Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 12 sie 2025, o 09:06

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 gru 2011, o 15:56 

Podziękował : 20
Otrzymał podziękowań: 11
Uprawnienia żeglarskie: k.j
Reasumując- niewątpliwą i pewną zaletą posiadania patentu jest satysfakcja z posiadania patentu. Całą resztę okrywa lekka mgiełka tajemniczości :D
A tak przy okazji: jest ktoś chętny na patent "Lenia". :lol:
---------------------------------------------------
Pozdrawiam wszystkich "patentowanych"
i "bezpatentowych" też
Wojtek Szopa

www.pro-skippers.com/skipper/213

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2011, o 17:28 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
szopen65 napisał(a):
A tak przy okazji: jest ktoś chętny na patent "Lenia". :lol:

Eeee tam - jak jest jakiś chętny - to mu się nie należy. Bo chętny...:cool:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2011, o 18:21 

Podziękował : 442
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: ż.j.
bury_kocur napisał(a):
plitkin napisał(a):
kilku innych krajach obowiązywały licencje na telefon komórkowy.

A kto pamięta czas przed komórkami, kiedy w Polsce działała sieć telefonów bezprzewodowych - chyba .....
Tak, tak, Panowie ...
Piekne to były czasy...
Pzdr
Kocur rozmarzony wspomnieniami.
ps. Pytanie kontrolne - w jakich latach działała w Polsce taka sieć łączności ?

Pamiętam, miałam okazję z takiego dzwonić

Na przełomie lat 80/90, na pewno, ale dokładnej daty nie znam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2011, o 20:57 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
szopen65 napisał(a):
Reasumując- niewątpliwą i pewną zaletą posiadania patentu jest satysfakcja z posiadania patentu. Całą resztę okrywa lekka mgiełka tajemniczości :D

W sumie też powinno się zrezygnować z praw jazdy, a z pewnością na środki transportu nie mogące zrobić krzywdy samochodom. W końcu to czy ktoś umie parkować i zdał test kompletnie o niczym nie świadczy, więc po co?

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2011, o 21:03 

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 18
Uprawnienia żeglarskie: 24m :)
AndRand napisał(a):
W sumie też powinno się zrezygnować z praw jazdy, a z pewnością na środki transportu nie mogące zrobić krzywdy samochodom. W końcu to czy ktoś umie parkować i zdał test kompletnie o niczym nie świadczy, więc po co?

A ja głupi myślałem, że tak właśnie jest. Na rower czy skuter 50 cm3. Albo ja jestem głupi, albo kto?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2011, o 21:27 

Podziękował : 20
Otrzymał podziękowań: 11
Uprawnienia żeglarskie: k.j
AndRand napisał(a):
szopen65 napisał(a):

Właśnie, jako uczestnik ruchu drogowego dochodzę do wniosku, że patenty na prowadzenie pojazdu wszelkim idiotom wyprzedzającym na podwójnej ciągłej, na trzeciego i przed wzniesieniem, życia im ani przypadkowym ofiarom nie uratują. A więc po co?
P.S.
Stojąc 1/4 wieku temu przed ogromną spycharką jej właściciel zapytał mnie jako przyszłego "woźnicę" nie o prawo jazdy na to ustrojstwo, tylko- "umiesz tym powozić?"
Nie miałem patentu, ale umiałem :D
--------------------------------------
Pozdrawiam wszystkich "patentowanych"
i "nieopatentowanych" też

www.pro-skippers.com/skipper/213

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2011, o 21:28 

kamiljazz napisał(a):
AndRand napisał(a):

A ja głupi myślałem, że tak właśnie jest. Na rower czy skuter 50 cm3. Albo ja jestem głupi, albo kto?

No akurat różnica między skuterem 50ccm a 125 czy 250ccm z punktu widzenia pozostałych użytkowników jest żadna. Można praktycznie tylko sobie zrobić większą krzywdę.

No i rower waży 10kg, a nie tonę.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2011, o 21:32 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2702
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
AndRand napisał(a):
No i rower waży 10kg, a nie tonę.

A jacht waży 10 ton, a nie 20.000 ton

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2011, o 21:34 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Widzisz kamiljazz ja tak samo głupi jestem:)

oczywiście AndRand również stanowczo pomija skalę zagrożeń, która w przypadku motoryzacji jest ogromna i uzasadnia (zgodnie z Konstytucją) ograniczenie wolności obywatela w celu ochrony osób trzecich, a praktycznie nie wystepuje w żeglarstwie.
W całej historii polskiego żeglarstwa morskiego ( ca 90 lat) zginęło coś około 90 osób (średnio 1 osoba rocznie), czyli tyle ile ginie czasem w dwa letnie weekendy na ulicach (albo średnio w 3 miesiące).

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2011, o 21:39 

ale to musimy odfiltrować tylko ofiary wypadków spowodowane przez skutery. Myślę, ze wypadkowość jest znikoma, dość porównywalna, bo i skala porównywalna.
W wypadkach z motocyklami też rzadko kiedy ktoś jest poszkodowany oprócz motocyklistów... więc po co kategoria A?

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2011, o 21:56 

AndRand napisał(a):
No akurat różnica między skuterem 50ccm a 125 czy 250ccm z punktu widzenia pozostałych użytkowników jest żadna. Można praktycznie tylko sobie zrobić większą krzywdę.

No akurat jest różnica. W rozwijanych prędkościach. Bez prawa jazdy można prowadzić skuter (a nawet samochód) 50 cm3, ale... z ograniczoną fabrycznie prędkością maksymalną do, chyba 50 km/h. Pojazd taki, aby miał jakąkolwiek rację bytu, musi być lekki. Mamy więc niezbyt ciężki pojazd rozwijający nieduże prędkości. Bardziej niebezpieczny dla innych ludzi od żaglówki, ale nadal stosunkowo niegroźny w porównaniu do motorka 250 cm3, rozwijającego minimum 100 km/h i ważącego ponad 100 kg. A może być i 200 kg i 130 km/h. Kwadrat prędkości ... coś tam było w szkole podstawowej :)
Albo ja jestem głupi, bo dla mnie różnica jest dziesięciokrotna, albo kto?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2011, o 22:07 

10-ciokrotna... hm... przy całości ważacej 150-200kg w zderzeniu z 1,5-2T samochodem... hmm...
skoro nie jesteś głupi to na pewno znasz jakieś przykłady ofiar z wypadku ze skuterem po stronie pasażerów samochodu i sypniesz z rękawa?

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2011, o 22:15 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Czy na tym forum jest jakiś mod?

Deklaracja:
1. Jestem za wolnością słowa!
2. Jestem przeciwny usuwaniu wypowiedzi, o ile nie wypełniają przesłanek, ujętych w Kodeksie Karnym lub Kodeksie Wykroczeń.
3. Jestem za wyodrębnieniem działu Bicie piany

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2011, o 22:23 

Zbieraju drogi - dla wszystkich poglądów, których akurat nie lubi administrator danego forum stworzono już kategorię - trollowanie. Więc Twoja zasługa translatorska jest niewielka :]

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2011, o 22:25 

AndRand napisał(a):
10-ciokrotna... hm... przy całości ważacej 150-200kg w zderzeniu z 1,5-2T samochodem... hmm...
skoro nie jesteś głupi to na pewno znasz jakieś przykłady ofiar z wypadku ze skuterem po stronie pasażerów samochodu i sypniesz z rękawa?

A piesi to jeszcze występują? Musi od razu ten motocykl w Tira celować?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2011, o 22:40 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2702
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Zbieraj napisał(a):
3. Jestem za wyodrębnieniem działu Bicie piany

W zasadzie całość kwalifikuje się do Hyde Parku.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2011, o 22:54 

kamiljazz napisał(a):
AndRand napisał(a):

A piesi to jeszcze występują? Musi od razu ten motocykl w Tira celować?

nooo... to rowerzysta też może pieszego uszkodzić...

W zasadzie wnioskiem z dyskusji jest - że w zasadzie nie ma jakiejś granicy szkód (szczególnie osób postronnych), od której wymagane są jakiekolwiek patenty/certyfikaty umiejętności. Uprawnień na narty nie ma, na paralotnie czy ULe jest (mimo że postronni prawie nigdy nie bywają ofiarami wypadków), na rower nie ma, na skuter 125ccm jest, na łódkę i kajak nie ma...

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2011, o 03:31 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
AndRand napisał(a):

Ja sypnę. Osobiście byłem świadkiem wypadku w Warszawie.
SKuter wjechał pod samochód, facet na skuterze poleciał ze 2 m. do góry. Kierowca samochodu chciał go ominąć i po tym jak w niego walnął potrącił pieszych oczekujących na przejście (skrzyżowanie). Wszystko się działo przy kinie Femina w DC.

Kolega miał wypadek - walnął autem w słup - motocyklista wyskoczył mu przed autem (motor zawracał, kolega jechał prosto). Kolega chciał uniknąć i spotkał się ze słupem. Motor pojechał spokojnie do domu.

Inny mój kolega jest ortopedą. Swego czasu pełnił ostre dyżury w szpitalu na Lindleya. Raz w tygodniu wypadki całej Warszawy trafiały do nich. W sezonie motocyklowym sporo ofiar z jednośladów trafiało do niego. Trafiały też piesi potrąceni przez samochody albo jednoślady.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2011, o 11:34 

Podziękował : 2355
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
plitkin napisał(a):
Ja sypnę. Osobiście byłem świadkiem wypadku
A o ofiarach na jachtach żaglowych? Też sypniesz? :-)

Próby porównywania nieporównywalnego to gupie som :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2011, o 12:47 

Niezupełnie Marku.
zagrożenia w przypadku skutera są większe niż w żeglarstwie. pomimo tego uznano, że żadne 'prawo jazdy" nie jest koniczne, bo jest ono małe. W takim razie dlaczego wciąż uznaje się, że w żeglarstwie "prawo jazdy" jest konieczne? D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2011, o 13:01 

skipbulba napisał(a):
uznano
skipbulba napisał(a):
uznaje się
Skipciu, kluczem jest właśnie ta uznaniowość.
Kto uznał, kto uznaje?!

Nie ważne co uznano, ważne kto to zrobił!
A akurat o tych, co "uznawają" różne rzeczy w trakcie tworzenia polskiego prawa, to mam zdanie :CENZURA: :CENZURA: :CENZURA: :CENZURA: :CENZURA:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2011, o 13:51 

Jak to kto? Ci, którzy decydują o kształcie prawnym Polski. Parlamentarzyści, rząd, urzędnicy Rady Ministrów itd, itp.
Niestety taka mamy klasę polityczny, taką sobie wybieramy:)
A taką ma naród kalse polityczną na jaką zasługuje. Widać nie zasługujemy na więcej skoro wybieramy jak wybieramy :D
Nie wdając się w politykę 10% narodu zagłosowało na partię, której głównym programem politycznym jest legalizacja marihuany i zdjęcie krzyża w parlamencie, trochę ponad 8% zagłosowało na partię, której progamem jest obrona KRUS i utrzymanie się przy władzy, niecałe 8% zagłosowało na partię, której głównym programem jest legalizacja małżeństw pedałów i wspieranie ekooszołomów, to czego Ty oczekujesz? :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2011, o 14:20 

Podziękował : 779
Otrzymał podziękowań: 1679
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
skipbulba napisał(a):
zagrożenia w przypadku skutera są większe niż w żeglarstwie. pomimo tego uznano, że żadne 'prawo jazdy" nie jest koniczne, bo jest ono małe. W takim razie dlaczego wciąż uznaje się, że w żeglarstwie "prawo jazdy" jest konieczne? D

Tak samo, jak nie jest konieczne uprawnienie do czerpania wody ze studni, czy zbierania grzybów, czy też wielu innych aktywności człowieka, gdzie ofiar jest więcej niż w żeglarstwie.
Odpowiedź jest prosta - jeszcze nie powołano mocą uchwały: Polskiego Związku Amatorów Wody Studziennej, Polskiego Związku Zbieraczy Grzybów i wielu innych.
Ale jak nasi "politycy" dojdą do wniosku, że kolejne posadki dla kolesiów się przydadzą, to ani się obejrzysz i okaże się, że dla Twojego i mojego bezpieczeństwa takie związki powstaną.
Towarzysz Wiesław Kaczmarek w PZŻ-cie ma się dobrze już kolejną kadencję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2011, o 15:35 

Podziękował : 31
Otrzymał podziękowań: 8
Uprawnienia żeglarskie: zeglarz
skipbulba napisał(a):
Nie wdając się w politykę 10% narodu zagłosowało na partię, której głównym programem politycznym jest legalizacja marihuany i zdjęcie krzyża w parlamencie, trochę ponad 8% zagłosowało na partię, której progamem jest obrona KRUS i utrzymanie się przy władzy, niecałe 8% zagłosowało na partię, której głównym programem jest legalizacja małżeństw pedałów i wspieranie ekooszołomów, to czego Ty oczekujesz? :D

Skipciu,

To czego tu dokonałeś to manipulacja w tak czystej postaci, że aż powinna się znaleźć w podręczniku jako przykład. Wymieszałeś konie z krowami, by udowodnić, że wszystko to i tak osły.
Powiedz mi, kogo w tym całym zacnym gronie naszych parlamentarzystów i ministrów obchodzi czy mamy np. pływać obowiązkowo z AIS czy nie? Wygrana jakiej partii/ludzi gwarantowałaby, że przepisy (w tym te dotyczące żeglugi śródlądowej i morskiej) zaczną być dla ludzi, a nie przeciw nim?

danuta tyrowicz

Milczenie to przyjaciel, który nigdy nie zdradza.
Konfucjusz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2011, o 16:01 

Jeanneau napisał(a):
Tak samo, jak nie jest konieczne uprawnienie do czerpania wody ze studni, czy zbierania grzybów, czy też wielu innych aktywności człowieka, gdzie ofiar jest więcej niż w żeglarstwie.
Odpowiedź jest prosta - jeszcze nie powołano mocą uchwały: Polskiego Związku Amatorów Wody Studziennej, Polskiego Związku Zbieraczy Grzybów i wielu innych.
Ale jak nasi "politycy" dojdą do wniosku, że kolejne posadki dla kolesiów się przydadzą, to ani się obejrzysz i okaże się, że dla Twojego i mojego bezpieczeństwa takie związki powstaną.

ORSP i też uważam, że wiele zakazów i nakazów nie ma racjonalnego podłoża. Przyczyna ich powstawania i istnienia, to oprócz tego co napisał Marek Jeanneau, konieczność pokazania, że Związek O Zasięgu Krajowym coś robi, jakieś wyimaginowane strachy i fałszywa dbałość o społeczeństwo jako takie.

Patenty żeglarskie są przykładem, IMHO.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2011, o 17:39 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Marek napisał(a):
Patenty żeglarskie są przykładem

Twierdzę, że nie.
To relikt przeszłości (kiedyś pisałem, czemu to służyło w minionym ustroju), ustawodawca nie umie z tym zerwać bo urzędnicy się boją zmiany i nie maja w niej interesu,a posłowie się na morzu nie znają.
"Związki" to przypadkowa koincydencja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2011, o 19:46 

Podziękował : 142
Otrzymał podziękowań: 90
Uprawnienia żeglarskie: k.j.bałtycki
skipbulba napisał(a):
zagrożenia w przypadku skutera są większe niż w żeglarstwie. pomimo tego uznano, że żadne 'prawo jazdy" nie jest koniczne, bo jest ono małe.

Nie będę się pytał kto i na podstawie czego/jakich badań tak uznał, bo chyba nie jesteś w stanie na to odpowiedzieć. ;)
Roman

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 gru 2011, o 20:45 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Jeanneau napisał(a):
Tak samo, jak nie jest konieczne uprawnienie do czerpania wody ze studni, (...)
Odpowiedź jest prosta - jeszcze nie powołano mocą uchwały: Polskiego Związku Amatorów Wody Studziennej,

O, wypraszam sobie! Już dawno wykazałem, że uprawnienia do czerpania wody są absolutnie niezbędne, ze względu na poważne zagrożenia. Udowodniłem, że studning jest bardziej niebezpieczny niż jachting i nawet podrzuciłem Jego Ekscelencji Panu Ministrowi Rolnictwa gotowy projekt Rozporządzenia:

I co na to Pan Minister Rolnictwa? Już mam zarys odpowiedniego Rozporządzenia:
1. Studnie ogrodzić!
2. Wprowadzić następujące patenty upoważniające do używania studni (szkolenie i egzamin obowiązkowe):
a. Młodszy Użytkownik Studni (w skrócie MUS) - ma prawo obsługiwać wiadro na sznurku.
b. Zaawansowany Użytkownik Studni ( w skrócie ZUS) - ma prawo używania tzw. kulki, czyli drąga z zakręconym hakiem.
c. Starszy Użytkownik Studni (w skrócie SUS) - ma prawo obsługiwać kołowrót.
d. Całkiem Habilitowany Użytkownik Jakichkolwiek Alternatywnych Studni (no, może w tym przypadku nie będziemy posługiwać się skrótem) - ma prawo obsługiwać bez ograniczeń wszelkie urządzenia okołostudzienne łącznie z żurawiem.

Do tego należy powołać jakąś organizację, najlepiej społeczną i powierzyć jej zadania w imieniu administracji państwowej. Mogłaby się ona nazywać:
Wspaniała Rada Zatwierdzająca Uprawnienia Dawane Na Absolutnie Dowolne Urządzenia Praktyczno-Studzienno-Kołowrotowo-Uciągowe.
Skrót jest wprawdzie nieortograficzny, ale w skrótach ortografia nie obowiązuje.

Całość, wraz z udokumentowanym zagrożeniem, znajdziesz tu:
http://www.kulinski.navsim.pl/art.php?id=1080&page=15

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2011, o 10:32 

żaba napisał(a):
Wygrana jakiej partii/ludzi gwarantowałaby, że przepisy (w tym te dotyczące żeglugi śródlądowej i morskiej) zaczną być dla ludzi, a nie przeciw nim?

Mylisz się, bo operujesz jedynie w strefie istniejacych partii i polityków, a oni są tacy jacy są i owszem, nie daja żadnej gwarancji. Ale gdybyśmy wybrali na posłów Maarów, Zbierajów, Colonelów itp to byliby to ludzie, którzy zagwarantowali by nam np. swobode zeglarstwa. Ale niestety większość społeczeństwa woli np. legalizację marihuany :D

Roman K napisał(a):
Nie będę się pytał kto i na podstawie czego/jakich badań tak uznał, bo chyba nie jesteś w stanie na to odpowiedzieć. ;)

chodzi Ci w sensie, że imiennie? No to nie wiem.
A ogólnie... popatrz na projekt najnowszej ustawy, kto jest jej autorem.
A na podstawie jakich badań uznano? żadnych! to jest to czego się od lat domagamy, żeby wykazano na jakiej podstawie oceniono, że żeglarstwo jest na tyle stwarzające zagrozenie, że trzeba ograniczyć możliwość jego uprawiania poprzez reglamentację dostepu w postaci wprowadzenia obowiązkowych uprawnień. Nikt nigdzie nie był przez ostatnie 8 lat wykazać takich badań, opracowań itp. Co nie przeszkodziło projektantom, której z ustaw próbować uznać żeglarstwo za sport SZCZEGÓLNIE NIEBEZPIECZNY.
Regulacje w zeglarstwie odbywają się na poziomie "wydaje mi się" i "bo ja tak uważam"z argumentacją w rodzaju niesławnej pamięci posła Kuleja o wybrzuszeniach na mazurach.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2011, o 10:46 

Podziękował : 4535
Otrzymał podziękowań: 4289
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
skipbulba napisał(a):
większość społeczeństwa woli np. legalizację marihuany :D

Nie większość, tylko część wyborców popierających Ruch Palikota, a zdaje się, że uzyskali około 12% miejsc w Parlamencie, więc gdzie ta większość?

skipbulba napisał(a):
Regulacje w zeglarstwie odbywają się na poziomie "wydaje mi się" i "bo ja tak uważam"z argumentacją w rodzaju niesławnej pamięci posła Kuleja o wybrzuszeniach na mazurach.

Mazury szczególnie niebezpieczne są właśnie z powodu tych wybrzuszeń! Ty się nie znasz :evil: , bo po jakimś tam Bałtyku pływasz, a większość polskich żeglarzy pływa po Mazurach i znają te wybrzuszenia dobrze, jako Nieuznany Światowy Cud Natury. :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona