Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 12 sie 2025, o 09:08

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 gru 2011, o 11:40 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
skipbulba napisał(a):
Ale gdybyśmy wybrali na posłów Maarów, Zbierajów, Colonelów itp
Wiedziałem od zawsze, że mi źle życzysz :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2011, o 12:14 

Podziękował : 2355
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
skipbulba napisał(a):
Mylisz się, bo operujesz jedynie w strefie istniejacych partii i polityków, a oni są tacy jacy są i owszem, nie daja żadnej gwarancji. Ale gdybyśmy wybrali na posłów Maarów, Zbierajów, Colonelów itp to byliby to ludzie, którzy zagwarantowali by nam np. swobode zeglarstwa. Ale niestety większość społeczeństwa woli np. legalizację marihuany :D
Pomijam nicki, które akurat wstawiłeś :-)
To też nie jest tak po prostu jak piszesz. Cóż miałbyś z wolności żeglowania, gdybyś bał się wyjść na tydzień w morze, bo... inflacja zjadłaby Ci przystań, albo pływałoby się bez patentów ale policja sprawdzałaby czy przed oddaniem cum przyjąłeś komunię świętą, albo nie byłoby nikogo stać na żeglowanie, albo podatek od przepłyniętych mil by istniał, albo...
Wymyślać można długo :-)

Colonel napisał(a):
"Związki" to przypadkowa koincydencja.
Andrzej, nie chodzi o "związki" - to był jakiś (lepszy/gorszy) przykład. Chodzi o to, że KTOŚ musi pokazać, że robi COŚ, żeby uzasadnić swój bezsens trwania.
Najłatwiej jest stwarzać wrażenie, że dba się o bezpieczeństwo. Gębę napełnić frazesami i pieprzyć głupoty.

BTW szkodliwość maryśki w Polsce jest ogromna a Holendrom nie szkodzi :-) Dziwna ta biologia jest :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2011, o 12:15 

Podziękował : 355
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
skipbulba napisał(a):
żaba napisał(a):
od lat domagamy, żeby wykazano na jakiej podstawie oceniono, że żeglarstwo jest na tyle stwarzające zagrozenie, że trzeba ograniczyć możliwość jego uprawiania poprzez reglamentację dostepu w postaci wprowadzenia obowiązkowych uprawnień. Nikt nigdzie nie był przez ostatnie 8 lat wykazać takich badań, opracowań itp. Co nie przeszkodziło projektantom, której z ustaw próbować uznać żeglarstwo za sport SZCZEGÓLNIE NIEBEZPIECZNY.
Regulacje w zeglarstwie odbywają się na poziomie "wydaje mi się" i "bo ja tak uważam"z argumentacją w rodzaju niesławnej pamięci posła Kuleja o wybrzuszeniach na mazurach.

Wita Maćku

Co więcej - bodajże w grudniowych "Żaglach" jest znakomity w swej treści artykuł Szamana podsumowywujacy ostatni sezon od strony bezpieczeństwa i statystyki wypadków.

I stawiam gin przeciw rumowi, iż w roku bieżącym w Polsce wiecej wypadków opuszczenia tego świata spowodowanych było zatruciami przez grzyby i wpadnięciami do studni podczas wyciagania wody niż skutkiem uprawiania żeglarstwa.

Powiem wiecej - przez cały sezon spędzony na Bałtyku nie słyszałem o jakimkolwiek śmiertelnym wypadku na polskim wybrzeżu będącym skutkiem rekreacji żeglarskiej.

Ale waaadza ustawodawcza wie lepiej...

A ponieważ ustawodawcy nasi, skutkiem niedouczenia i nieznajomości tematyki żeglarskiej, uchwalają przepisy nie dzięki znajomości tematu a podpowiedzi osób z boku mających własny interes w takim a nie innym prawodawstwie, to przepisy mamy takie jakie mamy (patrz - przeróżne inspekcje, KB, obowiązkowe wyposażenia itp...)

Nie rozumiem czemu polskiego żeglarza należy traktować jako kretyna i imbecyla, któremu wszystko trzeba podać na tacy jako obowiązek a taki Szwed czy Angol ma to jedynie jako zalecenia i, o dziwo, zalecenia te stosuje bez przymusu.

Obserwuję wsród naszych ustawodawców jakąś naleciałość post-socjalistyczną zakorzenioną podkorowo objawiającą się koniecznością wypunktowania obywatelowi co obywatel MUSI oraz uchwalaniu przepisów na każdą okazję co jak wiadomo - NIE DA SIĘ !

Brak jest jakiejkolwiek wiary w instynkt samozachowawczy narodu.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2011, o 12:58 

bury_kocur napisał(a):
to przepisy mamy takie jakie mamy (patrz - przeróżne inspekcje, KB, obowiązkowe wyposażenia itp...)
W drugą stronę przeginasz Kocurku - inspekcje i obowiązkowe wyposażenie występują także w krajach, które przywołałeś jako absolutnie wolne od biurokratycznych obciążeń.
Jeśli przyrównujesz wymagania odnośnie jachtów rekreacyjnych, to w Najjaśniejszej do 15 m. jest normalnie.

Jeśli chodzi o certyfikaty skippera, to... sprawa jest na tyle idiotyczna, że sam nie bardzo wiem co sądzić o działaniach, tak jednej jak i drugiej strony.
Chodzi mi m.in. o postawioną na głowie drabinkę wymagań (w sensie, że najniższy certyfikat dostaje się za egzamin a najwyższy się kupuje) przy jednoczesnym zachwycie strony o poglądach liberalnych nad łatwością uzyskania chorwackiego VB, negowanie jakichkolwiek wymagań/kontroli a w szczególności wkurza mnie zrzucanie całej winy na post-socjalizm zamiast na nasz wrodzony brak zdrowego rozsądku.

ps. Wiesz Włodek, że w Grecji istnieje obowiązek posiadania patentu na jachtach żaglowych? Tyle, że podejście do tego obowiązku jest zdroworozsądkowe!
To charter a bare boat sailing yacht, it is necessary for two crew members (skipper and co-skipper) to have sailing certificates proving their competence. If no such certificates are issued in your home country, you will be required to present a reference from your yacht club verifying your ability to sail. Also the skipper and co-skipper will be asked to complete and sign an official self-declaration form, stating their sailing competence.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2011, o 14:55 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
bury_kocur napisał(a):
I stawiam gin przeciw rumowi, iż w roku bieżącym w Polsce wiecej wypadków opuszczenia tego świata spowodowanych było zatruciami przez grzyby i wpadnięciami do studni podczas wyciagania wody niż skutkiem uprawiania żeglarstwa.

Przepraszam bardzo, ale jeśli ktos chce sprzedawać zbierane przez siebie grzyby na jakimś targowisku zdaje się musi przeedstawić jakieś świadectwo przebadania, że to nie trujące grzyby.

Te dwa przykłady są moim zdaniem nie pasujące do tematu - kwestia jakiegoś uprawnienia powinna być powiązana ze SZKODOWOŚCIĄ (również potencjalną szkodowością), a szczególnie gdy może dotyczyć szkód wyrządzanym innym. Szkoda po tym gdy ktoś wpadnie do studni jest tylko taka, że jedynie szkoda człowieka. Jeśli nikt nie zauważy - nie będzie akcji ratunkowej, zatrucie studni jest nieistotne skoro nikt z niej nie korzysta.

Natomiast woźnica łódki, choćby wpływając do portu może potencjalnie wyrządzić duże szkody bo powozi dosć wartościową rzeczą wśród innych wartościowych rzeczy.

Ale jak pokazywałem w szeregu przykładów - w tej kwestii nie ma absolutnie żadnej konsekwencji wśród naszych ustawo- i przepiso-dawców więc to czy ktoś musi mieć patent lub nosić kask na stoku narciarskim jest zwykle kwestią siły jakiegoś lobby.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Marek napisał(a):
Jeśli chodzi o certyfikaty skippera, to... sprawa jest na tyle idiotyczna, że sam nie bardzo wiem co sądzić o działaniach, tak jednej jak i drugiej strony.
Chodzi mi m.in. o postawioną na głowie drabinkę wymagań (w sensie, że najniższy certyfikat dostaje się za egzamin a najwyższy się kupuje) przy jednoczesnym zachwycie strony o poglądach liberalnych nad łatwością uzyskania chorwackiego VB, negowanie jakichkolwiek wymagań/kontroli a w szczególności wkurza mnie zrzucanie całej winy na post-socjalizm zamiast na nasz wrodzony brak zdrowego rozsądku.

Ja akurat jestem za podejściem chorwackim w kwestii pływania przyjemnościowego - każdy powożacy łódką powinien przejści podstawowe szkolenie, dzięki któremu wie jak łódki nie wywrócić, jak wezwać pomoc, i jak nie zatarasować toru wodnego (czyli znać prawo drogi, znaki świetlne i dźwiękowe). Wszystko powyżej powinno być dobrowolne, jak ktoś lubi sobie gwiazdki doszywać.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2011, o 15:07 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2702
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
AndRand napisał(a):
Ja akurat jestem za podejściem chorwackim w kwestii pływania przyjemnościowego - każdy powożacy łódką powinien przejści podstawowe szkolenie, dzięki któremu wie jak łódki nie wywrócić, jak wezwać pomoc, i jak nie zatarasować toru wodnego

Egzamin na Voditiela Brodice nie obejmuje umiejętności prowadzenia jachtu.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2011, o 15:11 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Stara Zientara napisał(a):

I można do niego przystąpić bez szkolenia.

Za ten post autor Cape otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2011, o 15:23 

Podziękował : 142
Otrzymał podziękowań: 90
Uprawnienia żeglarskie: k.j.bałtycki
Stara Zientara napisał(a):

To o co tam kurna się pytają :cry:
Roman

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2011, o 15:41 

Roman K napisał(a):
To o co tam kurna się pytają

MPDM, IALA, kardynałki, VHF itp

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2011, o 16:07 

Podziękował : 779
Otrzymał podziękowań: 1679
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Cape napisał(a):
MPDM, IALA, kardynałki, VHF itp

Są też pytania podchwytliwe tzw. z życia wzięte.
Oblewający dowiadują się, że to ze względu na słabą znajomość angielskiego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2011, o 20:00 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
AndRand napisał(a):
Natomiast woźnica łódki, choćby wpływając do portu może potencjalnie wyrządzić duże szkody bo powozi dosć wartościową rzeczą wśród innych wartościowych rzeczy.

Jasne, i Szwecji i UK jachty rozdaja za darmo i w ogóle są generalnie nic nie warte, takie wraki i złomy i dlatego tam nie wymaga się patentów. Co innego w Bogatej Rzeczypospolitej, tutaj jachty są tak wartościowe, że bez patentu ani rusz.

AndRand jeśli chodzi o szkodowość to od tego są ubezpiecenia i sądy, a nie obowiązkowe certyfikaty. Konstytucja jasno mówi, kiedy Państwo ma prawo ograniczać wolność obywatela. W przypadku żeglarstwa nikt nie przytoczył żadnego uzasadnienia opartego na jakiś badaniach, pracach naukowych itp.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2011, o 21:36 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Maćku, a po co? Przecież każdy bez badań widzi, jakie to straszne jest? A w takiej Warszawie to widać jeszcze lepiej, za blisko mieszkasz więc nie zauważasz... :lol:

A Ci Angole czy tacy Szwedzi, oni wszyscy blisko morza, to za blisko żeby zauważyć... Bo to trzeba objąć wzrokiem większą przestrzeń :lol:

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2011, o 21:46 

Podziękował : 1339
Otrzymał podziękowań: 2626
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Moniia napisał(a):
A Ci Angole czy tacy Szwedzi, oni wszyscy blisko morza, to za blisko żeby zauważyć...

A Zabojady to juz chyba nagorsze: zniesli papiery i egzaminy na reczne VHF.... I jeszcze podaja na nich non-stop bardzo lokalne prognozy pogody, aktualizowane trzy razy dziennie i czesciej, jak cos sie dzieje.

Catz Co Ma Nowy Wydatek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2011, o 21:56 

Catz napisał(a):
I jeszcze podaja na nich non-stop bardzo lokalne prognozy pogody, aktualizowane trzy razy dziennie i czesciej, jak cos sie dzieje.

I gdyby jeszcze trochę ograniczyli się z mocą i zakresem nadawania... Na co mi prognoza z Brestu po mojej stronie Kanału?? Nie można by, jak tutejsi, użyć ograniczenia geograficznego?

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2011, o 22:11 

Moniia napisał(a):
I gdyby jeszcze trochę ograniczyli się z mocą i zakresem nadawania... Na co mi prognoza z Brestu po mojej stronie Kanału?? Nie można by, jak tutejsi, użyć ograniczenia geograficznego?

Nie wiem... Moze tez maja awersje do ograniczen? ;)
Catz Z Lepszej Strony Kanalu :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2011, o 22:21 

Catz napisał(a):
Catz Z Lepszej Strony Kanalu

Angielskiego :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2011, o 22:32 

Moniia napisał(a):
ograniczyli się z mocą i zakresem nadawania
Co to znaczy "ograniczyć moc" to rozumiem, ale czym jest "ograniczenie zakresu nadawania"?
Sugerujesz, że Żabojady sieją w całym paśmie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2011, o 22:33 

Marek napisał(a):
Tyle, że podejście do tego obowiązku jest zdroworozsądkowe!
To charter a bare boat sailing yacht, it is necessary for two crew members (skipper and co-skipper) to have sailing certificates proving their competence. If no such certificates are issued in your home country, you will be required to present a reference from your yacht club verifying your ability to sail. Also the skipper and co-skipper will be asked to complete and sign an official self-declaration form, stating their sailing competence.

Marek - ale to dotyczy pływanie komercyjnego a my mówimy o zakusach naszych ustawodawców dotyczacych rekreacji.
Zobacz jak niejasne sa propozycje rozporządzenia dające ministrowi możliwość objęcia szerokimi obostrzeniami także żeglarstwo turystyczne.
Pzdr
Kocur
pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2011, o 22:39 

bury_kocur napisał(a):
Marek - ale to dotyczy pływanie komercyjnego
Nie, to dotyczy pływania przyjemnościowego na wyczarterowanym jachcie, czyli tego co w nowym rozporządzeniu określane jest "jacht komercyjny wyczarterowany bez załogi", czyli... obecnej naszej sytuacji (bo nic się nie zmienia w tej kwestii).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2011, o 22:39 

Cape napisał(a):
Angielskiego

Pierwsze slysze... Sprawdz w podrecznikach. ;)
Catz Podsalingowo

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2011, o 22:41 

AndRand napisał(a):
czy ktoś musi mieć patent lub nosić kask na stoku narciarskim jest zwykle kwestią siły jakiegoś lobby

Ano właśnie - a siła i sens tego lobby nie ma nic wspólnegp ze zdrowym rozsądkiem.
Dotyczy natomiast wpływów do kieszeni lobbystow z ustanowionych przepisów.
C.B.D.U.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2011, o 22:44 

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 136
Uprawnienia żeglarskie: brak
Catz napisał(a):
Catz Podsalingowo

O tej godzinie?!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2011, o 22:47 

leo828 napisał(a):
Catz napisał(a):
Catz Podsalingowo

O tej godzinie?!

Po waszej stronie jest o godzine gorzej! ;)
Catz Gadzinowaty

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2011, o 22:48 

Podziękował : 4535
Otrzymał podziękowań: 4289
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Catz napisał(a):
Catz Gadzinowaty
Wreszcie się przyznał sam, bez bicia :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2011, o 22:49 

Marek napisał(a):
to dotyczy pływania przyjemnościowego na wyczarterowanym jachcie

OK.
Tu Twoja racja.
Nie doczytalem.
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2011, o 22:53 

robhosailor napisał(a):
Catz napisał(a):
Catz Gadzinowaty
Wreszcie się przyznał sam, bez bicia :lol:

Bo i po co ( poza rozrywka ) bicie? Jest takie znane powiedzenie: " Nie pie... zes przystojny".
Catz Przystojniak

Za ten post autor Catz otrzymał podziękowanie od: robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2011, o 23:54 

Marek napisał(a):
Moniia napisał(a):
ograniczyli się z mocą i zakresem nadawania
Co to znaczy "ograniczyć moc" to rozumiem, ale czym jest "ograniczenie zakresu nadawania"?
Sugerujesz, że Żabojady sieją w całym paśmie?

Co najmniej jedna stacja Coastguardu na południowym wybrzeżu Anglii używa "All ships" po DSC z opcją Geo*. Czyli wywołanie wszystkich stacji w danym rejonie geograficznym.
Nie wiem, czy prognozę także tak nadają, myślę, że wątpię, ale alarm na DSC przed prognozą leci w ten sposób. Trudno ich przeoczyć.

Z drugiej strony Kanału (Angielskiego) też co najmniej raz dostaliśmy info o prognozie w ten sposób. A że prognoza była z okolic Brestu i bardzo lokalna, wnoszę, że w ten sposób się nie ograniczają. Nie zliczę razy, kiedy mieliśmy ostrzeżenia nawigacyjne z tamtej okolicy, bo coś robili akurat na torze podejściowym. Też za każdym razem z głośną zapowiedzią (znaczy alarmem na DSC...)

*ostatni w tej liście. Wiem, że u nas leci to po GEO. U Francuzów, podejrzewam z zasięgu - zwykłe ALL SHIPS...

The following VHF DSC alerts are available (Whom are we calling?):
ALL SHIPS – an alert to all ships received within VHF range of the station sending the alert
INDIVIDUAL – an alert addressed and received by only one radio station within VHF range
GROUP – an alert addressed and received by all those vessels having the group MMSI within VHF range
GEO – an alert to a specified geographical area received by all stations within that area

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 gru 2011, o 00:10 

:-D :-D
Zbije za to Zone-Francuzke: I tak jej sie nalezy, a poze tym to w koncu skandal, ze ograniczenia dla zeglarzy znikaja po tej stonie Kanalu ( La Manche ), bezpieczenstwo tubylcze sie poprawia i ze ostrzezenia sztormowe docieraja zlosliwie az do was...
Catz Zbulwersowany Bezczelnoscia Zabojadzka :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 gru 2011, o 00:13 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
No to widać znajomość nadawania w VHF podniosło się nawet u operatorów nie znających opcji GEO :D

skipbulba napisał(a):
AndRand jeśli chodzi o szkodowość to od tego są ubezpiecenia i sądy, a nie obowiązkowe certyfikaty. Konstytucja jasno mówi, kiedy Państwo ma prawo ograniczać wolność obywatela. W przypadku żeglarstwa nikt nie przytoczył żadnego uzasadnienia opartego na jakiś badaniach, pracach naukowych itp.

Tylko kwestia ubezpieczeń nie jest taka wyizolowana, bo np. ubezpieczenia zdrowotne i wypadkowe obowiązują wszytskich. Zaraz dojdziemy do kwestii zapinania pasów lub obowiązkowych ubezpieczeń od powodzi na terenach zalewowych.

Ale to już miejsce gdzie kończy się zdrowy rozsądek a zaczyna doktryna.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 gru 2011, o 00:24 

AndRand napisał(a):
No to widać znajomość nadawania w VHF podniosło się nawet u operatorów nie znających opcji GEO

Poki co, skupie sie na odbiorze.
A i o nadawaniu wystarczy przeczytac w obszernej i wyczerpujacej temat instrukcji obslugi.
Catz od Uroku i Przemarszu Wojsk Nieubezpieczony

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona