Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 lip 2025, o 06:22

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 cze 2012, o 08:25 

Podziękował : 250
Otrzymał podziękowań: 199
Uprawnienia żeglarskie: jsm
poniek napisał(a):
Czy pływając niepolskimi jachtami wieszacie sobie na stałe polską banderkę pod sailingiem (lewym)?

To ja jeszcze pociagne temat. Czy plywajac 'niepolskim' jachtem pod bandera brytyjska i majac pod salingiem bandere polska (z orlem) popelniam totalne faux pas majac ta bandere pod salingiem prawym?! Hmmm, zawsze tak mialem i uwazalem to za poprawne, i nigdy nie widzialem w tym problemu a moze jestem ignorantem nie znajacym etykiety?

Dodam, ze polska bandera jest niejako na 'stalym wyposazeniu podsalingowym' i ma tylko swiadczyc o przynaleznosci narodowej posiadacza lodki...

Załączniki:
P5280022.JPG
P5280022.JPG [ 43.34 KiB | Przeglądane 6331 razy ]

"If I had been God
I would have rearranged the veins in the face to make them more
Resistant to alcohol and less prone to ageing"
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 cze 2012, o 08:57 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Najprawdopodobniej mamy inne podejście do dumy narodowej i do hierarchii wartości, więc moja odpowiedź powinna być postrzegana przez pryzmat różnic.

Trochę to wygląda jakbyś zapomniał zdjąć podsalingówki po pobycie w którymś z polskich portów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 cze 2012, o 09:23 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Maar napisał(a):
Trochę to wygląda jakbyś zapomniał zdjąć podsalingówki po pobycie w którymś z polskich portów

Dokładnie, właściwy jest w takiej sytuacji lewy saling.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 cze 2012, o 09:28 

Maar napisał(a):
Trochę to wygląda jakbyś zapomniał zdjąć podsalingówki po pobycie w którymś z polskich portów

Ok, rozumiem Twoje wytlumaczenie z 'zapomnieniem zdjecia podsalingowki po pobycie w którymś z polskich portów' ale czy jest gdzies zapisane gdzie, w moim przypadku, powinienem nosic polska bandere? Jesli pod lewym salingiem to z czego to wynika?

Moze jakis link do przepisow? Duzo czasu spedzilem szukajac odpowiedniego zapisu ale nic nie znalazlem.

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Cape napisał(a):
Dokładnie, właściwy jest w takiej sytuacji lewy saling.

No tak, kazdy mowi, ze lewy, tez zaczynam w to wierzyc... Tylko czy jest jakis przepis regulujacy to? I nie chodzi mi o przestawianie podsalingowek z prawej na lewa strone podczas pobytu i opuszczania wod terytorialnych roznych krajow ale o zaznaczenie przynaleznosci narodowej wlasciciela lodki.

"If I had been God

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 cze 2012, o 09:38 

cinas napisał(a):
czy jest gdzies zapisane gdzie, w moim przypadku, powinienem nosic polska bandere?
Tego nie regulują przepisy, tylko zwyczaje, kultura i zdrowy rozsądek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 cze 2012, o 09:48 

Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
"Jachty podnoszą pod prawym salingiem flagę państwa, do którego jacht płynie – przed wypłynięciem jachtu, w trakcie pobytu w tym państwie i przy powrocie z rejsu. Gdy rejs odbywa się do kilku krajów przed wypłynięciem podnosi się flagę państwa, do którego jacht zawinie najpierw. Po powrocie z rejsu podnosimy flagi w kolejności odwiedzonych krajów, licząc od dołu pierwszy odwiedzony kraj. Gdy podnosimy flagi państw odwiedzanych nie wolno podnosić pod prawym salingiem innych znaków."

żródło: http://www.akm.gda.pl/index.php?cat=etykieta

Proporce klubowe stawiamy pod lewym salingiem, także przynależność armatora, i chyba kapitana.. :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 cze 2012, o 10:12 

Narjess napisał(a):
Jachty podnoszą pod prawym salingiem flagę państwa, do którego jacht płynie – przed wypłynięciem jachtu

Nigdy tego nie zrobię :evil: To tak, jak wpisać do dziennika port, do "którego jacht płynie".

Za ten post autor Cape otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 cze 2012, o 10:17 

Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
Cape napisał(a):
Nigdy tego nie zrobię To tak, jak wpisać do dziennika port, do "którego jacht płynie".

Ja tylko zacytowałam. BTW - był kiedyś taki rejsik Zawiasem, gdzie organizator zrobił dzielne koszulki i polary dla uczestników, z wypisaną trasą.. I co? I bullshit! Był zupełnie inny port, bo tam się nie dało dopłynąć ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 cze 2012, o 00:12 

Podziękował : 34
Otrzymał podziękowań: 182
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie
cinas napisał(a):

To ja jeszcze pociagne temat. Czy plywajac 'niepolskim' jachtem pod bandera brytyjska i majac pod salingiem bandere polska (z orlem) popelniam totalne faux pas majac ta bandere pod salingiem prawym?!

Chcesz - to ja też temat pociągnę :D :D :D

Banderę kraju rejestracji jachtu masz na flagsztoku (port i silnik), ewentualnie na jachcie większym niż slup i pod żaglami - na topie bezanmasztu.

Flagi kurtuazyjne to inna para kaloszy.

Kolejne "miejsca honorowe" to prawy saling grotmasztu, lewy saling grotmasztu, prawy saling bezanmasztu, lewy saling bezanmasztu.

Precedencja podnoszonych flag (bander) to: flaga kurtuazyjna państwa, w którym gościsz, flaga państwowa członków załogi (jeśli są innej narodowości, niż przynależność jachtu), proporzec klubowy, proporzec osobisty. Jeśli masz za mało miejsc - rezygnujesz z podnoszenia weksyliów "od końca". A jeśli któraś z flag jest zbędna - to ją po prostu opuszczasz, i "zwalnia ci się miejsce" (np. jacht rejestrowany w UK z polska załogą na wodach brytyjskich - wtedy banderka polska może powędrować pod prawy, a nie lewy saling).

Żeby było jeszcze śmieszniej: swego czasu pracowałem na Concordii. O 8 rano na flagsztok szła bandera Barbados, pod prawy saling grota - polska (bo polskie wody terytorialne), pod lewy kanadyjska (armator). Jak pojechaliśmy do Danii - ciut się zmieniło. Flagsztok - Barbados, prawy saling grota - Dania, lewy saling Polska (bo załoga), kanadyjska lądowała dopiero na bezanie (kraj armatora). Czasem jeszcze pod lewy bezana podnosiliśmy proporzec Terry'ego (osobista armatora). Cuzamen do kupy odbębnienie całego ceremoniału flagowego wymagało zaangażowania całej wachty służbowej (2 x 5 do "colorsów", plus dzwonnik i oficer prowadzący ceremonię). Ale był ubaw! :D :D :D

Absolutnie niedopuszczalne jest podnoszenie flag "jedna pod drugą". Np. flagi korsykańskiej "pod" francuską. To jest w pewnym sensie symbol "pryzu", dla Korsykan wręcz obraźliwy (biorąc pod uwagę silne tendencje odśrodkowe tej wyspy).

Na małych jachtach (z przekory i przekonania) rezygnowałem z "tricoloru" i pod prawy saling grota wędrowała "głowa Maura". Podobnie w Szkocji - nigdy tam nie używałem red ensing, tylko niebieskiej z białym krzyżem św. Andrzeja.

Na Pogorii takiego numeru nie wypada robić, zbyt duża jednostka - mogłoby się to skończyć nawet notą dyplomatyczną. Więc prawy saling - Francja, lewy - Korsyka. Na bezanie STAPowska.

Że interwencje dyplomatyczne nie są takie niemożliwe - niech świadczy przykład s/y Wanda, sprzed wielu lat. Otóż, chłopaki wchodząc do Warnemunde skonstatowali, że nie mają flagi "enerdówka" (czyli tej "z jajkiem sadzonym"). No to podnieśli Bundesrepublikę. Polski konsul wyciągnął ich z kłopotów po jakichś 2 dniach, w każdym razie sprawa oparła się o ostrą notę do polskiego MSZ.

Podnoszenie flag "jedna pod drugą" jest w zwyczaju wyłącznie po powrocie do domu z rejsu, w którym odwiedzono kilka państw. Kolejność "od dołu" została już wcześniej wskazana. Ale to ma pewne uzasadnienie - te banderki to rzeczywiście "symbol zwycięstwa" jachtu w danym rejsie.

Ciut skomplikowane? :D :D :D :D

Ale sympatyczne.

Za ten post autor JasiekN otrzymał podziękowania - 3: Moniia, poniek, WhiteWhale
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 cze 2012, o 00:28 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
JasiekN napisał(a):
Podnoszenie flag "jedna pod drugą" jest w zwyczaju wyłącznie po powrocie do domu z rejsu, w którym odwiedzono kilka państw. Kolejność "od dołu" została już wcześniej wskazana. Ale to ma pewne uzasadnienie - te banderki to rzeczywiście "symbol zwycięstwa" jachtu w danym rejsie.

Howgh - powiedziałeś! :roll:

Załączniki:
(166).jpg
(166).jpg [ 102.31 KiB | Przeglądane 6115 razy ]

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 cze 2012, o 04:40 

Niech zgadnę, gdzie byłeś: Sassnitz, Falsterbokanallen, Kopenhaga? :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 cze 2012, o 07:25 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Cicho sza.... Sassnitz to tajemnicze, mityczne miejsce, do którego płynęli przez dziesięciolecia wszyscy, ale dotarli tylko nieliczni. Coś jak Kolchida. Lepiej nie wymawiać tego imienia/nazwy głośno :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 cze 2012, o 10:17 

JasiekN napisał(a):
(np. jacht rejestrowany w UK z polska załogą na wodach brytyjskich - wtedy banderka polska może powędrować pod prawy, a nie lewy saling).

No wlasnie... Jak to sie ma do tego co powiedzial Maar odnosnie polskiej banderki pod prawym salingiem:

"Trochę to wygląda jakbyś zapomniał zdjąć podsalingówki po pobycie w którymś z polskich portów"

i dalej rowniez Maar:

"Tego nie regulują przepisy, tylko zwyczaje, kultura i zdrowy rozsądek."

Co do drugiego cytatu Maara znalazlem to:

http://www.starcross-fcc.com/flag_etiquette.pdf

Czyli jak widac, wedlug RYA, jest to regulowane prawem, dobrymi manierami oraz tradycja...

I znowu mozna to interpretowac na wiele sposobow, tak wiec konkluzja moja jest taka:

polska banderka na mojej lodce pozostaje pod prawym salingiem, chyba ze ktos uzasadni, ze powinno byc inaczej.

Jestem jednak otwarty na sugestje i dyskusje.

"If I had been God

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 cze 2012, o 10:33 

Podkreśliłeś słowo "prawem", ale akurat regulacje prawne mają się nijak do Twojego problemu.

Jak się nazywa Twoja łódka? W sensie, czy nazwa jest angielska czy polska?

Pytam, bo gadałem z kilkoma osobami.
Przedstawiłem sytuację tak:

1) wpływa do Gdyni jacht o nazwie Gżegżółka, na flagsztoku ma biało-czerwoną a pod prawym salingiem szwedzki krzyż.
Wszyscy moi rozmówcy podsalingówkę zinterpretowali tak jak wcześniej pisałem - ktoś zapomniał zdjąć.

2) wpływa do Gdyni taki sam jacht, flagi ma takie same (na flagsztoku polska, pod salingiem szwedzka) i nazywa się Syr Strymmer.
Wszyscy moi rozmówcy podsalingówkę zinterpretowali "pewnie to jakiś Szwed".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 cze 2012, o 10:42 

Maar napisał(a):
Jak się nazywa Twoja łódka? W sensie, czy nazwa jest angielska czy polska?

Dzieki za odpowiedz. Lodka jest zarejestrowana w Anglii i ma angielska nazwe, nazywa sie 'Triple Rhumb' (to ta na zdjeciu w moim avatarze - nawet polska bandere widac pod prawym salingiem :D a red ensign na flagsztoku powiewa).

To co napisales rozwiewa coraz bardziej moj 'dylemat' na temat: 'Ktory saling' :D

"If I had been God

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 cze 2012, o 20:30 

Maar napisał(a):

1) wpływa do Gdyni jacht o nazwie Gżegżółka, na flagsztoku ma biało-czerwoną a pod prawym salingiem szwedzki krzyż.
Wszyscy moi rozmówcy podsalingówkę zinterpretowali tak jak wcześniej pisałem - ktoś zapomniał zdjąć.

No to chyba z niewłaściwymi ludźmi, Marku, rozmawiałeś.

Gżegżółka, jacht polskiej rejestracji, z polską załogą - właśnie wrócił do domu z rejsu do Karlskrony. Szwedzka pod salingiem jest tzw. "banderką powrotną" - z tylko jednego kraju, bo w innych nie byli.

Zwyczajowo - "banderki powrotne" (jedną lub więcej) podnosi się na jachcie przez 24 h od przybycia do domu (lub do momentu wyokrętowania załogi, która wróciła). To jest po prostu "trofeum", widomy znak trasy rejsu, niech inni zazdroszczą, że bujają się tylko po Zatoce, a my byliśmy "tam".

Żeby być jeszcze bardziej upierdliwie precyzyjnycm: przykładowa szwedzka "kurtuazyjna" powinna być opuszczona na granicy wód terytorialnych Szwecji. Pod saling wraca dopiero jako "powrotna" na podejściu do pierwszego polskiego portu. Na wodach międzynarodowych pierwszze miejsce honorowe - którym jest prawy saling grota jest "wolne". Z nieodmienną przyjemnością podnoszę wtedy swoją banderę osobistą. Albo (zgodnie z precedencją) - banderę klubową.

24 h pokazywania dotyczy również błękitnej wstążki na topie grotmasztu (długość: 1 mm = 1 Mm). Przysługuje rejsom od 1000 mil wzwyż. Końcówka tej wstęgi powinna być wycięta w jaskółczy ogon.

Maar napisał(a):

2) wpływa do Gdyni taki sam jacht, flagi ma takie same (na flagsztoku polska, pod salingiem szwedzka) i nazywa się Syr Strymmer.
Wszyscy moi rozmówcy podsalingówkę zinterpretowali "pewnie to jakiś Szwed".

O ile dany Szwed rejestrował się pod polską banderą - jakoś obserwuję tendencję odwrotną, to polscy armatorzy uciekają pod obce bandery. W tym pod szwedzką.

Jakoś nie mogę się oprzeć wrażeniu, że trochę zawiłości etykiety flagowej Ci uciekło :D :D :D :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 cze 2012, o 21:04 

Podziękował : 1335
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
JasiekN napisał(a):
Jakoś nie mogę się oprzeć wrażeniu, że trochę zawiłości etykiety flagowej Ci uciekło

:D
Ja mam wrażenie, ze, chyba jako jedyni, te zawiłości nie tylko kultywujemy, ale i podnosimy do potegi entej.
Prawda jest, ze wsrod innych nacji podobnie skomplikowane sytuacje zdarzaja sie bardzo rzadko, ale prawda jest tez, ze w zeglowaniu codziennym tylko my ( no, niektorzy ) przywiazuja do tego jakakolwiek wage.
Prawy saling - Flaga kraju odwiedzanego ( improwizowana i szyta grubymi nicmi wzbudzi wiekszy entuzjazm, niz "przepisowa" kupiona w sklepie.)
Lokalne zwyczaje i zwlaszcza animozje warto znac.
Cala reszta.... ;)
Catz

Za ten post autor Catz otrzymał podziękowanie od: robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 cze 2012, o 21:09 

JasiekN napisał(a):
Jakoś nie mogę się oprzeć wrażeniu, że trochę zawiłości etykiety flagowej Ci uciekło
Nie uciekło, tylko nie nabyłem.
Od maleńkości miałem taką wadę, że nie przywiązywałem szczególnej wagi do etykiety (w przeciwieństwie do zdrowego rozsądku).

A w poście do którego się odnosisz, możesz zamienić słowo "wchodzi" na "wychodzi" a flagę i nazwę ze szwedzkiej na litewską.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2012, o 05:54 

Podziękował : 277
Otrzymał podziękowań: 266
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
W każdym razie dowiedziałem się z tej dyskusji, a zyłem dotychczas w nieświadomości, że trofiejne banderki podnosi się w kolejności "od dołu do góry". Pływając pod obcą banderą zawsze noszę pod salingiem biało-czerwoną i jeśli nie jest z oczywistych względów zajęty, to pod prawym.
Catz napisał(a):
prawda jest tez, ze w zeglowaniu codziennym tylko my ( no, niektorzy ) przywiazuja do tego jakakolwiek wage.
Noo... Litwini, Łotysze etc przywiązują bardzo mocno.

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

http://whale.kompas.net.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2012, o 20:18 

WhiteWhale napisał(a):
Noo... Litwini, Łotysze etc przywiązują bardzo mocno.

Jesli tak samo, jak Brytyjczycy na wodach obcych... Bo tam sa na luzie! ;)
Poznalem kiedys sympatycznego Szweda, wlasciciela pieknego, klasycznego jachtu. Stal posrodku nieduzej zatoki ( bylo nas z 15 lodek ) i jako jedyny wywiesil czarna kule, coby wzdy, postronni kotwicowicze wiedzieli dobrze, ze on tez na kotwicy stoi.
Jak go spytalem, czy sie aby nie wyglupia, odpowiedzial ( dyplomatycznie ? ), ze jest tu pierwszy raz i czuje sie niezbyt pewnie...
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2012, o 20:33 

Maar napisał(a):
Od maleńkości miałem taką wadę, że nie przywiązywałem szczególnej wagi do etykiety (w przeciwieństwie do zdrowego rozsądku).

Hmmmm... Twój post wzbudził u mnie poczucia ambiwalentne. Jak widok nowego mercedesa z teściową w środku, spadającego właśnie w przepaść :D :D :D Bo znam Cię i lubię - a tymczasem w powyżej cytowanym zdaniu wyplułeś z siebie jakąś totalną głupotę.

Bo, Marku miły, co ma piernik do sprawy pożarnej?

Cóż szkodzi "od maleńkości" być rozsądnym, a pewną wiedzę o tradycjach posiadać "obok"? Co więcej, Twoja wypowiedź zabrzmiała trochę jak "a pieprzyć etykietę, ważne, żeby być rozsądnym". Trochę mnie to zmroziło. Wypowiedzi kontynuował nie będę, ale wiele razy w życiu zawodowym spotkałem się z ludźmi absolutnie praktycznymi i zdroworozsądkowymi - z którymi jakoś później nie chciało mi się spotykać. Ze względu na "nie nabycie etykiety", w tym przypadku towarzyskiej.

Brak wiedzy o etykiecie żeglarskiej na pewno nie jest wadą, uniemożliwiającą sprawne nawigowanie i bezpieczne prowadzenie jachtu. Ale...

Przykład będzie skrajny.

W ostatnim rejsie chorwackim wchodzę sobie do jakiegoś portu, na relingach suszą się kostiumy kąpielowe i (z przeproszeniem) majtki, i to na dodatek na burcie, którą podchodzę, uprzejmie proszę właścicielki o ich schowanie. Buźka pełna zdziwienia i pytanie - a po co?

Akceptujesz?

Mam nadzieję, że to co napisałem stanowi nadinterpretację Twojej wypowiedzi - ale (wybacz) - tak ona właśnie zabrzmiała.

Maar napisał(a):
A w poście do którego się odnosisz, możesz zamienić słowo "wchodzi" na "wychodzi" a flagę i nazwę ze szwedzkiej na litewską.

Faktycznie i etykietalnie absolutnie różna sytuacja. Tzn. w zakresie wejścia/wyjścia. Nazwa i dowolna bandera (byle obca) - bez znaczenia. Wobec Twojego braku zainteresowania nie będę tematu rozwijał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2012, o 20:43 

Jacht pod banderą grecką, wody Korsyki pod prawym salingiem bandera Korsyki (broń Boże Francji !) a pod lewym to co na zdjęciu.

Załączniki:
PA050310.jpg
PA050310.jpg [ 48.57 KiB | Przeglądane 6522 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2012, o 20:50 

JasiekN napisał(a):
W ostatnim rejsie chorwackim wchodzę sobie do jakiegoś portu, na relingach suszą się kostiumy kąpielowe i (z przeproszeniem) majtki, i to na dodatek na burcie, którą podchodzę, uprzejmie proszę właścicielki o ich schowanie. Buźka pełna zdziwienia i pytanie - a po co?

Na ich miejscu spytalbym: "A dlaczego? Brzydkie sa ?"
Mokre majtki schowac trudno, zwlaszcza jak sa pilnie potrzebne.
Catz Sudysta Jednak

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Cape napisał(a):
pod prawym salingiem bandera Korsyki (broń Boże Francji !

To jest ok!
Najwieksza zagwozdke i tak maja tam Francuzi! ;)
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2012, o 21:11 

JasiekN napisał(a):
na relingach suszą się kostiumy kąpielowe i (z przeproszeniem) majtki,

Łeeetam :lol:

Załączniki:
P5250169.jpg
P5250169.jpg [ 96.87 KiB | Przeglądane 6505 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2012, o 21:18 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
To ja jednak wole żeglarstwo dla przyjemności Jasiu :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2012, o 22:39 

JasiekN napisał(a):
Ze względu na "nie nabycie etykiety", w tym przypadku towarzyskiej.
Jasiek, mam nieodparte wrażenie, że mieszasz chamstwo z brakiem znajomości etykiety.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2012, o 22:51 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
JasiekN napisał(a):
Brak wiedzy o etykiecie żeglarskiej na pewno nie jest wadą, uniemożliwiającą sprawne nawigowanie i bezpieczne prowadzenie jachtu. Ale...

Ale jak się ustosunkujesz do spuszczania bandery za pięć ósma na Pogorii w morzu? :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2012, o 00:16 

Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 96
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Włączę się do dyskusji :D
Według mojej wiedzy i tego co mi przekazywano sprawa bander i flag wygląda następująco:
Sprawę miejsc dla bandery, flag i proporców upraszczam do jednostki będącej slupem
1. BANDERA - jacht zawsze pływa pod banderą państwa w którym jest zarejestrowany lub może podnosić banderę do której noszenia jest uprawniony.
2. FLAGA nr 1 - podnoszona pod prawym salingiem flaga państwa które odwiedza jacht płynący pod obcą banderą (w obcym porcie na maszcie podnosi się wtedy flagę państwa z którego jacht odwiedzający pochodzi czyli pod jaką banderą pływa) Ale uwaga na wyjątki, rzeczywiście np. w UK flaga ma różną symbolikę i poprawniej jest podnieść banderę cywilną lub flagę angielską będąc oczywiście w Anglii.
3. FLAGA nr 2 - podnoszona pod prawym salingiem flaga regionu w danym państwie który odwiedza jacht płynący pod obcą banderą (istnieje możliwość kombinacji flagi nr 1 i flagi nr 2 gdy podnoszone są jedna pod drugą pod lewym salingiem z założeniem że flaga nr 1 jest nad flagą nr 2)
4. FLAGA nr 3 - podnoszona lub podnoszone pod prawym salingiem po zakończonym rejsie flaga lub flagi państw, które kolejno były odwiedzane, zaczynając od dołu do góry (może zaistnieć sytuacja że rejs nie jest zakończony w państwie bandery jachtu i wtedy ta ostatnia flaga jest na samej górze)
5. FLAGA SPECJALNA - podnoszona pod lewym salingiem może oznaczać narodowość załogi (i tutaj właściwie nie będzie błędem podniesienie naszej bandery), bądź zupełnie prozaiczne rzeczy np. flaga z dwoma skrzyżowanymi kielichami oznacza że zapraszacie na drinka.
6. PROPORZEC - oznacza np. przynależność klubową lub inną. Podnoszony pod lewym salingiem lub na dziobie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2012, o 05:01 

JasiekN napisał(a):

Gdy argumenty o zwyczajach, ewentualnie o bezpieczeństwie (coś tam pod nogę może się dostać) nie trafiają do naszych wczasowiczów, trzeba użyć argumentu o prawdopodobnej stracie takiej części garderoby.
Łatwo w czasie manewrów zrzucić z relingu takie porzucone mienie. Ten argument zawsze działa. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2012, o 21:30 

Cape napisał(a):
Ten argument zawsze działa.

... Ale tylko na niektorych, pozostajacych szczesliwie w przytlaczajacej mniejszosci.
Nie prosciej zeglowac w skansenach dla prawdziwych kapitanow?
Catz O Bezpieczenstwie.

Za ten post autor Catz otrzymał podziękowanie od: robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona