Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 04:46

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 lut 2012, o 23:15 
Witam Was wszystkich serdecznie!

W związku z dzisiejszym wykładem o ITR, który wywołał żywe reakcje publiczności i sporo pytań, Marek rzucił propozycję zorganizowania wykładu o udzielaniu pierwszej pomocy w warunkach jachtowych. Mam do Was wszystkich w związku z tym prośbę o:

1. napiszcie, czy widzicie sens takiego wykładu;
2. proszę - nadsyłajcie pytania, wątpliwości, rzeczy, o których słyszeliście, a nie wiecie,czy mają uzasadnienie medyczne itd. - jednym słowem - podrzućcie, co chcielibyście od prelegentów usłyszeć.

Nie ma głupich pytań. Naprawdę. Pytajcie - nie będę/będziemy odpowiadać wcześniej w wątku, ale postaramy się dostosować zawartość wtorkowego speech'u pod kątem Waszych oczekiwań - i dzięki temu dacie nam czas na przygotowanie pewnych, interesujących Was zagadnień bardziej szczegółowo.

Słowo harcerza alkoholika, że potraktujemy poważnie podrzucane kwestie - nawet pytania Andrzeja*

Czekamy na Wasze pytania i propozycje

*(disclaimer) - w rozsądnych granicach oczywiście ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2012, o 23:31 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Jedno pytanie padło już publicznie i nie jestem zadowolony z odpowiedzi, to zadam je publicznie Pozostałe będą 'top secret' i będę systematycznie dosyłał na mail'a i/lub PW.

Minęło już dwa lata jak byłem na kursie EFR. To okres po którym większość rzeczy się zapomina i powinno się odświeżać wiedzę. Przejrzę więc materiały z tamtego kursu i zadam wiele pytań. Obiecuję. Już dzisiaj zaś dostaniesz do oceny moją apteczkę jachtową.

Publicznie powiem jeszcze coś o formie. Prawdziwy kurs jest powiedzmy max. 8-osobowy i można robić ćwiczenia praktyczne. Ale czemu nie miałbyś brać na ochotnika powiedzmy 3 pary, które ćwiczyłyby na sobie. Np. jak anorektyczna dziewczyna ma położyć w pozycji bocznej ustalonej boksera wagi ciężkiej? Ćwiczenia z przenoszeniem ludzi, bandażowaniem i oczywiście dla kilku chętnych par usta-usta. Tak bym to widział. I wtedy może się okazać, że będziesz miał dwa wykłady po 1,5h.?

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2012, o 23:42 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Widzicie sens zdecydowanie!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2012, o 00:09 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
parkad napisał(a):
napiszcie, czy widzicie sens takiego wykładu

Zdecydowanie TAK !!!
Im więcej uczymy sie tym lepiej dla nas.
Nie ma lepszych pogadanek niż spicze takie jak dziś
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2012, o 01:32 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Mnie gnębi od dawna pytanie, na które nikt nie potrafi mi udzielić sensownej odpowiedzi. Chodzi o zastrzyki. Czy można się tego łatwo nauczyć, a zwłaszcza czy jest sposób robienia przez nie-mających-pojęcia? Mam taki stres od czasu, jak musiałem koleżance wkłuć surowicę przeciwjadową.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2012, o 01:46 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Nauczyć się można łatwo, najtrudniej stres zwalczyć.

Np. wyobraź sobie, że to żona - łatwiej będzie :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2012, o 01:47 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Stara Zientara napisał(a):
wyobraź sobie, że to żona - łatwiej będzie

Może dla Ciebie. Mnie to tres pogłębia. Ale ja pantoflarz jestem ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2012, o 09:43 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Sąsiad, swego czasu leżąc po operacji musiałem sobie sam kłuć jakieś świństwo do brzucha. Pierwszy raz jest dziwny, dalej z górki. Wnioskuję więc, że każdego nauczysz robienia bardziej lub mniej skomplikowanych zastrzyków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2012, o 15:26 
No nie wiem, jak zrobić szkolenie dla Forumowiczów z zastrzyków, żebyśmy nie wyszli na kółko narkomanów :-D
Ale coś na temat najczęściej używanych lub używalnych zastrzyków spróbujemy powiedzieć (co jak, kiedy, komu).
Andrzej, na temat apteczki to będzie na pewno jakaś burza jak tylko padnie hasło. Ale przejrzę spis Twojej, i powiem Ci, co myślę i czy coś bym osobiście w niej zmienił, jeśli w ogóle.
Proszę, myślcie o tym, co Was nurtuje i podrzucajcie kwestie dalej - po to ten wątek.

PS. Moderatorze - DZIĘKUJĘ

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2012, o 08:56 

Podziękował : 42
Otrzymał podziękowań: 30
Uprawnienia żeglarskie: może się nie zabiję ;)
Pewnie że jest sens.
Będę wiedziała jak cię ratować ;)

A serio, ja bym oczekiwała na takim speech-u informacji - jak pomóc komuś środkami dostępnymi na jachcie, biorąc pod uwagę, że nie zabieramy całej apteczki "reanimacyjnej" tylko mając po ręką nazwijmy to - zwykłe rzeczy znajdujące się w apteczce (powiedzmy samochodowa + jakieś podstawowe leki - właśnie nie koniecznie takiej dla specjalistów tylko "normalnych, szarych ludzi" ;)

Poza tym, zawsze warto taką wiedzę odświeżać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2012, o 10:49 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
parkad napisał(a):
No nie wiem, jak zrobić szkolenie dla Forumowiczów z zastrzyków, żebyśmy nie wyszli na kółko narkomanów :-D
Ale coś na temat najczęściej używanych lub używalnych zastrzyków spróbujemy powiedzieć (co jak, kiedy, komu).
Andrzej, na temat apteczki to będzie na pewno jakaś burza jak tylko padnie hasło. Ale przejrzę spis Twojej, i powiem Ci, co myślę i czy coś bym osobiście w niej zmienił, jeśli w ogóle.
Proszę, myślcie o tym, co Was nurtuje i podrzucajcie kwestie dalej - po to ten wątek.

Hmmm - samo opowiadanie na temat zastrzyków bedzie na pewno przydatne, jednak nic nie zastąpi ćwiczenia "na żywo"...
Myślę, że nikt bez podstawowego medycznego przygotowania nie będzie próbował na jachcie robić zastrzyków dożylnych. A zastrzyki domięśniowe można poćwiczyć na jakiejś wyrośniętej golonce ze skórą - i piszę to całkiem serio (tak ćwiczyliśmy na zawodowym kursie STCW -"medical care").
Inna sprawa, że takie ćwiczenie ma sens po fachowym instruktażu, w spokoju i w grupie kilku osób - na spotkanie takie jak "korsarzowe" to lepiej byłoby przygotować jakieś ulotki, plansze, ilustracje, pokaz w power poincie do skopiowania, etc... Może wtedy ludzie doniosą choć kilka procent wiedzy do pierwszego, wiosennego rejsu...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2012, o 11:59 

Podziękował : 3174
Otrzymał podziękowań: 2993
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
Kuracent napisał(a):
Np. jak anorektyczna dziewczyna ma położyć w pozycji bocznej ustalonej boksera wagi ciężkiej? Ćwiczenia z przenoszeniem ludzi, bandażowaniem i oczywiście dla kilku chętnych par usta-usta.

Widziałam jak 9-latek (25 kg mc.) ułożył w pozycji bocznej ustalonej 100-kilogramowego 2-metrowca. Czyli da się. A co do usta-usta i masażu serca to niezastąpione (choć może nie tak atrakcyjne jak długonogie blondynki) są fantomy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2012, o 12:41 

Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
Janna napisał(a):
Widziałam jak 9-latek (25 kg mc.) ułożył w pozycji bocznej ustalonej 100-kilogramowego 2-metrowca. Czyli da się.
No ba. tego właśnie uczą kursy. Ułożyć przytomnego i np wściekłego nie da rady. Ale nieprzytomny bezwładny - stosujemy naturalne dźwignie ludzkiego ciała ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2012, o 12:29 

Podziękował : 91
Otrzymał podziękowań: 637
Uprawnienia żeglarskie: s.j.
JoEve napisał(a):
A serio, ja bym oczekiwała na takim speech-u informacji - jak pomóc komuś środkami dostępnymi na jachcie, biorąc pod uwagę, że nie zabieramy całej apteczki "reanimacyjnej" tylko mając po ręką nazwijmy to - zwykłe rzeczy znajdujące się w apteczce (powiedzmy samochodowa + jakieś podstawowe leki - właśnie nie koniecznie takiej dla specjalistów tylko "normalnych, szarych ludzi"

Z tego co pamiętam było takie spotkanie z Kubą ( o ile pamiętam imię) który prowadzi takie kursy. Było to naprawdę świetne! spotkanie, dokładnie o tym co napisane powyżej. Było to niedawno,bo już w Korsarzu. Może ktoś zna go bliżej, myślę że spokojnie da się namówić jeszcze raz na taką pogadankę, i wtedy mozna by nagrać cały materiał do YT.

pozdr.
Andrzej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2012, o 13:22 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Na razie mamy lekarzy-żeglarzy sztuk 2 z czego jedna sztuka anestezjolog z praktyką w mazurskim WOPRze. Myślę, że znając realia jachtu doskonale sobie poradzą z przedstawieniem nam zasad pierwszej pomocy przedlekarskiej, najnowszych wytycznych dotyczących CPR czy pomocy choremu/poszkodowanemu w morzu i potrzebnym do tego sprzętem /co w apteczce mieć trzeba, co warto, co mieć ale używać tylko po konsultacji, choćby radiowej z lekarzem, a czego lepiej nie mieć i nie używać/, Parkad da radę się nagrać pewnie ;)

Kursy wielu z nas ma, a korsarzowy wykład kursu nie zastąpi, choćby z uwagi na nieprawdopodobieństwo załatwienia tylu fantomów i tylu pięter ;) żeby wszyscy zdołali przećwiczyć CPR. Za to będzie można liczyć na odpowiedzi na typowo żeglarskie rozterki z punktu widzenia lekarza specjalisty, praktyka medycyny ratunkowej, który widuje jacht od środka i oprócz suchej wiedzy i znajomości wytycznych będzie potrafił odpowiedzieć na pytanie jakie pojawiły się choćby w ostatni wtorek jak kolega/koleżanka żeglarz/żeglarka.

Gdyby dokooptować Kubę z jakimś fantomem/mami może byłaby realna szansa, żeby po części wykładowej przynajmniej część chętnych miała okazję przećwiczyć resuscytację praktycznie? Bo dwójka wykładowców nawet na 2 fantomy nie przećwiczy takiego stada do rana ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2012, o 14:51 

Podziękował : 42
Otrzymał podziękowań: 30
Uprawnienia żeglarskie: może się nie zabiję ;)
Yigael napisał(a):
Parkad da radę się nagrać pewnie ;)

Jak będzie wykładał to ja go nagram ;)

Odpowiedz z cytatem