych krajach) można obcować płciowo z osobą która ukończyła 13 rok życia (w Polsce 15 rok życia). Czy Twoim zdaniem powinniśmy iść ich śladem?? :>
Nota bene w Meksyku i Angoli nawet od 12 roku życia, więc może powinniśmy iść ich śladem ?? :>

BPANMSP

Ostatnio edytowano 1 gru 2011, o 21:29 przez Carlo, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 gru 2011, o 21:22 

AndRand napisał(a):
Na tej samej stronie WOPR iwdać, że baza w Mikołajkach, o zakresie działania:
jezioro Seksty,
jezioro Śniardwy
jezioro Bełdany
jezioro Nidzkie
jezioro Mikołajskie
jezioro Ryńskie
jezioro Tałty
jazioro Tałtowisko
jezioro Kotek Wielki
jezioro Szymon
jezioro Szymoneckie
kanał Tałcki
kanał Mioduński
kanał Szymoński
obsługuje ten akwen 5 motorówkami stacjonującymi w Mikołajkach. W ciągu ok. 10 lat pływania tam w lecie widziałem poza Mikołajskim ich może raz.

Tak się składa, że jedną z ich wodnych karetek pływa latem moja młodsza siostra anestezjolog. Nie opala się pod Gołębiem. Zanim zaczniesz wyzywać innych od mitomanów oddaj prawo jazdy i patent żeglarski - z tak potworną wadą wzroku stanowisz zagrożenie dla otoczenia.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna strona