Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 lip 2025, o 00:24

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 sie 2012, o 22:40 

Podziękował : 127
Otrzymał podziękowań: 44
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
M@rek napisał(a):
za jego "wyczynami" stal Ojciec ktory w atlantyckim rejsie plynal obok "shadowing him"

Hmmm ... właśnie o tym pisałem.

Pozdrawiam,
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sie 2012, o 23:06 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 55
Uprawnienia żeglarskie: jakis tam chyba mam
W klasie mini 650 juz jeden poplynal. Zrobil jak M@rek napisal PR taki ze nawet prawie uwiezylem ze zbudowal ta lodke. CO oczywiscie jest nieprawda. Jaki wynik byl kazdy wie.
Wiesz JacekBol dlaczego powinienes zainwestowac w M@rka a nie w np Kube ? Bo M@rek na takim samym sprzecie osiagnal by o wiele lepsze rezultaty :)
Ale nie to sie liczy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sie 2012, o 23:08 

Podziękował : 1823
Otrzymał podziękowań: 2216
Uprawnienia żeglarskie: sternik
M@rek napisał(a):
Marianie, gdybys nie opieral sie jedynie na naszej prasie

Marian na urlopie, poza netem. Ja mały mjs, w odróżnieniu od dużego MJS-a.
Ustaliliśmu, że będziemy to korygować w razie potrzeby, więc skorygowałem.

Nie chodzi mi o sam wyczyn tego młodzieńca, lecz o wypowiedź dość mądrą i potwierdzoną w autopsji, bowiem opowiada również o tym jak zaczynał w wieku 7 lat na małej łódce, którą kupił mu Ojciec.
Mała łódka, to po Mikro logicznie ukazuje się Mini - też zapożyczona z importu francuskiego. Dlatego wzmiankowałem o ewentualnym wysiłku pomysłu krajowego "uszytego" na miarę naszych potrzeb i możliwości. A może nowa klasa o długości 8,5 m? Stefan Workert, współautor Sam zbuduj łódź, na Port 21 określił optymalną długość jachtu na Bałtyk właśnie na taką długość.
A w klasie Mini 6.5 - która popularyzowana jest u nas od dawna - nie rozgrywane są nawet MP, bo praktycznie tych łódek nie ma (poza dwoma atlantyczykami). Nie ma producenta Mini. Mantra 7000 nie otworzyła klasy... Nie ma chętnych, czy formuły?
Podobno łódka RP 24 ma przywrócić klasę 730.
Ludzie próbują i napotykają na brak ciągłości...

Potrzeba sygnału z góry. Ktoś powinien rzucić hol i pociągnąć bractwo na morze.
Potrzeba programu, w którym każdy znajdzie dla siebie miejsce.
Tak mi się wydaje.

Pojawiła się Delphia ze swoimi jednostkami i to jest nowy impuls dla Pucharu Poloneza.
Jednak w sensie sportowym jednostki te mają tylko styl sportowy. To są jachty turystyczne, choć może i dobrze, bo w gronie dość rozproszonych konstrukcji waróżniają się nowością. Stocznia Ustka III reprezentowała, chyba jako jedyna, linię wyczynową. Szkoda, że tylko jeden egzemplarz mają...

Czegoś brakuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 00:10 

Podziękował : 776
Otrzymał podziękowań: 90
We Francji tez z kasa krucho.
http://translate.google.com/translate?h ... 2265.shtml

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 00:57 

Dochodzą do granic możliwości?
Może trzeba inną drogą iść... :cry:
surowiec krajowy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 07:37 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
M@rek napisał(a):
JacekBol napisał(a):
Powiedz mi jako przedsiębiorcy (i żeglarzowi) dlaczego mam ja lub inny przedsiębiorca dać "obcemu" człowiekowi 40 tys EUR? Uważasz, że warto? A co w zamian? Napis na żaglu... trochę drogo

Tu wlasnie jest glowny problem :) Ty nie wiesz kto to jest Andrzej Wijciechowski, co osiagnal wlasnymi silami, za to doskonale wiesz kim jest Kuba Strzyczkowski i wiesz ile w PR jest jego nazwisko warte niezaleznie od tego czy bedzie zeglowal , czy pojedzie rowerem przez Sahare. Dla Was, przedsiebiorcow i PR-owcow nie wazne jest to, co ktos osiagnie, ale jak glosno bedzie o przedsiewzieciu :) Stad wlasnie kasa na "rekordy" i "wyczyny" a powazne sportowe przedsiewziecia leza. Pieniadze dostanie Paszke na kolejna klape a nie dostana Janecki czy Kaczorowski a moze i Gutek.
To nie tylko moja opinia, tak sie mowi nie bez podstaw w srodowisku i powiniennes o tym wiedziec.No chyba ze nikt szczerze z Toba nie rozmawia. Moze mi wyjasnisz dlaczego Cichocki nie mial telefonu satelitarnego ? przy takim przedsiewzieciu to groszowy wydatek. Ignorancja czy akcja PR-owska bo do tzw, zaginiecia o rejsie bylo w mediach cicho :)
W ub. r . Jola Dlugajczyk startujac na starym Carterze 'sklepala" Asie Pajkowska na nowej Mantrze ale tej pierwszej nikt Delphii nie zaproponowal :)
Na Swiecie jest troche inacej. Premier GB startowal w zespole brytyjskim nie dlatego ze byl premierem a dlatego ze byl znakomitym zeglarzem. Podobnie Ted Turner startowal w Americas Cup. Podobne przyklady moge mnozyc bo zajmuje sie zeglarstwem ponad 50 lat i cos o nim wiem ,nie tylko z oficjalnej strony :)
Zeby bylo jasne, mam juz swoje lata i osobiscie na moznym sponsorze mi nie zalezy.
Bardzo ambitnych predsiewziec nie planuje, nie planuje tez rejsow "medialnych".
Dalej bede robil to co lubie za swoje i dobrze mi z tym :) Przykro mi jedynie ze
przez podejscie takie jak Twoje ze strony mediow i przdsiebiorcow morskie zeglarstwo regatowe u nas lezy i lezec bedzie dalej

Rejsy Cichockiegoczy Skrzyczkowskiego choć fajne dla skipperów myśłe .że można nazwać rejsami medialnymi, przy czym ten pierwszy nieudolnie medialnym i dla mnie trochę śmiesznym medialnie. Mam nadzieję że Skrzyczkowski nie będzie uczestniczył w takim cyrku

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 09:45 
A co jest w Polsce nieśmieszne medialne i nie jest cyrkiem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 10:26 

Podziękował : 4120
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Tak , pierwsze z brzegu, samotny rejs na Carterze z Europy na Karaiby i z powrotem
na swoim i za swoje :)

http://jkazs.szn.pl/content/powitanie-w ... i-fot-ania

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 10:37 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
kompletnie niemedialna sprawa :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 10:44 
Marku. O tym właśnie mówię. Rejs Włodka nie był nieśmiesznie medialny. On nie był medialny w ogóle. Ciekawy żeglarz, pokonał ciekawy akwen dla samego siebie. I jest to super! Zrobił to za własne pieniądze. I to jest jeszcze bardziej super. Ale czy to sprawiło że żeglarstwo stało się w Narodzie bardziej popularne? Pewnie nie i niespecjalnie wierzę że Włodkowi chodziło o medialność. Niemniej, jeśli chcemy mieć coraz większe budżety na projekty żeglarskie... Naród musi w ogóle wiedzieć, że w Polsce są żeglarze. Jak naród będzie chciał słyszeć to i budżety znajdą się na to.

Pod tym kątem to co nazywamy cyrkiem jest de facto przecieraniem szlaków dla innych. I być może musi być 20 "cyrkowców", żeby odbył się jeden niecyrkowy projekt. Naród być może chce wiedzieć co robi Paszke, Strzyczkowski, Linda, Kusznierewicz, Baranowski czy Cichocki. Czy dlatego są cyrkowcami?

PS1 Osobiście nie uważam, że jakikolwiek rejs jachtem żaglowym przez Atlantyk jest wydarzeniem łatwym i prostym.

PS2 Nie wiem jak to zrobić więc proszę Admina o przeniesienie wątku o sponsoringu i medialności do innego wątku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 10:55 

Jacku, zgadzam sie calkowicie ze narod powinien wiedziec ze w Polsce sa zeglarze, ale rola mediow , zeglarskich w szczegolnosci jest wyjasnianie roznic miedzy wycieczka Lindy a startem Gutka . Zeglarze zainteresowani te roznice znaja, "Narod" nie :)
Lansowanie "rekordow" i "wyczynow" buduje falszywy obraz zeglarstwa. Laczenie
Kusznierewicza czy Baranowskiego z Linda i Strzyczkowskim jest co najmniej niestosowne. Takie jest moje zdanie.
Czesi sa bardziej racjonalnym narodem i mimo braku dostepu do morza maja sukcesy w Mini 650 czy ORC ( Bohemian Express ) Ja im tego zazdroszcze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 11:10 

Podziękował : 1767
Otrzymał podziękowań: 4263
Ja myślę, że największy problem polega na tym, że w Polsce w ogóle ludzie nie interesują się żeglowaniem. Ba, nie interesują się nawet morzem. W Trojmieście, gdzie są porty i stocznie, to jakieś pojęcie o morzu mają tylko pracownicy morza i ich rodziny. To jest jakiś promil ludności. Aktywność większości polega na tym, że się czasami przejdą do porty jachtowego, zerkną na jachty i pójdą na plażę. Nikt nie pływa łódkami, kajakami, małymi żaglówkami, no i jachtami. Panuje jakieś dziwne przekonanie, że kajaki, łódki to tylko na wczasach nad jeziorem, a jachty są nie wiadomo dla kogo. Poza tym, trzeba mieć kursy, kwity i kasę, żeby żeglować. Paranoja, ale tak jest.
Jak powiedział pewien żeglarz: Polska to kraj ziemniaka i piłki kopanej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 11:14 
W pełni się zgadzam. Ale zauważ, że doszliśmy do... mediów. Te albo napiszą, wyemitują coś od siebie i na to nie masz najmniejszego wpływu. Dla nich wówczas Baranowski, Cichocki i Paszke to jeden wór. Wszyscy przepłynęli świat dookoła. Zauważ że nawet odejście Tomka Lewandowskiego nie spowodowało zająknięcie się mediów na ten temat.

Drugi scenariusz to z góry określone artykuły i emisje, w których to szef projektu wykupuje konkretny przekaz. Na to masz 100% wpływu, ale i 100% kosztów.

Trzeci scenariusz to gadające głowy. Media chcąc pokazać coś więcej niż suche materiały proszą gadającą głowę Strzyczkowskiego, Paszke, Baranowskiego, Zbierajewskiego o komentarz. I to jest najciekawsze, by tacy ludzie jak najwięcej wiedzieli o żeglarzach i ich świecie. Często bowiem mówią na żywo... a tego się już nie da wyciąć. Dlatego nie należy się na nich obrażać. Należy ich polubić i sprawić by oni lubili innych. Żeglarze dzięki temu dostaną darmowy kanał informacyjny.

Inną sprawą jest sam rejs. Nikogo w Polsce nie zainteresuje rejs, jego przebieg i zmagania jeśli nie będzie z niego relacji "na żywo". Widzieliśmy co się działo w TVN i TVP gdy "ratowano" Romka Paszke. Widzieliśmy co się działo gdy z rejsu Cichego nie przychodziły ŻADNE wiadomości. Trzeba zatem mieć techniczne możliwości... żeby wiedzieć co dzieje się na pokładzie.

Suma wszystkich tych działań może sprawi, że w projekty zaangażują się banki, wielki koncerny, firmy telekomunikacyjne które dysponują budżetami pozwalającymi w ogóle zacząć dyskutować o projektach... większych niż PC czy WJM. Bo czego jak czego, ale odważnych żeglarzy nam nie brakuje.

Jedna ze strategii marketingu: Nie ma rynku - stwórzmy go.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 11:55 

waliant napisał(a):
Ja myślę, że największy problem polega na tym, że w Polsce w ogóle ludzie nie interesują się żeglowaniem. Ba, nie interesują się nawet morzem. W Trojmieście, gdzie są porty i stocznie, to jakieś pojęcie o morzu mają tylko pracownicy morza i ich rodziny. To jest jakiś promil ludności. Aktywność większości polega na tym, że się czasami przejdą do porty jachtowego, zerkną na jachty i pójdą na plażę. Nikt nie pływa łódkami, kajakami, małymi żaglówkami, no i jachtami. Panuje jakieś dziwne przekonanie, że kajaki, łódki to tylko na wczasach nad jeziorem, a jachty są nie wiadomo dla kogo. Poza tym, trzeba mieć kursy, kwity i kasę, żeby żeglować. Paranoja, ale tak jest.
Jak powiedział pewien żeglarz: Polska to kraj ziemniaka i piłki kopanej.

Tomek, juz ciesze sie na spotkanie na MP :) Jackowi usiluje wytlumaczyc ze media sa za ten stan odpowiedzialne bo pokazuja zeglarstwo przez przyzmat "rekordow" i "wyczynow" nie zajaknawszy sie ze mozna zdobyc MP na starym Dufurze :)
Gdyby ktos rozsadnie o tym opowiedzial moze znalazloby sie wiecej chetnych do zeglowania i startow :) Jachty nie stalyby na kolkach, moze znalazlby sie jakis sponsor na nowego grota czy spinakera ? Taki zagiel nie kosztuje duzo wiecej niz banner reklamowy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 12:32 

Podziękował : 1767
Otrzymał podziękowań: 4263
Czy ja wiem, czy to media są winne? Media z definicji są wszystkiemu winne (serio) ale z drugiej strony, co mają robić, gdy ludzie naprawdę się niczym poza piłką kopaną nie interesują? Przecież w Polsce nawet mało ludzi umie pływać. Ludzie są daleko od wody, bo ich to po prostu nie interesuje. Media w pewnym sensie postępują racjonalnie.
Odrobina zainteresowania się pokazuje, gdy np. na molo w Brzeźnie ktoś sensowny komentuje regaty. Gdyby wtedy dodał, że żeglowanie naprawdę jest dla ludzi, że klubów jest trochę, że można, to kto wie, może kilka osób się zainteresuje.
Co nam pozostaje? Robić swoje i za swoje (ewentualnie klubowe), ścigać się tam gdzie się da, i w miarę możliwości pokazywać żeglarstwo innym, znajomym. Ale to praca na lata i bez gwarancji powodzenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 12:41 

Media to ciekawość, ciekawość to publiczność, a publiczność to pieniądze.
Żeglarstwo musi być interesujące, spektakularne, żeby po nie sięgnąć i stanąć na jego tle. Nowoczesne jachty, znani skipperzy, wyniki, spekulacje, emocje. Wielkie Regaty. Kameralny port i akwen, ale przede wszystkim sposób pokazania i komentarz pełen emocji. Emocje przyciągają tłumy a tam gdzie tłumy, tam telewizja. I reklama, która przynosi pieniądze tak potrzebne wszystkim. Żeglarzom, organizatorom i sponsorom.

Pierwszym sponsorem jest rodzina, klub i środki własne.
Gdy tych jest za mało trzeba się rozejrzeć na zewnątrz.
Znaleźć i przekonać fundatora, że to mu się opłaci. Trudna sztuka.
O wiele lepiej byłoby, gdyby jakaś FUNDACJA gromadziła środki i racjonalnie je rozdawała najlepszym potrzebującym. A także koordynowała poczynania kalendarzowe, organizacyjne i sprzętowe.
Czy to u nas możliwe?

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=8eTMzNqTOUs&feature=channel&list=UL[/youtube]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 16:06 

A oto oficjalne wyniki koncowe

http://www.portalzeglarski.com/wiadomosc,3188.html

Warto porownac czasy przejscia trasy i startujace jachty. To w porownaniu z trackingiem daje calosciowy obraz rywalizacji :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 16:14 
Gratulacje dla wszystkich uczestników, 18 sierpnia odbyło się uroczyste zakończenie regat w Galerii Kapitańskiej w Szczecinie
z uwagi na dwóch ambitnych żeglarzy, którzy pomimo 4 dób jeszcze płynęli i nie zamierzali się wycofywać z wyścigu walcząc do końca - postanowiliśmy zamknąć metę dopiero po ich dopłynięciu
późnym wieczorem Eternity z Jackiem Guzowskim i Lilla My z Szymonem Kuczyńskim (5 metrowa setka)
Obaj żeglarze byli niedaleko siebie i rywalizowali na ostatnich metrach trasy do Świnoujścia
bardzo dziękujemy sponsorom i partnerom

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 17:30 

Brawa dla zwyciesców i uczestników oraz organizatorów jak i sponsorów.
Jeśli można zaspokoić pewnie nie tylko moją ciekawość:
- co było przyczyną zawrócenia z trasy SU III?
Znakomicie mu szło, nie zawinął na wyspę lecz wrócił prosto do Świnoujścia.
I z dobrą prędkością...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 17:34 

Awarie; balastow wodnych, autopilota i problemy z grotem. Takie pogloski :) Szczegolow dowiem sie na MP.

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowanie od: Mir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sie 2012, o 11:24 
XIII Regaty Polonez Cup Zakończone :)
Galeria z zakończenia, wyniki i informacje :
http://www.portalzeglarski.com/wiadomosc,3190.html
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sie 2012, o 12:11 

Wspaniałe regaty. Właściwie są to MP Samotników.
Kryształowy puchar robi wrażenie. Plany Poloneza też, choć w wersji 1 byłyby ciekawsze.
W kuluarach dobrze by się prezentował model legendarnego s/y Polonez w skali 1 : 5, wyfrezowany na CNC. :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sie 2012, o 13:04 

Model "Poloneza" wykonany tradycyjnie mozna podziwiac w Muzeum Narodowym na
Walach Chrobrego. Niedaleko :)

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowanie od: Mir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sie 2012, o 00:35 

A model "Opty" (jakby co) jest na Podkarpaciu :D

Obrazek
Fot. pkmr.na16.pl

Za ten post autor Mir otrzymał podziękowanie od: jedrek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sie 2012, o 14:21 
Nowa Galeria fotografii autorstwa Jana Surudo - zakończenie XIII Regat Polonez Cup
Zapraszamy do oglądania
http://www.portalzeglarski.com/wiadomosc,3222.html
Pozdrawiam
Kriss

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2012, o 11:02 
Materiały Video z XIII Regat Polonez Cup przygotowane przez TV Pomerania i nie tylko ....
http://www.portalzeglarski.com/wiadomosc,3233.html
Zapraszamy do oglądania

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sie 2012, o 12:17 
Kolejna galerie XIII Regat Polonez Cup:
Powroty jachtów 1 http://www.portalzeglarski.com/wiadomosc,3223.html
Powroty jachtów 2 http://www.portalzeglarski.com/wiadomosc,3224.html
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2012, o 05:45 
Relacja Krzysztofa Ziółkowskiego s/y Double Scotch z XIII Regat Polonez Cup - co działo się tam ...... na trasie, oraz co działo się w głowie Krzyśka .....
Przeczytajcie sami :
http://www.portalzeglarski.com/wiadomosc,3240.html
Pozdrawiam
Kriss

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 wrz 2012, o 14:15 
Dwóch uczestników XIII Regat Polonez Cup Szymon Kuczyński i Andrzej Wojciechowski zostało nominowanych do tytułu żeglarza miesiąca Magazynu Wiatr, zapraszamy do głosowania:
http://www.portalzeglarski.com/wiadomosc,3320.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 paź 2012, o 13:37 
Wywiad z podwójnym zwycięzcą XIII Regat Polonez Cup Maciejem Karpińskim:
Video, galeria fotografii, Maciek opowiada o sobie oraz o tym co wydarzyło się na trasie tegorocznej edycji.
Maciek Zdobył Puchar Poloneza 2012 i Puchar KŻS - Gratulujemy :)
http://www.portalzeglarski.com/wiadomosc,3424.html

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3