Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 lip 2025, o 00:38

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 374 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 sty 2012, o 18:34 
Hm... Dużo słów... i w sumie nic konkretnego.
Dla mnie osobiście nie ma znaczenia - ustanowienie czy pobicie...! Ważne jest że postanowił sobie i albo to zrobi albo nie.

PS. A trimarana znasz?

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

M@rek napisał(a):
Co do techniki, to
od 2 lat regaty Samotnikow o Puchar "Poloneza" rowniez maja monitoring udostepniony tez za friko zeglarzom obywajacym sie bez zadnych sponsorow

Czy wiesz może jakie dane poza pozycją są zbierane i w jakich interwałach? Gdzie można zobaczyć te dane?

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

M@rek napisał(a):
Do tego, jestem do rekordow nastawiony mocno sceptycznie jesli juz to bicie w regatach, obojetne czy wokol Swiata czy dookola jeziora . Wtedy czynnik szczescia czy pecha ma mniejsze znaczenie

Być może masz rację. Nie znam sie. Nie jestem regatowcem. Dlatego nie płynę, tylko robię to co umiem (poza gadaniem) - udostępniam technologię... bo mnie o to poproszono (nie mylić z zatrudniono). A jak kiedyś opłynę świat... to wtedy będę oceniał innych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2012, o 18:44 

Podziękował : 4120
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
JacekBol napisał(a):
Hm... Dużo słów... i w sumie nic konkretnego.
Dla mnie osobiście nie ma znaczenia - ustanowienie czy pobicie...! Ważne jest że postanowił sobie i albo to zrobi albo nie.

PS. A trimarana znasz?

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

M@rek napisał(a):
Co do techniki, to
od 2 lat regaty Samotnikow o Puchar "Poloneza" rowniez maja monitoring udostepniony tez za friko zeglarzom obywajacym sie bez zadnych sponsorow

Czy wiesz może jakie dane poza pozycją są zbierane i w jakich interwałach? Gdzie można zobaczyć te dane?

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

M@rek napisał(a):
Do tego, jestem do rekordow nastawiony mocno sceptycznie jesli juz to bicie w regatach, obojetne czy wokol Swiata czy dookola jeziora . Wtedy czynnik szczescia czy pecha ma mniejsze znaczenie

Być może masz rację. Nie znam sie. Nie jestem regatowcem. Dlatego nie płynę, tylko robię to co umiem (poza gadaniem) - udostępniam technologię... bo mnie o to poproszono (nie mylić z zatrudniono).

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Kot mi wlazk na klawiature :)

Widzisz Jacku, to jest Forum i ja prezentuje tu swoj prywatny poglad :) mozesz sie z tym zgadzac lun nie, Twoja sprawa. Przypomne ze od pamietnego OSTAR gdy
Vendredi 13 pregral z trimaranem Pen Duick sprawa rywalizacji jedno z wielokadlubowcami sie rozstrzygnela i konstrukcje i konkurencje poszly swoja droga.

Co do systemu pozycjonowania na regatach "Poloneza" to wiem jedynie to co jest na stronie Portalzeglarski Krzyska Krygiera. To byl bardzo prosty system oparty na sieci
ielefonii komorkowej. W 2010 i 2011 mieli go wszyscy startujacy i pozycje mozna bylo sledzic w internecie. Przyznam ze mnie interesuje czy mozna otrzymac gdzies trakingi startujacych. Przy okazji Krzyska zapytam.

Regaty ( nawet na przyslowiowych drzwiach do hangaru ) zawsze mnie interesowaly,
najbardziej na jachtach monotypowych, rekordy niekoniecznie bo te sa w zdecydownie wiekszym stopniu zalezne od umiejetnosci zdobywania srodkow :)

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

JacekBol napisał(a):
A jak kiedyś opłynę świat... to wtedy będę oceniał innych.

Myslisz ze prawo do oceny maja tylko ci co to juz zrobili :)

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

http://www.portalzeglarski.com/wiadomosc,2358.html

Link o pozycjonowaniu jachtow w regatach samotnikow o Puchar "Poloneza"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2012, o 20:17 
Rozumiem M@rku. Pytałem o regaty Poloneza, bo w ogóle się nie orietowałem jak jest to zrobione gdzie indziej. Podstawą tego co napisaliśmy dla Gemini3, była chęć pomocy Romanowi w problemie cogodzinnego informowania zespołu brzegowego o tym co się dzieje na łódce i wokół niej. Dlatego powstał system NSTracker, którego efekt działania w 10% można zobaczyć na http://www.paszke.navsim.pl. NSTrackera, może używać każdy, kto ma na pokładzie jakiś komputer z dostępem do nawet najpodlejszego neta (z możliwością przerywania sygnału). System wtedy zbiera dane autonomicznie i wysyła automatycznie przy najblizszym łaczeniu z netem. Druga część NSTrackera, pracuje w NaviWeather.. i w czasie rzeczywistym prezentuje aktualne pozycje x-jednostek, a interent.. to już tylko zabawa. NSTracker wysyła większość danych zbieranych z sygnału NMEA.. w dowolnie zadanych interwałach czasowych. Pierwsze testowanie... u Romana. Jak do tej pory sprawuje się znakomicie (odpukać).

Oceny... Tak. Myślę że do ocen sa uprawnieni Ci którzy dokonali tego samego. Reszta.. może tylko słuchac. Takie jest moje zdanie. Oczywiście można się z nim nie zgadzać.

Dzieki za linka....

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Romek zwija właśnie Yankee. Wieje już 19 w. Płynie prawym baksztagiem, bardzo korzystnie do wiatru.... do rana. W nocy ma się rozwiać do 33w. Temperatura morza 19 st., w ciągu godziny ciśnienie spadło o 3 hPa. Jacht płynie wyprostowany, bez większego przechyłu 124 st. do wiatru. ;), kurs 207, SOG 12, dryf 7st. na lewo ;)

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

I już 19 w... chyba czas sie zarefowac... Dane z Gemini3 przychodza dość czesto, stąd można ładnei animowac jego trasę na paszke.navsim.pl ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2012, o 20:51 

Jacku, ja na informatyce nie znam sie zupelnie i glupiego SMS-a uczylem sie wysylac pare dni. Menu nowej komorki to dla mnie wyzwanie ale to nie przeszkadza podziwiac postepow informatyki :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2012, o 20:54 

Podziękował : 1335
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
JacekBol napisał(a):
Oceny... Tak. Myślę że do ocen sa uprawnieni Ci którzy dokonali tego samego. Reszta.. może tylko słuchac. Takie jest moje zdanie. Oczywiście można się z nim nie zgadzać.

To w sumie niewielu jest na Swiecie ludzi zdolnych ( np. ) do pisania o Prokofiev'ie, Davis'ie, Eastwood'zie, Tabarly'm i M.Monroe ...
Krytyki bywaja konstruktywne (i pozytywne nawet!) i zwykle maja na celu udostepnienie dziela/tworcy tzw. publice ( bardziej, lub mniej zorientowanej )
Bardzo dobrze, ze Paszke plynie gdzies daleko i po cos na duzej lodce w duzym niebycie ( oceanicznym i formalnym ) - ale po co robic z tego jakies wymierne cos dla publiki coraz mniej niezorientowanej?
Zycze mu sukcesu, glownie osobistego, i wpisania sie na ktoras z list rekordow!
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2012, o 20:58 

Podziękował : 4528
Otrzymał podziękowań: 4281
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
JacekBol napisał(a):
Przytoczę Ci to, jak wejdziesz w jakąś moją działkę :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2012, o 21:00 

Catz napisał(a):
JacekBol napisał(a):

To w sumie niewielu jest na Swiecie ludzi zdolnych ( np. ) do pisania o Prokofiev'ie, Davis'ie, Eastwood'zie, Tabarly'm i M.Monroe ...
Krytyki bywaja konstruktywne (i pozytywne nawet!) i zwykle maja na celu udostepnienie dziela/tworcy tzw. publice ( bardziej, lub mniej zorientowanej )
Bardzo dobrze, ze Paszke plynie gdzies daleko i po cos na duzej lodce w duzym niebycie ( oceanicznym i formalnym ) - ale po co robic z tego jakies wymierne cos dla publiki coraz mniej niezorientowanej?
Zycze mu sukcesu, glownie osobistego, i wpisania sie na ktoras z list rekordow!
Catz

Podpisuje sie obydwoma rekami :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2012, o 21:55 

Podziękował : 776
Otrzymał podziękowań: 90
blogsternika.pl napisał(a):
JacekBol napisał(a):
Panowie, to dla nas (ekipy pomagającej) zaszczyt, że porównujecie rejs i relacje z aktualnej sytuacji do tej z pucharu świata.
Jak równać, to do najlepszych ;)

Mam prośbę, czy dałoby się przedstawić postępy obecnego posiadacza rekordu w jakiejś bardziej szczegółowej formie (najlepiej w formie tabelki/statystyki z aktualną przewagą Gemini, albo na mapie wraz z trackiem poprzedniego rejsu)? Bo na razie widzę tylko takie 2 paski na stronie głównej, co gorsza ich długość niepokojąco się wyrównuje.
JacekBol napisał(a):
Panowie, to dla nas (ekipy pomagającej) zaszczyt, że porównujecie rejs i relacje z aktualnej sytuacji do tej z pucharu świata.
Jak równać, to do najlepszych ;)

Mam prośbę, czy dałoby się przedstawić postępy obecnego posiadacza rekordu w jakiejś bardziej szczegółowej formie (najlepiej w formie tabelki/statystyki z aktualną przewagą Gemini, albo na mapie wraz z trackiem poprzedniego rejsu)? Bo na razie widzę tylko takie 2 paski na stronie głównej, co gorsza ich długość niepokojąco się wyrównuje.
http://www.vdh.fr/GB/course/positions/carte.htmJezeli to Ci wystarczy .Mozliwie,ze sa jeszcze inne zrodla dostepne dla nas ,ale jak znam zycie ,to w tym przypadku w jezyku francuskim /a takowego nie posiadam jak spiewa Mlynarski/.oczywiscie istnieje" translate",ale poniewaz lodki inne,czas inny/czytaj pogoda/i doswiadczenie zeglarzy,wiec nie widze potrzeby glebszego analizowania obu tras.Licze na to,ze G 3 zrobi rekord/ jak pisalem ;plynac jedynie zachowawczo,pod warunkiem nie popadania w skrajnosci/.
Jacek! ten polar poznalem,ale jesli sie orientujesz,to istnieje szereg innych uwarunkowan,ktore decyduja,ze dany jacht/cat./uzyskuje najlepsze predkosci na danych kursach/pomijam trim zagli,bo oczywiste/,ale dochodzi do tego wysokosc ,kierunek fali/i cykl/jak i inne czynniki.A poniewaz ten kadlub /G 3/juz tyle plywa,wiec powinni chlopcy wypracowac te dane.przy okazji uwaga;jezeli nie ma wiatru,kadlubem kreci we wszystkie strony i widzisz ,slyszysz i czujesz,jak silowniki pracuja,to czy "atawistycznie"nie rozsadniej wylaczyc auto i sterowac recznie?/Nawet jesli istnieje potrzeba wykonania innych dodatkowych czynnosci zwiazanych z prowadzeniem jachtu/pozniejsze ,ewentualne problemy bedziemy zwalac na "kiepskich producentow,tak?
Szajna

Za ten post autor jedrek otrzymał podziękowanie od: blogsternika.pl
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 07:12 
Catz napisał(a):
To w sumie niewielu jest na Swiecie ludzi zdolnych ( np. ) do pisania o Prokofiev'ie, Davis'ie, Eastwood'zie, Tabarly'm i M.Monroe ..

To prawda. Co innego jednak pisać o.... czymś/o kimś. Nie słyszałem jednak, by nie pianista pisał, iż postawiłby nutę w innym miejscu w dziele Prokofieva, albo że gra Monroe to jakaś farsa sugerując, że zrobiłby to lepiej (ale to nie moja działka, i mało na ten temat czytałem).
Jędrek... dzieki za link. Własnie z tej strony została stworzona trasa na paszke.navsim.pl. Nie znaleźliśmy dokłaniejszych danych. Jedrek,,, oczywiście, że wiem jak tworzone są biegunowe i do jakich celów teoretycznych służą. Zastanawiam się jednak, nad sensem opublikowanych danych... Na poczatku rejsu zespoł nie chciał udostępniać biegunowych teoretycznych, aż tu nagle udostępnił i jeszcze z dopiskiem że są skorygowane do żeglugi samotnej. To chyba o czymś świadczy...? Może o tym, że zostały sprawdzone przez pierwsze prawie 3 tygodnie TEGO REJSU? Może nie o każdym szczególe trzeba pisać jak przedszkolakom. Hm... a może trzeba...?

Dane z rejsu będą stopniowo publikowane w coraz większym zakresie... również aby pokazać, że rejs mimo długich przygotowań został zaplanowany profesjonalnie i nie będziemy się wstydzić.

Hm... naprawdę sądzisz, że na Gemini3 nie wyłaczono autopilotów podczas ciszy, gdy zauważono że nie są potrzebne? Naprawdę uważasz, że trzeba napisac, że o godz. 00:40:58;30/12/2011 roku wciśnięto palcem wskazującym kapitana Romana Paszke przycisk wyłączający autopilota? W sumie.. może masz rację, żałuję tylko że nie mamy czujnika na desce od kingstona... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 08:35 

Zle to ujalem,przepraszam! Myslami ogarnialem nie tylko sama cisze.Z Twojej relacji o sytuacji na G3 /sobota,godz.0921/doszedlem do wniosku,ze "kierowca"mogl jechac na 1 zbyt dlugo/zbyt dlugo,gdyz jestem swiadomy,ze czasami trudno inaczej/.Co do innych czujnikow postaram sie nie wypowiadac-obiecuje!Kiedys byl problem na jednych regatach,gdzie kiepsko sie spisywal system NKE .Jesli mnie pamiec nie myli jedynie Brad van Liew otwarcie powiedzial,ze poprzednio sam zarznal ten system u siebie,innym bylo"ciezko zrozumiec",ze kazde urzadzenie ma pewien limit.Nigdy nie twierdzilem,ze NKE jest the best,ale prawda jest,ze jest systemem wymagajacym bo najlepiej rozbudowanym /ilosc sensorow/ i przy duzych jachtach,czyli duzych silach byc moze bez czestego,dokladnego kalibrowania nie sprawdza sie.Ot co.
To,ze rozbudowujecie program to cieszy/tak jesli chodzi o rejs G3,jak i ten w navSim'ie/,nie upieraj sie jednak przy stwierdzeniu,ze ta promocja Cie meczy /nic za darmo-zgadzasz sie/.
Poza tym gratuluje dotychczasowych dzialan.
Szajna

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 09:37 
Na pewno masz bardzo dużo racji. Wiem, ze zespół w Lorient poświęcił siłownikom autopilotów dużo czasu. Podczas rejsu do Lorient, był to najczęściej sprawdzany element "takielunku". Nie jest tajemnicą, że na Gemini3 zamontowano procesor B&G i cały system autopilota. Jest to niewątpliwie bardzo newralgiczny punkt wyposażenia. Bez autopilota, tą jednostką w pojedynkę raczej nie da się dłużej płynąć. I tu na pewno masz w 100% rację, że sensory są pomocne, ale trzeba znać ich możliwości i słabości. One popełniają mniej błędów niż ludzie, ale częściej się psują.

Nigdy nie mówiłem, że mnie męczy mówienie o rejsie i nowinkach. Osobiście sprawia mi to wielką frajdę. Pierwszy raz biorę udział w takim projekcie.. tak blisko. I nawet nie chodzi o promocję samego NavSim'u... (choć na pewno jestem ze swoich ludzi szalenie dumny), ale o to, żebyśmy wszyscy wiedzieli, że Polacy nie są gorsi od Francuzów czy Brytyjczyków i jak chcą to potrafią... WSZYSCY RAZEM!!! ;)

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

robhosailor napisał(a):
Przytoczę Ci to, jak wejdziesz w jakąś moją działkę

Trzymam Cię za słowo! :lol: :lol: :lol:

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

A propos... trackingu... piękny zwrot Gemini3. Czas trwania 8 minut. To tak przy okazji porównywania nieporównywalnego (czytaj jednokadłubowie/wielokadłubowiec) :
Załącznik:
Komentarz: Zwrot przez sztag zwany rufą... ?
zwrot.jpg
zwrot.jpg [ 82.47 KiB | Przeglądane 6253 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2012, o 16:39 
I czas na pierwsze wyniki po 20 dniach rejsu; 03-01-2012; 1300 UTC

Ilość przebytych mil morskich:
Jean Luc Van Den Heede - 4 626 Nm
Roman Paszke - 5 274 Nm

Średniodobowy przebyty dystans:
Jean Luc Van Den Heede - 231,3 Nm
Roman Paszke - 263,7 Nm

Średnia prędkość:
Jean Luc Van Den Heede - 9,63 w.
Roman Paszke - 10.98 w.

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Mówisz... i masz. Pierwsze podejście. http://www.paszke.navsim.pl Wystarczy nacisnąć "trójkącik" Włącz animację... Statystyki musimy dopisać jeszcze. Co Was interesuje?
Łódka Romana i ślad trasy VdH... są zsynchronizowane co do czasu. Tak jakby wyruszyli z różnych miejsc o tym samym czasie. Przewaga Romana... wizualnie zostanie "wyrównana" za Nową Zelandią. Jak widać VdH wziął ją prawą burtą. Roman musi ją wziąć lewą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 sty 2012, o 03:42 

To co przedstawie ponizej/w uproszczeniu dla wielu/ jest dla mnie "cwiczeniem w pantoflach".Przedstawiam,jak ja bym pojechal /dysponujac zrodlem ogolnie dostepnym;czyli NOOA,Ugrib,BuoyWeather,Sailwx,Direcction Meteo. de Chile i kilka innych,ktore kazdy znajdzie,jak chce oraz uproszczony Polar dla Gemini 3/.
Jesli ,ktos sledzi na biezaco meteo i Gemini 3,moze smialo zweryfikowac mnie,jesli nie postaram sie na koniec ,tj.po 5 stycznia ,godz.1430 UTC odniesc sie .Nie wiem jak poplynie Gemini 3,natomiast pewien margines mojego bledu musze uwzglednic,gdyz nie jestem wrozka,a poza tym na 30-to parogodzinna rozpietosc czasowa ,to i wrozka nie powie ,ze napewno. :lol:
Poza tym zalozylem,ze przy wietrze /patrz na Polar/ponizej 6 kts. i powyzej 26 kts. oraz zafalowaniu powyzej 1.5 m /plus krotkiej fali (czestotliwosc > 10 s.)/Gemini 3 nie jest w stanie isc ostrzej niz 60* -70*./Jacek o tym wspominal,a sadze,ze Jabes moze/choc pewnie nie chce/poprawic,uzupelnic.
Krotki dystans przed kolejnym zwrotem ,to efekt wejscia w kolejne oko wyzu/kropki u gory "trasy;2 do 3/
w ramce data i pozycja na czwartek 1430 UTC

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Załączniki:
001.JPG
001.JPG [ 120.07 KiB | Przeglądane 6002 razy ]
002.JPG
002.JPG [ 124.75 KiB | Przeglądane 6002 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2012, o 11:57 

Podziękował : 9
Otrzymał podziękowań: 8
Uprawnienia żeglarskie: żółty czepek i niebieska książeczka
Mamy rekord i to jaki !!!

Big szacun dla kapitana, konstruktorów, routiera, wiatru i wszystkich który przyczynili się do tego historycznego osiągnięcia. :D

Załącznik:
rekord.gif
rekord.gif [ 3.72 KiB | Przeglądane 5892 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2012, o 14:15 

Podziękował : 281
Otrzymał podziękowań: 86
Uprawnienia żeglarskie: JSM, SRC, STCW, MIŻ
Poważny rekord :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2012, o 14:23 

Moja pozycja /Me/ i pozycja Gemini 3 /G3/ na godzine 1230 UTC.Generalnie za sprawa pogody z dnia poprzedniego,nie zszedlbym tak nisko jak zakladalem tj.na pozycje 52.7 S 63.5 W,tylko 51.2 S 62.5 W.Spowodowane to zostalo m.in.tzw.blokada Wyzowa /o ryzykownej prognozie( ponad 30-o godzinna) nie wspomne/.
Teoretycznie "Me" wyglada lepiej,ale zimny front z SW sprawia,ze w nastepnych godzinach " Me" idac ostro na zachod przejdzie w halsowke,/by nie stracic pozycji/co w konsekwencji moze sprawic,ze sie spotkaja z "G3" i dopiero 6 stycznia ,ok.1400 UTC zaistnieje szansa na permanentne skierowanie sie w kierunku Wyspy Stanow.
http://164.77.222.61/climatologia/

Załączniki:
001.JPG
001.JPG [ 110.23 KiB | Przeglądane 5775 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2012, o 22:53 

pozycja G 3 na 2100 UTC
pozycja "Me"po ostrym pilowaniu na W /w przedziale;240*-275*/

Załączniki:
002.JPG
002.JPG [ 144.42 KiB | Przeglądane 5702 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2012, o 23:56 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
jedrek napisał(a):
pozycja G 3 na 2100 UTC
pozycja "Me"po ostrym pilowani

Romek ma przechlapane... dojedzie do mety i się okaże, że jakiś jedrek był już tydzień przed nim.
.
.
.
.
PS. jedrek, uważaj, żeby pantofle się nie spociły, bo od mokrych można złapać przeziębienie.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2012, o 04:07 

???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2012, o 06:14 
Na razie... ratujemy Gemini3 :(

"WIADOMOŚCI Z GEMINI 3 06-01-2012 - 01.30. UTC

W dniu dzisiejszym 06-01-2012 o godzinie 00:30 UTC na pozycji 50º99.44 S; 64º35.85 W i kursie 139º
jacht GEMINI 3 uległ awarii. Przy sile wiatru ok. 57 węzłów (105 km./h) zauważono duży przeciek w przedziale nawigacyjnym i silnikowym lewego pływaka katamaranu. Obydwa przedziały zalane wodą. Możliwe uszkodzenie dna.

Kapitan Roman Paszke podjął decyzję o konieczności ratowania jachtu i przerwania rejsu. O godzinie 01.00 UTC jacht zmienił kurs i obecnie zmierza do najbliższego portu w Argentynie oddalonego o około 170 mil morskich (ok. 315 km.), na razie o własnych siłach. Argentyńskie morskie służby ratunkowe zostały zawiadomione. Planowany czas dotarcia do Rio Gallegos to ok. 30 godzin.

Jakiekolwiek decyzje dotyczące dalszych planów rejsu zostaną podjęte po dotarciu do portu.
"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2012, o 08:57 

Podziękował : 121
Otrzymał podziękowań: 73
Uprawnienia żeglarskie: inny kapitan, inny też niż myślicie
Niedobre wieści. Oby tylko tymczasowe :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2012, o 09:30 

Podziękował : 281
Otrzymał podziękowań: 86
Uprawnienia żeglarskie: JSM, SRC, STCW, MIŻ
Nie fajnie, oj nie dobrze :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2012, o 10:56 
Roman przerywa rejs
http://www.portalzeglarski.com/wiadomosc,2612.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2012, o 11:12 

bluefin napisał(a):

Możesz podać źródło tej informacji na portalu żeglarskim? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2012, o 11:30 
Na tą chwilę oficjalnie potwierdzam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2012, o 11:33 

Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
Waldemar Heflich pisał o tym już 2h temu - on z reguły ma najświeższe informacje na ten temat. Także przykro bardzo :-?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2012, o 11:41 

Narjess napisał(a):
Waldemar Heflich pisał o tym już 2h temu

a NaVsim o której? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2012, o 12:00 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Dorwał mnie tefauen z łapanki. Mam siem tam wymądrzać o 14.30.
Nie znam siem na tym, więc nie bendem miał oporów :lol: :lol: :lol:
Najlepiej mi wychodzą komentarze na temat, o którym nie mam pojecia :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2012, o 12:08 

Podziękował : 235
Otrzymał podziękowań: 118
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Zbieraj napisał(a):
Najlepiej mi wychodzą komentarze na temat, o którym nie mam pojecia

To chyba jak i u mnie :D
Patrz moja stopka :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2012, o 12:09 

Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
Zbieraj napisał(a):
ajlepiej mi wychodzą komentarze na temat, o którym nie mam pojecia :lol: :lol: :lol:

Ta, jasne. Z moich prywatnych obserwacji wynika, że nie ma na tym świecie rzeczy, o której Zbieraj nie ma pojęcia. Skromniś, cholibka! :evil: :roll:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 374 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona