Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 18:53

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 gru 2011, o 02:55 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Ketiw napisał(a):
Teraz przydałbyś się na Aiginie. Nie kręcisz się tam gdzieś w pobliżu ? :)
Chwilowo kręcę się po Pradze :lol: Ale - któż to wie? Kapitan strzela, Armator kule nosi :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2011, o 07:16 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Jestem bardzo wdzięczny Wam za wypowiedzi. W większości popierających żeglugę z małymi dziećmi.

Jeden z anonimowych uczestników forum podał nam bardzo merytoryczny link:

http://www.siz.org.pl/dziecko/dziecko.html

Podziękowałem za to.

Był to bowiem bardzo fajny tekst z jednym wyjątkiem.
Skądinąd bardzo szanowany, jak myślę, nie tylko przeze mnie k.j. Jaromir Rowiński napisał:

Cytuj:
Na Twoim miejscu zastanowił bym się więc wpierw czy... ..warto. Nic nie ujmując niemowlakom, milusińscy przed ukończeniem pierwszego roku życia są raczej mało, hmm kontaktowi... . Wam - rodzicom nic do wyprawy (poza zmartwieniami i obowiązkami) niemowlak nie wniesie, samo dziecko w tym wieku żadnych pozytywnych doświadczeń nie złapie, po prostu nic nie będzie po tygodniu pamiętać....

Pomimo, że bardzo szanuję kpt. Rowińskiego, pozwolę sobie, bardzo nieśmiało, mieć inne zdanie.
Jeśli natura tak utworzyła człowieka, że przez kilkanaście lat się kształtuje, to znaczy że jest w tym jakiś sens. Dziecko może nie pamiętać tego, ale staje się bardziej opływane. Woda staje się w miarę naturalnym środowiskiem. I to, że buja może stać się ... naturalne. I dziecko może być 'zdziwione', że w domu nie buja...

maciek.k napisał(a):
W Christianso na kilkanaście jachtów zaledwie na kilku nie było dzieci. Na Helu, stanowiliśmy z naszą córą atrakcję.

I na to chciałem zwrócić uwagę. To zawsze zadziwia mnie, gdy pływam poza Polską. Żeglarze na całym świecie (poza małym morskim krajem o linii brzegowej 612km.) pływają rodzinnie. Z dziećmi w każdym wieku. To musi mieć jakiś sens.

Choć oczywiście dostrzegam, że także u nas, zaczyna być coraz normalniej. Coraz częściej żeglarze pływają rodzinnie.

I mam nadzieję, że za 20 lat, Maćku, nie będziesz 'atrakcją' tylko dlatego, ze pływasz z małym dzieckiem...

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2011, o 09:20 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Kuracent napisał(a):
................. bardzo merytoryczny link:

http://www.siz.org.pl/dziecko/dziecko.html

Podziękowałem za to.

Cytuj:
Na Twoim miejscu zastanowił bym się więc wpierw czy... ..warto. Nic nie ujmując niemowlakom, milusińscy przed ukończeniem pierwszego roku życia są raczej mało, hmm kontaktowi... . Wam - rodzicom nic do wyprawy (poza zmartwieniami i obowiązkami) niemowlak nie wniesie, samo dziecko w tym wieku żadnych pozytywnych doświadczeń nie złapie, po prostu nic nie będzie po tygodniu pamiętać....

................. pozwolę sobie, bardzo nieśmiało, mieć inne zdanie.
Jeśli natura tak utworzyła człowieka, że przez kilkanaście lat się kształtuje, to znaczy że jest w tym jakiś sens.
Dziecko może nie pamiętać tego, ale staje się bardziej opływane.

1. Jeżeli uważasz, że kilkumiesięczne dziecko może dzięki przebywaniu na jachcie "stać się bardziej opływane" - to wolno Ci. W końcu tyle już głupot tu nawpisywałeś, że jedno wzruszenie ramion więcej czy mniej jest Ci zapewne doskonale obojętne...
2. Zacytowałeś wyrwany z kontekstu fragment dyskusji sprzed 9 lat, dotyczącej konkretnych osób i konkretnej niepowtarzalnej sytuacji - i pominąłeś te szczegóły. A chodziło o żeglowanie z półrocznym niemowlakiem... To nie fair.
3. Ponadto cytując wyciąłeś znaczącą, główną cześć dłuższej wypowiedzi. To kolejna manipulacja. Wycięty przez Ciebie fragment brzmiał:
Cytuj:
"Zauważ jak łatwo rolą Twojej żony stanie się stała opieka nad berbeciem i pomyśl czy ze swych ról wszyscy będziecie zadowoleni......... . Mam nadzieję że Twoja żona wcześniej żeglowała :-))) Choć z drugiej strony, może rację mają ci którzy piszą: "małe dziecko - mały kłopot" ????
/.../
Rozważ upał, przed którym się nie schowasz, zimno o poranku, konieczność posiadania niezawodnego silnika, ograniczenia w samym żeglowaniu (przechyły, pora dnia, postoje, itd.) zabezpieczenie szybkiego powrotu do domu. Pomyśl o hałaśliwych imprezach w miejscach cywilizowanego postoju, weź też raczej własną wanienkę do hundki, niż sprawdzaj żoną i dzieckiem stan higieny mazurskich pryszniców. O komarach myślałeś...... ?. Będziesz musiał uszczelnić przeciwkomarowo łódkę - chemia przy tym wieku dziecka odpada. Ochrona przed słońcem też się przyda - jakiś tent czy parasol, no i humor - dużo i dobrego weź :-))).
PS. Sami zaczęliśmy pływać z Softem gdy miał 1.5 roku. Od 2 dni, z domem o pół godziny jazdy samochodem, ale bez "gerberów", pampersów, kremów z filtrem, Offa, komórki i innych udogodnień. Było to po prostu wiele lat temu... Nie namawiamy więc Ciebie do zrewidowania planów na podstawie doświadczeń, a jedynie gdybamy i radzimy - rozważ dobrze czy jest po co płynąć, czy już warto .... ? Ahoj!

Na koniec... pytanie... Kuracent -z iloma własnymi dziećmi już żeglowałeś? :evil:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: Kuracent
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2011, o 09:38 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
pierdupierdu napisał(a):
Na koniec... pytanie... Kuracent -z iloma własnymi dziećmi już żeglowałeś? :evil:

To akurat najłatwiejsze pytanie, jakie ktoś mi zadał na tej grupie.

Odpowiedź: zero. - chyba, że o czymś nie wiem ;-)

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2011, o 11:44 

Podziękował : 127
Otrzymał podziękowań: 44
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Kuracent napisał(a):
Skądinąd bardzo szanowany, jak myślę, nie tylko przeze mnie k.j. Jaromir Rowiński napisał:
Cytuj:
Na Twoim miejscu zastanowił bym się więc wpierw czy... ..warto.

W 100% z tym sie zgadzam, jest jeden powod dla ktorego wzialbym niemowlaka na wode - nie miałbym z kim go zostawić. Moim zdaniem, taki maluch bardziej doceni kontakt z dziadkami a rodzice rejs bez niego :)
Kuracent napisał(a):
I mam nadzieję, że za 20 lat, Maćku, nie będziesz 'atrakcją' tylko dlatego, ze pływasz z małym dzieckiem...

Ty to mi źle życzysz :-) Ja mam nadzieje, ze za 20 lat nie bede plywał z małym dzieckiem :)

Pozdrawiam,
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2011, o 12:50 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
maciek.k napisał(a):
Ja mam nadzieje, ze za 20 lat nie bede plywał z małym dzieckiem :)
O, z góry zakładasz, że dziadek Maciek nie będzie lubił wnucząt? :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2011, o 13:00 

Zbieraj napisał(a):
O, z góry zakładasz, że dziadek Maciek nie będzie lubił wnucząt?

Zakładam, że wnuki się pojawią się w późniejszym czasie ! :)

Pozdrawiam,
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2011, o 13:59 

Podziękował : 277
Otrzymał podziękowań: 266
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Zbieraj napisał(a):
O, z góry zakładasz, że dziadek Maciek nie będzie lubił wnucząt? :lol: :lol: :lol:

Ja w słusznie minionym sezonie rozpocząłem żeglowanie z wnukami. Tyle, że moje są już trochę przerośnięte ;)

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

http://whale.kompas.net.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2011, o 20:55 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Dołączę się do tematu. Czy ktoś używał kamizelki ratunkowej dla 1 rocznego dziecka, jeśli tak to jakiej, chodzi mi o wypowiedzi praktyka .
Jak matka się zgodzi czeka mnie taki rejs w czerwcu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2011, o 22:47 

Wszystko zależy od obwodu klatki. Mój syn mając rok miał ten sam obwód klatki co jego czteroletnia siostra. Przeczytaj wątek gdzie jest wszystko co chcesz wiedzieć:
http://www.zegluj.net/forum_zeglarskie/ ... =58&t=8578
Moim zdaniem pozostaje ci kamizelka ratunkowa z pasem krocznym i uchem za karkiem.
Teraz można to kupić wszędzie. Ja odradzam to co kupiłem w decathonie(tribord), niby wszystko okej, ale zbyt sztywne.

Pozdrawiam,
Maciek

Za ten post autor maciek.k otrzymał podziękowanie od: piotr6
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2011, o 23:56 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
dzięki za odpowiedź ,do tego decathlonu to już się wybierałem...dzieciak nie chciał w niej chodzić czy coś go obcierało?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2011, o 09:39 

Moja córka miała 4 lata i nie wybrzydała, więc jak trzeba było, to nosila, ale oprócz żeglugi w duzym przechyle chodziła w asekuracyjnej z zaimprowizowanym pasem krocznym, bo te kostki są bardzo grube w stosunku do jej wielkości i skutecznie ograniczaja pole widzenia oraz zakres ruchu rąk (przed sobą).
Widzialem masę innych, na zagranicznych dzieciakach i były z czegoś miękkiego ...

Pozdrawiam,
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2011, o 09:52 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
piotr6 napisał(a):
Dołączę się do tematu. Czy ktoś używał kamizelki ratunkowej dla 1 rocznego dziecka, jeśli tak to jakiej, chodzi mi o wypowiedzi praktyka .
Jak matka się zgodzi czeka mnie taki rejs w czerwcu

Crewsaver Supersafe Baby

Pozdrawiam
Marek

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3