Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 13 wrz 2025, o 11:44

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 lip 2012, o 20:17 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
M@rek napisał(a):
ja nie zyje z zeglarstwa,

A ja im mniej pływam, to mam więcej pieniędzy :evil: :lol:

PostNapisane: 14 lip 2012, o 20:29 

Podziękował : 3106
Otrzymał podziękowań: 2711
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
M@rek napisał(a):
Zasady maja podobne
Ja, niestety, zaufałem koledze. Ten poprzedni też był kolegą :(

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

PostNapisane: 14 lip 2012, o 22:10 

Podziękował : 77
Otrzymał podziękowań: 32
Panowie. Załatwcie to na PW .

PostNapisane: 14 lip 2012, o 22:27 

gagaa_ napisał(a):

Tak jest. Wszystko na PW.

A w następnym sezonie znowu ktoś nie dostanie wypłaty od Ch., W., L. czy innego :cenzura:

@gagaa,, w innych dziedzinach działalności gospodarczej ludzie nie ostrzegają się przed nierzetelnymi pracodawcami?

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

PostNapisane: 14 lip 2012, o 22:44 

Podziękował : 187
Otrzymał podziękowań: 261
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz polodowcowy
Cape napisał(a):
A ja im mniej pływam, to mam więcej pieniędzy :evil: :lol:

To prawie jak ja, im więcej pływam, tym mam mniej pieniędzy. :cool:

PostNapisane: 14 lip 2012, o 22:54 

Podziękował : 780
Otrzymał podziękowań: 1679
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Zgrzyb napisał(a):
To prawie jak ja, im więcej pływam, tym mam mniej pieniędzy.

Jest sposób na to żeby odwrócić tę tendencję o 180 stopni.
Ja czym mniej pływam tym mam mniej pieniędzy.
Jak wracam do domu zostawiam jacht w marinie - a to kosztuje.

PostNapisane: 14 lip 2012, o 23:13 

Podziękował : 77
Otrzymał podziękowań: 32
Stara Zientara napisał(a):
gagaa_ napisał(a):

A w następnym sezonie znowu ktoś nie dostanie wypłaty od Ch., W., L. czy innego :cenzura:

@gagaa,, w innych dziedzinach działalności gospodarczej ludzie nie ostrzegają się przed nierzetelnymi pracodawcami?

Zientek - moim zdaniem ostrzegłeś :) Najgorsze co może spotkać inwestora w tej branży to wieści że nie opłaca lub kantuje swoich pracowników, tym bardziej że to kadra decyduje o jakości marki. Chetnie poznam zakończenie tej aferki, ale nie wywlekanie publiczne wewnetrnych brudów? to raczej niesmacznie. Nie uwżasz?

Ostatnio edytowano 24 lip 2012, o 12:32 przez Narjess, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiłam Kapitańskie nazwisko.

PostNapisane: 14 lip 2012, o 23:31 

gagaa_ napisał(a):
wywlekanie publiczne wewnetrnych brudów?

Gdzie te wewnętrzne brudy?
Kilka osób komentuje tą sytuację i inne zbliżone. Piszą, to wypada odpowiadać, a nie jak w innych wątkach - ktoś rzuca temat, a potem zagląda po dwóch tygodniach, bo sobie przypomniał.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

PostNapisane: 15 lip 2012, o 01:39 

Podziękował : 204
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: starczają na to, czym pływam
gagaa_ napisał(a):
Stara Zientara napisał(a):
gagaa_ napisał(a):

Ziętek - moim zdaniem ostrzegłeś :) Najgorsze co może spotkać inwestora w tej branży to wieści że nie opłaca lub kantuje swoich pracowników, tym bardziej że to kadra decyduje o jakości marki. Chetnie poznam zakończenie tej aferki, ale nie wywlekanie publiczne wewnetrnych brudów? to raczej niesmacznie. Nie uwżasz?

Aferkę wykreował Wojtek, tylko on wie dlaczego, jakoś mimo wszystkich zastrzeżeń jakie ma do mnie, deklarował chęć pozostania przy podwyżce 1000 PLN miesięcznie mimo mojej nierzetelności i braku zaufania, za ta drobną kwotę to by mu nie przeszkadzało.

PostNapisane: 15 lip 2012, o 01:50 

doktor napisał(a):
deklarował chęć pozostania przy podwyżce 1000 PLN miesięcznie mimo mojej nierzetelności i braku zaufania, za ta drobną kwotę to by mu nie przeszkadzało.

Jak zwykle mówisz tylko ćwierć prawdy... pominąłeś płatność z góry i parę innych drobiazgów.

Naprawdę chcesz to ciągnąć publicznie? Na twoim miejscu bym się zastanowił.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

PostNapisane: 15 lip 2012, o 07:04 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Jeanneau napisał(a):

Jest sposób na dorobienie się. Naokoło 3x bez zawijania do portów.
Zobacz ile na marinach oszczedzisz ! :D
No i na lądzie są same klopoty, żony kochanki, alimenty, weksle do wykupienia, komornicy....

PostNapisane: 15 lip 2012, o 08:51 

Podziękował : 55
Otrzymał podziękowań: 72
Uprawnienia żeglarskie: jakiś sternik
Cape napisał(a):
Jeanneau napisał(a):

Jest sposób na dorobienie się. Naokoło 3x bez zawijania do portów.
Zobacz ile na marinach oszczedzisz ! :D
No i na lądzie są same klopoty, żony kochanki, alimenty, weksle do wykupienia, komornicy....

Najbardziej kosztowni są zapewne "żony kochanki"... :D ;)

PostNapisane: 15 lip 2012, o 09:19 

Wojtek przestań mnie straszyć, ja jeszcze słowa na temat Twojej pracy nie pisałem, a Ty próbujesz przedstawić JT jako bankruta.

Jako, że takie obraz sytuacji odstrasza mi klientów przedstawie to jak to wygląda naprawdę.

JT nie zarabia i nie będzie zarabiał w najbliższym czasie, bo taki interes wymaga czasu na jego rozkręcenia, mało kto do niego przystępuje, bo większość czeka na zyski od razu, nie mając z czego dokładać, my na zyski nie liczyliśmy w pierwszych trzech czterech sezonach, dobrze aby się koszty zwróciły.
W ubiegłym roku kiedy zaczynaliśmy, mieliśmy zapas finansowy, który został wykorzystany na opłaty początkowe leasing, ubezpieczenie transport jachtów i opłaty na początek.
Dlatego prawie do końca sezonu nikt nie czekał na pieniądze, Wojtek jemu znanym sposobem o którym nie piszę, podbił zarobki o jakąś kwotę i na ta kwotę czekał do świąt.
W tym sezonie utrzymujemy firmę z dochodów własnych, wspomagając ja jedynie jakimiś wpływami z JT, na pensje dla Wojtka i Bruno nie wiele trzeba pływać, ale mamy inne dużo poważniejsze koszty, leasing i marina to tak w skrócie, bo nie zamierzam tutaj tłumaczyć się z całej działalności.
Gdybyśmy mieli problemy, które groziły by niewypłacalnością, zaczęlibyśmy od zmiany mariny, a stoimy w najdroższej na M. Jońskim.
Sytuacja wygląda tak, jak są wpływy z JT, pieniądze idą dla Wojtka i Bruno i na usunięcie awarii, jak ich nie ma, albo koszty je przekraczają, (aby była jasność, pisząc o kosztach mam na myśli tylko te bieżące w Grecji bez leasingu, ten od razu przypisany jest do starych firm)trzeba poczekać trochę ponad miesiąc na wpływy ze starych firm.
Tylko w czarterach majówkowych i kursie na SJ, Wojtek z Bruno przeoczyli awarie spowodowane przez klientów na ponad 10 tys PLN, śruba i winda kotwiczna na Fishbecie, pilot do windy kotwicznej i pompa do kingstonu z podstawka na Flogerze.
Ponadto z uwagi na inne problemy musiałem jechać do Grecji aby sytuacje opanować, co zrodziło dodatkowe nieplanowane koszty.
Wojtek zaczął aferę 7 lipca czyli miał nie zapłaconą wtedy część za maj, z uwagi na wydatki czekał na wpływy spoza JT, podobnie jak za czerwiec, bo mieliśmy tylko jeden czarter i to rozliczany barterem za śrubę i windę. Podobnie jak za maj (za maj juz jest rozliczony), za czerwiec licząc z dołu,rozliczymy się z miesięcznym opóźnieniem, co nie znaczy że jesteśmy bankrutami, albo oszustami jak kreuje to Wojtek.

Ostatnio edytowano 15 lip 2012, o 10:22 przez Doktor, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 15 lip 2012, o 09:59 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
doktor napisał(a):
Podobnie jak za maj, za czerwiec licząc z dołu,rozliczymy się z miesięcznym opóźnieniem,

Zajrzałem na stronę, w lipcu, sierpniu i wrześniu praktycznie żadne miejsca nie są zarezerwowane. Wisi za to ogłoszenie o rabacie 40% w lipcu i bezpłatnym rejsie na "Zawiszy".
W kontekście znanych z telewizji wydarzeń zaczynam to czarno widzieć.
doktor napisał(a):
Gdybyśmy mieli problemy, które groziły by niewypłacalnością, zaczęlibyśmy od zmiany mariny, a stoimy w najdroższej na M. Jońskim.

A w każdym razie coraz mniej rozumieć....

PostNapisane: 15 lip 2012, o 10:06 

Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 332
Uprawnienia żeglarskie: hm...
Szczerze mówiąc też nie rozumiem. Pracodawca otwarcie pisze, że nie wypłaca w terminie w pełnym przekonaniu, że jest to w porządku. Trochę za długo poza Polską jestem chyba...

PostNapisane: 15 lip 2012, o 10:17 

Nie wypłaca, za widza obu stron, (pewnie Wojtek przedstawi to inaczej, bo nie poczuwa się do strat) i nie przeciąga płatności w nie skończoność, a to nie to samo, jedni chcą pieniędzy z góry, inni czekają na dowolnie umówiony termin.

A Colonel czego nie rozumiesz, napisałem, że nie ma przed nami widma bankructwa, bo gwarantują to stare firmy, jeśli mamy zaplanowane wydatki, a Zawisza jest zaplanowany od dawna, to z tym nie ma problemów, na stronie CWM jest rejs, bo dla CWM jestem wiarygodny i termin mam zarezerwowany. Mieliśmy zaplanowany zakup Vana do Grecji i tez to zrealizowaliśmy bez wpływów z czarterów.
Jakby Wojtek z Bruno nie narazili JT na nieplanowane wydatki, tez by krócej czekali.

PostNapisane: 15 lip 2012, o 10:21 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
doktor napisał(a):
...Ta dyskusja jest bez sensu, pewien jestem, że jak skończy się temat wzajemnych rozliczeń, znajdziesz inny znów związany z Zawisz.../cut słowotok/....

Mam radę. Darmo.
Skończ temat "wzajemnych rozliczeń" i zapłać Wojtkowi to co wynika z umowy, jaka zawarłeś.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

PostNapisane: 15 lip 2012, o 10:27 

doktor napisał(a):
Nie wypłaca, za widza obu stron,
Taaa... no wiem, że mi nie płacisz... :evil:

Umowa była, że płacisz regularnie co 4 tygodnie. Złamałeś ją. U mnie wiarygodność straciłeś całkiem.

doktor napisał(a):
Jakby Wojtek z Bruno nie narazili JT na nieplanowane wydatki, tez by krócej czekali
Każdy sprzęt się zużywa i co pewien czas psuje. W interesie załogi zdającej jacht jest ukrycie wszelkich uszkodzeń, żeby nie stracić kaucji. Czasami się im udaje. Ale skorodowanie czteroletniego pilota od windy kotwicznej, to napewno jest moja wina.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

PostNapisane: 15 lip 2012, o 10:28 

Na płatność po powrocie z mojego rejsu, (nawet chciałem mu zawieźć osobiście pieniądze do Grecji i go tam ze sprzętu rozliczyć, wybrał powrót i rozliczenie bankowe) Wojtek umówił się ze mną przed rozpoczęciem tego Wątku, a przed jego napisanie jego to nie powstrzymało, nie wiem jaki ma w tym cel, ale bardzo się stara (dokładając krytykę innego armatora dla którego pływa), aby armatorzy, którzy to czytają, poważnie się zastanowili nim go zatrudnią.

Wojtek, skorodowany był na Foxbacie, plus ten z Fishbeta to 2 a napisałem o jednym, skorodowanego nie licząc.

PostNapisane: 15 lip 2012, o 10:33 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Colonel napisał(a):

Jak sprawdzić która osoba w tej dyskusji odmienia określenie "bankructwo" - to można zacząć coś rozumieć:
search.php?keywords=bankructwo%2C+bankructwa%2C+bankruta%2C+bankrutami&terms=any&author=&fid%5B%5D=2&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj
Ciekawe, że ani razu takich określeń nie użył Wojtek, który wciaż czeka na zakończenie wypłaty pieniędzy, jakie zgodnie z umową powinien dostać ponad 6 tygodni temu...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

PostNapisane: 15 lip 2012, o 10:49 

Podziękował : 94
Otrzymał podziękowań: 172
Uprawnienia żeglarskie: jsm, msm
Szczerze mówiąc sytuacja jest dla mnie niezrozumiała. Jak można pracownikowi nie wypłacić pieniędzy w terminie, rozumiem jeszcze poślizg jedno, dwudniowy (choć też bym się wściekła bo człowiek planuje sobie jakieś tam wydatki, ma umowy podpisane na terminy określone) ale miesięczny????

Ja sobie nie wyobrażam sytuacji by w pracy mi ktoś jednej pensji w miesiącu nie wypłacił tłumacząc się czymkolwiek. Za coś trzeba przez ten miesiąc żyć. Kurde no ludzie muszą coś jeść!

I bynajmniej Wojtek nie musi Cię o to prosić bo Ty mu łaski nie robisz..... To jest Twój obowiązek!

Bardzo straciłeś w moich oczach, panie Kapitanie.

Za ten post autor Katrine otrzymał podziękowania - 2: Jaromir, pakarod

PostNapisane: 15 lip 2012, o 11:04 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Czyli macie w Grecji w najdroższej marinie 3 jachty. Mieliście "tylko jeden czarter i to rozliczany barterem". Nie płacicie bo nie ma przychodów a koszty leasingu i mariny biją. Kupiliście vana /do obsługi tych 3 łódek czy chcecie na nie zarabiać taksówką?/?

Dziwisz się że pracownicy się wkurwili? Wiesz po co jest kodeks pracy? Świetnie się pisze "opóźnieniu z braku przychodów" z pozycji przedsiębiorcy, który ma wpływy "ze starych firm" którym może "przepisać koszty". Gorzej z pozycji człowieka żyjącego z pracy najemnej, dla którego jedyna pozycja wpływy to umówiona pensja. Określonej wysokości określonego dnia. Taki człowiek też ma do zapłaty czynsze, podatki, ubezpieczenia, raty kredytów, musi jeść, chodzić do lekarza. Ma zastawić telewizor? Sprzedać samochód? Przepisać koszty dzieciom? Dla mnie człowiek, który nie płaci pracownikom mając równocześnie środki na inwestycje i wojaże po Europie nie związane bezpośrednio i w sposób pewny z generowaniem przychodów dla firmy to buc żerujący na tym, że pracownik jest słabszy od banku, urzędu skarbowego czy firmy leasingowej. Człowiek, który nie płaci w ten sposób kolegom i ma czelność pisać coś o koleżeńskich umowach to buc wybitny, rzadko spotykany okaz.

PS Post napisany nie na podstawie domysłów czy przedstawienia sytuacji przez Wojtka a jedynie lektury twoich postów Doktorze. To co ty napisałeś nie zachęca ani do pracy u ciebie, ani do czarterowania od ciebie łódek ani do robienia z tobą interesów. Skądinąd niektóre twoje posty ja osobiście bym dogłębnie przemyślał także pod kątem tego jacy ludzie zatrudnieni na opłacanych nie najlepiej może, ale za to regularnie państwowych posadach mogą ten wątek wygooglać.

Za ten post autor Były user otrzymał podziękowania - 8: bury_kocur, Jaromir, JoEve, Kuracent, Natasza, robhosailor, Stara Zientara, Zuzanna

PostNapisane: 15 lip 2012, o 11:09 

Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 332
Uprawnienia żeglarskie: hm...
Yigael napisał(a):
to buc wybitny
A piszesz po krakowsku czy ogólną polszczyzną? ;)

PostNapisane: 15 lip 2012, o 11:10 

Podziękował : 4553
Otrzymał podziękowań: 4305
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
zosta napisał(a):
Yigael napisał(a):
to buc wybitny
A piszesz po krakowsku/.../? ;)
To niech będzie klarnet bosy. ;)

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Na czacie napisałem (w odpowiedzi dla Nataszy)
Cytuj:
Natasza, "Gdybym była doktorem to bym zapłaciła, choćby biorąc prywatny kredyt komercyjny" No właśnie... Taka jest zasada w przyzwoitym biznesie, że najpierw reguluje się zobowiązania wobec US, ZUS i pracowników - zanim spełni się swoje osobiste potrzeby... Ale to nie w Polsce. W Polsce dobry biznesmen, to taki, który nikomu* nie płaci... :roll:

*) Podkreślenie moje.

PostNapisane: 15 lip 2012, o 11:15 

doktor napisał(a):
Wojtek z Bruno przeoczyli awarie spowodowane przez klientów

Tak na marginesie. W chwili odbioru jachtów od poprzednich załóg byłem w drodze z Zawiszy do Grecji (doktor (Dariusz Wyspiański, JachTours) sam kupował bilet), więc niewątpliwie niewykrycie uszkodzeń było moją winą.

Na dodatek jachty stanęły w innej marine niż była umówiona i załogi bardzo się spieszyły na samolot. Niestety doktor (Dariusz Wyspiański, JachTours) nie zapisał w umowie nazwy mariny i godziny zdania jachtu. Ale to też zapewne mnie obciąża...

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

PostNapisane: 15 lip 2012, o 11:37 

pierdupierdu napisał(a):
Colonel napisał(a):

Ciekawe, że ani razu takich określeń nie użył Wojtek, który wciaż czeka na zakończenie wypłaty pieniędzy, jakie zgodnie z umową powinien dostać ponad 6 tygodni temu...

To nie zgodne z prawdą, te na które czekał 6 tygodni, już dostał, czeka na pieniądze za czerwiec, który skończył się dwa tygodnie temu.

PostNapisane: 15 lip 2012, o 11:50 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
doktor napisał(a):
To nie zgodne z prawdą, te na które czekał 6 tygodni, już dostał

a to wszytko OK, jesteś naprawdę sumiennym pracodawcą, a ten Wojtek to sobie jakieś jaja robi, przecież tylko 6 tygodni czekał
doktor napisał(a):
czeka na pieniądze za czerwiec, który skończył się dwa tygodnie temu.

spoko, to przecież tylko 2 tygodnie :lol:

PostNapisane: 15 lip 2012, o 11:56 

Każdy mnie oceni po swojemu, to tez nie do końca tak, że nic nie miał w międzyczasie, miał zostawione pieniądze firmowe i jak pojawiła się zaległość dostał zgodę aby w części z nich skorzystać.

Ostatnio edytowano 15 lip 2012, o 12:04 przez Doktor, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 15 lip 2012, o 12:00 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
doktor napisał(a):
To nie zgodne z prawdą, te na które czekał 6 tygodni, już dostał, czeka na pieniądze za czerwiec, który skończył się dwa tygodnie temu.

zosta napisał(a):
Yigael napisał(a):
to buc wybitny
A piszesz po krakowsku czy ogólną polszczyzną? ;)

Już wiesz?

PostNapisane: 15 lip 2012, o 12:07 

Podziękował : 4553
Otrzymał podziękowań: 4305
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Yigael napisał(a):
Już wiesz?

Zdaje się, że wszyscy już wiedzą... Skończmy te przepychanki, a sprawa znajdzie może finał w Sądzie Pracy...

Najbardziej mi pasuje wniosek, który mi się właśnie nasunął: Chcesz zobaczyć, jak szybko można załatwić firmę? Przestań płacić pracownikom, a oni już zrobią ci odpowiednią reklamę na całym świecie i będziesz miał przechlapane na wieki wieków... ;)

Za ten post autor robhosailor otrzymał podziękowania - 3: Jaromir, LukasJ, Zuzanna

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona